feminetik.se feminetik.se

Just nu 17 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

"Jag vill jobba med människor!"


Gå till senaste inlägget#1  "Jag vill jobba med människor!" SGTallentyre
2007-01-08 19:13:48

Människor, för det mesta kvinnor, som jobbar i grundskola, vård och omsorg brukar ofta prata om sin passion för jobbet - framför allt är det att "jobba med människor" som lockar. Det är ovanligt att personer med "opersonliga" yrken i sektorer som industri och ekonomi (som ofta är mansdominerade) pratar om sitt jobb som roligt. Tvärtom får en ingenjörer ofta höra från vård- och omsorgs anställda bekanta om hur tråkigt det är med siffror, formler och teknik.

Samtidigt har "de personliga yrkena" oftast lägre lön än "de opersonliga". Denna löneskillnad står för den största delen av löneskillnaden mellan kvinnor och män. (Den som vill prata om andra bidragande orsaker till löneskillnader är välkommen att göra det i en annan tråd.)

Exempel: Farmaceuter har ett tydligt karriärsval - "jobba med människor" på apotek eller ett mer opersonligt jobb i läkemedelsindustrin. Farmaceut är den examen som visar störst löneskillnad mellan könen.

Är det verkligen så kul att jobba med människor? Är det värt löneskillnaden?

#2  Sv: "Jag vill jobba med människor!" kezo
2007-01-08 20:39:16

Tycker man det är roligt att jobba med människor, så tycker man väl det. Jag tycker inte att det är konstigare än att en del "brinner" för teknik och siffror. Men är man inte ett dugg intresserad av teknik och siffror, tror jag inte att någon lön i världen väger upp det. Man tillbringar trots allt en ganska stor del av sitt vuxna liv på jobbet...

#3  Sv: "Jag vill jobba med människor!" UppåtEmma
2007-01-08 21:46:11

jag tror att fler och fler unga (kvinnor) upptäcker att det inte är värt det... vilket är bra, för det är ju då det händer något lönemässigt.

#4  Sv: "Jag vill jobba med människor!" MariaBystrom
2007-01-08 22:11:03

Egentligen, om vi ska hårddra det, så handlar alla yrken om att jobba med människor. Säljare, ingenjörer, etc innebär att man kommunicerar och möter andra människor.

Dock så finns det absolut standarsvar som "jag vill jobba med människor = vård & omsorg) eller "jag vill jobba med något kreativt" (författare, media, konst etc)

Låg lön. Svar ja. Och där kommer en intressant sak in. Många hävdar att det är viktigt att man aldrig bör driva sektorer som sjukhus, ålderdomshem, dagis etc i vinstsyfte eftersom man inte ska kunna bli "rik" på andra människors lidande.

Men för att få upp löner så krävs det också att det rullar in stålar på pluskontot i verksamheten. Och tänk vad hemsk man skulle vara om man valde att utbilda sig till sjuksköterska i syfte att kunna tjäna bra med pengar i ett yrke man trivs i just för att man gillar jobba med människor?

#5  Sv: "Jag vill jobba med människor!" kezo
2007-01-08 22:50:48

Alltså, många, även många män, vill väl jobba med människor i någon form. Men vård- och omsorgssektorn dras ju snarare med underskott på intressenter. Det finns inte tillräckligt många ungdomar som vill bli undersköterskor, förskollärare etc. Lönen spelar nog viss roll, men också slitet och resursbristen inom dessa yrken. Höginkomsttagare kan också slita ut sig, men de får åtminstone lön för mödan...

#6  Sv: "Jag vill jobba med människor!" Corona
2007-01-09 00:25:18

Att vara läkare är väl att arbeta med människor - och vad jag kan bedöma är det inte ett låglöneyrke i Sverige.

Advokater - är det inte människor de arbetar med?


Medan konstnärer och författare oftast är ensamarbetare och inte har hög lön.

#7  Sv: "Jag vill jobba med människor!" Corona
2007-01-09 00:29:54

Dessutom borde det optimala vara att människor får arbeta med det de är bra på.

Jag är en bra guide och föreläsare - men somnar så fort någon nämner budget och proposition, inte lämplig ekonom, utredare eller politiker med andra ord - fast lönen hade jag ju inte tackat nej till.

Hur hade ett samhälle sett ut om alla - oavsett yrke och utbildning fått exakt samma timlön?

Om man under utbildningens gång fått lön - ungefär som man får a-kassa när man går en yrkesutbildning i Arbetsförmedlingens regi.

#8  Sv: "Jag vill jobba med människor!" Liv
2007-01-09 13:41:19

Jag kan ibland uppleva att folk som jobbar som vårdare och likande liksom rättfärdigar sitt yrkesval med att de älskar att jobba med människor. Det måste på något vis föras fram en anledning till yrkesvalet eftersom människor många gånger, mer eller mindre explicit, undrar varför i hela helvete en valt ett så slitigt och dåligt betalt jobb. Att säga att en bara hamnade där låter inte bra, så då blir det passionen istället. För lönen går ju knappast att skryta med.

