feminetik.se feminetik.se

Just nu 26 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Rädslor?


Gå till senaste inlägget#1  Rädslor? ellen
2006-06-13 21:06:12

Vad är vi rädda för? Är det befogade rädslor eller gör de oss bara mindre?

Jag vet att detta är en återkommande debatt men den blev aktualiserad för mig när jag senast skulle promenera hem ensam ganska sent en kväll och en bekant genast började oroa sig för att detta kunde vara farligt. Med påföljd att jag, som annars nästan aldrig är rädd, faktiskt gick och kollade mig omkring när jag sneddade kyrkogården.

Jag påminner mig också om de många kvinnliga vänner som faktiskt ofta oroar sig för att gå själva sent på kvällen, gå till tvättstugan, åka nattvagn.

Är vi kvinnor rädda? Och i så fall för vad och varför?
Men framförallt; Vad ska vi göra åt detta?

#2  Sv: Rädslor? Faktum
2006-06-13 21:17:39

Det är så vitt jag vet större risk att drabbas av överfall inom hemmets fyra väggar än utomhus, så rent logiskt borde det vara tryggare utomhus än hemma.

#3  Sv: Rädslor? ellen
2006-06-13 21:39:43

Precis en utav de paradoxer som finns kring dessa rädslor! Varför är vi så rädda för att gå ensamma hem och inte mer rädda för att till exempel bo tillsammans med en man. Eller en kvinna för den delen, jag vet att det är viktigt att inte negligera våldet i samkönade relationer.

Varför är vi inte räddare för att ha relationer kanske vi borde fråga oss.?

#4  Sv: Rädslor? Liv
2006-06-13 21:45:45

Vi inbillar oss nog att vi själva har ett val när det gäller relationer. Ja, det har vi ju, men ett val som liksom gör att vi kan säga att "jag skulle aldrig hamna i en destruktiv relation". Fast det inte stämmer egentligen. Däremot är det svårare att säga att vi själva kan välja att inte bli våldtagna på väg hem från tunnelbanan. Det känns mer slumpartat.
Dessutom får ju övergrepp på offentlig plats mycket utrymme i pressen, konstigt att vi blir rädda då?

#5  Sv: Rädslor? metamorfos
2006-06-13 22:18:55

Men det är ju just det där argumentet "men det är större risk bla bla bla" som förminskar rätten att vara rädd. Det förminskar problemet att kvinnor faktiskt blir antastade och våldtagna utomhus av män de inte känner. En enda överfallen kvinna är ett övergrepp för mycket - precis som ett enda övergrepp i hemmet är ett övergrepp för mycket.

jag tycker det är fel att värdera saker mot varandra - det ena förtar inte det andra!

#6  Sv: Rädslor? Blindalina
2006-06-13 22:21:23

jättebra frågeställning.

#7  Sv: Rädslor? sesquis
2006-06-13 22:23:43

Jag har alltid haft det svårt att på riktigt lita på heterosexuella män. Barndomstrauma osv, men där finns precis EN heterosexuell man som jag känner mig trygg med. Det är problematisk, naturligtvis är det problematisk för mig att jag har nån rädsla av den största del av män, men det spelar ingen roll hur många jättekula heterosexuella män jag träffar och gillar och vill bekanta mig med mycket bättre, jag har det svårtare att lita på män än kvinnor.

Men jag har alltid haft problem med förtroende.

#8  Sv: Rädslor? Liv
2006-06-13 23:03:46

Metamorfos: Du har helt rätt. Rädslan ska ju givetvis inte förminskas och göras oviktig. Känner kvinnor sig rädda så måste det ju jobbas med och att försöka få kvinnorna att sluta vara rädda är fel ände att börja i. Det är de som gör kvinnor rädda som ska försvinna, då försvinner nog rädslan också så småningom.

#9  Liv nikder
2006-06-13 23:18:13

Va? Nu får du förklara så jag fattar hur du menar här. Det som gör kvinnor rädda ska försvinna? Hur då?

#10  Sv: Rädslor? Liv
2006-06-13 23:22:55

Jadu, jag är inte riktigt så desillusionerad att jag inte tror att det går att få bukt på mäns våld mot kvinnor, våldtäkter, övergrepp och dylikt. Det är där fokus måste ligga och inte på att förändra kvinnors känslor. Hur vet jag inte exakt, attitydförändring, vård, fler poliser på gatorna? Vad vet jag..

#11  Sv: Rädslor? Kaiser
2006-06-14 01:28:35

Fast innan vi är där att grunden för rädslan har försvunnit, kanske vi måste se till att rädslan blir mindre?

