feminetik.se feminetik.se

Just nu 19 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

krig ur ett genusperspektiv- boktips?


Gå till senaste inlägget#1  krig ur ett genusperspektiv- boktips? lynx
2008-02-23 21:32:10

Jag undrar över hur jämställdhet utvecklar sig i krigsdrabbade områden. Jag letar t.ex. boktips, artiklar eller liknande där man jämför olika länders olika utvecklingar före, under och efter krig ur ett genusperspektiv och lägger fram teorier för detta.

#2  Sv: krig ur ett genusperspektiv- boktips? udd
2008-02-23 23:54:45

Det där är ett intressant område, men tyvärr har jag inga boktips. Jag har dock varit på en föreläsning där det där diskuterades med fokus på just krigsåren. Då fick alla män deltaga i kriget vilket gjorde att många manligt kodade yrken (fabriksarbetare exempelvis) hade stor arbetskraftsbrist. Eftersom de yrkena ofta var viktiga för kriget i sig behövdes de och kvinnorna fick rycka in. Under just dessa år gjorde därför kvinnor saker som de varken före eller efter ansågs kunna. Det mest intressanta av allt är kanske vad som hände efter kriget. När det hände och männen kom hem var de arbetande kvinnorna väldigt duktiga. De hade under flera år övat medan männen var ringrostiga och ibland skadade. Ur ett samhällsperspektiv hade det troligtvis varit bättre att låta kvinnorna fortsätta när det var insatta istället för att återinstallera männen, men så blev inte fallet. En förklaringsmodell är att kvinnorna kände skuld av att se männen, ofta deras äkta makar eller släktingar, gå arbetslösa och därför övergav sina jobb.

#3  Sv: krig ur ett genusperspektiv- boktips? Corona
2008-02-24 01:01:00

Det finns ju olika krig och olika utvecklingar.

Under andra världskriget utnyttjades kvinnor som sexslavar i Japan:
http://www2.amnesty.se/hem.nsf/allaperdatum20…

I de länder som inte drabbades direkt av krigen - tex Sverige och USA kunde kvinnorna gå ut i förvärvsarbete när männen kallades in.
Fru Lojal - propaganda i syfte att få ut kvinnor på arbetsmarknaden:
http://62.20.57.210/kra/sommar07.html

Kanske är det den här boken du söker:
http://www.adlibris.se/product.aspx?isbn=9122…
Jag vet inte om den är bra - har inte läst den. Men antar att artikeln ovan är ett utdrag ur boken. Och artikeln är bra.

-
Här kan du läsa om det kvinnliga flygvapnet i USA:
http://en.wikipedia.org/wiki/Women%27s_Army_Corps

Hittade en sida med småklipp från arbetande kvinnor under andra världskriget:
http://www.fotosearch.se/creatas-stock-footag…

Anita Goldman har skrivit en bok om kvinnor och krig - Snäckans sång:
http://www.adlibris.se/product.aspx?isbn=9127…

#4  Sv: krig ur ett genusperspektiv- boktips? Corona
2008-02-24 18:34:48

Tyvärr är I beredskap med Fru Lojal tillfälligt slut - hoppas den kommer in igen.
Annars kanske författaren Johanna Overud har några restade ex.

http://www.miun.se/mhtemplates/MHPage____3606…

Biblioteket borde ha den.
Och troligen Krigsarkivet.
Kanske Beredskapsmuseet - som ligger mellan Helsingborg och Höganäs.
http://www.beredskapsmuseet.com/index.html


Letade på antikvariat.net och bokborsen.se men boken fanns inte där. Och inte på andrahandsbokhandeln.nu

#5  Corona daniellundgren
2008-02-24 19:08:01

USA drabbades direkt av andra världskriget, om än i liten utsträckning, när Japan bombade Pearl Harbor.

I viss mening drabbades också Sverige direkt – några byggnader i Skåne och Lappland förstördes i bombningar som utfördes av misstag.

#6  daniellundgren Corona
2008-02-24 19:21:08

Det är så obetydligt att jag inte bryr mig om att ta upp det.

Pearl Harbor var ett annekterat område och växthuset i Skåne var ett misstag enligt de engelska bombflygarna.

Går ju inte att jämföra med Tysklands, Polens, Frankrikes, Englands, Sovjets... osv förluster.

I så fall kan man ju skriva att vi inte heller fick bananer och kaffe heller. Och att man var tvungen att leva i ett konstant mörker - med mörkläggningsgardiner och släckta strålkastare på bilarna.

Sverige och USA tjänade ju på andra världskriget – i och med att våra länder inte bombades.

Men den diskussionen hör inte hemma här.

#7  Corona daniellundgren
2008-02-24 19:30:36

Jag anser inte att människors död är någonting obetydligt. Därmed anser jag för min personliga del att det är berättigat att ta upp detta.

