feminetik.se feminetik.se

Just nu 26 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Bevara äktenskapet nu


Gå till senaste inlägget#1  Bevara äktenskapet nu RealityHacker
2006-02-27 09:59:18

http://www.bevaraaktenskapet.nu/

Det låter mer som "cementera könsrollerna nu" i mina öron.

Vad är det som gör äktenskapet unikt?

I vår kultur och lagstiftning måste ett äktenskap uppfylla minst fyra legala kriterier för att vara giltigt. 1) kön – man och kvinna, 2) antal – en man och en kvinna, 3) ålder – endast ”giftasvuxna” personer får ingå äktenskap och 4) släkt – man får inte gifta sig med nära familjemedlemmar.

Den första och viktigaste grunden, könsaspekten, har varit gemensam i alla kulturer i alla tider. Det är naivt att tro att man kan ta bort detta och samtidigt behålla äktenskapet som det alltid har varit. Ett äktenskap är nämligen mer än en gemenskap mellan två personer. Det är en gemenskap mellan två kön, och detta ligger i själva definitionen av ordet äktenskap.

Äktenskapet är kulturbärande på ett unikt sätt och kan inte ersättas av andra relationer. En relation mellan två män eller två kvinnor kan till exempel inte ge upphov till egna barn och tillhör därför en annan kategori än samlevnaden mellan en man och en kvinna.

I människosläktets historia finns inte några samhällen som har jämställt samkönade relationer med äktenskapet och mamma-pappa-barn-relationen. I vissa kulturer och under vissa tidsepoker har alternativa samlevnadsformer existerat, men de har aldrig jämställts med äktenskapet mellan man och kvinna.

I FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna framkommer det tydligt att äktenskapet är ämnat för man och kvinna, med en naturlig koppling till familjebildning och föräldraskap och att det ingås frivilligt mellan jämlika makar.

#2  Sv: Bevara äktenskapet nu Johanna
2006-02-27 10:04:15

"Svenska Evangeliska Alliansen" står tydligen bakom.

Någon som är förvånad?

#3  ho hol divad
2006-02-27 10:20:30

jan myrdah.

#4  Sv: Bevara äktenskapet nu Escapist
2006-02-27 10:30:23

FN sa:
Article 16.

(1) Men and women of full age, without any limitation due to race, nationality or religion, have the right to marry and to found a family. They are entitled to equal rights as to marriage, during marriage and at its dissolution.

(2) Marriage shall be entered into only with the free and full consent of the intending spouses.

(3) The family is the natural and fundamental group unit of society and is entitled to protection by society and the State.


Var står det att män och kvinnor måste gifta sig med *varandra*?

Men OK, FN har missat några viktiga saker, som typ sexuell läggning i artikel 2. Förmodligen en en produkt av mindre civiliserade tider och religiösa förtryckarstater.

#5  Sv: Bevara äktenskapet nu kezo
2006-02-27 10:50:00

Jag fattar inte. Vaddå "vems intressen som ska väga högst"???
Även om samkönade äktenskap, polygami mm tillåts, finns det väl inget som hindrar att en man och en kvinna gifter sig med varandra om de vill det? Vad är det rädda ska hända? Att hetrosexuella äktenskap mellan två individer ska bli förbjudet?

#6  Sv: Bevara äktenskapet nu svenskaflicka
2006-02-27 11:09:43

Tyckte det var intressant att de ras tidning "En man och en kvinna" pryds av vad jag först tolkade som ett par som jag först tolkade som två kvinnor. Den "man" som är på bild skulle i min värld mycket väl kunna passera som butchig kvinna. I vilket fall, om det nu är en man - tanken på att det är en kvinna lockar onekligen för det vore bara för roligt om reklambyrån som fixat bilderna (antar jag) har tabbat sig (med vilja??) - så är det vart fall en ganska androgyn man.

Jaja, utanför ämnet. Konstigt upprop onekligen, men intressant samling som skrivit på. Intressant tecken på nykonservatism på uppseglande onekligen.

#7  Sv: Bevara äktenskapet nu Kaiser
2006-02-27 12:43:04

Vad är det rädda ska hända? Att hetrosexuella äktenskap mellan två individer ska bli förbjudet?