Tror jag, iaf. Det är ju också lättare åtgärdat än att helt eliminera orsaken till rädslan, dvs t ex våldtäktsmän, våld, otrygghet etc etc. Det senare är väl snarare ett långsiktigt mål, men under tiden tar en sig an det 'lättare'.

#12  Sv: Rädslor? MarianneK
2006-06-14 05:05:06

Ett problem är att även om risken för våldtäkt eller grövre sexuellt ofredande är mycket liten när en går hem ensam på kvällen, är risken för obehagliga kommentarer och att hamna i situationer som känns hotfulla ganska stor.

Ex. killar som diskuterar ens utseende mellan sig, men håller sig så nära att de vet att en hör. Killar på uteservering som ropar "Öh, bruden!" följt av "jävla fitta!" när de inte får någon reaktion. osv, osv

Det är de små händelserna som tillsammans med den överdrivna rapporteringen om de stora skapar rädslan. Rädslan fungerar sedan som förvärrare av de små händelserna, eftersom de då upplevs som hot om större händelser.

#13  # 12 Blindalina
2006-06-14 11:17:30

citerar Marianne K "Ett problem är att även om risken för våldtäkt eller grövre sexuellt ofredande är mycket liten när en går hem ensam på kvällen, är risken för obehagliga kommentarer och att hamna i situationer som känns hotfulla ganska stor.

Ex. killar som diskuterar ens utseende mellan sig, men håller sig så nära att de vet att en hör. Killar på uteservering som ropar "Öh, bruden!" följt av "jävla fitta!" när de inte får någon reaktion. osv, osv

Det är de små händelserna som tillsammans med den överdrivna rapporteringen om de stora skapar rädslan. Rädslan fungerar sedan som förvärrare av de små händelserna, eftersom de då upplevs som hot om större händelser. "


Precis!

det är alla små detaljer där det känns som att en blir utsatt pga sitt kön ( bli kallad hora & liknande, bli nedvärderad för att en är tjej, sexistiska kommentarer och sexuella trakasserier, och alla små hotfulla situationer som tillsammans gör att en känner sig utpekad och kränkt pga sin könstillhörighet!

och sen allt vi ser på tv och i media, alla tjejer som skildras som offer där. offer pga att de är TJEJER. det är nästan alltid tjejer som är offer och män som är förövare. ur ett rätt massivt mediamaterial.

och sen statistiken och de verkliga händelserna där en ser att det faktiskt kan hända att en blir våldtagen eller utsatt för andra grova brott.

men rädslan är säkert större än sannolikheten i de flesta fall.

#14  Sv: Rädslor? stevieg
2006-06-14 11:58:05

asså, d känns väl som om problemet ligger där d alltid legat. i mäns uppfostran till att se oss själva som tillhörande d första könet, d priotiterade könet. i den uppfostran ligger ju oxå d trevliga draget att bekräfta oss själva genom att trycka ner andra, oavsett kön. d gör vi genom kommentarer eller direkt, fysiskt våld.
va jag tycker e viktigt e att väldigt många jag pratar m tycker att d här e helt stört o håller m om att vi inte kan hålla på såhär. vetskapen om att d faktiskt förhåller sig så borde lyftas fram o föras i ljuset. jag tror att fler skulle säga ifrån då, både i stort o smått. från de dråpliga kommentarerna till t.ex. när en bekant eller polare misstänks behandla sin respektive illa.

man borde kampanja på nåt sätt för detta. nåt som alla vi snubbar kunde ställa oss bakom o visa d. jag vet inte...säg en knapp som "spola kröken" eller "rör inte min kompis" eller nåt. jag brainstormar här men...liv, detta kanske kan va nåt för teamet? ska slänga in en tråd om d.

#15  Sv: Rädslor? Blindalina
2006-06-14 12:41:08

asbra idé Stevieg. typ "Rör inte min kompis, bara för att hen är tjej" eller "Rör inte min kompis, bara för att hen är kille".

#16  Sv: Rädslor? andanna
2006-06-14 12:46:47

ja, d hade vart grymt, tänk då att gå omkring när en e lite rädd å så plötsligt se folk som går omkring med grymme-knappen!

allvarligt talat så har jag varit skiträdd när jag har gått/åkt hem det sista. jag vet inte riktigt varför. förmodligen alldeles för självcentrerad, men jag kan liksom få för mej att folk ska följa efter mej och sånt. typ om någon står å rå-glor på spårvagnen t ex, vilket hände senast igår (som sagt - av vilken anledning har jag inte riktigt klart för mej..).

#17  Sv: Rädslor? MarianneK
2006-06-14 13:44:36

stevieg: Ja! Vilken underbar idé. Me like :-)

Och det ska gärna vara något som är så neutralt att inte bara feministkillar kan skriva under på det...

