feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Big Brother som avsexualisering av nakenhet?


Gå till senaste inlägget#1  Big Brother som avsexualisering av nakenhet? svenskaflicka
2006-05-30 18:34:44

Har sett strövis på BB denna säsong. Det jag slagits av då är hur avsexualiserad den nakenhet som representeras i programmet är. Min fantasi kanske är dålig, men jag har svårt att se någon bli direkt sexuellt upphetsad av att se den nakenhet som finns i programmet.

För mig så blir programmet ett uttryck för ett tillstånd när nakenheten är så omfattande att den blir avdramatiserad. Nakna överkroppar och underkroppar på såväl kvinnor och män (samtidigt som av nån anledning snoppar, kukar etc verkar farligt att visa i mainstreamtv - eller var de bara inte lika frekventa i tv) var så vanligt att det kändes väldigt ofarligt och vardagligt.

Nu ska sägas att jag inte sett så mkt på programmet, så jag missade säkert det mesta av sex under täcke och såna saker.

Nåväl, just vad denna aspekt med nakenhet kan jag se positiva saker med programmet. Sen finns det förstås annat som är mindre kul, men det har ju redan tagits upp.

#2  Sv: Big Brother som avsexualisering av nakenhet? fredriktomte
2006-05-30 19:34:47

Håller med. Åtminstone någonting positivt som Big-brother för med sig.

#3  Sv: Big Brother som avsexualisering av nakenhet? linntsu
2006-06-10 11:40:38

så det är positivt att det finns massa nakna silikontjejer på tv? jag tycker snarare att det är katastrofalt negativt.. det är inte normalt att titta på sånt.. det borde verkligen inte accepteras.. det är sååå feel

#4  Sv: Big Brother som avsexualisering av nakenhet? metamorfos
2006-06-10 13:18:23

Var ALLA silikonstajlade? I så fall är det inte särskilt positivt. Ännu bättre hade det varit med "riktiga" kroppar.

#5  linntsu Karolina
2006-06-10 13:46:15

Alla hade sannerligen inte silikon i brösten. Sen var det ju faktiskt inte bara nakna tjejer utan lika mycket killarna som spatserade runt i bara underkläderna.
Jag håller med svenskaflicka, den nakenhet som visades var avdramatiserad och vardaglig till allra största delen.

Vad är det förresten som inte är "normalt" m. silikonbröst på teve, dvs. i meningen Silikon VS naturligt stora bröst t.ex. eller ens bröst alls? En ökad objektifiering och verklighetsfrämmande skönhetsideal som norm el. krav är naturligtvis inget bra, men jag tror inte alltid att problemet ligger så mycket hos de så kallade "silikontjejerna" som hos betraktarna. "Silikontjejer" tycker jag också är ett nedsättande uttryck som förstärker objektifieringen; låter som att tjejerna inte är mer än sina bröst.

#6  Sv: Big Brother som avsexualisering av nakenhet? Catharina
2006-06-10 14:23:46

Nej alla var inte silikonstylade men det var verkligen en hel del, ovanligt många jämfört med tidigare år.

#7  Sv: Big Brother som avsexualisering av nakenhet? NoManIsAnIsland
2006-06-10 15:55:17

tja. men hur vardagligt är det att knalla runt mer eller mindre avklädd instängd i ett hus med ett dussin andra puckon? är det ens en situation som skall avdramatiseras?

#8  Sv: Big Brother som avsexualisering av nakenhet? metamorfos
2006-06-10 17:45:44

Poängen är väl att det är själva nakenheten som avdramatiseras. Och DET behövs verkligen. Nu ska jag inte yttra mig mer eftersom jag inte ens sett programmet. :)

#9  Sv: Big Brother som avsexualisering av nakenhet? NoManIsAnIsland
2006-06-10 17:50:59

Jag är förmodligen hopplöst omodern, men hamnar jag i ett hus med en massa människor jag inte känner, så gör det mig inte ett jota om folk behåller en del kläder på ibland och kanske rentav stänger om sig innan de har sex.

#10  Sv: Big Brother som avsexualisering av nakenhet? linntsu
2006-06-10 19:30:12

jag tycker faktiskt att vi borde få ha vårt privatliv för oss själva.. det programmet är helt sjukt.. människorna är inga bra förebilder för barn, men ändå är det massa BARN som tittar på det.. de får fel bild av hur verkligheten är.. vuxna människor kan säkert skilja på vad som är rätt och fel och helt overkligt, men barn kan inte det.. de påverkas väldigt mcyket och inte alla, men några av dem påverkas så mycket att de själva vill genomgå operationer för att bli så som "man ska vara" för att passa in.. även om ingen av dem ens hade silikon eller något, det spelar ingen roll.. varför ska någon gå omkring naken bland människor de inte ens känner? helt sjukt, enligt min åsikt........ :/

#11  Sv: Big Brother som avsexualisering av nakenhet? Johanna
2006-06-10 20:16:12

Moralist javisst? ;-)

Men om vi nu håller oss till själva nakenheten i programmet som ju tråden handlar om... Tjejen som sprungit runt mest och visat brösten har väl blivit något av en ikon. Hon deklarerade innan hon gick in i huset att vann hon, så skulle hon förstora brösten för pengarna. Nu verkar hon ha ändrat sig eftersom halva Sverige engagerat sig i att hon ska behålla dem naturliga.

Nåja. Big Brother är dåligt på alla möjliga sätt, men just vad gäller nakenheten så kan jag hålla med om att den är avdramatiserad.

"vuxna människor kan säkert skilja på vad som är rätt och fel och helt overkligt,"

Så nu är det FEL att gå runt halvnaken? Och vaddå människor de inte känner, de bodde ju i samma hus.

#12  Sv: Big Brother som avsexualisering av nakenhet? linntsu
2006-06-10 20:25:23

jaa, jag har hela tiden tyckt att det är fel.. att gå omkring naken bladn människor man inte känner är fel.. man lär inte känna någon genom att bo i samma hus som den.. det tar tid.. och jag tycker faktiskt att man endast ska visa sig naken för sin partner, och inte för hela världen.. det är fel.. jag kommer inte ändra min åsikt om det.. hela sverige har faktiskt inget att göra med hennes kropp, den borde hon ha hållt för sig själv.. jag har faktiskt inte ens kollat på Big Brother någon gång, bara hört om det.. men det jag har hört räcker.. det är ett helt sjukt program helt enkelt..

