feminetik.se feminetik.se

Just nu 17 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Hur har julen varit?


Gå till senaste inlägget#1  Hur har julen varit? Angelique
2005-01-04 15:15:17

Måste instämma i Alvungers lättnad i att julen är över i "Alvunger säger". Morsans bak äter man och farsans bak sitter han på. Var ett tag sen jag tittade in här nu, mkt trevligt att se er igen. Trots allt som talar mot det är det lätt att tänka att man är helt ensam om sina diverse erfarenheter slutsatser och funderingar, då är det en lättnad att höra att de finns även utanför ens eget huvud :)

Fortsätt diskutera och god fortsättning på er alla femmor!

(Egentligen var det här meddelandet tänkt för snabbchatten, men det fick inte plats. Förhoppningsvis till fördel för "småpratstrådarnas fortlevnad" :D)

#2  Ja! Mer småprat Alvunger
2005-01-04 15:29:06

till feminetisterna! Tycker också det skulle vara roligt att få höra hur er jul var.

#3  tackar som frågar, hur var det själv? UppåtEmma
2005-01-04 15:57:48

oops, höll på att gå illa. jag höll på att berätta om hur min jul varit i tråden Julprostitution :-/ det hade sett konstigt ut...

Julen blev bra till slut. Hade värsta ångesten innan, för mitt lilla husdjur opererades. Men hon blev frisk så allt blev bra.
Hittade på ännu en ny jultradition - Texas Hold'em på julaftonskvällen. Min mor och min sambos föräldrar är värsta korthajarna så det var kul :-)

#4  Något av en uppenbarelse... Greenfish
2005-01-04 16:33:47

...fick jag när min käre grabb berättade att han faktiskt hade reflekterat över att männen satt vid TVn och kvinnorna var i köket. Då har jag ju påverkat någon i att se annorlunda! Att han valde att leka med sina tvillingkusiner på fyra år istället, det ser jag som något av ett försök till försiktig medelväg.

I min familj är alltid ALLA i köket. Vilket ställer till problem det, men roligt blir det.

Personligen var julen inte tip-top ändå, går på Losec sedan jag spytt blod, men man kan ju inte få allt här i världen... Man ska nog inte äta jättemycket fet mat och kött, när man varit vegetarian innan.

#5  Ont Joni
2005-01-04 16:38:07

Min fru slog mig på julafton för att jag tömde barnets potta på fel sätt.

#6  Joni UppåtEmma
2005-01-04 16:39:41

Lämna henne! Hon får inte slå dig, fattar hon inte det ska hon sättas i karantän tills hon kan uppföra sig som folk.

#7  Emma Joni
2005-01-04 16:42:05

Ja om det vore så lätt.

#8   Ylva
2005-01-04 16:50:47

Jag skulle kunnat skriva Alvungers inlägg själv. Hamnade också i en allt hätskare dispyt med brorsans fru angående allt från könsroller till föräldraförsäkring till manlig personal på dagis. De har två små pojkar och givetvis fick jag också höra det där med att "vänta bara tills du får egna barn, så förstår du."

Ibland känns det jobbigt att behöva avstå från att säga vad man tycker bara för att bibehålla en trevlig stämning för allas skull på julafton.

#9  Min familj elinlite
2005-01-04 17:02:45

hade lyckats strula till allt före julafton så det var stridande falanger överallt. Värsta Bora Bora bergen känsla.
Men konstigt nog ledde det till att alla hade en trevlig och lugn jul - i varsitt hörn. Mest traumatiskt var det nog för min man och mig eftersom vi är FNs fredstrupp och måste välja var och med vem vi skulle fira.
Det blev bra till slut.
Min man överraskade mig med att vara mycket mer aktiv i allt stöket än han varit förr. Mycket mycket trevligt.

#10  Julen, julen Kerstin
2005-01-04 17:18:37

Min svärmor var förtvivlad för att hon hade så ont så att hon inte kunde laga så mycket mat som hon hade velat (hon är reumatiker). Min svärfar pöste stolt över att han hade hjälpt till att laga mat i år. Jag och min man hade med oss rätt mycket julmat som vi hade lagat innan vi åkte ner till dem. Vi tvingade min svärmor att sätta sig ner på en stol i köket och ge oss order om vad som skulle göras. Min svåger satt på sin röv och drack julöl och snaps. Han hjälpte till när VI sade åt honom på skarpen. Detsamma gällde min svågers tre barn. De hjälpte till när vi sa åt dem att göra det (för deras late far sa inte åt dem). Femtonåringen bad till och med sin farmor att hämta mer julmust som fanns i källaren en trappa ner! Då fick min man ryta i.

När min svärmor blev tvungen att lägga sig på sängen en stund på eftermiddagen för att hon hade så ont så tvingade jag och min man de andra att hjälpa till att diska, fixa efterrätt, koka kaffe osv. De kunde inte göra det på eget initiativ. Sedan skämdes svärmor för att hon hade låtit oss jobba så mycket i köket... Och min svåger placerade sig i soffan framför tv:n med en grogg resten av kvällen.

Men annars var det trevligt. De är väldigt rara och fina människor, men totalt blinda för vem det är som sköter allt arbete hemma och hur mycket tid och kraft som går åt till det. Snart måste det dock bli ändring på det eftersom min svärmor inte kommer att klara allt hemarbete länge till.

#11   pixie
2005-01-04 18:00:13

jul med far: far låter sig serveras av farmor som är sjuklig men aldrig skulle erkänna det. Fars syster är hysterisk och kväver sin dotter med kärlek och kontroll när hon söker bekräftelse av henne, säger åt mig att jag kommer förstå när jag själv får barn att det är meningen med livet. Hon och jag skämtar ändå om att "nämen sitt kvar ni killar så diskar vi allt efter er". Vi finner detta vara humoristiskt båda två och det får viss effekt. Hennes man börjar bära disk till köket istället för att som brukligt diskutera politik med männen medans kvinnorna dukar av. Jag kommenterar att det var feministiskt/jämställdt gjort av honom varvid han blir irriterad, han stör sig på att jag definierar hans handling. Jag blir förvånad och lite ledsen, han var inte så öppen så att han hade kunnat säga nått vänligt tillbaka med glimten i ögat.

Far lägger sig och vilar på maten och roar sig med kusinbarn som nu äntligen fått lite tid att utvecklas i lugn och ro utan hönsmamma.

Sedan är det tv med Karl-Bertil Jonson. Far blir sur på mig för att jag tar mig ton och kommenterar nazistflaggornas betydelse i filmen, i egenskap av honom som lärare i historia ska jag hans dotter inte uttala mig om nått historiskt i hans närvaro om jag inte kan alla datum tidpunkter etc minutiöst. Jag hör att far och farmor undrande tittar på mig när jag öppnar en julöl, precis som fasters man redan gjort 2 st dessutom, "är hon alkoholist"?