Att en bombning är ett misstag gör det inte irrelevant att ta upp – ett fenomen som friendly fire är mycket vanligt och ställer till mycket stor skada i krig rent allmänt talat för att göra en jämförelse.

Du kan generalisera hur du vill. Jag har också rätt att vara mer gnetig. Det är inte menat som kritik. Man kan göra på olika sätt.

#8  Sv: krig ur ett genusperspektiv- boktips? Corona
2008-02-24 19:34:09

Som sagt - detta är inte rätt tråd för detta ämne.

#9  Sv: krig ur ett genusperspektiv- boktips? Kaiser
2008-02-24 23:44:34

Kanske menade Corona att varken Sverige eller USA såg utländsk trupp på _sin egen mark_?

I fallet Sverige är det förvisso en sanning med modifikation, med tanke på permittenttrafiken och Wehrmachts lager i Umeå hamn, men:

Varken Sverige eller USA hade _stridande utländsk trupp på sin egen mark_.

Det ledde till en 'befrielse' för kvinnor, så till vida att de behövdes i krigsindustrin eftersom svenskamän låg posterade utmed gränserna och amerikanska män var lite överallt i världen.

Som jämförelse kan vi se på exempelvis Frankrike, där kvinnor tog en aktiv del av motståndet mot ockupationsmakten. Även i andra länder. Sovjetunionen gav även kvinnor diretk stridande uppgifter, bland annat stridspiloter (jag tror de kallades natthäxorna).

#10  Sv: krig ur ett genusperspektiv- boktips? lynx
2008-03-22 20:03:24

I Umoja i Kenya har det bildats en by där män är förbjudna, de har några som arbetar för dem som vakter och liknande bara. All form att kvinnoförtryck är förbjudet. Skapades av kvinnor som blivit utstötta efter att ha blivit våldtagna av brittiska soldater. Kvinnor kan fly dit om de ska giftas bort, blir våldtagna och misshandlade av sina män osv.

A place where women rule:
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/…

How an african village is banning violence against women:
http://www.madre.org/programs/pe/speakers_fal…

Vad tänker ni om detta?

#11  Sv: krig ur ett genusperspektiv- boktips? FumikoFem
2008-03-22 21:04:25

Jag tycker det är väldigt positivt och blev glad när jag läste det, det behövs väldigt mycket mera sådant här, och att kvinnor i Afrika stärks i sitt kämpande för sina rättigheter.

Sen är det väldigt sorgligt och ledsamt att läsa hur dom har det, eller hur mycket förakt och hat dom får mot sig från männen som inte verkar tycka att kvinnan ska ha något att säga till om.

Liksom "troublemaking ladies" för att dom vill ha lika rättigheter så är dom "troublemakers"?! Förbannad jag blir när jag läser sådant föraktfullt skit.

Som sagt, det behövs mera av detta som hjälper kvinnor i Afrika i deras kamp.

#12  #10 Ephemeer
2008-03-24 02:05:32

Det känns bra att se att feminism inspirerar/motiverar/sprids. Om jag förstår artikeln rätt så skapades byn inte som svar på något krigstillstånd, utan för att skydda kvinnor som hotats av våld från närstående, ungefär som en svensk kvinnojour. De brittiska soldaterna befann sig i Kenya för fredstida träning och inte som ockupanter.

#13  Sv: krig ur ett genusperspektiv- boktips? Dragonfly
2008-03-24 11:31:13

Letar du efter böcker som problematiserar jämställdhet och mäns och kvinnors respektive situation i krig, eller mer en bok med den klassiska betydelsen av genusperspektiv, dvs hur synd det är om kvinnor i krig?

#14  Sv: krig ur ett genusperspektiv- boktips? Corona
2008-03-24 11:34:25

Dragonfly sa:
den klassiska betydelsen av genusperspektiv, dvs hur synd det är om kvinnor i krig?


Den klassiska betydelsen av genusperspektiv handlar inte om hur synd det är om kvinnor i krig.

Dragonfly - med tanke på att du reggat dig som feminist så är det märkligt att du har så lite kunskap om den korrekta betydelsen av ett genusperspektiv.

#15  Sv: krig ur ett genusperspektiv- boktips? Dragonfly
2008-03-24 15:02:31

Corona: Hur ofta hör du diskussioner om mäns problem under benämningen genusperspektiv? Nej, det handlar alltid om hur fruktansvärt det är för kvinnor, och har blivit en synonym för detta. Vad än någon falskeligen försöker hävda.

