feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Luciatävlingar - kultur, ytlighet, hyckleri?


Gå till senaste inlägget#1  Luciatävlingar - kultur, ytlighet, hyckleri? TKU
2004-11-29 22:55:00

http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_86426…
Kulturminister Leif Pagrotsky ska kröna Stockholms Lucia på Skansen. Liberala ungdomsförbundet protesterar mot att ett statsråd medverkar till något som i deras tycke objektifiering av kvinnan.

Gnäll om bagatell, kan man tycka, men det väcker intressanta frågor. Vad tycker ni om luciatävlingar?

#2  Så rätt! Feministen
2004-11-30 10:18:09

Det här är en diskriminerande skönhetstävling precis som alla andra men med skillnaden att denna också är ganska rasistisk. Det skall åter igen bara vara blonda svenskar som visar hur vackra dom är. Fast det är klart, ibland vinner ju en och annan icke blondin också, fast mest "för sakens skull"
Bojkotta alla såna tävlingar. Gubbslem varning!

#3  Usch Ille
2004-11-30 10:30:06

Luciatävlingar är ångest. För oss som inte kom i närheten av att bli valda utan fick gå på en undangömd plats i tåget och sjunga. För det behövde inte Lucia göra. Hon behövde ju bara vara snygg.
Kan det sägas tydligare? Du duger inte.

#4  Ille. Sinner
2004-11-30 11:30:06

det var ju bara en som fick "chansen" att bli lucia. Alla tjejer kunde ju tävla om det, men vi killar var ju inte ens tillfrågade! Helt klart könsdiskriminerande.

#5  Luciatävlingar... Kerstin
2004-11-30 11:40:13

Ja... Jag vet inte vad jag tycker. Vad ska man ha dem till egentligen? Jag har sett några presenteras i tidningen City - menlösa intervjuer med rubriken "Linda är en glad och trevlig tjej" och så en text om att Linda är glad och trevlig. Intetsägande.

Vad är egentligen Stockholms Lucia? Vad gör hon? Vad innebär det att vinna? Är det samma som i alla andra skönhetstävlingar, typ att de får åka och inviga ett nytt köpcentrum i Skärholmen?

I don't get it.

#6  Varför sluta vid luciatävlingar? Michael Lundahl
2004-11-30 11:52:12

Jag tyckte tävlingar inom skolidrotten var väldigt jobbiga. Kan vi förbjuda dem? Och Fotbills VM borde inte sändas på TV. Jag kan ju aldrig bli så bra som de där hypertränade snubbarna på TV. Jag får ju ångest. Kan vi inte sluta visa fotboll på TV?

Varför är det "finare" att tävla i något så meningslöst som att peta in en boll i ett nät, något som orsakar våld, ångest och skador än att göra ett estetiskt, fridfullt och vackert sångframträdande?

/Micke

#7  Ja jag Kerstin
2004-11-30 11:59:33

skulle inte bry mig ett dugg om fotbolls-vm, schlagerfestivalen och luciatävlingar försvann. Jag bryr mig helt enkelt inte.

#8  Gympan var jobbig. Sinner
2004-11-30 12:03:16

När vi skulle spela fotboll på lektionerna och poppis killarna i klassen skulle välja lag så satt jag kvar och blev alltid vald bland de sista eftersom jag var fullkomligt värdelös på fotboll. Ett trauma som kommer förfölja mig resten av livet. Varje fotbolls VM/EM/SM får jag deppresioner och självmordstankar.

#9  Till Micke fredriktomte
2004-11-30 12:29:10

Jag håller med dig i sak om att det egentligen inte kan sägas vara bättre eller "finare" att tävla i t.ex. olika sporter än vad det är att tävla i skönhet. Jag är inte heller principiellt emot skönhetstävlingar. Dock så måste man, såsom jag påpekade i Eric Prydz diskussionen även betrakta tävlingarna (liksom alla andra samhällsfenomen) utifrån den kontext som de existerar i.

Till att börja med så hade det möjligtvis varit en sak om både skönhetstävlingar och sportsliga tävlingar var lika vanligt förekommande bland båda könenen. Men de är de inte. Vad gäller sporten får mäns prestationer och tävlingar mycket mer uppmärksamhet. Det är vanligare att pojkar sportar och rör på sig än att flickor gör det. Skönhetstävlingar är mycket vanligare för kvinnor. Detta säger någonting om hur vi värderar olika egenskaper beroende på om det är en kvinna eller en man som innehar dem. Detta är, om man vill skapa ett samhälle där kön inte spelar någon roll för hur en individ blir bemött, ett problem.

