feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Feminister i Sverige!!


Gå till senaste inlägget#1  Feminister i Sverige!! chocko
2005-05-16 22:32:05

Hur kan det få finnas såna som de i programmet igår??

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=2222

Betänk att dessa kvinnojourer varje år får miljonbelopp från oss skattebetalare och bedriver en verksamhet som i mångt och mycket är helt skrämmande mansfientlig. Hjälper man utsatta kvinnor på det här sättet?

Ta er tid att titta på detta program, jag lovar att ni inte blir besvikna. Feministkritiker kommer få vatten på sin kvarn, och feministhyllare blir förmodligen till sig i byxan av ilska.

//Chocko

#2  Sv: Feminister i Sverige!! Mattias
2005-05-16 22:40:14

Programmet diskuteras redan i http://www.feminetik.se/diskutera.php?fid=4&a…, http://www.feminetik.se/diskutera.php?sub=3&a… och http://www.feminetik.se/diskutera.php?sub=3&a….

#3  En sak fattar jag inte riktigt Alvunger
2005-05-16 22:47:21

Arbetet med att ta hand om misshandlade och våldtagna kvinnor har i alla år legat på kvinnojourerna. Jag kan inte minnas några direkt upprörda röster kring det.

Nu när det då framkommit att det kan vara så att kvinnojourerna är mansfientliga, ja dååå är det skandal och hela tjohejset måst läggas ned/göras om.

Det jag tycker är märkligt är att varför har ingen reagerat på det mest uppenbara; är det inte rent fruktansvärt att INGEN annan har tagit tag i det, så kvinnor har själva fått göra det och ta av sin fritid för att hjälpa de som samhället borde skydda och värna?

(Jag minns flertalet trådar på feminetik.se som har handlat om detta dock, upprörda (feministiska) röster om att ingen annan bryr sig, inga resurser satsas, de misshandlade kvinnorna är något som andra kvinnor får ta hand om.)

Det måste väl vara det som är huvudproblematiken ändå?

Hade samhället tagit sitt ansvar och ansett att detta var något som var viktigt att satsa på, så hade aldrig problemet med eventuell mansfientlighet i jourerna uppstått.

#4  Visst memnok
2005-05-16 22:57:01

Men det är ju en helt annan fråga. Du kan ju inte påstå att avsaknaden till alternativ ursäktar ROKS uttalanden. Det är ju som att säga: "Visst pizzerian på hörnet drivs av nazister som vägrar servera invandrare, men det är ju gott med pizza".

#5  Felaktig jämförelse elv
2005-05-17 04:03:21

Jämförelsen borde snarare vara "... men vi måste ju få mat".

#6  elv memnok
2005-05-17 09:43:23

Nejdå, min jämförelse var fullständigt korrekt. Det finns en hel del andra personer som ägnar sig åt utsatta kvinnor. Polis, åklagarmyndighet och socialtjänst till exempel. Även om de kanske inte gör ett lika bra jobb när det gäller att just gömma kvinnor och ge dem en fristad.

#7  memnok olaberg
2005-05-17 09:47:59

Inte tillräckligt många. Och alternativen som finns gör uppenbarligen inte ett tillräckligt bra jobb. Tänk marknadsekonomiskt (tillgång/efterfrågan) på varför ROKS-jourer finns.

Det är ett bra memento som jag tycker är behållningen av alla våra ROKS-diskussioner: oavsett hurpass hemska/skitbra vi anser ROKS vara på olika grejer, så verkar vi vara ense om att det hemskaste med ROKS är att de behövs!

#8  #3 Alvunger MartinK
2005-05-17 10:01:19

Varför skall vi reagera extra mycket för misshandlade kvinnor? Det finns en hel massa andra i samhället som också far illa, alltifrån barn till åldringar. Varför bryr du dig bara om just den här gruppen?

