feminetik.se feminetik.se

Just nu 13 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Ta plats på bussen


Gå till senaste inlägget#1  Ta plats på bussen AnnaMalin
2008-07-29 21:56:59

Jaha. Jag har läst om detta i diverse gratistidningar och det tycks vara ett spännande ämne att debattera - i Metro blev det ganska snart en ganska antifeministisk debatt om "manligt" och "kvinnligt" och nu vill jag höra mina kära medfeministers åsikter i frågan - oavsett om ni är gossar eller flickor!

När ni sitter på bussen eller tåget - och någon kommer och slår sig ner på sätet intill er - hur sitter ni? hur håller ni benen, armarna och hur gör ni med ert kroppsspråk?
Vissa människor - enligt min erfarenhet främst män i medelåldern och uppåt - sitter bredbent, tar medvetet mycket plats och trängs. helst ska de pressa upp en mot rutan så man inte kan röra sig. Helst ta upp ett och ett halvt säte istället för två.

Jag har blivit så satans trött på detta nu att jag vägrar flytta mig, vägrar krympa för att de ska bre ut sig på min bekostnad. Så när jag sitter där, sitter jag envist kvar likadant som dessa män - bredbent och med armarna i kors över bröstet. Det stör det, det märks tydligt. Det är iofs tillfredsställande, men det innebär då att de sitter och trycker sina lår och ben och armar mot en, vilket jag INTE gillar. Ofrivillig omödig kroppskontakt medfrämlingar - nej tack.

What's with that? Några män i Metrodebatten hävdade att det var för att de faktiskt hade saker mellan benen som de måste sitta sådär. Jag är visserligen inte utrustad med penis och därvid tillhörande saker, men snälla ni - om ni varit hästar kunde jag acceptera det skälet. Men nu? Neej..
Då var det nån kvinna som sa att jaha, om det skulle vara på det sättet skulle ju hon vara tvungen att sitta med armarna rakt ut, eftersom hon ju hade bröst - dvs saker som tog plats upptill.

Debatten blev rätt aggressiv till sist.

Hur gör ni? Killar? Tjejer?

#2  Sv: Ta plats på bussen Escapist
2008-07-29 23:13:39

Jag håller med om att det är obehagligt att sitta med benen ihop av anatomiska skäl, men jag sitter aldrig med knäna bredare isär än mina axlar. Gör man det är man offer för svullnad av testiklarna eller egot.

#3  Sv: Ta plats på bussen Arryn
2008-07-29 23:49:39

Jag är rätt van vid att sitta med korsade ben trots att jag är kille och brukar inte ta överdrivet med plats. Oftast är det storvuxna killar (de flesta känns större än mig) eller just medelålders män som tar mest plats. Det där att de trycker sina lår mot en har jag också upplevt, otroligt störigt. Killars homofobi gäller tydligen inte på bussar ;)

#4  Sv: Ta plats på bussen Corona
2008-07-30 00:17:03

Jag minns när morgontidningarna var enorma - då bredde sig vissa avde morgonpendlande männen ut sig lika mycket som en uppslagen tidning.

Medan andra lyckades vika ihop sin tidning och läsa utan att bre ut sig.

Ytterst sällan har jag sett kvinnor bre ut sig på samma vis.

Faktum är att om jag försöker bre ut mig - så betraktas jag nästan som sinnessjuk.

#5  Sv: Ta plats på bussen Kosmoskatten
2008-07-30 00:46:34

Jag upptäckte fenomenet med män som tycks öka i omfång med ca 50% när de sitter på tåg och bussar när jag dagpendlade drygt 2 timmar t o r till jobbet under ett knappt år.

Jag började genast att demonstrativt INTE ta bort armen från mitt-armstödet när någon satte sig bredvid mig (om jag använde det vill säga), eller fälla ihop benen i nån sorts kvinnlig sedesamhet (som ger svamp i underlivet, mjölksyra och risk för blodpropp i vaderna om man sitter i den ställningen 1< timme i sträck) bara för att den andre skulle kunna svälla in över min plats.

Till slut blev beteendet en reflex som sitter i än idag, men jag håller med AnnaMalin om att det är ganska jobbigt att pga detta stundom tvingas till aningen mer intim kontakt med mina medresenärer än jag egentligen känner mig bekväm med.