Vidare kan man konstatera att det alltid kommer att existera ideal för hur en människa skall vara. Attribut och egenskaper som anses eftersträvansvärda. Visserligen skulle man kunna hävda att vilka idealen är inte spelar någon roll eftersom en egenskap egentligen inte kan sägas vara bättre än någon annan (jmfr med relativitetsdiskussionen i tråden "Afgahnistans Döttrar"). Eller åtminstone en egenskap som i sig inte har ett moraliskt värde. Men man kan också titta på samhällsstrukturen och utifrån denna försöka utröna vilka egenskaper som kommer att gagna samhället mest i framtiden. T.ex. skulle man kunna anta att ett samhälle vinner mer på att idealisera intelligens och kunskap (eftersom medborgarna då kommer eftersträva dessa egenskaper) än att idealisera fysisk råstyrka och smärttålighet. Jag är personligen ganska övertygad om att fotboll och andra lagsporter som många kan delta i och som kräver/generarar hälsa och kondition samt bygger på principen (till viss del myten) om att alla kan delta och har en chans att lyckas om de bara är flitiga nog är "nyttigare" för samhället än skönhetstävlingar som ofta är tävlingar som bygger mycket på medfödda egenskaper.

Att den ena sortens tävlingar främst kopplas ihop med manliga ideal och manligt beteende och den andra sortens tävlingar kopplas ihop med kvinnliga ideal och kvinnligt beteende gör inte heller saken bättre.

Därför anser jag att det krävs mer än ett enkelt konstaterande om att en tävling i grund och botten inte är annorlunda än en annan tävling. Jag tycker inte att skönhetstävlingar bör förbjudas eller helt och hållet tas bort (det vore, om inget annat, hyckleri). Men jag skulle gärna se att mer flickor och kvinnor deltog i lagsporter. Samt att utseendekravet (på allt från sångerskor till skådespelerskor) som drabbar både män och kvinnor, men framförallt kvinnor, tonas ner.

#10  Feministen Jon B
2004-11-30 12:33:21

Som representant för gubbslemmen vill jag bara påpeka att vi i allmänhet är beredda att dregla över alla snygga unga flickor, oavsett hårfärg. Personligen tycker jag dock att sångröst är viktigare än utseende om man har ambitionen att deltaga i ett Lucia-tåg.

#11  Helt okej med ärliga skönhetstävlingar TKU
2004-11-30 13:43:05

I rubriken skvallrade jag om att det största problemet jag ser med skönhetstävlingar inklusive luciatävlingar är hyckleriet. För min del är det faktiskt helt okej att tävla i utseende, så länge man inte låtsas att det handlar om något annat.

Nuförtiden är det ju den öppenhjärtiga kvinnokroppstidningen Moore som ansvarar för Fröken Sverige. De förklarar ärligt att tävlingen inte går ut på något annat än att se bra ut, och sedan får den anseende därefter.

Det är ju betydligt mer patetiskt att följa en skönhetstävling än att delta i en.

#12  Luciatävling monica
2004-11-30 16:27:37

Ett tag - kanske var det på 70-talet? - skulle ALLA flickor få vara Lucia i rättvisans namn. Sen faktiskt även pojkarna. Det skulle vara så där fritt och härligt. Alla fick en luciakrona och det röda bandet som hör rollen till.

Hur gick det då?

Det var inte roligt när alla fick förstås! Då var det ju inget speciellt längre. Nåt varenda en fick vara.

En kompis till mig är lärare i mellanstadiet och eleverna KRÄVER att det ska röstas om Lucia. De VILL tävla. Hur gör man då då? Tror inte pojkarna var inräknade som kandidater att rösta på. Lika lite som flickorna var det när det gällde rollerna som De tre vise männen eller för all del Jesus.

Jag bara undrar om det ligger nån särskild poäng i att göra Baltazar till kvinna och Lucia till man.

Sen kan jag tillägga att föräldrarna blev vansinniga när just deras dotter inte fick vara Lucia och kom hem och grät. Och läraren sa att ALLA får vara men de ville inte det. Saken var ju att den gråtande lilla flickan ville bli VALD. Och så blev hon inte det. Livets hårda skola.

#13  hmm.. Karl Astrid
2004-11-30 21:08:17

#6, att jämföra idrott med skönhetstävling :) nja..

