feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Vad är radikalfeminism för något?


Gå till senaste inlägget#1  Vad är radikalfeminism för något? Faktum
2007-05-20 03:51:46

Jag har försökt en natt nu att söka igenom forumet på frågan om vad radikalfeminism är för något utan att bli klok på det hela.
Har vi några feminetikare här som skulle kunna förklara vad radikalfeminism är. Jag är inte ute efter betydelsen av radikal feminism, utan betydelsen av radikalfeminism.

Hur är det med wikis definition?


Radikalfeminism är en gren inom feminismen vars huvudsakliga tes är att kvinnors underordnade ställning i samhället beror på att vi lever i ett patriarkat.


Finns det någon här som anser att detta är en bra/dålig beskrivning?

#2  Sv: Vad är radikalfeminism för något? Ephemeer
2007-05-20 10:40:49

Wikipedias beskrivning beror väl helt på hur man i sin tur definierar patriarkat. Om det definieras med något i stil med "ett samhälle där kvinnan har en underordnad ställning" så blir det en värdelös cirkeldefinition.

#3  #2 Faktum
2007-05-20 16:56:32

Tror inte att det menas som "ett samhälle där kvinnan har en underordnad ställning", då skulle man väl bara säga det i stället för patriarkat. Patriarkat, betyder inte det att endast män har makt, det är ju inte samma sak som att kvinnan har en underordnad ställning, eller?

#4  Sv: Vad är radikalfeminism för något? slaktprod
2007-05-20 17:33:52

Det är väl inget konstigt med att konstruera ett ord som beskriver ett fenomen även om det fenomenet också går att beskriva med många fler ord. Alla ordböcker består väl i princip bara av cirkeldefinitioner! :D

Patriarkatsbegreppet är inte unikt för radikalfeminismen. Så här säger NE: "patriarka´t (medeltidslat. patriarcha´tus, se vidare patriark), allmänt samhällsvetenskaplig benämning på sociala system inom vilka kvinnor är underordnade män. Patriarkatet är en djupt liggande samhällsstruktur som kan manifesteras på många sätt: män har t.ex. ofta högre lön än kvinnor för samma arbete, och arbetsdelningen i hemmet leder till att kvinnor utför obetalt arbete. Även våldtäkt, pornografi, kvinnlig prostitution o.d. kan ses som former av manligt förtryck och effekter av en patriarkalisk struktur."

Vad som är typiskt för radikafeminism är att den ser förhållandet mellan könen som den viktigaste maktstrukturen i samhället. Radikalfeminismen har också fokuserat mycket på det sexuella förhållandet mellan män och kvinnor.

#5  Sv: Vad är radikalfeminism för något? slaktprod
2007-05-20 17:35:01

Se äv. http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?s…

#6  Sv: Vad är radikalfeminism för något? Faktum
2007-05-20 17:43:19

Tack så mycket för definitionen från NE!

#7  Sv: Vad är radikalfeminism för något? Faktum
2007-05-22 01:15:32

Är det ingen annan som finner min frågeställning intressant och värd att försöka utreda?

#8  Faktum slaktprod
2007-05-22 01:28:03

Vad är det du vill reda ut?

#9  Sv: Vad är radikalfeminism för något? Faktum
2007-05-22 02:32:37

Jag måste verkligen ha misslyckats med vad jag vill få klart för mig.

Det jag vill/önskar få svar på är följande:

Anser radikalfeminister

1. Män och kvinnor är lika, det är bara sociala konstruktioner som skapar skillnaderna. Utan dessa sociala konstruktioner sklulle det precis lika gärna kunna varit en kvinna som hade världsrekordet i höjdhopp.

2. Vad är skillnaden på en radikalfeminist och en likhetsfeminist?

3. Kan en människa som har penis vara en radikalfeminist?

4. Anser radikalfeminister att män alltid är överordnade kvinnor? Finns det uttrymme för komentarer som att män diskrimineras när det gäller vårdnadstvister inom radikalfeminismen eller anses frågan irrelevant då den inte berör kvinnors rättigheter i ett negativt syfte?

#10  Faktum slaktprod
2007-05-22 10:58:36

1) Det finns både essentialister och konstruktivister bland radikalfeministerna.

2) Se 1. De är inte uteslutande kategorier.

3) Ja.

4) Huruvida det finns utrymme för det är väl upp till varje radikalfeminist att avgöra för sig själv. Det är dock inte en fråga som radikalfeminismen arbetat med öht och jag har svårt att se en "stereotyp" radikalfeminist sysselsätta sig med sådana frågor. Huvudsakligen för att radikalfeminismen fokuserat mest på det sexuella förtrycket (mot kvinnor). Jag kan också tänka mig att vårdnadstvister kan tolkas tvärt om i vissa fall, mannen anser sig vara diskriminierad, radikalfeministen ser det som en strategi för att återta makt över kvinnan (t.ex. när män som misshandlat kvinnor kämpar för vårdnad om barnen). Dock är det väl få av oss som är renläriga det ena eller andra. Lyckas man få ihop t.ex. Catharine Mackinnons teorier med ett arbete för pappors rättigheter så är det väl bara att kämpa på. ;) Men jag skulle inte säga att det finns mycket utrymme för att se någon manlig underordning med radikalfeministisk teori.

#11  slaktprod Faktum
2007-05-22 13:54:58

Tack så hemskt mycket för svaren.

#12  Faktum slaktprod
2007-05-22 16:29:36

De nada. Min personliga inställning till radikalfeministiska teorier är att de har ett värdefullt perspektiv att bidra med, men att de näppeligen kan/bör förklara allt som sker i samhället.

#13  Sv: Vad är radikalfeminism för något? plommon
2007-05-22 22:49:46

Ja, jag håller med Slaktprod i #10. En bra grundbok för feminister är Feminism av Lena Gemzöe. Fixa den, så har du koll på alla inriktningar. Det är lite svårt att svara rakt och enkelt på ett forum, för det finns många olika feminister som inte definierar sin radikalfeminism på lika sätt. Så att snacka med en särarsradikalfeminist är en himla skillnad mot att prata med en likhetsdito.

#14  Sv: Vad är radikalfeminism för något? NoManIsAnIsland
2007-05-23 01:57:22

Ju särartigare jag vore, dessto radikalare skulle jag bli.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?