#13  Johanna NoManIsAnIsland
2006-06-10 21:34:30

Men bara för en bor i samma hus med människor en inte känner, kan en väl ha kläder på sig och stänga om sig när en har sex, jämför med en studentkorridor t ex. Sen drar ju förmodligen ett program där det ingår i villkoren att folk blir filmade i duschen, främst till sig folk som har ett ganska avspänt förhållande till att visa sig naken för okända (tevetittare).

#14  till linntsu fredriktomte
2006-06-11 12:06:35

linntsu sa:
det är inte normalt att titta på sånt


Är "normalt" samma sak som "bra"?

linntsu sa:
det borde verkligen inte accepteras


Vad är det som inte borde accepteras? Silikon? Nakenhet? Eller dessa två i kombination med varandra?

linntsu sa:
jag tycker faktiskt att vi borde få ha vårt privatliv för oss själva


Javisst, det tycker jag också. Men dessa människor har inte varit inne och klampat i *ditt* privatliv. Det är *du* som vill diktera hur de ska utforma sina privatliv.

linntsu sa:
att gå omkring naken bladn människor man inte känner är fel


Varför är detta fel? Vad är det som är fel med det?

linntsu sa:
hela sverige har faktiskt inget att göra med hennes kropp, den borde hon ha hållt för sig själv


Det har du helt rätt i. Vad hon gör med sin kropp är med vissa undantag hennes ensak. Därför tycker jag att du borde börja att föregå med gott exempel och sluta lägga dig i vad hon gör med sin kropp.

linntsu sa:
och jag tycker faktiskt att man endast ska visa sig naken för sin partner, och inte för hela världen..


Varför det? Bör även små barn ha kläder på sig hela tiden?

#15  till NoManIsAnIsland fredriktomte
2006-06-11 12:12:07

NoManIsAnIsland sa:
tja. men hur vardagligt är det att knalla runt mer eller mindre avklädd


Just den här biten vore det väl ganska trevligt om det vore vardagligare? Om nakenheten vore mer avspänd och människokroppen inte så förbaskat sexualiserad. Om folk skämdes mindre för sina kroppar vore ju det någonting bra.

NoManIsAnIsland sa:
Jag är förmodligen hopplöst omodern


Om du säger det så.

NoManIsAnIsland sa:
men hamnar jag i ett hus med en massa människor jag inte känner, så gör det mig inte ett jota om folk behåller en del kläder på ibland och kanske rentav stänger om sig innan de har sex.


Alla har vi våra preferenser. Om du inte är bekväm med att vara naken så ska du självklart inte tvingas vara det. Men om vi kunde bygga bort en del av de sociala låsningar vi har kring nakenhet så vore väl det bra? Vi kritiserar ju arabvärlden för deras slöjbärande, men i grund och botten är det exakt samma princip som ligger bakom deras syn på slöja som ligger bakom våran syn på bh:ar, underkläders utformning och "anständiga" längder på kjolar.

#16  Sv: Big Brother som avsexualisering av nakenhet? NoManIsAnIsland
2006-06-11 13:11:33

Fredriktomte sa:
NoManIsAnIsland sa:
tja. men hur vardagligt är det att knalla runt mer eller mindre avklädd


Just den här biten vore det väl ganska trevligt om det vore vardagligare? Om nakenheten vore mer avspänd och människokroppen inte så förbaskat sexualiserad. Om folk skämdes mindre för sina kroppar vore ju det någonting bra.


Om det är så att folk skäms för sina kroppar, så vore det förstås bra om de gjorde det i mindre grad. Om sedan BigBrother får folk att skämmas mindre för sina kroppar tvivlar jag dock på.

Och att jag har kläder på mig har som sagt inget med skam att göra.


Fredriktomte sa:
NoManIsAnIsland sa:
Jag är förmodligen hopplöst omodern


Om du säger det så..


Ja det säger jag.


Fredriktomte sa:
NoManIsAnIsland sa:
men hamnar jag i ett hus med en massa människor jag inte känner, så gör det mig inte ett jota om folk behåller en del kläder på ibland och kanske rentav stänger om sig innan de har sex.


Alla har vi våra preferenser. Om du inte är bekväm med att vara naken så ska du självklart inte tvingas vara det. Men om vi kunde bygga bort en del av de sociala låsningar vi har kring nakenhet så vore väl det bra? Vi kritiserar ju arabvärlden för deras slöjbärande, men i grund och botten är det exakt samma princip som ligger bakom deras syn på slöja som ligger bakom våran syn på bh:ar, underkläders utformning och "anständiga" längder på kjolar. ..


Mer specifikt vilka sociala låsningar kring nakenhet tycker du behöver byggas bort? Är dem stora? Byggs dem bort på ett bra sätt genom BigBrother?

Men nu var det inte det jag skrev, det jag skrev var att det snarare handlar om ett normalt hänsynstagande, äter en frukost ihop med människor en inte känner, sitter en kanske inte naken, har en sex så tvingar en inte det på de som inte är inblandade eller inte önskar vara inblandade i akten.

Jag tror vi rent av enas om att det finns en gradskillnad mellan normalt frivilligt hänsynstagande och att stena folk som inte bär burkha?

#17  Sv: Big Brother som avsexualisering av nakenhet? linntsu
2006-06-11 18:08:47

Big Brother är ett program som inte är bra för någon. ingen mår väl bättre av att tita på det? om nu nakenhet ska avsexualiseras genom att man ska tvinga folk att se det överallt, även om vi inte vill, så behöver det ju inte göras med ett sådant program.. det finns isåfall andra, mycket bättre sätt..

#18  Sv: Big Brother som avsexualisering av nakenhet? metamorfos
2006-06-11 18:11:07

linntsu, det är väl bra om folk jobbar på flera fronter, räkna gärna upp flera av de mycket bättre sätten som en motvikt till silkonfrälsta tv-program!