#14  Karl Astrid Sinner
2004-12-01 17:47:13

"att jämföra idrott med skönhetstävling :) nja.."
Jo då... klockren jämförelse, "skönhet" är ju något man föds med. Precis som att vissa föds med ett otroligt boll-sinne och atletiska förutsättningar i allmänhet. Både skönhet och idrotts-förutsättningarna går visserligen att förbättra i efterhand, men vissa har bättre förutsättningar än andra.

#15   Catrin
2004-12-01 18:34:19

Lucia-omröstningar är rena skönhetstävlingar och jag tycker INTE att man kan tävla i utseende. Även om det skulle gå så tycker jag inte att man BÖR då det skapar så stor fixering och ångest hos många. Däremot kan jag tycka det vore trist att slopa en gammal svensk tradition utan att försöka med en enkel förändring, varför inte avgöra Lucia genom en sångtävling i radio?

#16   Catrin
2004-12-01 18:35:38

Sinner

Kan man verkligen avgöra vilket utseende som är det "bästa" tycker du? Detta är ju i högsta grad subjektivt till skillnad mot tävlingar i att springa snabbt eller göra mål etc...

#17  Skönhet JoeHill
2004-12-01 18:44:32

"Detta är ju i högsta grad subjektivt..."

Är det? Men om många röstar borde det underlaget då inte ge en objektiv bedömning om vad skönhet är? I alla fall för de människor som orkar rösta?

#18  Till monica Simone (oinloggad)
2004-12-02 11:27:36

Som uppväxt på det glada 70-talet kan jag säga att det var guld när alla fick vara lucia! Det var ingen som tyckte det var tråkigt alls. Sedan när jag kom upp på högstadiet och gymnasiet så skulle det röstas och majoriteten tyckte inte alls detta var minsta kul överhuvudtaget.

Att din lärarkompis säger att eleverna vill att det ska röstas kan jag förstå, eftersom det är ett sätt att få bekräftelse, nåt jag märkt att behovet av har ökat. Se bara på snyggast.nu där ungdommar lägger upp bilder på sig själva för att bli bedömda. Utseendet spelar (tyvärr) allt större och större roll och ibland kanske vuxna skall göra en markering mot detta.

#19  Catrin Michael Lundahl
2004-12-02 13:23:52

"Lucia-omröstningar är rena skönhetstävlingar och jag tycker INTE att man kan tävla i utseende. Även om det skulle gå så tycker jag inte att man BÖR då det skapar så stor fixering och ångest hos många."

Och det är *enbart* skönhetstävlingar som skapar ångest eller?

Bonusdottern (5 år) börjar stortjuta och slänger sig ned på marken om jag hinner före henne till dörren på dagis. Hon hatar att förlora... vilket jag törs påstå att så gott som alla människor gör i varierande grad. Så varför menar du att ångest-faktorn skall vara något som används enbart mot skönhetstävlingar och inget annat?

/Micke

#20  Till Micke fredriktomte
2004-12-02 14:45:08

Du har inte svarat mig. Ska jag ta det som att du håller med om vad jag skrev? Eller att du bara inte orkar ta diskussionen?

#21  fredriktomte Michael Lundahl
2004-12-02 16:38:35

Oj, jag missade det inlägget. Sorry. :(

Svaret...

ja, jag håller me ddig att kontexten är viktig. Och då är det ju givet att man måste utforska alla möjligheter till att åtgärda eventuella problem associerat med ett visst fenomen. Kanske måste man förbjuda. Kanske räcker det med att ändra kontexten.

En annan sak som måste utredas är om fenomenet är ett problem överhuvudtaget eller om det enbart är en gissning att det är ett problem. I vissa fall kan det till och med vara så att påståendet om att ett fenomen är ett problem blir självuppfyllande och *skapar* problemet.

Vad gäller diskussionen om "samhällsnyttan" så kan jag konstatera att det finsn gott om fenomen i samhället som inte har någon direkt samhällsnytta men som inte alls på samma sätt som exempelvis skönhetstävlingar är utsatta för den sortens kritik.

/Micke

#22  Till Micke fredriktomte
2004-12-02 23:41:33

"Vad gäller diskussionen om "samhällsnyttan" så kan jag konstatera att det finsn gott om fenomen i samhället som inte har någon direkt samhällsnytta men som inte alls på samma sätt som exempelvis skönhetstävlingar är utsatta för den sortens kritik."

