feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Från Tycka: Jämställd tvättmaskin


Gå till senaste inlägget#1  Från Tycka: Jämställd tvättmaskin Gullegubben
2005-05-03 09:51:43

Jag har svårt att förstå en del feministiska kvinnors tankar om hushållsarbete och jämställdhet. Det verkar som om det är OK att kvinnor följer könsroller och vill ha det välstädat på kvinnors vis, och att det är männen som skall se till att kvinnorna kan följa könsrollerna på detta område. Det handlar sällan om att mötas på halva vägen. Jag tror att ytterst få kvinnors hem ser annorlunda ut om mannen är bortrest eller de skiljer sig. För män blir skillnaden ofta betydligt större.

Jag är frånskild och jag tycker att mitt hushållsarbete, och framförallt hushållsarbetesstressen, har MINSKAT för min del, och detta gäller de veckor jag har hand om barnen. Det är helt enkelt skönt att jag göra saker i sin egen takt och med sina egna prioriteringar och ambitionsnivå. Jag antar att få frånskilda kvinnor upplever en sådan skillnad.

#2   Peggy
2005-05-03 17:10:20

"Jag tror att ytterst få kvinnors hem ser annorlunda ut om mannen är bortrest"

tro kan du göra i kyrkan :-P

här ser det förjävligt ut när jag är gräsänka (som nu). Men jag städar upp innan hen kommer hem...

#3  Peggy Gullegubben
2005-05-03 17:16:08

Lustigt att man bara får svar från kvinnliga debattörer som bryter mot könsrollerna.

#4   Peggy
2005-05-03 18:50:55

jag kan glädja dig med att jag är en riktig städtant annars, så lugn bara lugn.


grejen för mig är nog att jag inte har nån motivation att städa när jag är ensam. inte att plugga, kolla på film, äta mat eller nåt annat heller.

om jag inte var gift skulle jag vara värsta alkoholiserade soffpotatisen!

#5  Hemmet - my basecamp vitastjerna
2005-05-03 19:52:03

Jag känner till flera tjejer som börjar städa värsta fina dagen på helgen. Som tycker att rent och fint är viktigare än äkta och kul. Det är tråkigt.

Jag tror alla människor klarar av (minst) tre saker – laga mat, fixa sovplats och träffa partners. OK – vissa undantag finns men dom är fan inte friska och normativa.

Men att kvinnor har en större benägenhet att städa tror jag fortfarande stämmer. Kvinnor (eller den kvinnligt färgade könsrollen) lämnar inte heller hemmet lika mycket/ofta som den manliga.

Jag tycker det är lite avtändande att städa. Laga saker däremot…

#6  Det är ingen DavidM
2005-05-03 21:49:58

hemlighet att kvinnors norm för vad som är städat och kapabelt att leva i är högre.

Redan vid första lägenheten ser man skillnaderna. Kvinnor städar, dammsuger, har gardiner, blommor, hyggligt fint inrett. Män har oftast dator, stereo och dator samt saker som man sitta och sova på. Sen är det inte så noga med resten. För tjejer är det ofta tvärtom. De kan ofta inte ens märket på sin egen tv.

Jag säger inte att det ena är bättre än det andra. Det jag säger är att kvinnor tar för givet att vi män ska städa och hjälpa till även efter att vi flytta ihop för att de ska kunna fortsätta leva efter sin städnorm.

#7  Tv DavidM
2005-05-03 21:50:34

dator ska inte stå två gånger. Byt ut ena mot tv.

#8  Inte i generna precis... Zana
2005-05-03 22:27:23

Ojoj, här flödar generaliseringarna!

Jag önskar att jag vore lite mer som tjejerna som ni beskriver, skulle inte ha något emot om det var städat hemma hos mig någon dag, men jag orkar inte och prioriterar annat.

Min kille är ganska slarvig han med som tur är, men inte alls som jag (tills hans stora förtret).
Men visst har jag som tjej mer press på mig att det skall vara fint hos mig.
Och visst tyvärr känner jag av pressen i vår kultur att man som tjej ska vårda sitt hem (och sitt yttre) extra mycket (med resultatet att jag träffar mina kompisar ute istället).

En sak är i alla fall säker, när/om jag får barn skall alla få hjälpa till lika mycket, flickan ska inte bli mammas lilla hjälpreda utan även pojken ska få lära sig att klara sig själv vad gäller praktiska saker som städning och tvättning. Det är schysstas mot dem båda att lära dem att bli kompetenta varelser.

