feminetik.se feminetik.se

Just nu 12 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Rosa. Den hatade och älskade.


Gå till senaste inlägget#1  Rosa. Den hatade och älskade. grapefrukt
2008-03-25 18:20:38

http://www.aftonbladet.se/kultur/article2116849.ab Petter Lindgren i Aftonbladet om kombinationen föräldrar, barn och rosa. http://www.feminetik.se/utblick/?sub=perma&am… här finns länk till en pdf - skriven av Fanny Ambjörnsson som studerat ämnet i fråga.

Det här känner jag verkligen igen. Kort resumé:
Rosa är en verkligt könskodande färg - dessutom klasskodande. Rosa äär en "nyckelsymbol" för tjejer. Små prinsesstjejer lär sig att älska rosa, en del 5-åringar vägrar ha kläder som inte är rosa till exempel. "Men usch och fy för rosa" säger deras föräldrar, feministiskt medvetna som de är. Tjejer ska ha tuffare färger, för att inte betraktas som små söta viljelösa objekt. Tjejer ska ha samma färger som killarna - som absolut inte kan ha rosa. Tjejerna ska alltså ändras. Inte killarna.

Killarnas kläder är det som eftersträvas, som är "det rätta", som är "neutralt". Alltså svart, brunt, blått, grått. Rött och rosa går bort, helt otänkbart på en kille. (Lila med förmodligen om det inte är väldigt mörkt.) Killar som norm igen.

Rosa har blivit ett slags hatfärg, en symbol för det som vi inte gillar, det som inte är lika mycket värt, som inte är riktigt bra. Men - nedvärderar vi inte samtidigt tjejerna som älskar rosa lite, lite då?

#2  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. grapefrukt
2008-03-25 18:28:57

Måste tillägga att jag personligen är ambivalent till färgen. Det finns många nyanser och vissa av dem är rent bedrövliga - på kläder. På mig. Men en knallrosa accessoar skulle nog gå bra.

#3  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. lynx
2008-03-25 19:28:19

Läste Fannys text. Föräldrarna är mot att klä ut sina flickor tjejigt men gör det ändå. Sedan ska de förklara:
Hur förklarar man själv detta faktum? Som vi redan sett i de tidigare citaten tycks marknaden – och utbudet i barnklädesaffärerna
– vara en viktig orsak för föräldrar att köpa rosa till flickor.


Det är väl en sak om folk vill ha sin unge rosa eller absolut inte vill det och agerar efter det. Men att det finns de som inte vill köpa rosa kläder, men gör det och anger som orsak att en butik har satt upp en skylt där det står tjejavdelning?? Så att de var tvungen att köpa rosa eller vad? Vill man ha en blå tröja till sin flicka så är det väl bara att köpa på pojkavdelningen om det är där alla blå tröjor hänger. Vill man köpa en rosa tröja till sin pojke är det väl bara att köpa en rosa tröja - även om det hänger på flickavdelningen. Det är ju inte så att man måste visa upp ungen för att få köpa kläderna. Och även om det skulle vara så kan man väl låna en unge av annan sort då.

#4  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. FumikoFem
2008-03-25 19:44:50

Ja jag har funderat flera gånger på detta, just om rosa, att det inte bara är en färg utan det ligger en värdering i den "nyckelsymbol" alltså, och denna symbol då associeras med kvinnligt, tjejigt, flickigt, sen är det ett utbrett kvinnoförakt i samhället som visar sig som ett förakt mot rosa tillexempel, saker som anses vara kvinnliga ses ner på, föraktas, nedvärderas.

I studien av Fanny Ambjörnsson så ser en ju detta tydligt, med vilka kläder föräldrarna valde till sina barn, hur dom såg på kläderna beroende på om det var en flicka eller pojke som bar dom, kläderna på flickorna om föräldrarna fick välja fick inte vara för rosa, det skulle vara mera "baskläder" alltså i färger, flickkläderna ses som "skrattretande" på en pojke, igen så ser en hur det som ses som tjejigt nedvärderas och föraktas medans färgerna i pojkkläder ses som "basen"

Det talades även om flera andra orsaker, exemplet om dottern som hade köpt en mössa med rosa öron på till sonen och hon hade gett sin rosa väska till sonen för att leka med, föräldrarna hade bara skrattat åt det, men erkände att om det varit deras dotter i en liknande situation med pojkkläder så hade dom inte reagerat så, eller exemplet med sonen som ville klä sig i mammas klänningar och högklackat, igen så ser en kvinnoföraktet.

