feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Woman is the nigger of the world - om språkbruk


Gå till senaste inlägget#1  Woman is the nigger of the world - om språkbruk Peggy
2005-09-03 21:30:29

Har suttit och tittat lite på film. Och läst lite böcker. Jag är väl inte den enda som får lite krupp pga genusglasögonen.

Det jag har tänkt är: själva orden "man" och "kvinna" är totalt nedskitade med sexistiska konnotationer. De är långt ifrån neutrala benämningar på två biologiska kön - de implicerar en massa egenskaper och roller. De används på helt olika sätt.

Testa att byta ut dem mot varandra i allt du läser, ser och hör i en vecka får du se.

Jag anser att dessa ord bär på ryggsäckar med lika skitig byk som t ex "nigger".

Kanske borde vi sluta använda dem totalt? Kan vi bli jämställda så länge vi talar om "män" och "kvinnor"?

#2  Sv: Woman is the nigger of the world - om språkbruk Jinx
2005-09-03 22:20:10

Kan du ge nåt exempel där det märks extra tydligt? Jag begriper teoretiskt att de används på olkika sätt, men har svårt att komma på konkreta exempel just nu...

#3  Sv: Woman is the nigger of the world - om språkbruk Peggy
2005-09-03 22:34:29

Tja, vi kan väl ta vilket citat som helst som innehåller endera ordet.

"Frailty, thy name is Woman", t ex. Kan du föreställa dig "Frailty, thy name is Man"?

Eller, ur filmen jag just såg (nu byter jag ut "man" mot "woman")

"This is a fine sword. I expect the woman who made ít to take the same care in every aspect of her life"

Nä, knappast.

En "man" är ett subjekt, någon som gör aktiva val. En "kvinna" är ett rö för vinden, något skönt men flyktigt, instabilt, ett objekt.

Söker man på "man" på Google kommer denna rubrik upp:

"Benjamin Franklin: Glimpses of the Man"

Jag har svårt att föreställa mig t ex

"Mary Wollstonecraft: Glimpses of the Woman"

Kvinna är ingenting att vara i sig, att vara kvinna är inte att vara en individ. Ingen skulle skriva "Jeanne D Arc - Kvinnan - Myten". Däremot "Mannen - Myten" är ju en vanlig formulering.

Jag tänker på den gamla låten om JFK, som går "That was the president, and that was the man". Alldeles bortsett från att ingen kvinna varit USAs president, så försökt tänka dig "That was the president, and that was the woman". Nä! Att JFK var man var ju nåt fint. Att vara kvinna är inget att framhålla som något ärofyllt.

Nån som är med?

#4  Sv: Woman is the nigger of the world - om språkbruk olaberg
2005-09-03 22:37:31

"Någon som är med"

Ja, det är ju typ exakt precis DÄRFÖR jag är med. Här! :-)

#5  Sv: Woman is the nigger of the world - om språkbruk Jinx
2005-09-03 22:44:35

Om du byter ut "sword" mot nåt som traditionellt anses mer feminint, "dress" eller whatever, så känns den meningen aningens mer möjlig. Fast bara aningens.
Är helt med på:
"En "man" är ett subjekt, någon som gör aktiva val. En "kvinna" är ett rö för vinden, något skönt men flyktigt, instabilt, ett objekt."

Fast jag kan nog tänka mig "Jeanne D Arc - Kvinnan - Myten". Fast då med fokus på hennes kvinnlighet och hur den påverkade henne, blaha, blaha. Mannen - Myten skulle ju aldrig fokusera på att mannen i fråga var man, det tas ju för nåt självklart. Det är hans handlingar som räknas. En man ÄR. En kvinna ÄR KVINNA. Det andra könet.

#6  Sv: Woman is the nigger of the world - om språkbruk Peggy
2005-09-03 22:49:27

Ännu en utbytt replik ur filmen jag just såg (snart har ni väl räknat ut vilken det är):

"There is still something lacking in my life - the marriage to a fine man. You have become a fine man, XX"

Nej, det går inte. BLI en god man? Knappast, man ÄR man. En god kvinna måste man (eh?) bli. Och någon måste godkänna ens kvinnoblivande på sättet ovan.

#7  Sv: Woman is the nigger of the world - om språkbruk Karra
2005-09-04 10:51:13

Och man kan aldrig tänka sig en kvinna som går fram till en man och friar på det sättet heller.