Människor som jobbar inom yrken med bättre löner behöver sällan förklara varför de valt som de gjort, det ses som självklart, lönen såklart. Och högutbildade människor anses ha gjort ett medvetet val, de har en strategi och behöver inte arbeta av ren passion.

Jag tror att passion för yrket finns i alla yrkeskategorier. Men alla som jobbar inom vården drivs inte av passion, långt ifrån!

Jag tror också det är en överdrift som chefter och politiker gärna använder sig av för att det är ett sätt att hålla nere lönerna. Tänk om alla vårdare, undersköterskor, all habiliteringspersonal, alla vårdbiträden skulle säga att de skiter i passionen och vill ha skäligt betalt istället. Då skulle det nog kunna hända grejer. Men som det är nu ska en vara så lojal hela tiden och bara se till brukares och patienters bästa.

#9  Sv: "Jag vill jobba med människor!" PerEdman
2007-01-09 14:10:59

Jag har hellre roligt än pengar, och helst en avvägning med mer roligt än pengar. Jag hoppas att det gäller väldigt många människor.

#10  Sv: "Jag vill jobba med människor!" SGTallentyre
2007-01-09 16:34:30

Corona sa:
Jag tror att passion för yrket finns i alla yrkeskategorier. Men alla som jobbar inom vården drivs inte av passion, långt ifrån!

Varför är de där då?

Corona sa:
Jag tror också det är en överdrift som chefter och politiker gärna använder sig av för att det är ett sätt att hålla nere lönerna.

Finns det något underlag för det? Brukar alla kommunalråd gå runt på vårdhemmen och säga "lilla gumman, inte ska du strejka, ditt jobb är ju så roligt!"

Corona sa:
Tänk om alla vårdare, undersköterskor, all habiliteringspersonal, alla vårdbiträden skulle säga att de skiter i passionen och vill ha skäligt betalt istället. Då skulle det nog kunna hända grejer. Men som det är nu ska en vara så lojal hela tiden och bara se till brukares och patienters bästa.

Är det lojaliteten som är enda orsak till de låga lönerna i vård och omsorg? Varifrån kommer denna lojalitet i så fall?

#11  Sv: "Jag vill jobba med människor!" Liv
2007-01-09 17:01:49

Hmm.. Corona är väl inte riktigt det nick jag brukar använda :/

1. Många människor jobbar inom vården för att det är relativt lätt att få jobb där, utan utbildning.

2. Jag skrev att jag tror det är så. Hade jag haft något underlag för mina åsikter hade jag inte skrivit att det är något jag tror. Och, jag baserar mitt antagande på egen erfarenhet. Att kommunalråd inte springer runt på gruppboenden och äldreboenden och snackar med folk tror jag dock du kan räkna ut själv.

3. Nej, det tror jag inte. Arbetsplatser inom vård och omsorg är kvinnodominerade, det arbetar många gånger fler invandrare inom vården än inom andra yrken. Två faktorer som bidrar till låga löner. Vidare så är facket (Kommunal) inte särskilt starkt, vilket också är en bidragande orsak. Vad lojaliteten kommer ifrån vet jag inte. Men jag tror att det har en hel del att göra med att en så direkt kan påverka brukarnas/patienternas väl och ve. Dessutom är det ju inte helt lätt att strejka alla gånger.

Sen är det ju inte så att alla som arbetar inom vård och omsorg har dåligt betalt. Det handlar framförallt om de som jobbar längst ner i hierarkin.

#12  Sv: "Jag vill jobba med människor!" SGTallentyre
2007-01-09 17:58:09

Beklagar förväxlingen, Liv och Corona.

Även kvalificerade vård- och omsorgsanställda som sjuksköterskor och socionomer (vars utbildningar dessutom har högt söktryck) är ju lågavlönade jämfört med sin utbildningsnivå. De som har de här jobben brukar också beskriva det som ett privilegium att få jobba med människor.

Det som jag egentligen är nyfiken på är om den här ständigt omtalade passionen för skol-, vård- och omsorgsyrken är äkta, en stor lögn eller något mittemellan.

#13  Sv: "Jag vill jobba med människor!" kezo
2007-01-09 18:36:12

Något mitt emellan, skulle jag gissa. Och jag tycker inte att den "ständigt omtalade passionen" för vård- och omsorgsyrken är så stark, egentligen. OK många vill jobba med människor, men hemtjänsten eller personliga assistentjobb eller dylikt, är trots allt yrken som ganska få stannar länge inom, om de inte "måste". (Pga bristande utbildning, liten möjlighet att få andra jobb mm)
Det är naturligtvis lite annorlunda med t ex läkare, sjuksköterska och lärare.

#14  Sv: "Jag vill jobba med människor!" MariaBystrom
2007-01-09 18:47:47

Men så dåligt betalt tycker jag inte det är inom hemtjänst...

