feminetik.se feminetik.se

Just nu 33 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Dilsas debattartikel i Aftonbladet


Gå till senaste inlägget#1  Dilsas debattartikel i Aftonbladet KajsaKavat
2008-11-23 19:47:57

Läste precis Dilsa Demirbag-Stens debattartikel i Aftonbladet, "Varför tiger feministerna om Halal-TV":

http://www.aftonbladet.se/debatt/article3827885.ab

Jag håller med henne i sak, i alla fall de saker hon tar upp angående Halal-TV. Tänk er Ulf Ekman få ett eget program veckoprogram i SVT..

Men varför hör man inga andra kritiker? En jag pratade med på ett annat forum trodde att det berodde på att kritik mot Halal-TV lätt kan bli kritiserat för att vara rasistisk, och bunta ihop feministiska kritiker med SD och andra ljusskygga element. Kan det vara så att man är rädd för att hamna i det ormboet?

#2  Sv: Dilsas debattartikel i Aftonbladet Blindalina
2008-11-23 20:17:02

ska en kritisera Halal-tv får en kritisera hela prylen.

hela prylen av "wow, unga invandrarbrudar gör tv", som producenterna starkt fört fram.

vad gör en ung invandrarbrud som gör tv exotisk egentligen? hur rätt är det att exotisera unga invandrarbrudar "som wow, gör subjektiv tv"? tycker det ligger löjligt mkt fokus på att de är unga tjejer. vadå, så unga tjejer förväntas vara....oförmögna till att göra svt-tv? liksom suck. är lars adaktusson svt-tv? janne josefsson?

samtidigt ser man ju tydligt den offentliga/mediala clashen mellan halal-tvreportrarna och carl hamilton, som har en maktimage av inflytelserik, liberal vältalig prelle som tycker folk ska bete sig som han själv lärt sig uppföra sig. där funkar det ju, presentationen.

i övrigt finns det ju ingen mening i att de är 3 muslimska tjejer med lite sinsemellan småolika uppfattningar. man kan lika gärna ha 3 manliga folkpartister med lite sinsemellan olika uppfattningar.

alltså jag tycker programiden och måttet av satsning och framförallt hype känns lite knäpp. men det finns element i det som funkar. kunde de inte bytt minoritetsgrupp efter varje program istället, var ligger sensationen i unga muslimska tjejer eg? tycker det är lite dollyparton overdopk-missionsvarning på det hela. menmen.

feministiskt..jag vet inte. tycker det är viktigare att ifrågasätta varför producenterna tycker 3 muslimska tjejer är så exotiska som programide snarare än vad de säger.

#3  Att: Blindalina KajsaKavat
2008-11-23 20:52:50

Jo där funderade jag i ungefär samma spår. Men efter att ha sett några avsnitt så tycker jag ändå att det här känns farligare. Dessa programledare tillåts obehindrat framföra anti-feministiska och pro-sharia åsikter i den statliga televisionen. För att återkoppla till Ulf Ekman, skulle det vara okej om tre tungt indoktrinerade Livets Ord-tjejer tilläts obehindrat framföra sina åsikter om att kvinnan är mannens tjänare, att homosexualitet är en synd osv? Eller är det, som du nämner, okej för att det är tre unga tjejer? Hade det varit okej om det var tre gubbar i keffiyeh och dishdasha som framfört samma åsikter?

Hittade en annan debattartikel, på Expressen:

http://www.expressen.se/debatt/1.1363807/hala…

#4  Sv: Dilsas debattartikel i Aftonbladet sniblett
2008-11-23 21:02:29

Jag har sett samtliga avsnitt av Halal-tv (som iof inte är många än) och måste helt ha missat de anti-feministiska (eller, det är såklart definitionsfråga, men de verkar vara lika mycket/lite feministiska som gemene kvinna) och pro-sharia åsikterna som förts fram. När förde de fram åsikter om att kvinnan är mannens tjänare och att homosexualitet är en synd? Talar de i koder eller?

#5  Sv: Dilsas debattartikel i Aftonbladet KajsaKavat
2008-11-23 21:49:52

En av programledarna var ju för stening av kvinnor som varit otrogna, framförde det i en SVT-program för några år sedan. Gjorde avbön lagom till programstarten av Halal-TV..

Kan man vara pro-islam och anti-sharia?

Det där om "kvinnan är mannens tjänare" och "homosexualitet är en synd" är islam. Men framför allt tog jag det bara som exempel på åsikter som islam och Livets Ord verkar dela.

#6  KajsaKavat Truthseeker
2008-11-23 22:16:31

Jag såg intervjun där hon förespråkade stening för otrogna kvinnor, tror det var ett klipp i "Debatt" om Hamiltons handskakebrist-trauma.

Och jag förstår inte riktigt att svt tuppar sig om att de jobbar mot fördomar. Det är ju snarare tvärtom så att Halal-tv *bekräftar* en massa idiotiska fördomar om muslimer.

