feminetik.se feminetik.se

Just nu 16 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Kissa olika


Gå till senaste inlägget#1  Kissa olika Galapagos
2005-01-08 23:20:11

ÄNTLIGEN en diskussion om kiss o bajs! Den har ni väl saknat!??

Skämt åsido, tänkte på en sak. Häromveckan var jag i en skola. En tjej o en kille i fyran snackade om toabesök. Det handlade om att kissa. Killen sa till tjejen att "men ni sitter ju när ni kissar". Han sa det inte föraktfullt eller taskigt utan bara konstaterade. Det var inte elakt menat. Som vuxen hade alla tjejer kunnat ta det o hittat något svar. Nu rodnade den här tjejen o blev generad, sa inget, sprang lite hit o dit innan hon försvann. Jag var nära o den enda vuxna som såg va som hände men fattade liksom inte vad som hände förrän hon hade stuckit iväg.

I efterhand undrar jag vad som gjorde henne generad. Alltså det är inte kul att berätta om hur man kissar o är man väldigt ung så kan det va pinsamt. Men varför va det så himla naturligt för killen o prata om det medan tjejen verkade tycka att det var jobbigt att prata om. Hon var inte heller anklagad på något sätt o det handlade om något så naturligt som kissa, men ändå verkade han ta det så naturligt o avslappnat medan hon freakade ut direkt.

Min tanke, undran o fråga är VARFÖR? Vi vill ha ett jämställt samhälle men det verkar finnas så mycket att göra. Ojämställdheten verkar finnas överallt. Suck.

#2   pixie
2005-01-09 04:04:01

Om jämställdhet och om att kissa: min pojkväns sitter alltid och kissar när han kan. Han finner inte sin "manliga identitet" i att kissa ståendes "ära prise han" och jag står på huk när jag kissar ute.. Alltså är vi jämställda för att vi kissar mot alla könsteroetyper!!!! *öllogik* ..men ändock, så länge man inte betonar skillnaden eller sätter en ära i att kissa ståendes eller sittandes så är det jämställdt, det blir jobbejävligt som när den där killen du berättar om testar tjejens "väluppfostran och dygdighet" genom att ta upp ett sånt ämne och samtidigt intensivt vilja markera en kösnskillnade som inte ens måste förekomma. .. han sätter en ära i att vara "lite" vulgärare och "lite" annorlunda...

#3  Pinsamheter Galapagos
2005-01-09 13:25:34

Det verkar som tjejer o killar har olika pinsamhetsgränser. Oviljan att känna oss pinsamma styr nog mycket i våra liv o då kan man fråga sig varför män o kvinnor känner sig pinsamma för olika saker (om det nu är så dvs.)

#4   pixie
2005-01-09 13:39:09

Jag tror att känslan av pinsamhet är en form av insocialiserad underording/förtryck som begränsar oss.

För i tiden skulle flickor slå ner blicken när "pinsamheter" omtalades, nu kan man springa iväg istället. I pinsamhetsleken bekräftar mannen sin manliga identitet genom att bekräfta skillnaden, han vågar säga pinsamheter - mod, aktiv.. Hon bekräftar sin kvinnlighet, -ärbarhet, genom att springa iväg. Jag tror alltså det handlar om upprätthållandet av genusordningen i situationer som dessa, hon bör reagera med att springa iväg, bli generad, annars blir hon "vulgär".

#5   Hanna_B
2005-01-09 15:16:29

Det är rätt många tjejer som inte sitter ner helt på offentliga toaletter. Många finner tanken att göra det helt chockerande. Kanske det var det som gjorde det svårt för tjejen att tala om saken, ifall det gällde skoltoaletter eller så. Vad vet jag...

#6  Hanna_B Galapagos
2005-01-09 15:30:25

Fast det verkade som att hon blev generad av ämnet i sig. Killen var inte ett dugg generad. Hon ville inte prata om det alls. Det verkade som att han inte tyckte det var pinsamt men hon tyckte det var pinsamt. Självklart kan det handla om individuella skillnader men något sa mig att det här kändes typiskt för tjejer (och för killar fast tvärtom då).

#7  Galapagos Hanna_B
2005-01-09 15:56:32

Jo, du har säkert rätt i att tjejer och killar oftast har olika gränser för vad som är pinsamt att diskutera offentligt.