Ja visst. Det finns mycket som är värre än skönhetstävlingar och en del av de sakerna undslipper kritik ändå. Våldssporter t.ex. Medan det vare sig är bra eller dåligt i sig att tävla i skönhet så är det ju som jag ser det definitivt förkastligt att tävla i våld mot andra människor (t.ex. boxning och dylikt). Men den utgångspunkt jag har för mitt resonemang om samhällsnytta i form av vad som utgör våra ideal är att mängden ideal som en och samma individ eller en och samma kultur kan, åtminstone i praktiken, eftersträva är begränsad. Det betyder att ett stort ideal om skönhet sannolikt leder till att andra ideal försvinner eller ges mindre utrymme. Sker det på bekostnad av ideal om t.ex. den starkes rätt eller status genom våld så är det ju bra. Men risken är stor att det sker på bekostnad av ideal som genererar mer samhällsnytta än ett skönhetsideal. Sedan hur stor roll detta spelar, och hur mycket individer såväl som statsmakten bör anstränga sig för att ändra på ideal är en annan fråga. Ett samhälle som i för stor utsträckning försöker tvinga på likriktning på sina medborgare skadas sannolikt i längden, även om idealen man likriktar kring är positiva i sig.

#23   Catrin
2004-12-03 15:56:00

JoeHill

Det handlar fortfarande bara om åsikter.


Micke

"Och det är *enbart* skönhetstävlingar som skapar ångest eller?"

Skrev jag det?

"Så varför menar du att ångest-faktorn skall vara något som används enbart mot skönhetstävlingar och inget annat?"

Skrev jag det?
...Eller, vart brister det i din läsförståelse?

Är det tänkbart att skönhetstävlingar skapar väldigt mycket ångest i samhället jämfört med "springaförsttilldörren-tävlingar" tror du??

#24  Catrin Michael Lundahl
2004-12-03 16:11:26

Det första var en fråga.

Det andra var en logisk slutsats av att du försökte använda ångest som ett argument mot just skönhetstävlingar.

Och som svar på din sista: Det är du som kommer med påståendet. Då kan du väl visa på att ditt påstående åtminstone kan misstänkas vara sant.

SpringaFörstTillDörren-tävling var enbart *ett* exempel på alla de tävlingar som finns i hela samhället. Kan du visa på att skönhetstävlingar för det första ger ångest och för det andra att denna ångest är i natur skild från annan prestationsångest?

/Micke

#25   Catrin
2004-12-03 17:35:37

Det finns mängder med rapporter som visar hur dåligt tjejer mår idag. Utseendefixeringen är ett gissel och kvinnor som grupp är väldigt diskriminerade av detta.
Någon kan visst känna prestationångest över att vilja springa snabbast men det drabbar inte en hel grupp. Typ halva mänskligheten. Det är inte samhällsproblem helt enkelt.

#26  Catrin Michael Lundahl
2004-12-03 17:43:08

"Det finns mängder med rapporter som visar hur dåligt tjejer mår idag."

Att jag kommer in till doktorn och säger "Jag mår dåligt" så är det inget bevis för att jag har en specifik sjukdom eller att den beror på en viss sak.

"Någon kan visst känna prestationångest över att vilja springa snabbast men det drabbar inte en hel grupp. Typ halva mänskligheten. Det är inte samhällsproblem helt enkelt."

Så det visar sig att barn i sportklubbar överlag känner stor press och prestationsångest så skall man skita i dem för att "det är inte samhällsproblem helt enkelt"?

Du har fortfarande att visa på följande:

- Hur stora problemen är. Att säga "Halva Jordens befolkning lider av detta" är att göra det på tok för enkelt för sig. Svart-Vit tänkande i sitt ässe.
- Vad problemen beror på, vilka de underliggande faktorerna är. Hittils presenteras mest argument i stilen "Ja men det måste du väl förstå att det måste vara så att det är media som ger ångest". Svar: nej... det måste jag inte alls. det låter fint i debatten men det har ingen tyngd.

/Micke

#27   TKU
2004-12-03 17:48:46

Ett problem med de där rapporterna är att deras syfte inte brukar vara att ta reda på huruvida det är pojkar eller flickor som mår sämst, utan om hur mycket sämre flickorna mår än pojkarna.

Det finns flera ångestkällor som drabbar alla pojkar, inte bara en liten grupp. Får mig att tänka på Bloodhound Gang-låten "I Wish I Was Queer":

"My friend Jerry vandergrift kissed me in home ec. class
Later in the afternoon some jarheads in the locker room kicked my ass
I said guys I’m like you, I like monster trucks too,
wanna see how many push-ups I can do?
I just wish I was queer so I could get chicks..."

#28  Åh Blood hound gang Alvunger
2004-12-03 17:54:01

Anade väl att jag inte var ensam om att digga detta band något så oerhört. Bästa musiken att lyssna på när man är förbannad.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?