feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Kön och konstnärligt urval till en utställning


Gå till senaste inlägget#1  Kön och konstnärligt urval till en utställning CharlieYaroslaw
2006-09-06 15:12:32

Om en curator/producent ska välja ut verk till en utställning som fokuserar på ung konst från konstskolor är det då mest relevant, utifrån ett jämställdhetsperspektiv, att välja 50/50 av båda könen. Eller ha en namnlös bedömning där verkens kvalité får tala sitt eget språk utan variabler som kön, namn eller ursprung?

#2  Sv: Kön och konstnärligt urval till en utställning metamorfos
2006-09-06 15:25:46

Välj den bästa produktionen från varje elev. Det är åtminstone rättvisast.

#3  Sv: Kön och konstnärligt urval till en utställning metamorfos
2006-09-06 15:47:40

Egentligen vore det jämställdast att välja bara de enskilda verkens kvalité räknas, utan att snegla på kön, ålder,etnicitet osv.

Men å andra sidan... kvalité är biased, enligt vems bedömning är ett verk bra och ett annat dåligt?

#4  Sv: Kön och konstnärligt urval till en utställning CaheiaM
2006-09-06 15:53:47

Håller med meta. Det bästa är ju att ha namnlösa ansökningar och välja det av bästa kvalitet. Ska det tas någon hänsyn till åldern på utställarna?

#5  Sv: Kön och konstnärligt urval till en utställning CharlieYaroslaw
2006-09-06 16:15:42

Jag tror man måste välja ut några som är verksamma inom fältet som definierar kvalité och att de sen får göra urvalet. Så att man får en åsikt som är kvalificerad inom fältet och har en erkänd röst.

Jag tycker inte ålder är så intressant som variabel om man väljer mellan en person som är 21 eller 26 men man kan ju sätta en övre/undre gräns när man fastslår riktlinjerna för utställningen.

#6  Sv: Kön och konstnärligt urval till en utställning metamorfos
2006-09-06 19:49:55

"verksamma inom fältet" "en åsikt som är kvalificerad inom fältet" "en erkänd röst" - hur homogen är den gruppen som ska lämna en kvalificerad åsikt och en erkänd röst?

Det här snuddar vid det jag är ute efter. Vem är det som har en erkänd röst i dag? Konstfacks rektor? Konstkritikerna på DN?

#7  Sv: Kön och konstnärligt urval till en utställning Liv
2006-09-06 23:42:37

De som ska välja ut verken (om verken anonymiseras) borde ju väljas ut med nån form av mångfald i baktanke, hur lätt det nu är. Annars är det väl lätt att det bara blir en rådande kanon som manifesteras i utställningen.

#8  Sv: Kön och konstnärligt urval till en utställning CharlieYaroslaw
2006-09-07 15:22:41

Absolut bra tanke Liv - att man sätter en agenda för mångfald inom utställningens definierade genrer och så gör man ett urval utifrån det.

Med erkänd röst menar jag någon som är verksam inom fältet som har en trovärdighet i media och inför utställarna. Jag tror ex. inte att så många accepterar en sjuksköterska eller en revisor som trovärdiga röster när det gäller konstnärlig kvalité. Då blir snarare konceptet att verket väljs ut av personer som saknar konstnärlig utbildning och då blir det lätt att angripa deras val eftersom dom inte har tillgång till kontaktnäten och kanalerna som legitimerar dom. Som jag ser det är det en oerhörd skillnad på att välja konst professionellt och till vad man vill ha hemma. Även om man väljer samma verk kräver en professionell kontext att man kan argumentera för sina val.

#9  Sv: Kön och konstnärligt urval till en utställning Alex
2006-09-07 15:27:44

Men... om jag inte har helt fel så är en majoritet av de studerande på konstskolor (högskolor eller gymnasienivå?) kvinnor. Ska man väga in det i urvalet? Det kanske är bättre att ha fler verk av kvinnliga konstnärer om man vill ha båda könen rättvist representerade.

#10  Sv: Kön och konstnärligt urval till en utställning CaheiaM
2006-09-07 16:15:56

Alex
Rättvist representerade inom konsten eller samhället? Frågan är ju om kvotering med ålder osv är viktigare än den kvalitet man presenterar? Antar att utsällarna vill göra ett bra projekt där det som visas har en hög standard. jag tycker iofs inte att konstskola är ett bevis på kvalitet i sig. Många gånger så omformas ju studenterna till att producera typisk Freja-konst eller konstfacks konstnärer

#11  Sv: Kön och konstnärligt urval till en utställning metamorfos
2006-09-07 19:07:04

Men återigen: vad är "hög standard" och vem sätter kriterierna för den?

Jag är helt inne på Livs linje.

#12  Sv: Kön och konstnärligt urval till en utställning CharlieYaroslaw
2006-09-07 23:15:36

What’s true om man vill spegla verkligheten på konstskolor ska man ha fler kvinnliga konstnärer. men jag gillar Livs idé om mångfald utifrån flera olika kriterier. Ska sätta mig och försöka formulera såna.

Den konstnärliga kvalitén jag är ute efter är ett välgenomfört koncept med intressant tanke bakom och som dessutom är snyggt gjord. Det gäller att både våga ta ut svängarna och göra det så det är estetiskt tilltalande (eller j-vligt fullt om det är tanken)

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?