#15  #10 och #11 Mumlan
2007-01-09 19:46:12

Vissa yrkesgrupper _får_ inte strejka, eftersom det anses utgöra en "samhällsfara". Det gäller tex den ordinarie personalen på gruppboendet, där jag jobbade förut, som inte kunde gå i strejk under den stora kommunalstrejken 2003. Det ger ju vissa indikationer om hur viktigt deras jobb är och bara det borde hjälpa upp lönerna utan strejk.

#16  Sv: "Jag vill jobba med människor!" Mumlan
2007-01-09 19:48:32

Jag skulle oxå vilja berätta att jag, som är lärare, drivs av passion och inget annat. Passion för mitt ämne och passion för eleverna. Plus ett brinnande intresse för pedagogiska frågor i allmänhet. Dock är läraryrket (dit oxå förskollärare hör - det är inget vård-/omsorgsyrke) i allmänhet underbetalt, med tanke på hur lång utbildning (=mycket studielån) lärare har. Men passionen kompenserar - helt klart. :)

#17  Sv: "Jag vill jobba med människor!" metamorfos
2007-01-09 19:52:49

"Tihi! Jo, alltså jag vill ju jobba med människor!"
(Sagt av i princip vilken fröken-kandidat som helst.)

Jag har en känsla av att det ligger i den superkvinnliga könsrollen att säga så. Och att det _är_ OK att säga så. Sen att män jobbar med människor är en sekundär sak, det primära är att de "fixar" något - en läkare fixar skador och sjukdomar medan vårdbiträdet tar om hand människan.

Och visst sjutton handlar det om lojalitet; Florence Nightingale-syndromet och omsorg om + medkänsla med patienten.

#18  Sv: "Jag vill jobba med människor!" UppåtEmma
2007-01-09 20:08:03

Tror ni inte att det finns kvinnor som säger så också för att de måste intala sig det för att klara det? alternativet är annars att de har liksom blivit grundlurade av systemet - allt det de blivit uppfostrade till att tycka om och göra för att vara snälla, fina, duktiga _flickor_ visar sig i verkliga världen vara underbetalt, ouppskattad och nervärderat? De köpte samhällets indoktrinering och när det hoppar upp och biter dem därbak så är det försent att göra nåt åt det?

(usch, nu är jag grymt cynisk :-) Jag VET att det finns massor av människor som verkligen gillar det de gör, tyckte själv då jag extraknäckte inom barnomsorgen att det var helt ok och rätt roligt. fast jag blev ju inte kvar så länge...)

#19  Sv: "Jag vill jobba med människor!" Corona
2007-01-09 20:22:24

Det är ganska ovanligt med killar som jobbar som barnskötare tills de blir 65.

Faktum är att äldre män inom barnomsorgen ifrågasätts - kan du inte få något annat jobb? - frågade folk den man jag känner som nyligen pensionerades från dagis.

Och hur många äldre män har vi inom hemtjänsten - jag menar som åker ut och ser till att de äldre har det bra?
Ett tungt jobb som kvinnor anses klara tills de blir 65.
Medan kvinnor sällan anses klara av arbete på lager, med tunga lyft.

#20  Sv: "Jag vill jobba med människor!" MarianneK
2007-01-10 04:00:02

Passion tycker jag låter så... konstigt. Jag vill jobba med det jag tycker är kul (gäller väl de flesta) och så länge jag har okej betalt är pengar ingen stor grej (gäller förhoppningsvis många).

Vilket annat skäl än att det är kul har man för att vilja ha ett visst jobb? (Förutom pengarna då.)

Varför kalla det passion istället för att kalla det för att få betalt för att göra det man tycker är kul?

Känns inte "passion" som ett feminint laddat ord? Medan att jobba med sitt fritidsintresse är mer maskulint laddat...

#21  Sv: "Jag vill jobba med människor!" Terminator
2007-01-10 08:25:30

Jag tror att det absolut finns folk som brinner för att jobba med människor. Men samidigt har många förstås hamnat där av en massa olika anledningar som int ehar någoting med passionen till "människor" att göra. Föräldrarnas socioekonomiska status, studievanor från hemmet mm.

Jag ser på det så här: jag extrar ganska mycket inom vården och jag vill ju då egentligen INTE jobba med människor. Men samtidigt ser jag det som att jag på sätt och vis tar ett samhällsansvar när jag gör det. Jag utvceklas, när jag måste ge av mig själv till andra. Mitt jobb som vårdare sköter jag förstås och då växer jag också.

Lönen skulle förstås kunna vara bättre, men egentligen tycker jag att jag tjänat helt okej inom vården. Samtidigt är det kanske en mer okej lön för en vikarie, än för fast personal som naturligtvis tar ett större ansvar över mediciner och helhetsplanering. Deras lön borde absolut spegla ansvaret!

#22  Sv: "Jag vill jobba med människor!" 0laberg
2007-01-10 10:04:42

"Varför kalla det passion istället för att kalla det för att få betalt för att göra det man tycker är kul?"

Därför att passion är MER: vad man skulle göra även om man inte fick betalt. Man skulle nästan till och med kunna betala för att göra det.

Så är det med mitt mig och mitt jobb. Det är min passion, min konst, och jag är lycklig som får betalt för det.