Har dock aldrig upplevt några särskilt negativa reaktioner på detta. Det kan iofs bero på att jag är en palt och en tvärhand hög (160 cm) och inte särskilt bred heller, så det kanske knappt märks att jag inte drar in tentaklerna...

#6  #4 Corona Truthseeker
2008-07-30 02:55:18


Ytterst sällan har jag sett kvinnor bre ut sig på samma vis.

Faktum är att om jag försöker bre ut mig - så betraktas jag nästan som sinnessjuk.


Hahaha, jamen du är ju kvinna lilla vän? Klart att du inte ska komma här och bre ut dig och ta upp en massa plats som män behöver bättre.
Gapskratta högt (som män oftare gör) med magstöd ska du inte heller. Du ska sedesamt hålla igen munnen och halvkväva ditt skratt.

Kvinnan fnisse i församlingen.
Säg efter mig nu: Tihi.

#7  Sv: Ta plats på bussen Truthseeker
2008-07-30 02:55:38

*suck*

#8  Sv: Ta plats på bussen devilkitten
2008-07-30 08:12:45

Jag har upplevt precis samma sak =D. Män/ kvinnor blir skitirriterade om jag tar plats på bussen och vägrar klämma ihop mig för en man. Nu hör det till saken att mina höfter är rätt breda, så jag tar plats oavsett, men att markera det med att sätta benen rakt ut från höfterna och att inte krypa ihop är tydligen svårt att hantera.

Många sura blickar blir det, men som jag upplever det, mest från tanter.

#9  Sv: Ta plats på bussen AnnaMalin
2008-07-30 12:19:02

Rätt systrar - låtom oss icke klämma ihop oss för detta översitteri! Jag funderar på att trycka upp klistermärken och sätta upp i hela stan i smyg: Reclaim ditt eget bussäte!

Ja, Corona, jag håller fullkomligt med: man betraktas som sinnessjuk eller pervers på nåt sätt, men på mig har det snarast det effekten att jag provoceras.
Att garva högt rakt ut, dricka öl ur burken, tillåta sig att ha ett kroppsspråk som tar plats och syns - det är fanimej mina rättigheter!

Ang detta med de medelålderns männen, så är det samma exemplar som vägrar visa respekt för den tysta kupén på tåget och blir skitarga när nån påpekar att man faktiskt inte ska sitta och bröla i sin muppmobil just där.

Coincident?

#10  Sv: Ta plats på bussen Blindalina
2008-07-30 12:27:03

o, skitbra tråd! jodu, det har jag tänkt på sjukt mkt, sen 17-årsåldern.

detta är _jätteviktiga_ saker !

det jag funderat mest över är det här med att sitta och vänta på bussen. nivet, man sitter där, bara sitter, men ändå inte bara sitter. som tjej sitter man uppspänt på ett eller annat sätt, knän ihop, dekorativt, representativt, medveten om omgivningen, lätt uppstyltat. man blänger inte och man SKREVAR för fan INTE!

men grabbarna då? va? JO. gissa! här ser man rätt in i skrevet! lätt ihopsjunken, slapp, avslappnad hållning, nonchalant, trötta blickar som glor på allt som rör sig, ingen självmedvetenhet här inte! inga objekt!

alltså gud vad detta stör mig ibland.

jag _kräver min rätt att få sitta bredbent och skreva ( och loska sådär lagom killnonchigt..eller kanske inte..men skreva!!)

jag tror inte vi uppnåt jämställdhet förrän kvinnor har rätt att skreva på bänken.

#11  Sv: Ta plats på bussen Blindalina
2008-07-30 12:27:48

alltså tack för tråden, jag stör mig jättemkt på detta faktum och det är en jätteviktig feministisk fråga.

#12  Sv: Ta plats på bussen Blindalina
2008-07-30 12:29:35

men vi kvinnor är ju dekorationsobjekt i det offentliga rummet, have always been. vi ska "kom igen, leee!" och ständigt låtsas att vi blir bedömda av en mode/slash grabbtidning för att ha offentligt existensberättigande. men really.

#13  Sv: Ta plats på bussen Blindalina
2008-07-30 12:31:41

kan vi inte göra en "skreva i offentliga rummet"-aktion? :) mkt mer progressivt än "höga klackar" aktionen..

