feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Hur många feminister finns det i Sverige?


Gå till senaste inlägget#1  Hur många feminister finns det i Sverige? Joho
2005-06-03 00:00:43

Min första trådstart, var snälla nu. :-)

Skop, SIFO, Temo och de andra gör regelbundna undersökningar om vilket parti man skulle rösta på, och man kan därmed bilda sig en uppfattning om UNGEFÄR hur stor andel som är kommunister, liberaler, kapitalister, socialister etc.

Finns det någon motsvarande undersökning om feminister, och då avser jag riktiga feminister, dvs de skall minst anse att kvinnor är underordnade män i dagens samhälle.

#2  Sv: Hur många feminister finns det i Sverige? Pirjo
2005-06-03 12:47:38

Eftersom alla tycks definiera "feminister" på sina egna sätt, blir såna undersökningar omöjliga!

#3  Sv: Hur många feminister finns det i Sverige? Anki
2005-06-03 12:49:10

817 stycken registrerade här, alltid en början :-)

#4  Sv: Hur många feminister finns det i Sverige? Joho
2005-06-03 12:51:25

Nej, det blir de inte alls, man kan först fråga vad feminism innebär och sedan om man stödjer den.

#5  Sv: Hur många feminister finns det i Sverige? LordFlashheart
2005-06-03 12:57:21

Det finns nog ganska många som kan ställa upp på mycket av det den grundläggande feminismen för fram. Men ju mer man vässar sina argument och till slut hamnar på tex ROKS linje så återstår nog inte fler än 5.000-10.000 max.

En feminist är helt enkelt en kvinna som vågar slåss för sitt oberoende och sin frihet, kort sagt att kvinnor ska ha samma mänskliga rättigheter som män.

#6  Sv: Hur många feminister finns det i Sverige? Pigge
2005-06-03 14:54:37

Var det inte en undersökning som kom fram till att ...öööö...23% (???? hjälp mig!) skulle kunna tänka sig att rösta på ett feministiskt parti.

Sen finns det nog feminister som som är emot tanken på ett enfrågeparti!

#7  Sv: Hur många feminister finns det i Sverige? Joss
2005-06-03 15:31:18

För många.

#8  Joss Pirjo
2005-06-03 15:34:33

Det beror väl på vad som avses med ordet "feminist" - ett ord som det enligt min mening gått troll i! Ingen tycks vara överens om vad som avses med ordet.

#9  #8 Joss
2005-06-03 15:35:52

Det är därför jag tycker att det finns för många.

Feminism är allt och inget beroende på situationen.

#10  Joss Pirjo
2005-06-03 15:44:03

Då är vi överens!

#11  Just det! kezo
2005-06-03 16:01:58

Fritt citerat från Matrix:

"They are everyone and none. They are the gate keepers" : )

LFH:
"En feminist är helt enkelt en kvinna som..."

Tro det eller ej, men det finns även manliga feminister...

Däremot har jag inte sett någon Gallup-undersökning eller likande i ämnet. Skulle vara intressant.

#12  #1 Joho norrifra
2005-06-03 23:59:28

I Sverige väljer de flesta inte ett visst parti för att de stöder det - för att de tycker detta partiet är sjusärdeles bra.

Det vanligaste sätte är det negativa valförfarandet - man väljer bort först de partier man tycker illa om. Först utesluter man det parti man tycker sämst om - sedan plockar man undan för undan bort det ena efter det andra och kvar finns till slut vanligen ett parti. Man väljer sedan dettaparti eller soffan om man tycker detta också är för dåligt.

I den grupp som kallas kärnväljarna finns flertalet människor som aktivt stöder ett visst parti oavsett vad som sägs eller görs. Men även här finns många som av tradition och slentrian väljer det man alltid valt.

Trots att många i opinionsundersökningar säger sig kunna rösta på FI så raserar antalet snabbt. Det är endast de som är missnöjda med det parti man tidigare röstade på (+ en del förstagångsväljare) som kan komma att välja FI. Sedan finns det en flyktig grupp som är missnöjda med hela systemet och som lika väl kan lägga sin röst på ND (som fick mängder med tidigare mp-röster när de kom in i riksdagen och mp åkte ur) som på MP och som nu kommer att rösta på FI.

Så utifrån folks uppgivna partisympatier kan man inte dra någon vettig slutsats.

#13  Hur man röstar Pirjo
2005-06-04 08:51:07

Jag håller med norrrifra.

Frankrike och Holland röstade nej till EU:s grundlag. Vad det i praktiken blev är att de röstade ja till det som gäller just nu, som om de vore nöjda med Nice-fördraget som gäller just nu... Och jag antar inte att detta var avsikten med nejet?

Det är knepigt att resonera som om vad som helst vore bättre än det som erbjuds...

