feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Musiknörderi


Gå till senaste inlägget#1  Musiknörderi AndreAurora
2006-04-01 14:49:18

Hittade en intressant tråd på dagensskiva.com som vi kunde diskutera:

http://www.dagensskiva.com/discuss.asp?diskID…

Handlar alltså tjejer och killars olika musiklyssnande. När jag tänker på det så har jag aldrig mött en tjej som är en riktig skivsamlare även om det säkert finns. Vågar en tjej inte samla skivor på samma sätt som en kille i rädsla att bli kritiserad av manliga musiknördar eller vad tror ni?

#2  Sv: Musiknörderi Johanna
2006-04-01 16:19:14

Jag tror att nörderi i allmänhet är något som är vanligare hos män. Dvs detta att snöa in totalt på ett visst ämne. Vissa tror att det är biologiskt (läste nån forskare i DN som förklarade skillnaden mellan flickors och pojkars prestationer i skolan med en massa sånt).

Jag är mer inne på att det har sociala förklaringar. Inte att en tjej skulle vara rädd för att bli kritiserad för att inte vara tillräckligt nördig, utan att hon redan från hon är barn inte tillåts "nörda in sig" i samma utsträckning som en kille.

Det går ju att tänka sig att tjejer som barn förväntas vara mer sociala och av föräldrar och skolpersonal uppmuntras att göra andra saker än att sitta och häcka med sitt specialintresse, medan det kulturellt finns en helt annan accepteans för att killar gör det. Här går det ju att komma in på historiska aspekter att det förr bara var män som tilläts ha specialintressen annat än att sy, sticka och brodera ungefär.

#3  Sv: Musiknörderi AndreAurora
2006-04-01 18:47:47

Absolut, det finns ju en rad "aktiviteter" som en tjej förväntas lära sig som kommer i vägen för ett eventuellt nörderi.

#4  Sv: Musiknörderi Blindalina
2006-04-01 19:15:33

Jag är en skivsamlare. Men det är mest för min egen skull.

#5  Sv: Musiknörderi Blindalina
2006-04-01 19:24:35

Fast ok, jag har inte 18 backar med skivor som jag vårdar som mina barn. Men jag tänker ha när jag är sådär ca 40.

#6  Sv: Musiknörderi svenskaflicka
2006-04-01 20:00:16

Har absolut träffat tjejer som är totala musiknördar, förhoppningsvis kan vi hoppas att detta är ett område där det går mot mer jämlikhet.
Men det kanske bara är en dåligt underbyggd förhoppning. Vad gäller DJs (som ju inte nödvändigt behöver hänga ihop med nörderi, men definitivt skivsamlande) så är det ju iaf så, som tidigare diskuterats här. Jag är själv inte mkt till nörd, men hade kunnat vara om jag fortsatt som jag höll på under gymnasietiden.

#7  Sv: Musiknörderi Liv
2006-04-01 23:19:06

Jag skulle vilja vara mer nördig än vad jag är. Jag har svårt för att gå för något till 100% och det är trist. Musik är dock ett av mina största intressen och jag skulle köpa betydligt mer skivor om jag hade pengar. Betydligt mer..

Någon skivsamlare (som för mig betyder person som springer på skivmässor och letar efter rariteter i mint-skick) kommer jag nog aldrig bli. Jag köper musik som jag vill lyssna på, eller som jag mest vill ha i min samling, men ändå kunna lyssna på utan att oroa mig för värdeminskning.

#8  Sv: Musiknörderi Peggy
2006-04-02 10:27:30

Jag är en big-time musiknörd, dessutom inom en kanske mest gubbdominerade genre som finns. Det finns INTE många andra 20-something-kvinnor i de här sammanhanget... Ja, när jag tänker efter så brukar jag typ alltid vara den ENDA.

Vad möter man för attityder då? Generellt så utgår männen från att jag inte vet någonting, att jag inte gillar musiken etc.

Det blir rätt sjukt ibland. T ex på en fanclubsträff mötte jag en man som jag morsat på i lite andra sammanhang tidigare, konserter och så. Vi har alltså setts i musiksammanhang flera gånger. Vi pratar (min karl var med också), och efter ett tag frågar han mig "Men DU då, gillar du OCKSÅ sån här musik?"

Det är tröttsamt att ständigt börja på minus, att hela tien behöva bevisa sig. Om en man kommer in i en skivhandel oh frågar efter ett band, så får han en helt annan typ av hjälp, medan jag får typ musik-for-dummies-svar. Därför måste jag alltid börja med på att diskret sätt droppa lite namn eller dylikt för att komma upp i status och ja.... Det är helt sjukt. Och om det är något jag INTE vet så tappar jag all status på en sekund, medan en man inte löper den risken.

