feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

F! och feminism *Val 2006*


Gå till senaste inlägget#1  F! och feminism *Val 2006* metamorfos
2006-09-10 14:46:16

Egentligen tänkte jag inte ta upp F! här, det säger sig liksom självt att F! har feminism på agendan. Här är deras valmanifest: http://www.feministisktinitiativ.se/valmanife… Där finns också en länk till pdf-dokumentet - men det är samma text.

Tråkigt nog står inte särskilt mycket om _hur_ F! vill göra, däremot _vad_ F! går till val på. Här finns individuell föräldraförsäkring med, liksom höjda kvinnolöner med mera.

#2  Sv: F! och feminism *Val 2006* Zwitter
2006-09-12 11:19:41

Förslaget om en fond för att minska löneklyftan mellan kvinnor och män kom ju igår, det kunde vara intressant att diskutera!

"Feministiskt initiativ föreslår att en jämställdhetsfond inrättas för att finansiera höjda kvinnolöner. Alla arbetsgivare ska betala en höjd arbetsgivaravgift på en halv procent till fonden, och staten ska skjuta till lika mycket. Pengarna, totalt 10 miljarder kronor, ska sedan användas till att betala ut jämställdhetsbidrag till arbetsgivare som höjer kvinnors löner."

http://www.feministisktinitiativ.se/artiklar.…

#3  Oförsvarbar underhållning på Fi:s kongress. Sinderella
2006-09-14 09:38:39

Fi har en del bra ideer och resonemang om man verkligen tittar efter noga.Detta drunknar dock i alla de barnsjukdomar partiet har.Ett riktigt lågvattenmärke var deras kongress förra hösten, där "underhållningen" bestod av radical cheerleaders visor om "att slita männen i stycken", "skära kuken av männen"o.s.v
Om man växt upp i Sverige, där vi haft fred i evigheter kanske vissa kan tolka detta som "ironi" "att slå underifrån" "motbild" e.t.c
Men har du flytt från tortyr och förföljelse, och kanske varit med om att män du hållit av, t.e.x din pappa, bror, son,make m.m har fått kroppsdelar avhuggna eller testiklarna sönderbrända så fastnar nog skrattet i halsen... Finns det några flyktingkvinnor i Fi?
Obs! Jag menar inte kvinnor med utländsk bakgrund överhuvudtaget, utan flyktingar. Deras perspektiv och eventuella reaktion verkade iallafall totalt ignoreras när man tillät denna "underhållning".

Jag måste tillägga att 1.Naturligtvis kan även andra än flyktingar ta illa upp av det jag beskrev ovan.
2.Jag är inte så naiv att jag tror att Fi är det enda parti som haft otäck underhållning på sina kongresser.Men Fi visade upp detta bland det första man gjorde som parti trots att man visste att media var där och filmade.

#4  Sinderella Zwitter
2006-09-14 12:34:50

Det där är intressant och, skulle jag vilja säga, själva problemet. "Om man verkligen tittar efter noga..." Jag tror inte att många bryr sig om att göra det. Det är sorgligt om RC-uppträdandet så långt efteråt ska få överskugga själva politiken, speciellt i en valrörelse som den här, där jämlikhet mellan kvinnor och män överhuvudtaget inte verkar vara en intressant fråga för våra ledande politiker.

#5  Sv: F! och feminism *Val 2006* Sinderella
2006-09-14 13:16:13

Ja, det är tråkigt att så många avfärdar Fi som trams innan de ens varit på hemsidan och tagit reda på mer om vad partiet konkret vill göra.Det finns mycket fördomar...
Men delvis är det faktiskt vissa partimedlemmars eget fel.

Plötsligt var man sexist, rasist, homofob och deltog i en häxjakt om man på minsta sätt kritiserade Tiinas uttalanden, t.e.x det om att "Kvinnor som ligger med män är könsförrädare"Ett uttalande som enligt Ebba Witt Brattström finns inspelat på band.

Jag ska berätta varför det gjorde mig upprörd.Jag är själv bisexuell och har finska rötter, så jag kan väl få bli upprörd utan att vara rasist och homofob.
Det är ingen hemlighet att Tiina har två biologiska barn.Jag tror inte att den helige ande har varit där,så alltså har hon själv begått "Könsförräderi" vid minst två tillfällen.Skulle andra regler gälla för henne än för andra kvinnor, och hon få någon sorts dispans för att ha sex med män? Det påminner mig om hur ledarna i gamla Östeuropa missbrukade socialismen och satte upp regler för folket som absolut inte gällde dem själva.Jag vet många fler än jag som blev upprörda av uttalandet av just den här orsaken, och inte för att de är sexister, rasister eller homofober.
Sedan kan jag hålla med om att media delvis har behandlat Tiina orättvist.

Vad jag vet har hon dock inte sedan stormen lagt sig tagit tillbaka, bett om ursäkt eller ens gett en tydlig förklaring till uttalandet.

Något som i och för sig inte är unikt för henne, hur vanligt är det att en politiker överhuvudtaget uppriktigt ber om ursäkt för något han/hon sagt eller gjort och erkänner :Detta var fel av mig

Gudrun har gjort det tidigare vid flera tillfällen, och det ska hon ha all heder för.

#6  Sv: F! och feminism *Val 2006* nikder
2006-09-14 16:39:03

Ja, varför inte öka företagens kostnader lite till. Det kommer säkert att ge kvinnor höjda löner. Inte. Om majoriteten av kvinnorna är anställda i offentlig sektor så kanske det är så att den offentliga sektorn ska rensa upp på sin egen bakgård innan vi börjar snacka om det privata näringslivet.

#7  nikder toffte
2006-09-14 22:54:15

Det är ett par saker jag inte hänger med i i ditt resonemang:
Vad får dej att tro att F! inte skulle anse kommun, landsting och stat som arbetsgivare när det ska till och betalas in pengar till fonden? Och var är det som får dej att tro att det privata näringslivet skulle ha jämställda löner? Och varför tror du att företag inte skulle vilja ha tillskott ur jämställdhetsfonden?

#8  Sv: F! och feminism *Val 2006* Zwitter
2006-09-15 09:54:46

När jag har lyssnat på Gudrun Schyman och andra ur F! så har jag fått intrycket att de i allra högsta grad förstår vidden av problemet med löneorättvisorna i den offentliga sektorn och vill göra någonting åt det. Jag tror inte att planen är att ignorera den och sätta all press på det privata näringslivet. Varför skulle en inte kunna göra båda sakerna på en gång? Måste det ena komma före det andra?

Jag är inte företagare men skulle gärna betala en extra slant i form av skatt för att höja kvinnors löner.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?