feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Varför går kvinnor i försvarsställning??


Gå till senaste inlägget#1  Varför går kvinnor i försvarsställning?? Jennie
2006-09-26 04:47:38

Varje gång som jag tar upp ämnet: en man som misshandlar, våldtar, förtrycker sin kvinna, på olika sätt så får jag mothugg av mina arbetskamrater, kvinnliga dessutom...kan ni fatta??? Jag kan det inte....blir gråtfärdig och svart i sinnet när jag tänker på deras attityd....

-Jamen kvinnan provocerar faktiskt fram våldet många gånger.
-Vadå... det finns faktiskt kvinnor som misshandlar.
-Min morsa klappade till farsan flera gånger, är inte det misshandel också eller?
-alla män är inte våldsamma.
-det finns ju kvinnohus, varför finns det då inte manshus? Det ska ju vara jämlikt.....
Herregud vad tror de att man diskuterar ???

Jag blir så ledsen för det är vuxna, gifta, förlovade, mogna kvinnor (som vårdar andra människor!?) som borde vara upplysta och medvetna om hur samhället ser ut för en stor andel kvinnor.

Jag fattar inte varför man väljer att glo i skvallerblaskor, babbla om världsliga och materiella saker dagarna i ända.....när man är 30-40 år???Jag försöker förklara att det finns faktiskt andra val att göra i livet än att slå och misshandla. Även för män....

#2  Sv: Varför går kvinnor i försvarsställning?? suvi
2006-09-26 07:18:19

Många kvinnor är heterosociala, dom flesta faktiskt, men det beror på det genussystemet vi har i samhället, mannen är norm, en heteronorm.. Det innebär att det är önskvärt att kvinnor vill visa sin lojalitet mot, vilja att samarbeta med män. Heteronormativitetens existens är beroende på att kvinnor görs lojala med män, beroende av män som partners, försörjare och vän.
Vår heterosexuella/normativa uppfostran går ut bara på en enda sak, att bli lojala bundsförvanter för män, för män gäller också samma sak, dom uppfostras att bli lojala bundsfövanter för andra män. Kvinnor uppfostras att bli heterosociala, och män uppfostras att bli homosociala.

Jag förstår att du blir ledsen över deras beteende, det blir jag också, men jag blir inte ett dugg förvånad.

#3  Sv: Varför går kvinnor i försvarsställning?? FiaMia
2006-09-26 09:40:08

När en ser hur mycket feministiska kvinnor straffas för det vi säger, tycker jag nog inte det är konstigt att många kvinnor drar sig för att hålla med feminister. Att vara feminist innebär ett utanförskap i de flesta sammanhang i ett patriarkalt samhälle, som suvi är inne på. Och en kan se även här på Feminetik hur svårt det är att driva traditionellt feministiska idéer - en blir påhoppad överallt.
Det positiva som kan vara motvikt till det utanförskap en tvingas till i så många sammanhang, är den samhörighet en istället kan få med andra feminister, men den samhörigheten har jag nästan bara mött som feministisk aktivist i en feministorganisation (utom förstås i glimtar här och där).
I övrigt är det tufft att vara feminist och jag kan förstå att många kvinnor inte vågar ta steget, utan förnekar. För har du en gång vågat se och säga hur kvinnoförtrycket fungerar, då är det svårt att blunda igen sen. Då står du där - utanför den mansorienterade gemenskapen, utan den manliga bekräftelse som alla kvinnor lärt oss ska vara det vi helst av allt vill få.

#4  Sv: Varför går kvinnor i försvarsställning?? Ephemeer
2006-09-26 10:00:37

Suvi sa:
Kvinnor uppfostras att bli heterosociala, och män uppfostras att bli homosociala.


Är det därför det är så vanligt att kvinnans bästa vän oftast är en annan kvinna, medan mannens bästa vän ofta är hans kvinnliga partner?

#5  Sv: Suvi Sinderella
2006-09-26 10:13:48

Jag tror att det kan ligga ett korn av sanning i vad du säger, men det är nog långt ifrån så okomplicerat och svartvitt.Jag har också hört en del kommentarer av den typen som nämndes i inlägg 1.
Men enligt min erfarenhet reagerar de flesta kvinnor med avsky och upprördhet när de får höra om våldtäkter och kvinnomisshandel. Därifrån är dock steget mycket långt till att aktivt engagera sig för att försöka göra något åt det. T.e.x gå med i en kvinnojour eller brottsofferjouren, skriva en debattartikel, jobba politiskt mot våldet,engagera sig i feministiskt självförsvar m.m Det finns säkert massor av andra sätt om man inte vill göra just något av ovanstående.

