feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Våld


Gå till senaste inlägget#1  Våld johtib
2005-05-08 00:42:23

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298…
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0…

#2  Mobbfeminism? Pigge
2005-05-08 17:26:43

Jag har verkligen ingen bild av vad som hände men blir lite bekymrad över mediebilden som delvis bagatelliserar våldet. Om någon var där får ni gärna komplettera nyhetsförmedlingen.

Om det varit 24 nazistiska skinnheads som överfallit tre judiska pensionärer så tror jag att tonläget varit helt annorlunda. Nu finns det en vag tendens att tona ner händelsen som är ganska obehaglig.

Eller är våld en legitim väg?

#3  Sv: Våld kezo
2005-05-08 17:33:11

"Eller är våld en legitim väg?"

Nej.

Men det klart att syftet bakom våldet/ aktionen kan göra att artikeln skrivs eller vinklas på ett visst sätt. Nazister vill utrota vissa typer av männsikor. Feminister vill skapa jämställdhet och rättvisa för alla. Det är en avsevärd skillnad. Därmed inte sagt att målet helgar medlen.

#4  Sv: Våld Pigge
2005-05-08 17:43:15

"Därmed inte sagt att målet helgar medlen"

Nej, antagligen är det så att motivet är viktigt för straffvärdet i juridisk mening. Men riskerar vi inte att skapa en gråzon med moraliskt acceptabelt våld som hotar mötesfrihet,yttrandefrihet, näringsfrihet o.s.v.

I Malmö har en pälshandlare fått sitt skyltfönster krossat 27 gånger – i mina ögon tycks han inte åtnjuta samhällets fulla skydd. Gäller detsamma för porrklubbsbesökare?

#5  Och nu blir det rättning i leden! Lemur
2005-05-08 18:02:14

http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0…
Ulvskog skriver regler för feministas.

#6  #4 kezo
2005-05-08 18:03:55

Visst kan det bli en gråzon. Men politiskt våld ses väl alltid som allvarligare än annat våld? Och ju mer det hotar mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska värden, desto allvarligare anses det vara. Så det är snanare en fråga om gradskillnad.

#7  Till Kezo (och Pigge) fredriktomte
2005-05-09 02:20:52

Men detta är väl just politiskt våld? Däremot förstår jag inte på vilket sätt som händelsen tystas ned. Hur skiljer sig mediaraportering vad gäller detta atentat jämfört med andra attentat (om vi bortser från att media tycker att nassar och anarkister är extra intressanta)?

#8  Sv: Våld Kristin
2005-05-09 10:16:54

På något sätt gör aktionsmedlemmarna sig en otjänst. Svårt att få med sig samhället på något som prånglas ut som en obstinat tonårsaktion...

Jag har själv aldrig varit med under en anti-porraktion, men skulle det inte bli mer kännbart för besökarna om man använde humorn som vapen och förlöjligade framför att använda våld...? Jag menar att förlöjliga och hänga ut den porrbrukandes sexualitet borde ge en större effekt. Själv är jag lite kluven till den här sortens aktioner då man ofta (inte alltid) 'sparkar' på svaga grupper. Det är sällan man når upp till de som ligger bakom.

#9  Sv: Våld Peggy
2005-05-09 10:24:33

Jag har suttit i en blockad mot en porrbutik en gång. Det var mycket lyckat och naturligtvis 100% fredligt.

Vi lyckades dels få ägaren otroligt provocerad (han stod inne i butiken och höll upp porrbilder mot fönstret) och sen fick han stänga för dagen.

Därigenom hindrade vi många porrköp den dagen. 99% av kunderna gasade bara förbi i sina bilar när de såg oss, men en kom fram och bönföll oss att släppa in honom. Han fick sedan skjuts hem av polisen.


Strax innan denna händelse hade den mest våldsamma porrblockad jag känner till ägt rum i Malmö. Minns ni den? Då snuten pryglade upp tonårsbrudarna så brutalt att t o m de moderata kommunpolitikerna satte ner foten.

Malmöpolisen har alltid varit härlig.

#10  Peggy memnok
2005-05-09 11:18:52

Provocerad? Han blev väl snarare förbannad för att ni gjorde att han inte fick några kunder.

Varför känner du att just dina åsikter skall gälla för resten av samhället? I mina ögon är det fascistiskt att hindra en laglig yrkesutövning bara för att man själv anser att det är fel.

#11  Sv: Våld Peggy
2005-05-09 11:27:58

För att mina åskter är bäst såklart.