#19  Sv: Big Brother som avsexualisering av nakenhet? linntsu
2006-06-11 18:19:22

är big brother gjort för att avsexualisera nakenhet? jag tycker att det är precis tvärtom.. människorna får vara med där på grund av sina utseenden och sin vildhet.. människor tittar på det för att det är mycket nakenhet med för att vi på något konstigt sätt tycker om sådant.. de flesta tittar väl ändå inte på det och tänker "oj vad normalt det är med nakenhet, jag ska också börja gå omkring naken bland människor jag precis har lärt känna, det känns så avslappnat"? fast jag kanske inte ska uttala mig så mycket om det, eftersom jag som sagt inte ens har sett något avsnitt av serien.. men jag hör ju vad människor omkring mig pratar om..

och jag tycker inte att man borde avsexualisera det, bara låta det höra till folks privatliv.. jag störs iallafall av att det överallt där jag tittar, finns nakenhet.. jag skulle helst undvika det.. men det som finns överallt idag, är objektifierande.. det är inte positivt i feministisk synvinkel, tycker inte jag iallafall..

#20  linntsu metamorfos
2006-06-11 19:47:55

Jag vet inte om Big Brother är gjort för att avsexualisera nakenhet, men OM det kan fungera så är det ju bra! Jag har som sagt inte ens sett det...

Det som är problem är ju att nakenheten är just sexualiserad, objektifierande, i dag. Det märks inte minst i det du skriver, t.ex. "höra till folks privatliv". OM nu nakenhet inte var sexualiserad, så skulle det inte vara så "farligt" att råka se lite av en bröstvårta (tänker på Janet Jackson). Men det är klart, jag var ju tonåring i en tid då det var konstigt att inte sola topless.

#21  Sv: Big Brother som avsexualisering av nakenhet? olaberg
2006-06-11 23:31:28

Problemet med BB som jag ser det är att det är en avmänskligfiering av mänsklighet.

Om man bara kunde stannat vid avsexualiseringen av nakenheten, man verkar åstadkomma avsexualisering av sexualiteten också. Vad kuuul och spännande _inte_.

#22  Sv: Big Brother som avsexualisering av nakenhet? AndreAurora
2006-06-12 08:42:05

Det är ju asbra att nakenhet blir avdramatiserat, även om en kan tycka att BB är undermålig underhållning. Men det finns det ju iofs andra program som är också, som fotbolls-VM exempelvis. :)

#23  Sv: Big Brother som avsexualisering av nakenhet? metamorfos
2006-06-12 19:26:34

Fast fotbolls-VM avdramatiserar väl mänsklig kontakt män emellan...?

#24  Till NoManIsAnIsland fredriktomte
2006-06-12 22:34:47

NoManIsAnIsland sa:
Om det är så att folk skäms för sina kroppar, så vore det förstås bra om de gjorde det i mindre grad. Om sedan BigBrother får folk att skämmas mindre för sina kroppar tvivlar jag dock på.


Jag tror absolut att det kan bidra till en mer avslappnad inställning till nakenhet i allmänhet och könsblandad nakenhet i synnerhet.

NoManIsAnIsland sa:
Mer specifikt vilka sociala låsningar kring nakenhet tycker du behöver byggas bort?


Alla. Men som exempel tror jag att många människor är betydligt blygare än vad de borde behöva vara. Jag tror också många människor skäms mer än vad de borde behöva göra. Jag tror också många upprörs mer över andras nakenhet än de borde behöva göra.

Utöver det har vi hela problemet med att den nakna kroppen i allmänhet, och den nakna kvinnokroppen i synnerhet sexualiseras, vilket gör att nakenhet och avkläddhet ofta tolkas som sexuella ställningstaganden eller inviter. Även det är ju ett problem.

NoManIsAnIsland sa:
Är dem stora?


Ja, för många människor är nakenhet en stor grej.

NoManIsAnIsland sa:
Byggs dem bort på ett bra sätt genom BigBrother?


Det finns gott om skäl till att vara kritisk mot BigBrother, men även om mycket med programmet är dåligt bör man ju kunna erkänna de eventuella förtjänster det ändå kan tänkas ha. Som t.ex. att bidra till en ökad tolerans gentemot avsexualiserad nakenhet.

NoManIsAnIsland sa:
Men nu var det inte det jag skrev, det jag skrev var att det snarare handlar om ett normalt hänsynstagande, äter en frukost ihop med människor en inte känner, sitter en kanske inte naken, har en sex så tvingar en inte det på de som inte är inblandade eller inte önskar vara inblandade i akten.


Ja, det är väl klart att man bör visa hänsyn mot sina medmänniskor i den mån det är möjligt, men jag förstår inte riktigt vad det här har med BigBrother att göra. Det är ju inte hemma hos dig de här människorna befinner sig.

NoManIsAnIsland sa:
Jag tror vi rent av enas om att det finns en gradskillnad mellan normalt frivilligt hänsynstagande och att stena folk som inte bär burkha?


Om du med "normalt frivilligt hänsynstagande" menar: "intolerans gentemot andras nakenhet" så håller jag med om att det absolut finns en gradskillnad mellan intoleransen så som den ser ut i en vanlig mainstreamsvensk kontext och så som den såg ut i Talibanernas Afghanistan. Men det är en gradskillnad, inte en artskillnad. Båda företeelserna bygger på samma grundkoncept.

#25  Till Linntsu fredriktomte
2006-06-12 22:46:06

Linntsu sa:
om nu nakenhet ska avsexualiseras genom att man ska tvinga folk att se det överallt, även om vi inte vill, så behöver det ju inte göras med ett sådant program.. det finns isåfall andra, mycket bättre sätt..


och:

Linntsu sa:
fast jag kanske inte ska uttala mig så mycket om det, eftersom jag som sagt inte ens har sett något avsnitt av serien.. men jag hör ju vad människor omkring mig pratar om..


