feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Skugge och kvinnosaken


Gå till senaste inlägget#1  Skugge och kvinnosaken alice
2003-10-23 00:40:05

Okej, vad tycker ni om Ranelid/Skugge-fejden?

Jag orkade inte läsa förrän idag men när jag väl gjorde det. Ojoj. Jag var så himla nära själv att avfärda Linda S eftersom jag inte personligen gillar hennes sätt att skriva hon och de hon klumpas ihop med (Linna J, Natalia K) säger some heavy stuff!

Min fråga är:
Borde Linda S/Belinda O etc välja sina ord bättre för att undvika risken att få kritik för sitt språk ("skrikigt" "pubertalt" "obildat") eftersom det vore bättre för "kvinnosaken" (det de tar upp är ju grymt viktigt och ouppmärksammat)? Eller ska de strunta i det eftersom de - såklart - har rätt att uttrycka sig som de vill men riskera att de viktiga frågorna ignoreras.

Det är en ständigt aktuell fråga. Redan när Marie Curie skulle få sitt ensamma Nobelpris diskuterade kvinnorörelsen huruvida det inte borde spela någon roll att hon flörtat med någon gift man (eftersom det inte gör det för männen) eller om det - eftersom det faktiskt spelade roll i det kulturella klimatet - hade varit bättre om hon var "sedlig". De bestämde sig för det sista och sa att hennes nobelpris var "olyckligt för kvinnosaken".

Ska man tänka så taktiskt eller bara gå på känslan av det rätta? Svårt svårt. Skriver så långa meningar nu, hoppas ni förstår vad jag menar:

Ska man agera på vad som är eller på vad som borde vara?

#2  Nej. Josefine Alvunger
2003-10-23 18:12:27

Jag tycker att Skugges språk är både befriande och spännande. Hon har lagt grunden till en ny författarmässig genre, där "den fula insidan" visas med "fula ord". Och de flesta har ju en rätt ful insida, så varför inte?
I läsandet av "Det här är inte en bok" samt "Akta er killar här kommer gud och hon är jävligt förbannad" tyckte jag det var skönt att få läsa det där "jag är så förbannad och skräder inte orden". Kvinnlig litteratur har i århundraden präglats av vad som anses litterärt gångbart och ok att skriva om. Istället tog flera författarinnor omvägar för att få berätta sina historier, läs t ex "The yellow wallpaper" eller "Jane Eyre", där historien kring är ett påhitt bara för att bakvägen få smyga in den verkliga historien. Tack och lov att vi inte behöver göra det idag. Tack och lov att en vuxen kvinna kan skrika "sluta klia er på pungen killar". Och inte för att det är femininistiskt viktigt (jag ser inte Skugge som i första hand en feministisk skribent) utan för att det sätter fingret på hur snäva ramarna är kring vad som betraktas som "äkta litteratur". Och den ramen ser jag som manligt betonad. Det är inte lika fantastiskt att skriva om det där pissiga i vardagen, som det är att skriva om "saktmodiga regnmoln färdas nattetid över törstiga strupar". hehe, det var ju rätt snyggt, kanske skulle ge ut en egen bok ;)

Just ATT Skugge m fl tar upp "kvinnosaken" på detta sätt är i sig en poäng. Kritiken visar ju på att kvinnor får skriva om kvinnor, förutsatt att det görs enligt normer som män satt upp.

#3  Skugge har rätt Kajsa Kallio
2003-10-23 19:38:15

För det första kan jag inte förstå hur hennes recensione har kunnat hålla större delen av kultur- och förlagssverige på benen nästan dygnet runt i fem veckor. Adrenalinstinna och förnärmade går de på som om hon haft ihjäl Björn Ranelid och bränt alla hans böcker på närmsta torg. Man kunde bara önska att hälften av det engagemang som lagts ner på detta fanns alla de gånger som kvinnor blivit utsatta för precis samma sak.

Jag håller inte med Skugge i allt hon säger och emellanåt vill jag bara krama henne och säga att hon inte ska vara så arg på allt och alla, det verkar så jobbigt. MEN jag gillar hennes sätt att skriva och jag vet att det har betytt, och betyder, otroligt mycket för tjejer (och killar?) att hon får ha sin stil och har en given plats i en av sveriges största kvällstidningar.

Min teori är att det mesta går att förändra och en strategi är att börja göra/säga saker på ett visst sätt och när man har gjort det tillräckligt många gånger så är det ingen som reagerar längre. Det har blivit norm. Detta funkar dagligen på så många andra, fördummande, saker så jag är övertygad om att det går att använda till något gott också.

#4  sourze-träff =) alice
2003-10-23 21:08:31

Jag klarade inte av att läsa "Det här är inte en bok". Hon är jättearg ja men det kändes liksom som att hon var arg bara för att vara arg och skrek jättehögt utan att säga något och jag blev bara trött. Kanske finns det en poäng i det men personligen ledde det bara till att när jag började läsa hennes Ranelid-grej tog det längre tid innan jag märkte vilka tuffa grejer hon faktiskt sa.

Men men, det jag har försökt förklara för folk idag är att det inte borde spela någon roll vad vi tycker om hennes "stil". Det är liksom inte the issue här. Män, ja oftast män, har en förmåga att ikläda sig rollen som domare över vad som är okej och inte, de skriver långa texter om att "hon hade kunnat skriva en konventionell sågning istället". Jaha? Vad ger dem (eller mig) rätten att bestämma hur hon vill uttrycka sig?