En annan aspekt är den utbredda brist på empati överhuvudtaget vi har i dagens samhälle,hur likgiltiga många människor är inför krig och våld överhuvudtaget.Nu var jag inte född på 60-talet, men enligt vad jag har förstått fanns det ett helt annat engagemang då.(och nej,man behöver inte vara kommunist,eller ens välja sida i konflikten för att engagera sig för t.e.x de civila i mellanöstern.)

Ett fruktansvärt exempel på den empatibrist vi har i samhället är de sidor på nätet där människor vräker ur sig sitt hat mot Bobby.
Det gör ont att läsa hur vuxna människor kan känna ett sånt oerhört hat mot ett utvecklingsstört barn som knappast hann göra ens en fluga förnär under sitt korta liv.Av någon anledning är det nästan bara män som skrivit på dessa sidor...

Min PERSONLIGA erfarenhet är att det överhuvudtaget finns fler empatilösa män än kvinnor i vårt land, därmed inte sagt att det finns många undantag både när det gäller hjärtlösa,grymma kvinnor och inlevelsefulla, medkännande män.

#6  Jennie kezo
2006-09-26 15:09:26

Jag måste säga att jag tycker att det beror lite på hur det uttrycks.
Visst uppfostras kvinnor till att vara lojala och hänsynstagande mot män - ibland för lojala och hänsynstagande. Men reaktionerna kan lika gärna bottna i en ovilja att skuldbelägga män som grupp, samt en önskan att se sexuellt våld och familjevåld som ett individuellt problem - inte ett könsbundet. På senare år har det ju trots allt uppmärksammats att ringare misshandel är minst lika vanligt att kvinnor utsätter sina manliga partners för, som tvärtom.

Jag har inte heller mött någon kvinna som inte reagerat med avsky på våldtäktsmän, hustrumördare och dyl. Utbrott som "man vågar fan knappt ens gå ut på kvällen längre, det finns så många SVIN!" (Efter en rapporterad gruppvåldtäkt eller dylikt) är också vanliga. De flesta verkar också vara medvetna om att en förövare kan bete sig/ se ut som "vem som helst", även om de statitiskt är vanligare i socialt marginaliserade grupper.

Sedan finns det dem som på ett obehagligt sätt har ifrågasatt offrets beteende och trovärdighet vid en misstänkt våldtäkt eller partnermisshandel, men det är minst lika vanligt bland män. Ett större "lojalitetsproblem" verkar snarare vara kvinnor som tiger, kanske börjar skruva på sig men inte vågar säga ifrån när någon snubbe sätter igång: "Hon la för fan upp sig för dem! Och hon följde med frivilligt! Vad trodde hon att de skulle göra? Spela Fia med knuff!??" (*urk*) JAG skulle aldrig ha en sån man vare sig som pojkvän eller vän, men problemet är väl att här exempelvis, är vissa kvinnor FÖR "lojala". Hur förebygger man det? Med uppfostran? Självförtroendehöjande?

#7  Sv: Varför går kvinnor i försvarsställning?? 0laberg
2006-09-26 15:43:41

"Hur förebygger man det? Med uppfostran? Självförtroendehöjande? "

JA! Och inte bara förebygger, utan åtgärdar också.

#8  # 5 Sinderella Blindalina
2006-09-26 15:50:22

Finns det sajter på nätet där människor vräker ur sitt hat mot Bobby, pojken som blev misshandlad och kränkt till döds??

herregud! världen är galen.

#9  Jennie Escapist
2006-09-26 16:06:59

Är det som du skriver EN man du pratar om, eller män generellt? Om det kan uppfattas som det senare är det förståeligt med att gå på defensiven.

#10  Sv: Varför går kvinnor i försvarsställning?? Estudiante
2006-09-26 17:34:49

Jag håller med såväl inlägg 2 som 5. Jag tror att de två teorierna i kombinatinon till stor del förklarar vad som är fel i vårt samhälle.

Tycker f.ö. att det är dags att damma av Martin Luther Kings klassiska citat: "Den stora tragedin är inte de onda människornas brutalitet utan de goda människornas tystnad".

#11  Sv: 8 Blindalina Sinderella
2006-09-27 01:16:51

Ja, det finns det.
Jag vill inte citera något här, för det är sådana vidrigheter att jag inte vill att någon ska råka läsa dem av misstag.
Men söker man på Bobby på Flashback Forum så hittar man länkar till en del sidor.
Bobbyhatarna upprepar tvångsmässigt hur ful, värdelös och elak(!) de tycker han var, att han är i helvetet nu, samt idiotförklarar alla de människor som stödde den kampanj där man kunde köpa en ros för att hedra hans minne och skänka pengar till välgörande ändamål.
Just precis så ful är världen.
Det värsta är att det är vuxna människor som skrivit detta, en del har t.o.m egna barn....