Om du inte har sett ett endaste program så är det väl ett alldeles utmärkt tecken på att du inte blir tvingad att titta på nakenhet pga BigBrother? Du kan ju trots allt stänga av tv:n eller byta kanal om du inte känner för att se programmet.

Linntsu sa:
är big brother gjort för att avsexualisera nakenhet


Nej, BigBrother är nog skapat med syftet att tjäna in så mycket stålars som möjligt. Men även om BigBrother inte är skapat i syfte att avsexualsera nakenhet så kan det ju tänkas ha den effekten.

Linntsu sa:
.. jag störs iallafall av att det överallt där jag tittar, finns nakenhet.. jag skulle helst undvika det.. men det som finns överallt idag, är objektifierande.. det är inte positivt i feministisk synvinkel, tycker inte jag iallafall..


Nakenhet i sig är knappast objektifierande. I sådana fall föds vi alla objektifierade.

Jag undrar dessutom fortfarande *varför* nakenhet inför människor man inte känner är fel.

#26  till Metamorfos fredriktomte
2006-06-12 22:55:25

Metamorfos sa:
Men det är klart, jag var ju tonåring i en tid då det var konstigt att inte sola topless.


Är inte det här lite väl mycket av "Det var bättre förr" och "På min tid minsann...". Nog för att viss nakenhet kanske var mer accepterad förr, men även på det glada sextiotalet (byt ut sextiotal mot sjuttiotal eller åttiotal ifall det var då du var ung) fanns det gott om människor som inte var sådär stormförtjusta över att kvinnor klädde av sig nakna på stranden och sprang omkring utan BH på stan...

#27  #23 AndreAurora
2006-06-13 00:29:23

metamorfos: Nja, det är väl snarare en ursäkt för mänsklig kontakt män emellan? :)

#28  Sv: Big Brother som avsexualisering av nakenhet? linntsu
2006-06-13 05:00:37

vilka människor är med i Big Brother? tjejer som vill visa upp sina kroppar för att känna sig accepterade kanske? då är det ganska objektifierat, när de själva väljer att vara objekt. de som tittar (okej, många som tittar) gör det för att de tycker om det de ser, eller är nyfikna.. många tänder säkert på att titta på nakna tjejer..

jag vet inget om vad killarna gör där eftersom jag inte tittat på programmet, men det brukar vara tjejer som ses som sexobjekt. jag tycker att det kanske blir så att porr accepteras med, men avsexualisering blir det väl inte av att tjejer som har silikon i sina bröst springer omkring nakna och har sex med folk framför kameran?

eller har jag kanske missförstått vad avsexualisering av nakenhet är? jag tycker iallafall att den nakenheten som kopplas till big brother, i stor grad har med sexualisering och objektifiering att göra

#29  Sv: Big Brother som avsexualisering av nakenhet? linntsu
2006-06-13 05:01:23

vilka människor är med i Big Brother? tjejer som vill visa upp sina kroppar för att känna sig accepterade kanske? då är det ganska objektifierat, när de själva väljer att vara objekt. de som tittar (okej, många som tittar) gör det för att de tycker om det de ser, eller är nyfikna.. många tänder säkert på att titta på nakna tjejer..

jag vet inget om vad killarna gör där eftersom jag inte tittat på programmet, men det brukar vara tjejer som ses som sexobjekt. jag tycker att det kanske blir så att porr accepteras med, men avsexualisering blir det väl inte av att tjejer som har silikon i sina bröst springer omkring nakna och har sex med folk framför kameran?

eller har jag kanske missförstått vad avsexualisering av nakenhet är? jag tycker iallafall att den nakenheten som kopplas till big brother, i stor grad har med sexualisering och objektifiering att göra

#30  28, 29 linntsu
2006-06-13 05:02:14

oj, det blev fel.. trodde inte att det skickades, men det kom två gånger istället :P

#31  Sv: Big Brother som avsexualisering av nakenhet? Angelique
2006-06-13 08:22:45

"En av de stora fördelarna med att bo i East End var just det här med sex. På den tiden stavades det med litet s och inte med stort S. Med fördel menar jag att ingen gick hela sitt liv och undrade om han var född i en bikupa eller i ett fågelbo. Hela den där sagan om fåglar och bin var fullständigt vid sidan om. Det var ingen som inte visste hur han hade kommit till. Man kunde möjligtvis ha avlats under en buske men inte fötts där. De flesta ungar kände till de gamla runda orden innan de ens visste vad en bokstav var. På den tiden var sex med litet s lika naturlig på sin plats som luften man andas. Det hade inte blivit ett sånt självändamål att det behövde stavas med stort S och det var heller inte belamrat med så många problem. Det var kanske för att vi fick höra om allt det där så tidigt som det sällan blev tilltrasslat. Kanske det är människor som får lära sig det där långt fram i livet som börjar stava sex med stort S." /Fynn (ur Herr Gud, det är Anna)

Det här har fastnat i mig sedan jag läste boken första gången. Jag tycker att det är fantastiskt beskrivet.

Religionen har hypat upp sex till den grad att det inte längre känns som något naturligt för en mängd människor. Särskilt märks det kanske hos oss med frikyrklig bakgrund. BB tog mig på sängen genom deltagarnas befriade syn på sex. Visst kan man säkert tycka att de söker uppmärksamhet genom sin exponering, men jag blev glatt överraskad av hur de gjorde både nakenhet och sex något positivt, avslappnat och såg på det som en naturlig del i livet. Hakar man loss skammen från sex förlorar det också mycket av sitt andra märkliga bagage. Go Jessica! Och strunta i plastbrösten. ;)

#32  Sv: Big Brother som avsexualisering av nakenhet? Danne
2006-06-13 09:04:44

varför bör nakenhet avsexualiseras?

