feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

student och förälder?


Gå till senaste inlägget#1  student och förälder? lazyjane
2006-08-14 09:44:06

jag vill skapa en diskussion kring hur det funkar att vara student och förälder... vad är problem och vad är bra? går det ihop med pengar från csn? går det ihop med själva pluggandet? är ditt universitet eller din högskola barnapassad? hur är det att vara ensamstående?

#2  Sv: student och förälder? kezo
2006-08-14 10:33:29

Jag har inga egna erfarenheter av det, men genom en kompis har jag förstått att det är tufft - dock inte omöjligt - att kombinera studier med föräldraskap. Vissa högskolor och universitet är bättre anpassade än andra, men generellt verkar det tyvärr vara så att man får stå på sig och slåss för det man har RÄTT till (en likvärdig utbildning med hänsyn till att man har barn, står i högskoleförordningen att ingen får diskrimineras). Tyvärr möts man av mycket oförstående, trots att fler och fler studenter är lite äldre och många av dessa har barn.

Ekonomiskt är det också tufft, särskilt som ensamstående, men man kan visst få något extra bidrag från csn. Frågan är hur långt det räcker.

Det min kompis (och andra) säger är positivt, är att det kan vara lättare med hämtning och lämning på dagis mm, om man bara har några lektioner om dagen/ i veckan, det behöver inte bli 10-timmarsdagar för barnet. Är barnet litet, kan man ju också plugga på kvällen när det har somnat. Tidsmässigt är man (oftast) mer flexibel som student. En annan fördel är att man - när man väl har sin examen och ska söka jobb - redan har småbarnsåren avklarade (kanske) - arbetsgivaren behöver inte vara lika orolig att man vill vara föräldraledig redan något år efter att man har börjat jobba... Det kan göra en mer attraktiv att anställa.

#3  Sv: student och förälder? Arryn
2006-08-14 11:44:26

vad är den feministiska kopplingen här?

#4  Sv: student och förälder? lazyjane
2006-08-14 11:54:31

arryn: att kunna förena sitt yrkesliv (och där inkluderas studier) med att vara förälder har varit en fråga driven av feminister under många och långa år. behövs det någon bättre förklaring till kopplingen?

kezo: ja, det är konstigt att det ska vara så svårt för vissa skolor att få ihop det: det är som sagt en rättighet att bli behandlad lika. om man exempelvis lägger tentor på helger eller seminarier på omöjliga tider blir det givietvis svårt för många (och då inte bara studenter med barn) att hänga med. som du säger kan studenter oftast vara mera flexibla än folk som jobbar heltid, men inte alltid. det är bra att positiva sidor lyfts fram också. barn skall ju inte bara vara problem!

jag har hört att det finns en del negativa attityder på dagis om studenter, att de bara har csn för att slippa ta hand om sina barn etc. är det någon som varit med om detta?

när det gäller pengar, har det extra bidraget från csn hjälpt något? hur funkar det att vara föräldrarledig som student? är det lätt att tillgodogöra sig utbildingen efteråt?

#5  Sv: student och förälder? svenskaflicka
2006-08-14 12:20:07

En gammal siffra, eller från då jag var student, typ för 10 år sedan så hade 25% av alla studenter barn. Så oavsett hur svårt det än är så är ju föräldrar rätt kända för att klara av saker och ting.

Nu finns det extra bidrag för föräldrar som är studenter, men det är väl bara lån eller? Det gör det svårt att jämföra med hur det var i början på 1990-talet och innan - då studenter med barn fick 3000 kr extra i månaden som barntillägg till studiemedlet. I krisuppgörelsen mellan den borgerliga regeringen och sossarna var detta en sak som försvann.

Om du ska vara föräldraledig som student beror ju så klart på hur mkt du jobbat innan du är student. Att som två föräldrar överleva på grundbeloppet i föräldraförsäkring + studiemedel är ju inihelvete svårt, även om det såklart är möjligt. Men jämfört med de två-vuxna-hushåll som klagar på att de förlorar när mannen är hemma blir ju löjeväckande i jämförelse.

Sen finns det såklart fördelar med att vara student och ha barn. Åtminstone om en läser ämnen där studenten själv kan styra sitt pluggande (vilket ju är svårare i laborativa ämnen). Snacka om att en som student med barn lär sig att bli flexibel.