Presenter delas ut mer eller mindre könsstereotypa förutom Gittan och Gråvargarna som kusinbarn tycks uppskatta även om hon bara får titta i den 2 sekunder för nu kräver moderskärleken att hon ska ge mer uppmärksamhet åt moderskärlekens klappar, kvinnligt lagad mat äts, inga blir sura förutom far på mig, det vanliga att jag är "kommunist, vegetarian och feminist"..

#12   Angelique
2005-01-04 18:26:16

UppåtEmma: haha jo då hade jag blivit orolig ;) Skönt att ditt lilla djur klarade sig.

Joni: låter inte alls kul det där. Helt förkastligt sätt att uttrycka meningsskiljaktigeheter på.

Greenfish och elinlite: stort grattis! =)

Kerstin: en mkt fin beskrivning jag kan känna igen min släkt i.

Pixi: låter som min jul skulle kunna vara om jag själv "tog mig ton" i vissa frågor. Vilken formulering va.. Hujeda mig. Grattis till dig med att du överlevde den rackarns julen.

Själv hängde i soffan största delen av kvällen, men till slut tyckte jag så förbannat synd om morsan som får göra nästan allt själv så då hjälpte jag iaf till att duka av. En försiktig medelväg s.a.s ;)

#13   Mia
2005-01-04 18:48:22

jag deklarerade tidigt för min far att jag inte tänkte sitta och glo på jävla Kalle Anka.. Sedan beodrade jag farmor att sätta sig ner och säg vad som skulle göras. Pappa hjälpte till.

sedan klippte jag hela familjens hår sedan var det julmat och det gnäldes över pappas icke upphängda gardiner. Maria, Kan inte du se till att pappa får upp gardinerna? jag brukar alltid säga ja, ja. Men den här dagen sa jag att om pappa vill sätta upp gardiner kan han göra det själv! jag berättade att jag hade nog med min egna stökiga lägenhet. Men det är det ingen förrutom pappa som vill tropå. Jag har ärvt pappas slö gener försöker jag, men det vägrar farmor att tro på.

Sedan tycker alla synd om mig för att jag är vegetarian och "Ska du inte ha lite skinka?" ploppar upp med följande stackars barn suck... Nää, jag vill ju inte ha någon skinka. Farfar säger Maria kan inte du diska så slipper farmor. Jag säger pappa du diskar. Han gör det.

#14  angelique pixie
2005-01-04 19:17:12

ändå var den skapligt bra med tanke på jular innan då man var nyutkommen feminist och genusdisskussioner aldrig tidigare funnits alls, då hade man 5 äldre gubbar som satt o hackade på en plus ens lilla ettriga politiskt bevandrade jag vet allt girige kusin.. ja fy tusan, nu har dom lugnat ner sig lite och folk vet var jag står.. det svåraste nu är den manliga homosocialiteten att bryta.. även om min fasters man "hjälper till" så skulle han aldrig våga kritisera pappa för att han inte gör nått... det är liksom tabu bog no no..

då vet jag i alla fall att jag har några utmaningar kvar.. ;9

#15  a lucky bastard UppåtEmma
2005-01-04 19:30:43

vilken idyllvärld jag lever i egentligen :-/
Ibland finns det fördelar med att vara vuxet skilsmässobarn, alltså föräldrarna skiljde sig när jag var vuxen. Det finns inga traditioner längre, så jag kan göra i princip vad och hur jag vill på jul. För det är ingen som "kräver" att jag ska komma hem (huset såldes), inga givna regler vem som gör vad, eller vems favoriträtter som lagas.

Kom på att jag är nog den som bestämmer hur julen ska firas: för alla gör det jag vill göra av nån anledning. I år ville jag ligga hemma i soffan och pilla mig i naveln på jul, och då kom alla (nåväl, 4 pers förutom sambon) hit och så gjorde vi det. Eller dom spelade poker och jag pillade efter att jag (med flit!) förlorat. Och jag lagade bara den maten som jag gillar och som är rolig att laga. Och alla hjälpte till (sambons pappa diskade hela disken på juldagsmorgon innan alla andra vaknat).

Men i år, då firar vi feminetik-jul va? :-D Då folk får göra som de vill och diskutera hur mkt de vill och äta vad de vill, så länge de själva lagar/fixar det. :-D

#16   Hanna_B
2005-01-04 19:43:51

Stannade kvar i storstan där jag inte har mycket släkt. Firade en stillsam jul med min 80-åriga faster. Lutfisk och lite småplock, upptäckte att jag faktiskt blivit mätt på Karl-Bertil Jonsson.

#17  hehe Kerstin
2005-01-04 19:44:08

Jag firar gärna feminetik-jul!

Jag ska tillägga att när vi åkte hem till stan igen och firade jul på annandagen med min mamma och mina syskon med respektive så såg firandet lite annorlunda ut. Knytkalas, sedan diskade min syrra och hennes man medan vi andra drack calvados och spelade Mah jong. Min man lekte lite med min lille systerson medan jag satt och åt cheesecake tills jag höll på att ramla av stolen... Helt enkelt en annandag jul då alla gjorde lite av varje och faktiskt verkade trivas jäkligt bra hela bunten!

#18  Lugn i hemmets vrå Lemur
2005-01-04 19:48:53

Vi hade bestämt att inte åka någonstans (dvs till släkten) i år och det var den lugnaste, skönaste och mest ostressiga jul jag någonsin varit med om. Skönt va?

#19   Angelique
2005-01-04 20:01:59

Hehe det är rätt pixie. Jo saker tar tid. Bra att ni unga starka feminister jobbar medan en del av oss andra sitter i soffan ;) Själv har jag lagt släkten på härligt bedövande is och de får nog ligga där minst fram till nästa jul då relationerna eventuellt tinar upp en aning igen.

Den där feminetik-julen lät inte illa! :) Firar gärna sådan. Skulle vi mot förmodan sakna hetsiga diskussioner kan vi ju alltid bjuda in afs med familjer på julskinka. Om dom tar med glögg och hembakta lussekatter =))

Mia:
Sådär ska jag säga i den avlägsna framtiden. "Mitt barn, kan inte du hjälpa min man att diska så han slipper göra det själv.." 8/ Helst när jag sitter i soffan och knäcker nötter eller är inbegripen i en Allvarlig Bildiskussion :D

#20  Olika beroende på släktingar Greenfish
2005-01-04 20:05:33

Efter att ha läst att "skräckhistorier" så kom jag att tänka på att det var precis så förut. Särskilt när vi firade med pappas släkt. Ständigt tjat om att vi tjejer skulle hjälpa till, men inget tjat på min kusin, som är kille. Kanske beror det på att pappas släkt är äldre, kanske beror det på att mammas släkt är ateister.

Är likt UppåtEmma också skilsmässobarn vid äldre år, vilket gör att vi inte längre är tvugna att fira med pappas släkt. Men med mammas släkt umgås man gärna.

#21  Angelique Mia
2005-01-04 21:18:14

:)

#22  Greenfish Angelique
2005-01-04 22:13:36

Jag har inga bröder men sedan syrran skaffade pojkvän har det där vem man ber om hjälp till hushållssysslor retat mig. Likaså det intresse med vilket min far deltar i teknikdiskussioner med denna grabb som inte kan skilja mellan en skiftnyckel och en hammare. Men några utbrott orkar jag inte med, jag slår ner mig i soffan bredvid istället och hoppas stilla att mor ska göra detsamma en dag.

