feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

"Dagens feminister är lata!"


Gå till senaste inlägget#1  "Dagens feminister är lata!" metamorfos
2006-08-05 16:46:39

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1058… Artikel i DN om Gunilla Thorgren. Jag kan hålla med henne om vissa sakeer- som att många verkar glömma bort eller helt enkelt inte bry sig om det som faktiskt fortfarande är viktiga feministiska områden.

De åstadkom rätt mycket, de där 70-talsfeministerna. Vi har mycket att tacka dem för och ett arv att förvalta och föra framåt mot nya milstolpar för en bättre värld.

#2  har tänkt på det förut och.. CaheiaM
2006-08-05 19:10:03

Visst är det så att vi idag kan tacka alla föregångare, absolut, men de måste ju oxå förstå att nya grupperingar och frågor blir viktiga. Att kampen inte ser likadan ut nu som då. Jag känner ibland när jag träffar unga feminister, detta är enbart personliga upplevelser, att de inte riktigt förstår att feminismen inte bara gäller dem och deras bekanta. Feminister har ingen åldersstämpel eller enbart ett sätt att uttrycka sig. Vad jag vet är inte feminister lata, vi använder andra meldel för att kommunicera som internet osv. Det görs eller produceras med feministisk utgångspunkt sker som vanligt oändligt mycket i föreningar mm som feminister som inte tillhör samma åldersgrupp eller så, inte får se.

#3  Sv: "Dagens feminister är lata!" metamorfos
2006-08-05 19:55:54

Naturligtvis ser inte kampen likadan ut nu. Men det skadar nog ändå inte att ta en titt i backspegeln ibland, om inte annat för att få inspiration och för att komma ihåg att det inte är hopplöst. Det _går_ att genomföra förändringar.

#4  Sv: "Dagens feminister är lata!" svenskaflicka
2006-08-05 20:27:24

Tror mycket på att titta i backspegeln. Samtidigt som det förstås fanns så mycket färre feminister på 1970-talet än det gör idag. Men sett till att det var så feminister kunde de skapa stora förändringar. Idag är det väl litet slående att den stora mängden feminister inte leder til ännu mer förändring.

Men det är ju samtidigt så att när det finns feminister i riksdagen, på Riksbanken, i de stora företagen, i alla partier, så kan ju inte alla feminister bara sluta sköta sina jobb - och bara tänka på förändra samhället i feministisk riktning.

Caheia:

bra poäng det här med att olika åldersgrupper inte känner till varandras arbete. som alla fanzines å feministungdomsfestivaler som finns överallt i Sverige som få över 30 känner till ens

#5  Sv: "Dagens feminister är lata!" metamorfos
2006-08-05 20:43:00

Idag är det väl litet slående att den stora mängden feminister inte leder til ännu mer förändring.

Det är väl just därför det kan tyckas som att dagens feminister är "lata"?

#6  Sv: "Dagens feminister är lata!" metamorfos
2006-08-05 20:54:36

Alla bra fanzines och feministfestivaler annonseras väl i Utblick? :)

#7  metamorfos svenskaflicka
2006-08-05 21:18:55

jo precis, exakt, håller med att det kan tyckas så :) möjligen är möjligheterna mindre att påverka idag samtidigt, finns ju de som hävdar att våra partier blivit mindre demokratiska exempelvis..

tror inte att alla feministfestivaler annonseras i utblick tyvärr.. men vore bra om det så vore.. eller ja, alla vill nog inte annonsera de i utblick heller :) de som bara vill vara lokala..

#8  Sv: "Dagens feminister är lata!" Catharina
2006-08-06 03:09:41

"Idag är det väl litet slående att den stora mängden feminister inte leder til ännu mer förändring."

Tror du inte det kan bero på att idag betyder feminism lite vad som helst, det är liksom upp till varje enskild feminist att forma sin egen feminism på gott och ont.
Det anses inte finnas någon rätt eller fel feminism längre.

Människor med väldigt olika agendor kallar sig feminister och kräver lika stor respekt för sin egen feminism samtidigt som de drar åt olika håll, det kan kanske bli svårt att få till någon konkret förändring då?

Feminetik är ju ett utmärkt exempel på det, att man inte alls valt att formulera vad feminism är utan det är upp till den individuella feministen.
Det leder ju till mycket diskussion men om det leder till några konkreta feministiska förändringar är jag skeptiskt till.

#9  Sv: "Dagens feminister är lata!" metamorfos
2006-08-06 11:35:54

På ett sätt är det ju jättebra att så många kallar sig feminister i dag. Det visar att frågorna är viktiga och att vi inte bör slå oss till ro med vad som redan åstadkommits - det finns plats för förbättringar fortfarande.