Just denna delning mellan könen som studien nämnde, att det som ses som kvinnligt avfärdas som avvikande, som sagt, det nedvärderas om och om igen, detta syns över allt i samhället, och att heteronormativ syn på saker låtes ta all plats.

#5  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. FumikoFem
2008-03-25 19:50:02

Personligen så är rosa en av mina favorit färger, och jag har det i flera olika klädes plagg, tillsamans med färger som orange, rött, lila, grått, brunt, beige.

Så för mig finns inget negativt med rosa, tvärtom så tycker jag att det behövs ett slags reclaimande av rosa, som med så mycket annat i samhället.

#6  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. FiaMia
2008-03-25 19:56:41

En liten länk till historien: http://home.swipnet.se/kvinnofronten/Nyhetsbr…

#7  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. Blindalina
2008-03-25 21:33:22

ja, det är ju rent löjligt att grått, granit, svart, brunt är eftersträvansvärda färger. statusfärger. det är ju befängt.

#8  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. grapefrukt
2008-03-25 22:07:14

Med tanke på artikeln FiaMia länkar till, är det intressant hur ljusblått övergivits som flickfärg.

Jo, det är svårt att hitta kläder i färger som inte är könskodade - för den som inte har råd att köpa dyrare barnkläder. En klänning i blått finns inte för så små barn.

Det som är så irriterande är att det är tjejerna som ska ändras. Inte killarna.

#9  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. FumikoFem
2008-03-25 22:15:50

Mm, tjejer anpassas eller begränsas för att det kvinnliga nedvärderas, ses som avvikande, den begränsas hela tiden av den mannliga normen, extremt irriterande.

#10  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. FumikoFem
2008-03-25 22:28:41

Det är ju som så mycket annat i samhället, det som ses som kvinnligt nedvärderas, därför är det ju så viktigt att kämpa mot kvinnoföraktet, för annars så fortsätter samhället att nedvärdera det som ses som tjejigt, snarare än att ändra om tjejer så att dom passar in här och där.

Att ta tillbaka saker och ting är något bra och jag tror det är något som kan funka när det gäller tillexempel färgen rosa.

#11  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. alternativmode
2008-03-25 22:29:09

Kanske inte så mycket om rosa som färg men vi bloggar om kvinnligt mode. Med en stor portion ironi givetvis!http://www.alternativamodebloggen.blogspot.com/

#12  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. lynx
2008-03-25 23:12:13

slutet av din länkadress kom inte med. Klickbar:
http://www.alternativamodebloggen.blogspot.com/

#13  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. Kaiser
2008-03-26 00:33:40

Men Lynx, även om du köper en blå tröja till din dotter och dottern inte vill ta på sig den - vad gör du då, feminist som du är?

Tvingar henne?

(Vilken fantastisk bild av feminism ett sådant barn får ... )

Kan inte folk - oavsett ålder -få ha vilka färger de vill? Måste där finnas en Hemsk Konspiration bakom ... ja - allt?

(Nej, folk har de färger marknaden bestämmer att de vill ha, och marknaden är beroende av samhälleliga normer och enkla sanningar.)

#14  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. lynx
2008-03-26 01:45:34

Jag syftade på det materialet hennes undersökning i huvudsak utgick från: föräldrar som hade barn som var mellan 8 och 11 månader.

#15  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. lynx
2008-03-26 02:10:12

Det är förresten märkvärdig att ens ha rosa till sin hanhund, t.ex. på koppel, kläder och tillbehör, jag har haft något enstaka rosa någon gång. Vissa tycker synd om honom, förnedrande på något sätt, han är ju en pojkhund. En del skojar lite och säger att hundar kan väl vara bögar också förstås och det är inget fel med det. En del skrattar och säger typ: du ska alltid var tvärt emot (när typ 99% av hans prylar är bara svarta intetsägande...), eller typ hihi vad knasigt. När han skulle få valpkläder i present sa en del: Åh vi har bara tjejfärger, annars hade han ju kunnat få ärva.

Jag tror inte det beror på att de tänker att hunden utsatts för modeinfluenser och egentligen vill ha killfärger, eller att hunden kommer bli mobbad av sina hundkompisar eller bli bög. Precis som med spädbarnen är det nog något behov hos föräldrarna som spårar ur och överförs på barnen.

