feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

kan kvinnomisshandlare botas?


Gå till senaste inlägget#1  kan kvinnomisshandlare botas? mia
2004-11-21 22:05:57

Om en man inte följer mönstret utan inser det han gjort mot kvinnan och erkänner brottet och är ångerfull samt vill botas. Går det då?? Om upptrappningen inte skett under lång tid utan på kort tid där han ändå varit medveten om att ha problem med att hantera konflikter? Om mannen inte slagits utan bara tagit tag i kvinnan och blåmärken synts och inte vetat om att han tagit i så hårt. Var går gränsen för vilka män som kan botas och inte. Har de "mildare" kvinnomisshandlarna större chans att botas än de "grova" mer planerande kvinnomisshandlarna.Många kvinnor vill dock ha tillbaka sina män trots vad alla säger om dem.

#2   TKU
2004-11-21 23:24:05

Kvinnomisshandlare är ingen sjukdomsdiagnos, i alla fall inte enligt den läkarvetenskap vi har i dag.

#3  Ja... monica
2004-11-22 11:25:34

Om de själva söker hjälp är chansen större har jag läst. Det var nån snubbe från ett manligt nätverk som uttalade sig i Liza Marklunds program Lite stryk får dom tåla. Han sa det också. Med terapi. Ingen skuldbeläggning, där männen känner att de kan tala fritt om vad som får dem att trigga igång och börja slå. Han sa också att dessa män ofta betraktar sig själva som offer. Maktlösa offer. I deras föreställningsvärld är kvinnan otrogen och det spelar ingen roll vad hon säger eller att de intellektuellt VET att det inte stämmer. Stor osäkerhet som leder till kontrollbehov.

Nä, kvinnomisshandel är ingen diagnos, men det som utlöser den har nog en.

#4  Det skulle inte förvåna.. JoeHill
2004-11-22 11:51:09

..mig om majoriteten av dem var "bokstavsbarn" i botten. Såsom dessa herrar:


http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0…

#5   Beatrice
2004-11-22 11:54:30

Jag tror att chansen är större om de bryter det negativa förhållandet eftersom mannen ofta har byggt in misshandeln i sin relation till kvinnan han skadar.

Sen är det långsiktig terapi som gäller. Tror att mannen har de här banorna för livet men kan ändra sitt agerande - lite som en nykter alkoholist.

Kanske att paret såsmåningom, efter ett rejält uppehåll, med mycket terapi kan bli ihop igen. Men det är alltud en risk att mannens negativa agerande återkommer.

#6  Beatrice JoeHill
2004-11-22 12:11:56

"Kanske att paret såsmåningom, efter ett rejält uppehåll, med mycket terapi kan bli ihop igen. Men det är alltud en risk att mannens negativa agerande återkommer."

Vi har nog inte råd med "mycket" terapi för alla hustrumisshnadlare. Det skulle kosta miljarder.

Vinsten blir sannolikt liten, då återfallen kommer vara högt. Det vore bättre att lägga pengarna på andra saker. (Det kostar bara några kronor att rädda barn som svälter i 3e världen.)

Kanske cyniskt. men så är det.

#7   Beatrice
2004-11-22 12:39:15

Det kostar ännu mer att spärra in dem alla. Eller att behandla de skador de åsamkar. Vilket är alternativen till terapi. Om mannen själv söker hjälp så betalar han ju faktiskt dessutom själv för terapi.

Vad vill DU att vi gör åt kvinnomisshandlare Joe?

#8  Kostar monica
2004-11-22 12:49:19

Nu har kanske inte Joe personligen yttrat att kvinnomisshandel är ett marginellt problem som uppförstoras av media och feminister i propagandasyfte. Men flera andra har sagt saker i den riktningen.

Därför blir jag lite konfunderad över:

"Vi har nog inte råd med "mycket" terapi för alla hustrumisshnadlare. Det skulle kosta miljarder."

För om det skulle kosta så mycket i bara terapi måste de ju vara väldigt många, kvinnomisshandlarna...

#9  "Många".. JoeHill
2004-11-22 14:06:56

..är ett relativt begrepp. Kostnaden borde rimligtvis avgöras med avseende på dödsfall fenomenen åsamkar.

Många i förhållande till de 40.000 barn som dör varje dag? Nej.
Många i förhållande till svenskar som begår självmord? Nej.
Många i förhållande till svenskar som dör av rökning? Nej.
Många i förhållande till Svenskar som dör i trafiken? Nej.

Var ska vi lägga pengarna? U-landshjälp? Bättre/säkrare vägar? Rökavvänjning? Terapi för självmordsbenägna? Eller terapi för hustrumisshandlare?

Var tror ni pengarna gör mest nytta? Dvs var blir vinsten störst per krona? Jag röstar på U-landhjälp.

