feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Dresscode och bordsplacering vid festtillfällen


Gå till senaste inlägget#1  Dresscode och bordsplacering vid festtillfällen Hyllan
2006-05-24 11:27:14

Hur gör man om man ska gå på bal men hällre bär "motsatta" könets dresscode än sitt eget köns?
Och ska man finna sig i den stereotypa man-kvinna-man-kvinna-man-bordsplaceringen om man är bisexuell eller lesbisk, eller bara tycker att den är mossig?

Lite bakgrund till frågeställningen:

Om 1½ vecka ska jag på bal. Denna bal utspelar sig i vårt nutida samhälle, men är en del av ett lajv (en sorts improvisationsteater, aka. levande rollspel). Min lajv-karaktär/roll är en man, och därför kommer jag att gå på balen klädd i smoking eller frack. Eftersom alla deltagare hjälps åt att bygga upp och upprättgålla den illusion som man skapar i lajvet, så kommer inga andra roller att tycka att min klädsel är något underlig. I lajvet så är jag ju man.

I verkligheten, däremot, är jag inte man. Jag är androgyn, med en kvinnlig kropp som jag trivs ganska bra med. Fittmänniska, om någon föredrar den kategoriseringen. Och någon gång så kommer det inträffa att jag blir bjuden på bal/formellt bröllop/formell begravning på riktigt.

Trots att jag inte har något emot att se ut som en kvinna så betyder inte det att jag är tycker om klänningar. Det kan vara roligt att ha ibland, men jag tycker inte att det är särskilt bekvämt och jag tycker verkligen inte om att ha klänning när någon försöker tvinga mig att ha klänning. Som i fallet med dresscoderna högtidsklädsel och smoking-klädsel, t.ex.

Jag kan inte tänka mig att foga mig i en så förlegad och könsstereotyp dresscode. Vad ska jag då göra? Jag tycker att både frack och "manlig" folkdräkt kan vara jättefint och skulle kunna tänka mig att låta sy upp sådana plagg figursytt åt min ganska kurviga kropp. Skulle jag bli portad från balen om jag kom med frack eller manlig folkdräkt? Finns det någon androgyn högtidsdräkt att ha som alternativ?

Min andra frågeställning började pyra inför en nyårsfest som jag besökte vid detta årets början, som min feministiska väninna arrangerade. Min tolkning av den klassiska bordsplaceringen varannan man varannan kvinna är att den skapades för att förenkla inledandet av förhållanden. Min vännina vet om att jag föredrar tjejer framför killar, och att jag tycker att den bordsplaceringen är förlegad, men ändå så valde hon att göra en klassisk bordsplacering av alla. Jag kände mig olustig över det hela, även om mina två bordsherrar var väldigt trevliga. Håller den här typen av bordsplacering på att försvinna i takt som samhället blir med jämställt, eller är det lika vanligt idag som för femtio år sedan?

#2  Sv: Dresscode och bordsplacering vid festtillfällen Johanna
2006-05-24 11:43:07

Jag håller med om att alla såna där gamla förlegade regler är trista och fåniga. Det går ju att undvika den typen av arrangemang förstås.

Sen tror jag inte att bordsplaceringen hade med matchmaking att göra utan snarare var en kombination av
1) Att en kvinna alltid måste ha en man vid sin sida (som kunde dra ut stolen och känna sig manlig)
2) Att det såg snyggt ut med varannan svart frack och varannan klänning
3) Att gifta par skulle ha chans att socialisera sig med andra än sin partner (därför de inte placerades bredvid sin respektive då)

Men allt det där är ju fruktansvärt förlegat, så jag förstår inte varför det lever kvar än idag. Alla de där traditionerna bygger ju på varandra på nåt sätt, så det är nog svårt att gå ifrån det gradvis. Hitta roligare nyårsfester säger jag!

#3  Sv: Dresscode och bordsplacering vid festtillfällen Marit
2006-05-24 12:09:52

Jag förstår din frustration Hyllan, och känner mig själv också frustrerad av motsvarande i diverse sammanhang.

När jag vid ett icke-formellt tillfälle protesterade när folket omkring mig försökte få oss att sätta oss varannan herrarnas så argumenterade de med att det skulle bli trevligare för dem - männen alltså - om vi gjorde som de bad...
GAH? Lever vi på 1800-talet var min retoriska och irriterade fråga. ÄR jag viktig/intressant bara på grund av mitt kön?!