#33  danne charlie
2006-06-13 11:04:58

tja, kanske för att det finns tillfällen i livet när en är naken utan att det har med sex att göra?

det finns män som har större bröst än jag. skulle jag emellertid gå med bar överkropp en varm sommardag (idag t ex) skulle folk glo och kommentera och, ja, sexualisera mig. använd din fantasi och tänk dig in i hur det skulle kännas att gå runt med två aliens på bröstkorgen som blinkar i neon! ungefär så känns det när andra människor/kulturen/normen sexualiserar en del av din kropp. den är inte längre DIN! ur ett psykologiskt perspektiv är det djupt obehagligt!

för några dagar sedan skulle jag sjöstätta en kanot med några vänner. sluttningen ner mot ån var lite brant och vi tappade greppet på kanoten. den gled ut i vattnet som var ganska strömt, och hotade att försvinna bort. jag slängde av mig kläderna och hoppade i och hämtade kanoten, glatt påhejad av mina vänner. och nej, jag gjorde det inte för att kåta upp mina vänner, jag ville bara hämta kanotjäkeln.

nakna föds vi in i världen.

#34  Sv: Big Brother som avsexualisering av nakenhet? linntsu
2006-06-13 11:46:18

och så borde det vara.. men tyvärr är det inte det.. blääää.. jag tror inte att Big Brother ändrar folks syn på nakenhet till något positivare iallafall.. programmet gör den bara ännu mer sexualiserad......

#35  charlie Danne
2006-06-13 14:09:21

ja, det är ju förstås tråkigt när sexualisering blir något negativt. Men generellt sett, eftersom vi har en sexualdrift, så måste ju något vara sexualiserat alt sexualiserande. Om det inte är nakenhet, vad är ok att sexualisera?

#36  Sv: Big Brother som avsexualisering av nakenhet? Blindalina
2006-06-13 18:43:06

det finns säkert bättre sätt att avsexualisera nakenhet än att göra reklam för bingo rimér-konst och följa ett gäng bekräftelsesökande pers .

#37  Sv: Big Brother som avsexualisering av nakenhet? Kaiser
2006-06-13 19:27:34

Bara en tanke: BB är underhållning, den är till stora delar tillrättalagd och regisserad. Det finns förhållningsregler, både under programmets gång och med största sannolikhet i pre produktion. Lättkläddhet och nakenhet har alldeles säkert varit en medveten förhållningsregel. Kryddan som skiljt BB från andra dokusåpor.

Eftersom Kanal 5 vet att sex säljer, är det kanske inte en alldeles otrolig tanke att de instruerat sina deltagare att ha 'sex'. Men vad har publiken egentligen sett av sexet?

Misstänkta rörelser under täcken. Hel- och halvnaket hångel. Men ingen sex, inte egentligen - bara en antydan till sex.

Så frågan är förstås om det verkligen har varit sex. Det kanske bara har varit en illusion?

#38  till Linntsu fredriktomte
2006-06-13 19:41:20

Linntsu sa:
vilka människor är med i Big Brother? tjejer som vill visa upp sina kroppar för att känna sig accepterade kanske?


Jag skulle gissa på att de flesta BigBrother-deltagarna har högre ambitioner än att bara bli accepterade.

Tänkbara motiv: Bli känd. Vinna pengar. Ha kul.

Linntsu sa:
då är det ganska objektifierat, när de själva väljer att vara objekt.


Skulle du kunna förklara lite närmare vad du menar med detta? Vad är objektifiering enligt dig?

Linntsu sa:
de som tittar (okej, många som tittar) gör det för att de tycker om det de ser, eller är nyfikna.. många tänder säkert på att titta på nakna tjejer..


Säg att så är fallet. Vad är problemet med detta enligt dig?

Linntsu sa:
jag vet inget om vad killarna gör där eftersom jag inte tittat på programmet, men det brukar vara tjejer som ses som sexobjekt.


Varför skulle inte killarna kunna tänkas ha samma motiv som tjejerna?

Linntsu sa:
jag tycker att det kanske blir så att porr accepteras med, men avsexualisering blir det väl inte av att tjejer som har silikon i sina bröst springer omkring nakna och har sex med folk framför kameran?


För att vara någon som aldrig sett programet tycks du ha en väldigt bestämd uppfattning om vad det handlar om. Det händer att folk i BigBrother har sex, ja. Precis som människor i "verkliga livet". Men det är ju inte precis det enda de gör. Och de är nakna i en mängd andra situationer än när de har sex eller försöker vara sexiga. Och det är *detta* som avsexualiserar nakenheten.

Om programmet dessutom innebär en avdramatisering av det sexuella så är väl detta bara en bonus. Men den biten tycker jag känns lite osäkrare.

#39  Till Danne fredriktomte
2006-06-13 19:47:47

Danne sa:
Om det inte är nakenhet, vad är ok att sexualisera?


Kontext! Det är kontexten som bör avgöra om någonting uppfattas som sexuellt eller ej. Sådant som situation, klädesplagg, kroppspråk, röstläge, vad som sägs och görs, osv, osv. Att vara naken kan ha sina funktioner, och det är därför dumt att per definition sexualisera nakenheten, eftersom det tvingar människor att välja mellan att vara sexuella eller funktionella (i vissa givna situationer, t.ex. på stranden, i bastun eller i omklädningsrumet). För övrigt är ju inte nakenheten sexualiserad rakt av heller. Få människor uppfattar ju all nakenhet som sexuell (t.ex. ett naket spädbarn eller en naken 95-åring). Här finns det också en skillnad mellan könen. Kvinnors nakenhet är mer sexualiserad än mäns nakenhet (bara det här med att kvinnor till skillnad från män förväntas dölja brösten).

#40  till Blindalina fredriktomte
2006-06-13 19:50:41

Det gör det säkert, men om nu BigBrother faktiskt har den här effekten så är det väl bra? Oavsett vad vi nu må tycka om resten av programmet. Sedan tror jag också att det är ett ganska effektivt medium. BigBrother har en stor publik och ett stort medialt genomslag, så det når väldigt många människor. Något man t.ex. inte kan säga om feminist-avantgardistiska konstinstallationer.

#41  Danne metamorfos
2006-06-13 20:02:21

Varför ska nakenhet vara _bara_ sexualiserad?

#42  tillägg till Danne fredriktomte
2006-06-13 20:12:43

Efter att läst metamorfos inlägg vill jag göra ett klargörande, och det är att jag fortfarande anser att nakenhet bör kunna vara sexuell, men att det som avgör då är kontexten.