#18  Liv, helt riktigt! metamorfos
2006-06-14 19:47:01

Tack Liv. Det var precis så jag tänkte, fastän jag inte kunde sätta fingret på vad det var som störde mig. :)

#19  stevieg metamorfos
2006-06-14 19:49:42

...jag är nog lite för gammal och trångsynt antar jag, men jag har faktiskt jättesvårt att förstå dina inlägg med en massa konsonanter instoppade här och där. Skulle du kunna försöka skriva på svenska åtminstone i forumen? *ber snällt*

#20  Sv: Rädslor? ellen
2006-06-14 19:56:53

Det där med en knapp eller nåt verkar ju grymt! Och vad jag förstår så har ni typ en pysselgrupp, som kanske kan fixa med detta? Precis sånt här som jag hoppades på när jag startade tråden. Tack!

Själv är jag ytterst sällan rädd, trots att min mamma i alla fall under senare år alltid varnat mig för att gå ensam på kvällarna. Det jag kan bli rädd för är typ urlöjliga saker som spöken och varulvar. Fast det är ju inte det intressanta:) utan snarare varför jag inte är rädd?

Finns det något som jag upplevt, upplever eller tänker som gör mig mindre rädd? Och skulle jag i sådanda fall kunna dela med mig av detta? Finns det någn annan som har upplevelsen av att inte vara rädd? Hur kändes det då? Varför var du inte rädd?

#21  Faktum Ephemeer
2006-06-14 21:30:03

Det är så vitt jag vet större risk att drabbas av överfall inom hemmets fyra väggar än utomhus, så rent logiskt borde det vara tryggare utomhus än hemma.


Jag tror att det där bara är en myt, grundad i missuppfattningar av statistiken. Visst säger statistiken kanske att fler är drabbade av våld i hemmet än utomhus, men samtidigt så spenderar man så enormt mycket mer tid hemma än ute. Finns någon slags statistik som visar hur stor risk det är att drabbas av våld per timme spenderad utomhus på natten jämfört med inomhus? Jag tvivlar.

(Eller med andra ord... ingen har dött på månen; alltså borde det vara tryggare att leva på månen ;) )

#22  Sv: Rädslor? Karra
2006-06-14 22:05:23

Ephemeer, menar du att kvinnor i själva verket oftast råkar ut för våld utomhus? Jag förstår inte riktigt hur du resonerar. Vad jag förstår räknar man bl a på anmälningar som gjorts om våldsbrott. De kvinnor som anmäler att de blivit utsatta för våldsbrott av något slag har ofta blivit utsatta inomhus, av en man de känner (medan det omvända gäller för män). Det är väl dels det man baserar uttalandet "risken att råka ut för överfall är större hemma" på?

Sen undrar jag om det kan vara så att detta att män oftare än kvinnor råkar ut för våld utomhus kan bero på att män inte lärt sig "riskminimera" på samma sätt som kvinnor.

#23  Sv: Rädslor? Karra
2006-06-14 22:07:32

För övrigt kan man ju ställa sig frågan varför det är så att risken är större att bli utsatt för våld i hemmet, oavsett om man tillbringar mer tid där än utomhus. Utomhus och hemma är två helt olika saker. I hemmet förväntar vi oss kunna vara trygga, vi kan låsa om oss och bestämma vem som ska få komma in och inte. Därför tycker jag inte att man kan jämföra tid tillbringad i hemmet med tid tillbringad utomhus rakt av.

#24  karra charlie
2006-06-14 22:21:30

"Sen undrar jag om det kan vara så att detta att män oftare än kvinnor råkar ut för våld utomhus kan bero på att män inte lärt sig "riskminimera" på samma sätt som kvinnor. "

shit! jag har aldrig ens tänkt den tanken!! tack!

#25  Sv: Rädslor? Blindalina
2006-06-14 23:02:19

jag tycker # 14 av stevieg var jättebra. det vi behöver göra är att skilja det negativa från det positiva, och koncentrera sig på att lösa upp det negativa från det positiva. inte att angripa en hel grupp, utan att angripa själva grejen ( fast med underlag i hur vi fungerar som grupper, men att applicera metoden på beteendet och inte på gruppen; typ t ex en "rör inte min kompis"-knapp mot sexism.

öh, det där lät riktigt dumt. fattar nån hur jag menar, a la stevieg:s smarta inlägg? (hens var bättre, ville egentligen bara understryka vad som stod där.)

#26  tillägg # 25 Blindalina
2006-06-14 23:04:20

obs att angripa bakomliggande system och grupper är också vettigt, men just här verkar det vara en bra grej att använda direkta metoder istället.