#14  Sv: Hur många feminister finns det i Sverige? Joho
2005-06-08 13:06:47

Norrifra, det borde vara möjligt att ta reda på hur många som är feminister, ebligt någon lämpligt vald definition. Själv anser jag att en feminist måste anse att det finns ett patriarkat och att kvinnorna är fötryckta. Har man någon annan lösare definition blir det som sagt meningslöst att prata om feminismen.

#15  Joho UppåtEmma
2005-06-08 13:34:51

vad du anser att en feminist bör anse har väl inte mkt med saken att göra överhuvudtaget.

#16  #14 Joho norrifra
2005-06-08 13:58:00

Det går säkert att ta reda på hur många som är feminister efter en speciell definition och med riktigt statistiskt underlag. Men det stöter på problem. Massor med konstigheter skulle dyka upp.

Låt oss oss säga att man fastställer 50 ståndpunkter, åsikter (mer kvinnor behövs i företagens styrelser) och levnadsförhållanden (man slår inte sin fru/kvinna om man lever i ett par förhållande) t ex osv.

Dessa 50 kriterier utgör basen i den feministiska ideologin. Uppvisar du 45 av dessa kriterier så klassas du som feminist. Här ingår också att du då själv kan klassa dig som feminist. Men en annan person uppvisar alla 50 kriterierna på vad som är grunden i den feministiska ideologin men definierar sig själv alltså inte som feminist. Vad gör man då?

Sedan har vi alla dessa organisationer, partier och fackföreningar som kallar sig feministiska. Vad har de för kriterier och omfattas då alla deras medlemmar av ideologin. Om man är en feministisk organisation så låter det i mina öron fullständigt absurt att man kan organisera icke-feminister och anti-feminister. Anti-feministiska samfundet skulle därför teoretiskt kunna klassa sig själva som en feministisk organisation men bara öppen för anti-feminister.

Inom den politiska världen finns det mängder med företrädare på alla olika nivåer som säger att de är feminister. Politiker tränar upp sin svada till modern skicklig reotorik. Man vrider och vänder på orden som en psykopat talar inbjudande till dig.

Litar du på vad politikerna säger så är det väl så. Jag själv håller mig väldigt skeptiskt till vad politiker säger och vad de vill genomföra. Det kan vara en viljeinriktning eller en målsättning som kanske finns och kan förverkligas långt framme i fjärran. Det bidde ingenting till slut. Så när dessa företrädare påstår att de är feminister så lutar jag till slut åt att de ljuger så in i vassen (medvetet eller omedvetet är ointressant). Tala om att det går troll i begreppet feminism.

Om jag förstått rätt så är det en överväldigande majoritet av riksdagsledamöterna som är feminister. I alla fall tycks de säga så. Så kontrollen över de beslutsfattande organen är tämligen total. Men det är väl EU som stoppar igen. Räknar vi på det här sättet så torde minst 98% av befolkningen, inklusive döda och ofödda vara feminister. Så ur den aspekten blir alla feministdiskussioner märkliga och FI ännu märkligare. Alla problem borde ju snabbt vara lösta - i all fall inom någon mandatperiod eller två. Tror vi på det?

Du tar upp tre kriterier/begrepp: patriarkat, kvinnor och förtryck av kvinnor. Orden måste innehålla definitioner och sakbeskrivningar så inga missuppfattningar kommer till stånd.

Frågan ställer sig in direkt då:

Vad är ett patriarkat?
Vad är en kvinna?
Vad är en förtryckt kvinna?

På det här forumet fixar vi ju inte ens att definiera ut vad en kvinna är för något. Biologiskt lyckas vi nästan. Sedan kan man ju plussa på kvinnligt vara, kvinnligt beteende, kvinnligt utseende, kvinnlig identifikation, osv.

Skall man sedan fortsätta med att fylla ut texten så svävar man ut hur mycket som helst.

feminetik.se har löst problemet på ett ganska bra sätt. Det är användbart i alla fall. Se deras FAQ. Jag gillar inte att klassa in mig själv någonstans. Om andra vill klassa in mig här eller där så får de gärna göra det - det är deras problem.

Så jag bollar en fråga tillbaka till dig. På vad sätt är du hjälpt av att få veta hur många som är feminister och hur många som är riktiga feminister och hur många som är ännu mer riktiga feminsiter och hur många som är oriktiga feminister?

De som vill organisera sig på ett visst sätt för att få bättre genomslagskraft på ju göra så.

Har man en öppen debatt och diskussion som förs på en seriös nivå så kommer till slut de argument som verkar vara vettigast att omfattas av en majoritet. Det spelar ingen roll om de uttrycks av en feminist, icke-feminist eller en anti-feminist eller någon grön gubbe från månen.

#17  Sv: Hur många feminister finns det i Sverige? Joho
2005-06-08 15:18:53

Emma, varför har det inte det? Det vore väl himla bra om man kunde ha åsikt om vad feminismen innebär på en site som handlar om feminism.