Och ja, provocerad. Jag tyckte det var mkt intressant - han försökte använda porr som visuellt våld mot oss. Det var rätt spännande. Han måste alltså ha insett/ansett att porr är kränkande, då han ju försökte kränka oss med den.

#12  Peggy memnok
2005-05-09 11:38:28

Och jag tycker att mina åsikter är bäst, när passar det att jag kommer hem till dig och blockerar din stereo för att min musiksmak är bättre än din och tvingar dig att äta rotmos och fläsk?

Eller också så insåg han att NI inte gillar porr och att NI skulle bli sura. Ni var ju trots allt där för att protestera mot porren, då är det väl en rimlig slutsats att ni inte gillar porr.

#13  Sv: Våld Peggy
2005-05-09 12:06:52

ja visst absolut, vad är ditt nummer?

#14  Sv: Våld memnok
2005-05-09 12:17:31

Maila mig på memnok_76@hotmail.com så ger jag dig mer än gärna mitt nummer.

#15  #10 (memnok) varför så våldsam? norrifra
2005-05-09 13:05:20

Lagarna är alltid långt efter allmänna opionen. Pga vårt remissförfarande som tar långelig tid. Lagarna skall återspegla folkets åsikter.

Det behöver inte heller betyda att det som inte är förbjudet är tillåtet. Lagen är därför inget bra argument.

Om någon bryter sig in i mitt hus så får jag inte hugga av honom armarna och inte heller skära ut ögonen på hans föräldrar så de slipper skämmas för sin avkomma. Jag får inte ta till mer våld än nöden kräver.

Hur mycket våld jag får bruka bestämmer facit, d v s en domstol om det går så långt.

Facket satte ju en lettisk firma som jobbade med en skola i Vaxholm i blockad. De utkallade svenska arbetarna hindrade de lettiska arbetarna från att förtjäna sitt uppehälle. Vi vet inte om de hade rätt eller inte att göra så. Ärendet ligger väl hos någon EU-domstol.

Att använda begrepp som fascism för de ena eller andra förteelserna ska man vara försiktig med.

#16  Peggy och menok Eskalerat våld norrifra
2005-05-09 13:15:18

Er kommunikation tycker jag kan vara ett typexempel på en kommunikation som spårar ur. En kommunikation som i fortsättningen skulle kunna resultera i våld.

Kvinna provocerar man som till slut klipper till??

Hoppas det inte är så men det låter som så.

Om man tycks tycka så diametralt olika så kan man antingen sluta kommunikationen helt eller så får man skärpa till sig ännu mera och komma med icke-provocerande argument i ett försök att slutföra kommunikationen på ett civiliserat vis.

Skall ni skrika i telefon till varandra? Om man inte kan skriva på detta forum så är det ju knappast troligt att man kan prata med varandra telefonledes.

Det ligger massor med agression, provokation och dolda hot i era korta tillmälen till och mot varandra.

Tragiskt.

#17  norrifra memnok
2005-05-09 13:17:57

Nej, det behöver man inte vara ett dugg försiktig med. Grunden till fascism är den starkes rätt. Den som påtvingar en annan sina åsikter genom en fysisk handling uppför sig alltså fascistiskt. Porrmotståndarnas enda argument för att hindra någon att driva en laglig affärsverksamhet är att de inte tycker om den och sedan använder de våld eller blockader för att hindra verksamheten. På vilket sätt är inte det fascistiskt?

Jag förstår inte riktigt vad nödvärn har med det här att göra eller varför du tar upp om någon tränger sig in i ditt hem.

Menar du att man inte behöver respektera lagar eftersom de "är alltid långt efter allmänna opinionen"?

Lagen är ett utmärkt argument. Porrbutikerna ägnar sig åt en fullständigt laglig verksamhet, de skall få göra det utan att behöva bekymra sig för trackasserier eller våld. Precis på samma sätt som advokater eller undersköterskor har rätt att utöva sitt yrke utan att vara hotade eller misshandlade.

#18  Norrifra memnok
2005-05-09 13:22:46

"Er kommunikation tycker jag kan vara ett typexempel på en kommunikation som spårar ur. En kommunikation som i fortsättningen skulle kunna resultera i våld.

Kvinna provocerar man som till slut klipper till??

Hoppas det inte är så men det låter som så.

Om man tycks tycka så diametralt olika så kan man antingen sluta kommunikationen helt eller så får man skärpa till sig ännu mera och komma med icke-provocerande argument i ett försök att slutföra kommunikationen på ett civiliserat vis.

