feminetik.se feminetik.se

Just nu 11 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Vad hjälper mot mensvärk?


Gå till senaste inlägget



#1  Vad hjälper mot mensvärk? rulti
2007-05-25 14:54:55

När jag har mens har jag för det mesta fruktansvärt ont. Det rör sig om 2-3 dagar per månad när jag är satt ur spel och inte fungerar normalt.
Det är som om jag egentligen bara skulle vilja vara neddrogad och medvetslös hellre än att uthärda denna fruktansvärda smärta som helt tar övermitt medvetande.
Många gånger har jag tänkt att om det var män som drabbades av mensvärk skulle problemet för länge sedan vara medicinskt löst.
Så jag tänkte dela med mig av det som hjälper för mig och kanske någon annan har andra tips?

*Värme. Det går att köpa elekriska värmekuddar. Med en sådan på magen så blir det ofta lite bättre. Även att låta en älkling hålla händerna på min mage kan vara mysigt.
*Kaffe. Inte en kopp. Utan en hel kanna, gärna i kombination med värktabletter. Dock så känns det ju inte så nyttigt för resten av kroppen. Detta brukar inte ta bort mensvärken, men göra den lite mera uthärdlig.
*Akupressur. Strax under, lite bakom fotknölarna. Jag trycker så hårt jag kan med knogarna eller fingrarna.
*Röka på. Cannabis är faktist väldigt bra som smärtstillande medel. Nackdelarna är dock att det är illegalt, kan vara svårt att få tag i, och att det får mig att känna mig korkad.
*TENS, alltså elektrisk stimulering genom huden. Ibland har det funkat förmig, iband har det bara gjort helvetet värre.
*Sex. Samma här, ibland mår jag bättre efteråt, ibland får jag bara mer ont.
*Värktabletter. För mig kan receptfria värktabletter lindra lite, men de får inte smärtan att försvinna helt. När jag hade ryggskott fick jag värktabletter utskrivna som faktiskt funkade bra även mot mensvärk. Jag har dock inte orkat gå till läkare igen föratt be om fler.
*Örtteer. Om en tror på dom kan de säkert fungera som placebo.
*Kosttillskott i form av kallpressad linolja eller jättenattljusolja. Dessa kräver att dom äts varje dag och inte bara när det gör ont. Jag vet inte om de funkar eftersom jag aldrig har haft disciplinen att äta piller varje dag. Nu är jag dock inne på ett experiment som går ut på att ha krossat linfrö i frukostgröten varje dag. Jag lovar att återkomma och jag ser några resultat.
*Motion. Motion är jättebra för hälsan i stort. För mig hjälper det dock inte det minsta mot mensvärk.
*Sömn. Är jag inte vid metvetande så känner jag inte heller smärta.

#2  Sv: Vad hjälper mot mensvärk? elinlite
2007-05-25 15:50:34

Jag hade grym värk de första 10 åren jag hade mens, och sen började det så småningom avta. Nu har det, efter mer än 20 år, blivit så pass bra att det räcker med en dag av värktabletter om ens det.

Vissa grejer som dock fortfarande verkar ha betydelse:
- Motion
- Massor av kalcium dagarna före mens, vilket med fördel kan komma i form av glass. http://www.halsosidorna.se/Kalcium.htm
- akupressur på dom där punkterna du nämnde.

#3  Sv: Vad hjälper mot mensvärk? Willow
2007-05-25 15:52:09

Jobbigt att ha så ont...

Det känns som din lista är ganska heltäckande, men jag har märkt att om jag inte sover ordentligt innan mens, så blir värken mycket värre. Så att vara utvilad är väldigt viktigt för mig.

Och motion, herre gud. Hur många gånger fick jag inte höra inför gymnastiken i skolan att "motion lindrar mensvärk". Knappast om man under och efter passet får mycket mer ont, och bara kan ligga på golvet och kvida, och vänta på att det ska lägga sig igen.

#4  Sv: Vad hjälper mot mensvärk? elinlite
2007-05-25 16:11:21

Nä, alltså i högstadiet/gymnasiet kunde jag inte ens gå rakt för menssmärtor. Jag missade minst en dag i månaden för att jag knappt kom ur sängen för smärtor.
Motionera var det inte tal om.

Det var först efter 24-års åldern motion började hjälpa.

#5  Sv: Vad hjälper mot mensvärk? Polette
2007-05-25 16:18:29

P-piller - man kan välja att ha mens med större mellanrum, alternativt inte ha mens alls.