#16  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. TheCarolinch
2008-03-26 13:03:53

när det gäller små barn så vill man ju ofta instinktivt omge dem med milda pastellfärger, och jag inbillar mig att små barn mår bra av mjuka nyanser. rosa är ju en väldigt vänlig färg, som till skillnad från tex ljublått även har lite värme i sig. rosa borde med andra ord vara utmärkt för alla små bäbisar. fram för bäbispojkars rätt att få njuta av rosa!

#17  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. TheCarolinch
2008-03-26 13:05:35

och ang lynx' exempel:

det säger väl allt om vår tids syn på kvinnor och män och förakt för allt som kodats som kvinnligt, när det anses som förnedrande för ett handjur att misstas för ett hondjur. herregud säger jag bara...

#18  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. Blindalina
2008-03-26 13:39:24

jag tänker mer regnbågsfärger när jag tänker barn

#19  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. Blindalina
2008-03-26 13:40:44

på mitt hippedagis hade pojkarna mkt rosa och röd plysch.

#20  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. grapefrukt
2008-03-26 18:57:20

Ja, fram för pojkbäbisars rätt att njuta av rosa.

I dag var himlen alldeles rosa när solen gick ner. Jättefin.

#21  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. Blindalina
2008-03-26 19:17:34

ja, är inte pojkar rosiga som himlen i solnedgången?

#22  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. grapefrukt
2008-03-26 20:20:22

Oh, modebloggen är rosa! Gillar den.

#23  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. kennytempo
2008-03-27 12:01:06

De finns inget mer irriterande än när släkten skall hylla de nyblivna föräldrarna. Man har gjort klart innan att inte Marinblått direkt de är en pojke, inte Rosa bara för att de är en flicka. Vad dyker upp i presentlådan (som tydligen är obligatorisk)?
Märkte ni att för några år sen fanns ett litet mode med rosa skjortor, kanske vitt och rosa, svart och rosa, som såldes på dressman o liknande affärer. För grabbar alltså. Ursäkta, herrar. De va ju riktigt konventionella kläder, inte riktat till några mer "medvetna" konsumenter, till för alla. Ja, vi vet ju hur reklamen har sett ut.
Var kom de ifrån?
Så jag tror de finns väldigt mycket mer radikala färger för män att ha på sig tex. vissa nyanser av lila.
Men personligen kan jag inte undgå tanken att de är en färg bland många andra som har sitt sammanhang. Den här kodningen av färg som alltid funnits givetvis påminner lite om hur man för några år sen uppfattade musikaliska intevall, man gav dom ett värde och en kod, t.e.x djävulsintervallet. De är lika absurt att ett intervall skulle inneha en massa värderingar som att rosa skulle vara till för bara ett kön.

#24  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. Blindalina
2008-03-27 12:10:19

rosa är en väldigt lovande färg. skimmer, men även mkt kraft/power i tycker jag. ett spektra liksom. det händer alltid nåt i rosa.

#25  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. Blindalina
2008-03-27 12:11:01

och det är alltid bra saker. :)

#26  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. kennytempo
2008-03-27 15:00:52

Mer färg överhuvudtaget. Vi använder alldeles för få till alldeles för mycket.
Jag tror mycket på orange.:)

#27  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. kennytempo
2008-03-27 15:03:40

Nä, inte orange. De är rätt pojkigt de också.
Lila, lila säger jag. Dels för att de är kul att säga LILA. Men nyanserna där är inte o leka med.:)

#28  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. grapefrukt
2008-03-27 16:29:00

Jomen visst är det konstigt att en färg kan få sån otroligt symbolisk laddning. Så svår att det är jättesvårt för män och till och med hanhundar att ha den på utan att folk i största allmänhet reagerar.

Undantaget var väl just de där rosa skjortorna som blev mode för några år sen. Kanske modet svänger igen. *hoppas*

Fast jag tror inte det är någon som direkt bestämt att det ska vara så starkt förknippat med små tjejbebisar, rosa. Det har blivit så och förstärkts så till den milda grad att det blivit tabu att sätta rosa på en pojkbebis. Folk skulle ju kunna ta fel. Vad nu det skulle spela för roll!