En annan reflektion: trots att mitt arbete anses vara tekniskt till sin natur (och betalt därefter), så är det i verkligheten att jobba med människor. Att empatiskt avläsa nästans behov, att kommunicera, att förhandla fram sociala kontrakt, att nätverka, allt sådant är tusen gånger viktigare för resultatet än min förmåga att handha maskiner.

Skulle jag beskriva det för vad det verkligen är, så är det på det sättet ett riktigt "tjejjobb".

Men nu är den vedertagna diskursen kring arbetet inte sådant. Nu är det ett "manligt" jobb, där man "fixar" (tack metamorfos).

Enbart på grund av hur vi i samhället väljer att prata om det.

#23  till MariaByström fredriktomte
2007-01-10 17:14:05

MariaByström sa:
Men för att få upp löner så krävs det också att det rullar in stålar på pluskontot i verksamheten. Och tänk vad hemsk man skulle vara om man valde att utbilda sig till sjuksköterska i syfte att kunna tjäna bra med pengar i ett yrke man trivs i just för att man gillar jobba med människor?


Ja, och det kan lätt lösas genom att antingen effektivisera verksamheten eller öka intäkterna (skattehöjning). Skiljer sig i grund och botten inte från hur privata aktören skulle agera. För övrigt finns det inte något skäl att tro att privat drift leder till högre löner. Det stora problemet är monopolsituationen, inte huruvida monopolet drivs av ett privat företag eller en offentlig institution.

#24  till SGTallentyre fredriktomte
2007-01-10 17:24:31

SGTallentyre sa:
Varför är de där då?


Utöver det Liv redan påpekat:

Få människor sitter inne med fullständig information om varje yrke som finns. Många människor gör val på slentrian. Känner inte till sina möjligheter. Tror att de kommer att brinna för sitt yrke. Osv, osv.

SGTallentyre sa:
Finns det något underlag för det? Brukar alla kommunalråd gå runt på vårdhemmen och säga "lilla gumman, inte ska du strejka, ditt jobb är ju så roligt!"


Kommunalråden lär väl knappast göra det, men det är nog ganska rimligt att tänka sig att cheferna på stället gärna spelar strängarna på florence lyra. Hur stort behov cheferna har av att hitta olika sätt att förmå de anställda att upprätthålla en god arbetsmoral står nog i ganska direkt proportion till löneläge liksom slitighet i arbetet. Hur låga lönerna är och hur slititigt arbetet är, är i sin tur konsekvenser av politikernas beslut.

SGTallentyre sa:
Även kvalificerade vård- och omsorgsanställda som sjuksköterskor och socionomer (vars utbildningar dessutom har högt söktryck) är ju lågavlönade jämfört med sin utbildningsnivå. De som har de här jobben brukar också beskriva det som ett privilegium att få jobba med människor.


Även dessa grupper domineras kraftigt av kvinnor (mer så än undersköterskorna tror jag) och de jobbar för den offentliga sektorn, vilket generellt innebär dels kortare arbetsdagar och dels lägre löner (vilket delvis är ett resultat av de kortare arbetsdagarna, men också ett resultat av den offentliga sektorns monopolläga liksom fackliga åtgärders verkningslöshet gentemot offentliga arbetsgivare (t.ex. skillnad från privata arbetsgivare gör den offentliga arbetsgivaren inte någon förlust till följd av strejken, tvärtom tjänar de på strejken rent pengamässigt)).

SGTallentyre sa:
Det som jag egentligen är nyfiken på är om den här ständigt omtalade passionen för skol-, vård- och omsorgsyrken är äkta, en stor lögn eller något mittemellan.


Jag tror mittemellan. Både i bemärkelsen att det finns alla typer (både de som är 100% uppriktiga liksom de som ljuger både för sig själa och andra) såväl som i bemärkelsen att det många gånger är en floskel som bara är halvsann.

#25  Till Metamorfos fredriktomte
2007-01-10 17:29:00

Usch för Florence Nightingale (eller åtminstone det kvinnoideal som tillskrivs henne)!

#26  till UppåtEmma fredriktomte
2007-01-10 17:34:09

UppåtEmma sa:
Tror ni inte att det finns kvinnor som säger så också för att de måste intala sig det för att klara det? alternativet är annars att de har liksom blivit grundlurade av systemet - allt det de blivit uppfostrade till att tycka om och göra för att vara snälla, fina, duktiga _flickor_ visar sig i verkliga världen vara underbetalt, ouppskattad och nervärderat? De köpte samhällets indoktrinering och när det hoppar upp och biter dem därbak så är det försent att göra nåt åt det?


Ouppskattat och nervärderat är det ju inte, bara underbetalt. De får ju just den uppskattning och bekräftelse (som kvinnokvinnor) de söker, både från sig själva och andra. Som män som ska vissa sig tuffa, starka och modiga. Vad vinner de på det liksom? Uppskattning och bekräftelse såklart!

Nu är det här såklart en väldigt grov generalisering. Även män kan ju uppskatta att bli betraktade och känna sig själva som goda människor, liksom kvinnor kan uppskatta att bli betraktade och känna sig själva som tuffa, starka och modiga.