På den utbildning jag går har vi ex haft ett antal moment, där medicin analyseras ur ett genusperspektiv. Och, no surprise, det har alltid handlat om hur synd det är om kvinnor. Samma sak i de utredningar som jag läst som handlar om genusperspektiv på lagstiftning. Det handlar även här, no surprise, om att leta efter lagar som diskriminerar kvinnor, att män kan diskrimineras har man inte tänkt på.

I krig berör man alltid när det gäller genusperspektiv hur hemskt det är att så många kvinnor som våldtas. Inte ett ord om att betydligt fler män än kvinnor, även bland civila, dödas och torteras- Så jag har, med all rätt, en stor skepsis mot benämningen "genusperspektiv" (i praktiken kvinnolobbyperspektiv).

#16  Sv: krig ur ett genusperspektiv- boktips? FumikoFem
2008-03-24 16:19:56

Varför kommer alltid dessa som jag tycker mera liknar kvinnoföraktande och antifeministiska fördomar och påståenden än något annat mot genus hela tiden för att en diskuterar hur kvinnan har det i tillexempel Afrika?

Får en inte ens diskutera utan att det ska komma någon med nervärderade och negativa kommentar som endast verkar vilja förstöra debatten helt, och ungefär nämna att "nu minsann måste ni diskutera hur männen har det för annars så tycker ni bara synd om kvinnor!"

Det är inte kvinnan som har fått mest uppmärksamhet i samhället i hundratals år (och tusentals) såklart att genus måste få ha kvinnans perspektiv, eller ska den göra som det alltid gjordes förr i samhället och handla om männen?

Det är ju sådant som genus som har uppmärksammat hur krig drabbar kvinnor, och hade inte feminismen kämpat som den gjorde så skulle det än idag enbart handla om män i samhällets områden, vilket jag märker att det även görs än idag, det är inom feminismen och genus som det däremot är annorlunda.

#17  Sv: krig ur ett genusperspektiv- boktips? Corona
2008-03-24 17:26:40

Dragonfly:

Så du tycker att vi ska tala om krig, konst, musik osv endast ur en mansperspektiv?
Eftersom feministerna bara snedfördelar med sitt genusperspektiv (?)

Hur påverkar den här hjärtmedicinen männen?
Den är visserligen utprovad på män - men vi har inte kollat hur den verkar på män...

Och nu vill jag att vi uppvärderar de manliga konstnärerna - vi har ju inga kurser på universitetet om manliga konstnärer.

Hur mår männen under krigen? Vi talar ju bara om hur kvinnorna mår.
Inte en enda film eller bok har belyst hur männen har det under krigen.

Varför inte starta en tidning om manliga rockmusiker - så att de kan komma fram lite i strålkastarljuset.
Det är ju bara kvinnor, kvinnor, kvinnor...

--

Om du tycker att feminismen fokuserar väldigt mycket på kvinnor så stämmer det.
Precis som att de svartas kamp fokuserade väldigt mycket på männikor med ett ursprung i den afrikanska kontinenten.
Blev ju lite svårt för Martin Luther King och Rosa Parks att även kämpa för vita som hade det svårt.

--

Men om du vill kämpa för att belysa mäns svåra situation - fine - gör det.
Gnäll bara inte över att feminister strävar efter någon form av jämvikt.

#18  Sv: krig ur ett genusperspektiv- boktips? lynx
2008-03-24 18:57:53

Öh ett tips till Dragonfly:

Om du inte vet om ifall någon "är emot" dig kanske du inte ska utgå från det utan lägga fram din syn på ämnet och föra diskussionen i den riktning du tycker är intressant. I det här fallet tipsa om böcker som problematiserar både män och kvinnors roller och hur dessa förändras under krig.

Om du vet om att någon "är emot" dig kanske du kan lägga fram din syn på ämnet och föra diskussionen i den riktning du tycker är intressant. I det här fallet tipsa om böcker som problematiserar både män och kvinnors roller och hur dessa förändras under krig.

#19  Sv: krig ur ett genusperspektiv- boktips? Dragonfly
2008-03-24 23:04:42

Corona: Hjärtmediciner är utprovade på både kvinnor och män, hur måga gånger ska detta behöva sägas?

Även på den tid (vilket var väldigt länge sedan) det inte var så provdes hjärtmediciner ut på unga friska män. Som inte är ett dugg representativa för den grupp som skulle använda läkemedeln, sålunda inte heller för de män som skulle använda medicinen. Och så är det på oerhört många områden. Människor fattar inte att män och mäns problem generellt sett inte uppmärksammas alls. Utan endast en liten elits intressen, som på inget sätt representerar gruppen män och deras intressen.

För övrigt strövar jag inte efter att bara mäns situation skall belysas. Jag vill att BÅDE mäns och kvinnors situation ska belysas. Det är ajg som strövar efter balans, inte du.