Det finns något mycket störande i detta. Att rosa är tabu för män, pojkar, hanhundar. Lika tabu som klänning. Smink är inte på långa vägar lika tabu för män, inte heller spets! märkligt nog.

#29  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. Blindalina
2008-03-27 21:25:12

lila är mkt avancerat, man vet aldrig var man har lila, men det är hemskt mycket kraft i. det är inte för inte skärskådandets, mystikens, drogernas, djupets, häxornas färg.

lila på pojkar är väldigt rebelliskt ja..

#30  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. Blindalina
2008-03-27 21:25:47

ja, mkt tabu i färger

#31  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. lynx
2008-03-27 21:58:58

Artikeln pratar ju om hur rosa blir en färg som symboliserar arbetarklass, omedvetenhet, landsbygd. Hur tänker ni om rosa när det används på brats? För att framhäva den icke-rosa sidan av sig själva, typ " jag är så icke-rosa (icke-flicka/icke-arbetarklass) att jag t.o.m. kan bära rosa utan att förknippas med rosa". Eller symboliserar den någon rosa sida typ "jag har rosa sidor (mjuk och snäll) och kan visa det och du kan tycka vad du vill för jag är rikare än dig ändå"

#32  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. lynx
2008-03-27 21:59:38

Eller något annat

#33  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. lynx
2008-03-27 22:01:30

Är inte spets tabu för killar? Jag har sett rosa oftare än spets

#34  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. Blindalina
2008-03-27 23:41:03

rosa är ju trad för den gamla tidens överklass då det är en så drömmande, eterisk, exklusiv, icke-jordnära färg, delikat och spröd, ljuv osv.

rosa får inte bli smutsigt och är alltid lite överjordsligt.


men det var la förritiden när det eteriska och drömmande bara tillhörde den ickeslitande överklassen med för mkt fritid.


jag tycker rosa är väldigt sprakande, och eteriskt då. partyfärg. men även lite regnbågsfärg. och lite power.

#35  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. Blindalina
2008-03-27 23:42:07

spets är tabu ja. men inte pasteller, bra nog.

#36  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. Blindalina
2008-03-27 23:42:30

väldigt intressant med spets, lynx.

#37  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. Blindalina
2008-03-28 00:05:25

trad förknippar man väl också rosa med " intimt" och ljuv/spröd/lent? som insidan av ett blomsterblad? :)

#38  Sv: Alltid lika kul Sinderella
2008-03-29 09:49:47

att läsa om den urbana övre medelklassens neuroser.
Ofta är de så hysteriskt rädda för att saker ska uppfattas som "vulgära" och "white-trashiga."
Mina föräldrar hade en lightversion av den där åkomman när jag var liten i början på 80-talet.
Allt jag älskade (och älskar), fuskpäls, glitter, spets, chockrosa och andra starka färger var "smaklöst", "billigt" o.s.v
Att vända ut och in på sitt liv och tjäna pengar på att skriva artiklar, böcker, krönikor och bloggar om sina barn (barnens integritet, eeh, vart tog den vägen?) är också typiskt för den (rätt stora) falang av urban övre medelklass som jobbar inom media.
Och barnen får absoluuut inte få amerikanskklingande namn, eller namn som slutar på Y.
Nej, Asta, Disa och Svea, Willhelm, Nils och Manfred låter rejälare och bättre.

#39  Sv: Var bara tvungen Sinderella
2008-03-29 09:52:46

att spy ut mig lite irritation över en grupp människor jag har väldigt svårt för.
Egentligen är det nog deras hyckleri jag har svårast för.
Denna häxjakt på färgen rosa, för att de tror att den automatiskt skulle "förminska" och "försvaga" deras flickbarn, men att döma andra människor efter deras NAMN (eller det namn deras föräldrar valt) däremot, det är inte ett dugg ytligt, nej då.

#40  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. grapefrukt
2008-03-29 09:59:26

Men grejen är att antrosa-hetsen verkar ha fått stort genomslag. Att rosa liksom är förlöjligande hör itne till den svenska medelklassen. Det verkar gälla internationellt också http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&…

#41  Sv: Grapefrukt Sinderella
2008-03-29 10:10:36

Ja, att rosa sedan mycket länge även internationellt ansetts vara en mesig och underlägsen färg är ju allmänt känt. Se bara på de rosa trianglarna i koncentrationslägren under andra världskriget.