Hormonspiral - lär medföra att blödningarna uteblir helt efter en tid. Har dock ej provat detta.

Om det är själva mensvärken och inte övriga PMS-besvär som är huvudproblemet d.v.s.

#6  Sv: Vad hjälper mot mensvärk? Terminator
2007-05-25 22:10:14

Innan jag fick barn hade jag grym mensvärk (så ja, föda barn lindrar för de flesta). Men nån gång provade jag på att äta pollen (som dragéer, från hälsokost/livs). Och det hjälpte faktiskt otroligt mycket, värken försvann helt. Orkade dock inte ha det som vana...men värt att prova!

Många blir också hjälpta av att fasta. Om inte helfasta så i alla fall genom att eliminera typ allt tungt, animaliskt och allt vitt från kosten den föregående veckan.

#7  Sv: Vad hjälper mot mensvärk? yelin
2007-05-25 23:27:56

Värme är jättebra! Men inte bara på magen, på mig släpper värken om jag får värme eller massage längst ned på ryggen.

#8  Sv: Vad hjälper mot mensvärk? Mia
2007-05-26 04:20:12

Jag har ocksa en san dar enorm mensvark som liksom slar ut mig 2-3 dagar i manaden. Tackar alltid over att jag inte hade ngt superviktigt att gora de dagarna. Jag gillar varme, the, motion (innan mensen kommer), vaktabletter hjalper lite ibland.

Annars sa gillar jag att fa tycka lite synd om mig sjalv. Kanna att puh nu ar det okej att bara ligga i sangen, lasa bocker och sova. Det ar bra!

Har blivt blast pa magen med en hartork nagra ganger. varmen fran den ar skon men jag blir lite stressad av ljudet fran den..

#9  Sv: Vad hjälper mot mensvärk? linntsu
2007-05-26 09:16:58

att duscha med riktigt varmt vatten är bra också.. jag kan sitta i duschen hur länge som helst, och smärtnan försvinner jättebra, men brukar koma tillbaka när jag går upp... hmm..

jag brukade alltid ta alvedon förut, det hjälpte väldigt lite, men nu finns det ju någon annan tablett som de gjorde reklam för på ett roligt sätt:

"tabletten du älskar en gång i månaden"

och det är verkligen sant. jag tog en tablett direkt när jag började ha ont, och den började verka fort, och hjälpte hela dagen.. men jag var lite rädd att få onjt igen så jag tog en till på kvällen, men jag klarade mig från den värsta smärtan den dagen jag brukar ha riktigt ont. det kändes som att jag inte ens hade mens :D

naproxen merck heter den förresten.

#10  Sv: Vad hjälper mot mensvärk? metamorfos
2007-05-26 09:46:31

Jag har börjat försöka "andas med" i de värsta värkstunderna. Att försöka slappna av och låta smärtan göra sitt - det är ju faktiskt ett tecken på att kroppen fungerar. Konstigt nog gör det mindre ont då, för mig.

#11  Sv: Vad hjälper mot mensvärk? Salsilia
2007-05-26 14:24:07

Ipren är min räddning.

#12  Sv: Vad hjälper mot mensvärk? Willow
2007-05-28 12:46:18

Ja, just det, värktabletter! En Ipren och två Alvedon, det funkar oftast bra.

#13  Sv: Vad hjälper mot mensvärk? rulti
2007-05-28 16:13:10

Hmm, på mig hjälper inte receptfria värktabletter särskilt mycket. Men det är ju bra om det funkar för andra.

#14  Sv: Vad hjälper mot mensvärk? tiarafeministen
2007-05-28 19:13:01

Jag tar varma bad, långa varma bad. Knipövningar kan också funka ibland, lite som att man hjälper kroppen att trycka ut allt blod... Massera magen i runda rörelser är skönt, även nederdelen av ryggen som någon sa kan masseras eller värmas med god effekt.

Sen upplever jag att alkohol, särskilt vitt vin drogar ner en bra... Men det kan man ju inte göra hela tiden.. Min mens håller på i ca 9dagar och det brukar göra super ont i 3-4 dagar.

Ipren funkar men antagligen för att jag endast tar dem när det är super illa, annars inte alls.

Jag brukar även ligga och "vagga" mig själv, vet inte varför det hjälper, kanske är lugnande...