#9  MartinK olaberg
2005-05-17 10:13:14

Det där håller inte. På samma sätt kan man ifrågasätta varför åldringar som far illa ska ha hjälp. Att ställa olika grupper mot varandra är ett jobbigt uppdrag som tyvärr måste göras när pengar ska fördelas, men vi behöver inte göra det när vi diskuterar på ett principiellt plan.

Poängen är att vem-som-helst kan få sitt hem förvandlat till tortyrkammare, om man dragit nitlott i valet av partner. På samma sätt som vem-som-helst kan bli drabbad av andra brott. Vi vill att vårt samhälle värnar brottsoffer. Vi är ett antal människor som tycker att just denna brottsoffergrupp har varit eftersatta. Därav engagemanget.

#10  olaberg memnok
2005-05-17 10:21:05

Det är ingen som ifrågasätter förekomsten av kvinnojourer, folk får göra vad fanken de vill med sin fritid. Frågan är bara varför de måste vara feministiska. Dessutom tycker jag att det är lågt som fan av ROKS att göra utsatta kvinnor till slagträn i en politisk debatt.

#11  memnok olaberg
2005-05-17 10:37:55

Ja, det är bra frågor. Och jag tycker att det finns brister i den analys som ROKS levererar. Och jag vet inte hur den interna debatten och självkritiken bedrivs, för den bedrivs som sagt internt.

Men jag gillar inte gnället mot dem som faktiskt gör något! Den enda kritik mot ROKS som jag tycker biter, är den som faktiskt levererar en lösning som är bättre!

Som så ofta: Det är förbaskat enkelt att vara kritiskt, men förbaskat svårt att vara konstruktiv.

#12  Sv: Feminister i Sverige!! Kycklingen
2005-05-17 10:38:08

Jag tycker att jourer är bra att ha,men kanske byte av ordförande till lite mera jordnära person?

Nåt jag regaerade på var att de arbetar ut en så att säga standardmall.
Det låter som om de redan vet vad personen råkat ut för,och personen ska ha de och de åtgärderna utan att ha nåt att säga till om.
Det är min uppfattning då jag inte varit inne på en kvinnojour,och har ej nåt där att göra heller.
De flesta idiella föreningar gör ett gott arbete,och de gör det för att de vill hjälpa människor,men att använda en standardmall för att utröna vad en individ har råkat ut för låter väldigt generaliserande.

Just my two cents.

MVH Kycklingen

#13  Olaberg memnok
2005-05-17 10:45:40

Nej, visst. Det är klart att det är bra att de gör något och allt det där. Men ändamålen kan inte få helga medlen. Vi kan inte acceptera att en kvinnojour gör vad som helst bara för att deras grundsyfte är gott.

Låt oss för diskussionens skull skruva till det lite extra. Om en kvinnojour, rent hypotetiskt alltså, sköt ihjäl alla män som var påstådda kvinnomisshandlare. Skulle vi då kunna opponera oss, och om ditt svar är ja, var någonstans går gränsen för vad vi kan acceptera med motiveringen att syftet är gott?

#14  memnok olaberg
2005-05-17 11:07:57

Det som presenterades i TV-programmet är förstås långt över gränsen. Men det verkar det finnas en utbredd konsensus kring här, så det är det liksom ingen ide att diskutera.

Motfrågan som jag och många andra här vill väcka är: Jamen vad gör vi istället då? ROKS kör sitt race, och de ska naturligtvis granskas osv som allt annat. Ingen människa är sakrosankt och står över kritik.

Men ett varv till i tanken: varför finns ROKS? Gilla dem eller ej, men vad gör du och vad gör jag?

#15  #9 olaberg MartinK
2005-05-17 11:14:15

"Att ställa olika grupper mot varandra är ett jobbigt uppdrag som tyvärr måste göras när pengar ska fördelas, men vi behöver inte göra det när vi diskuterar på ett principiellt plan."

Vad menar du med principiellt plan? Om folk beklagar sig över att det görs för lite för misshandlade kvinnor så måste man också vara beredd att ta den diskussionen samtidigt. Annars blir det ju bara flosker..