#27  Officerer, poliser och brandsoldater SGTallentyre
2007-01-10 17:51:14

Vi kan jämföra med officerer, poliser och brandsoldater. Det är också offentliga, lågavlönade yrken, men ändå yrken som pojkar även i låg ålder drömmer ännu mer om än kvinnor drömmer om vårdjobb.

Hur ser ni på den jämförelsen?

#28  Till SGTallentyre fredriktomte
2007-01-10 18:03:26

Ungefär samma sak (även om jag trodde det handlade mer om poliser och brandmän än officerare). Med två stora skillnader:

1: Det finns betydligt fler inom vårdsvängen än det finns poliser och brandmän. Det är mycket lättare för en kvinna att bli undersköterska eller sjuksköterska än det är för en man att bli polis eller brandman.

2: Att tjäna lite pengar går i klinch med den manliga könsrollen. En högstatusman ska helst tjäna mycket pengar. Att tjäna lite pengar är däremot inget problem för någon som vill uppfylla den kvinnliga könsrollen, och en högstatuskvinna kan ha ett lågavlönat arbete (men gärna en högavlönad make). Däremot får arbetet gärna vara självförverkligande och gå ut på att hjälpa andra och vara moderlig och god.

#29  Sv: "Jag vill jobba med människor!" metamorfos
2007-01-10 20:00:08

Här finns SCB:s siffror på yrkena med lägst genomsnittslön:
http://www.scb.se/templates/tableOrChart____2…

Här är SCB:s siffror på genomsnittlig månadslön och lönespridning för yrken i primärkommunal sektor: http://www.scb.se/templates/tableOrChart____2… (Notera förresten att det finns hela 38 barnsjuksköterskor som är män, inom primärkommunal sektor.)

Ur de siffrorna kan vi se att manliga (sic!) brandmän har 22 800 kr/månad i genomsnitt (de 57 kvinnorna ligger 2400 lägre). Kvinnor med yrket "Undersköterska, sjukvårdsbiträde mm" tjänar 20 000 kr/månad i genomsnitt (männen ligger 200 kr lägre).

Hur kommer det sig?

#30  Sv: "Jag vill jobba med människor!" metamorfos
2007-01-10 20:00:47

(Rättelse: det fanns bara 45 kvinnor som var brandmän.)

#31  Sv: "Jag vill jobba med människor!" SGTallentyre
2007-01-10 20:25:23

metamorfos sa:
Hur kommer det sig?

Lämpligt ämne för en annan tråd, som jag skrev i startinlägget.

#32  Sv: "Jag vill jobba med människor!" SGTallentyre
2007-01-10 20:45:51

fredriktomte sa:
Att tjäna lite pengar går i klinch med den manliga könsrollen. En högstatusman ska helst tjäna mycket pengar.

Är det kanske så att brandförsvars- och polisyrkena ger "manlighetspoäng" för ett värde av tusentals kronor i månaden?

I fallet yrkesmilitärer skulle jag nog säga att värnplikten är den starkaste faktorn till skev könsfördelning.

#33  SGTallentyre o fredriktomte 0laberg
2007-01-11 02:14:59

"Är det kanske så att brandförsvars- och polisyrkena ger "manlighetspoäng" för ett värde av tusentals kronor i månaden?"

Absolut!

Pengar är inte det enda som kan växlas in i manlighetspoäng. Makt och muskler är inte att förakta.

#34  Sv: "Jag vill jobba med människor!" SGTallentyre
2007-01-11 05:12:15

Om jag var på ordmärkarhumör så skulle jag betona att brandmän och poliser inte har särskilt mycket makt, och muskler går lika bra att skaffa på fritiden.

Men grejen med att det finns andra värden än pengar får mig att fundera.

Har männen "vunnit" kampen om jobben eftersom de har jobb med mest makt och pengar? Uppenbarligen finns det yrkesval som definitivt följer könsrollerna, men som ändå ligger långt från makten och pengarna. Det finns uppenbarligen andra faktorer med i spelet.

Män jobbar i större utsträckning i privat sektor, som har betydligt sämre anställningstrygghet och högre prestationskrav.

Män jobbar i större utsträckning på farliga arbetsplatser, i trafik, tung industri och säkerhetssektorn.

Män jobbar i större utsträckning i branscher som har rykte om sig att vara "tråkiga", som teknik och ekonomi, medan kvinnor är överrepresenterade i branscher som har rykte om sig att vara "roliga", som skola, vård, omsorg och kultur.

Jag vågar inte påstå att det skulle vara lika synd om männen, ännu mindre att könsrollerna skulle kompensera varandra på ett sätt som gör dem värda att behålla, jag vill bara poängtera att det finns fler sätt att värdera jämställdhet på jobbet än "hela lönen, halva makten".

#35  Sv: "Jag vill jobba med människor!" Corona
2007-01-11 08:52:38

För 100 år sedan var statlig anställning den tryggaste och ansåg fin.
Huvuddelen av de statligt anställda var män.