Urk.
Så trött.

Klart att en högtidsdräkt i form av frack/smoking sydd så det passar din kropp och humör skulle vara skitläckert!

#4  Sv: Dresscode och bordsplacering vid festtillfällen Corona
2006-05-24 12:32:57

En bekant till mig gick på middag på Stockholms slott klädd i herrkläder.
Det stod faktiskt inget om vilket kön som skulle vara klädd i vilken dräkt.

Hennes agerande ledde till skriverier i tidningarna. Till och med på kvällstidningarnas löpsedlar.

Hon tyckte det var j-----t kul!

Och det var bra PR för henne, hon är inredningsarkitekt och har säkert fler kunder nu än innan.

#5  Sv: Dresscode och bordsplacering vid festtillfällen UppåtEmma
2006-05-24 12:35:25

Det där är så himla svårt och på något vis så handlar det väl om hur man väljer att... föra fram sin politik :)

Dvs någon bjuder mig på fest och har vissa regler för festen som jag inte gillar eller håller med om - vad gör jag? är jag villig att riskera att såra/förstöra för de som bjudit in genom att inte hålla mig till deras, om än fåniga, regler?

Min lösning om jag känner att jag inte kan hålla god min och spela med: tacka nej till de festerna och välj andra arrangemang/arra egna fester med egna regler.

#6  Sv: Dresscode och bordsplacering vid festtillfällen svenskaflicka
2006-05-24 13:13:24

Detta med dresscode och bordsplacering är något som är mer inne idag än för 30 år sedan. Det är en sak som är säker :) En del av detta - tillbaka till traditionerna-rörelsen, det är bra att gifta sig etc - allt detta som det gjordes revolt mot på slutet av 1960-talet och 1970-talet.

Så i detta avseende är det tydligt att utvecklingen inte går åt rätt håll och argumenten för varför det ser ut som det gör idag tror jag inte vi ska söka i historien (på 1970-talet var gasquer å baler exvis en utdöd företeelse på flera studentnationer i Uppsala som jag förstår det) utan i vår nutid.

Det finns säkert många som fantiserar om att upprätthålla en jättegammal tradition, men de facto är det mest en fantasi :) Precis som med andra företeelser som att folk ska gifta sig i vitt trots att detta historiskt varit otänkbart exvis i 1800-talets Sverige etc.

#7  Sv: Dresscode och bordsplacering vid festtillfällen svenskaflicka
2006-05-24 13:16:10

Det enda positiva jag sett i dessa sammanhang är en inbjudan där det stod uttryckligen att det var valfritt att välja klänning eller kostym oavsett kön.

Men jag tycker själv dresscode är skit. Är väl kul om folk anstränger sig att klä sig fint, men på valfritt sätt.

Klart figursydd frack måste funka fine. Go for it!

#8  Sv: Dresscode och bordsplacering vid festtillfällen BoyNamedSue
2006-05-24 13:30:15

Skaffa en snygg frack eller högtidsdräkt! Du kommer trivas och alla som är värda att prata med under kvällen kommer tycka det är skitkul, vips har du fullt med trevligt folk att umgås med.

Ja tyvärr verkar gammal traditionell bordsplacering leva kvar rätt ordentligt och det är så töntigt. Så fort vi kommer i traditionella sammanhang verkar folk glömma bort sig helt. Men det blir nog mindre och mindre vanligt och inom vissa kretsar kan jag inte ens tänka mig att det sker.

#9  Sv: Dresscode och bordsplacering vid festtillfällen Johanna
2006-05-24 13:48:57

Enligt allas vår etikettexpert Ribbing är det big no-no att klä sig i motsatt köns kläder. Men å andra sidan är jag av åsikten att allt bör göras precis tvärtemot vad hon säger. Så kör på! Här är ett särdeles dumt svar i hennes spalt: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=299&…

#10  Sv: Dresscode och bordsplacering vid festtillfällen Jinx
2006-05-24 13:54:05

Frack borde funka. Jag har kvinnliga kompisar som gått på fester i kostym istället för knälång klänning när dresscoden varit kostym. Och detta är i uppsalas studentvärld, så traditionen här är ganska betydande.

Själv har jag inga problem med dresscodestraditioner som tex högtidsdräkt, tycker dock inte att de borde vara könsbundna. men på senaste balen jag var på var det iaf en man som var klädd i flashig balklänning, massor av smink och med häftig håruppsättning. Ingen brydde sig speciellt mycket om detta.