#27  Sv: Rädslor? Ephemeer
2006-06-14 23:41:52

Karra sa:
Ephemeer, menar du att kvinnor i själva verket oftast råkar ut för våld utomhus? Jag förstår inte riktigt hur du resonerar. Vad jag förstår räknar man bl a på anmälningar som gjorts om våldsbrott. De kvinnor som anmäler att de blivit utsatta för våldsbrott av något slag har ofta blivit utsatta inomhus, av en man de känner (medan det omvända gäller för män). Det är väl dels det man baserar uttalandet "risken att råka ut för överfall är större hemma" på?


Nej, jag menar inte att kvinnor oftast råkar ut för våld utomhus. Jag menar att man inte kan säga att det är farligare att vara inomhus bara för att fler våldsbrott som anmäls sker inomhus.

Sen undrar jag om det kan vara så att detta att män oftare än kvinnor råkar ut för våld utomhus kan bero på att män inte lärt sig "riskminimera" på samma sätt som kvinnor.


Om du med "riskminimera" menar att spendera mindre tid utomhus i "riskfulla" situationer så tror jag säkert att du har rätt. Det betyder också att det inte alls behöver vara större risk att råka ut för våld utomhus som man, som vissa jäifare hävdar.

För övrigt kan man ju ställa sig frågan varför det är så att risken är större att bli utsatt för våld i hemmet, oavsett om man tillbringar mer tid där än utomhus. Utomhus och hemma är två helt olika saker. I hemmet förväntar vi oss kunna vara trygga, vi kan låsa om oss och bestämma vem som ska få komma in och inte. Därför tycker jag inte att man kan jämföra tid tillbringad i hemmet med tid tillbringad utomhus rakt av.


Nu tror jag inte att det är större risk att bli utsatt för våld i hemmet, snarare tvärtom, men vad är det man ska jämföra för att se om det är farligare att spendera tid inomhus än utomhus, om inte tiden spenderad där?

#28  Sv: Rädslor? Kaiser
2006-06-14 23:47:36

Eller så uppfattar män risker på ett helt annat sätt; jag upplever ingen eller mycket liten risk om en eller fler män* följer efter mig på gångvägen, men desto högre risk skulle jag antagligen uppleva om jag vore kvinna och en man följde efter mig.

*: Undantag: ungdomsgäng och/eller folk med hund, modell större, typ schäfer, rotweiler etc. Jo, jag vet, det är säkert schyssta kids och snälla hundar, men om de går efter mig förvandlar jag alltid nyckelknippan till ett knogjärn i byxfickan.

#29  Sv: #27 Ephemeer FiaMia
2006-06-15 00:13:04

Karra sa:
I hemmet förväntar vi oss kunna vara trygga, vi kan låsa om oss och bestämma vem som ska få komma in och inte. Därför tycker jag inte att man kan jämföra tid tillbringad i hemmet med tid tillbringad utomhus rakt av.


Ephemeer. Luta dig tillbaka, blunda, och föreställ dig hur det skulle vara att vara rädd där hemma. Inte samma sak som att vara rädd ute. Större hot. Om du försöker förstå det kanske du kan få en glimt av hur det är att vara kvinna.

#30  Sv: Rädslor? FiaMia
2006-06-15 00:27:09

Ephemeer sa:
Nu tror jag inte att det är större risk att bli utsatt för våld i hemmet, snarare tvärtom


Det finns statistik över anmälda brott, det finns omfångsundersökningar, det finns brottsundersökningar där folk får uppge om de någonsin utsatts för det ena eller andra. Av allt jag sett vet jag inte någon statistik eller undersökning som pekar på att kvinnor skulle utsättas mer utomhus, tvärtom är samstämmigheten klar: den farligaste platsen för en kvinna är i hennes eget hem.
(det finns massor av länkar, nöjer mig med BRÅ http://www.bra.se/extra/news/?module_instance…)

Har du någon faktauppgift som pekar åt något annat håll får du gärna dela med dig av den.

#31  FiaMia Ephemeer
2006-06-15 00:46:20

FiaMia sa:
Av allt jag sett vet jag inte någon statistik eller undersökning som pekar på att kvinnor skulle utsättas mer utomhus


Ephemeer sa:
Nej, jag menar inte att kvinnor oftast råkar ut för våld utomhus.


Vänligen läs mitt inlägg innan du svarar på det.

#32  FiaMia MarianneK
2006-06-15 01:29:11

"Om du försöker förstå det kanske du kan få en glimt av hur det är att vara kvinna."


