feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Rädda flickorna (Nigeria)


Gå till senaste inlägget#1  Rädda flickorna (Nigeria) TalkingBad
2014-06-30 21:06:38

https://www.youtube.com/watch?v=FF209BXHxuM

Vi har alla hört om de kidnappade 200 flickorna. Hemskt. Och bra att vi vaknar upp; rörelsen har bedrivit sin terrorism över flera ar och maste bekämpas.

Men är det inte slaende hur vi tolkar det som en misogyn rörelse, hur flickornas kön framhävs i diskussionerna? Boko Haram har mördat och torterat pojkar och män i aratal; offren kan räknas i tusental. De kidnappar 200 flickor, understryker att de inte kommer att skada dem (fast det tror naturligtvis ingen pa), och det är kvinnohat som är utmärkande för rörelsen?

I länken ovan antyder en kvinna (jag förmodar feminist) att vi i väst reagerade sa langsamt eftersom det handlade om just flickor. Upp- och nedvända världen. För mig verkar det vara tvärtom. Skall man vara cynisk var det kanske ett genidrag för rörelsen; nu först har de den internationella uppmärksamhet de ville ha.

Verkar det inte lite sjukt? Jag menar - bra att vi äntligen börjar stödja Nigeria i sin kamp mot norra delens extremism. Men varför maste det finnas kvinnliga offer i större skala för att vi ens skall ägna den var uppmärksamhet???

Tyvärr är det ju inte första gangen. Srebnenica-terrorn tog sikte pa män. Manliga offer för sexuellt vald i Kongo ignorerades helt, trots att de till och med visade sig utgöra merparten (naturligtvis eftersom det fanns fler män kvar i byarna).

#2  Sv: Rädda flickorna (Nigeria) TalkingBad
2014-06-30 21:08:16

Här en vinklad länk om pojkar och Boko Haram.

http://www.mediaite.com/online/why-did-kidnap…

Hittar nagon nagot mindre vinklad, länka gärna. Men jag tvivlar pa att statistiken är helt pahittad...

#3  Sv: Rädda flickorna (Nigeria) TalkingBad
2014-06-30 21:16:38

Sa vitt jag förstar var Boko Harams offer nästan uteslutande pojkar hittills. Men jag tror det, utöver var könsrollsbetingade ovilja att se män eller ens pojkar som offer, är nagot annat, kanske än mer ominöst pa gang.

Hittills har rörelsen mördat eller mutilerat (?) sina offer, som jag förstar väl överstigen tusenstrecket. Det rapporterade vi om, men det väckte ingen större uppstandelse.

Men när barn kidnappas och verkar vara offer för sexuellt utnyttjande, väcks var avsky. Det är naturligtvis mer "synd" om flickor, men pojkar far vara med: de utgjorde ju större delen av offren för övergrepp inom den katolska kyrkan.

Är det inte lite kusligt att vi fokusserar oss sa mycket pa just sexuella övergrepp i en region där mord och tortyr star pa dagordningen?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?