#23  UppåtEmma Angelique
2005-01-04 22:24:04

Vad är Texas Hold'em? Mitt fattiga kortspelande är begränsat till sjuan, skitgubbe och finns i sjön :)

#24  Att vara feminist... Nartin
2005-01-04 23:31:19

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#25   elinlite
2005-01-04 23:48:32

Men nu talar vi ju inte om människor som är lastgamla. Det är helt i sin ordning att man hjälps åt vid släktmiddagar och att man säger till folk som inte lyfter ett finger. Skulle de själva ha lite generositet och kärlek skulle man ju inte behöva be dem heller.

#26  nartin pixie
2005-01-04 23:52:56

så alla politikdisskussioner innan efter-matet-kaffet är tillåtna så länge de inte rör feminism?

#27  Nu är det ju ingen förälder Alvunger
2005-01-04 23:53:04

som blir uthängd eftersom ingen har blivit namngiven.

I övrigt tycker jag inte att det är okej att man av tradition låter sin gamla mamma/mormor/farmor etc slita ut sig bara för att det skulle vara obekvämt att säga till de lata yngre generationerna att lyfta röven ur soffan och visa lite allmän hyfs.

Att avlasta den som alltid måste göra allt jobb är också att visa kärlek.

#28   Angelique
2005-01-05 00:20:00

Kära Nartin. Feminetik är ett vattenhål för oss feminister. Vissa av oss mer irriterade än andra. Du kan inte heller förändra oss. Jag och alla andra här har lika stor rätt som vem som helst att uttrycka frustration över vad som helst och hur trivialt det än må vara. Vi kan diskutera att ulltröjor kliar om vi känner för det. Nu tycker jag inte att det har särskilt mycket med feminism att göra, men annars skulle jag inte dra mig för att undra hur fåren står ut med en sådan kliande päls om detta var något jag funderade tillräckligt mycket på. Jag finns här för dig och alla andra Nartins. I'm on a mission from GOD, till för att irritera och få er att vilja städa undan.

/Din alldeles egna kliande ulltröja.

#29  Angelique Greenfish
2005-01-05 00:23:41

Min käre far är lite mer realistisk. Han diskuterar teknik med mig och syrran och hade väldigt problem med mitt ex. Grabben kunde inte teknik, spelade inte golf eller fotboll och kunde inte några namn på växter eller träd... Mina föräldrar har å andra sidan alltid främjat ett teknikintresse hos mig och syrran. Vi fick väl lite mer dockor än bilar, men rejält fler bilar än våra tjejkompisar när vi var yngre.

Jag håller tummarna för att din mamma sätter sig. Min mamma slipper undan mycket, fast det beror nog mycket på att hon är just sjuk. Det brukar vara (ironiskt nog) enda botemedlet...

#30   Angelique
2005-01-05 00:32:43

Tack Greenfish! :) Jo det skulle jag verkligen unna henne. Det är för jävligt att det ska vara så. Och tänk alla gamla människor som fortsätter i samma stil ändå, fast de är sjuka och har ont. Inte ens då byter de av varandra, ofta säger det nog stopp helt innan någon annan av icke kvinnligt kön hoppar in.

Skönt att höra att det finns realistiska fäder! :) Min far är visserligen realistisk på andra fronter, men när det gäller detta är han en aning antik.

#31  Angelique Greenfish
2005-01-05 00:39:55

Jag tror det är lite för kenpigt för alltför gamla människor att byta beteende. Har mannen inte fixat något innan utan frun tagit allt ansvar, då är det nog inte så lätt att lära sig fixa mat för ett helt julsällskap. Det är med de nya generationerna man får jobba, de som hinner lära sig hur man gör.

Anledningen till att pappa är realistisk är nog mest för att han bara kan diskutera de saker jag nämnde ovan. Och att han samtidigt praktiskt taget KRÄVER att personen han talar med kan något om saken den också... Han märker när folk inte motsvarar hans förväntningar helt enkelt.

#32  Men hur gamla är dom? elinlite
2005-01-05 00:56:10

Mina föräldrar och morbröder etc. är mellan 50 och 60 och för det mesta är det rätt mycket samarbete i såna här sammanhang.
Mina morföräldrar är mycket ovanliga i det att morfar sköter nästan all matlagning, men det var inte så när min mamma och hennes bröder var små.
Men generellt tycker jag inte att någon under 60 kan ha ngn riktig ursäkt för att uppföra sig så, dom har ju för f*n varit unga när feminism kom fram först. GRRR!

#33  Min jul Galapagos
2005-01-05 00:58:29

Var med mamma o pappa i julas. Juldagen kom massa släkt och skulle äta julbord o hela allt sånt där med julen skulle fixas i ordning. Mamma, pappa och jag ordnade ungefär lika mycket (kanske smet jag undan lite...). Tror de la ner ungefär lika mycket tid på städ/mat/fixerier.

Julafton var vi (mamma, pappa, jag) för oss själva. Lugnt! Juldagen så kom 13 släktingar (9 vuxna och 4 barn) för att fira jul. Det var bra o kul men jag tycker nog inte riktigt man behöver ALLT på julbordet för att det ska bli ett bra julbord. Måste man ha tre sorters kalvsylta, frågade jag mamma. Hon svarade inte, men... tydligen.

Bäst av allt i det här julfirandet var nog när en bryssling-pyssling (alltså en släkting väldigt långt bort men ändå släkting) kom och hade med sig sin 10-veckors bebis. Det var en helt fantastisk flicka. Kärlek vid första ögonkastet kan man säga. Hon tittade på oss, log och verkade störtnöjd hela tiden (visste inte att 10-veckors kan vara så alerta men det kan dom tydligen). Tänkte hela tiden: åh, en sån där vill jag ha!
Så julen har varit bra. Den här julen och snarare nyåret kommer såklart att präglas av tsunamin i Sydostasien. Det kommer att vara ditt liv före och ditt liv efter. Juldagen var dagen före och jag längtar tillbaka.

#34  Greenfish Angelique
2005-01-05 01:09:56

Det kan vara svårt att ändra gamla vanor, men det svåraste av allt tror jag inte är att byta beteende, utan att bli medveten om att mamma faktiskt arbetar mer än pappa. För så himla svårt kan det väl inte vara att bära disk till diskmaskinen, handddiska och skölja det som inte ligger i diskmaskinen, skära upp julskinkan , plocka fram osv. Mamma har säkert alltför lite emot att laga all mat.

Och jag har aldrig förstått poängen med att göra saker var för sig helt uppdelat? Jag tycker att det är mycket roligare att göra saker tillsammans, så länge det är praktiskt iaf. Om inte annat turas om så man har något att diskutera. Well uppdelningen är deras ensak, det är egentligen inte vad jag reagerar på, men jag kan inte låta bli att tänka att jag själv skulle bli tokig av att diska städa och laga mat för samtliga i hushållet varje dag år ut och år in. Thank god att pojkar nuförtiden har den stora förmågan att hålla i en diskborste och tvätta kläder.

