feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Stephan Mendel-Enk


Gå till senaste inlägget#1  Stephan Mendel-Enk Alvunger
2004-11-16 20:33:10

Köpte "Med uppenbar känsla för stil" idag. Sträckläste den och blev besviken för att den inte var längre. En jäkligt bra bok. Hade varit fantastiskt om någon skrev en likadan bok om kvinnligheten. Kanske borde göra det själv. Iallafall, ni som inte läst boken - gör det. Jag rekommenderar den varmt. Men man bör ha i åtanke att det är en journalist som skrivit den, det är ett reportage och anspråk på annat görs icke heller.

Hur som haver, S. kommer ju till Lund på torsdag i denna vecka. Några skåningar som skall dit?

#2  Stephan monica
2004-11-17 18:14:40

Tja... den boken har väl debatterats här sen länge och flera gånger? I tråden Vad män INTE är t ex. Och flera på JÄIF har förstås ifrågasatt.

Själv ska jag gå och lyssna på honom i Stockholm nästa vecka.

#3  När Johanna
2004-11-17 19:20:34

och var i Stockholm?

#4  Antar att det är Alvunger
2004-11-18 11:44:56

detta du skall se:


21/11

Den förbannade manligheten, Sthlm
Manligheten utmanas och förbannas. Är även manligheten förbannad? På söndag den 21 november kl 13.00 arrangeras ett seminarium apropå Stephan Mendel-Enks omdiskuterade bok om manlighet. 300 personer kom förra gången boken diskuterades. Detta vill du inte missa!
Läs mer »


Med uppenbar känsla för stil
"Med uppenbar känsla för stil" är ett reportage om manlighet. Det handlar om hur våldet och frustrationen hänger ihop med den bild av manlighet som pojkar formas till. Stephan Mendel-Enk är journalist, detta är hans debut. Han har tidigare skrivit i fotbollsmagasinet Offside och varit krönikör i Dagens Nyheter Sporten.

Läs mer »

#5  Var på hans semenarium idag (i Lund) fredriktomte
2004-11-18 20:09:45

Blev ganska besviken. En del saker höll jag med om, andra inte. Endast en sak han sa kändes som något jag inte hört förrut (är inte säker på att jag håller med, men det var i alla fall en intressant infallsvinkel). Dessutom tycker jag det var väldigt ytligt och förenklat. Vid något tillfälle försökte han få det att framstå som det han sa var provocerande och icke-politiskt korrekt. Jag tycker snarare att det han sa i den kontexten han sa det var så politiskt korrekt och icke-provocerande som det bara kunde vara. Fast det är klart, han kanske är van vid att umgås med sportfantatiska machomän, så...

#6  fredriktomte Pelle
2004-11-18 20:21:55

Vad var det som Mendel-Enk sa som kändes nytt.

Jag har tyckte att det mesta som han säger är gammal skåpmat, men så hade han en kolumn i Metro som jag faktiskt tyckte var bra.

#7  Till Pelle fredriktomte
2004-11-18 20:51:21

Han sa att de ideal som rådde inom "elit-hulligan" grupper som firman boys i grund och botten inte skilde sig från de ideal som råder inom alla manliga sammanslutningar. Att idealen ser lika ut. Någon förklaring till varför Firman boys går ut och grovt misshandlar andra män medan de flesta andra manliga kompisgäng inte gör det gav han dock inte. Hursomhelst är ändå tanken intressant, även om jag är övertygad om att den förmodligen måste modifieras något om den överhuvudtaget skall ha någon återspegling i den verkliga världen.

#8  Idealen Pelle
2004-11-18 22:05:32

Visst ideal kan vara skadliga beroende på sammanhanget.

Många av de tyska officerar och soldater under andra världkriget var uppfostrat i idealet om obetingat lydnad mot landets ledning. De lydde därför nazisterna trots att de avskydde dem.

Samma typ av lydnad var dock bakgrunden för att de allierade kunde vinna över tyskerna i kriget.

#9  Manliga ideal... JoeHill
2004-11-19 12:26:45

...kan kanaliseras in i destruktivitet eller kontruktivitet. Är det något nytt?

Mendel-Enk har återuppfunnit hjulet, givit det en ny snygg förpackning och säljer det dyrt till unga fattiga feminister.

Grattis, ni är lurade!

#10  Söndag monica
2004-11-21 18:38:03

Var idag och lyssnade på Stephan i ABF-huset i Stockholm, men jag vet inte vad det var med honom. Han kunde inte uttrycka sig, hittade inga ord och så vitt jag kunde bedöma såg de två andra i panelen rätt förvånade ut över det.

Inget nytt framkom. Han fick helt enkelt inte fram vare sig budskap eller svar på frågor. Nån annan som hört honom och vet om detta är hans normala tillstånd? Eller om han var bakfull, nervös eller bådadera. Det var konstigt i alla fall. Jag kände att jag ville hjälpa honom på traven...

Fast i början fick han ett par saker sagda. Att det är svårt för kvinnor att tävla mot män eftersom män enbart fokuserar på det, medan kvinnor har en tendens att även fokusera på andra saker.

Och att det är "förbjudet" i den manliga världen att TALA om hierarkin som finns där. Man talar inte om det och man talar inte om inbördes relationer. Det är fjolligt.

Och lite kul: En genusdebatt med fotbollsspelare tenderar att bli väldigt... kort.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?