Lynx: Jag antar inte att någon är emot mig, jag bara undrade om du ville ha en bok som problematiserar kvinnors OCH mäns situation i krig, eller en som bara rör kvinnors situation, vilket ju normalt sett genusperspektiv betyder.

#20  Sv: krig ur ett genusperspektiv- boktips? Dragonfly
2008-03-24 23:44:13

Om det ändå skulle vara så att kvinnors situation tas upp mindre än mäns, är det nog så att det beror på att kvinnor ses som norm. *obs ironi*

#21  Sv: krig ur ett genusperspektiv- boktips? Corona
2008-03-25 00:17:57

Sen att vi är många feminister här på feminetik som kämpar även för mäns rättigheter är en annan femma.
Men risken är stor att kvinnor återigen kommer i skymundan om man ska behöva kämpa för männen.
Eller om man ska säga: "Kvinnliga musiker får inte plats på scenen."
Och sedan direkt behöva ursäkta sig och säga: "Fast det finns många män som inte gör det heller och vi tror inte att det är alla mäns fel bara för att vi pratar om ett strukturellt problem."

Varför ska vi feminister hela tiden behöva ursäkta oss varje gång vi för fram en fråga om kvinnor?
Vore det inte enklare att vi fick föra fram våra frågor utan att be om ursäkt - och att männens kamp fördes parallellt - i ett annat fora?
Vi kunde stöda varandra - men vi skulle inte hela tiden behöva ursäkta oss.

Jämför återigen de svartas kamp.
Tänk om Rosa Parks och Martin Luther King hela tiden måste be de fattiga vita om ursäkt för att de inte ska tro att de tillhör den grupp som de svarta "anklagar" för att tillhöra en förtryckande grupp.
Naturligtvis förtryckte inte alla vita alla svarta. Rosa Parks arbetsgivare var hennes starkaste stöd. Ett vitt par.
Likadant är det med män. Alla män förtrycker inte alla kvinnor - vi pratar om strukturer.
Det som är skönt med att diskutera på ett feministseparatistiskt forum, är att man inte ideligen måste förklara detta för varandra - eftersom det råder en viss konsensus i den frågan - feminister emellan.

Det blir emellertid lite besvärligt när man ideligen ifrågasätts.
Den diskussionen borde föras på JÄIF-sidan. Mellan feminister och JÄIF:are. Kanske inte JÄIF:are som varit reggade ett tag - för de känner alla till detta - men kanske mellan nya JÄIF:are - nyfikna, och kanske inte så insatta.

Så som sagt - vill du föra de osynliggjorda männens kamp - gör det - men starta gärna ett nytt forum för det.
Jag reggar mig gärna där - för jag tycker det är värt att stöda.
Men snälla - låt feminetik vara ett feministiskt forum. Låt det finnas ett forum som för fram frågor om kvinnor.

#22  Rättelse Corona
2008-03-25 00:19:13

toppen av inlägget kom inte med - så här skulle hela sett ut:

Dragonfly - okej - jag bara skrev hjärtmedicin - inte för att jag trodde att de utprovades på män. Vi struntar i hjärtmedicinerna och går vidare på resten.

Du är snabb att påpeka att män ofta glöms bort.
Gör något åt det då - istället för att klaga på att kvinnor lyfts fram.
Det ena behöver inte utesluta det andra.

Men det kan knappast vara feministernas sak att både kämpa för kvinnor och män.
Mitt förslag är att du och andra som ser detta som ett problem gör något konkret.
Starta en organisation som lyfter fram män och mäns problem.
-

Sen att vi är många feminister här på feminetik som kämpar även för mäns rättigheter är en annan femma.
Men risken är stor att kvinnor återigen kommer i skymundan om man ska behöva kämpa för männen.
Eller om man ska säga: "Kvinnliga musiker får inte plats på scenen."
Och sedan direkt behöva ursäkta sig och säga: "Fast det finns många män som inte gör det heller och vi tror inte att det är alla mäns fel bara för att vi pratar om ett strukturellt problem."

Varför ska vi feminister hela tiden behöva ursäkta oss varje gång vi för fram en fråga om kvinnor?
Vore det inte enklare att vi fick föra fram våra frågor utan att be om ursäkt - och att männens kamp fördes parallellt - i ett annat fora?
Vi kunde stöda varandra - men vi skulle inte hela tiden behöva ursäkta oss.

Jämför återigen de svartas kamp.
Tänk om Rosa Parks och Martin Luther King hela tiden måste be de fattiga vita om ursäkt för att de inte ska tro att de tillhör den grupp som de svarta "anklagar" för att tillhöra en förtryckande grupp.
Naturligtvis förtryckte inte alla vita alla svarta. Rosa Parks arbetsgivare var hennes starkaste stöd. Ett vitt par.
Likadant är det med män. Alla män förtrycker inte alla kvinnor - vi pratar om strukturer.
Det som är skönt med att diskutera på ett feministseparatistiskt forum, är att man inte ideligen måste förklara detta för varandra - eftersom det råder en viss konsensus i den frågan - feminister emellan.