#35  elinlite Angelique
2005-01-05 01:17:13

Dom är under 60 båda två så dom förtjänar helt klart smisk för detta ;)

#36  Smisk! elinlite
2005-01-05 01:23:11

Ja!

#37  Galapagos Angelique
2005-01-05 01:30:14

Vilken mysig jul det låter som! Blir alldeles glad av att höra om den.

Ler dom redan vid 10 veckor? Har inte så bra koll på bebbar men det låter som en trevlig en! :)

Visst är det tragiskt med tsunamin. I och med detta får man ett lite bättre grepp om antalen det rör sig om. Förhoppningsvis minns man något av det här även när andra fattiga länder drabbas av katastrofer.

#38  elinlite Angelique
2005-01-05 01:32:29

jag kanske ska säga åt dom att smiska varann för att effektivisera straffet? ;p

Nä usch nu ser jag det framför mig 8/

#39  Nämen... elinlite
2005-01-05 01:51:34

Fy! Nu fick jag ju den bilden fastetsad också. 8/

#40  Över förväntan Rolle
2005-01-05 01:52:04

Jag hatar jul och andra liknande högtider eftersom jag hamnar i en inre konflikt med mej själv. Massor med gott käk, och massor med jobbiga släktingar som jag knappt gillar i nyktert tillstånd. Men den här gången gick det rätt ok jag började inte längta efter att supa mej medvetslös på hela kvällen. Det är annars något som ter sej som ett bra alternativ eftersom man då slipper höra allt svammel från syrran om att kött är mord och förtryck i något jävla land jag inte ens visste existerade, och mormors tjat om pensionerna, och morsans tjat om handikapp och farsan som sitter och klagar på hur hemskt det är att socialdemokraterna inte är vad de var.

#41  elinlite Angelique
2005-01-05 02:02:37

muhahaha ;) Nä nu tycker jag vi lämnar det ämnet innan trådens läsare får alltför allvarliga hjärnskador och måste forslas till närmsta akut.

Rolle, jag sympatiserar tyvärr alltför mycket med din släkts åsikter för att kunna sätta mig in i det tragiska med detta. Bra iaf att du hade en ok jul trots din släkts otäcka åsikter och även som jag försår det stora beklaganden. Du livade inte upp stämmningen med lite feministisk krydda på moset då? =)

#42   Leo
2005-01-05 02:46:05

Inget speciellt, lite ledigt från jobbet bara. Synd det där med dödsvågen, men trösten är att den väl tog några sexköpande peddon också. Men jag skräms över hur lite jag egentligen bryr mig. Men vadå, ska man gråta mer för att det är svenskar som omkommit? Men jag är nog mindre känslig, mer empatilös, manligt kallhamrad. Och sen så känns det som att nån gång ska väl även vi svenskar få känna på nåt riktigt hemskt om det ska vara rättvist. Men lätt för mig att säga så länge min egen unge lever friskt i sin julklappshög.

#43  Angelique UppåtEmma
2005-01-05 09:23:53

Texas Hold'em är pokerformen där de _riktigt_ stora pengarna finns (eller glaspärlorna som på vår julafton :-) )

Det är lätt att lära sig, men svårt att bli riktigt bra. Gott om is i magen måste man ha. Och det hjälper inte att ha en bror som psykar en hela tiden genom att påstå att han kan läsa mig när jag bluffar... grrr
:-)

#44  Nartin Kerstin
2005-01-05 12:02:12

Och vad är du om ett år? Ödmjukare?

#45  Värst vad jag missade medan jag sov... Greenfish
2005-01-05 12:09:51

Nej, uppdelningen borde vara lättare att ta tag i. Men blir en person plötsligt sjuk så att en annan får ta tag i ALLT, då blir personen troligtvis väldigt ställd.

Den ålder jag talat om är på mina föräldrar och pappas släkt: 50-65 farmor 91 (bor fortfarande ensam, helt makalös kvinna det där) Mamma och hennes släkt rör sig mellan 40-55. Mormor 73. Tror att det är pga just åldern jag ser skillnader. Dessutom har mina kusiner och moster avsagt sig kristendomen och konfirmerat sig humanistiskt istället. Kan ha en del med saken att göra.

#46  Nartin Greenfish
2005-01-05 12:12:36

Du har inte tänkt på att när killen i gruppen börjar tala om moderaternas senaste "skattelöfte" då klagar ingen, utan alla lyssnar intresserat på. Börjar man själv sedan diskutera vilka leksaker man ska ge till flickor/pojkar, då blir det ett himla liv.

Är det för att det är accepterat att bry sig om pengar, men inte om könsroller. Eller är det för att han är kille och jag tjej?


När ska man förändra om inte när man har alla samlade? Även ifall även jag anser att vissa diskussioner bör undvikas, för julefridens skull...

#47  Nartin elinlite
2005-01-05 12:45:03

Vore det inte i kärlekens och ödmjukhetens tecken att alla hjälper till?
Varför är det bara kvinnor som ska var kärleksfulla och hjälpsamma?
Varför är det hatiskt och elakt att tycka att alla kan hjälpas åt?
Själv tycker jag det är enormt egocentriskt och elakt att sitta kvar när ngn jobbar för fullt med ngt som är gemensamt ansvar.

#48  Greenfish/elinlite Nartin
2005-01-05 12:55:55

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#49  Nartin Greenfish
2005-01-05 13:03:02

När hälften av släkten pluggar och hälften av resten (gamla nog) har akademisk utbildning, är det väl knappast fel? Knapapst heller en mognadsgrej. Nu var det visserligen inte på julafton just den här saken hände, men släktträff var det. Pappas sida.

#50  nartin et al pixie
2005-01-05 13:04:03

ja istället borde vi alla bli mogna, roliga och underhållande som nartin..? Ödmjukhet kommer inte med åldern uppenbarligen.. I vår familj ( höhöhö) disskuterar vi för att vi tycker det är roligt och intressant och för att det alltid varit så.. hos oss är det snarare de yngre som inte disskuterar och det är en form av inträdesprov till vuxenstatus när man klarar av att disskutera.. sedan är det själklart männen hos oss också som har tjing på disskussionsämnen och använder familjemiddagarna för självbekräftelse och självuppfyllande. Så är det nartin, i vår familj.

#51  Leo Angelique
2005-01-05 13:05:55

Visst är det skrämmande hur lite man bryr sig när det inte berör någon i ens absoluta närhet. Det goda tsunamin förde med sig var kanske ändå ett åskådliggörande av hur lätt vi människor tänker så. Man får hoppas att vi ganska rejält bortskämda västerlänningar kommer ihåg denna brist i föreställningsförmåga några år framöver lagom till nästa katastrofer och misär. Fast....det har jag inte några större förhoppningar om :/

#52   Angelique
2005-01-05 13:06:19

Feminismen har gjort mig lyckligare. Helt simpelt eftersom jag är av den sorten som föredrar sanningsenligliga och konstruktiva världsuppfattningar. Mina erfarenheter av livet stämmer väl ihop med feministiska teoribildningar, vilket inte var fallet med "men ööh, du är ju tjej, du kan inte vara sån där" (vilket är en mening som i sig är motsägande eftersom jag är just tjej och är precis sån).