#8   NN.
2005-01-09 18:00:53

På tal om kiss o killar o tjejer kom jag på en rolig sak som jag hörde från en bekant för ett tag sen. Hon har en dotter på kanske 6år o de var på fotbollsmatch (tror jag att det var). När killar i tjejens ålder behövde gå på toa där knäppte de helt enkelt upp byxorna bredvid plan och kissade. Då gjorde den lilla tjejen likadant, hon knäppte upp sina byxor o "klämde till" o fick en minst lika fin stråle som pojkarna. Stående och allt. Jag blev imponerad.

Kanske det att kissande är mer genant för tjejer har att göra med att vi i mångt o mycket tolerar att killar o män urinerar offentligt. Vi tycker kanske inte att det är ok, men jag anser det åtminstone vara en vanlig syn idag. Särskilt fredag-lördag kvällar...

#9   Maria
2005-01-09 18:11:22

Jag skulle absolut inte ha blivit generad ens när jag var liten. Tycker det där låter konstigt.

#10   elinlite
2005-01-09 18:29:48

Att det skulle vara genant att kissa offentligt tycker jag inte, men jag tycker det är lite äckligt, inte för det man ser, men för att det stinker, speciellt om det är varmt. Ni vet, sommar i stan och trottoaren luktar uppvärmd urin.

#11   pixie
2005-01-09 18:38:54

på tal om män som kissar offentligt... om ni gång varit på festival vet ni vad pissstank innebär.. det är så himla äckligt, varför ska jag behöva lukta på deras jävla urin bara för att de är för lata att stå i toalettkön. Klarar tjejer av att stå i toalettkön gör killar det med. skärpning! Det är som att många killar är lite blottare tillmans, hur kan de annars stå och kissa offentligt och inte bry sig om att folk kan se deras könsorgan? Det verkar ju som att det nästan är en del av kissa offentligt beteende.. Har också hört historier om att killar runkar upp snoppen innan dom ska kissa offentligt så att den ska se större ut..

#12  Pixie Maria
2005-01-09 18:41:04

Nämen fy! Är det sant? Vad säger ni killar?

#13   Doolittle
2005-01-09 18:58:30

Det finns lite urinoaretikett - man ska absolut inte visa att man tittar på grannens snopp, och det enklaste och vanligaste sättet är att faktiskt inte titta! Sen finns det den grundläggande regeln att man inte ställer sig direkt berdvid en annan om det inte är nödvändigt, dvs det bara finns en lucka kvar. Man ska sen inte glömma att det också finns en del killar som känner press och inte kan kissa i grupp. Däremot har jag alsdrig hört talas om upprunkning inför kiss - det kanske är en ny trend...

En annan observation: jag jobbade extra på McDonalds under lumpen och fick ibland städa toaletter och oväntat för mig var damtoan var oftast otroligt mycket äckligare än herrtoan. Förstod inte varför då, med det kanske beror på att tjejer inte vill sitta ner utan halvstår och därför sprider mer

#14  doolittle pixie
2005-01-09 19:20:05

att killarna inte vill kissa i grupp brevid varandra tror jag har att göra med rädslan för att framstå som homosexuell delvis, lite homoskräck delvis alltså..

I vilket fall som helst struntar jag i vilken etikett killarna har mot varandra när dom helt tydligt saknar det mot kvinnor, och några få andra killar, som måste stå ut med deras äckliga urindoft. ÄCkligt!

Det är sällan jag tyckt damtoaletter varit äckliga, kankske var nått speciellt för den macdonaldstoaletten, beroende på placering?

#15  pixie Doolittle
2005-01-09 19:35:57

Det finns kanske en del homoskräck, men främst ren och skär "privacy" - allt behöver inte ha med sex att göra...

Sem missförstod jag dit inlägg om blottare och kissa offentligt, det var därför jag råkade beskriva lite etikettsregler. Varför är det bara några få andra killar som måste stå ut med urindoften, har inte resten luktsinne?

Damtoaletten var till vänster om herrtoaletten, det kan ju ha inverkan...