Jag kan dock bli irriterad på att man pratar så mycket om att just min musikstil är mansdominerd, för jag tror att det blir en självuppfyllande profetia. Dessutom blir jag arg för att vissa kritiker och dylika gång på gång säger att jag inte FINNS, genom att tjata om att det är "bara" män på konserterna t ex. Nä, JAG var där. Ja, vi kan vara kanske 30% kvinnor när det gäller vissa band, men det har blivit nån sorts kliché att skriva i recensionen at det bara var män där oavsett vilket. Det är kränkande.

Vad kan man mer säga... jag trivs med hela grejen! Så jag klagar inte så mycket egentligen. Det är aldrig kö till tjejtoan när jag går på konsert. Jag är alltid snyggast av alla i lokalen. Det är underbar musik. Nördighet är kul. Det får mig att framstå som charmigt excentrisk.

Ovanstående jämförelser mellan hur en man och en kvinna behandlas är inget jag hittat på. Jag gick i många år i affärer och på skivmässor med min karl och fick åtskilliga tillfällen att jämföra behandlingen.

(noterar det komiska i att detta troligen är det längsta inlägg jag skrivit på länge, är det musik så är det)

#9  Peggy Alex
2006-04-02 10:54:08

Men nu vill jag veta vad det är för musik... spekulerar att det antingen är jazz eller dödsmetall. Skulle kunna vara nån abstrakt elektronisk musik...fast jag vet inte om det är så mansdominerat iochförsig. Eller gubbrock kanske...fast det är ju bara mansdominerat vad det gäller utövarna.

#10  Sv: Musiknörderi Peggy
2006-04-02 11:05:42

Bättre upp min vän, bättre upp!

Herregud, jazz och metal är det ju massor av brudar som gillar.

#11  Sv: Musiknörderi metamorfos
2006-04-02 11:09:13

Räknas bara vissa genrer av musiknörderi som musiknörderi? Nu tänker jag på de tusentals fans "flickidoler" (kolla, det finns till och med ett eget ord för det) har. Såna som Elvis hade, och New Kids on the Block.

#12  Peggy Alex
2006-04-02 12:04:48

skillnad på metal och dödsmetall ju...men okay.... då måste det vara ... klassisk? nääe... svensk folkmusik? blues! äsch jag vet inte.

#13  Sv: Musiknörderi Johanna
2006-04-02 12:12:58

*får en inre bild av peggy diggandes svensk folkmusik iklädd folkdräkt och faller ihop i en liten skrattande hög*

#14  Sv: Musiknörderi Peggy
2006-04-02 12:34:30

Du Johanna, jag äger en folkdräkt. Med hätta.

#15  Sv: Musiknörderi Terminator
2006-04-02 13:00:03

Liet OT:
Jag tänkte precis på det här med nörderi, tänkte att i min bekantskapskrets och dess ytterkanter finns det massor av män som ägnar sig åt sina "intressen". Oavsett ålder, oavsett om de har ett-två-fyra-fem barn.

De lyckas behålla intresset vid liv, de lyckas fixa tid åt som de kan ägna sig åt sitt intresse...För de ifrågasätter aldrig det. Att tiden/pengarna till det inte skulle finnas.

De åker på turneringar i diverse sporter, de hobbydj:ar trots fyra hemmavarande barn, åker på mässor och träffar och what not. De lägger sina sista slantar till något som de verkligen vill ha.

Och så känner jag många kvinnor, med många intressen men inget djupt specialintresse. Och efter de får barn blir det typ svårt att ens komma iväg till friskis och svettis...

Jag själv är nog ingen nörd, men jag gillade ändå gå ut och gå på konsterter, köpa skivor, se massor av film, engagera mig i olika rörelser/föreningar när jag var yngre... men nu är det som musten har gått ur mig!

Det finns så många saker jag måste tänka på först (barnrelaterat), så mycket grejer jag måste prioritera rent materiellt att jag blir matt va bara tanken och mitt "eget" blir lidande. Som nörderi, om än i måttliga mängder. Och om det nu råkar vara en spelning som jag verkligen skulle vilja se men inte har barnvakt ordnar jag inget, plikten kallar liksom.

Gaaah, I hate myself!

#16  Sv: Musiknörderi Corona
2006-04-02 13:15:19

När min skivsamlande sambo flyttade blev det väldigt tomt här i lägenheten .
Och tyst.
Och äntligen fick jag lyssna på P1.

Fast nu har jag köpt egen anläggning (inte lika fin, inga Karlssonhögtalare o sånt, men den duger åt en fattig trebarnsmamma) och jag har alldeles för många skivor.