Det som är en knepig sak med att vara student med barn är samtidigt myndigheter och samhällets syn på studenter - såsom att de är barn eller i vart fall inte vuxna. Trots att det finns massor av studenter med barn så är dessa osynliga i bilden av studenter. När jag var student och hade barn så var mitt barn med i massa sammanhang, på föreläsningar etc när det inte gick att lösa på annat sätt. Funkade för mig, men det är fasiken inte så lätt för alla om en har skrikiga barn etc.

#6  Sv: student och förälder? Dumbangel
2006-08-14 12:23:15

lazyjane sa:
jag har hört att det finns en del negativa attityder på dagis om studenter, att de bara har csn för att slippa ta hand om sina barn etc. är det någon som varit med om detta?


Oj, det tycker jag låter förfärligt...Det osar fördomar för mig och det är absolut inget man vill höra från någon person som har en nära relation till ens barn...

#7  Sv: student och förälder? svenskaflicka
2006-08-14 12:23:59

Att vara doktorand - eller forskarstuderande - med barn är ju något som ofta brukar tas upp också som ett stort problem. Här verkar det som så ofta annars, att det för män inte är ett problem att skaffa barn under forskarutbildningen medan det för kvinnor är det. Kvinnor bildar istället familj när blivit klara med avhandlingen, vilket gör att de får sämre möjligheter att meritera sig - det finns en tidsgräns efter disputation inom vilket det är möjligt att få post-doc-stipendier (alltså en slags efterstöd för nyblivna doktorer).

#8  Sv: student och förälder? Terminator
2006-08-14 14:08:17

Jag var ensamstående och förälder under hela min studietid. Jag hade dock dock delvis- och till slut gemensam och delad vårdnad av barnet och jobbade samtidigt uppskattningsvist 10-30%. Jag har även ett flertal vänner som pluggar/har pluggat med barn-ensam.

Absolut tuffast är nog naturvetenskapliga ämnen där det är oftast krav på labbar och väldigt långa dagar...och långa dagar tar inte slut ens hemma när en måste plugga plugga plugga... och hinna med annat=barnet.

Det som är ett måste är att inte ha orimligt långa resor till plugget och att en har möjlighet till någon sorts avlastning. Om inte mor/farföräldrar eller andra släktingar finns så är en kontaktfamilj kanske en möjlighet att få tid till att plugga/jobba.

Själv tyckte jag att jag hade det rätt så bra, jag jobbade, bodde relativt billigt och cashade in bostadsbidrag mm. Samtidigt var det alltid en pussel att få ihop sommaren och julen och allt det där...och det är det fortfarande eftersom jag inte lyckats med att få ett jobb.

Dessutom kände jag mig tvingad till att ta studielån--något som jag annars absolut inte gjort. Svårt att klara sig annars! I det stora hela gick det dock bra men det finns MASSOR jag skulle vilja förbättra och förändra. Gör kanske en lits alite senare när jag har tid :-)

#9  Sv: student och förälder? lazyjane
2006-08-14 14:25:32

ja just det, julen är ju helt sjukt när man tänker på pengarna. på sommaren har man ju iaf en rimlig chans till att få sommarjobb (och låta stackars ungarna vara på dagis för jämnan, året runt) men på julen är ju inte det riktigt lika lätt.

en kontaktfamilj? hur skulle det funka? låter intressant! jag har funderat kring om man möjligtvis skulle kunna ha barnpassning på campus. ungefär som ikea och friskis och svettis. man kan lämna sitt barn till lek och roligt istället för att sitta med på tråkiga seminarier/föreläsningar. man skulle kunna ha typ föräldrar-kooperativ. vad tror ni?

terminator: skulle gärna läs listan!

#10  Sv: student och förälder? Terminator
2006-08-14 15:17:09

lazyjane: jag är i alla fall helt emot universitetsdagis även om det vore väldigt bekvämt för föräldrarna/föräldern...det är nog bättre att gå på dagis ungefär där en bor (=dagis/skolkompisar som bor nära) och där även den sociala blandningen blir lite mer än "barn till universitetsfolk och universitetsfolk". Skulle på sätt och vis kunna bli lite elitistiskt...fast å andra sidan tar ju boendesegragationen hand om det för det mesta i alla fall :-/

En kontaktfamilj kan man faktiskt få tex om en står väldigt ensam i sin föräldraskap, hör med socialkontoret i din kommun. Har inte större pejl på hur lätt det är att få en sådan och om man måste acceptera "vilken familj som helst". Förmodligen inte. Men ge det ett försök! Kräv det!