#16   HenrikE
2005-01-09 19:48:21

Jag kan inte kissa nykter vid en urinoar om det står andra killar bredvid. Jag kan vara jättekissnödig men så fort det står nån bredvid så låser det sig. Jag brukar få zippa upp o gå ett varv eller vänta på att ett bås blir ledigt. Jag tror absolut inte det handlar om homofobi, sex o sånt är bland det sista jag tänker på där, och jag har en bögkompis som har samma problem. Min snopp är ganska liten och jag tror det har mer med det att göra, att jag tänker på vad andra snubbar ska tänka.

Angående ursprungsfrågan, att flickor inte lika gärna talar om sånt här som pojkar så har det nog med skillnader i uppfostran att göra.

#17   pixie
2005-01-09 19:51:29

I vilket fall som helst är det ett äckligt beteende som jag som tjej måste stå ut med. Jag skulle hellre stå i kön en liten stund längre och slippa få kväljningar när vinden drar förbi.

Jag tänkte nog snarare placering i meningen macdonalds brevid plattan i sthlm eller så.. Jag har nog varit på fler damtoaletter än du (om du är man) och jag tycker de flesta varit fräscha för att vara offentliga toaletter. Fast jag pratade inte om toaletter nu, jag pratade om festivalbeteende vilket innefattar killar som kissar på tält, 1 meter från tält, och det "kissplanket" 10 meter från campingen.. vidrigt.. Det är garanterat inget kvinnor valt...

Jag har inte sagt att allt har med sex att göra, men en del av det har nog med homoskräck att göra.

#18  Många svar i samma inlägg Rolle
2005-01-10 00:33:32

Jag har jobbat som lastbilschaffis, och då är du emellanåt tvungen att klara av naturbehoven utomhus, men då kan man ju alltid gömma sej lite bakom lastbilen, att slå en drill mellan axlarna i boggin är också rätt vanligt. Dessvärre sitter de lite tätt för att man skall kunna göra "nummer 2" mellan dem.

Att inte kolla på grannens pitt är självklart, jag vill inte att han lägger sej i min, och då utgår jag från att han önskar detsamma från mej.

Likaså vid duschning i stora duschhallar så kollar man inte särsilt mycket på det, varför vet jag inte, kanske ointresse, kanske homofobi, eller bara rädsla för att ha minst.
Jag har dock en kompis som saknar de spärrarna och som högt och tydligt kommenterade storleken på en bekant till honom, inne i duschen på ett kommunalt badhus. Han sa att folk kollade konstigt på dem båda efteråt.

Fenomenet Henrik E beskriver kallas "blyg blåsa" häromkring, om det kan drabba tjejer eller bara är "en killgrej" vet jag inte.

När jag var liten påstås jag ha tillrättavisat syrran när hon ville stå, med motiveringen att hon hade klänning. Fråga mej bara inte hur jag tänkte...

#19   HenrikE
2005-01-10 08:07:34

Om det fanns homoskräck inblandat så skulle vi ju inte vilja duscha tillsammans med andra män heller och där vet jag inte om jag nån gång hört någon kille klaga över att det skulle vara jobbigt.

#20  pixie Alex
2005-01-10 09:03:26

Vad säger du om tjejerna som sätter sig och kissar vid staketet då?
Jag håller med om att det luktar väldigt illa när folk kissar längs staketet på festivaler. Det är ett problem. Att man skymtar en penis om man tittar noga efter de kissande tycker jag dock är ens eget problem.

"Runka upp snoppen innan vi ska kissa"? jaha..vi går in på en toalett och runkar lite för att sedan ställa oss vid pissoaren? Eller står vi bara lite härovar o runkar? Det måste vara väldigt vanligt....

#21   Midgårdsormen
2005-01-21 14:54:48

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#22   Loka
2005-01-24 00:55:16

Jag har satt upp en lapp vid min toalett: ej tillåtet att kissa stående. Toaletter är till för att sitta på, de är liksom konstruerade så... Däremot skulle jag hellre se offentliga toaletter som ser ut som de gör i flera andra länder, dvs ett hål i golvet som man står över. Då behöver man bara bli smutsig om fötterna i värsta fall.
Min moster och hennes arbetskamrater satte upp en annan lapp på sitt jobb, för de blev så trötta på den klibbiga toan: stå närmre, den är inte så lång som du tror. Gubbarna blev helilskna...

