feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Meditation över könsskillnadernas existens


Gå till senaste inlägget#1  Meditation över könsskillnadernas existens SoS
2003-10-19 22:43:41

Tjabba. Jag e ny här. Skrev på fittstim innan dom blev nerlagda men tja, sen blev dom ju nerlagda. Kallar mig inte feminist själv. Så. Presentationen avklarad. Nu in på det jag skulle skriva.

Jag har funderat mycket kring det här med forskning om könsskillnader. Det görs ju en hel del sådan med frågan om de är primärt biologiska eller primärt miljöbetingade. Så då måste det ju finnas ett syfte med den forskningen, antar jag. Något i stil med "Det är viktigt att veta detta, eftersom man då kan ..." och så vidare. Men vilket är detta syfte?
Ett syfte man skulle kunna tänka sig, är att om könsskillnaderna är främst miljöbetingade lönar det sig att arbeta med att förändra miljöerna och barnens uppväxtvillkor för att inte tvinga in dem i speciella beteendemönster. Å andra sidan är det väl så, att oavsett vad man tycker eller inte tycker om biologismen, så måste man medge att miljön har en stor betydelse. Så oavsett om man tror eller inte tror på biologiska skillnader mellan man och kvinna kan man påverka det hela i positiv riktning genom att tänka på hur man bemöter andra människor utifrån kön, och det förändras väl knappast om man nu skulle vara en som tror på biologismen som förklaring?
Jag undrar själv om det överhuvudtaget har ett syfte att försöka påvisa könsskillnader. Möjligen kan jag förstå att man ser ett syfte i att söka finna fynd som talar emot dem, av ideologiska och andra skäl. Men att påvisa dem?
Ändå är det som om det tas för givet att det är viktig och självklar forskning. Det är konstigt tycker jag.
Så, nu har jag sagt mitt. Hej då.

#2  Forskningen... JoeHill
2003-10-20 09:43:48

...syftar sällan till att bevisa att det föreligger könskillnader som har sitt ursprung på det genetiska planet. Detta skulle aldrig forskare få låss medel för att studera.

Istället kommer denna kunskap oftast på köpet när forskarna försöket kartlägga hormonskillnader för att nå bättre terapier vid hormonstörningar vilka inte är helt ovanliga.

Även tvillingregistret används flitigt av all sköns forskare för att avgöra om en sjukdom kan ha genetiska orsaker eller inte. Att jämföra två enäggstvillingar som vuxit upp i olika miljöer ger som sagt ingåeende kunskap vad som är orsaken till svåra sjukdomar, men också vad som är/kan vara orsaken till vissa beteenden.

Att sedan vissa andra spekulativa personer använder forskningsresultaten till sin lobby-verkasamhet kan varken forskarna eller vetenskapen beskyllas för.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?