#14  Sv: Ta plats på bussen audionaut
2008-07-30 12:59:18

Nog tusan råder olika rätt att både ta plats och ljuda i offentliga rum, utan tvekan. Men jag undrar: väljer ni att sätta er jämte den utbredande gubben för att gå till feministisk aktion, eller väljer ni att undvika det? Det finns kanske en del kvar att önska kring min aktivistådra, för jag väljer i vartenda fall är sätta mig så långt bort från dessa snubbar som möjligt, jämte allra helst en kvinna, och henne visar jag lika stor hänsyn som hon alltid visar mig. Förhoppningen är väl att bre-ut-sig-herrarna till slut bara har varandra att sitta jämte, och då är frågan hur lång tid det tar tills någon av dem drösar ned på spårvagnsgolvet pga platsbrist... Skämt å sida: vad väljer ni?

#15  Sv: Ta plats på bussen Blindalina
2008-07-30 13:02:01

eget säte. ;)

#16  #1 Blindalina
2008-07-30 13:05:57

lol, sitta med armarna rakt ut pga bröst!
" eh, ursäkta kan du ta bort din arm från mitt skrev?" " nej, sorry, jag måste lufta mina brön!"

#17  Sv: Ta plats på bussen Blindalina
2008-07-30 13:10:36

annan störig grej att det känns som att män får glo och stirra och slökolla runt sig hur mkt som helst, medan kvinnor ska ha skygglappar som hästar och stå och kolla tjusigt oavhängigt in i en stolpe, för att inte se skumma ut.

#18  Sv: Ta plats på bussen udd
2008-07-30 15:27:48

AnnaMalin sa:
Vissa människor - enligt min erfarenhet främst män i medelåldern och uppåt - sitter bredbent, tar medvetet mycket plats och trängs.


Jag undrar hur många som medvetet tar mycket plats och hur många som aldrig ens har reflekterat över plats. Jag tror de finns de som inte ens har tänkt tanken på att klämma ihop sig lite och då kanske Plutts förslag om att säga till (se JÄIF-tråden http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f…) skulle fungera. Det vore kul att höra hur det går om någon testar.

#19  Sv: Ta plats på bussen AnnaMalin
2008-07-30 21:12:27

Verkligen kul att min tråd engagerar er go vänner!

Ja, låtom oss alla skreva på bussar och tåg! :) Om alla gör det så kanske gubbsen inser att det är rätt jobbigt (för förr eller senare måste de ju hamnar bredvid nån som de INTE vill trycka sina svettiga lår mot) och då.... tror man på ett inverterat universum. Hm.
Nä, men anyway, ta plats för fan, tjejer!!!

Själv har jag aldrig kunnat sitta "som en kvinna". Jag är i kroppsspråket rätt lik mina elever (jag är lärare); tonårspojkar med armar och ben överallt. :)

#20  Sv: Ta plats på bussen Corona
2008-07-30 21:47:26

Jag har bett folk som brer ut sig att lämna plats åt mig - både de med kassar och de med ben.

Men oftast kass-folket.

Ben-folket borde jag be lite oftare - varför ska man belöna dem med att låta dem fortsätta så? Och bara inskränka på kass-folkets längtan efter mera livsytrymme...

Nä - jag ska ge mig själv i uppdrag att be ben-folket dra in benen.

Återkommer i september med rapport om hur det gått.
Kommer att åka många trånga bussar i augusti...

#21  Sv: Ta plats på bussen Corona
2008-07-30 21:53:09

"ytrymme"

Intressant nyord...

jag menade utrymme - men ytrymme - varför inte...

#22  Sv: Ta plats på bussen El_Trolldego
2008-08-01 09:56:19

Jag brukar sittan med benen i kors, ovanför knät (typiskt "kvinnligt" egentligen?), men har inte upplevt att något kommer i kläm för det.. :) Således inkräktar jag inte på platsen vid sidan om mig, snarare för den som sätter sig mittemot mig (på T-banan), men då tar jag ju naturligtvis ner benet om någon behöver den sittplatsen.

Det var faktiskt länge sen jag upplevde att någon på sätet brevid bredde ut sig så mycket att det störde, och jag är väl ganska "medelstor". Gubbarna kanske (omedvetet/medvetet) breder ut sig mer när det sitter en kvinna brevid?