Ja.

#8  Sv: Bevara äktenskapet nu Femmenist
2006-02-27 13:36:49

Art 16 (1) öppnar ju upp för flera inomäktenskapet. Det är ju skrivet i plural.

Äktenskapet är kulturbärande på ett unikt sätt och kan inte ersättas av andra relationer. En relation mellan två män eller två kvinnor kan till exempel inte ge upphov till egna barn och tillhör därför en annan kategori än samlevnaden mellan en man och en kvinna.


Flera kvinnor och flera män i en familj borde kunna ge upphov till ännu fler barn. Sedan kan de ju ha sex med vilka de vill inom familjen.

#9  Sv: Bevara äktenskapet nu wintermute
2006-02-27 14:50:07

För att verkligen försäkra oss om att äktenskapet och Den Goda Kärnfamiljen bevaras som samhällets fundament så vore det väl listigare att förbjuda skilsmässor samt införa drakoniska straff för utomäktenskapligt sex och dylika hemskheter?
På så vis så skulle vi ju även kunna ersätta den hemska TVn som förstör våra barn med det gamla traditionella folknöjet att gå och bevittna en hängning el. dyl. på lördagarna. Ibland kan vi kanske tom organisera en schyst stening, ty som vi alla vet så är ju ingenting så karaktärsdanande för en ung människa som den gemenskap som endast står att finna i det kollektiva avrättandet av en hemsk och avskyvärd brottsling.
Det var bättre förr!

#10  wintermute Escapist
2006-02-27 15:08:26

Gammaltestamentlig rättvisa i alla ära, men på medeltiden gjorde man rättskipningen till en sann konst. Smaka på "steglig androm till varnagel". Eller varför inte en schysst rådbråkning som straff för otukt?

#11  Hjälp vinthunden
2006-02-27 15:48:10

vad deprimerande.

#12  Escapist wintermute
2006-02-27 16:04:02

Jo, även tortyr- och avrättningskonstens mer virtuosa varianter har givetvis både sin tjusning, sin plats och sin tid. Stening har dock - i all sin enkelhet - fördelen att den är en sant folklig och demokratisk avrättningsmetod där nästan alla kan delta, tom. de blinda kan med lite assistans lyckas träffa rätt! Den gemenskapsfrämjande och sedelärande effekten av detta tycker jag är ett ypperligt argument för att använda just stening som en av våra huvudsakliga avrättningmetoder och spara de mer virtuosa varianterna för de riktigt, riktigt hemska brottslingarna (typ folk som lånar ut pengar mot ränta eller folk som praktiserar medicin och andra ogudaktigheter).

#13  Sv: Bevara äktenskapet nu Alvunger
2006-02-27 16:58:17

Blä, det där var otäck läsning. Skall vi ta och lägga upp en motsvarande sida men med det omvända? Skrota äktenskapet nu.

#14  # 13 Alvunger Femmenist
2006-02-27 17:11:28

Superbra förslag Alvunger!
Gör det, jag lovar att sprida sidan till en massa folk.

#15  Sv: Bevara äktenskapet nu Alvunger
2006-02-27 17:15:36

Jag kan tyvärr inte, har nävarna full med den här, men någon annan kanske kan? Vi kan ju ha ett upprop också =)

#16  Sv: Bevara äktenskapet nu Peggy
2006-02-27 17:26:07

Hö hö hö.

Lycka till tanter och gubbar, men tiden har sprungit ifrån er.

#17  Sv: Bevara äktenskapet nu Escapist
2006-02-27 18:24:04

wintermute:
Du har en bra poäng. Stening har också följande fördel - JEHOVA!

#18  Sv: Bevara äktenskapet nu TKU
2006-02-27 19:39:00

Paolo Roberto har skrivit på uppropet, då vet jag hur jag ska ställa mig.

Nä allvarligt talat så är det här uppropet en dinosaurie som är på väg att dö ut - de har varken folket eller makten på sin sida. Vi åtgärdar dem bäst genom att inte bry oss.

#19  Sv: Bevara äktenskapet nu Escapist
2006-02-27 19:56:16

En_vis_amerikan sa:

01) Being gay is not natural.
-Real Americans always reject unnatural things like eyeglasses, polyester, and air conditioning.