Eller tycker ni Svenska kvinnors liv är mer värda än Sudanesiska/Irakiska barn? För varje svensk kvinna som med terapins hjälp kan räddas från en misshandlande man kan man nog rädda tresiffrigt med svältande barn.

#10  Prioritera monica
2004-11-22 15:50:15

Det är tyvärr inte bara kvinnorna som får stryk. Barnen får det också. Även om de inte blir fysiskt misshandlade. En familjesituation med våldsinslag har en förbannat irriterande ovana att gå i arv.

Att jämföra sudanesiska barn med misshandlade kvinnor i Sverige är bara löjligt. Vi ger bistånd till u-länder redan. Och ingenting säger att man inte kan ge mer, utan att man inte OCKSÅ kan lägga pengar på terapi till kvinnomisshandlare. Det är en prioriteringsfråga, men det ena behöver faktiskt inte utesluta det andra. Bättre och säkrare vägar ÄR prioriterat och man har där en nollvision.

Vad man DÄREMOT kan spara en väldig massa pengar på är polisens vaktfunktion vid olika evenemang. Den kan skötas av vaktbolag som fotbollslag och ambassader mm får betala för själva.

Du Joe Hill säger emot av princip. Du gör det överallt och hela tiden. Har du kul?

#11   JoeHill
2004-11-22 15:59:33

"Vad man DÄREMOT kan spara en väldig massa pengar på är polisens vaktfunktion vid olika evenemang. Den kan skötas av vaktbolag som fotbollslag och ambassader mm får betala för själva."

Visst. Eller varför inte privatisera delar av den offentliga sektorn. Vars administration har vuxit som en gökunge i det här landet. En administration som administrerar sig själv... ..och kostar miljarder.

"Du Joe Hill säger emot av princip. Du gör det överallt och hela tiden. Har du kul?"

Det är ju inte jag som säger emot er. Det är ni som säger emot mig.

#12  Botas? fredriktomte
2004-11-22 17:25:32

Som TKU påpekade är inte kvinnomisshandel i sig en diagnos. Dock finns det möjligtvis återkommande drag hos många (dock säkerligen inte alla) kvinnomisshandlare. Dessa drag går säkert att bearbeta. Jag skulle dock gissa på att risken är stor att det är en mängd andra problem än just själva misshandeln av en kvinna som måste tas itu med innan man kan vara säker på att personen ifråga inte kommer återfalla i kvinnomisshandel. T.ex. är det vanligt med alkoholmissbruk och/eller drogmissbruk i fall av kvinnomisshandel. Lyckas man inte bryta missbruket lär det inte spela någon som helst roll hur många timmar man lägger på att lära mannen att respektera kvinnor. Samma sak om våldsandvändning överhuvudtaget. Om mannen är våldsam även i andra sammanhang (allt från organiserad brottslighet till huliganism och krogvåld) så är det förmodligen inte heller särskilt enkelt att få honom att sluta slå kvinnor om man inte lyckas få honom att helt och hållet överge våldet (varvid alltså terapin i första hand måste handla om våldsanvändande i största allmänhet).

Men, så länge mannens våld inte beror på en än så länge obotbar psykisk sjukdom så lär ju det gå att "bota" honom. Detta betyder ju dock inte som sagt att det är lätt att göra, eller att vi egentligen vet hur man ska göra i varje enskilt fall.

#13  Till Joehill fredriktomte
2004-11-22 17:27:56

Blev lite nyfiken på en av grejerna du skrev angående mängden kvinnomisshandlare i samhället:

"Många i förhållande till svenskar som begår självmord? Nej."

Menar du att det skulle vara vanligare med självmord än med kvinnomisshandel? Dvs fler människor som tar livet av sig än män som misshandlar sin flickvän/sambo/fru (eller människor som någon gång misshandlar en partner, en enligt mig bättre definition)? Tycker det låter konstigt.

#14  Åter till ämnet Louise
2004-11-22 20:44:55

Det emfatiska hävdandet att en man som slagit en gång kommer att göra det igen, är en av de kvinnojoursramsor som jag har svårt för. Rimligen har det inträffat massor av gånger, att en man har slagit en gång och sen aldrig mer! Men, jag skulle också uppmana en kvinna som blivit misshandlad att gå ifrån sin man. Möjligen, möjligen försöka återskapa förhållandet senare.

"Ångerfull och erkänner brottet" är dock knappast något bra kriterium för att känna igen dem som inte blir återfallsmisshandlare. Ångerfulla är de väl allihop efteråt; det är en del i misshandelscykeln.

#15  Fredrik JoeHill
2004-11-23 11:39:25

"Menar du att det skulle vara vanligare med självmord än med kvinnomisshandel?"

Jag räknar i dödstal. Vill du jämföra misshandeln med självmord får du väl ta med självmordsförsöken oxå.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?