Håller på att rensa. Här i Lund är det lätt att köpa billiga skivor, ger inte mer än 10:- för en LP. Helst mindre.
Men det är inga rariteter jag har. Tror jag.

Jo, mina Frank Zappa, Bob Marley, Billie Holliday, Louis Armstrong, Chet Baker, Lasse Gullin...
Det blev några men de är arvegods från min mamma, eller mina som jag köpt dyrt, eller fått i födelsedagspresent.
Mina billiga är alla gamla härliga discoskivor...
Baccara, Tina Charles, Donna Summer, Bee Gees...

Har ca 7-8 ölbackar med skivor och ca 100 CD.

#17  Sv: Musiknörderi Blindalina
2006-04-02 13:20:59

De flesta av både de killarna och tjejer jag känner är musiknördar och skivsamlare, mer eller mindre. Men visst träffar en oftare på killar som använder skivsamlingen som en förlängning av dem själva snarare än bara ett passionerat intresse. Jag vet inte om det är den gränsen du menar i #1?
För nä, jag ser snarare skivsamlingen som en del av mig, än som min skatt.

Men just musiknörderi är väl ganska vanligt, jag är en fullständig musiknörd. Jag kan hitta obskyra rariteter och vilja ha dem för sakens skull, men oftast handlar det om själva musiken snarare än samlandet. Jag vill ha en bra stereoanläggning, men har inte råd så nu är den halvbra. Jag kan min musikhistoria. Jag blir överlycklig över att hitta ny bra musik jag inte hört förut. Jag lyssnar på musik typ jämt.

När det gäller diskriminering var det isåfall värre förut, när en var mindre. Då kunde det kännas ibland som att en var tvungen att rättfärdiga sitt musikintresse när en var i skivaffärer eller liknande. Nu känner jag mig så trygg i mitt samlande att jag inte bryr mig om nån skulle se det som suspekt. Men å andra sidan finns det numera många musikintresserade människor av blandat kön i de kretsar jag umgås, till skillnad från kanske Peggys som är mer mansdominerad.

Men det är sjukt att en ska behöva rättfärdiga sitt ärliga intresse i något.

#18  Sv: Musiknörderi Blindalina
2006-04-02 13:24:31

Men som sagt, när jag är 40 skall jag ha ett eget skivotek, ett helt rum fullt med bara skivor typ, och värsta musikanläggningen.

#19  Sv: Musiknörderi Terminator
2006-04-02 14:04:47

Man jag har tänkt på det här att om en besöker vilken skivaffär som helst så är det alltid 90-100% män som bläddrar i hyllorna eller jobbar där... numera undviker jag det. Som tonåring trotsade jag kanske det mer men med alla superfattiga åren vande jag av mig med skivköpandet och bläddrandet.

#20  Sv: Musiknörderi SGTallentyre
2006-04-02 14:16:16

* kollar på mitt lilla cd-ställ med absolute music-skivor och känner mig som en könsrollsrebell *

#21  Sv: Musiknörderi Escapist
2006-04-02 14:26:42

Med tanke på vilka insteg kvinnor har gjort i andra nördvärldar sedan jag var liten ser jag ingen anledning till att musik inte skulle vara intressant.

#22  # 20 Blindalina
2006-04-02 14:28:04

Lol!

#23  Sv: Musiknörderi AndreAurora
2006-04-02 22:07:39

Jag skulle aldrig kunna skaffa barn, det skulle inverka alldeles för mycket på mitt nörderi. :)

#24  Sv: Musiknörderi Terminator
2006-04-02 22:22:29

#20 *LOL*

#25  Sv: Musiknörderi android
2006-04-03 16:39:31

Ja oj, nu blev jag också i gasen här.

Jag delar Peggys erfarenheter som fan, trots att vi inte har samma musiksmak. Den musik jag gillar är också väldigt mansdominerad. När jag var lite yngre vågade jag inte ens gå in i vissa skivaffärer för att jag blev antingen fullkomligt ignorerad eller extremt otrevligt bemött.

Håller också med om att det blir en självuppfyllande profetia när det alltid skrivs om alla killar som står och kliar sig i skägget och lyssnar och, ja precis som Peggy skriver, JAG var ju där! Finns jag inte eller?

Jag vet inte hur ofta det händer att alla musikdiggare vänder sig till min man och diskuterar nån skiva, en gång blev jag konsekvent ignorerad av en kille som BARA vände sig till min man och skulle diskutera en skiva som min man bara hade hunnit lyssna på en gång. Men det var min favoritskiva. :-(

Sen måste jag bara få kommentera dagensskiva.com (som det länkas till i #1). De "diskussioner" som förs där är både oseriösa, barnsliga och elitistiska på samma gång. Jag orkar bara läsa där i fem minuter, sen ger jag upp och drar nån annanstans. Uttrycket "brudlyssna" läste jag där första gången till exempel.