#53  UppåtEmma Angelique
2005-01-05 13:07:50

Ah! =) Ni är en sån där glaspärlshajfamilj... :) Låter skoj, får lära mig reglerna nån gång!

#54  Hördudu Nartin Kerstin
2005-01-05 13:10:29

Om min svärmor gråter av smärta och utmattning på julafton så skulle jag nog kunna säga med bestämdhet att hon inte är nöjd med sakernas tillstånd. Om hon är utmattad för att alla män runt omkring henne bara tar för givet att hon, nyopererad och med ständig värk, ska ta ännu en morfintablett för att de ska få sina köttbullar, om dessa män tar ännu en grogg framför Karl-Bertil Jonsson och insinuerar att JAG som är kvinna ska ta tag i disken när svärmor har lagt sig på sängen - VAR SKA JAG FÅ SKRIVA AV MIG OM DETTA DÅ?

När en tråd startas på feminetik som heter "Hur har julen varit?", tycker du då inte att mina julerfarenheter passar in i denna tråd? Nä, då tycker du att jag "hänger ut" mina släktingar. Trots att jag inte namnger dem och inte ens skriver var i Sverige de bor. Ursäkta mig men jag blir förbannad på dig.

Du kallar det studentfasoner. Ja du, det var länge sedan jag slutade studera på universitetet. Hur gammal är du, som är så mogen?

#55  Greenfish Angelique
2005-01-05 13:14:47

sambandet mellan traditionell religiositet och kvinnosyn är intressant. Det största motståndet mot feminism verkar vara i extrema religiösa rörelser. Ett ämne värt en ny tråd kanske?

#56  Nartin elinlite
2005-01-05 13:16:10

Jag behöver inte inte fråga, min familj hjälps åt en hel del.

"Det finns mer än genusdebatt på den här jorden - om ni öppnar ögonen för generositeten och kärleken så behöver ni inte ha sån ångest inför besöken med era familjer."

Det här låter rätt mycket som påvens tal i augusti där han beskyllde feminismen för allt ont i världen.
Om vi talar om kärlek och generositet borde väl alla hjälpas åt? Det är en klasisk fälla att vara snäll och göra allt för att inte ställa till med besvär.

#57  Min jul Nartin
2005-01-05 13:26:08

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#58   pixie
2005-01-05 13:31:34

jaja skit i vem som lagade maten, det är ju mest roligt så länge man slipper göra ALLT själv.. ( sen är det väl typiskt att vissa män som aldrig gör nått annars ska laga mat just på juklafton för då kan de ju få ännu mer bekräftelse till sina uppsvällda egon.. men o gud va duktig du är som har gjort köttbullar karlalfred)

Det jag undrar är, vem skickade julkorten, diskade efter maten, städade, satte på efter-maten kaffe???


Och om allt är så perfekt hemma hos dig borde du om någon ha ännu mindre att gnälla på, men likförbannat gnäller du på alla andra istället...

#59  Angelique Greenfish
2005-01-05 13:46:45

Startar du, så hänger jag gärna på!

Jag tror nämligen att det har inverkan.

#60  Greenfish Angelique
2005-01-05 13:58:48

Så tror jag med. Återkommer efter lite research!

#61  jag är med! elinlite
2005-01-05 14:05:14

Ska kolla om jag hittar påvens tal som jag nämnde tidigare.

#62   Angelique
2005-01-05 14:10:04

Tycker mig ana en ökad aktivitet på forumet förresten! Är ett gäng jag inte sett förut. Välkommna alla nya feminetikare :)

#63  elinlite Angelique
2005-01-05 14:11:00

you do so! blev nyfiken på det talet.

#64  Det var tydligen inte ett tal elinlite
2005-01-05 14:31:23

Utan ett brev som klargjorde hans inställning till feminism och homosexualitet. Har inte hittat brevet i sin helhet, dock dessa två artiklar:
http://www.sundayherald.com/43778
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/3940719.stm

Letar vidare.

#65  SVD elinlite
2005-01-05 14:39:51

http://www.svd.se/dynamiskt/utrikes/did_79465…

#66  elinlite Nartin
2005-01-05 15:19:43

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#67   Angelique
2005-01-05 15:41:05

Sitt du där och pös i din jämställda omgivning och känn dig lyckligt lottad. Det är nog mest din dryga attityd folk stör sig på (samt vissa misstankar om blindhet, men dem ska du bara låta rinna av dig i sann icke-problemsökaranda). Låt du bara oss som inte behöver leta efter problem ta upp det som helt självmant skriker oss i ansiktet. Och fortsätt gärna berätta om dina positiva upplevelser av jämställdhetens goda för oss andra. Hur spydigt du än formulerar dig när du pratar om din lyckliga jämställda släkt tycker jag att det är mycket roligt att höra! :)

#68  nartin pixie
2005-01-05 15:41:31

det är nästan lite för bra för att vara sant... Känns som att du vill att vi ska säga med beundrande kvinnoögon, "o gud va bra du är nartin, du är vår hjälte, som gör din rättvisa del, gu va duktig du är!"

"jasedärså. Jag lagar maten VARJE dag. det är även jag som handlar VARJE dag. Synd att den lilla fördomen inte kunde appliceras här. Min fru städar och tvättar. Varsågod och värdera."

Okej, laga mat: skapande syssla.

handlande mat: utesyssla, träffa folk, makt att besätmam vad som köps, göra impulsköp, rätt stimulerande och underhållande


Städa och tvätta: reproduktiv syssla, det tar aldrig slut utan samma sak ska göras om och om igen. Väldigt lite utrymme för kreativitet jämfört med att laga mat och handla mat. stimulans? -> tvättstugan , socialt? -> tvättstugan


hehe nu är du fast nartin ;)

#69  Under de 25 år ufpopen666
2005-01-05 15:41:51

som jag jobbat så har jag sett att de som vill göra karriär ska vara väldigt bra på att dunka ryggar och så ska de ha lena tungor. Det tror jag är den största orsaken till att kvinnor har svårt rent generellt att nå högre befattningar. De flesta tror nämligen att man ska göra ett bra jobb.

#70  Nartin elinlite
2005-01-05 15:42:44

Och:
a. varför dedikerar du detta till mig?
b. det är ju bra att ni har det jämställt, men alltjämt varför dedikerar du detta till mig?
c. jag ifrågasätter att det skulle vara en fråga om kärlek och generositet när kvinnor sliter ut sig, men kan man då inte ens be att män ska visa samma kärlek och generositet? Varför skulle det vara ett tecken på att man inte kärleksfull och generös?
d. det är ju bra att ni har det jämställt men varför ska det betyda att andra inte får använda det här forumet för att ventilera ilska över hur Ojämställda deras hem och familjer är?
e. speciellt konstigt blir ditt inlägg när väldigt många här känner igen sig i det som skrivs, är det ett tecken på sunt förnuft?

