feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Varför motarbetar vi varandra?


Gå till senaste inlägget#1  Varför motarbetar vi varandra? Ylva
2004-12-04 11:51:27

Var på ett seminarium för ett tag sedan och vi pratade lite om det kollektivistiska tänkandet. Det sas bland annat:
"Erkänn, om en kvinna gör bort sig på TV, så känns det lite som om hon gör bort hela kvinnligheten. Man skäms själv".

Ibland tycker jag att det kan kännas som om kvinnor är rätt duktiga på att motarbeta varandra. Jag får skamset erkänna att jag själv stundals kan komma på mig själv med att ha mycket högre ställda krav på att en kvinna ska imponera på mig än en man, i synnerhet i arbetslivet. Män däremot kan jag ursäkta mycket mer, släta över deras misstag, osv. Detta är inget tänkande jag är särskilt stolt över.

Dessutom, som vi var inne och snuddade vid i en annan tråd, så har jag aldrig hört en man säga att han föredrar silikonbröst framför naturliga. Kravet att vara perfekt kan ofta komma från andra kvinnor. Jättesynd.

Varför är det så här? Det är klart att det är lättare att förtrycka en grupp som redan har interna splittringar. Nu pratar jag inte om att vi ska gadda ihop oss mot männen och hålla varandra om ryggen _bara_ för att vi är kvinnor, men vi borde kunna lägga ner den här konkurrensen sinsimellan.

En kompis sa:
"När jag känner mig deppig går jag till mina tjejkompisar för tröst och stöd. Har jag däremot en kanondag ringer jag en killkompis, för att jag vet att han kommer att glädjas med mig på ett helt annat sätt än tjejerna."

#2  Sömnig. mie
2004-12-05 01:34:20

Kan det spela in att det finns flera kvinnligheter? De som knyts till ens egen identitet och de som är det främmande, kanske till och med ogillade, andra?

"Dessutom ... så har jag aldrig hört en man säga att han föredrar silikonbröst framför naturliga. Kravet att vara perfekt kan ofta komma från andra kvinnor. Jättesynd."

Detta tror jag handlar om att vi försöker att leva upp til föreställningar om krav som finns, uttalade eller outtalade. Det finns definitivt en idékultur, bland andra, som säger att bröst ska vara stora och silikonskapta.

Vissa män verkar, i vilket fall sig själva imellan, vara positivt inställda till silikonskapelser. Bara att det finns en möjlighet att detta är sant, att det är något som uppskattas, gör att det kan upplevas som ett krav, hängande någonstans i luften.

Vidare, om konkurrens. Handlar det kanske om att människor inte möts utan spelar spel? Jag tror mycket kan hända om vi försöker mötas och tillsammas externalisera de rädslor och krav vi känner mellan oss. Det är inte vi mot varandra utan vi tillsammans.

#3  Enkel förklaring Pelle
2004-12-05 12:33:40

Kvinnor motarbeter varandra av samms skäl som män motarbeter andra män och kvinnor motarbeter män och män kvinnor.

Varje individ har intressen som strider mot andras intressen. När det blir intressekonflikt motarbetar man varandra.

Omöjligt att komma åt och en del av livets villkor.

#4   mie
2004-12-05 12:38:10

En hel del av de här så kallade motsatta intressena är onödiga. De är resultatet av ett tokigt samhällssystem.

#5   Karl Astrid
2004-12-05 12:57:19

Den liberala marknaden uppfostrar oss till en "alla mot alla"-kamp. Det är en negativ effekt, men det finns fördelar med en liberal marknad också.

#6  alla mot alla Mie
2004-12-05 13:19:15

Känner djupt i min maggrop att världen handlar om möten med förståelse och öppenhet inte motstånd och avstånd. Vi måste förändra våra föreställningar om varandra.

#7   Karl Astrid
2004-12-05 13:44:35

#6... man kan ju hoppas, men om man kikar på den mänskliga historien så vill man bara gå och lägga sig och sova. Det har helt enkelt bara gått utför de senaste 12000 åren. Det "moderna projektet", med allt det västerländska som "vi" talar så bra om, vad har det igentligen erbjudit?

#8   Karl Astrid
2004-12-05 13:46:20

egentligen*

#9   Mie
2004-12-05 14:15:55

Kanske itne så mycket? Men förändring kommer av att människor vill förändra sin livssituation, och att våra liv behöver förändras tror jag vi båda är överens om.

#10   Catrin
2004-12-05 14:58:56

Hej Ylva!

"Erkänn, om en kvinna gör bort sig på TV, så känns det lite som om hon gör bort hela kvinnligheten. Man skäms själv".

Ja, det stämmer. Det är väl för att vi kvinnor är så vana att klumpas ihop, det är väldigt tillåtet att göra det. Till skillnad mot män, som vägrar låta sig klumpas ihop. – de är inget annat än individer minsann!

”Ibland tycker jag att det kan kännas som om kvinnor är rätt duktiga på att motarbeta varandra”

Män motarbetar kvinnor. Kvinnor motarbetar kvinnor. Vi lever alla efter samma normer helt enkelt eftersom vi lever i samma värld. Jag tror att man måste ha en god analytisk förmåga + självrannsakan för att kunna bryta mot sådana normer.

”..så har jag aldrig hört en man säga att han föredrar silikonbröst framför naturliga”

Oj, det har jag. Eftersom jag jobbar på en mansdominerad arbetsplats hör jag ofta hur de pratar OM kvinnor – med varandra.

”Kravet att vara perfekt kan ofta komma från andra kvinnor”

Det är samma sak här. Män och kvinnor lever båda i ett ”manssamhälle”. Både män och kvinnor rättar sig därefter. I det här manssamhället får vi kvinnor erfara att ”snygga” kvinnor premieras. Det är de som kommer fram i media mm. Kvinnor bedöms i mycket högre grad efter utseendet än män. På det viset lär vi oss att konkurrera på det sättet.

#11  Catrin Rolle
2004-12-06 01:11:04

Visst kan man, i egenskap av kille, skämmas över att någon annan kille gör något dumt.
Jag skäms även över hur vissa AIK-supportrar beter sej, fast då skäms jag mest i egenskap av AIK:are.

Men i slutänden så varken kan eller vill jag ta på mej ansvaret för att Lars Ohly häver ur sej dumheter, lika lite som att jag kan/vill ta ansvaret för att AIK-supportrarna försöker storma plan.
På samma sätt så ser inte jag dej som ansvarig för Gudrun Schymans fylle/ut -spel. (Förutsatt att du inte trugat i henne alkohol.)

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?