Jag har organiserat en ensam-förälder-grupp där jag bor när jag var nybliven singelförälder... det var bra men rent praktiskt kan det ändå vara svårt att få till det hela även om man kan till en viss del stödja varandra. Tex kan en ju få hjälp av varandra rent praktiskt när man som mest behöver det: på kvällarna. Inte alltid det lättaste att lämna ett litet barn att sova hos nån annan på en vardag. Suck! Jag återkommemr med listan (är på jobbet)

#11  Sv: student och förälder? lazyjane
2006-08-14 16:04:09

terminator:

jag menade inte att det skulle vara ett universitetdagis, bara barnpassning. det finns ju viss skillnad i det. fast det är klart att riktigt dagis är att förespråka. jag tycker precis som du att en av de bra sakerna med dagis är att barn får träffa andra som inte är precis lika. just nu är det ju inte riktigt så på universitet, men man får väl hoppas att det blir lite mer blandat i framtiden. på grundnivån är det ju iaf lite bättre än förut, även om just klass är väldigt svårt att fixa.

#12  dagis svenskaflicka
2006-08-14 16:21:32

erfarenheterna från det dagis som studentkåren i Uppsala drev vet jag var goda, men där fick vill jag minnas också andra barn gå som bodde i området. Och i studentstäder så är ju såklart inte dagis för studenter mer socialt segregerade än andra dagis. Men det gäller förstås studentstäder och högskolestäder med studentområden, snarare än Stockholm där boendet är mer utspritt.

Och genom att ha särskilda dagis för studenter och doktorander, så ökar det möjligheterna att minska den sociala snedrekryteringen och för exempelvis ensamstående med barn att studera. Detta då dagis kan ha öppet på lördagar då ju ofta tentor är exempelvis.

#13  Sv: student och förälder? Terminator
2006-08-15 16:01:36

några saker jag har funderat på:

*mer bidrag (absolut inte lån!) för studerande föräldrar

*öht rätt till en skälig levnadsstandard som förälder som inte har hunnit tjäna en massa pengar innan barn. En miniminivå kring kanske 10 000:- för föräldrapenningen alltså.

*lättare att få till nån sorts flextid på dagis, ibland behöver (även givetvis andra än studenter) tid att då förslagsvis studera på kvällarna och helgerna. Samtidigt behöver dessa personer kanske inte regelrätt "nattis" istället av dagis.

*bort med taket hur mycket en får tjäna under studiehalvåret för föräldrar- bort med taket för alla som inte vill ta lån.

*bättre studievägledning för alla i allmänhet och studerande föräldrar i synnerhet. Det kan behövas hjälp för att planera sina studier och se till att de leder dit en vill komma!

*bättre möjligheter att flexa med ens studier. Det är helt galet att det inte är lättare att plugga någonting "som bara finns heltid" halvtid, 75%...det skulle underlätta för just ensamstående föräldrar för det är jäkligt svårt att få till allting tidsmässigt ibland!

*någon sorts bättre lösnigar för studiemedel och studier öht. Om jag har förstått det rätt har en rätt att välja månadsvis när en vill ta studiemedel i Danmark...kanske liknande system? Tre terminer per år istället av två vore också helt tänkbart.

Tänk om det bara fanns en paus på fyra-sex veckor på sommaren OCH att det fanns (ekonomisk) möjlighet att faktiskt kunna hålla den som semester. Alla skulle bli klara tidigare och det skulle inte vara så förbenat svårt att både försöka sommarjobba som tusan OCH ha ledigt med barnet/en och försöka leva på sparslantar/motvilliga socialsekreterares välvilja.

Jag kanske kommer på fler grejer, men det här var allt för nu :-)

#14  Sv: student och förälder? Arryn
2006-08-15 21:12:18

lazyjane: jag ser också den feministiska kopplingen, det kändes bara som att man antog att studerande ensamstående förälder = en mamma = feministisk koppling. Det hade nog inte uppfattats som en feministisk fråga på samma sätt om man explicit pratade om ensamstående studerande pappor. Det är ju ganska intressant för när man säger studerande förälder så är det en mamma jag ser i huvudet. Kanske beror på att alla år jag har studerat så har jag träffat på en rad mammor på kurserna som har pratat om sina barn, men inte särskilt många pappor.