#8  Sv: Woman is the nigger of the world - om språkbruk Tiriq
2005-09-04 11:02:30

Jag känner igen ett Pirates of the Caribbean-citat när jag ser det. :P

Just den är väldigt rolig att vrida lite på eftersom det egentligen bara finns en enda tjejroll (okej, kanske två). Resten är män - inte ens jämnåriga killar, utan vuxna män. Om en inverterar den filmen uppenbaras stereotyperna. Om det hade varit en äventyrsfilm med nästan enbart kvinnor och så en ung kille som alibi, skulle inte folk ha kommenterat det då? Ingen kommenterar att det nästan bara är män. Istället kanske de ser på Elizabeth, som inte är ett våp, och hävdar att filmen är könsrollsmässigt godkänd eftersom tjejen inte är fjollig (jag gjorde iaf det först innan jag tänkte efter). Dessutom: I hennes enda slagsmålsscen är hon klädd i manskläder (marinsoldatsuniform), och det är inget särskilt med det, medan de två pirater som kör "Trojansk häst"-tricket i kvinnokläder förlöjligas. Hm.

"The only rules that really matter are these - what a woman CAN do and what a woman CAN't do."

#9  Sv: Woman is the nigger of the world - om språkbruk Zeppe
2005-09-04 11:42:45

Väldigt mycket blir synligt i inverteringen.

Jag brukar reclaima orden genom att prata om kvinnor på det sätt jag vill. Folk som känner mig blir inte förvånade längre. Går framåt.
(fast jag gör det inte i samma utsträckning som jag skulle vilja, delvis för att det så sällan passar in på ämnet)

#10  Peggy Ephemeer
2005-09-04 12:29:37

"Nån som är med?"

Är med på att namnen på könen/genusen är kopplade till könen/genusen som är kopplade till en massa egenskaper är jag. Men vad är egentligen din poäng?

"Nej, det går inte. BLI en god man? Knappast, man ÄR man."

Öh, va? Världen är full av mer eller mindre formella riter där pojkar blir män. Man är något man blir efter att ha varit pojke i vårt samhälle, och i de flesta andra jag känner till.

#11  Sv: Woman is the nigger of the world - om språkbruk millae
2005-09-04 12:43:40

"Kvinnan-myten" är ju rätt tänkbar, precis som alla andra beskrivningar av kvinnor som annars varit reserverade för män.

Det gäller att ändra också hur vi pratar om oss själva och andra kvinnor, tjejer, flickor... Ändra associationerna när en hör ordet "kvinna".

#12  Sv: Woman is the nigger of the world - om språkbruk Ephemeer
2005-09-04 15:43:17

"Ingen skulle skriva "Jeanne D Arc - Kvinnan - Myten". Däremot "Mannen - Myten" är ju en vanlig formulering."

Mannen - Myten är en snygg alliteration. Det är inte Kvinnan - Myten

#13  Sv: Woman is the nigger of the world - om språkbruk Peggy
2005-09-04 16:21:34

Jag tänker ignorera dina försök att sabba tråden med hårklyverier, Ephemeer.

Poängen är att jag menar att "Man" och "Kvinna" i sig är lika nedskitade ord som t ex "Neger", och att vi kanske måste överge dessa ord för att kunna tala om XX-bärare och XY-bärare på ett icke-sexistiskt sätt.

#14  Sv: Woman is the nigger of the world - om språkbruk Ephemeer
2005-09-04 16:33:43

"Jag tänker ignorera dina försök att sabba tråden med hårklyverier, Ephemeer."

Du misslyckas uppenbarligen eftersom du kommenterade det. Ett billigt sätt att försöka få sista ordet. Har du något att komma med så kom med det.

"Poängen är att jag menar att "Man" och "Kvinna" i sig är lika nedskitade ord som t ex "Neger", och att vi kanske måste överge dessa ord för att kunna tala om XX-bärare och XY-bärare på ett icke-sexistiskt sätt."

Det håller jag med om.

#15  Sv: Woman is the nigger of the world - om språkbruk Peggy
2005-09-04 16:39:33

Du vet, jag är ju jävligt billig. Har du missat det?

#16  Sv: Ephemeer Monika
2005-09-04 18:55:06

Helt riktigt finns det i de flesta samhällen riter som gör män av pojkar. Men pojkar uppgraderas till män, det är per automatik en befordran. Medan steget från flicka till kvinna mer kan ses som en degradering. Det spelar ingen roll hur framgångsrika flickor är i skolan och i sina yrken, de förutsätts ändå att gifta sig och få barn och i de flesta samhällen så följer per automatik att de därmed blir gratis hushållerska och förväntas "vårda frisk man i hemmet" (har tyvärr glömt vems berömda uttryck det är).