#11  Sv: Dresscode och bordsplacering vid festtillfällen Zeppe
2006-05-24 13:54:30

Bordsplacering är bra, annars skulle alla bara sätta sig med sina bästa kompisar. Även om det kanske på någon nivå varit tanken att alla ska kunna flirta med de runt omkring (tror inte det är enda anledningen) så misstänker jag att det aldrig förekommit en formell middag där samtliga deltagare är sexuellt intresserade av grannen ;).

En skillnad mot förr tror jag är att det inte längre är vanligt att anpassa gästerna så det blir lika många av varje kön, och utan exakt könsfördelning kommer det inte bli varannan herre/dam heller. Dock tycker jag ändå att en någorlunda jämn fördelning passar bra, vid bordet precis som överallt annars. Om det är bordsplacering gjord av en som känner alla gästerna, dvs inte slumpmässig a la studentliv, så gäller det ju också att blanda tex pratsamma och blyga på ett bra sätt och då finns det praktiska skäl till att inte gå så hårt på kön. Men som sagt, en jämn könsfördelning är alltid trevligast oavsett.


På ett sätt blir jag lite nervös av sånt här. Det är klart att det inte ska vara förbjudet att sitta bredvid nån av samma kön på en fest, men om en av anledningarna till att bryta upp traditionen med jämn könsfördelning är att vissa är homosexuella så känns det som att det implicerar att jag borde vilja hångla med min bordsgranne efter kaffet. Kanske bara är fånigt.

#12  Sv: Dresscode och bordsplacering vid festtillfällen Lisis
2006-05-24 14:23:22

Lägger mig i konversationen med ett annat svar från Ribbing ang. bordsplacering när det gärller blandat hom-och heterosexuella: "varför skulle det inte "fungera" med varannan kvinna, varannan man? Det ska väl inte vara sexuellt umgänge vid bordet, förmodar jag, så vad skulle det spela för roll att några av dina gäster (eller de i den hypotetiska situation du anger) sitter bredvid någon som de inte skulle tänka sig som sexpartner? Alltså: varannan man, varannan kvinna oavsett sexuell tillhörighet.

Är problemet att båda de homosexuella paren är av samma kön så placeras kvinnor och män i lagom avvägning utan den i så fall icke användbara varannanmetoden. Den trevlighet man som värdperson skapar för sina gäster är bästa metoden i alla sammanhang."

Johanna: Varför var det svaret så knäppt. ok, sista stycket om att man inte ska "klä ut sig till motsatta könet" är konstigt. Men jag håller helt med Maggan om att sexuell läggning inte har någon som helst betydelse när man ska klä sig, ska de som är homosexuella klä sig annorlunda än de som är heterosexuella på en fest, varför då?

#13  Sv: Dresscode och bordsplacering vid festtillfällen suvi
2006-05-24 15:02:08

"varannan man, varannan kvinna oavsett sexuell tillhörighet."

Vad säger den traditionella bordsplacerings etiketten var en ska placera dom som inte vill bli definierade enligt könsdikotomin?

#14  Sv: Dresscode och bordsplacering vid festtillfällen Johanna
2006-05-24 15:12:33

Hon buntar ihop lesbiska med frigida och nymfomaner som om det vore något speciellt och konstigt och hon utgår från att en kvinna i kostym "klär ut sig till man". Dessutom stör jag mig något enormt på att det verkar stört omöjligt att ifrågasätta dessa etikettregler. Suck.

#15  Sv: Dresscode och bordsplacering vid festtillfällen svenskaflicka
2006-05-24 15:14:57

Alltså fattar inte riktigt nu. Det är väl skitsamma vilken sexualitet folk har. Att sitta varannan man och kvinna måste jag säga är extremt löjligt. Ungefär som att sitta varannan svart och vit på en middag i min värld. Och där de svarta förväntas uppvakta och passa upp på de vita.

För det är ju egentligen det som det handlar om. Det finns regler för hur män ska konversera bordsdamer etc. Massa galanterier och gentlemannaskit som för mig, tyvärr, jag bara kopplar till föreställningar om kvinnor som dockor (och ofta då ser på kvinnor som antingen horor eller madonnor för att vara klassiska).

Ska på en middag med bordsplacering ikväll. Hoppas inte varannanspåret är aktuellt.