#9  ps Zana
2005-05-03 22:32:31

anledningen till att jag inte städar är inte en skadad X-kromosom, utan för att det är så jag har växt upp i ett slarvigt hem där sådant inte var så viktigt. Jag har tre bröder och en syster där jag och min syster är slarvigast och min syster och mina mer pedantiska bröder har inte heller genfel.

#10  ps 2 Zana
2005-05-03 22:38:12

om innebörden av mitt senaste, kanske aningen kryptiska meddelande, gick någon förbi, så ville jag få fram:


Att det skulle finnas en städande ådra i min extra X-kromosom är så fel fel fel fel....

#11  Jag tror … vitastjerna
2005-05-03 23:24:12

… inte att något av könen är bättre eller sämre på att städa. Jag har försökt att avsäga mig all press på hur det ska vara i ett hem. Jag tycker det är hemtrevligt hemma hos mig ändå. Om det börjar lukta på toaletten tvättar jag den. Ordentligt.

Det jag kände igen i denna tråds #1 är att när jag hämtar och lämnar mina barn (ibland på soliga helger) så ska det städas. Inte njutas. Inte knullas. Eller något annat som kan vara roligt/lyckligt för människor i allmänhet. Utan just städas.

Och man kan inte dra någon generell slutsats ur ett enstaka exempel. Men när man har hört flera varianter på samma berättelse och sen upplever den själv – blir den till slut en sanning.

Jag önskar att det fanns fler som inte har den städande X-kromosomen i sina ådror.

#12  Klart DavidM
2005-05-04 02:35:36

att det är generalliseringar. När det gäller omdömen än fler än en individ är det det man sysslar med. Det betyder dock inte att det är fel.

Sen säger väl ingen att det är biologiskt eller inte. Man att det finns skillnader mellan hur könen lever ser vem som helst. Sen vad det beror på är en annan sak.

#13   Ylva
2005-05-04 11:18:35

Jag är uppväxt i ett uberpedandiskt hem där vi skulle kunnat äta från källargolven. Jag däremot är en slarver av rang. Vilket är lite problematiskt då jag fullkomligt älskar när det är rent och fint. Det är bara vägen dit som är så trååkig... Minns alla fredageftermiddagar då kompisarna var ute och hade kul och jag stod hemma med mopp och hink för att det var "städdag". Oerhört otrevligt påfund. Jag måste säga att i dagsläget är min egen lägenhet sanitär och snygg, men jag skulle aldrig drömma om att prioritera bort en solig dag eller nåt skoj upptåg till förmån för städning.

Min pojkvän däremot kommer från det troligtvis stökigaste hem jag någonsin kommer att få se. Vilket i sin tur har fått honom att bli smått neurotisk vad gäller ordning och reda.

Man kanske är en anti-produkt av sin uppväxt?

#14   Kalle
2005-05-04 14:59:32

Jag tycker det var en bra idé som nån skrev, med ett system där man bockar för det man gör. Fast ska man skriva upp aktiviteten, eller tiden som läggs ner? Och ska jag få tillgodoräkna den extra tiden om jag gör något långsammare än henne?Hmmm, jag tror att hemma hos oss så vore det mycket enklare att bara logga tiden framför TV'n... :-) :-)

#15  Ylva Kalle
2005-05-04 15:02:28

"Man kanske är en anti-produkt av sin uppväxt?"

Det förekommer nog både och. Fast jag tror att folk som har "neurotiska" föräldrar antingen blir helt neurotiska själva, eller helt anti. Jämför med barn till djupt religiösa människor. De verkar ju antingen bli präster själva, eller blir de ateister, det verkar ofta svänga mycket åt ena eller andra hållet.

#16  #6 Karra
2005-05-04 15:08:34

Det är klart att kvinnor förväntar sig att män ska städa och göra sin del i hemmet för att kvinnornas "städnorm" ska upprätthållas. Det är ju vad som är normalt för dem. På samma sätt förväntar sig ju männen att de ska slippa städa och göra sin del i hemmet för att deras "städnorm" är en annan. Man är ju sig själv närmast. Det är väl här det passar sig med kompromisslösningar, skulle jag tro...