Att "brudlyssna" är att hårdplugga en skiva. Allt enligt några på dagensskiva.com. Tydligen är det bara tjejer som låter skivor gå på repeat, det gör ALDRIG killar. o_0

#26  Nördar, fåfängligar och pretton SGTallentyre
2006-04-03 18:13:00

Apropå nörderi så har jag tidigare nämnt den stora skillnaden mellan nördar (som har ett genuint passionerat intresse) och fåfänglingar (som är statuskåta). Vissa fåfänglingar försöker agera som nördar. Det är de som är prettona.

Inom många intressen, inte minst smala musikgenrer, är det nördar som har bäst koll. Men där finns också pretton. Deras intresse sitter ganska ytligt - drivkraften är i stället att verka ballare än andra, åtminstone vanliga fåfänga mainstream-människor. Pretton patroniserar alla som har sämre koll än de själva eller inte passar in i mallen. Jag gissar att det är sådana som inte gärna släpper in kvinnor.

#27  Sv: Musiknörderi AndreAurora
2006-04-03 18:14:00

Jag har nån slags hatkärlek till dagensskiva, man kan liksom inte sluta läsa allas dumma kommentarer. Håller med om att det finns några riktiga rötägg där som säger saker bara för att har internets anonymitet att luta sig mot.

I så fall är The Crickets forum bättre om man ska ägna sig åt riktigt musiknörderi, men där hänger ju iofs ett rätt påfrestande troll.

#28  Sv: Musiknörderi Darakir
2006-04-04 11:11:51

Musiknörderi kan kanske ha att göra med att fler killar spelar musik när de är yngre. Spelar instrument alltså. Väldigt många fler killar än tjejer kan plinka lite på guran eller har spelat i band i högstadiet.

Det är nog mest en kulturell grej, samlande som samlande säger jag, och vem har inte samlat på något?

#29  Darakir Liv
2006-04-04 11:21:01

Stämmer det verkligen? Intressant. Det såg inte ut så i min bekantskapskrets på mellan- och högstadiet. Men vi behöver ju nödvändigtvis inte vara representativa :).

#30  Sv: Musiknörderi android
2006-04-04 11:26:59

Det är inte alls fler killar som spelar instrument när de är yngre. Däremot väljer killar "tuffa" instrument (dvs gitarr, bas, trummor, dvs sånt man bildar band med) medan tjejer väljer "fina" instrument som fiol, tvärflöjt och cello. Det lustiga är att fiol och cello kräver lika flinka fingrar som gitarr och bas, men av nån lustig anledning kan inte tjejer spela gitarrsolon, enligt många. Ett violinsolo kan de däremot spela.

Könsroller, könsroller... *stoppar fingrarna i halsen*

#31  Sv: Musiknörderi Kaiser
2006-04-04 11:35:51

Män ska samla på skivor.
Kvinnor ska samla på tomtar*.


* Såna där som är byggda av några stenar, målade med husfärg och sen fått en liten halvdassig toppluva av filt tilltryckt på huvudet med hjälp av trälim.

#32  Sv: Musiknörderi Liv
2006-04-04 11:41:43

Jag som trodde kvinnor skulle samla på vackra textilier som är en prydnad för linneskåpet.

Hmm.. jag skulle bra gärna vilja ha nån siffra på könsfördelning på musikutövare.

#33  Sv: Musiknörderi Blindalina
2006-04-04 12:42:31

# 32 Liv: Ja, den siffran skulle vara intressant.

Håller inte med i # 28, tror itne riktigt det handlar om det.
Och jag tror det är som i # 30.
Jag spelade 5 instrument som mest när jag var yngre, i lågstadiet, mellanstadiet och början på högstadiet. 7 år piano, 5 år gitarr, och så lite flöjt, cello och trummor. Var tillochmed med i en åldersblandad "rockorkester" i mellanstadiet. :P

I mellanstadiet fick man välja musiktillval. Alla tjejer valde flöjt. Killarna gitarr. Men jag spelade ju redan gitarr, så för mig lät flöjt iofs bra. I högstadiet var det också nåt sånt tillval, då valde killarna gitarr och trummor, och tjejerna ville bara sjunga och dansa, förutom kanske 2 modiga personer som valde på intresse.

Och i högstadiet ville jag lära mig skejta och lära mig spela elgitarr, och starta ett band, men 1. jag hade inte så många med samma intresse att starta ett bland tjejkompisarna och 2. jag vågade inte börja elgitarrkurs/sätta upp lappar efter bandmedlemmar. Det kändes för avlägset.
Jag hade en bästis som ville lära sig skejta med mig men dels visste vi itne var man fick tag på brädor och dels var de två enda skejtartjejerna på skolan ökända (vilket ju iofs var imponerande.)