Apropå att skämmas: jag tror helt klart att tjejer och killar uppfostras till att skämmas alternativt skämta om kiss, bajs, fisar , sex mm. Själv förhöll jag mig olika till dessa saker beroende på om jag lekte med flickor eller pojkar. Men jag tror att småtjejer också tramsar ihop om detta, men bara om inga killar eller vuxna är närvarande.

#23  Allt möjligt Greenfish
2005-01-24 14:01:18

Vad gäller städning av dam- och herrtoaletter så uppfatta rjag det som så att killarnas stinker mer och har mer piss på golvet, medan tjejtoaletterna har papper över hela golvet. Kanske beror på att killar inte torkar sig??? Det är iallafall den skillnad jag märkt när jag städat kårtoaletter.

Vi hade en lapp på mitt förra jobb som sa precis det där med längden och att stå närmare. Toaletterna där var faktiskt trevligt rena.

Mitt ex satt alltid ner, ytterst trevligt! Toaletter ska sittas på, inte användas som måltavlor. Min nuvarande gör nog både och, har bara sett sitsen uppe två gånger.

Apropå att skämmas, så tror jag inte att det är enbart tjejer som gör det. Hon kanske gillade killen och inte ville diskutera en sådan sak med någon som hon gillar. Jag hade iallafall reagerat liknande ifall jag varit ung och lite småkär.

#24  Personlig erfarenhet Bobba
2005-01-27 18:14:21

Jag har städat både herr- och damtoaletter. Det kan lukta mycket illa på båda ställen. Men det luktar olika. Herrvarianten tenderar att lukta fränt med anstrykning av musk. Damdito saknar eller har iaf betydligt mindre inslag av muskighet. I gengäld finns där en sötaktig komponent som till viss del även förekommer i odören från sanitetspåsen som ofta finns på damtoaletter.

Att runka upp den innan urinering är inte att rekommendera för oss med "blyg blåsa". Det gör det ännu svårar att kasta vatten. Ståndet blockerar de nödvändiga kanalerna. Vilket ju är till en klar fördel om man ska ha sex. Paradoxalt nog kan just kissnödighet resultera i ett rejält stånd. Något som till viss del förklarar morgonstånd.

#25   Maj
2005-01-27 20:06:46

Tja, det är inte så jäkla svårt att kissa stående som tjej som vissa vill göra gällande. Jag pissar ofta stående i pissoarer, när tjejtoaletter inte är tillgängliga.

#26  Pixie Adam
2005-01-31 01:09:47

************************************
"I pinsamhetsleken bekräftar mannen sin manliga identitet genom att bekräfta skillnaden, han vågar säga pinsamheter - mod, aktiv.. Hon bekräftar sin kvinnlighet, -ärbarhet, genom att springa iväg. Jag tror alltså det handlar om upprätthållandet av genusordningen i situationer som dessa, hon bör reagera med att springa iväg, bli generad, annars blir hon "vulgär"."
************************************

Jo, den lilla killen kände nog att han behövde hävda sin manliga identitet! Den lilla tjejen var nog rädd för att kallas 'vulgär', eller något.

I grunden har du kanske rätt, men sen gäller det att inte övertolka för mycket. Pojken kände sig inte pinsam att fråga/kommentera, mycket möjligt pga att han inte lärt sig att det var 'opassande'. Sedan tror jag nog inte att han försökte hävda någonting. Tjejen kan mycket väl sprungit iväg pga av att hon inte visste hur hon skulle hantera ämnet. Detta kan mycket väl ha sin grund i att hon i liknande situationer blivit lärd att inte prata om 'snuskiga saker'. Om hon blivit kallad vulgär bara för att inte ha sprungit iväg är en annan sak.

Eftersom detta bara är ett enstaka exempel så kan förklaring i princip vara vad som helst. Förklaringar som inte direkt kan härledas till strukturellt förtryck kan också finnas i världen.


*************************************
"Har också hört historier om att killar runkar upp snoppen innan dom ska kissa offentligt så att den ska se större ut.."
*************************************

Jag har hört historier om att kvinnor bara pratar om sminktips och kläder när det träffas.. ;)

Allvarligt talat. Det är lättare att bli tagen på allvar om man håller en seriös nivå. Det är mycket som berättas i 'historier' som 'man hört'. Ofast vinner man dock inte på att blanda in dessa skrönor i en seriös debatt.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?