Men det har ju inte med trådens ämne att göra egentligen så fortsätt att diskutera på ni :)

#15  Sv: student och förälder? lazyjane
2006-08-21 10:10:24

arryn: jag tycker att det är intressant som du säger att en antar att student + förälder = kvinna. det beror nog på en hel del saker. jag har träffat en manlig student-förälder under mina år på högskolan och det var när jag läste genusvetenskap. annars har det varit bara kvinnor. det är väl ett problem som genomsyrar samhället generellt, ansvar för hem och barn har mamman. därför påverkar det henne i större grad och därför pratar student-mammorna om sina barn. så på så sätt är det ju inte direkt fel att tänka sig att studetnerna med barn är kvinnor, för i stort sätt så är det nog kvinnor som påverkas om man ändrar regler, ordningar, normer när det gäller detta.

...och det hör väl lite till tråden iaf? :)

#16  Sv: student och förälder? Terminator
2006-08-21 11:37:53

Jag har ifs träffat både män och kvinnor som har barn och som studerar...vissa helt ensamma, andra med delad vårdnad.

En kille i min utbildning (ungefär i min ålder=30+) som var gift och hade två barn jobbade tex heltid under studietiden (av förståeliga skäl var han inte alltid närvarande vid föreläsningar) och fick ofta kommentarer som "ja det måste man nog om man har barn".

Jag upplevde det ganska könsstereotypt- som om att han typ "måste" försörja familjen även om han pluggar...Att leva på csn "funkade inte" för honom och inget fel med det, men det måste väl kunna gå!

#17  Sv: student och förälder? lazyjane
2006-08-21 13:13:20

jag har såklart träffat killar som har haft barn under min studietid, men den enda som har pratat om det, och dessutom varit föräldraldig, var genuskillen. däremot många mammor. som jag har upplevt det verkar det viktigaste, förutom pengarfrågan, vara behovet av ett fast schema som inte förändras. inte för tidiga morgonar och inte för sena kvällar.bra lista på grejer som kan förändras termiantor!

#18  Sv: student och förälder? Zeppe
2006-08-22 00:39:07

För en kompis till mig gick det bra. Pappan kunde flexa och ta barnet när hon hade obligatoriska grejor, och ibland tog hon med knodden. Studieuppehåll under barnets första månader förstås. Ekonomiskt antar jag att det löste sig med hjälp av hans lön (självklart är det inte så för alla). Hon fick hjälp av stvl med att välja bland kurserna så hon kunde ta dem i en ordning som passade. Trots barnet blev hon klar före mig, jag antar att hon helt enkelt blev tvungen att hålla tiderna osv, medan jag själv utan vidare kunde välja att sova bort en måndag om jag kände för det, och plugga ifatt nån annan gång.

Jag vet inte hur de delade på ledigheten, men kan tänka mig att det blev många dagar över eftersom hon inte var borta mer än tre månader, och kurserna hon började med inte hade speciellt mycket schemalagd tid. Har andra studentföräldrapar i bekantskapskretsen som lyckats få dagarna att räcka i evigheter, genom att turas om och plugga koncentrerat när barnet sover och liknande. Att vara ensamstående blir naturligtvis en helt annan situation.

#19  Sv: student och förälder? olaberg
2006-08-22 18:19:16

Jag har haft späda barn som student och som arbetande.

Det var tufft som student.

Det är _ännu_ tuffare som arbetare.

Så, även om det frestar på att vara småbarnsförälder och student, är det ännu värre som arbetare, enligt min erfarenhet. Så skaffa barn medan ni pluggar, ni som pluggar!

#20  olaberg svenskaflicka
2006-08-22 20:32:39

På vilket sätt är det värre som arbetare att ha barn? Vad gäller möjlighet till föräldraförsäkring, ledighet vid sjuka barn, semester med barnen på sommaren? Vad gäller den ekonomiska vardagssitutationen?

#21  Sv: student och förälder? olaberg
2006-08-22 20:40:44

Näe, ekonomin är bättre nu. Mycket bättre. Som student och förälder var det knapert. Men flexibiliteten.