Och, jag har inget emot bordsplacering, men bättre då med att göra den intelligent och placera ihop personer som kan tänkas ha nåt gemensamt oavsett kön/ras/sexualitet etc (utan att de för den skull behöver känna varandra).

Detta med att bordsgrannar ska tända sexuellt på varandra tycker jag är ett blindspår.

#16  Sv: Dresscode och bordsplacering vid festtillfällen Alkonost
2006-05-24 15:18:12

För att det ska synas vilka som är bögar och flator och för att bögar känner sig konstiga utan sina tighta linnen, förståss!

Nej, jag håller på traditionerna i allmänhet i sånähär fall, trots allt. Saken är ju den, som jag ser det, att när det är bröllop eller begravning eller disputationsmiddag eller något annat personligt och formellt så är jag i allmänhet inte där för min egen skull (nej, jag tänker inte gifta mig, trogligen kommer jag aldrig att disputera. På min begravning vill jag att alla kommer i drag.) Jag är på tillstänningarna för att någon tror att jag kommer att tillföra tillställningen något med min närvaro, och därför bett mig komma och i förekommande fall dessutom bett mig ha på mig en viss uppsättning kläder. Festen handlar inte om mig, det handlar om dem. Det är inte min plats att föra min politiska agenda eller min identitetskamp där på ett extravagant sätt. Jag är där för att vara trevlig, för att underhålla de andra gästerna och för att ha trevligt och bli underhållen av de andra gästerna. Jag är inte där för att chocka någon och jag är inte där för att göra min värd generad.

Det är klart att jag kan pressa gränser, men om jag ska göra det måste jag vara säker på att min värd uppskattar det. Om jag tvekar det minsta så är jag konservariv på denhär typen av tillställningar. Skulle jag få för mig att ha en fest någon gång så sätter jag reglerna då. Då blir det andra bullar.

Vad gäller bordsplacering så är det ju just det. Någon bordsplacering måste det ju vara, och även om jag tycker att det är heteronormativt att sätta varannan kvinna och man så är det ju inte mycket att bråka om väl där. På de tillställningar jag har varit så har man varit mycket noga med bordsplacering, att sätta ihop människor som tycker om varann tillsammans med andra människor som de borde tycka om, men kanske inte känner och i vissa fall till och med skrivit små lappar om vad vi skulle kunna prata om för att bryta isen.

Den som inte vill rätta sig efter värdens önskemål vid tillfällen då värden vill fira något tycker jag helt enkelt bör hålla sig hemma och jobba på att dämpa sitt ego och bli mindre självupptagen istället.

Därmed inte sagt att det inte är fantastiskt snyggt med både frack och balklänning på endera könen. Människor ställer inte till fester för att bli provocerade och chockade av sina vänner.

#17  Sv: Dresscode och bordsplacering vid festtillfällen chalky
2006-05-24 15:21:21

satsa på att gå i "manskläder". är det en privat tillställning så kommer ingen att neka dej, och om det är en offentlig fest så kan du gå till lokaltidningen om det och "tala ut". media är ju ett mäktigt vapen. framför allt ska du se dej som en pionjär.

vad det gäller bordsplaceringen tycker jag också jävligt illa om grejen. jag var på en disputationsfest för något år sen där dom hade lagt upp det på det sättet. problemet blir då att man känner någon form av förväntningar på sej att börja stöta på nån av tjejerna man sitter jämte, och jag är jävligt dålig på att hantera såna situationer, inte för att jag inte kan ragga, utan för att jag inte vill. det kan vara så att det håller på att dö ut, men jag tror att det kommer att finnas kvar som fenomen på bröllop och liknande...

#18  alkonost svenskaflicka
2006-05-24 15:31:33

Sorry, för dåligt uppfostrad för att bry mig om värdens önskemål (antar att detta uttalande gör att jag åtminstone i denna offentlighet slipper bli bjuden på en del tillställningar) i dessa frågor.

Sen hur ego-boostande det är kan diskuteras. Men blir jag bjuden så förutsätter jag att det är mig någon bjuder, å att de kläder jag har spelar mindre roll.

På samma sätt har jag svårt att se att jag ska hålla mig till heteronormativt beteende på dylika tillställningar bara för att inte äckla värden eller nåt.

#19  Sv: Dresscode och bordsplacering vid festtillfällen Alkonost
2006-05-24 15:57:41

Menasså... Om en flicka vill hångla med en flicka och värden tycker att det är äckligt - varför i hela friden gå på en fest där värden är en homofob idiot?