#15  Sv: Vad hjälper mot mensvärk? MariaBystrom
2007-05-28 19:48:54

Jag brukar köra med alvedon och linnex ;-)

#16  Sv: Vad hjälper mot mensvärk? Marta
2007-05-28 20:21:09

Ipren
Vetevärmare
Onani
Ibland gör jag som tiarafeministen och masserar magen
Mörk choklad
Sova
Jag motionerar aldrig hårt de dagar jag har riktig värk, men att gå en lugn promenad brukar kännas bra.

#17  Sv: Vad hjälper mot mensvärk? Baerbel
2007-05-28 20:36:54

Jag är 38 år och haft väldigt stark mensvärk sedan jag fick min första mens, precis som ni skriver blir jag ofta helt utslagen i 2 -3 dygn. Otaliga gynekologbesök (med extremt konstiga "råd" ibland) och alla möjliga sorters medicin och huskurer som jag provat. Det har *inte* blivit bättre med åren (tyvärr!) ch inte heller genom att bli gravid och inte heller med p-piller och hormoner inte heller genom åtskilliga homeopatiska eller ört-kurer.
Ni verkar redan har nämt det mesta som lindrar eller hjälper.

Värme och soffliggande och slappa/sova med en filt på magen tycker jag att absolut hjälper fast det inte tar bort smärtan helt, värktabletter funkar också i viss mån: ibuprofen (= ipren) och paracetamol (=alvedon) i kombination var fjärde timme (men i mitt fall behövs det rätt stora doser för att det verkligen slår ut smärtan och så kommer "bakfyllan" efter. När jag bodde i England fick jag extra stark ibuprofen utskriven av en läkare och paracetamol med kodein i, men detta var starka saker och jag ville inte ta dem i åratal. Det är t ex ingen bra idé att ta den där värktablettsmixen och dricka alkohol samtidigt.

Motion hjälper inte för mig, ibland gör orgasmer det, ibland inte, akupressur på just det stället du nämt Rulti och massage som flera nämt lindrar i mitt fall bara för stunden, sen kommer nästa kramp.

Jag kommer från en tysk familj där alla nästintill tror på örter och örtteer, homeopatiska produkter och mineraler och jag har provat de flesta men i slutändan de hjälpte inte ett smäck.

Några andra lindringsmöjligheter: Massera dig själv inte bara på magen utan även genom att trycka med båda händerna bakifrån långt ner på ryggen/lite ovanför höfterna och svanskotsområdet med fasta grepp. Trycka till där (i svanken) hjälper mig ibland. Jag trycker med tummarna på framsidan och medde andra fingrarna på ryggsidan.

I England på women's health care centre lärde jag också känna en metod där man ligger på magen och en kompis masserar en på ryggen/baken på just det stället med händerna eller foten.

Ibland har jag också fått lindring genom att ta magnesium så fort första kramparna kommer och sen vart 10:e minut eller varje timme. Troligen ger det något mer än bara placeboeffekt, men jag kan inte lova något. Magnesium motverkar allmänt krampar.

Lycka till!

#18  Sv: Vad hjälper mot mensvärk? Marit
2007-05-28 22:40:48

Jag har en vän vars exfru hade olidlig mensvärk och inget läkemedel fungerade. Läkaren sa då - "hmmmm, detta får jag egentligen inte säga, men det fungerar faktiskt med alkohol... Det är nämligen så att alkoholen ökar blodgenomströmningen och sköljer därmed bort prostaglandinerna som är det hormon som orsakar mensvärk. Ta dig en rejäl hutt när det blir för outhärdligt."

Jag har noterat att min laktosintolerans blir ännu större vid mens, tydligen ägnar sig prostaglandinerna åt att skapa lös mage - och kombinationen stekt hallomi, i vardagslag lätt laktosintolerans, och mens kan skapa spännande effekter på magen...

#19  Sv: Vad hjälper mot mensvärk? rulti
2007-05-28 23:59:12

En gång var jag så full så jag ramlade i en trappa och slog bakhuvudet i varenda trappsteg. Det kändes knappast i huvudet men mensvärken var fortfarande nästan outhärdlig. Så bra funkar alkohol på mig.

Jag hade aldrig direkt tänkt att det kunde vara laktosintellolerans, men när jag har mens brukar jag alltid få en himla fart på magen. Dock kanske "Mens och bajs" lämpar sig bättre i en annan tråd? Eller ska vi avhandla det med här?

#20  Sv: Vad hjälper mot mensvärk? rulti
2007-05-28 23:59:56

Det där med att massera korsryggen... Jag brukade typ be folk slå mig där förut när jag hade ont. Det kändes lite bättre då.