Det här kan jag inte riktigt hålla med dig om. Jag är kvinna. Jag har ingen aning om hur det känns att vara rädd för någon en bor ihop med, att vara rädd i sitt eget hem. Det är en erfarenhet vissa människor (de flesta av dem, men inte alla, är kvinnor) har, men som tur är långt ifrån alla.

#33  ellen #20 MarianneK
2006-06-15 01:31:17

Jag är ganska ofta inte rädd. Framförallt efter en kväll med ett par öl. Känns dock inte som någon bra lösning på "rädsla"-problemet...

#34  Sv: Rädslor? MariaB
2006-06-15 19:58:42

Jag har inte ändrat mitt sätt att gå omvägar, vara ute sent etc pga rädslor. Däremot är jag alltid uppmärksam och jämt beredd att försvara mig.

Ex. går en man bakom mig i en park stannar jag, vänder mig om och ser peronen i ögonen istället för att öka takten.

#35  Till Ellen fredriktomte
2006-06-15 20:42:17

Detta är vad jag tror:

Ellen sa:
Är vi kvinnor rädda?


Alla människor är rädda ibland. Vissa individer är räddare än andra. Kvinnor som grupp är räddare för vissa saker (t.ex. att röra sig sent ute om natten) än män som grupp.

Ellen sa:
Och i så fall för vad och varför?


En mängd saker skulle jag gissa. Men om vi håller oss till det som brukar diskuteras så är detta mina erfarenheter:

*Främmande män
*Invandrare
*Överfallsvåldtäkter

Vad det beror på? Medial och politisk fokus skulle jag gissa. Kraftig överexponering på överfallsvåldtäkter och brott begågna av invandrare, liksom en viss överexponering på vålds- och sexualbrott begångna gentemot kvinnor. Kraftig överexponering av brott och brottslingar jämfört med "normala" människor som inte begår brott.

Dessa rädslor är också hyggligt "billiga" att upprätthålla. Att vara rädd för pojkvännen och brott man utsätts för i hemmet vore väldigt ansträngande för den psykiska hälsan. Dessutom upplever man sig nog ha mer kontroll över den sortens situationer.

Ellen sa:
Men framförallt; Vad ska vi göra åt detta?


En möjlig lösning: Mer balanserad medial och politisk fokus. En början för en feminist: Fokusera mindre på våldtäkt och misshandel och fokusera mer på andra jämställdhetsfrågor.

#36  Till Liv fredriktomte
2006-06-15 20:44:44

Liv sa:
Metamorfos: Du har helt rätt. Rädslan ska ju givetvis inte förminskas och göras oviktig. Känner kvinnor sig rädda så måste det ju jobbas med och att försöka få kvinnorna att sluta vara rädda är fel ände att börja i. Det är de som gör kvinnor rädda som ska försvinna, då försvinner nog rädslan också så småningom.


En hel del människor är rädda för invandrare (och den våldsbrottslighet de associerar med invandrarna). Anser du att samma princip borde tillämpas i detta fall, dvs att man inte försöker få dessa människor att sluta vara rädda, utan istället jobbar mot att invandrarnas våldsbrottslighet skall försvinna?

#37  Sv: Rädslor? Lisis
2006-06-15 21:10:15

Jag måste bara passa på att försvara och förklara vad Ephemeer menade.

Om du spenderar 20% av tiden utomhus och 80% av tiden hemma samtidigt som 30% av våldtäkterna sker utomhus och 70% i hemmet så sker fortfarande fler våldtäkter i hemmet, men det är samtidigt farligare att vara utomhus. Förstår ni vad jag menar? Man måste sätta antalet övergrepp i relation till hur mycket tid som spenderas på platserna för övergreppen för att kunna säga var som är farligast att befinna sig.

Ännu ett förtydligande exempel: Säg att varje gången någon tjej passerar en viss gångtunnel så blir den personen överfallen, hittills har tre tjejer passerat och alla tre blivit överfallna. Det finns en annan gångtunnel där det passerar flera hundra tjejer varje dag, av dessa har fem tjejer blivit överfallna. Så: vad är farligast att gå, där tre tjejer av tre har blivit överfallna, eller där fem av flera hundra blivit överfallna? Antal i relation till frekvens....

Däremot tror jag fortfarande att den största risken för en tjej att bli utsatt för våld är i hemmet, så det så.

#38  fredriktomte metamorfos
2006-06-15 21:13:32

Jobba på att fälla fler icke-invandrare (eller snarare icke-utomnordiska-invandrare...) som begår brott.