Skall ni skrika i telefon till varandra? Om man inte kan skriva på detta forum så är det ju knappast troligt att man kan prata med varandra telefonledes.

Det ligger massor med agression, provokation och dolda hot i era korta tillmälen till och mot varandra.

Tragiskt."
Knappast, jag är inte det minsta våldsam och skulle aldrig komma på tanken att klappa till någon för deras åsikters skull, jag tycker att man har rätt till precis vilka åsikter som helst.

Min tanke med argumentationen ovan var att illustrera hur löjligt det är att en persons åsikter skall få styra en annans handlande, peggy frågade sedan efter mitt nummer. Vad hon skall med det till har jag ingen aning om.

Det finns inte ett dugg aggression, provokation eller dolda hot i mina tillmälen och jag skulle uppskatta om du lade av med att tillskriva mig åsikter/egenskaper som jag inte har.

#19  P.S. memnok
2005-05-09 13:30:21

Jag har ännu inte fått något mail så jag kan tyvärr inte berätta för dig vad h*n ville ha nummret till.

#20  #18 (memnok) fascism norrifra
2005-05-09 13:42:36

Fascism är ett hopkok av vanföreställningar, inskränkthet och ålderdomliga attityder med mera. Ur detta kristalliserades kanske kärnan i fascismen som ideologi - korporativistiska tankegångar - samhället organiseras utan konflikter där arbetsgivarorganistioner och dess medlemmar och staten och fackföreningarna och dess medlemmar ses som en enda enhet som arbetar för allas bästa. För att kunna styra dessa motstridande eller icke-motstridande krafter (beror från vilket punkt man betraktar skådespelet) så krävs det en stark LEDARE.

Det naturliga urvalet, där de starkaste överlever, kopplas också ihop med fascistiska tankegångar.

Du använder dig av en förenklad vantolkning av fascismen. Det är det jag vänder mig emot.

Porrmotståndarna är därför på intet sätt fascistiska. De är auktoritära och bryr sig inte om att förändra lagarna för de tycker det går för långsamt.

Man skall respektera och följa lagarna. Följer man inte lagarna så får man ta konsekvenserna av detta. Samhället har sanktioner mot de som bryter mot lagen. Nödvärnsexemplet var bara ett tydliggörandeexempel på att lagen i Sverige är oklar.

Kärnan är ändå ett problem i demokratin. Vår typ av demokrati. "Våra" politiker som sitter i riksdagen är väldigt avskilda från vanligt folks liv och folks idéer och åsikter. Problemet är att opinionsyttringar har svårt eller mycket svårt att nå fram genom att det kräver att man går in som medlem i ett politiskt parti. skriver motion, behandlar denna, skickas till nästa instans. behandlas där, till nästainstans. kommer till riiksmöt.e behandlas där. skickas till riksdagsgrupp. behandlas där. kohandlas med andra partier. skickas ut på remiss. tillbaka igen. behandlas i utskott, läggs som proposition eller motion behandlas i utskott kohandlas läggs fram som lagförslag efter ytterligare granskning.

Det är ingen som orkar med förfarandet. Alla försöker hitta snabba vägar och göra politikerna uppmärksamma på det de tycker är ett problem.

Porrmotståndarna tycker att porrverkssamheten drabbar både dem själva på något sätt och även drabbar andra. De har redan utsatts för en skymf eller något annat som skadat dem. Jag gissar att de tycker att de då finner det nödvändigt att ta "lagen i egna händer". På samma sätt som man kan bilda "medborgargarden" som vandrar runt på nätterna för att hindra tjuvar och vandalar att göra skada och åverkan.

Oerhört förenklat. De slår tillbaka för att de blivit slagna och ingen lyssnar på dem.

Sedan kan man ju tycka att de lever i en villvarelse eller har fantasier eller så. Men samhället kan utföra negativa sanktioner om samhället tycker porrmotståndarna är ute i ohjort väder.

#21  Sv: Våld memnok
2005-05-09 13:51:54

"Porrmotståndarna tycker att porrverkssamheten drabbar både dem själva på något sätt och även drabbar andra. De har redan utsatts för en skymf eller något annat som skadat dem. Jag gissar att de tycker att de då finner det nödvändigt att ta "lagen i egna händer". På samma sätt som man kan bilda "medborgargarden" som vandrar runt på nätterna för att hindra tjuvar och vandalar att göra skada och åverkan.