My bad till syvende och sist, visst visst. Men det skulle ju fan känts mer lätt att dra igång nåt om det var nåt som var allmänt vanligt och lättillgängligt, en naturlig grej liksom. Nu var det liksom minst 5 steg till ruta ett.

Jag får väl sätta upp lappar eller nåt om bandmedlemmar nu istället.

#34  Sv: Musiknörderi AndreAurora
2006-04-04 12:55:42

Gör det! Alla borde ha chans att syssla med nåt kreativt.

...och det du nämner i #33 är säkert anledningen till att det finns så sjukt många mer män som sitter med gitarren och skriver egna låtar. Det är ju liksom lättare att skriva låtar på en gitarr än på en flöjt :) Det där kan jag också störa mig på att det oftast är killarna som ska vara kreativa och skriva låtar medan tjejerna mer inriktar sig på att vara snygga performers. Nu blev det iofs lite OT här men musik handlar det ju trots allt om fortfarande.

#35  - kilgore_trout
2006-04-04 13:10:07

Om jag önskar mig något så är det att gitarren ska sluta vara Intrumentet(tm). Jag kräks på alla gitarrkillar som ska plocka fram guran och köra en låt, oberoende av om de spelar ulf lundell eller hoola bandola band. Om vi ska gå på instrument som är enkla att skriva en låt på är ju klaviatur mycket lättar eg, och precis alla instrument funkar ju.

#36  Sv: Musiknörderi Blindalina
2006-04-04 13:11:49

Jag har gjort det flera gånger både i bekantskapskretsen och på lokal, och typ med lappar men det är svårt att sätta igång nåt ordentligt. Det är ju trots allt lite saker som ska klaffa, ambitioner, gruppkänsla t ex. Därför skulle det vara så mkt bättre om fler tjejer hade sysslat med musik när de var yngre. Jag hittade två eventuella medlemmar i kompiskretsen för 2 år sen, men sen rann det ut i sanden. Men ja, det ordnar sig säkert. :)

Sen tror jag det finns en del tjejer som sysslar med musik på fritiden, hemma själva på sitt rum eller i huvudet. :) Men det kunde ju helt klart varit fler.

Ett tag tänkte jag bara " neej, det kanske räcker med att jag lyssnar på musik, går på musik-och popklubbar och beundrar andra musiker," det är kanske också värt.

Men har samtidigt alltid tänkt på hur mkt jag vill göra nåt själv. Som du säger, ingen bör hindras i sin kreativitet, eller sin längtan till den.

citat AndreAurora: " Det är ju liksom lättare att skriva låtar på en gitarr än på en flöjt." Jo, :D. Haha.
Precis så kände man faktiskt redan då. Det är ju ett roligt instrument men det blev liksom aldrig mer än de där barocka stakkatomelodierna på 3 grundtoner, och man förstod inte varför! :D

#37  kilgore_trout android
2006-04-04 13:15:57

HÅLLER MEEEEEEEEEEEEEEEEEED!!!!!!!!!!!!!!!

#38  # 35 Blindalina
2006-04-04 13:16:38

Ja, suck. Gitarr är ju på sin höjd som en sån där taktpinne som sätter grundmelodin, typ som en bas. Allt det andra är ju själva musiken! :D

#39  Sv: Musiknörderi AndreAurora
2006-04-04 17:22:35

I bandet jag spelar i är jag leadgitarrist (den våta drömmen för alla manliga musiker? :D ). Fast jag är det nästan lite motvilligt och jag försöker dra ner på solona. Tycker oftast det är roligare att lira mer rytmiska och monotona grejer. Så jag gillar gitarren som taktpinne :)
Men ja, klaviatur är faktiskt mycket coolare att spela.

#40  Sv: Musiknörderi Alex
2006-04-04 17:32:19

Men jag har en stark känsla av att det håller på att ändra sig bland hobbymusiker. Att det blir jämnare könsfördelning. Än det tex var på 70-80-talet

Alla borde köpa sig ett litet midikeyboard. Då kan man spela alla instrument själv och inte vara beroende av nåt jäkla band hitochdit.

#41  Sv: Musiknörderi Blindalina
2006-04-04 17:52:53

AndreAurora: Haha, lol!


Alex: Håller med.

Minikeyboard är skitbra när det gäller själva låtmakeriet. Men sen kan en behöva lite besjälade folk som sätter det hela i gungning, ifall en inte vill sitta där med sitt keyboard ensam på en scen hela livet. Men visst är det också lysande. :)

#42  Sv: Musiknörderi metamorfos
2006-04-04 17:56:08

Smelly Cat!!! Säger bara Phoebe + en gitarr + ett mikrofonstativ.