#39  Hänsyn BoyNamedSue
2006-06-15 21:35:19

En sak jag tänkt lite på är detta med att visa förståelse för att en kvinna kan bli rädd om jag t ex. kliver av bussen samtidigt eller går bakom på en parkväg. Jag stannar gärna till, går förbi eller tar en annan väg och har en gång morsat på en kvinna som uppenbart blev rädd när jag kom bakom en gång.

Är det bra att ta denna hänsyn? Är det rimligt? Kan det finnas negativa följder av det?

#40  Sv: Rädslor? Norna
2006-06-15 21:35:58

Har funderat lite på den här frågan på sistone, eftersom jag nyligen flyttat till en ny stad och för första gången i mitt liv känner mig lite halvskraj när jag går hem. Inte för att bli våldtagen, utan mer för de där mindre incidenterna som MarianneK refererade till: grabbgäng som ropar kommentarer om ens utseende, grisiga raggningsförsök när en passerar gathörnet.

Det jag är rädd för är inte att de ska försöka våldta mig, utan för vad som ska hända om jag ignorerar dem, visar att jag inte tänker nedlåta mig till att reagera på kommentarerna, eller bara svarar ett kort och bestämt "näe tack" när någon vilt främmande man frågar om en ska hänga med hem och knulla. Att falla utanför deras ram för hur en tjej "ska" bete sig, och därigenom bli legitim att behandla på samma sätt som en kille, dvs åka på stryk för att en varit "kaxig". Det är vad jag är rädd för. Har ingen statistik som backar upp det, annat än att jag sett sådana händelser runt omkring mig.

Vet inte om det bara är jag som har de här tankarna, för jag har faktiskt inte tagit upp dem med folk runt mig i nån större utsträckning. Någon som har liknande tankar?

#41  Sv: Rädslor? Blindalina
2006-06-15 21:36:51

det är säkert bra, för rädslan är så irrationell och kan dyka upp även om en tycker killen bakom en ser schysst ut, men tyvärr blir en lätt rädd ändå. morsa lite avväpnande är nog en bra grej.

#42  Till Metamorfos fredriktomte
2006-06-15 22:01:40

Vore samma svar på kvinnors rädsla för män att fälla fler kvinnor för brott?

Sedan lär ju inte fler fällande domar mot kvinnor och etniska svenskar utrota rädslan för män och invandrare. Både män och invandrare är överrepresenterade vad gäller våldsbrott, så även om fällningsfrekvensen blev mindre diskriminerande (mot män och invandrare) skulle det fortfarande finnas en skillnad att "luta sig mot". Vad gör vi då?

#43  Till BoyNamedSue fredriktomte
2006-06-15 22:04:29

Säg att det istället varit en invandrare som sagt likadant om hur han betett sig i närheten av svenskar som verkar bli rädda pga att han är invandrare. Hade du då tyckt att det vore rimligt att han gjorde så? Tror du det hade varit positivt?

Jag undrar själv. Å ena sidan tror jag hänsyn alltid är bra. Å andra sidan kan jag känna att samhället inte blir bättre för att man går fördomar tillmötes. Men kanske är det ett avvägande man får göra från fall till fall?

#44  fredriktomte BoyNamedSue
2006-06-15 23:40:33

Jo jag vet att det blir väldigt märkligt om en byter ut rollerna så. Samtidigt behöver inte det betyda att det är samma sak eller att en inte ska ta den hänsynen ändå. Jag tror inte riktigt på att det automatiskt går att byta ut rollerna på det sättet och därmed ha ett argument mot. Men det är svårt. Frågan är också om hänsyn leder till en utveckling, dvs. att färre kvinnor känner rädsla, eller om det leder till status quo.

#45  Sv: Rädslor? FiaMia
2006-06-16 00:41:30

Samtidigt behöver inte det betyda att det är samma sak eller att en inte ska ta den hänsynen ändå. Jag tror inte riktigt på att det automatiskt går att byta ut rollerna på det sättet och därmed ha ett argument mot.


Word.

#46  norna charlie
2006-06-16 00:47:31

jag! jag tänker precis likadant!!

#47  Sv: Rädslor? stevieg
2006-06-16 13:20:58

tack för pepp, ni som kommenterade mitt inlägg längre upp :) jag ska försöka ta tag i det där i teamet och ingen blir gladare än jag om den som är sugen hakar på. har ni idéer kan vi väl fortsätta fila på de där knapparna? för jag tror på en knapp.

meta: titta! jag skriver på svenska ;) jag förstår vad du menar, du är inte den enda som påpekat mitt språk bör jag väl säga. ska försöka hålla mig borta från förkortningarna.