Lea Ahlborn (1826-1897) var Sveriges föst anställda kvinna i statlig tjänst. Hon var mynt och medaljgravör.
Lite OT men intressant var att när frågan om hennes pensionering kom upp (alla statligt anställda hade rätt till pension) orsakade detta debatt.
Kvinnor hade inte tidigare fått pension - skulle hon få det? Lea Ahlborn löste frågan ofrivilligt genom att dö medan hon fortfarande var i tjänst.

I början var alla lärare män - en kvinnlig lärare var otänkbart.
Att vara lärare var kanske inte välbetalt - men det var fint. Läraren skulle betalas av byn - som även skulle bygga skolan - med vidhängande lärarbostad.

När kvinnorna kom in - först som ogifta fröknar - så sjönk status och lön. En kvinna fick inte lika hög lön som en man. Detta utnyttjade naturligtvis arbetsgivarna - byborna - att ha en fröken - som kanske inte ens hade rätt till egen bostad - hon kunde bo inneboende hos en familj med hög moral - prästfamiljen till exempel.
Resultatet - fler kvinnliga lärare - lägre lön - lägre status.

Likadant inom flera yrkeskårer - som läkare och advokater. Ofta är argumentet mot kvinnor inom kåren att de ger en lönedumpande effekt.

Vad gäller tunga, tråkiga och farliga jobb, så tycker jag att kontorist, kassabiträde och löpande band-arbete verkar otroligt tråkigt.

Ett yrke har även gått från att vara kvinnodominerat till att bli mansdominerat.

Ett klassiskt exempel är mejerskan.
I Sverige fick endast kvinnor befatta sig med mjölkning. Det var helt och hållet en kvinnosyssla.
Hos statare - där kvinnans roll var att bland annat ta hand om bondens kor - blev det problem när hon skulle föda - man fick tillkalla kvinnliga släktingar eller grannar för att ta hand om mjölkningen.
Det var i högsta grad en sysselsättning för kvinnor - hennes man gick inte in i ladugården för att mjölka.
Därför har kvinnor också varit de som haft hand om ystning.
Både mjölkning, och hanteringen av de tunga krusen och ystningen och hanteringen av de tunga ostarna har varit kvinnogöra.
Men så kom maskinerna in och arbetet blev lättare.
Då ansågs jobbet för tungt för kvinnor. Och mejerskan blev en mejerist.

Det går att läsa om i "Det evigt kvinnliga" av Wikander & Manns s. 248 och framåt.
Hela boken är förövrigt intressant och läsvärd.

#36  SGTallentyre metamorfos
2007-01-12 11:23:59

Visst är det. Men eftersom ni började jiddra om att brandmän var så lågavlönade, kände jag mig tvungen att leta rätt på fakta. Och visst, kvinnliga brandmän tjänar bra mycket mindre än de manliga. Men mer än vårdbiträdet. Vad nu brandmännen har för bäring i den här frågan, då de främst jobbar med att förebygga och släcka bränder.

#37  Sv: "Jag vill jobba med människor!" metamorfos
2007-01-12 11:25:46

För övrigt har poliser och brandmän betydligt mer makt än vårdbiträdet. De har, i kraften av sitt ämbete, rätt att säga till folk vad de får och inte får göra. Polisen har till och med rätt att slå på folk.

#38  Sv: "Jag vill jobba med människor!" PerEdman
2007-01-12 11:30:01

Det blir lätt lite sten-sax-påse över den saken. Ja, Polisen har rätt att under vissa väl förutsatta omständigheter slå folk på käften. Vårdbiträdet har å andra sidan makten att ge människor den vård de behöver för ett drägligt liv på lång sikt. Tjänstemän har makten att hantera vårdnadsmål på ett sådant sätt att alla får ett bättre liv, eller att inte göra det. Politiker har makten att ge för lite pengar till nödvändiga verksamheter, eller att skapa en omstrukturering som låter alla göra ett bättre jobb. Och väljarna, ja, vi har väl all makt i världen?

#39  PerEdman Mumlan
2007-01-12 12:11:18

Nej, vi har inte all makt i världen. Vi kan välja mellan ett visst antal alternativ. En väljer det som stämmer bäst överens med ens egna åsikter (förhoppningsvis) men det betyder inte att det är det perfekta valet. Och i slutändan blir det majoritetens rätt att förtrycka minoriteten.

#40  Sv: "Jag vill jobba med människor!" PerEdman
2007-01-12 12:53:30

Hellre det än det omvända, om jag får lov att säga min mening (vilket jag får, wohoo!)

#41  Sv: "Jag vill jobba med människor!" SGTallentyre
2007-01-12 15:06:05

metamorfos sa:
För övrigt har poliser och brandmän betydligt mer makt än vårdbiträdet. De har, i kraften av sitt ämbete, rätt att säga till folk vad de får och inte får göra. Polisen har till och med rätt att slå på folk.