#43   charlie
2006-06-13 22:11:01

fredriktomte #39: precis så!!

och dessutom, klart att nakenhet kan vara sexuellt, men det innebär ju inte att vi måste sexualisera den i tid och otid.

#44  # 40 Blindalina
2006-06-13 22:48:43

tja, feminist-avantgardistiska konstinstallationer är verkligen inget alternativ, nej.

#45  # 40 Blindalina
2006-06-13 22:53:11

men varje grej får en dissekrera innehållsmässigt för sig. bb håller inte måttet för goda progressiva initiativ tycker jag, även om det har sina poänger.

#46  fredriktomte Danne
2006-06-15 15:56:25

Jag är osäker på vad du menar... du säger att det är kontexten som avgör om något är sexuellt men allt det du nämner som kontext-variabler, dvs kroppsspråk, röstläge osv är ju sådant som i sig är kontextberoende. En typ av kroppsspråk kan vara sexuellt i en kontext och asexuellt i en annan. Rimligtvis är det väl då betraktaren som avgör vad han/hon anser vara sexuellt och jag ser väl egentligen inget skäl till varför nakenhet skulle vara en värre typ av sexualisering än tex klädval.

#47  till Blindalina fredriktomte
2006-06-15 16:51:01

Nej, jag tycker inte heller att BB är ett bra program. Men för den sakens skull kan man ju konstatera de eventuellt positiva effekter som programmet ändå har. Jag tror att det utgör en del i en allt mer avslappnad inställning till nakenhet och sexualitet. Vilket är någonting positivt.

#48  Till Danne fredriktomte
2006-06-15 17:02:35

Jag beskrev ju vad jag menade ovan, men jag kan utveckla lite mer:

Kontexten är *mer* än bara ett visst klädesplagg eller ett visst röstläge. Det handlar inte bara om en vilja att vara sexuell utan även om vem man vill vara sexuell inför. Bara för att en kvinna har push-up och urringning betyder inte det att hon vill vara sexuell för *dig* (även om det är rimligt att hon vill vara sexuell för någon). Därför är det bra om upplevelsen av sexualitet hör samman mer med en helhetbild en vissa givna parametrar. Saker bör i så liten utsträckning betraktas som definitionsmässigt sexuella. I den mån vi accepterar attribut som närmast definitionsmässigt är sexuella så bör de i så stor utsträckning som möjligt inte begränsa våran funktionalitet. T.ex. kan push-up och urringning sägas vara sådana attribut som inte är så farliga om de närmast per definition sexualiseras (fast det kan förståss fortfarande vara ett problem att personen som klär sig så inte vill vara sexuell för alla bara för att h*n vill vara sexuell för någon), eftersom det är attribut som inte direkt fyller någon övrig funktio utöver själva sexualiseringen. Jämförelsevis vore det ganska jobbigt om vinterkläder vore sexualiserade per definition , eftersom vi då skulle tvingas välja mellan att vara sexuella eller att frysa på vintern. På samma sätt är det inte så bra att nakenhet närmast per definition är sexualiserad (och/eller skambelagd), eftersom det faktiskt finns en hel del tillfällen då det är funktionellt att vara naken.

Slutligen borde vi väl kunna vara överens att män och kvinnors nakenhet är olika mycket sexualiserad. Är detta också oproblematiskt enligt dig? Eller för att vända på det, vad skulle du tycka om det plötsligt blev så att du som man förväntades bära en topp över din bringa vid alla tillfällen, även när du badar och solar (för annars visar du för mycket hud)? Eller att du inte kunde ha korta shorts när det är varmt utan att anses ha klätt dig sexuellt utmanande? Vad tycker du om att det i vissa kulturer anses som sexuellt att visa håret eller någon hud utöver händer och ansikte? Är det också oproblematiskt? Om inte, vad skiljer våra normer från deras?

#49  Fredriktomte Danne
2006-06-15 17:46:56

jag har aldrig sagt att jag tycker nakenhet ska vara sexualiserande per definition, det enda jag invänt mot är att nakenheten skulle avsexualiseras.

Så länge folk har en sexualdrift kommer saker och ting alltid att sexualiseras och det kommer förmodligen kommer det röra sig nära människan snarare än att vara totalt ofunktionella ting som trekantiga fotbollar. Enda utvägen då är att trolla bort sexualdriften vilket jag inte tror att de flesta varken vill eller kan.

Problemet ligger för mig inte i att nakenheten är sexualiserande, utan att man utnyttjar nakenhetens sexualiserande effekt i fel situationer, tex i reklam för bildäck. Så jo, jag håller visst med om att snedvridningen män-kvinnor är tråkig. Ett annat problem är att de som sexualiseras inte alltid respekteras. Det är en attitydfråga som jag hoppas kan kommas till rätta med.

Två st förresten:
Letade förresten förtvivlat efter en sexig dunjacka för nåt år sen, utan lycka.
Enda anledningen att jag inte har "topp" på mig på stranden är att jag har en sexig/sexualiserad bringa ;-)

#50  till Danne fredriktomte
2006-06-15 18:19:33

Såvitt jag vet har ingen i den här tråden skrivit någonting om att nakenhet skall avsexualiseras i den bemärkelsen att det inte längre skulle vara möjligt att vara sexuell när man är naken.

Däremot har vi ju problemen med att vi har olika syn på vad som anses som naket på män och kvinnor, att det anses fel (och till och med är olagligt) för människor att visa "för mycket" hud i offentliga sammanhang, att människor känner blygsel och skam när de är nakna inför andra, att personer (främst kvinnor) som klär av sig antas ha ett sexuellt motiv till detta, osv.

Angående ofunktionalitet så skulle jag vilja påstå att en hel del sexualiserade attribut idag är mer eller mindre ickefunktionella: Högklackat, urringning, push-up, tajta kläder, formella festkläder, smink, osv.

#51  # 47 fredriktomte Blindalina
2006-06-15 21:03:32

flyger en fjäril i Californien, regnar det i Calcutta..