#12  Sv: Varför går kvinnor i försvarsställning?? Lily
2006-09-27 08:05:50

Det här är en väldigt intressant fråga och jag förstår att du blir ledsen Jennie. Ska man generalisera åt andra hållet så ... finns det ingen värre mansgris än en kvinna ...

Skämt å sido, ville bara göra en kommentar på inlägg #6
kezo sa:
även om de statitiskt är vanligare i socialt marginaliserade grupper


Visst stämmer det att vissa grupper är överrepresenterade i statistiken men statistiken kan vara väldigt missvisande. Det får vi inte glömma. Invandrare är överrepresenterade i mycket statistik, mycket just på att de har några ögon extra på sig och inte kommer undan med saker så som en person som kommer härifrån. Likaså gäller detta misshandlade kvinnor. Faktum är att kvinnor oavsett ursprung, klasstillhörighet, utbildning etc etc blir utsatta för misshandel. Att det sen bara är vissa av dessa som hamnar i statistiken (och därmed gör den missvisande) är en annan femma.

Usch, nu vart det så där långdraget igen och jag orkar inte förklara mer... ja ja, det får va...

#13  Sv: Varför går kvinnor i försvarsställning?? suvi
2006-09-27 08:53:13

Hmm... ska vi låta en sån intressant fråga som kvinnors, (dubbla?), lojaliteter marginaliseras till förmån för en diskussion om statistik vem som är mest drabbad av våld?
Jag vill hellre problematisera/diskutera det system som gör att många kvinnor tar män som misshandlar/våldtar kvinnor i försvar, trots att dom känner avsky och förfäran för själva händelsen.

Vi har nu tre diskussionsunderlag för det här.

. Den heteronormativa uppfostran där normen, mannen, värderas högre än det "avvikande" könet, kvinnan, och att kvinnors heterosocialiserings process börjar redan i vaggan.
. Den utbredda bristen på empati överhuvudtaget vi har i dagens samhälle.
. Att se våld som ett individuellt problem, och inte som en samhällsstrukturellt, könsbundet, problem.

Samt diskutera kezos fråga om hur detta eventuellt kan lösas.

#14  Lily kezo
2006-09-27 09:38:20

Ja, statistiken KAN vara missvisande. Men det finns inga säkra belägg för att den verkligen ÄR det, det finns undersökningar som tyder på att personer med t ex "utländskt utseende" oftare misstänks och grips, men det gäller främst mer öppet våld och gängbrott, småbrott mm. (Typ polisen visiterar opåkallat en grupp tonårskillar på stan, eller en man med utländskt påbrå döms hårdare, men det gäller bara de fall som redan är ANMÄLDA).

Man får inte glömma att mörkertalet är mycket, mycket stort när det gäller partnermisshandel och våldtäkter, särskilt de som sker inom relationer. De flesta fall kommer förmodligen aldrig ens till polisens kännedom.

Ett argument för att statistiken är missvisande, som annars brukar framföras, är att kvinnor i de högre klasserna, dvs partners till mer socialt väletablerade män, är mindre benägna att anmäla dessa än kvinnor ur de lägre skikten/ marginaliserade grupper. Så tänkte jag också länge, men nu är jag inte lika säker längre. För kvinnor i de högre skikten är det möjligen viktigare att hålla fasaden utåt, och "ingen tror väl ändå att HAN, min snygge, framgångsrike läkare/ VD skulle..." Men kvinnor från mindre etablerade och mer utsatta grupper brukar å andra sidan ha lägre förtroende för myndigheter i allmänhet och polisen i synnerhet. I en del fall kanske de inte ens kan svenska så bra att de kan uttrycka sig/ vågar. Det finns alltså ingen egentlig anledning att tro att mörkertalet skulle vara STÖRRE i de mer etablerade skikten, har jag kommit fram till.

Viktigt att komma ihåg är också att bara för att män från "sämre förhållanden" kanske är överrepresenterade, betyder inte det att våld mot kvinnor inte förekommer i alla grupper och samhällsskikt.
Jag har aldrig påstått att inte kvinnor oavsett klasstillhörighet eller etnicitet, kan råka illa ut. Tvärtom hoppas jag att myten att det bara drabbar en viss "typ" av kvinnor, är avlivad idag.

#15  Suvi kezo
2006-09-27 09:51:23

CITAT: "Jag vill hellre problematisera/diskutera det system som gör att många kvinnor tar män som misshandlar/våldtar kvinnor i försvar, trots att dom känner avsky och förfäran för själva händelsen." SLUT CITAT

På vilket sätt menar du att de tar förövarna i försvar? Att de inte tror på kvinnan? Att de tycker, eller antyder, att hon "provocerade" fram våldet? Ja, det är oroväckande, och i den mån det förekommer, tror jag nog att just fenomenet DUBBLA lojaliteter kan strykas, för sådana kvinnor har (förmodligen pga den traditionella genusordningen) snarare sin FRÄMSTA lojalitet mot män, vare sig det är rimligt eller inte.