#43  Sv: Musiknörderi soledad
2006-04-04 18:06:23

Det coolaste soloinstrumentet är elfiolen.
En gång i tiden skrev jag låtar på blockflöjt.

#44  Sv: Musiknörderi kajja
2006-04-05 00:07:26

En sak jag tänker på när det gäller musiknörderi är det här med listande. Jag känner en hel del personer av båda könen för vilka musik är väldigt viktigt, däremot har jag aldrig förstått mig på listandet som min pojkvän och hans manliga vänner periodvis är besatta av. Ingen av mina kvinnliga vänner sysslar med sånt såvitt jag vet, utan tycker snarare att det är idiotiskt. Är listande ett mer eller mindre manligt fenomen? Vad har ni för erfarenheter av det?

#45  Jaaaaa, listorna! hansi
2006-04-05 01:33:06

När jag tänker musiknördar så kommer jag på en gång att tänka på Roll ons fantastiska "grabbar som listar Bob Dylans yada yada yada"och som har små frågesporter när de frågar ut varandra om obskyra detaljer. Är det någon som kollar på Family Guy, och som sett avsnittet när Peter och nån nudistsnubbe ska avgöra vem som kan mest? Samma sak där, helt obskyra små oväsentliga detaljer.

Själv är jag på intet sätt någon musiknörd. Jag samlar inte, och jag lyssnar väldigt brett. Jag är otroligt ointresserad av att den-och-den snubben även spelat med det-och-det jävelcreddiga bandet, bara jag gillar det jag hör. Om jag tänker efter så känner jag nog inga musiknördar alls. Det närmaste är min syster som nördade in sig på ett band, och åkte runt på skivmässor och letade rara holländska/japanska/amerikanska pressar av singlar. Som sagt, själv struntar jag i vilket, bara det svänger. :)

#46  Sv: Musiknörderi metamorfos
2006-04-05 08:59:29

Hi Fidelity går ut på listor. Boken är bättre än filmen.

#47  hansi Corona
2006-04-05 09:15:13

Ja!

Peter och Lois är på KISS-convent och nudistparet kommer nakna och sminkade... ha, ha, ha!
Och Lois gillar egentligen inte KISS, men har låtsats i alla år för att hon vill vara med Peter och dela hans intressen.
Och han blir skitsur på henne när hon gör bort honom, men sen visade det sig att hon kände grabbarna i KISS, fast under deras riktiga namn, och hade legat med nån av dem och Peter blir skitimpad! Ha, ha!

Jag har också en känsla av att listor är "grabbigt". Tänker på Nick Hornbys roman "Hight Fidelity".
Min ex-pojkvän skrev också listor. Han fick boken "Hight Fidelity" av mig. Han läste annars inte så mycket böcker, utom böcker om skivor, olika pressningar och priser...

#48  metamorfos Corona
2006-04-05 09:16:25

Ha, vi skrev våra inlägg samtidigt, men du postade visst ditt snabbare.

#49  Corona Corona
2006-04-05 09:17:43

Hight Fidelity heter det inte, utan High Fidelity...
(Jag får rätta mig själv, va?)

#50  Sv: Musiknörderi AndreAurora
2006-04-05 15:19:08

Listor är ultragrabbigt och jag är själv helt besatt av att göra dem emellanåt. Det ger nån slags själslig rening om man skriver ner på ett papper att David Bowie är bättre än Bob Dylan typ.

Men varför inte tjejer gör listor vet jag faktiskt inte...men iofs, när jag gick i lågstadiet så gjorde tjejerna listor på vilka som var snyggast i New Kids on the Block...där har vi nån form av motsvaringhet kanske.

#51  Sv: Musiknörderi metamorfos
2006-04-05 15:23:59

Tjejer gör listor. Sötaste på skolan, gulligaste husdjuret, godaste glassen, inne-och-ute-listor... men det är inte lika nördigt för det räknas liksom inte till de där grejerna som är värda att lista. Sånt där som killar listar.

#52  Sv: Musiknörderi Tiriq
2006-04-05 15:59:58

Jag gör gärna listor, dock hellre punktlistor än topplistor. Alltså, om jag ska välja de fem bästa av nånting så delar alla förstaplats, jag rankar dem inte sinsemellan. Räknas det?

#53  Sv: Musiknörderi soledad
2006-04-05 16:15:20

Jag kan inte göra listor. Jag får blackout så fort jag försöker. Jag kommer helt enkelt inte på något att sätta på listan. Det tog mig t.ex. över en halvtimme att komma på 10 punkter för ökad jämställdhet i en Jäif-tråd, trots att jag vet mycket väl vad jag tycker.