Samma sak med kläder. Om värden ber dig att komma i en viss utstyrsel och du inte vill ha den - låt bli att gå på festen. Går det inte att ställa upp på värdens önskemål så går det ju bra att stanna hemma. Att gå på festen emot värdens önskemål är ju bara otrevligt.

#20  alkonost svenskaflicka
2006-05-24 16:05:26

Nänä självklart kan en skippa att gå på alla möjliga festligheter, men det blir ju i längden tråkigt att vara hemma.

Hellre är jag otrevlig än stannar hemma. Att vara trevlig och snäll är inget som står i så högt i kurs hos mig.

#21  svenskaflicka Alkonost
2006-05-24 16:10:41

"Hellre är jag otrevlig än stannar hemma"

Haha. Hur mycket jag än beundrar den inställningen så tror jag att otrevligheten kan minska antalet inbjudningar du får. De är ju tyvärr inte exklusivt uteslutande. Det kan nämligen bli så att du får vara både otrevlig OCH stanna hemma. ;)

#22  alkonost svenskaflicka
2006-05-24 16:24:44

Absolut, den risken tar jag. Samtidigt vill andra inte vara otrevliga, och fortsätter bjuda in mig. Dessutom gör min charm att det går att ha överseende med andra brister i klädsel å beteende.

Egentligen brukar försvaret av dessa traditioner vara svagare än en kan tro. Väldigt många är kritiska, även de som är värd/värdinna, men gör det för andras skull. Genom att avslöja eller iaf bråka litet med detta skådespel kan vi göra alla en tjänst.

#23  Sv: Dresscode och bordsplacering vid festtillfällen metamorfos
2006-05-24 19:52:39

Jag tycker faktiskt också att den som inbjuder till en festlighet också har rätt att bestämma klädnivå. Att följa klädkoden "högtidsdräkt" är inte konstigare än att en person som normalt går i folkdräkt behöver byta om inför kinkyfesten.

#24  Sv: Dresscode och bordsplacering vid festtillfällen Johanna
2006-05-24 21:53:25

Grejen är att på en kinkyfest... så är väl klädkoden "kinky" snarare än "som man har du ditten och datten och som kvinna dutten"

#25  Sv: Dresscode och bordsplacering vid festtillfällen svenskaflicka
2006-05-24 22:28:15

Är just nu på fest med valfri klädsel. De flesta har klätt sig förhållandevis traditionellt iaf med klänning respektive kostym - om än inte slaviskt. Jag avviker åtminstone till del med rosa tröja å byxor.

Nåväl, det jag egentligen skulle säga var att bordsplaceringen inte heller var varannan kvinna-man utan litet så där slumpvis, eller rättare sagt efter vilka som kunde tänkas prata samman oavsett kön. Detta trots att det är ca 50% av vardera.

#26  Sv: Dresscode och bordsplacering vid festtillfällen Norna
2006-05-25 10:40:29

Det där med varannan man, varannan kvinna kan jag som symmetrifanatiker se som estetiskt tilltalande, förutsatt att gänges dresscode gäller, dvs kostym/frack för herrar och klänning/dyl för damer. Tyvärr faller det hela på att jag inte tycker att klädvalet ska inskränkas till könstillhörighet, och då faller hela estetiken ändå. :) Håller med metamorfos att det är schysst mot den som ordnar festen att följa angiven -klädnivå-, men att det inte nödvändigtvis måste innebära att en måste följa angiven könskategori...

Lite OT: Är det någon som har tips på något bra ställe att leta kostym med lite kurvigare skärning, utan att bli så där extremthighta, korta och "kvinnliga" som de tenderar att vara på H&M? (Kan starta en tråd i Småsnack om mod tycker att det inte riktigt hör hit.)

#27  Sv: Dresscode och bordsplacering vid festtillfällen LenaL
2006-05-25 12:53:51

Det är här vi feminister måste göra skillnad Hyllan. Vi måste bryta de gängse regler vi inte ställer upp på det är så förändring kan ske.