På ett annat sätt kan det vara dåligt - bland annat för att orden "feminist" och "feminism" riskerar att bli ett alibi för alla möjliga obskyra agendor som inte har det minsta med feminism att göra. Sedan valrörelsen började, verkar dock pendeln ha svängt tillbaka. Alla politiska partier säger sig inte längre vara feministiska. Kanske kan feminismen återta orden, trots Aftonbladets "Kvinna"-avdelning?

Jag tycker för övrigt att feminetik är en utmärkt plats för individuell utveckling och förändring och för att skapa kontakter med andra feminister - för att så frön och ge en grogrund för större aktion. Sajten fyller en viktig funktion även för den som tror sig vara ensam på ett antifeministiskt internet. :)

#10  Catharina svenskaflicka
2006-08-06 15:02:07

Fast visst tusan finns det rätt och fel feminismer :) Det tycker iaf jag att jag möter i akvitistkretsar, akademisk feminism etc. Men förstår vad du menar, att det är splittrat etc. Men det var det ju verkligen på 1970-talet också, där ju verkligen splittringen var stor. Men där de ändå i och för sig kunde enas om kring minsta gemensamma nämnare som kamp för dagis etc.

Däremot tror jag du har stor poäng i detta med feminism som personligt projekt, på gott och ont, kamp för samhällsförändring på bred front är inte lika inne.

#11  Sv: "Dagens feminister är lata!" CaheiaM
2006-08-06 17:34:48

Thorgren skriver ju precis det jag menade i #2
"Men varför är vi lata då, den tredje vågens feminister? Jo, menar Gunilla Thorgren, för att vi stirrar för mycket ned i våra egna navlar och glömmer att vara solidariska med de kvinnor som har det allra tyngst. De deltidsarbetande mammorna anställda inom det offentliga som känner att dagens feministiska debatt är obegripligt akademisk och inte berör dem ett skvatt. Klassperspektivet slängdes ut när nyliberalismen gjorde sitt intåg på 80-talet och med det idén om kollektivets kraft."

Att feministiska rörelesen är bred och uppdelad i små grupper som inte kommunicerar med varandra. Sen tror jag att många allmänt tyvärr inte ser dagsiplatseer mm som feministsika frågor utan allmänkvinnliga, eller hur man nu ska skriva det. Att det är en rättighet att få en dagisplats. Det är ju en värld som tex jag aldrig kommer i kontakt med som inte är förälder själv, men måste börja engagera mej mer i.

#12  till metamorfos och svenskaflicka fredriktomte
2006-08-06 21:11:20

En förklaring till varför 70-talets feminister fick mer gjort kan ju vara att det helt enkelt fanns mer (påtagligt, konkret och relativt lättförändrat) att göra. Att ändra en lag kräver ett riksdagsbeslut och sådana är inte *så* svåra att få till stånd. Att ändra miljontals människors privata attityd i en viss fråga är desto svårare.

Sedan skulle jag nog också undra om det verkligen är så att det görs mindre idag. Hur mäter man det egentligen?

#13  Sv: "Dagens feminister är lata!" svenskaflicka
2006-08-06 23:09:13

Fast under 1960- och 70-talet skedde en enorm attitydförändring till kvinnor och kvinnors roll i samhället. Samt också, då under 1970-talet då mansrollen kom i fokus och diskuteras oerhört intensivt. Det ser jag som den stora bedriften av kvinnorörelsen under denna tid - lika stor som viktiga lagar som abort, särbeskattning etc.

Men det går förstås argumentera fram och tillbaka. Och det går inte att mäta heller. I en del avseenden kan jag tänka mig att motståndet är större idag eller i vart fall annorlunda organiserat.

#14  Sv: "Dagens feminister är lata!" Blindalina
2006-08-10 19:43:08

men problem # 1 består väl till en stor del i hur vårt nuvarande samhälle ser ut; intellektuell och politisk splittring. du går inte ut på gatan och demonstrerar, du har inget forum... all disinfo blockerar oss och splittrar oss som vill nåt.

#15  Sv: "Dagens feminister är lata!" Blindalina
2006-08-10 19:54:01

Cahieam: "Tror du inte det kan bero på att idag betyder feminism lite vad som helst, det är liksom upp till varje enskild feminist att forma sin egen feminism på gott och ont.
Det anses inte finnas någon rätt eller fel feminism längre. "

Nej, det kan en ju se på jäif, haha!

Dåliga skämt åsido, det är just där vi bör gripa tag i ordet feminism och hissa det i flaggan, högt. Hard-core-feminism för folket.

#16  Sv: "Dagens feminister är lata!" Blindalina
2006-08-10 19:57:02

och ang. problemet i # 14, det bör vi givetvis göra något åt genom att bryta disinfofördumningen av våra själar, så gott det går. Sätt dit makten.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?