02) Gay marriage will encourage people to be gay,
-In the same way that hanging around tall people will make you tall.

03) Legalizing gay marriage will open the door to all kinds of crazy behavior.
-People may even wish to marry their pets because a dog has legal standing and can sign a marriage contract.

04) Straight marriage has been around a long time and hasn't changed at all
-Women are still property, blacks still can't marry whites, and divorce is still illegal.

05) Straight marriage will be less meaningful if gay marriage were allowed
-The sanctity of Britney Spears' 55-hour just-for-fun marriage would be destroyed.

06) Straight marriages are valid because they produce children.
-Gay couples, infertile couples, and old people shouldn't be allowed to marry because our orphanages aren't full yet, and the world needs more children.

07) Obviously gay parents will raise gay children
-Since straight parents only raise straight children.

08) Gay marriage is not supported by religion.
-In a theocracy like ours, the values of one religion are imposed on the entire country. That's why we have only one religion in America.

09) Children can never succeed without a male and a female role model at home.
-That's why we as a society expressly forbid single parents to raise children.

10) Gay marriage will change the foundation of society; we could never adapt to new social norms.
-Just like we haven't adapted to cars, the service-sector economy, or longer life spans.

#20  Sv: Bevara äktenskapet nu suvi
2006-02-28 07:07:33

Jag gillar tanken på en "traditionell" vigsel i kyrkan, tycker det är en vacker ceremoni. En vacker dag hoppas jag ingå i äktenskap med min käresta, då blir det ett kyrkbröllop, om jag får bestämma,..... och det får jag ;-)

Tycker inte att Svenska Evangeliska Alliansen ska ha monopol på definitionen av vad en äktenskap är, lika lite som som andra religiösa organisationer.

Vi ska inte skrota äktenskapet, vi ska frigöra den istället.

#21  Sv: Bevara äktenskapet nu Kaiser
2006-02-28 11:18:45

Fast man ska skilja på 'vigsel' och 'ingå äktenskap'. Vigsel är beteckningen för den religiösa delen av det hela, vilken är helt särskild från den juridiska - nämligen äktenskapet. Kyrkan har vigselrätt, men den har egentligen ingen som helst del i äktenskapet. En vigsel är till för att 'helga' äktenskapet, inte för att ratificera några formella juridiska dokument, äktenskapsbeviset undantaget. Men äktenskapsbeviset erhålls ju även vid borgerlig vigsel (vilket i sig är ett luddigt begrepp, eftersom en borgerlig vigsel inte helgar något, utan styrker respektive parts juridiska ställning gentemot varandra och samhället).

Kyrkan _har_ haft absolut makt över äktenskap, det är sant. Men inte nu längre. Eftersom den juridiska makten inte längre ligger hos kyrkan, utan hos staten, borde inget hinder finnas för vare sig enkönade äktenskap eller tvåkönade sådana. Det är vigselrätten som ställer till det; den är f n ett av de sista vapnen den fundamentalistiska delen av kyrkan har, för att försöka stoppa 'homomaffians' anspråk. Lyckligen är den delen en försvinnande minoritet.

Förnuftets röster ropar kanske inte lika högt från predikstolen, men de talar med alla på kyrkbacken. Och vad kommer folk ihåg mest, till sist? Predikan eller eftersnacket?

#22  Sv: Bevara äktenskapet nu Femmenist
2006-02-28 14:53:38

Kaiser sa:
Fast man ska skilja på 'vigsel' och 'ingå äktenskap'. Vigsel är beteckningen för den religiösa delen av det hela, vilken är helt särskild från den juridiska - nämligen äktenskapet. Kyrkan har vigselrätt, men den har egentligen ingen som helst del i äktenskapet. En vigsel är till för att 'helga' äktenskapet, inte för att ratificera några formella juridiska dokument, äktenskapsbeviset undantaget. Men äktenskapsbeviset erhålls ju även vid borgerlig vigsel (vilket i sig är ett luddigt begrepp, eftersom en borgerlig vigsel inte helgar något, utan styrker respektive parts juridiska ställning gentemot varandra och samhället).