#52  # 47 Blindalina
2006-06-15 21:05:12

..däremot får en ju relatera till det ( BB) på nåt sätt. jag distanserar eftersom det är rätt dåligt och det finns inte alltid ngn vits med att distansera sig från underhållning eller tv-upplevelser. varför ska det bara vara halvdant, ens intryck alltså?

#53  till Blindalina fredriktomte
2006-06-15 21:15:36

Hur du upplever något är väl en sak, men jag syftade inte på eventuella välgörande effekter för just dig. Någon som inte tycker om programmet kommer ju förmodligen inte få ut någonting av det.

Däremot finns det ju en hel del människor som tittar på det och uppskattar det (dvs, får inte något "halvdant" intryck). Om dessa människor får en mer avslappnad hållning till nakenhet tack vare att de tittar på BB så är ju det bra.

#54  # 53 Blindalina
2006-06-15 21:17:09

visst, men vi andra då?

#55  Sv: Big Brother som avsexualisering av nakenhet? Danne
2006-06-16 12:43:59

Hur anstår ni er att skriva inlägg mitt under sverige-matchen :-)

#56  Till Blindalina fredriktomte
2006-06-16 18:42:49

Vad menar du?

#57  Till Danne fredriktomte
2006-06-16 18:43:36

Mmm, jag är nog helt enkelt någon form av omanlig landsförrädare, eh? ;)

#58  till Fredriktomte Blindalina
2006-06-16 22:39:19

Jag menar att om vi utgår från vad "vi vill ha" och inte vad vinstdrivna tv-bolag "serverar" oss, i tanken, så är det för många människor inte nöjbart med enbart ett tv-program som Big Brother. Alla har rätt att kritisera sin omvärld. Och isådanafall, vad ska vi titta på?

Fast jag frångick ju frågan lite där. Som avsexualiserande effekt kan BB funka, men vem är det som bestämmer att människorna som avsexualiserar bör ha silikonbröst och bete sig som en skock högstadieungdomar??

#59  Till Blindalina fredriktomte
2006-06-16 23:19:03

Jag förstår nog fortfarande inte din invändning. Jag håller med om att BigBrother har en mängd mindre positiva inslag. Men att människor som ändå inte gillar tv-programmet inte gillar de inslagen är ju ganska likgiltigt. Man måste ju inte titta om man inte tycker om det.

Sedan vore det såklart bra om nakenhet avsexualiseras i andra sammanhang också, men det hindras ju inte på något sätt av att det sker i BigBrother.

#60  till Fredriktomte Blindalina
2006-06-16 23:22:02

"Jag förstår nog fortfarande inte din invändning. Jag håller med om att BigBrother har en mängd mindre positiva inslag. Men att människor som ändå inte gillar tv-programmet inte gillar de inslagen är ju ganska likgiltigt. Man måste ju inte titta om man inte tycker om det."

nejnej, det är inte likgiltigt, det är makt att sända tv och icke-makt att titta!

#61  Till Blindalina fredriktomte
2006-06-16 23:46:49

Jag håller med om att den som styr mediautbudet har makt. Främst genom den påverkan h*n utövar gentemot de som tittar. Dock är det ju helt omöjligt att utforma program som alla gillar eller alla kan vara överens om bär upp "fina" budskap.

#62  fredriktomte Blindalina
2006-06-17 00:45:32

det handlar inte om fina budskap, utan om bra tv.

#63  Sv: Big Brother som avsexualisering av nakenhet? linntsu
2006-06-17 01:47:03

men jag säger fortfarande att den nakenheten som finns i BB, i högsta grad är sexualiserad, och människorna är med där för att de vill sexualiseras, pga hur vårt samhälle tyvärr är idag. att den sexualiseringenn som finns idag accepteras mer av de som tycker att den ska accepteras, kan vara sant, men nakenheten blir inte avsexualiserad iallafall..

#64  linntsu svenskaflicka
2006-06-27 10:34:45

Håller helt med att personer som är med i BB vill göra karriär på sina kroppar, åtminstone några av de kvinnor som är med verkar definitivt ha det som poäng. Fast frågan är om det är samma sak som att effekten blir ytterligare sexualisering? Jag är tveksam.

BB står i många avseende som ett exempel för något mindre bra i vårt samhälle, men när de som är med i programmet går omkring halvnakna mest hela tiden samtidigt som de äter mat, pratar, borstar tänderna etc, så har jag svårt att se det som en sexualisering.

Och tillskillnad från tidningar som Cafe, Slitz etc så blir ju BB också ett program där så kallade silokonbrudar har ett "vanligt liv" (definierat som är i vardagssituationer om än i en absurd situation). Tar plats och på många sätt bryter mot föreställningar om att tjejer/unga kvinnor ska vara lugna, tysta, valartade etc. Så gott och ont tycker jag en kan se i BB.

#65  Sv: Big Brother som avsexualisering av nakenhet? Blindalina
2006-06-27 13:34:26

men varför ska vi ha just silikontuttar i vardagssituationer i tv? undrar det lite..

#66  Blindalina svenskaflicka
2006-06-27 15:20:56

Det kan en ju verkligen fråga sig, inte för att det bara varit silikontuttar. Men oavsett kan en såklart fråga sig varför de som är med måste uppfylla en viss mall självklart, och detta är ju givetvis jävligt negativt: att BB marknadsför ett visst skönhetsideal.

Men i stort är det väl annars relativt slående hur litet naket det är i svensk tv nu för tiden, inte minst jämfört med 1970-talet. Och då menar jag i tv-serier, och alla möjliga skildringar av nakenhet (pratar då inte om porr utan avsexualiserad nakenhet).

Och att de gånger som det förekommer nakna människor så görs de till freaks (som Naken-Janne, vilket han i och för sig jobbade bra för att bli själv också) eller så förstås det som sexualiserat.

#67  Sv: Big Brother som avsexualisering av nakenhet? Angelique
2006-06-28 09:13:46

Seriöst, tror ni att de sållar bort nudister med vanliga bröst? Bull, det gäller bara att vara tillräckligt extrem och uppseendeväckande.