Som Dilsa skriver - de allra flesta muslimer i Sverige är faktiskt sekulariserade. En mer rättvis bild av den svenske muslimen är en muslim som firar muslimska högtider ungefär som vi firar jul - lite sådär, jaja, visst det finns en religiös bakgrund, men vi ses mer för att ses, festa till, äta god mat och ha kul...
Hur många svennejulfirare sjunger hallelujah och tänker mest på jesus på julafton?

En mer rättvis bild av svenska muslimer hade varit typ 10 muslimska programledare, varav 8 sekulariserade, 1 Halal-tv-beslöjad starkt Korantroende, och 1 förföljd, hotad av hedersvåld och stark motståndare till islam.

#7  Sv: Dilsas debattartikel i Aftonbladet Blindalina
2008-11-24 10:04:49

tycker det är lite "real world" a la Reality Bites över det. :)

"nu ska vi spicea upp fördomsprogrammen! vi tar med unga tjejer som får prata obehindrat (wuw!), skakig kamera och rockmusik, så löser allt sig!"

jag vet inte. de menar säkert väl.

truthseeker lol:
" En mer rättvis bild av svenska muslimer hade varit typ 10 muslimska programledare, varav 8 sekulariserade, 1 Halal-tv-beslöjad starkt Korantroende, och 1 förföljd, hotad av hedersvåld och stark motståndare till islam. "

#8  Sv: Dilsas debattartikel i Aftonbladet Blindalina
2008-11-24 10:06:35

KajsaKavat sa:
"Eller är det, som du nämner, okej för att det är tre unga tjejer? Hade det varit okej om det var tre gubbar i keffiyeh och dishdasha som framfört samma åsikter"

nej, precis..

#9  Lite OT Niklas
2008-11-24 15:32:53

Jag tror att SVT fick idén efter att ha visat DR:s "Oraklerne", ett diskussionsprogram där några unga muslimska kvinnor svarade på läsarbrev och diskuterade sånt som "mödomshinne"-rekonstruktion eller vad man gör med en dominant svärmor. Det programmet var lite roligt eftersom kvinnorna kom från olika kulturer och var såväl sekulariserade som huvuddukbärande. Dessutom var de rätt smarta och roliga.

Men exotism var det lik förbannat, ett sätt att framhäva att Vi men De. Den dagen SVT låter en ung kvinna med huvudduk eller en sikh med turban och helskägg leda Aktuellt har vi kommit en bit på väg. Men dit känns det oerhört långt, Joar Bendjelloul i all ära.

#10  Sv: Dilsas debattartikel i Aftonbladet KajsaKavat
2008-11-24 20:22:27

Niklas sa:
Jag tror att SVT fick idén efter att ha visat DR:s "Oraklerne" [...] Dessutom var de rätt smarta och roliga.


Programmen finns på http://www.dr.dk/DR2/Oraklerne/ och håller helt med om att de är smarta och roliga. Halal-TV har mycket kvar att lära.

Thruthseeker sa:
Jag såg intervjun där hon förespråkade stening för otrogna kvinnor, tror det var ett klipp i "Debatt" om Hamiltons handskakebrist-trauma.


Det var programmet Existens, sändes 2003 ang steningen av Amina Laval i Nigeria för att hon födde ett barn utan att vara gift. Så här sa Cerin Awad då:

Cherin Awad: - Många utav lagarna som finns inom sharia är väldigt hårda och väldigt stränga och många tycker det är hemskt och usch och fy.
- Många av dem är hårda men anledningen till att de är så hårda , de är hårda men samtidigt är kriterierna för de skall kunna tillämpas, att tillämpa stening är i princip omöjligt om man läst på de kriterierna, att hugga av en persons hand är i princip omöjligt om man vet kriterierna om och varför när man skall göra det.
- För mig är mer sharialagarna en markering på att man trycker på den goda moralen, straffen är så hårda för att Gud visar oss människor att det är jätteavskyvärt att bete sig på det sättet.

Programledaren: - Men om kriterierna uppfylls och man har fyra vittnen och en man eller kvinna erkänner att hon gjort detta brottet om otrohet då är detta det rätta straffet ?

Cherin Awad: -Ja


Detta i TV som betalas med mina licenspengar.. och återigen. En gubbe i keffiyeh och dishdasha som framfört dessa åsikter, hade han varit aktuell som programledare i SVT?

#11  KajsaKavat MarianneK
2008-11-26 19:00:09

Men hur gammal var Awad för fem år sedan? Om hon fortfarande är ung nog att definieras som "ung tjej" bör hon väl ha varit i tonåren då - och hur länge behöver man stå för saker man sagt (som en journalist fått en att säga) som tonåring?

I övrigt håller jag med om att Halal.tv har en mängd problem, bland annat att kvinnorna i programmet är alldeles för lika varandra.