Jag skulle vilja säga att kyrkan/religionen/kristendomen har betydande inflytande i äktenskapsbalken. Varför är det annars ett brott att vara otrogen? Vad har staten (exklusive kyrka) för intresse av att ha en äktenskapsbalk som säger att otrohet är olagligt? Vad har staten för intresse av att det enbart får vara en man och en kvinna? I mina ögon är det tydligt att kyrkan fortfarande har stor juridisk makt.

#23  Sv: Bevara äktenskapet nu UppåtEmma
2006-02-28 15:35:40

är otrohet olagligt?

#24  UpEm Zwitter
2006-02-28 17:30:04

Shit, då har jag haft en enorm tur i mitt kriminella liv.

#25  Sv: Bevara äktenskapet nu andreas
2006-02-28 18:55:51

Jag skriver glatt under ett upprop för att lägga ner äktenskapet. Den juridiska biten alltså, vad diverse kyrkor kan tänkas ha för ritualer har inte jag med att göra.

#26  Sv: Bevara äktenskapet nu Mallan
2006-02-28 19:13:56

Det står i andra paragrafen att makar ska "visa varandra trohet", hur man nu tolkar det. Det står också att de ska "gemensamt vårda hem och barn". Kanske något at vifta med när det blir gräl om disken... Jag tycker absolut att det juridiska och själva ceremonibiten borde hållas isär när det gäller äktenskap. Jag är själv gift och trivs bra, men blir förbannad över att något som är fint och kärleksfullt för mig kan användas som konservativ propaganda för ordning och reda. Till alla som funderar på en kyrklig vigsel vill jag ge rådet att noga läsa igenom texterna och prata med prästen om hur ni vill ha det! Det går att rensa ut skitsnacket och spara på kärleken.

#27  Äktenskapsbalk (1987:230) Judith
2006-02-28 19:35:38

Första avdelningen

Allmänna bestämmelser

1 kap. Äktenskap

1 § Äktenskap ingås mellan en kvinna och en man. De som har ingått äktenskap med varandra är makar.

2 § Makar skall visa varandra trohet och hänsyn. De skall gemensamt vårda hem och barn och i samråd verka för familjens bästa.

3 § Varje make råder över sin egendom och svarar för sina skulder.

4 § Makar skall fördela utgifter och sysslor mellan sig. De skall lämna varandra de upplysningar som behövs för att familjens ekonomiska förhållanden skall kunna bedömas.

5 § Äktenskap upplöses genom den ena makens död eller genom
äktenskapsskillnad.

----------------

Ännu en lag som är formulerad i maskulin form.
Hur skulle vi formulera om maka/make könsneutralt? Eller säger ni att maken har en vacker brudklänning?

#28  Sv: Bevara äktenskapet nu metamorfos
2006-02-28 19:42:25

1 § Äktenskap ingås mellan myndiga personer. De som har ingått äktenskap med varandra är makar.

2 § Makar skall visa varandra trohet och hänsyn. De skall gemensamt vårda hem och barn och i samråd verka för familjens bästa.

3 § Varje make råder över sin egendom och svarar för sina skulder.

4 § Makar skall fördela utgifter och sysslor mellan sig. De skall lämna varandra de upplysningar som behövs för att familjens ekonomiska förhållanden skall kunna bedömas.

5 § Äktenskap upplöses genom den ena makens död eller genom
äktenskapsskillnad.

#29  Sv: Bevara äktenskapet nu metamorfos
2006-02-28 19:46:22

Och ja, den ena maken bär brudklänning, den andra maken också. Och den tredje med, för den delen, om sista § skrivs om så här:

5 § Äktenskap upplöses genom en makes död eller genom
äktenskapsskillnad.

#30  Sv: Bevara äktenskapet nu metamorfos
2006-02-28 19:52:38

Men den viktigaste ändringen i lagstiftningen måste bli att vigslar i religiösa samfund inte är giltiga juridiskt. Det enda som ska vara juridiskt hållbart, måste vara helt religiöst och politiskt obundet.