" Vi är ett antal människor som tycker att just denna brottsoffergrupp har varit eftersatta. "

Ja, dessa människor är som av en händelse feminister, frågan är om det beror på socialt samvete eller egoism? Hur eftersatt är egentligen hanteringen av misshandlade kvinnor jämfört med andra brottsoffer, om man plockar bort den feministiska propagandan?

#16  #14 olaberg MartinK
2005-05-17 11:18:27

"Gilla dem eller ej, men vad gör du och vad gör jag?"

För egen del betalar jag en hel del skatt varav en del faktiskt går till ROKS, och jag anser mig ha rätt att kritisera dem som tar emot mina pengar (jag anser mig iofs ha rätt att kritisera andra också, men det är en annan femma:).

#17  Olaberg memnok
2005-05-17 11:26:23

"Men ett varv till i tanken: varför finns ROKS? Gilla dem eller ej, men vad gör du och vad gör jag?"

ROKS finns tydligen för att föra ett könskrig och vara en opinionsbildare. ;-D

Allvarligt talat, det är klart att det är bra att man tar hand om utsatta kvinnor, men det fanns tydligen alternativ till ROKS, utan de politiska förtecken. Och vad gör jag? Jag betalar skatt, som tydligen går till ROKS och liknande organisationer. Dessutom borde den (eftersom den är en bit över 50% av BNP) räcka för att polisen skall ha tillräckliga resurser för att skydda utsatta kvinnor.

Det trodde jag faktiskt att de till viss del hade eftersom det lever en hel del folk i Sverige under skyddad identitet, det kan ju knappast vara kvinnojourerna som har de befogenheterna.

#18  Olaberg SophieG
2005-05-17 11:27:55

Vad vi gör istället är att alla statliga bidrag till ROKS dras in omedelbart.

Att alla feminister med någorlunda vett i skallen, båda inom och utanför organisationen, tar avstånd ifrån idiotin som ägt rum samt kräver nuvarande lednings avgång.
Detta är fruktansvärt viktigt för trovärdigheten.

När en ny ledning är på plats, och den politiska inriktningen är borta, då tycker jag att man kan börja diskutera statliga bidrag igen.

Personligen skulle jag vilja se en organisation födas som stödjer ALLA människors rätt till stöd och hjälp när de utsätts för våld, inte enbart de med rätt genitalia, utifrån fullständigt politiskt neutrala värderingsgrunder. Det skulle vara en mycket bra samhällsinvestering, tycker jag.


Vill ROKS fortsätta med sin propaganda som den är nu så ska de göra det utan skattepengar.


En av de få uppgifter som staten ska ha, enligt mig, är att skydda människor som utsätts för våld. Om man anser att detta inte fungerar tillfredsställande så kan man diskutera hur och varför utifrån det. Det är absolut ingen ursäkt för varför feministiska propagandaapparat, utklädda till kvinnojourer, ska financieras av våra skattepengar.

#19  MartinK olaberg
2005-05-17 11:36:01

På A svarar jag: Jag menar att diskussionen inte behöver hindras av vad som är värre än nåt annat, det räcker med att konstatera att det är illa, och vissa upplever misshandlade kvinnor vara en extra eftersatt grupp, se D nedan.

På B svarar jag: socialt samvete. Men jag kan bara svara för mig själv.

På C säger jag: Nä, inte bara feminister tycker att gruppen misshandlade kvinnor är en eftersatt brottsoffergrupp.

Men för vissa Svenssons går det som för mig, att man först blir lite Svenssonupprörd över situationen och börjar engagera sig i frågan, och på vägen tvingas erkänna att en hel del av den feministiska analysen om könsmaktstrukturer dels stämmer och dels bär en del (inte all) av skulden till behovet av kvinnojourer.

