feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Nobel && Aftonbladet == irritation


Gå till senaste inlägget#1  Nobel && Aftonbladet == irritation Michael Lundahl
2003-12-11 19:36:20

Ok ok... spark på öppen dörr. Att gnälla på kvällstabloiderna är som att klaga på att skit luktar illa. Men ändå... måste bara avreagera mig lite...Någon kallade i år Nobelfesten för en "feministisk mardröm"... och jag måste hålla med. Vill man ha ett tydligt exempel på det, slå upp Aftonbladet. Männen beröms för sina prestationer... medan det enda kvinnorna för till diskussionen är huruvida deras klänningar ar snygga eller inte!

Hallå liksom! Är det där verkligen tidningen som för bara någon månad sedan höll på att spränga en artär över Tumbadomen?! Nog för att jag kan vara en smula överslätande vad gäller själva tilldelingen av priser med tanke på att för att få priset så måste man vara tämligen gammal vilket gör att de som får priset tagit sig upp i karriären innan jämställdhetstanken började få genomslag. Så just den biten kan jag tycka har dispens i ytterligare några årtionden.

Men varför varför varför måste de efter varje större tillställning skriva de här förbannade "Vem var vackrast"-artiklarna?! I framkanten för dessa artiklar går en chefsdesigner i den i dessa sammanhang så väldigt hatade modeindustrin. Dessutom finns det allt som oftast i dessa artiklar en länk till tidningen Elle som enligt länken är en samarbetspartner till Aftonbladet. Och vad är Elle om inte just en stor djävla övning i just skönhetsideal? Efter detta känns Aftonbladets "Kvinna 200X HärÄrAllaKvinnorVackra"-kampanjer så fruktansvärt falska.

Vill du hitta orsakerna till skönhetshetsen? Sluta då klaga på H&M (kommer ut 2 ggr per år, jämfört med 365 ggr per år), Slitz/Cafe (läses inte av kvinnor) eller porren. Slå upp Aftonbladet istället. Hundratusentals läsare varje dag...

#2  *Hålla med* Josefine Alvunger
2003-12-11 19:41:24

Och bli lika arg....

Du har helt rätt ta mig tusan. Har själv hoppat runt där i ett par dagar, men inte ens tänkt tanken. Jo, jag har tänkt "fy fan va larvigt" men aldrig tänkt på att det är den enda rapportering som är intressant vad gäller kvinnliga deltagare. Jag menar, då är det ju bättre att inte skriva nåt alls.

Du förresten, Michael, har du hört talas om mediekritik.nu ? Jag föreslår att du postar detta inlägg där igenom, du kommer få uppbackning av mig på en sekund!

#3  Orkar inte med Michael Lundahl
2003-12-12 12:12:05

Näe... orkar inte med. Dessutom verkar mediekritik.nu vara sämre besökt än feminetik.

Ville bara avreagera mig en stund mot Aftonbladet och deras förbannade ovana att gulla med Camilla Thulin och låta henne sätta Aftonblads-plus på kvinnors kläder. Kolla efter Oscarsgalan så ser du... då blir det också extra tydligt. Där - om någonstans - görs det helt legitimt att klanka ned på kvinnor för deras utseende.

Notera att där finns också kommentarer som att "Hon ser ut som en riktig/frisk kvinna". Visserligen enligt ideal som säkerligen tilltalar feminismen... men det kommer alltid att finnas kvinnor som inte ser ut som idealen, oavsett var man än lägger dem.

#4  haha alice
2003-12-13 17:45:30

Det här är helt galet faktiskt.
Dessutom undrar jag om det verkligen - som man får intrycket av - är stora vetenskapsmäns fruar som är där. Är den inte massa kvinnliga framstående någonting som är där också?

Och visst, dispensen köper jag litegrann.. Fast ändå, det är snart 100år sedan första kvinnan fick nobelpris (Marie Curie).

#5  dispens Kristina
2003-12-15 17:25:23

OJ så roligt att se en man reagera på nobelfesten, jag hade börjat förtvivla om män efter en del av inläggen här...
Jag tycker nog inte att dispensen gäller litteratur, skrivande kvinnor har vi ju haft ett tag. Tyvärr är könsfördelningen där nästan lika ojämn, så tyvärr är det nog inget riktigt hopp om ändring.
Plus på kläderna tycker jag är helt groteskt. Tala om att säga 'vi struntar i vad du gör, här är det hur du ser ut som räknas, vare sig du är fru till en pristagare eller minister!'

#6  ¿ JoeHill
2003-12-15 17:56:45

Hur ska det tolkas att Nobel själv refererar till pristagarna som "han" i sitt testamente? Ska man strunta i det?

#7  ! Kristina
2003-12-15 18:48:26

Som att det på Nobels tid förekom ytterst få kvinnliga forskare. Normalt struntar man i sådana tidsbundna kriterier: exempelvis så betraktas stipendier vid Uppsala universitet som möjliga att söka för båda könen, även om det står 'man,' om de är instiftade innan kvinnliga studenter förekom i någon utsträckning - man förutsätter helt enkelt att donator utgick från den existerande situationen, där alla studenter var män, och inte gjorde ett politiskt ställningstagande.

#8  ¿¿ JoeHill
2003-12-15 20:58:16

Gäller det även för stipendier som delas ut till "kvinnor", kan "män" söka och få dem oxå?

#9  !! Kristina
2003-12-15 21:50:43

Vi provar att förklara detta noga:
-stipendier från den tid då inga kvinnor fanns vid universiteten anses inte med beteckningen 'man' vilja utesluta kvinnliga stipendiater.
- av naturliga skäl finns från denna tid inga stipendier som avser endast kvinnliga studenter och som numera kan gälla även män.
-i alla universitetsstipendier som instiftats efter att kvinnor fick tillträde till universitetet så anses eventuell könsangivelse betyda att endast detta kön kan söka dem.
- det finns alltså en hel del stipendier tillkomna efter c:a 1875 som kan sökas av endast män eller endast kvinnor.

#10  Men...¿ JoeHill
2003-12-16 11:39:27

Nobelpriset instiftates ju efter 1875...

"The Nobel Prize is the first international award given yearly since 1901 for achievements in physics, chemistry, medicine, literature and peace. The prize consists of a medal, a personal diploma, and a prize amount."

#11  Men... Kalle
2003-12-16 11:56:46

Men Nobelpriset är väl inget stipendium, eller? Det är väl inget man kan ansöka om?

#12  Men... JoeHill
2003-12-16 14:10:50

...om det nu klagas så mycket på könsfördelningen vad gällande nobelpristagare så kan väl ett likvärdigt pris instiftas för kvinnor som gjort stora framsteg inom dessa områden.
Silvia eller Viktoria skulle nog gladligen dela ut det.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?