#17   Kerstin
2005-05-04 15:13:31

Jag hatar, hatar, hatar att städa och diska. Det är faktiskt bland det värsta jag vet. När jag är gräsänka tar det två sekunder, sedan ser det förjävligt ut. Bädda sängen har jag nog inte gjort på flera år - jag kan inte se vitsen med det, ska kvalstren ha det varmt och mysigt under täcket eller?

Min man däremot är mycket ordningsam och vill diska direkt efter maten, städa en gång i veckan, dammtorka då och då osv.

Men när jag har varit gräsänka och han ska komma hem igen, nog fasen försöker jag hinna städa upp lite innan han kommer. För bor man tillsammans med någon, och älskar den personen, så måste man mötas på halva vägen. Så är det bara.

#18  Hos oss... Robert
2005-05-04 17:57:18

... är det jag som städar. Det är jag som sätter gränsen som definierar när det blir för smutsigt. Min sambo är betydligt tolerantare för hur mycket damm det samlas i bokhyllan och att det bor dammråttor stora som en dvärgpudel under sängen.

Jag städar när jag tycker att det är för dammigt och för smutsigt. I praktiken innebär det att jag gör 95% av all städning i hemmet.

Men jag känner mig inte det minsta ojämställd av denna anledning. Jag blir inte det minsta sur på min sambo för att jag städar mer än henne. Hon gör ju andra saker som hon prioriterar högre än jag.

Jag kan inte alls förstå varför man ska dela exakt lika på exakt allt? Eller att man ska behöva mötas på halva vägen? Varför kan inte bara var och en ta hand om det den tycker är viktigt?

#19   Peggy
2005-05-04 18:31:54

Ylva, det kan vara så.

Jag och min man kommer från stökiga hem. Och vi har det alltid prydligt.

#20  Kvinnor, män och städande av privata sociala knutpunkter Krysset
2005-05-04 18:32:43

Kan inte låta bli att bara steppa in från vänster och säga:

Många kvinnor har nog omedvetet erhållit det kulturella arvegodset att se hemmet som en social knutpunkt, inte som en sov- och ätplats. När barnen kommer börjar det handla om mer än egna kompisar. Det är fråga om "grandparents", barnens kompisar och deras föräldrar, barnens kusin vitamin och föräldrar - alla ska helst kunna komma på besök och trivas (samt ägarinnan av hemmet ska flasha lite identitet så hon kan känna sig stolt också...).

Eerhm... Identitet. Hemmet och kvinnans upplevelse av identitet. Och känslan av att riskera att bli bedömd som "Hon har nog problem" om där är ostädat. Killar brukar ofta bli bedömda som "Han behöver hitta en trevlig tjej" när det ser för jävligt ut hemma hos dem. I alla fall tycks det mig inte som om män riskerar att bli bedömda som socialt inkompetenta fastän ohyran kryper i hörnen hemma hos dem... Men jag talar från en 50-talists erfarenheter. Det kanske har ändrat sig totalt sedan dess?

Steppar fundersamt ut till höger...

#21   Karra
2005-05-05 09:41:23

Man behöver väl inte dela lika på exakt allt. Men om den ena personen är ensamt ansvarig för matlagning, disk, städning och tvätt kan ju arbetsfördelningen bli en smula för skev.

#22  #21 (Karra) Robert
2005-05-05 22:59:53

Tja, då bör man nog fråga sig själv varför man överhuvudtaget lever ihop.

#23  Sv: Från Tycka: Jämställd tvättmaskin Kristin
2005-05-06 23:41:48

Jag städar inte. Tycker att det är smutsigt och avtändande. Min man får ta tag i skiten när det blir för mycket. Jag sträcker mig till att rensa avlopp och dammsuga då och då. Numer delar jag och min man på matlagningen. Brukar mest laga mat på helgerna. Tre rätters. Det är roligt att göra lite extra. Bilen är min domän, tvätten tar han. Han är mycket bättre på att tvätta än jag, bättre på att hålla ordning och reda. Jag brukar hålla koll på räkningar och tyngre uppgifter i hemmet. Både han och jag är nöjda med vår arbetsfördelning. Jag tror vi är ganska jämställda i det mesta.

#24   Jman
2005-05-07 02:52:26

Jag har också funderat lite över varför det är hennes (min sambos) städnorm som gäller, och inte min. Eller varför det inte ens har blivit fråga om någon kompromiss.

#25  Jman UppåtEmma
2005-05-07 10:50:24

du kanske ska ta Roberts förslag från hans inlägg #22...

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?