På D svarar jag: Innan problemet uppmärksammades, främst av feminister, så var det väldigt eftersatt. Nu är det bättre, tack vare feministers idoga kamp att föra upp det på dagordningen. Fortfarande är det inte bra: dels saknas jourboenden och konkret terapeutisk hjälp, dels är inte rättssystemet i alla stycken anpassad för denna brottsoffergrupp. Exempel gives på begäran.

På E svarar jag: du får kritisera hur mycket som helst. Allt bör kritiseras. Men med förnuft och måtta och inte så att man råkar kasta ut barnet med badvattnet, vilket kan ske om man inte har grundproblemet i fokus: kvinnojourer behövs tyvärr.

Så min motfråga till dig och till mig själv och alla andra kvarstår: hur lösa problemet då, om nu ROKS i sig själv innebär ett så stort problem?

#20  #19 olaberg MartinK
2005-05-17 11:48:47

"Innan problemet uppmärksammades, främst av feminister, så var det väldigt eftersatt. Nu är det bättre, tack vare feministers idoga kamp att föra upp det på dagordningen."

Hur vet du att det är eller ens varit eftersatt? Hur är det med manliga brottsoffer, vet du hur deras situation ser ut?
Problemet är ju feminism är ett särintresse och som sådant så uppmärksammar det ju bara de problem de är intresserade av. Det är mycket möjligt att misshandlade kvinnor är eftersatta, men jag är inte beredd att ta feministers ord på det eller tro att det är sant bara för att feminister är dem som skriker högs för tillfället.

"Så min motfråga till dig och till mig själv och alla andra kvarstår: hur lösa problemet då, om nu ROKS i sig själv innebär ett så stort problem?"

För mig är det en prioritieringfråga bland andra, först tar man reda på hur stort problemet faktiskt är, sedan väger man det mot andra verksamheter. Trist men nödvändigt.

#21  SophieG olaberg
2005-05-17 11:50:45

Om alla bidrag plötsligt fryses, lämnar man en massa akut behövande människor i sticket. Folk kan dö, så det tycker jag är en dålig ide.

Om du vill att staten ska ha en annan lösning av problemet vill jag först se ett förslag på en bättre lösning, och att den lösningen är implementerad. Vi befinner oss på öppet hav. Måhända är båten dålig, men jag ser helst att en ny båt ligger färdig bredvid oss, innan vi bestämmer oss för att sänka den vi har.

Jag uppskattar att du i ditt inlägg som en av ROKS kritiker tar på dig att hjälpa till att formulera en sådan lösning. Konstruktivt!

En genitaliebefriad organisation kan vara en dålig tanke, eftersom problematiken att vara "kvinna utsatt för misshandel av sin man" är en speciell situation. Men din grundprincip att alla som behöver hjälp ska få det, tycker jag är bra.

Jag kan gärna ta avstånd från alla dumheter. Så, nu har jag gjort det. Men alla feminister tillhör inte ROKS. ROKS är inget feministparti. ROKS är liksom en sammanslutning av kvinnojourer. De väljer sig själva, och kör sitt race.

Att de har kommit att fokusera på kvinnors behov av jourboende från en destruktiv man, beror helt enkelt på att de "grävde där de stod". Naturligtvis gör det dem mindre lämpade att ta hand om män som blir slagna av män, män som blir slagna av kvinnor, och faktiskt även enligt vissa inte helt bra på att ta hand om kvinnor som blir slagna av kvinnor.

ROKS har såvitt jag förstår aldrig haft andra ambitioner att göra något annat än det de gör. De uppmärksammade ett problem, och beslöt sig för att agera. Hur agerar vi som ser andra problem?

#22  MartinK olaberg
2005-05-17 12:05:28

Jag vet att det varit eftersatt, eftersom det förekom men inte uppmärksammades på samma sätt. Jag vet det genom mängder av vittnesmål.