Det blir emellertid lite besvärligt när man ideligen ifrågasätts.
Den diskussionen borde föras på JÄIF-sidan. Mellan feminister och JÄIF:are. Kanske inte JÄIF:are som varit reggade ett tag - för de känner alla till detta - men kanske mellan nya JÄIF:are - nyfikna, och kanske inte så insatta.

Så som sagt - vill du föra de osynliggjorda männens kamp - gör det - men starta gärna ett nytt forum för det.
Jag reggar mig gärna där - för jag tycker det är värt att stöda.
Men snälla - låt feminetik vara ett feministiskt forum. Låt det finnas ett forum som för fram frågor om kvinnor.

#23  Sv: Corona FumikoFem
2008-03-25 00:31:03

Ja precis!

För detta händer rätt så ofta här, så fort en vill diskutera kvinnors problem så kommer en eller flera och säger att "nu måste ni minsann diskutera mäns problem med!" eller att "alla män beter sig inte så här, det är bara en liten grupp!"

Och ja det är strukturellt, det är normer och mönster, och det är inte alltid små grupper av män, det är utbrett i hela samhället.

#24  Sv: krig ur ett genusperspektiv- boktips? FumikoFem
2008-03-25 00:37:22

Feminismen har ju det kvinnliga perspektivet, såklart att det är kvinnors problem som den då belyser, och att sedan så tycker jag en kan se att alla andra böcker där ute redan är skrivna i det manliga perspektivet, dom tar upp mäns problem, om hur män drabbas i krig tillexempel, efter som samhället har gjort det och gör det än idag så blir det ju så att även genus måste belysa kvinnors problem, det handlar ju om att förändra.

#25  Sv: krig ur ett genusperspektiv- boktips? lynx
2008-03-25 00:56:47

Fast det ironiska är kanske att jag inte ens frågade specifikt om kvinnornas problem utan allmänt om jämställdhet. Så jag fattar inte problemet? Dina bokförslag där man problematiserar både män och kvinnors situation är väldigt välkomna Dragonfly.

#26  Sv: krig ur ett genusperspektiv- boktips? lynx
2008-03-25 00:58:29

Om du har några?

#27  Sv: krig ur ett genusperspektiv- boktips? aufhebung
2008-03-25 09:43:53

Martin Luther King fokuserade på svartas kamp. Men det finns en mycket väsentlig skillnad mot Malcolm X m fl som inte delade hans linje – han var för ett samhälle där hudfärg inte spelar någon roll. Folk av alla hudfärger involverades därmed i hans medborgarrättsrörelse, både teoretiskt och praktiskt. Det var ingen lobbying för svarta. Det var en medborgarrättsrörelse för alla människors befrielse.

En motsvarande skillnad ser vi i dag inom feminismen, där en gruppering enligt min uppfattning åtminstone i praktiken inte accepterar att feminism kan vara något annat än kvinnolobbying, även om den kanske gör det i teorin.

Jag har inget mot att feminister som så vill ensidigt fokuserar på hur kvinnor drabbas av krig. Men jag tycker också att det är bra om det är möjligt att som feminist även fokusera på hur patriarkatet drabbar män i krig.

#28  #27 aufhebung Corona
2008-03-25 11:32:43

aufhebung sa:
Jag har inget mot att feminister som så vill ensidigt fokuserar på hur kvinnor drabbas av krig. Men jag tycker också att det är bra om det är möjligt att som feminist även fokusera på hur patriarkatet drabbar män i krig.


Och det var väl ungefär det lynx efterlyste? Ett genusperspektiv. Dvs hur både män och kvinnor drabbas - ur ett genusperspektiv.

#29  # 27 aufhebung Corona
2008-03-25 12:25:26

Eller du menar att medlemmarna på det feministiska forumet feminetik ska lägga energi på hur män drabbas av patriarkatet i krig?

Detta är vad jag anser att ett nytt forum skulle kunna ägna sig åt.
Ett mansforum som tar tag i frågor rörande män - och hur de drabbas av patriarkatet och av könsrollskramarna.

#30  Corona aufhebung
2008-03-25 13:35:27

Jovisst. Det var vad Lynx efterlyste.

Jag har inte kritiserat Lynx.

Jag har förklarat vad Martin Luther King stod för och jämfört med diskussionen inom feminismen i dag.