Fast just syndromet jag skrrev om ovan, att barn ska vara skyltfönster för föräldrarnas politiska korrekthet, medvetenhet och intellektualitet tror jag är rätt mycket ett urbant övre medelklassfenomen.

#42  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. grapefrukt
2008-03-29 15:58:30

Fast det har inte direkt med rosa att göra. Eller jo, i det här sammanhanget. Ännu ett anti-rosa-förtryck.

Befria rosa säger jag! Upp till kamp!

#43  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. FumikoFem
2008-03-30 10:06:23

Ja! befria rosa!

Kan inte förstå varför en kan tycka att något rosa eller något som hellokitty är förnedrande som i artikeln, det är en positivt färg.

#44  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. Blindalina
2008-03-30 14:50:56

intressant det här. men är det nån som håller med mig om att det går att lägga andra värderingar i färgen rosa än de traditionella, mjuka? att det är kraft och spänning i rosa?

#45  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. kennytempo
2008-03-30 16:22:39

Blindalina: jag tror att färgen rosa är oändlig. De beror på vilken nyans av rosa. Sportkommentator rosa är ju lika grå som grå, därmed så tror jag inte mycket på de modet. Sen finns de nyanser som inte alls är mjuka. Låt säg att man ramar in färgen rosa med en väldigt stram och minimal, nästan matematisk, omgivning eller sammanhang så kan den nog uppfattas som lika "tuff" som andra färger. Vilket rent konstnärligt kan vara väldigt användbart.
Att sätta upp hirierkier för vilka färger som har spänning och så att säga är farliga resp. harmlösa om vart annat tillhör de förgångna.
Jo, så de är klart rosa har spänning.

#46  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. kennytempo
2008-03-30 16:26:27

Man kan helt enkelt leka med förväntnigar av vad en färg kan tänkas vara.
Och är de inte de som konst är så bra på?

#47  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. kennytempo
2008-03-30 16:28:29

Man sysslar rätt mycke med de här inom waldorf. Väldigt konservativa åsikter om musik o konst och i sin tur vilka toner och färger som faktiskt får användas. De är klart dom har en viss poäng ibland men bara ibland.

#48  # 45 Blindalina
2008-03-30 17:22:51

mm precis!
och tänk på att om man sätter färgen rosa bredvid andra färger, så tar färgen rosa nästan alltid över uppmärksamhetsfokuset.

#49  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. Blindalina
2008-03-30 17:24:55

jag tycker inte det ligger nåt negativt i symbolism. symbolism är ett väldigt viktigt verktyg för att förstå allt och knyta ihop, och i förlängingen utvidga.

det man måste förstå är att saker inte bara har en innebörd eller att nåt måste vara på ett visst sätt. men symbolism finns.

#50  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. Blindalina
2008-03-30 17:26:30

jo, men konst bygger ju på symbolism?

#51  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. kennytempo
2008-03-30 18:01:55

Symbolism är bara ett sätt att göra saker på. Ett av många. Ibland kan användandet av symboler vara rätt patetiskt och inte så bra. De finns många filmare som använder symboler(david lynch) som skall tydas av en ibland väldigt intellektuell publik, de blir en prestation, som att spela schack. Jag håller inte med om detta tillvägagångsätt. De är osympatiskt(inte alltid) och sätter väldigt stor fokus på en genialisk konstnär(skapare) vars fantastiska visioner en mindre genialisk publik skall tolka. De är lite vulgärt(på ett dåligt sätt) med symbolism. Och rätt auktoritär. Sen kan man ha en attityd som går ut på att visa saker för vad de är, de gäller även färger och toner. Att använda symboler är lite väl enkelt.
Men man kan aldrig frångå att attribut har kulturell betydelse och förvandlas till symboler i en historia. De är där medvetenheten kommer in.

Oj. Nu gled jag iväg ordentligt.:)

#52  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. Blindalina
2008-03-30 18:04:25

mm intressant.

men jag förstår inte.
vad är alternativet till att se symbolik i allt enligt dig?

#53  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. Blindalina
2008-03-30 18:04:40

jag ser nämligen symbolik i precis allt.

#54  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. Blindalina
2008-03-30 18:06:12

jag förstår din lynch-point men jag tycker i övrigt inte alls det betyder auktoritärt användande bara för att det används.
jag tycker allt har en symbolik. men det är inte en tråkig värld för det, tvärtom.