Jag vet att polis och åklagarmyndigheter förr i världen inte gjorde tillräckligt och hanterade det som om ett bråk i familjen tillhörde undantagen i ett annars harmoniskt äktenskap; när de numera oftare vet bättre att misshandel inom en familj nästan alltid är återkommande, och ett symptom på ett speciellt destruktivt tillstånd, inte en uppsättning enstaka händelser som inte har med varandra att göra. Att samhället har förändrat hållning, är ett tecken på att det har varit eftersatt.

Jag har sett lagar och regler ändras som tar hänsyn till dessa insikter. Jag ser lagar och regler som fortfarande behöver förändras.

Jag vet att ett samhälle måste prioritera. Men varför gjorde du uppdelningen på kön? Varför inte ställa bokföringsbrott mot våldsbrott? Eller brott inom hemmets väggar mot brott utom hemmets väggar? Osv.

Förekomsten av manliga brottsoffer behöver på intet sätt ta fokus från kvinnliga. Bara om man på förhand bestämt sig för att ställa dessa grupper mot varandra. Det finns andra indelningar när man gör det trista men nödvändiga prioriteringsarbetet.

#23  Sv: Feminister i Sverige!! SophieG
2005-05-17 12:19:11

Olaberg skrev:
"Om alla bidrag plötsligt fryses, lämnar man en massa akut behövande människor i sticket. Folk kan dö, så det tycker jag är en dålig ide."

Har du belägg till detta? Menar du att polisen och sociala myndigheter inte kan göra de bedömningar de får betalt för?
Handlar det om att deras resurser inte räcker till så kan vi skjuta över de pengar som ROKS får idag.


Olaberg skrev
"En genitaliebefriad organisation kan vara en dålig tanke, eftersom problematiken att vara "kvinna utsatt för misshandel av sin man" är en speciell situation."

Varför är den speciell? Ska vi har särskilda jourer för invandrare som har misshandlats av svenskar, homosexuella som misshandlats av heterosexuella m.m. m.m.?


Olaberg skrev:
"Jag kan gärna ta avstånd från alla dumheter. Så, nu har jag gjort det. Men alla feminister tillhör inte ROKS. ROKS är inget feministparti. ROKS är liksom en sammanslutning av kvinnojourer. De väljer sig själva, och kör sitt race."

Bra att du tar avstånd. Kräver du Irenes avgång också med tanke på hennes uttalanden?

Och väljer de själva och kör sitt race så får de göra det med sina egna pengar.


Olaberg skrev:
"ROKS har såvitt jag förstår aldrig haft andra ambitioner att göra något annat än det de gör."

Varför har de i så fall propagerat för att män inte ska få gemensam vårdnad av sina barn? De är en mycket tung remissinstans inom familjrättsfrågor.

#24  olaberg Joss
2005-05-17 12:28:52

"ROKS har såvitt jag förstår aldrig haft andra ambitioner att göra något annat än det de gör".

-Är det därför Ireen von Wachenfeldt beskriver det som att det pågår ett världs-inbördeskrig?

-Är det därför hon [Ireen] talar om att de är Sveriges största kamprörelse?

Vad menar du exakt med att "...aldrig haft andra ambitioner att göra något annat än det de gör".

-Att vara en feministisk kamporganisation?

Gärna för mig, men inte med mina skattemedel!

#25  Sv: Feminister i Sverige!! MartinK
2005-05-17 12:55:42

"Jag vet att det varit eftersatt, eftersom det förekom men inte uppmärksammades på samma sätt. Jag vet det genom mängder av vittnesmål."

Till skillnad från dig tror jag inte att den som skriker högst nödvändigtvis är den som behöver mest hjälp. Uppmärksamheten behöver inte alls stå i proportion till behovet, därför förlitar jag mig hellre på statistisk än på uppmärksamhet när jag avgör behovet..

"Jag vet att ett samhälle måste prioritera. Men varför gjorde du uppdelningen på kön?"

Därför att vi debatterar kvinnojourer och de är ju i högsta grad könsbundna.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?