Jag menar att det är legitimt _att_ feminister på feminetik lyfter fram hur patriarkatet drabbar män i krig som en feministisk fråga. Precis som jag menar att det är legitimt att som feminist fokusera enbart på hur kvinnor drabbas i krig. Jag delar inte ut några pekpinnar om hur andra feminister skall analysera krig. Jag tror inte på några patent på vad som är feminism. Jag har inga problem med att folk som tycker radiklalt annorlunda än jag i centrala frågor också kallar sig feminister.

Det blir en sådan låsning kring ett ord. Till vilken nytta? Det viktiga är väl vad man åstadkommer, oavsett vad man kallar det?

#31  Corona Ephemeer
2008-03-25 14:12:46

Det hade varit jättebra om medlemmar på det feministiska forumet feminetik lade energi på hur män drabbas av patriarkatet i krig. Feministik är väl inget kvinnoforum.

#32  Sv: krig ur ett genusperspektiv- boktips? grapefrukt
2008-03-25 15:17:10

Det är ännu bättre om feministiska medlemmar på det feministiska forumet feminetik lägger energi på hur kvinnor drabbas av patriarkatet i krig. Feminism är fokus på kvinnofrågor. Så länge resten av världen fokuserar på mansfrågor behövs feminism.

#33  Sv: krig ur ett genusperspektiv- boktips? aufhebung
2008-03-25 15:26:09

Feminism är att sträva efter ett samhälle där kön inte spelar någon roll.

#34  Sv: krig ur ett genusperspektiv- boktips? aufhebung
2008-03-25 15:27:56

Ur min synpunkt är det så (alltså). Men som sagt tror jag inte på patent på vad som är feminism.

#35  Sv: krig ur ett genusperspektiv- boktips? Ephemeer
2008-03-26 10:00:28

grapefrukt sa:
Det är ännu bättre om feministiska medlemmar på det feministiska forumet feminetik lägger energi på hur kvinnor drabbas av patriarkatet i krig.


Hur fasen motiverar du det där "bättre"?

Feminism är fokus på kvinnofrågor.


Feminism är fokus på genusfrågor. Genus handlar om hur kön skapas och den över- och underordning som byggs in i det. Genus berör alla.

Så länge resten av världen fokuserar på mansfrågor behövs feminism.


Resten av världen fokuserar inte på mansfrågor i den betydelsen att man tittar på hur män drabbas av könsmaktsordningen. Mansfrågor behövs i feminism. Kvinnofrågor behövs i feminism. Queerfrågor behövs i feminism. De är alla mitt i feminismens huvudfåra (skapandet/isärhållandet och över/underordningen av kön).

#36  Sv: krig ur ett genusperspektiv- boktips? Ephemeer
2008-03-26 10:06:40

Jösses vad den här tråden urrartade. Kan ingen skriva ett nytt #13?

#37  Ephemeer aufhebung
2008-03-26 11:42:54

Instämmer fullständigt. Att göra en könsmaktanalys och agera utifrån det är inte detsamma som att vara kvinnolobbyist.

#38  # 27 - framåt Blindalina
2008-03-26 15:13:36

Jag tycker också vi borde analysera hur krig drabbar män och mansroll på Feminetik, det är feministiskt.

så länge inte könsmaktsperspektiv, eller kvinnoanalysen tas mindre på allvar eller utmanövreras finns ingen anledning att inte göra det.

#39  #22 corona Blindalina
2008-03-26 15:16:47

"Det blir emellertid lite besvärligt när man ideligen ifrågasätts.
Den diskussionen borde föras på JÄIF-sidan. Mellan feminister och JÄIF:are. Kanske inte JÄIF:are som varit reggade ett tag - för de känner alla till detta - men kanske mellan nya JÄIF:are - nyfikna, och kanske inte så insatta."

jag håller med om detta. men det finns en väsentlig skillnad.

detta symptom som du pratar om har enligt mig INTE att göra med att man diskuterar mansroll eller genusfrågor som rör män!

tvärtom, det har att göra med att män, IFRÅGAsätter genusanalyser om och av kvinnor. det är förrädiskt och det är liksom två signfifikant helt olika saker!

#40  Sv: krig ur ett genusperspektiv- boktips? Blindalina
2008-03-26 15:18:00

detta skulle sitta ihop också; " Likadant är det med män. Alla män förtrycker inte alla kvinnor - vi pratar om strukturer.
Det som är skönt med att diskutera på ett feministseparatistiskt forum, är att man inte ideligen måste förklara detta för varandra - eftersom det råder en viss konsensus i den frågan - feminister emellan."

#41  Sv: krig ur ett genusperspektiv- boktips? Blindalina
2008-03-26 15:18:51

vi kommer dessutom aldrig komma nånstans om vi inte problematiserar män och mansroll!