Vad är poängen att kalla sig feminist, om man inte vet vad det innebär?

#18  Sv: Hur många feminister finns det i Sverige? Joho
2005-06-08 15:21:58

norrifra, varför krångla till det, ge 10 ståndpunkter och se vilka de intervjuade stmpatiserar med.

Anledningen till att jag funderade över hur många feminister det finns, hänger samman med att jag undrar hur vedertaget det är att kvinnor är förtryckta i Sverige, att det svenska samhället är ett patriarkat, mm.

Man skulle förresten registrera sig som feminist eller ej här på forumet, kunde ju vara bra att veta vad det innebär.

#19  Sv: Hur många feminister finns det i Sverige? udd
2005-06-08 19:21:05

Jag håller med om att "feminism" är helt sönderdefinierat. Jag skulle gärna vilja slå ett slag för Wikipedias definition: "åsikten att kvinnan som grupp är underordnad mannen som grupp, samt att detta förhållande bör ändras". (http://sv.wikipedia.org/wiki/Feminism)

Risken med att låta definitionen vara godtycklig är att det är de mest extrema som hörs och syns, och på så sätt formar feminismen. Det är ju exempelvis inte nödvändigt att tycka som Gudrun och andra "elitfeminister".

#20  #19 Joho
2005-06-08 19:27:35

För att vara feminist bör man alltså ha åsikten att dagens samhälle förtrycker kvinnor, det tycker jag är en bra definition.

Men, om vi vänder på det, vad innebär det att INTE vara feminist, vad är det jag tar avstånd ifrån? Varför har jag ingen krumelur vid min signatur, helt enkelt?

#21  #18 Joho 10 ståndpunkter norrifra
2005-06-08 21:49:42

Jag fixar inte av att göra en definition på feminism som du vill ha. Och inte någon annan slags definition heller. Ingen annan verkar kunna det heller.

Det var inte meningen att krångla till det utan bara en beskrivning hur krångligt det blir och kan bli.

Jag har ingen aning om det överhuvudtaget är vedertaget att kvinnor är förtryckta i Sverige. I min bekantskapskrets känner jag inte till någon kvinna som skulle säga att hon var förtryckt. Inte heller att någon annan skulle påstå något sådant. De kvinnor jag känner är väl medvetna om sitt egenvärde och sitt människovärde och sitt kvinnovärde. De är väl insatta i all den debatt som pågår om feminism och av feminister osv.

Jag fick dock reda på av en snickare (som nu är död i cancer) att två skenhelingar brukade klå upp sina fruar då och då (snickaren kände dom väl). Sedan gick de till bönestugan och fick sina synders förlåtelser. Om de fortfarande klår upp sina fruarvet jag inte. De är snart 70 år, både männen och fruarna. Jag brukar morsa på dem en gång i kvartalet eller halvåret då vi stöter på varandra av någon anledning. Jag antar att dessa kvinnor fortfarande är förtryckta. De här gänget är på utdöende eller så har de utvandrat till städerna där det har samlats stora mängder udda existenser.

Om det svenska samhället är patriarkaliskt har jag ingen aning om heller. Jag försöker få information om situationen som sådan här på detta forum. I mina trakter är det definitivt inte patriarkaliskt - snarare är det matriarkaliskt. Eller snarare målinriktat, funktionalistiskt, solidariskt. Men det kanske blir så när vi betalar skatt och staden och staten tar våra pengar och vi får inget tillbaka och skall vi åstadkomma något så måste vi göra allt själva och betala det själva också. Vi har som inte resurser till att låta ett patriarkalt eller matriarkalt styre/värderingar uppträda och prägla oss.

Ibland kan det alltså vara en hårfin skillnad mellan att välja att registrera sig som feminist eller inte. Du har ju själv gjort ditt val.

#22  #20 Joho förtryck av kvinnor norrifra
2005-06-08 22:07:23

Dagens samhälle förtrycker kvinnor. Olika hur och var och när och hur mycket. Det skriver jag under på. Låt mig bara redovisa en enda punkt. Jag kan säkert hitta mer än 100, men låt oss nöja oss med en endaste en.

Ett samhälle som accepterar, vilket det svenska samhället gör, att mängder med kvinnor blir våldtagna, är ett samhälle som förtrycker kvinnor.

Företeelsen som sådan visar på att samhället inte sätter till tillräckligt med resurser för att få stopp på otyget. Pengar finns nämligen obegränsat. Det saknas en aktiv vilja.

Konsekvenserna av att kvinnor vet om att de kan bli våldtagna är ett effektivt medel att människor (kvinnor) skall vara rädda och blir rädda. Det är totalt oacceptabelt att massor med människor skall gå omkring och vara rädda. Osv i all ändlighet.