#55  #33 lynx Corona
2008-03-30 18:26:46

Spetsar på män är så snyggt.

Om jag var man så skulle jag vilja se ut så här: http://img.dailymail.co.uk/i/pix/2007/05_02/p…

eller kanske så här: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons…

http://www.arquebusiers.be/uniformes/fin17eof…

Det var så jag försökte se ut när jag gick på dragparty...

#56  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. kennytempo
2008-03-30 18:51:34

Blindalina: jag menade att de finns en risk för att de blir auktoritärt. Symbolik som teknik kan ju användas jättebra också, enligt mig mer sällsynt bara. De finns många olika sätt att säga saker på än att visa upp något som kanske betyder något annat än de som visas upp. Man kan ju visa upp något för att visa upp de man visar upp.:)
Symbolik kan bli väldigt abstrakt också. Ibland vill man jobba med uttryck som fångar något mer intuitivt och konkret. En rörelse.
Men jag tycker inte att symbolik gör världen tråkig. Jag tycker användandet av symbolik, som de ofta ser ut, är väldigt dåligt genomförd.
Sen kan man ju dra identitets tolkningar på de här. Identitet är ju en slags symbol för en personlighet. De är ju alltid kul att leka med, de gäller även fasta färdiga symboler. De kan bli hur kul som helst om man tar en riktig vanlig symbol och sätter in de i en motsats. Dumpunkigt liksom. De älskar jag.

#57  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. Corona
2008-03-30 18:51:47

Rosa är väl till viss del reclaimat för tjejer av Grynet: http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=307

och av hennes isländska "motsvarighet" Silvía Night: http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseacti…

Intressant med de rosa skjortorna som män - kanske mest brats - använde för några år sedan.

Är det coolt och respektingivande när överklassmän använder rosa medan man spottar på när whitetrashtjejer bär?

Finns det inte flera finanstidningar som är rosa? Typ Veckans affärer, eller dagstidningarnas ekonomibilagor?
Är det bratsmodet där också?

#58  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. kennytempo
2008-03-30 19:05:51

Symbolik hör samman litegrann med referenser. Referenser är inte en nödvändighet att jobba med. Men. De kan kännas frustrerande att i många sammanhang behöva använda sig av referenser till något annat för att göra sig förstådd. Samma gäller symbolik ibland. De är inte alltid valfritt.
Tex. så är ju språkets betydelse i vår kultur en central symbolbärare för hur vi uppfattar även saker som inte har med språk att göra. Musik är ett bra exempel. Man vill gärna få de till att toner kan vara meningsbärare på samma sätt som skriftspråket, de har i sin tur gett en intellektuell tradition inom musik som fokuserar jättemycket på skriften, Noter. Skriften har en oerhörd status och de kan förklara en del i att symboliken har fått en hög status. Symboliken är lite skrift o språk beroende.
Nä. Nu vet jag inte vad de här blev av. Nånstans är jag på väg:)

#59  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. kennytempo
2008-03-30 19:07:34

Förlåt. Jag svävade iväg lite väl där.

#60  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. Blindalina
2008-03-30 20:45:56

men bakom referenser är väl symboliken ursprungen ur känslor?

#61  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. Blindalina
2008-03-30 20:46:14

nej det var intressant, har inte ro att skriva ordentliga inlägg bara.

#62  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. Blindalina
2008-03-30 20:49:06

och jag diggar också dumpunkigt mest men det måste ju komma som en reaktion på ngt. jag älskar även ren och slätt naivism men det är också symbolik.

#63  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. Blindalina
2008-03-30 20:55:31

sorry att jag klipper upp ditt välskriva inlägg. :) jag har lite dåligt tålamod idag.

"Men jag tycker inte att symbolik gör världen tråkig. Jag tycker användandet av symbolik, som de ofta ser ut, är väldigt dåligt genomförd."

håller med, men det är därför vi behöver mkt MER symbolik och uttryck av symbolik, för att se bättre.

gör marimekkomönstret till ett kalejdoskop och vidare till en stjärnkikare, för att uttrycka sig lite inredningsdesignartat.

#64  Sv: Rosa. Den hatade och älskade. Blindalina
2008-03-30 20:59:01

och sen är det ju inte symbolikens fel att folk vill kontrollera den genom referens-namedropping. :)

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?