Om det ska finnas något vett i sådana här jämförelser så måste vi jämföra yrken på samma utbildnings- och kvalifikationsnivå. Vårdbiträde är ett av de minst kvalificerade yrken som finns, medan polisyrket fordrar högskoleutbildning med en lång urvalsprocess.

#42  PerEdman Mumlan
2007-01-12 15:13:37

:D

#43  Sv: "Jag vill jobba med människor!" PerEdman
2007-01-12 15:25:02

Keep on Rockin' In The Free World.

#44  SGTallentyre MarianneK
2007-01-12 19:19:21

Sen när har vårdyrken rykte om sig att vara roliga?

Brandmansyrket är väl ett av de yrken som har mest rolighetsrykte? Betydligt mer än mattelärare i alla fall.

#45  Sv: "Jag vill jobba med människor!" SGTallentyre
2007-01-12 22:49:36

MarianneK sa:
Sen när har vårdyrken rykte om sig att vara roliga?

Jag grundar min uppfattning på det jag tog upp i första inlägget, nämligen att de som jobbar inom vård och omsorg betydligt oftare än andra pratar om hur roligt deras jobb är. Om du har något motargument så är du välkommen att presentera det.

#46  Sv: "Jag vill jobba med människor!" SGTallentyre
2007-01-12 22:54:45

MarianneK sa:
Brandmansyrket är väl ett av de yrken som har mest rolighetsrykte? Betydligt mer än mattelärare i alla fall.

Varken jag eller någon annan har uttryckt tvivel om detta.

Snarare vill jag belysa att brandsoldat, liksom vård- och omsorgsjobb på motsvarande nivå, är ett yrke som kännetecknas av stark könsrollsstämpel, relativt stor yrkespassion och låg lönenivå.

#47  Sv: "Jag vill jobba med människor!" SGTallentyre
2008-09-18 21:44:39

Den här tråden kan vara intressant, apropå kvoteringsdebatten.

#48  Sv: "Jag vill jobba med människor!" marymae
2008-09-19 15:53:10

Jag jobbar med människor, jag gillar det och det är inte något tomt försvar. Jag blir upprörd att folk tror det.

#49  SGTallentyre MarianneK
2008-09-19 18:25:09

Den här fina gamla tråden, ja.

"Om du har något motargument så är du välkommen att presentera det."


Jag har kommit med ett precis lika starkt "argument" som du. Jag hävdar att människor som jobbar i vården inte alls pratar som du hävdar att de gör. För, som sagt, sen när har vårdyrken rykte om sig att vara roliga?

Programmerare pratar enligt min erfarenhet väldigt mycket om hur roliga deras jobb är. Detsamma gäller läkare. Doktorer i reaktorfysik likaså.


Så jag kan inte hålla med om att det du skriver i #1 skulle stämma.

"Det är ovanligt att personer med "opersonliga" yrken i sektorer som industri och ekonomi (som ofta är mansdominerade) pratar om sitt jobb som roligt. Tvärtom får en ingenjörer ofta höra från vård- och omsorgs anställda bekanta om hur tråkigt det är med siffror, formler och teknik."


Det är vanligt att personer med "opersonliga" yrken av den typ du nämner pratar om hur roliga deras jobb är. De pratar snarare oftare än mer sällan om sina jobb på fester, jämfört med dem med "personliga" yrken. Och visst, ingenjörer får säkert höra av andra att de jobbar med tråkiga saker - men precis detsamma får ju lärare, sjuksköterskor och andra höra om sina jobb.

Vad brandmansdebatten gällde har jag glömt, och jag orkar inte sätta mig in i den igen.

#50  Sv: "Jag vill jobba med människor!" SGTallentyre
2008-09-19 19:06:11

Om det är så hemskt att jobba som sjuksköterska, socionom, logoped eller veterinär, varför söker sig människor till de här yrkena i så fall?

#51  SGTallentyre MarianneK
2008-09-19 19:17:31

Vi kanske måste enas om vilka yrken det är vi pratar om? Veterinärer har vad jag minns inte diskuterats i den här tråden. Så vilka yrken är det vi diskuterar? Är det vård- och omsorgsyrken utan högskoleutbildning, eller diskuterar vi dom du nämnde ovan?

För övrigt är det ingen som har sagt att det är hemskt att jobba som sjuksköterska, socionom, logoped eller veterinär. Så varför ställer du den frågan?

#52  Sv: "Jag vill jobba med människor!" SGTallentyre
2008-09-19 19:43:11

Våra personliga erfarenheter av hur folk pratar om sina jobb skiljer sig uppenbarligen åt ganska rejält.

Det skulle förstås kunna handla om att människor är mer kritiska mot sina arbetsvillkor när de pratar med kollegor (kanske eftersom det är ett sätt att uttrycka samhörighet), men att de inför en person med främmande yrke känner ett behov av att "försvara" sina egna vägval?

Okej, om vi hoppar över det där om "hemskt" - varför är det över huvud taget någon som vill jobba i vård eller omsorg?

#53  SGTallentyre MarianneK
2008-09-19 20:23:38

Vi måste fortfarande bestämma vilka yrken det är vi pratar om! Vilka yrken syftar du på när du frågar om "vård och omsorg?