Så här är min erfarenhet och rangordning:

Frilans jobba hemifrån - bäst ekonomiskt och frihetsmässigt
Plugga - fattigt men fritt och billigt att leva
Arbetare - mindre frihet, "bättre" ekonomi (högre intäkter) å andra sidan högre utgifter.

Observera att mina erfarenheter gäller småbarnslivet upp till 3 år ungefär. Vid cirka 6 år började barnen bli dyra. Fram tills dess kostade de mindre än barnbidraget per månad.

#22  Sv: student och förälder? svenskaflicka
2006-08-22 20:44:46

Och allmänt, självklart finns det ju massor av exempel på föräldrar som studerar och klarar av det. Som jag skrivit ovan så är det ju åtminstone enligt gamla siffror var fjärde student som har barn (med utbyggnad av högskolor runt hela landet kanske antalet studenter med barn är än fler - borde förstås mejla SFS för att ta reda på ordentliga fakta). Frågan är ju hur många som inte studerar för att de har barn. Det är ju svårare att veta.

Och jag menar det finns hur många fattiga människor som helst som har barn. Och de klarar sig också, men det är inget vi vill ha, inte jag iaf. Men här är frågan varför studenter som studerar ska behöva vara fattiga automatiskt. Eller viktigare, varför deras barn ska behöva vara fattiga? Så givetvis måste villkoren förbättras och studenter med barn synliggöras. Och föräldraskap uppmuntras hos studenter och doktorander. Inte ses som något avvikande som det är idag.

Den feministiska aspekten är självklar. Känner många pappor som har haft barn och studerat, och flera har tyckt det varit oproblematiskt. Vilket ju handlat om att de haft mammor till barnen som fixat "det där". Att jag fått reda på att de haft barn har varit en slump. För fler av de kvinnor med barn som studerat som jag träffat på har föräldraskapet var en självklarhet att diskutera. Detta är inte bara en bild jag fått själv utan också som jag mött i erfarenheter från de som jobbat studiesocialt inom Sveriges Förenade Studentkårer (SFS).

Omvänt finns det förstås samma problem som vad gäller män med barn som arbetar. Att förväntningar på män är att deras föräldraskap inte SKA spela någon roll för deras studier etc. Så där finns också ett förtryck.

#23  Sv: student och förälder? olaberg
2006-08-22 21:40:22

"Så där finns också ett förtryck. "

I högsta grad. Jag hade med mig knodden på vissa föreläsningar och så. Nu hör det ju till att knodden var en sån där supertyst liten filur som mest tittade eller pysslade. Men oj, vad jag var duktig!!! Jätteduktig. En pappa som tog hand om sitt barn liksom!

Eller när jag beklagade mig över känslan av otillräcklighet, och fick höra att jag minsann gjorde hundra gånger mer än nödvändigt. Och man insåg att människan man beklagat sig inför jämförde mig med andra fäder och inte med andra mödrar. Som om skilda måttstockar skulle råda!

#24  Sv: student och förälder? Terminator
2006-08-23 15:50:12

Ja ush! Det är lite som den där pappan på min utbildning som var tvungen att jobba dag&natt för att försörja familjen! Inegn ifrågasatta hur han tänkte kring familjen och tiden som skulle räcka för typ både heltidsstudier och heltidsjobb...suck!

#25  Sv: student och förälder? olaberg
2006-08-23 16:02:56

När du säger det... Jag jobbade också samtidigt. Försörjningsansvaret var "naturligtvis" mitt (mitt studielån, mitt extraarbete).

Vad livet är fullt av "självklarheter" :-/

#26  Sv: student och förälder? Terminator
2006-08-23 16:26:04

Well, jag jobbade också när jag hade tid (hade mitt barn hos mig 90-50% under studietiden). Utan extrajobb och pengar hade jag knappast kunnat klarat mig...

Men i mitt fall var det faktiskt folk som tyckte att "shit vad du gör mycket- både jobbar och pluggar och har barn", ingen verkade tycka som med min studiekompis- att det skulle vara självklart att jobbajobbajobba och plugga...för att klara sig! Konstigt, när han ändå var par med barn och i stort sett halverade levnadskostnader jämfört med mina!

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?