#12  Sv: Dilsas debattartikel i Aftonbladet KajsaKavat
2008-11-26 22:18:08

Enligt SVT är hon 23 år nu, alltså 18 år för fem år sedan. Det är en bra fråga, MarianneK, hur länge skall man behöva stå för sin åsikt? Fast vad jag mest funderar över är hur man kan ta tillbaks en åsikt. Ändra åsikt, ja, men ta tillbaks?

Sedan förvånade det mig att läsa att alla tre kvinnorna tydligen är födda i Sverige, det visste jag faktiskt inte.

#13  Sv: Dilsas debattartikel i Aftonbladet Marulken
2008-11-26 23:22:29

Jag håller med, om man har en sexistisk, rasistisk eller annan klämmigt politiskt inkorrekt åsikt kan man alltid låta en ung invandrar tjej säga den, för dessa måste man handskas med med silkesvantar.
Eller bara en kvinna överhuvud taget, tex Sarah Palin...

Det är inte rättvist mot tjejjerna tycker jag också, att bli gullad med bara för att man är ung tjej, en debatt måste få ha lite högre i tak än så.

Antingen så är svt dumma men välvilliga, eller så är det en konspiration från programansvariga för att öka toleransen att vara sexist i religionen namn.

F.ö. så gillar jag verkligen riktigt skarpt Dilsa Demirbag-Sten.

#14  Sv: Dilsas debattartikel i Aftonbladet Niklas
2008-11-27 00:54:12

Det gör inte jag. Gillar DDS, alltså. Hon har en alarmistisk syn på förskolan http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&… som nästan är i paritet med Elise Claessons
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_…

#15  KajsaKavat MarianneK
2008-11-27 03:06:00

"Fast vad jag mest funderar över är hur man kan ta tillbaks en åsikt."


Hon kanske inte hade åsikten? Kanske inte hade tänkt igenom det tidigare, och sedan svarade hon det reporten ville höra. En del 18-åringar har koll, andra inte. En del 18-åringar säger saker och låter väldigt säkra, tills de efter två motfrågor kommer fram till att de nog inte tyckte så ändå. Det kan man kalla att "ta tillbaka" en åsikt - när det visar sig att åsikten man trodde sig ha inte stämde med ens värderingar.

#16  Sv: Dilsas debattartikel i Aftonbladet Apoc
2008-11-27 13:15:08

Jag inte sett programmen. Vad är det för något hemskt dom faktiskt säger i där? Alltså inte vad en av dom sa för fem år sedan, eller subjektiva gissningar om vad dom egentligen tycker.

#17  Sv: Dilsas debattartikel i Aftonbladet Escapist
2008-11-27 14:18:11

Kvinnan som gillar sharialagar intervjuades i P3s Kvällspasset (intervjun borde finnas i arkivet) för några veckor sedan och hon hävdade att åsikten om stening är en missuppfattning. Bra om det är sant, men även då stödjer hon en extremistisk religiös lagstiftning som till sin natur är motsatsen till fri, jämlik, individualistisk och rationell demokrati.

Med tanke på främlingsfientligheten i Sverige förtjänar de förståelse och att få synas, men de förtjänar inte den acceptans deras program ger dem. De representerar vidskepligt förtryck, fast snyggt sminkat och med lite attityd. Få hade accepterat samma sak från kristna, så att muslimer kommer undan med det säger rätt mycket om SVT.

#18  Att: Escapist KajsaKavat
2008-11-27 16:41:21

Ungefär som jag känner. Men tänk på att det inte är vilka muslimer som helst som kommer undan med det, det är tre coola invandrartjejer.

Ibland när jag är osäker på någons ståndpunkt eller åsikt så brukar jag fundera på vad jag skulle tycka om någon annan framförde den åsikten. T ex en gammal gubbe i keffiyeh och dishdasha.. eller Ulf Ekman.. eller Göran Hägglund.. eller Peter Wallenberg.. eller Linda Skugge.. eller någon obskyr hiphop-artist.. eller en polis.. eller.. ja, det finns många att välja på.

#19  Att: Apoc KajsaKavat
2008-11-27 16:41:44

Programmen kan man kolla på på SVTs hemsida.

#20  Sv: Niklas Marulken
2008-11-30 19:41:42

Näe nu överdriver du allt, jämföra henne med Elise Claesson är väl lite väl magstarkt, men det var inte för hennes åsikter om barnuppfostarn jag gillar henne utan det är för att hon står upp emot såna otrevliga människor som Abd al Haqq Kielan, f.d. Leif Karlsson, ordförande i Svenska Islamiska Samfundet.

Han och Elise Claesson har däremot ganska mycket gemensamt, kvinnans roll är i hemmet osv...

#21  Sv: Dilsas debattartikel i Aftonbladet Niklas
2008-12-03 22:43:18

Marulken: Ja, det var kanske att ta i. I jämförelse med Elise Claeson verkar Lukasjenko riktigt resonlig.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?