Oerhört förenklat. De slår tillbaka för att de blivit slagna och ingen lyssnar på dem. "
Med den enkla skillnaden att det är olagligt för tjuvar att göra åverkan och skada. Porr är lagligt och därför kan man inte säga att det är att "ta lagen i egna händer" att göra något handfast åt den. En relevant jämförelse hade varit ett skinheadgäng som hade gått runt på stan och slagit ner homosexuella och invandrare eftersom de ansåg att deras livsstil inkräktade på deras.

Jag anser att man numera inte kan ta in den politiska definitionen av fascism när man skall beskriva en grupp. Det är idag inte speciellt många som vill ha ett samhälle likt det italienska under mussolini. Därför har fascismen kommit att betyda just att påtvinga någon åsikter med hjälp av våld eller styrka. Det är den allmänna definitionen. Därför tycker inte jag att det är något fel att kalla just dessa porrmotståndares handlingar för fascistiska.

Sedan var det ju inte riktigt så att porrmotståndarna var några stackars ohörda frustrerade människor. De var medlemmar i Feministas, det styrande partiets feministiska förbund, då kan de väl inte säga att de har långt från makten eller inte har tillgång till politikerna.

#22  #18 (memnok) norrifra
2005-05-09 13:57:57

Jag skrev utifrån egenskapen av läsare av er kommunikation. Så uppfattade jag det hela. Om du och Peggy inte uppfattade det hela på samma sätt som jag så betyder inte det att er eller din ståndpunkt är den korrekta.

Det är ju bra att du klargör dina såikter. I mitt tycke korrigerar/nyanser dem.

För visst fasen innehåller följande text från dig allt jag skrev om

"när passar det att jag kommer hem till dig och blockerar din stereo för att min musiksmak är bättre än din och tvingar dig att äta rotmos och fläsk".

Du skall in i hennes hus och blockera hennes musikupplevelser (för många är musik en mycket viktigt del av deras identitet) och skall tvinga henne att äta fläsk (kanske hon är muslim, allergisk eller vegetarian).

Det är inte jag som beskriver dina egenskaper eller tillskriver dig några egenskaper. Jag bara påtalar vad du själv har skrivit och hur det kan tolkas. Det är du själv som beskriver dom och korrigerar dom om det uppfattas som fel.

Jag tog er kommunikation som exempel. Man skulle kunna ta UppåtEmmas märkning av ordet "sina" kvinnor som Kalle då reagerade på som ett annat exempel på hur man medvetet vill finna undertoner i vad andra skriver. Också en slags provokation eller fråga vad någon menar.

#23  #21 (menok) norrifra
2005-05-09 14:05:28

Korrekt och intressant iaktagelse om det nu är sant att de var medlemmar i Feministas.

Om invandrare och homofolk. Visst är det riktigt som du säger men om du ser tillbaka några år så sade lagen en annan sak. Sedan har man skärpt lagen eller förtydligat den.

Jag försöker bara förstå porrmotståndarnas tankebanor och det jag tycker verkar logiskt är att de upplever sig slagna av att det finns porrbutiker. Jag tror inte de är huliganer av bråkstakekaraktär.

Om fascism som uttryck kan jag även där hålla med dig, men jag tycker i alla fall man skall undvika att använda ett sådant begrepp då det innehåller så mycket barlast. I och för sig så vore det mera rätt att kalla alla våldsmän för kommunister? eller?

#24  Sv: Våld andreas
2005-05-09 14:13:35

Medlem i feministas kan ju vem som helst bli så att de beskrev sig som feministas-affilierade behöver vi nog inte haka upp oss på. Det räcker gott med att delar av mediasverige gör det.

#25  Norrifra memnok
2005-05-09 14:19:27

Jag tror att vi trots allt står ganska nära varandra i den här frågan.

Jag tror att porrmotståndarna är just huliganer av bråkstakekaraktär, hur förklarar man annars att de tog med sig vapen till en demonstration? Att de upplever sig slagna av att det finns porrbutiker är säkert sant. Men porrbutikerna tvingar ingen att gå in i dem, gillar man inte porr behöver man inte gå dit. Att de faktiskt aktivt sökte upp porren för att konfrontera de som var där tyder på att de gillar bråk.

Jag tycker dessutom att det är roligt att kalla fascistiskt beteende hos folk på vänsterkanten för just det eftersom det är just fascism som de anser sig slåss mot (ofta). Så jag tänker nog fortsätta med det.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?