Enligt din definition så skulle jag alltså vara feminist. Ddet må du då tycka. Men enligt mitt sätt att se på det hela renderar denna min åsikt på inte minsta lilla sätt att jag själv skulle etikettera mig som feminist. Jag anser därför att din minidefinition är helt felaktig.

Du kan ju själv uttrycka samma åsikter som feminister gör på detta forum. Du behöver väl inte vara feminist för det heller. Du behöver väl inte ta avstånd mer än mot de faktiska företeelser som uppdagas för dig.

För mig är det totalt obegripligt att människor tar avstånd från feminismen och/eller attackerar den utan att veta vad den innehåller.

Det är bättre att diskutera och fokusera på konkreta företeelser och på så sätt få kunskap eller klargöra att man tycker olika än att man angriper virtuella begrepp.

#23  #22 Joho
2005-06-09 09:32:51

Våldtäkt är inte accepterat i Sverige, lika litet som mord, rån eller övriga grova brott.

Om någon grupp skall vara rädd, så är det män, eftersom de oftast blir utsatta för brott.

"min definition av feminist är"? Nödvändigt men ej tillräckligt villkor.

"För mig är det totalt obegripligt att människor tar avstånd från feminismen och/eller attackerar den utan att veta vad den innehåller."

För mig är det obegripligt att folk ansluter sig till feminismen utan att kunna beskriva vad den innehåller.

#24  #23 Joho norrifra
2005-06-09 10:15:36

Det må så vara att vi har lagar som förbjuder det ena och det andra. När lagarna inte efterföljs så vidtager vi åtgärder för att få människor (de som bryter mot dem) att följa lagarna. Struntar vi att vidtaga åtgärder eller vidtager för lite åtgärder har man accepterat att brottet som sådant till viss del får utföras. (Inte bryr man sig om att utreda cykelstölder längre, knappt villainbrott, osv).

I stort sett alla trafikolyckor som inträffar sker på grund av att någon brutit mot en regel, mot lagen. Man har kört berusad (30% av dödsolyckorna har alkohol inblandat), man har varit för trött eller ouppmärksam eller vanligtvis - man har inte anpassat sin hastighet efter rådande trafikförhållanden (man har kört för fort). Av någon anledning har samhället prioriterat idén om att en nollversion av antalet dödsolyckor skall uppnås. Man har lyckats bra eftersom dödsolyckorna är nu de lägsta på 60 år. (Som en kuriositet: Män drabbas av trafikolyckor 2-3 ggr oftare än kvinnor. Jag tror dock inte att nollversionen på trafikområdet på något sett är könsrelaterad.)

Man skulle kunna sätta upp en nollversion avseende våldtäkterna också. Så får samhället sätta resurser på detta också.

Du vrider konstigt på argumenteringen. Jag upplever inte att män är speciellt rädda för att råka ut för olyckor och överfall i krogköer i småberusat tillstånd (där risken för skador på män är definitivt störst) etcetera. Däremot är många kvinnor rädda. Det våld som män utsätter varandra för är inte speciellt könsrelaterat. Man slår varandra för man ogillar den andres beteende snarare än att man klipper till någon för att personen just är en man.

Våldtäkt är definitivt könsrelaterat. Många mord är definitivt inte könsrelaterade. (Man slog ihjäl paret på landsbygden för att man bille åt deras pengar, nu sist).

Våldtäkt är ett av grövsta övergreppen som kan begås på en individens innersta jaguppfattning.

Du ställer extremt höga krav på de som ansluter sig till feminismen. Visst kan jag teoretiskt hålla med om åsikten "För mig är det obegripligt att folk ansluter sig till feminismen utan att kunna beskriva vad den innehåller."

Folk ansluter sig till genom att klassa sig som liberaler, socialliberaler, socialister och ännu kraftigare anslutning i form av organisering i ett speciellt parti. De flesta omfattar begreppen på ett ungefär.

Om du vill ha ett vettigt svar så får du väl fråga varje enskilt feminist varför just de har anslutit sig till feminismen och på¨så sätt hitta kärnan i feminismen. Jag är definitivt inte rätt person att ge ett sådant svar. Jag kan bara spekulera.

#25  Sv: Hur många feminister finns det i Sverige? Joho
2005-06-10 14:43:01

Svårt att svara på så mycket text, jag gör ett försök

Varför du drar in trafikdebatten begriper jag inte, så det hoppar jag över.

Dina uppleveselr om vilak som är rädda i krogkön är väl en sak, men män har bättre skäl till att vara räödda än kvinnor när de gäller utsatts för våldsbrott. Att sen kvinnor lättare blir skrämda, elelr har bättre/sämre koll på riskerna är en annan sak. Media kan vi alltid skylla på.

För mig är det obergipligt att du inte förstår varför man tar avstånd från feministen.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?