#23  Sv: Ta plats på bussen lynx
2008-08-11 20:49:05

Jag HATAR detta!! Killar kommer och sätter sig och bara breder ut sig, det är så hemskt. Jag kan knappt komma på någon gång jag åkt spårvagn, buss eller tåg där en kille satt sig brevid mig på ett normalt sätt. I bästa fall sitter jag lite snett eller ihopklämt eller så sitter jag helt uppklämd mot fönstret eller på typ halva stolen.

Då tänker man att det är väl bara att ta plats själv, breda ut sig. Men skillnaden är att de flesta gillar kroppkontakt och inte flyttar sig, det blir kroppsdel mot kroppsdel som en sittande dans, i värsta fall hud mot hud gnuggandes mot varandra.

Ett sätt som kan hjälpa är att ta sjukt mycket plats från början typ sitta utbredd över halva andra sätet så killen liksom måste ta ögonkontakt för att "be" om att få sitta. Så väntar man lite grann och flyttar sig så han får nästan hela sätet och när han sätter sig helt kan han få det sista av sitt säte. Då kan dom bli lite mer hänsynsfulla. OBS se jävligt sur ut även om du är glad.

Men när man väl sitter helt normalt och tänker på annat och dom kommer så finns det inget sätt att stoppa dem annat än verbalt, men det har jag inte riktigt gjort än. Men det ska jag banne mig börja med.

Hatar kollektivtrafik.

#24  till Lynx fredriktomte
2008-08-12 01:13:55

Varför inte istället be personen att dra sig tillbaka lite? Jag gissar att de flesta skulle göra det om du bad dem, och mot det fåtal som inte skulle bry sig lär inte sura blickar hjälpa i alla fall...

#25  Sv: Ta plats på bussen AnnaMalin
2008-08-12 11:50:30

men dte känns fortfarande inte som att ajg fått nåt riktigt svar på varför detta är ett så typiskt manligt beteende?

#26  Sv: Ta plats på bussen jkbg
2008-08-12 12:10:18

"Hur sitter ni? var första frågan.

Om jag hittar ett ledigt säte tar jag fönsterplatsen och kryper in i hörnet så långt jag kan. :) Lutar mig mot fönstert ,sätter upp foten på nån kant (element?) som brukar sitta under fönstret och viker isåfall in det andra benet under det upplyfta. Om det känns som att jag kommer att somna, som jag oftast gör, stläler jag väsken under benen. Tar extremt lite plats känns det som. nån kan sätta sig bredvid och ta 1 dm av mitt säte utan att jajg märker nåt :)

Om frågan ändrats till varför det som du beskriver är ett så typiskt manligt beteende, så har jag däremot inget svar.

Vänliga hälsningar -Niklas

#27  till AnnaMalin fredriktomte
2008-08-12 23:44:56

En delförklaring kan faktiskt vara olika biologiska förutsättningar. Som påpekas i syskontråden i JÄIF (http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f…) så är män och kvinnors bäcken lite olika konstruerat. Jag har också för mig att män oftare är hjulbenta medan kvinnor oftare är kobenta (detta kanske beror på bäckenet?). I sådana fall är det inte så konstigt att män överlag sitter bredbentare än kvinnor, en upplevelse som förmodligen kan förstärkas av att män överlag är större än kvinnor.

Men jag skulle också tro att det beror på hur manligt och kvinnligt uppfattas. Att sitta och skreva med benen uppfattas som lite okvinnligt, vilket jag tror påverkar kvinnors benägenhet att göra det.

#28  Sv: Ta plats på bussen Blindalina
2008-08-13 09:38:52

ja poäng med bäckenet, men det skönaste även som kvinna är att sitta avslappnat med låren stickande rakt utåt liksom, utplattade. inte skreva och inte ihop, och inte korslagda. så fort en korslägger bygger man ett litet fort.

#29  Sv: Ta plats på bussen Blindalina
2008-08-13 09:40:57

det som är skönt med korslagt är dock att låren ju är rätt mjuka och liksom kan vila mot varann som kuddar. men det borde få alterneras med slapplår.

#30  Sv: Ta plats på bussen fredriktomte
2008-08-13 22:35:07

Sitter jag med den raklånga ben och den ena foten hakad över den andra så funkar det fint för mig (då behöver jag inte spänna benen för att pressa ihop dem, eftersom den fasthakade foten håller benen på plats). Men då tar jag ju också större plats än om jag sitter "normalt" med benen ihop.

Men sådant är livet. Man kan inte förvänta sig att sitta maximalt bekvämt varje gång man åker kollektivt.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?