feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Rollen som den hjälplösa kvinnan?


Gå till senaste inlägget#1  Rollen som den hjälplösa kvinnan? Dumbangel
2006-08-19 00:44:48

Jag skulle vilja veta hur ni ser på situationen men kvinnor som spelar rollen som den hjälplösa flickan som inte kan själv för att få män att hjälpa de eller göra något åt de.

Det kan t.ex. vara att man vill ha hjälp med att byta däck på bilen eller något annan stereotyp syssla (eller mindre stereotyp syssla kanske.) Jag tänker inte direkt på att man vill ha hjälp utan just att man klär i sig en roll som hjälplös för att få den hjälpen.

Är det OK att agera så här? Hur är det om en feminist agerar så här? Är det nån här som brukar göra så? Finns det något bra syfte i ett sådant agerande ur ett feministiskt perspektiv eller rimmar det dåligt med feminismen?

#2  Sv: Rollen som den hjälplösa kvinnan? Johanna
2006-08-19 01:04:29

Jag ser detta beteende som en naturlig utveckling av det genussystem som existerar. Ibland är det lättare att på kort sikt nå fördelar genom att spela på gängse könsroller.

Jag klandrar inte enskilda (icke alltid genomtänkta individer) som gör så här, men tycker generellt att saker som bara underbygger de traditionella könsrollerna är dåliga. Jag försöker själv undvika detta beteende, men... det är svårt att döma andra, vi är ju trots allt alla en del av det samhälle vi lever i....

#3  Sv: Rollen som den hjälplösa kvinnan? Faktum
2006-08-19 03:05:15

Jag tänker mig att detta sker väldigt ofta men att det görs till stor del omedvetet, att det inte görs ett aktivt val att bete sig så i diverse situationer.

Är det OK att agera så här?

Jag ser det som väldigt svårt att döma nån för nåt som sker utan en medveten tanke bakom. De blir svårare när personen ifråga gör det medvetet, dvs vet mycket väl om vad som pågår och använder tekniken regelbundet. Men att säga att det inte är OK att göra det blir lite för mycket förmyndarvibbar för min del.

Hur är det om en feminist agerar så här?

Jag vill tro att feminister är medvetna om det i större grad och tillsammans med sin feministiska övertygelse så ser jag på det som "allvarligare" än om en icke-feminist gör det. Det blir en slags dubbelmoral, att jobba mot att bryta just sånt här beteende men ändå medvetet bryta mot det rimmar illa.

Finns det något bra syfte i ett sådant agerande ur ett feministiskt perspektiv eller rimmar det dåligt med feminismen?

Ser inget som skulle vara kompatibelt med feminismen i ett sådannt agerande, tycker det rimmar illa.

#4   charlie
2006-08-19 18:02:10

tycker ni att det är ok att ifrågasätta en kvinna som använder sig av denna metod, och hur gör en det på bäst, dvs mest konstruktivt, sätt?

#5  Sv: Rollen som den hjälplösa kvinnan? kezo
2006-08-19 19:42:15

Jag avskyr denna "hjälplöshetsroll". Om man verkligen inte kan är det en sak, och ibland är det skönt att ha någon att luta sig mot, men det gäller ju även MÄN.

Jag tycker att man ska ifrågasätta detta "spel" när det är uppenbart, men på ett taktfullt sätt. En del kan säkert ta illa upp annars. Att slänga ur sig: "klarar du inte det där själv?" kan naturligtvis uppfattas som otrevligt, men man kanske kan säga: "kom igen nu, nu tar vi i!" (Beroende på vad det gäller). Jag tror att det är bättre att försöka så ett frö här och där, föregå med gott exempel, inte själv ropa på sällskapets starkaste kille så fort något är lite tungt eller tekniskt, ifrågasätta om någon öppet säger att killar är bättre etc - än att hålla långa, icke ombedda föreläsningar om feminism och könsroller.

#6  Sv: Rollen som den hjälplösa kvinnan? Dumbangel
2006-08-20 04:10:09

Namn sa:
tycker ni att det är ok att ifrågasätta en kvinna som använder sig av denna metod, och hur gör en det på bäst, dvs mest konstruktivt, sätt?


Jag vill inte direkt ifrågasätta någon utan anledning eftersom jag inte riktigt vet hur jag ska tolka situationen och det är därför jag frågar. Men som jag ser på agerandet så är en nackdel med det att det spelar på och försärker olika könsroller. Därför vill jag veta om det finns nån som ser på ett annat sätt på situationen som gör det rättfärdigat att agera utefter könsrollerna på det sättet. Eller finns det de här som tycker att det är helt OK att utnyttja de könsroller som finns för att de ändå finns där?

#7  Sv: Rollen som den hjälplösa kvinnan? Faktum
2006-08-22 15:36:46

Blir man inte ibland "tvungen" att utnyttja de etablerade könsrollerna för att överhuvudtaget kunna fungera i samhället.
Vi uttnytjar säkerligen alla könsrollerna på ett eller annat sätt för egen vinning utan att kanske veta om det.

#8  charlie olaberg
2006-08-22 19:04:42

Bakom "ifrågasätta" döljer sig ett inte så litet skuldbeläggande. Att en kvinna väljer den position som patriarkatet belönar är inte så underligt. Det krävs mod och kraft att bryta.