#71  ufpopen Angelique
2005-01-05 15:57:47

Det är en bra iakttagelse jag kan instämma i. Vilket även har en tendens att medföra permanentisering av de gällande attityderna. Jag fascineras över denna brist på konstruktivhet(?) samhället flödar av. Samtidigt som en annan del av mig mycket väl psykologiskt kan förstå varför, behovet av bekräftelse är stor hos människan.

#72  nartin pixie
2005-01-05 15:59:37

sluta fiska efter att ja ska säga att du är duktig... det är typiskt mansgris-aktig och jag tror att du är vettigare än så :) du gör det som du ska ( fast ni kankse borde dela upp mer efter kreativt och icke-kreativt eller turas om eller ta en disskussion?) och om alla är nöjda hos er so fine.. men är du säker på att hon känner att hon vågar kritisera och förstöra din "idylliska" uppfattning..

#73  Nartin Angelique
2005-01-05 16:06:50

Nu är du rolig! Du skulle uppfattas som en aning mer seriös om du tog din egen uppmaning till att inte leta problem på allvar. Jag finner dina utspel i tråden mycket dubbelmoraliska och komiska.

På intet sätt avfärdar jag det du berättar om, jag tycker det är skitbra! Det enda jag haft åsikter om är din löjliga attityd som du förvisso har all rätt i världen att behålla om så önskas.

#74  elinlite/alla Nartin
2005-01-05 16:09:09

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#75  Nartin Angelique
2005-01-05 16:16:44

Visst förstärks effekten av att du är man och formulerar dig på ett förringande sätt om kvinnors (i denna tråd) erfarenheter. Det förstår väl vilken dagisfeminist som helst.

När det gäller skillnaden i hur man (även feminister förstås) ser på det män och kvinnor skriver håller jag med om detta och ser det även som ett separat problem. Samtidigt kräver jag en förståelse av ovanstående stycke av de jag själv betraktar som seriösa feminister.

#76  Nartin elinlite
2005-01-05 16:16:44

I och med att du ställde upp problemet som att de som uttryckte sin ilska här fattades kärlek och generositet, att de hängde ut sina släktingar, att de själva var orsaken till all julångest etc. så kunde du faktiskt lika gärna ha sagt "håll käften, diskutera inte, ni har fel, lägg ner, gå hem".

#77  nartin pixie
2005-01-05 16:17:02

då hoppas vi på att det också är så, vem skulle ödsla energi på att fråga henne ödmjukt henne i just den frågan? Kanske berätta om min värdering och väcka nya åsikter? men nej.. det aknkse inte skulle vara lönsamt för dig..? :)

#78   Angelique
2005-01-05 16:29:18

Man kan inte annat än att slås av Vuxenheten och den Stora Mognaden i inlägg 84.

#79  nartin pixie
2005-01-05 16:38:16

ja sa aldrig skräckvälde, jag sa bara att om du bygger upp så stora överväldigande visioner om att det är så himlajämställdt att du kankse missar att lyssna eller ge utrymme för att det faktist inte är så? okej. lugna ner dig. skräckvälde sa jag inget om.

#80  Angelique Nartin
2005-01-05 16:40:05

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#81  och nartin.. pixie
2005-01-05 16:40:27

även hemmafruar har munnar men det innebär itne att de vill förstöra allas vision om att allt så råsaskärt perfekt och lyckligt...

#82  jo jag förstår det Angelique
2005-01-05 16:41:40

men så länge du beter dig som ett troll har jag inte mycket att prata med dig om.

#83  Angelique ufpopen666
2005-01-05 16:45:04

Det bästa man kan göra är att starta egen låda. Det gäller också om man kommer ifrån ett annat land (efter valonerna). Marknaden förstår bara tillgång och efterfrågan och ser inte efter kön eller hudfärg.
Ju större ett företag blir, ju större förekomst av ryggdunkare dock.

#84  elin Nartin
2005-01-05 16:49:22

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#85  Nartin Alvunger
2005-01-05 16:50:32

Vadå, vad är det du tycker är så kul? Att kränka alla som berättat om sina erfarenheter i denna tråd genom att insinuera att de inte älskar sina familjemedlemmar? Genom att kalla dem självupptagna och raljera över att de verkar så lyckliga och empatiska?

Var det kul?

Jag tycker inte att det är ett dugg roligt.

#86   Angelique
2005-01-05 16:52:58

Ibland tvivlar jag till och med på marknadens förmåga att leva upp till sin definition bäste ufpop. Men du har nog rätt i detta, att det är bästa eller åtminstone på vissa sätt enklaste vägen. Tanken på detta är dessutom kittlande och trevlig. Stora företag må ha sina fördelar ekonomiskt, men nackdelarna finner jag större.

#87  nartin pixie
2005-01-05 17:04:26

du läser fel, det är PIXIE som du snackar om hemmarfruar.
det avr angående att du sa att din fru har en mun som hon kan protestera med mot en ojämställd arbetsfördelning i hemmet.. ja, och så har också hemmafruar - en mun alltså.. ändå mår hemma fruar sämre än andra kvinnor psykiskt och ja speciellt jämställdt är det ju inte heller.

#88  kränka? Nartin
2005-01-05 17:05:11

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#89  hade du Angelique
2005-01-05 17:09:25

börjat med att berätta om din rosaskimrande jul Nartin istället för att kläcka ur dig spydigheter hade läget varit helt annorlunda, det förstår säkert du med.

#90  Nartin Alvunger
2005-01-05 17:12:49

Jag tror du blev bemött såsom du själv bemöter andra.

Ditt första inlägg var en spark i röven på samtliga som skrivit i denna tråd. Jag har förståelse för de upprörda reaktionerna.

Och nej jag tar inte i så jag spricker. Jag är angelägen om ett trevligt forum. Inlägg av din sort försämrar läget. Man kan berätta om sina egna jämställda upplevelser utan att KRÄNKA (fortfarande inte spruckit) övriga som berättar om sina ickejämställda upplevelser.

Jag orkar inte tjabba om detta mer. Bara lägg ner.

#91  nartin pixie
2005-01-05 17:14:24

Nä vi kritiserar dig inte för att du är kille utanför att du är dryg mot oss och självbelåten. ( sluta vara martyr nu)
Står du över all kritik föresten? Jag sa inte ens att det var ojämställdt hos er, även om vissa skulle tolka den stereotupa uppdelningen produktivt reproduktiv som det, så vad jag gjorde vat att jag frågade ödmjukt att du kankse skulle ge din fru utrymme att disskutera denna typ av fördelning, eftersom en instälkning som din att allt är jämställd kan låsa en sån disskussion. har jag fel i att en sån inställning kan låsa en disskussion? " nej vi ska inte prata om nånting . allting är perfekt. håll käften. all disskussion och ifrågasättande av rådande fördelning väljer jag att tolka som förolämpningar" ..