#54  Sv: "Jag vill jobba med människor!" Corona
2008-09-19 22:13:02

Ett arbete är oftast inte bara si eller så.

Har en vän som arbetar med anorektiker. Ett mycket viktigt arbete. Det är undomar som läggs in - några dör - men de flesta kan skrivas ut efter några månader eller år.
Många återfaller Arbetet består i att ta hand om hela familjen.

Det är ett arbete där man verkligen gör stora insatser.
Men chefen schemalägger på ett märkligt sätt - och anställer inte ny personal när någon sagt upp sig - alternativt tar inte in vikarier när någon är sjuk.
Detta kan vara direktiv från högre instans om besparingar, alternativ chefens dåliga chefsegenskaper.

Resultatet blir trötta och överansträngda personer i personalstyrkan. Lätt till irritation och dålig stämning.
Ännu mer sjukskrivningar - ännu mer stress.

Frågan är om det är ett skitjobb - detta med att arbeta inom vården - eller om just denna arbetsplats är en skitarbetsplats - eller om politikernas krav på besparingar inom vården gör arbetsplatsen till en skitarbetsplats?

Arbetet är faktiskt ett toppenjobb - egentligen...

#55  Sv: "Jag vill jobba med människor!" tiarafeministen
2008-09-22 13:21:16

Jag jobbar med männsikor och ärligt talat så gillar jag inte alla människor.

Som personlig assitent så har jag ett val att främst jobba med människor jag gillar, det har inte hemtjänstpersonal eller vårdbiträden. Så på det sättet är jag ganska priviligerad.

Jag kan bli så förbannad när folk säger saker som "om du inte gillar ditt jobb varför byter du inte då?" som att det var det enklaste i världen. Många som jobbar inom lågstatusyrken gör de för att de är längst ned i näringskedjan, de kan ha en högskoleutbildning från ett annat land som inte gäller här eller så har de inte råd att ta lån för att vidareutbilda sig eftersom de har försörjningsansvar för någon annan. Detta är bara två av många exempel som jag stöter på i mitt jobb som personlig assistent och i verkligheten utanför jobbet.

Att gilla att jobba med människor känns mycket som en floskel på samma sätt som många bollar i luften. Vad betyder det?
Jag föredrar att jobba med människor framför att sitta ensam framför en dator och jobba hemifrån. Men jag skulle gärna jobba på ett kontor med samma arbetsuppgifter om det fanns lite folk att prata med. Jag vill jobba Tillsammans med andra människor.

Sen tror jag att man kanske stannar kvar i lågstatusyrken för att man känner att man inte kommer lyckas med att hitta något annat och att det krävs något stort för att ta det klivet..
Ibland tror jag att många av oss väljer att inte ta chansen för att vi vet att vi inte skulle orka misslyckas. Och det sista man behöver då är någon som säger skyll dig själv istället för att peppa och stötta.

Sen måste ju någon fortfarande ha dessa jobb.. Alla kan ju inte hitta något annat.. Och de som har dessa jobb borde få bra betalt för att de tar detta både fysiskt och mentalt tunga jobb som samhället skulle kolapsa om ingen gjorde

#56  tiarafeministen MarianneK
2008-09-22 15:22:20

Mycket bra poäng - "jobba med människor" betyder i stort sett ingenting.

Chefen för personalavdelningen "jobbar med människor". Alla som har kundkontakter av något slag "jobbar med människor". Osv. Den som jobbar intensivt med ett projekt ihop med ett gäng kollegor kan kanske sägas jobba mer med människor än någon som jobbar under hårt tryck med att ta hand om mängder med senildementa - och knappt hinner bygga upp någon egentlig relation till någon.

Jag vill än en gång trycka på att det är viktigt att vi håller ordning på vilka yrken det är vi talar om. Talar vi om vårdbiträden, personliga assistenter och barnskötare eller om högskoleutbildade lärare, sjuksköterskor och läkare?

#57  Corona devilkitten
2008-09-22 15:46:44

En av anledningarna till att omsorgs- och vårdarbete är såpass dåligt betalt och får så dålig budget är för att de som arbetar med det har svårt att sätta gränser för hur mycket tid man skall lägga ner på jobbet innan det är nog.

Att arbeta med exempelvis sjuka människor gör att _man tar sig tid_ även om man inte har den. För hur kan man lämna en person vind för våg? Det här skapar ett icke-behov uppifrån att driva en hårdare linje och säga "ge oss mer pengar, vi klarar det inte annars" eftersom det inte finns ett påtagligt resultat, och för att de som ägnar sig åt omsorg ser till att fixa jobbet i alla fall.

En bro till exempel blir ju bara halvfärdig om pengarna inte räcker. En människa... well, personen kan dö, men då är det oftast inte de som egentligen ansvarar för budget och pengar som råkar illa ut, utan de som tvingas hasta förbi med medicin och omsorg.

Det är svårt att säga "stopp" när man jobbar inom ett omsorgsyrke. Och det är också därför så många blir utbrända.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?