#68  Sv: Big Brother som avsexualisering av nakenhet? svenskaflicka
2006-06-30 21:09:10

Angelique:

Det beror ju litet grann på vad "vanliga bröst" betyder.. Men jag tror inte att silikonbröst är ett krav, däremot är det säkerligen så att det finns utseendemässiga synpunkter på de kvinnor och män som ska delta i programmet.

Det jag menar är väl att vissa vanliga bröst kanske är fööööör vanliga för Kanal5 eller nåt..

#69  fredriktomte Danne
2006-07-07 12:30:19

jag tror att det stora problemet som folk upplever är när man är sexig/sexualiserad för fel person, tex en person som upplevs som totalt oattraktiv eller kanske oftare en person som gör olämpliga närmanden eller tolkningar (och oftast tror jag detta sker när man är påklädd). Det handlar för mig snarare om attityder och reaktioner på sexualisering snarare om vilka attribut som i sig är sexiga. De flesta tror jag vill vara sexiga, bara inte inför fel person. Därför går många kvinnor i högklackat och därför tränar jag på gym. Men jag vill inte att tjocka agda ska klappa mig på stjärten för det (däremot gärna min fina flickvän).

Så länge den problematiken finns ser jag ingen lösning i att man kanaliserar nakenhet till ofunktionella ting såsom högklackat osv. Sexualiseringen finns alltid i betraktarens ögon, inte i avsändarens intentioner.

#70  Rättelse sistastycket Danne
2006-07-07 12:39:22

så här skulle sista stycket vara:

Så länge den problematiken finns ser jag ingen lösning i att man kanaliserar SEXIGHET/SEXUALISERING till ofunktionella ting såsom högklackat osv. Sexualiseringen finns alltid i betraktarens ögon, inte i avsändarens intentioner.

#71  Till Blindalina fredriktomte
2006-07-07 20:25:49

Vad är "bra tv"?

#72  Till Danne fredriktomte
2006-07-07 20:29:30

Om vår attityd till nakenhet vore tillåtande så skulle vi väl ha något fler nakenflanörer längs våra gator sommardagar som dessa? Men det är ju till och med *olagligt*!

För övrigt är ju du nu inne på det jag skrivit om tidigare, nämligen att det är kontexten som bör vara den avgörande faktorn, och inte enbart någonting sådant som huruvida en person är naken eller ej. Men där befinner vi oss verkligen inte än, och nakenhet är fortfarande starkt sexualiserat (särskilt nakna kvinnobröst och nakna kvinno- och manskön).

#73  Tillägg till Danne fredriktomte
2006-07-07 20:30:17

Skulle du inte reagera mer på en kvinna som gick längs gatan med bar överkropp (ingen bh eller bikini) än en man som gick med bar överkropp?

#74  Sv: Big Brother som avsexualisering av nakenhet? Karra
2006-07-07 20:48:00

Oavsett om man tittar på Big Brother eller vad det nu kan vara för program måste man ändå förhålla sig till det budskap som förs fram i dem. Det är naivt och verklighetsfrånvänt att säga att det är så enkelt som att slå av TV:n om man inte gillar det som visas. Det är så det är att leva i ett samhälle: Det vi gör och säger påverkar andra. Ett så stort medium som TV har naturligtvis en enorm makt att påverka människor.

#75  Till Karra fredriktomte
2006-07-08 14:20:10

Kallar du mig naiv och verklighetsfrånvänd?

I vilket fall så om problemet just är att du inte tycker om ett program så har jag svårt att se att det skulle vara ett problem som kräver en kraftigare lösning än att du helt sonika låter bli att titta på tv-programet.

Däremot har jag aldrig påstått att tv-program inte kan påverka sin samhället, eller att man inte skall kritisera de program man anser påvekrar samhället på ett negativt sätt. Om du tror att jag menar detta så har du missförstått det jag har skrivit.

#76  fredriktomte Danne
2006-07-11 14:28:39

[Citatvisning har stängts av då det här inlägget innehåller formateringsfel.]


[citat fredriktomte] Om vår attityd till nakenhet vore tillåtande så skulle vi väl ha något fler nakenflanörer längs våra gator sommardagar som dessa? Men det är ju till och med *olagligt*! [/citat]

Det handlar väl om huruvida man vill gå runt och vara sexig/väcka åtrå? En lagom mängd sexighet i det offentliga tror jag räcker för de flesta. Inget fel i det.

[citat fredriktomte] För övrigt är ju du nu inne på det jag skrivit om tidigare, nämligen att det är kontexten som bör vara den avgörande faktorn, och inte enbart någonting sådant som huruvida en person är naken eller ej. Men där befinner vi oss verkligen inte än, och nakenhet är fortfarande starkt sexualiserat (särskilt nakna kvinnobröst och nakna kvinno- och manskön). [/fredriktomte]

bör och bör.. nakenhet är i sig en kontextfaktor. Det finns inget som isolerat kan säga sig utgöra "kontexten", inte stilettklackar, inte röstläge, inte nakenhet. Nakenhet på stranden är till exempel mindre sexigt för många än nakenhet på ett rött silkeslakan. Däremot är det fullt fritt för den enskilde att finna det sexiga i vad han/hon vill och i vilken kontext som må behaga.

Att det finns skillnader mellan könen är såklart potentiellt ett problem men behöver inte vara det. I det fall du beskriver är det nog ofta det, om än i mindre skala och beroende på individen.

#77  fredriktomte Danne
2006-07-11 14:35:40

fredriktomte sa:

Skulle du inte reagera mer på en kvinna som gick längs gatan med bar överkropp (ingen bh eller bikini) än en man som gick med bar överkropp?


det förstnämnda. Och jag skulle reagera mer om en man gick med kort kjol och barfota på kontoret än om en man gjorde det. Visst finns könskillnader som i sig kan vara värda att bekämpa men det är inte poängen. jag tror att en viss mängd....ansträngning...för att upprätthålla det icke-sexiga bara förhöjer upplevelsen av det motsatta när så sker.

#78  oj, "än om en KVINNA gjorde det", skulle det vara i sista stycket Danne
2006-07-11 14:50:32


Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?