Jag tror också att hela grabbar-som-gör-listor-grejen har ökat sedan High Fidelity kom ut.

#54  Sv: Musiknörderi soledad
2006-04-05 16:17:20

När jag gick i högstadiet gjorde förresten några tjejer en lista över vilka killar i klassen som hade störst kukar. (Efter vad de trodde. De hade inte sett kukarna ifråga.) Räknas det?

Tilläggas bör att den listan i princip beskrev rangordningen i popularitet och makt i klassen. (Den var dessutom felaktig i sak; en kille som var rätt mobbad och allmänt töntförklarad hade jätteballe.)

#55  Sv: Musiknörderi metamorfos
2006-04-05 16:26:29

Som sagt. Det är skillnad på nörderi och nörderi.

#56  Sv: Musiknörderi Corona
2006-04-06 00:03:56

Jag gör två typer av listor:

Inköpslistor till matbutiken
de ligger alltid hemma på köksbordet när jag står i butiken och försöker memorera vad jag skrivit. Det enda jag brukar komma ihåg är mjölk och det behöver jag inte skriva upp på listan, för mjölk behöver vi varje dag.


Listor på vad som MÅSTE göras
och det är så förbannat tråkigt att göra sånt som måste göras, så de listorna tappar jag snabbt bort. De hamnar någonstans bland MYCKET VIKTIGA PAPPER som så småningom åker ner i en kasse eller kartong för att sorteras och eftersom jag inte har tid att sortera åker de ut på vinden för att senare gås igenom.

Ibland börjar jag ambitiöst att gå igenom en måste-lista, men för varje sak som jag kan stryka över så tillkommer oftast två som är jätteviktiga.

Tex så kanske människan som jag skulle ringa på Försäkringskassan på semester och jag får ringa på måndag istället. Eller skriva ett brev.

Och människan på jobbet som jag söker är på lunch kommer åter klockan ett. Jag ringer klockan tio över ett och människan har gått på ett viktigt möte och kommer åter klockan halv tre. Jag ringer klockan kvart i tre och människan är upptagen. Jag ringer klockan tre och människan har gått för dagen.
Jag slänger min viktiga lista med saker som MÅSTE göras och går och lägger mig.

Listor! Blaha, blaha!

#57  utställning Vilo
2006-04-12 10:52:56

På Musikmuseet i Stockhom har de en utställning om "manligt och kvinnligt inom musikvärlden" typ. Fritt inträde, så det är bara att slinka in. Hann inte titta så noga när jag var där själv för någon månad sedan men det såg intressant ut.
Apropå efterlysningar av siffror längre upp i tråden. I utställningen presenterades förstås massor.

#58  hansi och Corona Karolina
2006-04-14 18:17:51

Vill bara tillägga att Family Guy-avsnittet där Peter och Lois åker på KISS-konvent i första hand är en drift med nördiga KISS-fans, varav de flesta iofs. är just killar :-)
Är själv fan av KISS så jag tillbringar en del tid på diverse forum, och VE den stackare som fått något turnédatum eller någon försäljningssiffra fel, hehe. Jämförande av fakta brukar ibland urarta i rena tävlingar, just så som i Family Guy :-D

#59  Sv: Musiknörderi Karra
2006-04-14 18:52:33

"Jag kräks på alla gitarrkillar som ska plocka fram guran och köra en låt, oberoende av om de spelar ulf lundell eller hoola bandola band."

JAAAAA!!! VARFÖR tror vissa killar att det är jättekul för alla på en fest att avbryta sina samtal med andra för att höra en idiot misshandla House Of The Rising Sun?

Vad gäller nörderi i största allmänhet var jag total hästnörd när jag var liten. Min kompis sa när vi var 12: "Det är snart dags att sluta med hästar, för vi ska snart börja intressera oss för killar istället". Det var nämligen vad vi fått höra hela barndomen, att tjejer tappar intresset för hästar när de kommer i tonåren för då är det killar som gäller.
Att det var pintjockt med brudar i alla åldrar på stallet, var det ingen som tänkte på.

#60  Sv: Musiknörderi chalky
2006-04-17 06:20:08

jag skulle nog vilja säga att nörderiet är något som har blivit en typisk mansgrej för att det ingår i mansidealet att hävda sej på ett eller annat sätt. har man inte muskler, pengar eller bilar så får man hävda sej genom musik eller datorer(finns ju mer undergroundstämplade grejer också, typ trainspotting, fågelskådning mm). skivsamlingen blir nån slags fallossymbol typ.