#21  Sv: Vad hjälper mot mensvärk? PerEdman
2007-05-29 10:08:49

Jag har masserat flera korsryggar på begäran.

#22  Sv: Vad hjälper mot mensvärk? Ninni
2007-05-29 16:42:33

Skulle vilja tipsa om em medicin som otippat tog hjälpte mot min mensvärk. Apoteket har en receptfri medicin, "Cyklo-F", man kan ta om man har extra kraftiga mensblödningar. Det står inget på den om att den även ska minska värken, men det gör den på mig.

Tydligen kan man få mensvärk av flera olika anledningar, men om ni är som jag och inte blir bättre av motion men alkohol kan ha effekt kanske det här kan funka för er med. En liten varning bara! Det står det på förpackningen att om man har ökad risk att få blodproppar ska man inte ta Cyklo-F. Så om man inte får äta kombinerade p-piller fån man nog inte äta det här heller.

#23  rulti #20 Norna
2007-05-30 09:07:55

Åh, det där tycker jag också är jätteskönt! Lärde mig det på en massagekurs för evigheter sen. Tror det kallas korsbultning, att hamra små, halvlätta slag med knytnävarna över hela korsryggen och övre delen av rumpan.

#24  Sv: Vad hjälper mot mensvärk? LittleViper
2007-05-31 17:54:28

Nån nämnde massor med kalcium INNAN mensen, men man kan också ta det UNDER mensen.
Fick följande tips av min dietist, en tablett från Apoteket som heter Calcium sandoc el dyl.
Kalcium ska tydligen verka kramplösande

Annars är varmvattenkruset min bästa vän - och nu mera mina p-piller. Behöver inga åtgärder längre: mindre mens, kortare mens, knappt ont. Love it!

#25  Sv: Vad hjälper mot mensvärk? rulti
2008-03-11 19:29:19

Jag vill bara uppdatera det här med krossat linfrö. Förut åt jag kanske 3 matskedar om dagen, sedan såg jag på Livsmedelsverkets hemsida att det kan vara farligt att äta för mycket så jag har minskat till 1 matsked om dagen. Och nu har mensvärken försvunnit nästan helt. Alltså förut låg jag och mådde pyton i kanske två dagar, men nu mår jag prima. Tar någon ipren för säkerhets skull.
Så prova linfrö! Och gröt till frukost är hur bra som helst, det kan jag med rekommendera!

#26  Sv: Vad hjälper mot mensvärk? Guld
2008-04-08 19:43:46

Jag har märkt att om jag tar tabletter mot min pms (pyrodoxin) så slappnar jag av, vilket gör att mensvärken släpper lite. Sen har jag fått superstarka piller mot värken från läkare - vilka också minskar kramper och svullnad. Mindre svullnad mindre pms...

Men om nån här inne jobbar inom något parti... kan ni inte föreslå mensledighet för kvinnor då? =) Låter som vi alla behöver det...

#27  Sv: Vad hjälper mot mensvärk? Corona
2008-04-08 22:38:24

Jag har nästan aldrig haft några besvär av mensen, inte haft ont inte mått illa - vid de få tillfällen jag mått illa - så har jag varit sjukt illamående - och ganska chockad.

Blev rekommenderad åksjuketabletter!

Vet inte vad jag ska säga om mensledighet - nu när Försäkringskassan jagar alla sjuka med blåslampa...
Kvinnor som gömmer sig på jourboende från män som misshandlar har kunnat vara sjukskrivna tills de får ny identitet och nytt jobb - alternativt - tills mannen häktats.
Men om mannen ingår i en familj som hotar kvinnan så har ny identitet varit den enda utvägen.

Med Försäkringskassans nya politik så går inte detta.
Misshandlade kvinnors oro för att bli dödade är inte skäl för sjukskrivning.

Fast detta är ett ämne för en ny tråd ser jag.

Men billigare bindor hade jag inte haft något emot.
De kunde vara subventionerade - alternativt gå på högkostnadsskyddet.

#28  # 27 Blindalina
2008-04-09 10:08:46

för mig som inte besväras så mkt av själva värken, utan mera hormonerna.. hellre "mensweekend" åka till fornlämning/skogen och yla till månen och göra ritualer- nåt bra måste man ju göra av sitt överkänsliga, blödiga arga dramatiska spröda clairvoajanta kraftfulla pms-jag, istället för att ta ut det på nära och kära.

