feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Risker vid förlossning


Gå till senaste inlägget#1  Risker vid förlossning Zwitter
2006-09-25 12:28:57

"Varje dag spricker 11-12 kvinnor upp genom ändtarmen när de föder. Många av dem är ovetande om att något sådant kan hända eftersom få barnmorskor vill ta upp problemet.

-Många har förstått att de kan brista till en del, men att det ska bli problem i fortsättningen har de inte räknat med, säger Eva Westling, på Bäckenbottencentrum vid Danderyds sjukhus, till Aktuellt.

(...) Men informationen är känslig, för om fler kvinnor får veta om riskerna så kanske vården får en ström av kvinnor som vill ha ett planerat kejsarsnitt."

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a…

Jag vet inte om jag förut har sett en så öppen omyndigförklaring av kvinnor. Att som patient bli upplyst om riskerna med ett ingrepp, en procedur, en behandling eller en åtgärd av något slag är en rättighet, så vitt jag vet. Varför ska förlossningar vara undantagna? Det är helt orimligt att kvinnor inte ska bli upplysta om eventuella konsekvenser av den typ av förlossning de väljer, och istället behöva upptäcka dem på egen hand när det redan är för sent.

Det spelar ingen roll om det sker i all välmening. Vad ska i så fall bli nästa steg - att censurera bipacksedlarna i medicinförpackningar så att ingen patient råkar läsa om eventuella farliga biverkningar och vägrar ta sin medicin?

Det luktar "hysteriska fruntimmer"-tänk om detta, tycker jag.

#2  Sv: Risker vid förlossning elinlite
2006-09-25 12:41:31

Alltså, varför?
Jag tycker jag hela tiden får reda på en massa grejer som händer kompisar när de får barn, inte bara vid förlossningen, utan även under graviditeten, och efter, som de först efteråt får veta att är jättevanligt.
WTF?
Förvirringen och "hysterin" blir ju bara värre av att en känner att det är nåt som känns fel och tror att det är nåt dödligt värre.
Eller om en bara hör historier från kompisar som hört att det är "jättevanligt". *suck*

#3  Sv: Risker vid förlossning metamorfos
2006-09-25 14:03:52

Det är en konspiration! :P

Närå, allvarligt. Jag tycker också att det är fördj... dåligt att inte informera om allt. Skulle de göra det, kanske det aldrig skulle födas några barn över huvud taget... eller så skulle förlossningsvården kräva så inibombens mycket mera pengar i form av smärtlindring, proffsig assistans etc. etc.

#4  Sv: Risker vid förlossning elinlite
2006-09-25 14:14:37

Men meta, RIKTIGA kvinnor VILL inte ha smärtlindring.

*ironi*

#5  Sv: Risker vid förlossning metamorfos
2006-09-25 14:19:45

åh. visstja. det glömde jag ju.

#6  Sv: Risker vid förlossning Karra
2006-09-25 22:42:27

Jag har också hört skräckhistorier. När min kompis födde barn låg det en kvinna på förlossningen, som behövde "reconstructive surgery". Hon hade fött 3 st bamsebarn. Redan det första hade resulterat i sprickning upp till nacken ungefär, så när hon väntade det tredje hade hon velat ha kejsarsnitt, alternativt bli igångsatt när barnet vägde typ 3500 g (och inte typ 5500 g som de andra gjort). Nähädå sa läkaren, här skulle det inte bli nån igångsättning av, det går så fint att föda vanligt så...
Och ja som sagt, hon behövde reconstructive surgery.

#7  Sv: Risker vid förlossning Sinderella
2006-09-26 09:32:51

Enligt vad jag har förstått är hela förlossningsvården ett lotteri, och om du drar en högvinst eller nitlott beror på var i landet du bor.Så fruktansvärt orättvist! En annan sak, som är mindre allvarlig än att spricka svårt men som ändå är mycket viktig är hur länge du får stanna på BB, om du får ett eget rum där och om pappan får stanna kvar.Jag tycker att det borde vara lag på att alla nyförlösta ska få stanna 4 nätter om de vill, att de ska få ett eget rum och att pappan (eller "medmamman", eller en annan valfri person om du är helt ensamstående) ska få stanna.Jag har för mig att FI har detta inskrivet i sitt partiprogram men så vitt jag vet driver inget annat parti dessa frågor aktivt.Att få en bra start på sitt föräldraskap betyder så oerhört mycket för hur den första tiden blir.Jag själv drog en högvinst i förlossningslotteriet och hade en jättefin BB-tid och jag tror att det delvis var därför som jag aldrig upplevde den första tiden med babyn som jobbig, jag och hennes pappa gick omkring i ett lyckorus i en månad efter förlossningen....det är något jag önskar alla.