#61  chalky metamorfos
2006-04-17 09:31:58

Vad skulle du kalla "hästtjejers" intresse för, om de varit killar? "hästnörderi"?

#62  chalky Escapist
2006-04-17 12:31:28

Där har du fel. Jag har känt många nördar och det som driver dem framför allt är inte en önskan att hävda sig, utan ett genuint intresse, gemenskap, etc. Vill du bli en framgångsrik manlig man ska du inte spela rollspel eller lyssna på obskyr elektronisk musik. Du får enbart respekt bland en liten grupp nördar.

#63  # 62 Escapist Blindalina
2006-04-17 12:39:08

Ja, ett intresse ja, och där har både metamorfos och du rätt. Men just det där att en vill lägga på samlarSTATUSEN på sig själv, på sin person, det är nåt som specifikt killar är bra på, tror jag?

Kan vi inte släppa nördgrejen litet, vi har ju klarlagt att det handlar om intressen, och inte flykt. På det sättet har det inget med hävdelse att göra.

#64  Sv: Musiknörderi Blindalina
2006-04-17 12:40:14

Äsch det var dåligt förklarat. Samlarstatus kan ju även tjejer vilja ha. Hmm får nog tänka litet till.

#65  Sv: Musiknörderi chalky
2006-04-17 23:35:48

nja. det handlar väl mest om maskulina och feminina fält. kvinnorollen är ju vårdande medan mansrollen är egocentrisk. en hästtjej tar hand om ett levande väsen medan nörden gör det han(i sällsynta fall hon) gör för sig själv.

#66  Sv: Musiknörderi metamorfos
2006-04-17 23:40:05

"Tar hand om"?! Eh.... det är lite mer än så. MYCKET mer än så. Kom igen chalky.

#67  Sv: Musiknörderi chalky
2006-04-17 23:42:31

kanske borde påpeka att förra inlägget var ett svar till metamorfos.

till escapist:
det där handlar om hierarkier inom marginaliserade grupper. vissa väljer att ställa sig utanför de respekterade grupperna och vissa söker sig till dom marginaliserade för att dom inte "platsar" i dom respekterade. ditt samlande blir en livsstil där du kan nå högt i en hierarki även om det inte är THE hierarki. det finns vissa bra liknande exempel i "maskuliniteter" av r.w. connell

#68  metamorfos chalky
2006-04-17 23:43:52

men du kan ju inte förneka att det är ett traditionellt feminint fält. därför kan det inte bli nördigt på samma sätt

#69  chalky Escapist
2006-04-18 01:52:25

Oj, här är vi fördomsfulla. Ledsen om jag slår sönder illusioner nu, men jag har känt några tjejer som var grava hästnördar. Av deras berättelser att döma var hierarkier och egoism vanligt i stallet också.

Och visst, jag har sett många kukmätartävlingar bland manliga nördar också, men det är inte därför män generellt blir nördar eller samlare.

#70  Sv: Musiknörderi Karra
2006-04-18 09:48:56

"men du kan ju inte förneka att det är ett traditionellt feminint fält. därför kan det inte bli nördigt på samma sätt"

du menar att kvinnor per definition inte kan bli nördiga?

#71  Sv: Musiknörderi Tiriq
2006-04-18 10:19:41

Att kalla hästsysslor och ridande för "traditionellt feminint" är historiskt helt felaktigt, det brukade vara oerhört manligt.

Som jag har uppfattat stallen är det massor med hårt arbete och tydliga hierarkier. Inget gullande. Total hängivenhet förväntas av stalltjejerna - hästarna, arbetet med hästarna och kunskapen om hästarna måste komma före allt annat och det gäller att vara i stallet så många timmar i veckan som det bara går. Respekt fördelas utifrån den här kunskapen och hängivenheten, den som är där mest och kan bäst hamnar högst i rangskalan. Enligt vad jag har hört så räcker det alltså inte att äga en häst för att glida upp i hierarkierna, en som inte äger nån häst men är väldigt bra på att hantera dem kommer före.

Disclaimer: Jag har aldrig ridit själv, detta är uppfattningen jag har bildat mig utifrån vad jag har läst och vad folk har berättat. Den som vet nåt får förstås gärna korrigera.

#72  Sv: Musiknörderi chalky
2006-04-18 12:11:05

jag trodde att det framgick av mina inlägg att jag talade om samhällets fördomar, men tydligen inte. kvinnliga fält ses inte som nördiga. så enkelt är det. nånting ses det som men inte nördigt

#73  chalky metamorfos
2006-04-18 19:19:13

Nä, det framgick inte. Men det framgick väl av allt mothugg du fick.

#74  metamorfos chalky
2006-04-19 17:01:30

nä, jag var övertygad om att vi hade olika syner på begreppet nörd

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?