#29  Sv: Vad hjälper mot mensvärk? Blindalina
2008-04-09 16:00:00

själv har jag nästan ingen fysisk smärta eller värk, bara hormoncirkus och lite sprödare, svullnare och tyngre än vanligt.

jag undrar vad det beror på att vissa får mer värk än andra? vad kommer värken från och varför är det så individuellt? någon som har koll på det?

#30  Sv: Vad hjälper mot mensvärk? emblajo
2008-05-10 08:58:59

Naproxen och en rejäl löprunda brukar vara min räddning! Som jag fattar det får man ont när livmodern drar ihop sig för att göra sig av med det som ska ut...

#31  Sv: Vad hjälper mot mensvärk? elfi
2008-05-14 21:17:53

dusha med varmt vatten hjälper för tillfället. alkohol om man vill hjälper. eller ta några Ipren värktabletter den dagen man har ont. Jag har bara ont första dagen av min mens plus att jag känner mig nedstämd. Vet inte riktigt vad som hjälper än att bara uthärda. Ja om män hade mens vore nog alla män lediga då de kunde tycka synd om sig själva. Men vi tjejer får ju bara uthärda skiten.

#32  Sv: Vad hjälper mot mensvärk? Liv
2008-05-14 22:47:51

Jag fattar inte grejen med mensledigt, varför?

#33  LittleViper Johanna
2008-05-15 11:22:51

Om du låter bli att göra uppehåll mellan kartorna så får du ingen mens alls. Eftersom den blödning man får mellan p-pillerkartor är helt artificiell är den också onödigt. Jag har läst olika saker om just detta, men nu verkar de flesta forskare vara överrens om att p-piller"mensen" inte fyller någon funktion.

#34  Sv: Vad hjälper mot mensvärk? TheCarolinch
2008-05-15 22:59:02

bästa hjälpen är bra gener, då slipper man värken helt och hållet... ;) närå. men det verkar som att majoriteten av den menstruerande delen av befolkningen har eller nån gång har haft så ont att de varit hemma från jobb/skola, eller använt värktabletter.

isf är det ju faktiskt ett samhällsproblem som inte fått speciellt mycket uppmärksamhet.

#35  Sv: Vad hjälper mot mensvärk? Blindalina
2008-05-20 12:50:53

hmm..apropå mens..har det nu. den 16:e upplevde jag den mest hormonpåverkade dagen på ett halvår.
faserna för mig är, ej i ordning men ungefär en dag/känsla
1. sårbar, försiktig, eftertänksam, mjuk, känslig och spröd 2. blödig (mentalt) sårbar, uberkänslig och gråtig 3. totalt apatisk och lakonisk 4. lättirriterad och snarstucken 5. clairvoajant och tar in allt som ett såll, superpedagogisk och jättekänslig 6 riktigt arg, hatisk, testosteronstinn och ilsk 7. några 1-3 sjukt stabila förnuftiga dagar efter mensen, då det passar bra att göra läxor och vara smart, allt återgår till det normala tills man får ägglossning igen och blir uberpilsk.

jag är inte new age men jag känner verkligen av de här faserna, dock i olika mån och förstås inte överdrivet.


men den 16:e upplevde jag jättemärkliga hormoner. hela dan.
jag var fylld av kärlek och ömhet, mjukhet! haha.
men det var märkligt. inte för att jag inte brukar vara det men det här var en så sjukt harmonisk känsla, som jag kan tänka mig man känner till ett nyfött barn eller dylikt. alldeles lugn inuti, vilket jag inte hade anledning till att vara, och fullständigt uppfylld av älskande men utan fokus liksom. gick runt och kände mig som nåt ängelskt.

antar att det hörde ihop med "sårbar, spröd, känslig" fasen.

har ni upplevt det?

#36  Sv: Vad hjälper mot mensvärk? Blindalina
2008-05-20 12:52:17

haha, jag har känt kärlekskänslor forut, eller det gör jag hela tiden, men detta var en slags kristlig, 100% oriktad ömhet som uppfyllde hela kroppen, hela dan. som en mild bris.

#37  Sv: Vad hjälper mot mensvärk? AnnaMalin
2008-07-24 16:53:51

Mot mensvärk (som jag sedan 12årsåldern lidit svårt av) hjälper det antiinflammatoriska medlet Orudis Retard. Har hållit mig på benen (bokstavligt talat) i många år.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?