Men min - väldigt krångliga - undran är fortfarande. Är inte risken att "kampen" går bakåt när man gör det så lätt för kritiker att klaga på språk, stil etc. Om Linda skulle sagt samma saker mer "traditionellt" hade kanske folk känt sig mer tvingade att ta henne på allvar? Samtidigt har hon som sagt rätt till vilket uttryckssätt hon vill. Men i det långa loppet, är såna här debater kontraproduktiva?

Jag har inget svar. Linna J ska skriva något om varför ingen har bemött kritiken om att kvinnors utseende så ofta kommenteras i recensioner. Det är sånt rabalder just nu att de bara ignorerar den kritiken och hoppas ingen ska märka nåt. Det ska vi inte låta hända tycker jag.

#5  MKt bra fråga... Josefine Alvunger
2003-10-23 23:12:27

Jag har själv funderat mkt på det där, om det är bättre att "foga" sig efter den förväntade normen för att bli tagen mer på allvar och kanske kunna göra en förändring i folks fördomar. Mitt ex sa ofta till mig att det är coolare om jag (när jag blir stor och tuff och sitter på tuffa möten och bestämmer saker) ser ut som "vanligt", som en strikt businesswomen och inte "provocerande". (Provocerande tolkar jag dessvärre som "ful" eller åtminstone "inte sminka mig och göra mig vacker som kvinnor skall vara".) Helt enkelt se ut såsom män förväntar sig och vill att kvinnor skall göra. Då menade han att mina åsikter skulle bli tagna på allvar, och inte gå att avfärda som "rabiat-feministiska". Jag förstår resonemanget, men något i det gillar jag inte. Vad kan man som feminist/kvinna någonsin tjäna på i långa loppet, att "inordna" sig i de spelregler som satts av en manlig överordning?

Skulle Skugge få mer genomslagskraft med ett "snällare språk"? Jag vet inte, kanske hade hon inte stuckit så i ögonen på dominerande författardiskurs. Men hade hon inte i samma process blivit helt ofarlig?

Jag har flera ggr fått "tips" av mina antagonister, att tagga ner mitt språk och inte vara så provocerande, för de menar att mina "fina argument och poänger" går mina motståndare förbi eftersom jag gör dem arga. Jag köper inte riktigt det. Istället tycker jag det är intressant att fråga mig/dem vad det är i mitt sätt att uttrycka mig som gör dem arga. För egen del tar jag alls inte åt mig av antifeminister som gastar okvädersord och förolämpningar och öser all möjlig skit över mig. De är arga och provocerade, och endast det ger mig vinsten. Det som verkligen får mig att fundera är relevanta och logiska motargument på ett respektfullt sätt. Alltså: om jag med en text gör någon förbannad, och han reagerar med ilska, skrivs han nästan bort, för då vet jag att han inte reagerat på mina argument, utan snarare på det sätt jag framfört dem, och således är det inte mina argument det är fel på, utan han måste "skylla sitt motstånd" på något annat hos mig.

Jag tror att det är exakt det som händer när Linda Skugge kritiseras. Många män vill ha bort henne, för hon är provocerande. Men egentligen är det inte språket som är provocerande, utan just det hon säger. Och då är smartaste lösningen att förklara henne oduglig litterärt och inte innesluta henne i kretsen av "riktiga skribenter". För utesluts hon därifrån, behöver ingen ta hennes "arga och pubertala" åsikter på allvar. Kontenta: det är bra att Skugge kör sitt race.

#6  Lind Skugge Annica
2003-10-24 17:24:54

Jag har alltid tyckt illa om Skugge, redan då hon var antifeminist och hette Norrman. Jag bojkottade Expressen de dagar hon skrev (numera bojkottar jag den alltid). Jag minns t ex en gång då hon skrev väldigt elakt och barnsligt om Alice Bah, och för det mesta tyckte jag hon var oerhört stockholmstrendigt och totlt obegriplig. Dock har jag förstått att hon talar till väldigt väldigt många och jag tror inte ens det är otroligt att hon går till litteraturhistorien som banbrytare med sin speciella stil. Även om inte jag begriper mig på henne.

#7  kanske alice
2003-10-26 20:38:38

Kanske är det motståndaren som gör bort sig ibland. I det här fallet tror jag dock att många människor är otroligt inkörda i att "seriös, vit, man, kultursidorna, myndig, medelålders etc" = OBJEKTIV SANNING. Så just här tror jag snarare att det är Linda S som "förlorar på" sitt språk.

Vilket inte betyder att hon borde ändra på sig. Hon vet att de som orerar om hennes dåliga litterära kvaliteter är patetiska & fega, _vi_ vet det men vet "den stora massan" det?

Alltså:
"Jag tror att det är exakt det som händer när Linda Skugge kritiseras. Många män vill ha bort henne, för hon är provocerande. Men egentligen är det inte språket som är provocerande, utan just det hon säger. Och då är smartaste lösningen att förklara henne oduglig litterärt och inte innesluta henne i kretsen av "riktiga skribenter". För utesluts hon därifrån, behöver ingen ta hennes "arga och pubertala" åsikter på allvar."

Precis!

"Kontenta: det är bra att Skugge kör sitt race."

Tveksamt. Folk verkar ju köpa dessa mäns argument så tyvärr får vi nog inte någon riktig diskussion om hur man egentligen recenserar män/kvinnor vilket kanske skulle behövas.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?