När jag läste genus B i Uppsala hade vi en föreläsare, Maja Larsson, som berättade att hon inte hade kunnat gå på studentbal i Uppsala på grudn av att hon vägrat ha balklänning på sig. Det betydde och har betytt mycket för mig att hon berättade det. Det stärkte mig i att våga leva efter det jag anser som feminist. Jag sa till Larsson att jag då, för några år sedan, tyckte att det var svårt att gå på fester etc. på grudn av klädsel. Larsson sa att det skulle blir lättare bara jag fick "grepp" på det hela. Det har det blvit. Det är inte lätt att vara feminist man måste bryta mot regler hela tiden. Men det spelar roll Hyllan

Apropå vad som skrevs i # 4 så klädde sig en kvinna i frack på en nobelmiddag för ett antal år sedan. Vilket gjorde att drottningen misstyckte starkt. Det visade och har visat för mig att vår drottning inte är en modern variant. Kungen har ju "För Sverige i tiden" som sitt valspråk det går verkligen inte att säga att drottningen tycks mena detsamma. Hoppas Viktoria gör det.

#28  Sv: Dresscode och bordsplacering vid festtillfällen elinlite
2006-05-25 14:31:55

Jag är en prinsessa och äger ett antal balklänningar.
Har dock aldrig tillfälle att gå på bal.
Som jag ser det är baler och högtidsklädsel och bordsplacering ett enda stort lajvspel med vissa regler. Jovisst, rojalister och riksdagsfilurer och pampar i all ära, men kom igen, det går inte att ta stofila regler om bordsplacering på allvar.
Det är lite som att fira jul, hur många gör det för att dom på allvar är jätterörda över att Jesus föddes i ett stall?

Absolut okej med frack även när en är slidbehållare.

#29  Sv: Dresscode och bordsplacering vid festtillfällen android
2006-05-25 15:23:09

Jag tycker som elinlite att det är fantastiskt roligt med såna fester, det är maskerad för mig. Äger också ett par tjusiga balklänningar, eller aftonklänningar snarare, och är mest sur för att jag aldrig får använda dem.
Dock har jag varit på fester i kostym också och har även varit på fester där andra tjejer har haft kostym och fått massor med uppskattning för att de varit så stiliga.
Huvudsaken är väl att en inte blir värsta partykrascharen som går på fest och surar. På fester ska en ha kul!

PS till Norna - När en köper lite dyrare plagg, som t.ex. en Tigerkostym eller så, så justerar de plaggen åt en gratis eller för en väldigt liten penning. Men då är ju plaggen dyra från början så det går väl på ett ut antar jag.

#30  Sv: Dresscode och bordsplacering vid festtillfällen stiltje
2006-05-25 15:58:21

Jag har herrkostym på mig på finare sittningar.
Är det en privat tilställning brukar jag placeras som bordsherre eftersom mina vänner vet att jag har kostym och gärna undviker tre kostymer i rad vid bordet.
Det händer också att jag går på sittningar på KTH som också det är en traditionsfylld skola och som dessutom dras med en hel del antifeministiska högersympatisörer. Jag har aldrig haft något problem men placeras som bordsdam vilket känns lite ovant.

#31  -> Stiltje kasimir
2006-05-25 16:36:44

En försynt fråga till dig, Stiltje: Sätter du likhetstecken mellan antifeminist och högersympatisör?

Innebär detta i så fall att man som feminist nödvändigtvis måste följa en politisk vänsteragenda, eller kan man verka för människors lika värde även om man i övrigt inte sympatiserar med vänsterpolitiken?

#32  Sv: Dresscode och bordsplacering vid festtillfällen svenskaflicka
2006-05-25 17:38:49

Kasimir:
Alltså varför skulle stiltje göra det? I stiltjes inlägg finns det ju inget som säger det? Att det finns anti-feministiska högersympatisörer säger ju inget annat än just det.

android:
sjävklart ska ha en ha kul på fester.. det brukar jag ha oavsett klädkod. Har inte heller nåt emot maskerader. Det är väl mest frågan varför bordsplacering å alla koder ska vara så könsstereotypa. Skulle det vara en av 10 varianter som det varierades mellan så vore det mer okej. Men att nu alltid leka gentleman-ungmö känns så tråkigt.

#33  Sv: Dresscode och bordsplacering vid festtillfällen android
2006-05-25 17:40:58

svenskaflicka:
jo, det håller jag med om.

#34  -> svenskaflicka kasimir
2006-05-25 21:05:08

Stiltjes formulering i sig säger inte att det ALLTID finns ett samband mellan att vara antifeminist och högersympatisör. Jag var dock lite undrande varför epiteten högersympatisör används alls, då den egentligen är irrelevant i detta sammanhang och det är således kontexten som ledde till att jag ställde frågan till Stiltje.