#31  Svar till nr. #9 Estudiante
2006-02-28 20:16:36

Den dagen då jag ägnar en allvarlig tanke åt någon idioti som kristna fundamentalister kläcker ur sig kommer grisar att flyga. Jag vill bara påpeka att du i mitt tycke poängterar en mycket intressant sak - nämligen att konservativa kristna uppenbarligen har betydligt mer gemensamt med talibaner och andra muslimska fanatiker med avseende på grundläggande värderingar, än vad de någonsin skulle vilja erkänna.

#32  Sv: Bevara äktenskapet nu suvi
2006-06-26 13:11:29

Så här står i uppropet, som faktiskt blir överlämnad idag 26/6 till regeringen.
Jag kräver att begreppet äktenskap reserveras för relationen mellan en man och en kvinna och att varje förslag att kalla könsneutrala relationer för äktenskap avvisas av Sveriges riksdag och regering.

Men vänta ett tag nu... det står ju faktiskt "varje förslag att kalla KÖNSNEUTRALA relationer för äktenskap avvisas" en man-man, eller kvinna-kvinna relationer är ju inte på nåt sätt könsneutrala, tvärtom det är ju könsspecifika relationer.

Eller är det bara min begränsade svenska kunskaper som lurar mig?

Men om nu Sveriges riksdag och regering ska ta ställning till det här så är det väl helt okej att ta dom på orden, eller vad tusan är en könsneutral relation????

ps. jag vet mycket väl vad do mmenar med texten, men visst faen är det klumpigt formulerat?

#33  suvi UppåtEmma
2006-06-26 13:17:54

asg

ja, det är riktigt jävla klumpigt. och rätt talande också om förslagsställarens syn på det här med kön osv. :)

#34  Sv: Bevara äktenskapet nu sharatec
2006-06-26 13:32:02

Helt underbar klantformulering. Vem är förvånad? :-D

#35  suvi elinlite
2006-06-26 13:36:04

LMAO

Dom kanske menar Barbie o Ken? Utan hål eller pillesnopp?
För jäävligt att diskriminera mot plast, plast är oxå människor.

#36  Sv: Bevara äktenskapet nu Estudiante
2006-06-26 14:02:30

Vanligtvis skulle jag nog knappast orka bry mig om vad några frireligiösa fåntrattar har för åsikter om detta, men däremot är det ju rätt så oroväckande att så pass många människor har skrivit under deras upprop. Det bör nog tas på allvar.

#37  Sv: Bevara äktenskapet nu MarianneK
2006-07-06 02:01:03

Jo, det som är så obehagligt är ju att de lyckas lura med sig andra. Och att de försöker ge sken av att inte använda religiösa argument. Hade de bara sagt "ordet 'äktenskap' ska enligt min tro bara användas om relationen mellan en man och en kvinna, och eftersom jag vill att min tro respekteras vill jag att lagen skrivs om så att den passar", hade de inte varit så skrämmande (mest skrattretande, kanske).

Men som de nu skriver lockar de med sig alla, mer eller mindre eller inte alls kristna, "jag är inte homofob, men..."-människor.

De svarar riktigt korkat när en ifrågasätter dem via mejl också.

(Och ja, jag har religiösa vänner vars tro jag respekterar. Det här har ingenting med tro att göra, bara med dumhet och könsrollskonservatism.)

#38  Sv: Bevara äktenskapet nu PerEdman
2006-07-06 12:34:42

Jag har inte bestämt mig för om jag är förvånad eller bara förfärad över att så många kristna - och även icke-kristna - fått för sig att äktenskapet uppfanns av kristendomen. Så är det givetvis inte. Till och med i Sverige har vi en lång tradition av trolovning och äktenskap sedan långt innan vitekrist intog landet och ersatte alla äldre religiösa platser med en kyrka.

/ Per

#39  Sv: Bevara äktenskapet nu UppåtEmma
2006-07-06 12:40:24

jepp, om ingen träl offras så ska det inte vara giltigt! ;)

#40  UE elinlite
2006-07-06 13:32:06

Ja OCH VAR ÄR HEMGIFTEN??? VVAVAVAVA.
Ogilitgförklaraallaäktenskaputanhemgift.nu

#41  Sv: Bevara äktenskapet nu PerEdman
2006-07-06 13:45:54

allt annat vore givetvis att förgöra allt vad äktenskapet står för!

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?