feminetik.se feminetik.se

Just nu 14 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Feminsim i teori och praktik


Gå till senaste inlägget#1  Feminsim i teori och praktik Joss
2005-05-26 15:30:51

Jag såg och lyssnade på debatten mellan Göran P och Fredrik R. I debattens sista tredjedel tar programledaren (Lars A) upp frågan om feminism. Han frågar hur de båda ställer sig till feminism och det faktum att Göran P uttalat sig som feminist.

Göran P förklarar då att han ser en över-/underordning i samhället (könsmaktsordningen) där män är överordnade och kvinnor är underordnade samt att detta är något som måste bekämpas med tillgängliga medel. Han menar vidare att feminism bäst tas om hand av och inom de traditionella partierna.

Fredrik R svarar att han i stort sett att han ”inte försöker tävla inom den grenen”. Utifrån denna inledning talar han sedan, skilt från feminism, om vad som är Moderaternas utgångspunkt när det gäller kvinnors ställning i samhället.

Jag tycker att detta är intressant. Jag kan faktiskt inte förstå hur Göran P kan säga sig vara feminism. Det är otvetydigt en skym emot alla människor som är feminister och som ser feminismen som en ideologi. Göran P menar med sitt synsätt att feminismen snarare handlar om ett tillstånd att nå. Detta tillstånd skulle då vara att feminism är en övergång från en obalans till en balans för att sedan upplösas.

Detta är också intressant i det att faktiskt flera feministiska skribenter (Alvunger inte minst) har talat om feminismen som ett medel för att uppnå det jämställda (men könsrika) samhället.

Jag blir väldigt tveksam.

För det första tycker jag att Fredrik R har ett sundare förhållningssätt till frågan. Han anger tydligt att Moderaterna inte är feministiska (eftersom de är konservativa och nyliberala), men han visar också på att detta inte innebär att det inte går att arbeta med frågorna (sedan får ju vem som helst tycka vad de känner om Moderaternas politik och förslag). Göran P däremot försöker vara både feminist och demokratisk socialist på samma gång. Antingen devalverar han socialdemokratin som inte tillräcklig eller så tar han lätt på vad feminism är, men använder ordet för att det låter bra och appellerar till sympatier.

För det andra har jag inte förstått hur något som påstås vara en ideologi plötsligt ska vara bara ett medel. Om det finns en så stark inneboende kraft i feminismen att den förmår förändra samhället till det den vill, varför skulle den nöja sig med det?

Är det på allvar någon som tror att feminismen skulle upplösa sig själv om den uppnådde sitt mål?

Om den inte upplöser sig, vad händer då när den nått sitt mål?

Ska det fortsättningsvis heta feminism?

Feminism kommer väl från feminin som, lite fritt översatt, betyder kvinnligt? Ordet säger något om vad det gäller. Feminism är kampen för kvinnans rättigheter och jämställdhet med mannen. Vid målet är detta uppnått. Då kan det inte längre handla om samma sak. Då kan det inte längre vara feminism.

#2  Sv: Feminsim i teori och praktik Mulle
2005-05-26 17:14:08

Vill anknyta till inläggets titel:
Finns det verkligen ett sätt att praktiskt utöva feminism?
Ett av mina största problem som jag har när jag ska försöka övertyga mig själv att bli feminist(haha, man måste ju få experimentera med sina övertygelser) är att feminismen i min ögon inte vill något alls... Visst, vaga suddiga ord som "jämställdhet" kan anges som mål, men... det finns ju absolut inget konkret att ta på, inga vägar eller lösningar. Jag tycker det verkar som att feminism mest bara är teori(eller flera), och...dessutom är den inte så pass riktig och allmängiltig att den kan appliceras i verkligheten(och därför gör den i princip aldrig det heller).

#3  Mulle Michea
2005-05-26 17:24:14

Det finns massor av saker att göra, som jag tror mycket handlar om att sätta sig själv och sitt eget beteende under luppen. Försöka identifiera vad som är inövat könsrolls-beteende och vad som är naturligt. Leka med könsidentiteten och gå "över gränserna" för att få människor att reagera och själva börja fundera, och kanske rentav bidra till en ökad tolerans mot människor som inte finner sig i att bara vara sitt kön.

#4  Sv: Feminsim i teori och praktik Zeppe
2005-05-26 17:37:34

Det finns massor feministiska vägar att gå. Alla feminister är inte överens, men det är inte alla moderater heller.

#5  #1 sisyfos
2005-05-26 17:49:01

För mig är inte feminism Den Totala Analysen Av Allt. Även om feminism är en ideologisk riktning, är den inte en total, allomfattande ideologi.

Själv använder jag feministisk teori för att förstå strukturella relationer mellan gruppen män och gruppen kvinnor (och hur dessa kan inverka på individuella relationer mellan människor). Men eftersom det även finns andra saker i livet än just de relationerna, finns det också utrymme för andra ismer. I mina ögon är det med andra ord fullständigt normalt att vara t.ex. feminist och demokratisk socialist samtidigt. Eller feminist och liberal (så länge man inte är så nyliberal att man förnekar strukturers existens, men det är en annan historia.)

#6  Sv: Feminsim i teori och praktik Mulle
2005-05-26 17:59:25

sisyfos:
word... Det där lät vettigt.

#7  #5 Joss
2005-05-27 09:27:57

Kan inte undlåta att koppla ett uttalande (utan att länka) till en kommentar som gjordes på sourze.se angående Birgitta Ohlssons försvarstal för feminismen (den som är intresserad av det kan själv gå in på sourze.se).

"Varför skall man ta ordet "feminism" och ursäkterna om att det är en vildvuxen rörelse på allvar? Feminismen är en ideologi utan eget innehåll. Den får sina färger av det man kopplar den till. Vore feminismen en krydda så vore den färg-, lukt- och smaklös samt fullständig immateriell. Feminismen är alltså bara ett "hurra" eller "bu-ord", beroende på vem som talar."

Fredrik Lindholm

2005-05-26 10:29

Det är på pricen enligt mitt synsätt.

Dessutom som svar på inlägget #5 och meningen;

"Själv använder jag feministisk teori för att förstå strukturella relationer mellan gruppen män och gruppen kvinnor".

Nu är väl det en genusvetenskaplig teori som anammats av "feminismen och inte något som skapat inom feminismen?

Visserligen är väl alla "genusvetenskapare" feminister, men feminister brukar vara noga med att hävda att forskningen är oberoende.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?