Men jag har inte träffat så många kvinnor som gjort det. Jag kanske umgås i fel (eller rätt?) kretsar. Därför undrar jag hur vanligt det egentligen är?

Vad som däremot utbryter ibland, vid t ex fall av våldtäkt, är hetsiga diskussioner MELLAN kvinnor och män där vissa män tar våldtäktsmannen i försvar med olika varianter av det klassiska frestelsetemat (kvinnan var trots allt utmanande klädd och de hade trots allt hånglat innan, blabla). Jag har nog råkat på kvinnor som har hållit med om detta, som tycker att våldtagna kvinnor helt eller delvis får "skylla sig själva" (så länge det inte är fråga om rena överfallsvåldtäkter) - men dessa kvinnor har varit VÄLDIGT få. Eller kanske har jag - medvetet eller omedvetet - raderat ut dem ur min bekantskapskrets för länge sen, liksom mindre trevliga manliga element?

#16  Sv: Varför går kvinnor i försvarsställning?? suvi
2006-09-27 10:43:54

Att ha en förståelse för att en kvinna "som beter sig som en hora" blir våldtagen av en man, är att ta mannen i försvar, det är att förminska, nedvärdera, kvinnan och ge mannen ett högre värde, och även om själva händelsen är avskyvärd enligt dom allra flesta kvinnor, så mannen som person, kanske inte anses som oskyldig, men anses inte mer skyldig till händelsen än kvinnan, därför skrev jag "dubbla" som ett frågetecken och inom parantes.

Och dessutom tror jag att den attityden är vanligare än ovanligt bland kvinnor. Jag har stött på den attityden, relativt ofta, dock sällan bland mina kompisar, i diskussioner i olika forum och IRL med just kvinnor.

Och eftersom jag trots allt börjar att luta mig mer åt lesbisk feminism än likhetsfeminism vill jag gärna problematisera detta ur dess heteronormativa perspektiv, vilket naturligtvis kommer att innebära att ifrågasätta/prolematisera kvinnors heterosexistiska uppfostran som jag anser är grunden till att många kvinnor lärs/uppfostras att uppvärdera mannen och nedvärdera kvinnor, och inte bara det "manliga" och "kvinnliga".

#17  Suvi och kezo Lily
2006-09-27 11:10:25

Min poäng var bara att (som jag tycker att jag jämt får göra här...) poängtera just de fördomar som finns... "statistiken säger" betyder absolut ingenting för alla som läst lite statistik VET hur statistik kan vridas och misstolkas och att det i slutändan inte är "bevis" eller eg riktlinje för nåt...

SPECIELLT inte när det gäller fråga om statistik rörande våld mot kvinnor...

Sen tror jag helt klart att detta med att kvinnor går i försvar för just män i den här typen av diskussioner inte är annat än inlärt och även jag själv har fått bita mig själv i tungan när jag märkt mina tankar vandra i just de riktningar.

Hur detta i slutändan bekämpas är just genom att börja förändra sig själv, inse sina egna fördomar och bekämpa dem... fast det är ju bara början förstås...

#18  Sv: Varför går kvinnor i försvarsställning?? kezo
2006-09-27 12:37:32

Suvi:

CITAT: "Att ha en förståelse för att en kvinna "som beter sig som en hora" blir våldtagen av en man, är att ta mannen i försvar, det är att förminska, nedvärdera, kvinnan och ge mannen ett högre värde, och även om själva händelsen är avskyvärd enligt dom allra flesta kvinnor, så mannen som person, kanske inte anses som oskyldig, men anses inte mer skyldig till händelsen än kvinnan, därför skrev jag "dubbla" som ett frågetecken och inom parantes." SLUT CITAT

OK, då fattar jag. Håller helt med. Det kan också ses som ett sätt att ansvarsbefria mannen, typ "alla vet ju hur män är, att supa och flörta med främmande män är som att lämna bilnycklarna i låset, det är som att tigga om inbrott" etc. Och ja, DEN attityden finns. Tyvärr.

Men det kan också vara ett slags kontraproduktivt sätt att försöka skydda sig själv. Om vi låtsas att det BARA, eller FRÄMST, är kvinnor som beter sig på ett visst sätt som blir våldtagna, så kan vi alltså undvika det beteendet och därmed känna oss tryggare... Dvs: kvinnor resonerar så som ett sätt att hantera rädslan för att utsättas, män som ett sätt att rationalisera sitt eget eller andra mäns beteende, och därmed slippa känna skuld.

Lily:

Tja, det finns lögner, förbannade lögner och statistik! :)

Jag tror inte att det egentligen handlar om att statistiken "ljuger", utan att vi tenderar att övertolka och/ eller feltolka det som kommer fram.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?