under tiden jag läst en massa inlägg här har jag funderat på om jag känner mig rädd nån gång och tänkt "nä, inte alls faktiskt". så kom jag på att jag ju faktiskt inte rör mig i de miljöerna jag inte känner mig trygg. det är klart att de finns. det är de där den maskulina normen är överrepresenterad. här får man glopord om att va bög och tvingas stå ut med hot från höger och vänster(nåde dig om du viker en tum med blicken i pissoaren). jag drar exempel från krogen som ni märker, det är ju där man ser mönstret tydligast.

jag fast vid att allt det vi snackar om här grundar sig i att killar uppfostras till att inte respektera andra individer.
respekten skräcker sig så långt att uppskattning kan visas, men inte genom ärliga och raka komplimanger och endast inom den grupp som faller inom ramarna för en hetropatrialkal norm. visar man uppskattning på nåt annat sätt faller man utanför ramarna. på det här viset är respekten byggd på rädsla och det ger automatiskt en hierarkisk maktstruktur som måste upprätthållas med olika typer av våld.
som tur är ser ganska många att det här inte är hållbart och då är det viktigt att vi syns och hörs. vi och många andra håller på att ändra på det här och nu.

#48  #36 Liv
2006-06-16 13:38:46

En hel del människor är rädda för invandrare (och den våldsbrottslighet de associerar med invandrarna). Anser du att samma princip borde tillämpas i detta fall, dvs att man inte försöker få dessa människor att sluta vara rädda, utan istället jobbar mot att invandrarnas våldsbrottslighet skall försvinna?

Jag tycker att det bör arbetas hårdare för att våldsbrottslighet ska försvinna oavsett vem som utövar den. Jag har inte skrivit ett enda ord om att det skulle vara en viss grupp människor som utsätter kvinnor för övergrepp, det är din tolkning. Nu är det ju dock så att det med all sannolikhet är en övervägande majoritet män som våldtar och trakasserar kvinnor så då är det självklart de som det ska tas itu med, inte för att de råkat födas med snopp utan för att det är de som begår övergreppen.

#49  Tilll BoyNamedSue fredriktomte
2006-06-16 21:46:12

BoyNamedSue sa:
Jo jag vet att det blir väldigt märkligt om en byter ut rollerna så. Samtidigt behöver inte det betyda att det är samma sak eller att en inte ska ta den hänsynen ändå. Jag tror inte riktigt på att det automatiskt går att byta ut rollerna på det sättet och därmed ha ett argument mot.


Nej, det behöver inte betyda att det är samma sak, eller att det måste vara samma sak. Men anknytningspunkterna är många. Och om allt man har att anföra gentemot jämförelsen är att det inte känns rätt så kan det ju vara ett tecken på att man kanske borde ta och fundera lite över vad som egentligen motiverar en.

Jag upplever att det finns en kraftig tendens i samhället att betrakta män och kvinnor som väsenskilda. Att denna tendens går *väldigt* djupt. Så djupt att den även påverkar människor som säger sig stå för uppfattningen att skillnader mellan kvinnor män beror på könsroller. Att invandrare skulle vara väsenskilda från svenskar är det nog däremot ganska få som tror. Tvärtom finns det en kraftig tendens att betrakta kultur som just kulturellt betingad. Att vi inte skiljer oss åt, och att vi därför bör behandlas lika. Skillnaden i grundsyn kan komma fram när man gör den här sortens jämförelser.

Börjar man en debatt om svenskars rädsla för invandrare (eller invandrares rädsla för t.ex. svenska värderingar), om det är ett problem, vad problemet beror på och vad man bör göra åt det så tror jag att man i de flesta fall får en *helt* annan debatt än om man istället pratar om kvinnors rädsla för män. Och även om det inte är identiska frågor så är likheterna såpass många att debatterna borde påminna en hel del om varandra.

BoyNamedSue sa:
Frågan är också om hänsyn leder till en utveckling, dvs. att färre kvinnor känner rädsla, eller om det leder till status quo.


Nej, jag tror inte att det leder till att färre kvinnor känner rädsla. Snarare att rädslan då koncentreras till de män som inte visar hänsyn. Eller sådana män som kvinnor är rädda för även om de försöker visa "hänsyn", t.ex. invandrare, skinnbulor, motorcykelknuttar, osv.

Den stora effekten, dvs att kvinnor inte vågar gå utomhus ensamma när det är mörkt, eller på annat sätt lägger om sina vanor tror jag förblir konstant.

#50  Till Liv fredriktomte
2006-06-16 21:54:25

Liv sa:
Jag tycker att det bör arbetas hårdare för att våldsbrottslighet ska försvinna oavsett vem som utövar den.


Ska jag ta detta som att du inte anser att man behöver arbeta med etniskt svenska människors rädsla för "invandrare", muslimer och mörkhyade människor, utan att detta problem istället löses genom att man arbetar hårdare mot våldsbrottsligheten?