#92  Pixie Nartin
2005-01-05 17:19:30

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#93  nartin pixie
2005-01-05 17:21:47

jag sa inte att den var det, som du säger tidsaspekten är en annan del av det hela, men visst kan kreativt inte kreatvit vara en annan syn på det hela också? Men sen igen... det är svårt att vara perfekt... jag lever inte helt jämställdt själv alltid men så länge man anstränger sig och är öppen för disskussion så tycker ja det är lungt..

#94  pixie #101 Nartin
2005-01-05 17:31:29

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#95  Ja... ufpopen666
2005-01-05 18:09:51

Jag hoppade egentligen in på den här tråden för att berätta om den helhäftiga leksak som jag grabben min.

Jag hoppas ni ursäktar...

Jag köpte nämligen en Robosapiens. Min haka skramlade i golvet när jag såg vad den lille roboten kunde göra. Med ytterst mörk röst och överdimensionerade axlar så vaggade den runt och rapade, lyssnade, dansade, plockade upp saker ifrån golvet och gjorde high 5. Man kunde också få den att slå olika karateslag åtföljt av "Haiaee!!!" och "Hiaaa!!" skrik.
Om man tryckte på "bulldozer" på fjärrkontrollen så vaggade den fram med ett hotfullt morrande.

Genast ställde jag mig frågan, praktisk som jag är, om den inte kunde sopa, städa och gå ut med soporna. Jag menar, åtminstone sopa... Men, näe.

Och nu poppade feministen fram i mitt inre. Kan någon som köpte denna leksak på något sätt associera den till något kvinnligt? Nä, den var så in i h-e manlig med sina rapningar och karateslag. Och om den samplade rösten hade varit en mjuk kvinnlig. Hur många hade inte reklamerat den då?

Nä, jag är lite besviken. För om det någon gång skulle komma en robot som kunde gå omkring och plocka upp grabbens leksaker, ja då skulle den väl vara rosa med små blommor. Den skulle då och då göra pimpinetta utrop som reklamerade dess tjänstvillighet. Borta hade rapningarna och high 5 varit. Likaså humorn. Och karateslagen.

Fast teknik-freaket inom mig är ytterst imponerat.

#96  ufpopen Angelique
2005-01-05 18:40:50

ingen fara, bara bra att du för tråden är back on track igen. Shit. Jag skulle kunna döda för den där leksaken!! Det får säga vad som helst om mig. Vill ha!! =)

På tal om det har jag alltid undrat varför tenorer är så populära. När riktiga basröster är hur coola som helst. (Får väl tilläggas att jag även föredrar alt framför sopran.)

#97  Robosapiens ufpopen666
2005-01-05 19:17:44

http://www.wowwee.com/robosapien/robo1/roboma…

=)

#98  Nartin Kerstin
2005-01-05 19:30:39

De flesta blev arga när du ifrågasatte deras erfarenheter av julen. Sedan bemötte du inte kritiken, utan berättade bara om din jul. Som låter jättetrevlig och jämställd. Men bara för att din jul var det så kanske inte alla andras julaftnar var det. Och nu vill du inte ens förstå vad vi blev arga för...

#99  robosapiens Angelique
2005-01-05 19:40:49

Otroligt cool! Kunde inte se reklamen tyvärr (vägrar installera quicktime) men jag är helt såld! Att den var lite småprogrammerbar gjorde ju inte saken sämre 8] *dreglar*

#100   Hanna_B
2005-01-05 20:17:16

trilltrolltrull

Mata den som vill. De övriga kan ju ignorera och diskutera jul.

#101  Robosapien! elinlite
2005-01-05 20:50:43

Det finns ju den automatiska damsugaren, den skulle man väl kunna ge till ett barn?
http://www.sharperimage.com/us/en/catalog/pro…

#102  Kerstin Nartin
2005-01-05 22:11:55

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#103  Vill ha städrobot! *räcker upp handen* Lemur
2005-01-05 22:28:14

Och tvättrobot som dessutom sorterar in tvätten i vars och ens garderob.
Och matrobot som hittar på och lagar maten samt inhandlar lämplig dryck. Och mat också.
Och diskrobot som bålde plockar in och plockar ur disk.
Och blomrobot som vattnar blommorna och kattlåderobot som tömmer kattlådan med extrabonus torkar upp efter katten som spytt hårbollar.

Och en Robosapiens bara för att det är så kul med leksaker.

#104   Hanna_B
2005-01-05 22:53:23

Mata den som vill.

#105   Hanna_B
2005-01-06 04:21:30

Om vi skulle ta och återgå till småpratet.

Jag minns vid något tillfälle hur mamma stressade ihjäl sig vid jultid, för att sedan stressa ihjäl sig över att hon fick göra allt. Det hade hon väl fog för i någon mån. Samtidigt undrar jag vem som bestämt att allt det där skulle göras. Visserligen var vårt julfirande väldigt måttligt - men ändå.

Vem tvingar kvinnor att byta till julgardiner (helst putsa fönster före) och lägga in tre sorters sill? Det blir litegrann samma diskussioner som städning och ambitionsnivåer, tror jag.

#106  Julstress Lemur
2005-01-06 12:07:02

Veckotidningar, handlens julpynterihysteri, "Jultorpet" och liknande heminredning på TV, Jenny Nyströms julkort, nationalromantiken i seklets början, myten om den perfekta julen...

Den allmänna julstressen tror jag har många källor. Framförallt är den någon sorts allmänn bild av hur man "ska" göra, en tanke att "åtminstone till jul ska jag laga all maten själv och bevisa att jag är en äkta husmor". Bevisa för vem? Svärmor? Mormor/farmor? Barnen? Släkten? Grannarna?

Ju mer jag funderar över det här, desto mer tror jag det är Myten om den perfekta julen som är "boven". Vi har ju matats med föreställningen om perfekt jul från vi var små, förträngt det icke perfekta från våra barndoms jular osv.

Med alla höga förväntningar på julens frid och släktens samvaro är det inte konstigt att det går åt skogen. Varför förvänta sig att ens släkt är annorlunda bara för att det är jul, när de inte är det resten av året?

#107  Något jag tänkte på Galapagos
2005-01-06 12:09:21

Jag skrev i mitt inlägg nr 33 att mamma o pappa lagt ner ungefär lika mycket tid på allt julstök. Några skillnader finns dock när jag tänker efter. Jag tror mamma städat mer och pappa varit mest i köket. Och när det gäller maten så är det alltid pappa som fixar sill och strömming (håller på o lägger in själv o grejar). Det är alltid mamma som ordnar skinkan. Hon gör det mesta med garnering och det pillriga. Pappa ordnar de lite... jag vill inte säga enklare sakerna, men de saker som inte är pillrigt, t.ex. Janssons frestelse. När jag tänker efter var det flera saker där han skötte stekning o kokning men sedan när det skulle läggas upp så tog mamma över...

Julgranen är annan sak jag tänkte på. Hemma hos oss är det pappa som plockar fram plastgranen och monterar den och sedan mamma och i viss mån jag som pyntar den. Det är pappa inte inblandad i. Så är det varje år.