#35  Sv: Dresscode och bordsplacering vid festtillfällen Norna
2006-05-25 21:47:06

Android: Oj, gör de!? Så oerhört bra! Ska komma ihåg det när jag stabiliserat min ekonomi och kan köpa såna trevligheter. :)

#36  kasimir svenskaflicka
2006-05-25 22:55:06

Stiltjes formulering säger inte något om sambandet mellan att vara antifeminist och högersympatisör - annat än att det är en möjlighet precis som varande miljöpartist och antifeminst eller vänsterpartist och antifeminist.

Och högersympatier är ofta (inte alltid - men säkert i dessa fallet varför det blir relevant) kopplade till ett värnande om traditioner - såsom de som diskuteras här.

#37  Sv: Dresscode och bordsplacering vid festtillfällen feather
2006-05-26 01:05:24

Jösses.
Går folk på bal fortfarande...?
Fasen va lattjo för er...

:-D
Jag kan riktigt se mig själv på bal - med musklerna och tatueringarna uppstickande ur en rosa, piffigt fluffig gräddbakelseklänning, hahaha...
Näää, jag skulle ha en svart balklänning, piffig som tusan, å fläska på med blommor och glittrigt pynt i håruppsättningen också, förtjusande perfekt make-up, örhängen å halsband och tjofräs i blodrött... 1700-talsstuk på klänningen, med brett svart läderbälte på blodröd gördel i midjan med stort fyrkantigt spänne i + en svart lapp för ögat... samt diskreta detaljer i läder och metall... Höga, snörade grova boots på fossingarna....
Princess goes goth-pirate-punk...
:-D

Jag äääääääälskar ju BÅDE det förtjusande pynt-piffet och det tillyxade, grova, funktionella.
Varför välja när man kan göra något råsexigt av BÅDA???

Och skulle värden kräva stilren balklänning och 100% könsrollskramande dresscode av mig och alla andra inbjudna så skulle jag tacka nej och gå på något roligare, för min egen skull.
Varför låtsas att världen är en korridor när man bara behöver tilta huvudet bakåt för att se himlen?
:-)

#38  Sv: Dresscode och bordsplacering vid festtillfällen MarianneK
2006-05-26 01:14:45

Angående bordsplaceringar.
Jag var på en fest där man lottade ihop vilka som skulle sitta med varandra. Tjejerna tog lappar ur en skål och killarna ur en annan. Jag tänkte inte mer på det utan tyckte att det var rätt kul, och fick en trevlig bordsherre.

Men senare pratade jag med en vän som också varit på festen, som är lesbisk och ganska så "butch". Hon påpekade dels det fåniga att en på rätt informella politiska studentfester inte kommit längre än att en utgår ifrån tjej-kille-placering. Tankeställare till mig.

Sedan sade hon att det nog inte heller var så kul för dem som var (eller ansåg sig vara) feta/fula/tråkiga att bli ihopplacerade på det sättet, eftersom den de paras ihop med förmodligen hoppats på något "bättre". Tankeställare till mig.

#39  Sv: Dresscode och bordsplacering vid festtillfällen svenskaflicka
2006-05-26 09:18:15

Apropå fester å grejer. En sak är ju om privatpersoner bjuder in till fester, en annan om det är fester i jobbsammanhang där organisationer står bakom inbjudan (som studentnationer, företag etc).

Det jag är mest kritisk mot är givetvis det senare fenomenet. Där det kan handla om en del i arbetet att gå på dessa fester, och där valet då ska stå mellan att kompromissa med sig själv (alt förnedra sig) eller att inte sköta sitt jobb (eller komma efter jobbmässigt iaf eller få kicken). Att denna typ av offentliga (i betydelsen att de inte är privata) fester ska få gå till på detta sätt tycker jag är jävla skit.

#40  kasimir stiltje
2006-05-26 12:20:43

Nej, men det brukar samanfalla. Jag har också upplevt det som att det ofta samanfaller i just det sällskapet. Högersympatisörer (och då menar jag inte liberaler) tenderar att ha en mycket konservativ syn på det mesta och framför allt när det gäller hur gamla traditioner skall och inte skall följas.

Jag syftade alltså på en viss grupp och inte på alla högersympatisörer eller alla antifeminister.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?