Liv sa:
Jag har inte skrivit ett enda ord om att det skulle vara en viss grupp människor som utsätter kvinnor för övergrepp, det är din tolkning.


Jag utgick från att det handlar om rädsla inför män, eftersom min upplevelse är att kvinnor som är rädda för att bli misshandlade och/eller våldtagna av främlingar i de allra flesta fall är rädda för att män (vare sig de sedan är extra rädda för "invandrare" eller inte). Men du kanske har upplevelse av kvinnor som väljer att undvika mörka gränder för att de är rädda för andra kvinnor?

#51  Till BoyNamedSue #39 ellen
2006-06-18 12:59:48

Har också tänkt på det där med hänsyn, jag gör ofta samma sak, trots att jag inte är man och inte heller ser så farlig ut längre:)

Antar på ett sätt att det väl egentligen aldrig är dåligt att visa hänsyn, eller empati som jag kan tycka att det handlar om. Dessutom kan det ju faktiskt hända att en får en liten trevlig pratstund.

Däremot funderar jag på min inställning till mina medmänniskor när jag tror att de ska vara rädda, och det är främst kvinnor jag tänker på, och då främst äldre kvinnor som jag tror att jag måste visa hänsyn till. Återskapar jag bilder av vissa människor som offer?

Och hur förändrar jag min egen bild av mig själv när jag ser mig själv som då någon slags potentiell våldsverkare istället för ett offer?
På något sätt ställer jag ju mig själv i en tryggare situation då och slipper att vara rädd.

Någon som känner igen sig?

#52  Sv: Rädslor? Karra
2006-06-18 19:12:22

"Nu tror jag inte att det är större risk att bli utsatt för våld i hemmet, snarare tvärtom, men vad är det man ska jämföra för att se om det är farligare att spendera tid inomhus än utomhus, om inte tiden spenderad där?"

Tja, varför inte förekomsten av olika riskfaktorer? Som jag sa är hemmet en plats där vi kan låsa dörren om oss, en plats där vi själva kan bestämma vem som får vistas där osv. Detsamma gäller inte utomhus.
Överhuvudtaget tycker jag att du förenklar problemet med våld i hemmet krafigt. Det måste väl finnas någon ytterligare förklaring till att kvinnor oftare anmäler att de fått stryk inomhus än att "de är hemma ofta"?

Tydligen är hemmet en tryggare plats för män än för kvinnor, eftersom färre män än kvinnor anmäler våldsbrott som begåtts mot dem i hemmet. Betyder det enbart att män tillbringar mer tid utomhus?

#53  Karra Ephemeer
2006-06-18 20:50:51

Jag har inte ens behandlat problemet med våld i hemmet. Jag har behandlat det statistiska oskicket att jämföra utfall utan att samtidigt jämföra möjligheterna till utfall - som i det här fallet ledde till den ogrundade slutsatsen att man är säkrare om man stiger utanför dörren. I varje fall så är det uppenbart att i alla fall du har greppat vad jag försöker få fram.

Du tar upp en intressant fråga. Varför för man statistik över brott inomhus kontra utomhus? Förekomsten eller avsaknaden av tak över huvudet är ju knappast orsaken till våldsbrott.

#54  Sv: Rädslor? Liv
2006-06-19 00:42:22

fredriktomte: Skrev ett svar som ligger på min dator som förtillfället inte har internetuppkoppling, ska försöka komma ihåg att posta det när uppkopplingen är tillbaks.

#55  Jag tycker divad
2006-06-19 09:00:55

jämförelsen som görs mellan invandrare som våldsverkare och rädslan för dem - och män som våldsverkare och rädslan för dem är högst giltig.

Även om delvis den statistiska delen av invandrares brottslighet är en bluff som sannolikt har viktigare variabler än att just de individerna är invandrare. Om variabeln invandrare tas bort så blir de ju svenskar. Om de sannolikt viktiga och utlösande variablerna som gäller mäns våld tas bort så blir ju inte de männen kvinnor. Jag pratar om psykiska sjukdomar, marginalisering, sprit, depressioner osv.
Extremt marginaliserade svenskar begår lika mycket brott som extremt marginaliserade invandrare, men samma resonemang håller inte vid kvinna-man-jämförelsen. I männens potensiella våldsutövande ligger en annan variabel och gror. En variabel som det bara kan teoretiseras om: könsrollen, socialiseringen, förväntningen.

Att odla fram en rädsla är aldrig en lösning, precis som separatism aldrig kan bli en lösning. Könsrollen, förväntningen, förstärks av dessa tillvägagångssätt.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?