#42  Sv: krig ur ett genusperspektiv- boktips? Blindalina
2008-03-26 15:25:49

det som händer om vi inte problematiserar mansroll är ju bara att man hamnar i " kvinnor är förtryckta, det är förjävligt" gränden. män och patriarkala förtryck är inte en oigentränglig abstrakt betongmassa. fienden är bara tillfällig..

#43  Sv: krig ur ett genusperspektiv- boktips? Blindalina
2008-03-26 15:27:13

patriarkatet är liksom inget diffust som ska "slås ner underifrån" utan en sammanstrålning av samhälleiga och kulturella uttryck.

#44  #36 Ephemeer Corona
2008-03-26 16:44:38

Ja, vi är flera som väntar på att Dragonfly ska ge tips om böcker som problematiserar jämställdhet och mäns och kvinnors respektive situation i krig...

#45  Sv: krig ur ett genusperspektiv- boktips? Corona
2008-03-26 16:58:37

Jag tror att man kan diskutera både män och kvinnor.

Problemet är att om man nämner att kvinnor råkat illa ut i en eller annan situation så kommer som ett brev på posten en kommentar: "Men männen då? De har ju också råkat illa ut"

Varför skrivs nästan alltid dessa kommentarer som svar på att kvinnor råkar illa ut?
Är det en tävling?
Utesluter det ena det andra?

Kan inte den som vill prata om hur synd det är om männen antingen starta en tråd i ämnet - eller starta ett helt nytt forum?

Eftersom dessa svar sällan handlar om genusfrågor - utan oftare om att "det är minsann synd om männen också" som om det vore en separat fråga.

Nu grågade lynx i #1 om ett genusperspektiv på krig.
Och fick några svar - bland annat av mig (och ja - de handlade mest om kvinnor - men det var vad jag hittade).

Sen stannade diskussionen av.
Ingen föreslog något annat.

När lynx svarade sig själv med länkar till en organistation som hjälper våldtagna kvinnor i Kenya blossade det upp med en i mitt tycke provokativ fråga från Dragonfly - som menade att den klassiska betydelsen av genusperspektiv handlade om hur synd det är om kvinnor.

Då blossade diskussionen upp igen - fast den hade bytt fokus.

Så om Dragonfly inte har några förslag på böcker som problematiserar jämställdhet och mäns och kvinnors respektive situation i krig - så kanske någon annan har det?

#46  Sv: krig ur ett genusperspektiv- boktips? Ephemeer
2008-03-26 17:55:30

Varför skrivs nästan alltid dessa kommentarer som svar på att kvinnor råkar illa ut?
Är det en tävling?
Utesluter det ena det andra?


Nej, det tycker jag inte, och därför ser jag heller inget problem med att män och kvinnor diskuteras i samma trådar.

#47  Sv: krig ur ett genusperspektiv- boktips? FumikoFem
2008-03-26 20:27:58

Dom som vill diskutera runt kvinnor, kvinnofrågor, måste fås göra det, och dom andra får väl diskutera kvinnor och män om dom vill, negativitet kommer då dom som vill diskutera kvinnofrågor hela tiden få höra att "att män råkar minsann ut för problem med!" i varje tråd, detta tycker jag används till att nästan bara tysta och ifrågasätta.

Och när det väl talas om båda i en tråd så händer det för ofta att det kommer personer som klagar på att män "klumpas ihop" eller att män bara "smutskastas" så försök till att problematisera män och mans rollen brukar inte funka så bra heller, om en följer flera trådar här och på jäif så tycker jag detta syns.

#48   Ephemeer
2008-03-26 21:04:10

Det är precis lika negativt att få höra "måste du komma dragandes med hur synd det är om män hela tiden!?" som "måste du komma dragandes med hur synd det är om kvinnor hela tiden!?". Det är upp till var och en, feminist som jäifare, vad man vill diskutera, så länge det har feministisk relevans och koppling till trådämnet.

Det borde dessutom gå att göra utan att skribenter som Dragonfly och Corona propagerar för att man måste/inte måste skriva om något specifikt köns situation.

Fullständigt medveten om självironin skulle jag vilja att folk här klagade mindre på vad andra väljer att skriva om.

#49  # 48 Ephemeer Corona
2008-03-26 22:35:43

Jag förstår inte riktigt syftningen med ditt argument:

Det borde dessutom gå att göra utan att skribenter som Dragonfly och Corona propagerar för att man måste/inte måste skriva om något specifikt köns situation.


Just denna tråd handlar inte om män eller kvinnor - utan om ett genusperspektiv på krig.
Jag tog upp de böcker jag hittade - de råkade handla om kvinnor.
Dragonfly undrade om böckerna skulle handla om "den klassiska betydelsen av genusperspektiv handlade om hur synd det är om kvinnor".
Vilket jag opponerade mot i #14.