#17  Sv: Woman is the nigger of the world - om språkbruk millae
2005-09-04 19:02:58

Monika: precis på spiken!

Jag har länge undrat det här också när vuxna kvinnor ändå kallas tjejer och kallar sig tjejer, kolla bara på tex kontaktannonserna... Inget ont i ordet i sig, men det känns som förminskning helt klart.

en annan tjejsak är att jag var väldigt förvånad när jag flyttade till Sverige över språkbruket då min dåvarande killes kompisar pratade om sina flickvänner bara som tex "min tjej".

Har numera vant mig, men det är nog lika vanligt än. Känns lite respektlöst på något sätt, att många inte ens nämner namnet på den de talar om. Visst kan kompisar reduceras till "min polare" lätt också, men "min tjej".... no-no från mig.

#18  Sv: millae Monika
2005-09-04 19:12:35

Helt klart är det respektlöst att inte nämna sin partner som en egen individ med namn. Jag försöker i möjligaste mån att alltid nämna människor vid namn i de allra flesta sammanhang. Det finns undantag, men då är det mer för att det är en ointressant upplysning och mer av karaktären "en tjej jag känner", "en arbetskamrat" osv där det är själva funktionen som är under emfas. Att utifrån det perspektivet säga "min tjej" eller för all del "min kille" ger emfas åt att det är ett ägande förhållande, en relation med ojämn maktbalans. Jag håller hårt på att människor har namn och är individer som förtjänar att framställas som just den de är som subjekt.

#19  Sv: Woman is the nigger of the world - om språkbruk Zeppe
2005-09-04 19:38:15

Fast det beror väl lite på... "Min kille" funkar om jag pratar med nån som inte känner oss, inte kommer känna oss och om det är hans egenskap som pojkvän som är viktig i kontexten.

Skillnad på:
kompis sen evigheter: ah, snygg tröja.
jag: tack, jag fick den av min kille.

och

främling jag växlar några ord med på fest: har du egen lägenhet?
jag: nej, jag bor med min kille.


I det första fallet hade jag lika gärna (och hellre) kunnat säga "Nisse", i det andra blir det bara förvirrande om jag säger "Nisse". Jag kanske inte ens vill vara personlig nog att tala om att karln i fråga heter Nisse.

#20  Ephemeer Zeppe
2005-09-04 19:39:08

Allitterationen försvinner ändå med tredje ordet, "legenden".

#21  Sv: Woman is the nigger of the world - om språkbruk Lornom
2005-09-04 22:33:24

Och så här kan man också använda språket...

http://www.svd.se/dynamiskt/kultur/did_104389…

"Våldtäkter fortsätter att vara ett utbrett problem i Sudans konflikthärjade region. /.../ Våldtäkter och gruppvåldtäkter fortsätter att begås av väpnade element." (DN 30/7).
Här har männen inte bara dolts genom passivformen utan gömts bakom epitetet "element".
"Unga svenska kvinnor har börjat utnyttjas av hallickar istället för importerade kvinnor - nytt i människohandel." (Nyheterna i P1 30/7).

"Mycket betydelsefullt, om man vill skapa ett bra samhälle, är det också att beskriva brottsliga handlingar på ett sätt som leder tanken rätt, nämligen mot ett klart avståndstagande. Att definiera ansvaret rätt och att placera det där det hör hemma. Att inte lägga fokus på dem som utsätts för brott utan på dem som begår brott. "Utsatta kvinnor", detta sönderutnyttjade uttryck, är ett praktexempel på att gärningsmän slipper uppmärksamhet medan offren lyfts fram, och lyfts fram som en särskild grupp, med de associationer till eget förvållande som detta ger."

#22  Peggy Ephemeer
2005-09-04 23:13:21

"Du vet, jag är ju jävligt billig. Har du missat det? "

Vad menar du med det?

#23  Sv: Woman is the nigger of the world - om språkbruk Peggy
2005-09-04 23:37:08

Att beskylla mig för billighet är lite som att beskylla Liberace för smaklöshet.

#24  Lornom Ephemeer
2005-09-04 23:37:51

"Våldtäkter fortsätter att vara ett utbrett problem i Sudans konflikthärjade region. /.../ Våldtäkter och gruppvåldtäkter fortsätter att begås av väpnade element." (DN 30/7).
Här har männen inte bara dolts genom passivformen utan gömts bakom epitetet "element".
"Unga svenska kvinnor har börjat utnyttjas av hallickar istället för importerade kvinnor - nytt i människohandel."