#8  Sv: Risker vid förlossning Liv
2006-09-26 13:45:55

Jag är förvånad över att kvinnor överhuvudtaget vill föda barn som förlossningsvården, MVC och liknande verkar se ut idag. Jag har i vart fall ingen lust. Föd upp mina eventuella framtida barn _utanför_ min kropp, tack!

#9  Zwitter kezo
2006-09-26 14:41:20

word!

Samtidigt innebär ju inte kejsarsnitt FÄRRE risker, snarare tvärtom.
Bara delvis ANDRA TYPER av risker.

Det viktigaste är att behandla varje kvinna individuellt och att få henne att känna sig trygg. "Det är aldrig HELT riskfritt att bära och föda ett barn, men de flesta får trots allt inte bestående men, och vi gör vad vi kan för att hjälpa dig. Kroppen är normalt gjord för att klara det, det finns effektiv smärtlindring mm". Det är det FÖRSTA man borde säga. Typ vara ärlig, men inte köra skräckpropaganda. Sen är det naturligtvis oerhört viktigt att förlossningsvården får tillräckligt med resurser och inte är något av ett lotteri, som det verkar vara idag.

Annars är jag inte förvånad över "mörkläggningen", det är väl ungfär som med p-piller. Biverkningarna bagatelliseras eller undanhålls för att inte underblåsa benägenheten att ha oskyddat sex...

#10  Sv: Risker vid förlossning CaheiaM
2006-09-26 14:42:08

Ja jag säger som Liv. Om det fanns ett alternativ där banet kunde växa, utanför min mage, så skulle det vara toppen. Adoption är något jag funderar allt mer på. Men det kostar så himla mycket och jag har inte de pengarna.

Bieffekter som tandlossning, inkontinens, smärtor efteråt, uppsvullen kropp, svårigheter att röra sig (gå alltså pga svulna fötter), infektioner som herpesblåsor och svamp i vaginan i samband med graviditeten, hur vanligt är detta egentligen?

#11  Sv: Risker vid förlossning Sinderella
2006-09-27 00:53:06

Det finns lätta graviditeter och förlossningar också, det är viktigt att nämna även om jag har full respekt för dem som inte vill bli gravida efter allt de hört. Det ÄR otroligt häftigt att känna barnet sparka de sista månaderna t.e.x, och en lätt förlossning som den jag hade är en otrolig upplevelse, det behöver man absolut inte vara särartsfeminist eller biologist för att hålla med om.
Mitt råd till alla kvinnor som känner oro inför en ev förlossning och därför tvekar inför att försöka skaffa barn på naturlig väg är följande:Se till att du får en barnmorska du är trygg med på MVC, som tar dig, dina frågor och funderingar på allvar.Man FÅR byta barnmorska på MVC om man inte är nöjd.Be att få ditt bäcken undersökt i god tid före förlossningen.(Det syns nämligen inte utanpå om du har brett bäcken eller inte, själv har jag en kropp som Kate Moss ungefär men ett rymligt bäcken.)Det betyder tydligen mycket hur bäckenet ser ut för hur lätt förlossningen blir.Har du trångt bäcken, begär antingen kejsarsnitt eller att få bli igångsatt ett visst datum så att du har kontroll och kan vara säker på att få t.e.x epidural om du vill.I MVC-journalen som man tar med till förlossningen kan man också skriva upp sina önskemål och förlossningspersonalen är SKYLDIG att tillgodose dem så långt det är medicinskt möjligt.Man kan t.e.x skriva att man vägrar bli uppklippt eller ha sköterskor liggande på magen för att pressa ut barnet utan att man om förlossningen blir långdragen vill ha akutsnitt istället.(Man kan göra snitt så länge huvudet inte är ute)Vet du att förlossningsvården i din stad är under all kritik, ordna i god tid innan så att du får föda på ett annat sjukhus.Ta reda på dina rättigheter och kräv dem!

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?