Totalt tror jag de lagt ner ungefär lika mycket tid och kraft på julstöket, men det finns skillnader i vad de gjort när jag tänker efter.

Är det så här hos er också? Finns det en arbetsdelning och framförallt vore det väldigt intressant o veta om den ser ut ungefär på samma sätt!

#108  Julhysteri elinlite
2005-01-06 12:23:49

Kommer inte städhetsen och gardinhängandet också från det gamla "bondeåret" dvs. kring julen och på vintern i övrigt var det inte lika mycket att göra på gården, dvs åkern etc låg ju nere, så då passade man på att tvätta etc. ?

#109  Jo, långt tidsperspektiv Lemur
2005-01-06 12:31:54

Jul/midvinterfest har vi kanske firat sedan vi blev något sånär bofasta. Men förutsättningarna var annorlunda. Vi i vår tid har ett helt annat sätt att arbeta (och en annan syn arbete), vi jobbar och sliter på vintern och är "lediga" på sommaren. Då arbetade och slet man hela tiden för att överleva på ett helt annat sätt än vi. Mitt i vintern gick det inte att göra så mycket annat, inget växer och det går inte att så. Självklart passade gårdsfolket på att göra sådant som de inte hade tid med annars, då fanns dessutom tid för en stor fest, att unna sig tid att slappna av.

#110  #116 elinlite
2005-01-06 12:39:21

Myten om den perfekta julen är ju helt klart boven! Det bästa man kan göra är att starta om från början och bara hålla de traditioner man vill.
Påminner mig om den amerikanska historien om kalkonen.
En dotter ska tillaga kalkon för första gången och ringer sin mamma för att få mormors recept. Mamman insisterar på att man *måste* skära av vingarna och benen innan man kryddar och lägger in den i ugnen. Så dottern gör det, även om det är jobbigt. Hon fortsätter att tillaga kalkon på detta sätt i många år. Så en thanksgiving frågar hon sin mormor vad poängen med att skära av vingarna och benen är, varpå mormodern svarar: Det är ingen poäng alls, min ugn var så liten så den rymdes inte om inte jag gjorde det.
Jag tror väldigt många går och gör en hel massa som inte egentligen tillför julen någon stämning alls utan bara ställer till med stress.

#111  Teori och praktik Lemur
2005-01-06 12:48:05

Kalkon... *fnissar*
Mycket talande historia.

Om vi sänker förväntningarna och verkligen ifrågasätter varför vi gör vissa saker, tror jag att julfirandet blir mycket bättre. Då kanske vi till och med står ut med jobbiga släktingar? För, som sagt, varför skulle de vara annorlunda bara för att det är jul? Troligen är de lika stressade som alla andra.

#112  I min familj... fredriktomte
2005-01-08 23:13:40

...är det pappa som står för all matlagning inför julen. Och det är mycket matlagning eftersom han är en traditionalist vad gäller just julen. Han står iofs för all matlagning i vanliga fall också. Mamma kan inte ens koka spaghetti utan att bränna vid. När jag var yngre var det jag och min bror som fick laga mat om pappa inte kom hem (jobbade över eller så). Eller så åt vi ute. Tror ändå mamma gjorde mer hushållsarbete än pappa när vi var små. Men sakta men säkert har hon lyckats föra över det på familjens manliga medlemmar. Pappa handlar maten och lagar den. Han dukar. Han diskar disken som inte går ner i diskmaskinen. Dessutom fixar han alla klassiska manssysslor på landet och även hemma i stan. Han sköter även ekonomin och betalar räkningarna. Jag (när jag är hemma och hälsar på) och min lillebror dukar av, gör rent i köket, dammsuger när det behövs. Min lillebror fixar duschtoaletten. Dessutom tvättar vi våra egna kläder. Mamma har egentligen bara badkarstoaletten kvar på sin lott och klädtvättningen (av hennes och pappas kläder). Dessutom dammar hon plus en och annan tillfällig grej (dammning är inget som sker ofta i min familj). Fast mamma har ju också till skillnad från pappa gjort lite av en karriär (pappa fick erbjudandet att bli chef för den avdelning han jobbar på, men avböjde).

#113  Tillägg fredriktomte
2005-01-08 23:21:47

Och förresten. Min jul var super, så som den brukar vara. Fast det är klart, den är ju inte lika häftig som den var när man var liten. Men nu har jag två små kusiner som istället finns i fokus för själva firandet.

Några feministiska diskussioner förs knappast under julfirandet. Min morbrors och hans fru lever i ett väldigt könskonservativt äktenskap (båda är nog på det viset, även om hon är extrem). Intressant nog är det ändå han som lagar maten när vi är hos dem istället för oss. Jag vet faktiskt inte riktigt vad hon gör. Innan var hon hemmafru, men eftersom de hade barnflicka och städhjälp så lär det ju inte varit så mycket kvar för henne att göra. Nu jobbar hon (deltid tror jag) på min morbrors företag, eftersom det är viktigt för henne att kunna hålla koll på honom så att han inte kan umgås med andra kvinnor när hon inte finns i närheten.

För övrigt funkar inte politiska diskussioner överhuvudtaget, då min morbror och hans fru är väldigt blå, medan min familj är socialdemokratisk. Min morfar (ända levande äldre släkting) är också blå, även om han veknat något på äldre dar. Intressant nog så var han av uppfattningen att kvinnor skulle stanna i hemmet, men just sin egen dotter (min mamma) uppfostrade han som en son. Hon skulle självklart göra karriär som vilken man som helst! Dessutom fick han på pälsen av min mormor som vägrade vara hemma och tog ett jobb som en frisörska trots hans protester. Till hans försvar vill jag ändå säga att han mot mig och min lillebror varit den sötaste morfar man kan tänka sig. Alltid ställt upp och varit barnvakt och lekt med oss när vi var små.

#114  Nyfiken Nicki Nyfiken
2005-01-24 17:05:00

Bara undrar vad han skrev egentligen den där Nartin...ALLA meddelanden bortplockade... Bröt han mot reglerna i varenda inlägg? Flitigt.

#115  #114 EnEm
2005-01-24 17:07:25

Nej det är så här att om du bryter en gån så raderas samtliga dina inlägg oberoende av vad som stod i dem.

#116   EnEm
2005-01-24 17:09:21

Julen har för övrigt varit och jag ser med spänning fram mot kommande jul som idag bara ligger 11 månader bort. Får vi bara fart på ljuset och kan klara av semestern så står det nog inte länge på förrän vi är där. Första adventsljuset ligger redan i byrålådan och jag "brinner" inför tanken på att få tända det.

#117  Till EnEm fredriktomte
2005-01-24 17:43:21

Jo, han bröt faktiskt mot reglerna i vartenda inlägg. Åtminstone om jag förstått raderingen av hans inlägg korrekt. Är man inte feminist så får man inte skriva på tycka. Självklart gäller detta ALLT man har skrivit och inte enbart just det inlägget där det uppdagades att man inte är feminist.

Om Nartin inte är feminist så har han brutit mot reglerna i varje inlägg han skrivit.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?