Jag funderar på om det där inte är en (medveten eller omedveten?) journalistisk stil för att dra till sig blickarna genom att nämna det mest sensationstunga ordet tidigt i meningen. I vårt samhälle ses kvinnor ofta i rollen som offer och är därför sensationsladdade.

#25  Sv: Woman is the nigger of the world - om språkbruk Ephemeer
2005-09-05 01:02:42

"Att beskylla mig för billighet är lite som att beskylla Liberace för smaklöshet."

Du får vara hur billig du vill så länge du inte försöker använda fula retoriska knep för att vinna poänger mot mig.

#26  Sv: Woman is the nigger of the world - om språkbruk millae
2005-09-06 09:00:49

Lornom: vilken intressant länk! Det är tyvärr rätt vanligt att journalister skriver utan att reflektera, utan att tänka... Tänkte annars på hur man beskriver problematiken i förorterna tex, där finns mycket av samma praxis. Att anonymisera, osynliggöra och därmed försvara det som kanske är det som reportern identifierar sig med. Men det finns hopp...inom journalistkåren.

Tänkte på Quickresponse som bevakar just invandrarfrågor i pressen, det skulle behövas en liknande presspolis som skulle bevaka hur kvinnor skrivs om!

Ephemeer:
Precis så skriver journalister. Vi är tränade att ta upp det viktigaste, det som är kärnan allra först. Så därför- om det handlar om våldtäkter så är det bland de första orden. Om det handlar om unga kvinnor som börjat utnyttjas av hallickar, så finns det med i början. Det är helt enkelt så en skriver ingress.

Så det har nog inte med kvinnors offerposition att göra så mycket, men med skrivteknik. Och dessutom- om kvinnor ändå ses som offer, vad skulle vara de sensationella i så fall?

#27  Millae mcalavera
2005-09-06 12:11:41

Det säger väl något om vad man menar är det viktigaste, då? Och oavsett hur man har tänkt "bakom" så har det -effekten- att förövaren döljs, att man får intryck av att våldtäkt är något som händer kvinnor. Med offret i centrum. Det får som bland annat effekt att det blir kontroversiellt att säga "män våldtar kvinnor".

#28  Millae Ephemeer
2005-09-06 15:40:11

"Precis så skriver journalister. Vi är tränade att ta upp det viktigaste, det som är kärnan allra först. Så därför- om det handlar om våldtäkter så är det bland de första orden. Om det handlar om unga kvinnor som börjat utnyttjas av hallickar, så finns det med i början. Det är helt enkelt så en skriver ingress.

Så det har nog inte med kvinnors offerposition att göra så mycket, men med skrivteknik. Och dessutom- om kvinnor ändå ses som offer, vad skulle vara de sensationella i så fall?"

Offer är sensationella på grund av att vår kultur är så pass offercentrerad. Vi (media) tar helst underdog-perspektivet. Det skrivs om den som det är synd om. Till exempel så står vi hellre på de stackars irakiernas sida än på de hemska amerikanska soldaternas.

#29  Que? millae
2005-09-06 17:20:03

Ephemeer:

Öh, utlyser du en mer gärningsmannacentrerad press, eller? Jag är väl inte heller för att kvinnor ska alltid få ta offerpositionen i pressen: en bra motsägelse skulle vara att skriva om kvinnor som slåss och klarar sig undan från tex våldtäkt. Skriva och beskriva starka kvinnor ur ett perspektiv att det är självklart att det är så. Girls are strong.

Macalavera:Jag håller absolut med. Och då måste man minnas att även "avvikande" gärningsmän är väldigt populära i pressen... Desto mer udda-desto större "nyhets"värde. Att vanliga snubbar våldtar vanliga kvinnor får liksom plats när allt sensationellt ska med....

#30  Sv: Woman is the nigger of the world - om språkbruk metamorfos
2005-09-06 17:28:06

Egentligen är det väldigt skrämmande, det millae säger i sista stycket # 29. Att vanliga män som våldtar vanliga kvinnor inte finns med i tidningen.

Är det så "normalt" och "vanligt" att det inte ens är en nyhet?

Går ju att bli mörkrädd för mindre.

#31  millae Ephemeer
2005-09-06 20:01:34

"Öh, utlyser du en mer gärningsmannacentrerad press, eller?

Ja, delvis. Se #21.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?