Senare har både lynx och jag efterfrågat böcker som problematiserar jämställdhet och mäns och kvinnors respektive situation i krig...

Vad är nu problemet?

Jag är alltså inte ironisk - utan jag förstår faktiskt inte vad du menar.

#50  Corona Ephemeer
2008-03-26 23:34:24

I exempelvis #22 propagerar du, utifrån vilket kön det är som avhandlas, för vad som ska eller bör skrivas.

"Men det kan knappast vara feministernas sak att både kämpa för kvinnor och män."

"Vore det inte enklare att vi fick föra fram våra frågor utan att be om ursäkt - och att männens kamp fördes parallellt - i ett annat fora?"

"Låt det finnas ett forum som för fram frågor om kvinnor."

I mina ögon lika destruktivt för diskussionen som Dragonflys
"den klassiska betydelsen av genusperspektiv, dvs hur synd det är om kvinnor i krig?"

#51  Ephemeer aufhebung
2008-03-27 10:13:52

Instämmer fullständigt.

I det patriarkala genusystemet konstrueras kvinnor och män i relation till varandra. Då är det väl rimligt att det är accepterat att diskutera både kvinnors och mäns problem i ett sammanhang, hur både kvinnor och män drabbas av patriarkatet.

Eller?

#52  Sv: krig ur ett genusperspektiv- boktips? Blindalina
2008-03-27 12:00:34

ja, bara det man diskuterar får plats, och lyssnas på.

#53  #9 Kaiser Corona
2008-04-11 14:38:30

Nu på söndag kl 20.00 visas SVT2s dokumentär om Natthäxorna:
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=81516&a…

En intervju med regissören Gunilla Bresky: http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=1106435

#54  Sv: krig ur ett genusperspektiv- boktips? HenrikW
2008-05-22 09:06:40

Jag tror man måste se det hela i ett historiskt perpektiv samt ett nutidsperspektiv och historiskt sett har män haft det mycket jävligare i krigstid än kvinnor. I 1a världskrigets skyttegravskrig t ex kunde ju hela regementen offras och slaktas för att vinna 50 m mark, som i princip hade noll betydelse. Det var heller inga frivilligsoldater utan hamnade i krigsrätt vid vapenvägran och de kunde också dödas direkt på plats vid desertering. Likaså under andra världskriget där krigsföringen såg annorlunda ut med bombraider mot stora europeiska städer med civila offer. Medellivslängden för en Japansk stridspilot under andra världskriget var ca 4 timmar och försökte han smita blev han nedskjuten av sina allierade. En brittisk bombare förväntades klara 4 raider innan han dödades.

Idag ser väl krigsföringen mycket annorlunda ut varifall för oss i västvärlden. Men hur många är det egentligen som reflekterat över hur många irakiska soldater som dödats senaste åren? såg en siffra på ca 700 000 och de lär ju knappast varit frivilliga heller.

Dock kan man väl säga att allt våld är fel oavsett om det drabbar en man, kvinna, barn eller en gammal. Har svårt att förstå varför man frivilligt skulle söka sig till ett stridande förband i krig med risk för sitt eget liv.

#55  Sv: krig ur ett genusperspektiv- boktips? Kaiser
2008-05-23 21:54:00

"Har svårt att förstå varför man frivilligt skulle söka sig till ett stridande förband i krig med risk för sitt eget liv."

Därför att man vet att fiendens alternativ är så mycket värre?

Som relatetion till de mycket omtalade svenska frivilliga i waffen SS (de stridande enheterna av SS, alltså inte specifikt SS Todtenkopf-enheterna med ansvar för "endlösung") i b l a SS Viking och SS Nordland, kan vi ställa alla de svenska frivilliga som ingick i de allierade; USA, Canada, Storbrittanien främst. Eller de tusentals sjömän som arbetade på handelsfartygen som gick i konvojer från USA till Europa och Sovjetunionen, t ex den mytomspunna Konvoj P 17.

Du har rätt i att vi måste sätta oss in i det historiska perspektivet. I _modern_ tid ska det mycket till innan "vi" (västerlänningar) frivilligt går med i ett krig. Vi _vet_ inte vad skälen till att irakier går med i den irakiska armén är, vi gissar bara. Lönen är bättre än allt, men är det enbart därför?

Kanske går många av dem med av samma skäl som svenskar reste till Tyskland för att gå med i SS, eller till England för att få vara en del av Operation Overlord, eller hur många många svenskar gav sig av till Finland för att slåss mot "ryssen".

Idealism.

Om ett krig mellan feminismen och patriarkatet skulle bryta ut i morgon - vilken sida skulle du stå på? Skulle du verkligen, handen på hjärtat, stå vid sidan om och bara blogga om det?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?