#9  olaberg charlie
2006-08-24 22:04:16

jag skriver slarvigt, jag menar beteendet, inte personen. min fråga kvarstår dock. förstår jag dig rätt att du inte tycker det är ok? och ja, jag blir också belönad av patriarkatet ibland, jag vet hur svårt/lätt det är.

#10  Sv: Rollen som den hjälplösa kvinnan? meandro
2006-08-24 22:30:58

jag blir personligen _superirriterad_ när tjejer vägrar försöka förstå och istället spelar: "jag-fattar-inte-för-att-jag-är-ju-bara en-liten-söt-ofarlig-tjej-kan-du-visa-mig-du-som-är-en-kille".
Hon förstör ju för alla andra tjejer och bekräftar fördomen att tjejer är mindre smarta/tekniska etc.

Jag har inte lika svårt för när en tjej tar rollen som den fysiskt svagare, eftersom tjejer ofta är fysiskt svagare (även om tjejer inte är fysiskt handikappade som vissa själva verkar vilja påskina -när de passar dem).

#11  olaberg NoManIsAnIsland
2006-08-25 00:47:16

absolut. men en får välja. en kan inte vilja ha bort patriarkatet och samtidigt försöka bibehålla det. eller det är klart en kan, men det blir lite snurrigt. som när ericssson-anställda demonstrerar eftersom de får sparken eftersom deras pensionsfonder som äger ericssonaktier kräver snabbare lönsamhet...

#12  Sv: Rollen som den hjälplösa kvinnan? MarianneK
2006-08-26 04:03:00

Jag har en feministisk killkompis som menar att tjejer bör använda sig av detta mot stereotypkillar för att få fördelar, för att därigenom väga upp en del av nackdelarna i vardagen.

Och för en enskild person kan ju detta öka rättvisan, men jag tror att det är dåligt för jämställdheten i allmänhet.

Själv är jag lite kluven. Generellt är jag helt emot, men jag tycker inte att en ska döma för hårt, framförallt när mycket unga tjejer tar den rollen. Men när högstatustjejer som är förebilder för många tar på sin den hjälplösa rollen tycker jag att det är förkastligt.

#13  Sv: Rollen som den hjälplösa kvinnan? Terminator
2006-08-26 08:58:58

Nej men ush vilken dålig idé att använda könsrollsbeteende mot könsrollskillar! Kan fatta att det kanske skapar en stunds "balans", men varför on earth skulle en vilja medvetet bekräfta deras kvinnobild? Dessutom tror jag, att när en beteer sig efter mönster som en egentligen vill undvika har en fullt upp att hålla sig från att falla i det mönstret.

Jag har funderat rätt mycket kring det här, tillsammans med manliga partners. Jag föredrar samarbete, men samtidigt tror jag att av invanda mönster gör sig lätt påminda och att vardagen är det bästa tillfället att fajtas mot dem alla gånger.

#14  Sv: Rollen som den hjälplösa kvinnan? TheCarolinch
2006-08-26 11:42:36

sen är det ju så, att trots att en är en superkompetent och intelligent feminist, så hamnar en ju ibland i situationer där en faktiskt måste be könsrollsmän om hjälp med något.

att då be om hjälp "från människa till människa", utan att anspela på kvinnlig hjälplöshet, det tycker jag är en utmaning. tips, någon?

#15  TheCarolinch fredriktomte
2006-08-27 15:26:40

Tja, varför inte be om hjälpen på samma sätt som du skulle be en annan kvinna? Dvs, utan att anspela på svaghet, gullighet, söthet, osv, osv.

Om könsrollsmannen sedan läser in någonting i din förfrågan så är det ju hans problem, inte ditt.

#16  Sv: Rollen som den hjälplösa kvinnan? TheCarolinch
2006-08-27 17:47:38

fredriktomte

jag tror du underskattar betydelsen av ens undermedvetna här, vore det så enkelt som du skriver, så vore ju saken klar.

#17  till Carolinch fredriktomte
2006-08-27 18:23:40

Kanske det. Men om du medvetet anstränger dig för att ställa frågan på exakt samma sätt som du gör till en kvinna så har du därigenom förmodligen din bästa chans att undvika spela på kvinnlig hjälplöshet (såvida du inte misstänker att du spelar liten och hjälplös även i närheten av andra kvinnor, men såvitt jag förstått är det där en taktik som främst nyttjas mot män). I den mån ditt undermedvetna ändå styr in dig på ett könsrollskonformt beteende så är det nog inte så mycket du kan göra. Det kan förståss vara en poäng att analysera sitt beteende för att se skillnader i agerande beroende på den andra partens kön. Men om det är så att ditt undermedvetna påverkar ditt beteende även när du medvetet anstränger dig för att bete dig som om mannen vore en kvinna så är det ju rimligt att anta att ditt undermedvetna även skulle påverka analysen (t.ex. genom att rationalisera vissa handlingar och ageranden).

Personligen tycker jag dock att man inte bör vara alltför hård på sig själv. Man får göra sitt bästa. Att lyckas helt och hållet kommer man förmodligen aldrig att göra. Det är egentligen inte säkert att det är önskvärt heller. Vi är ju alla produkter av våra omgivningar och de normer och ideal vi växt upp med. Sådant kan inte tvättas ut över en natt, och försöker man tror jag risken är stor att man drar på sig en massa ångest och skuldkänslor.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?