Varför är det ojämställt om fler män än kvinnor snusar? Till vilket köns fördel/nackdel är det ojämställt?
Olika personer och olika organisationer definierar jämställdhet olika. Hypotesen i den här tråden är att jämställdhet är matematiskt mätbart. Förenklat kan man säga att jämställdhet handlar om en slags "rättvisa" mellan könen och om lika många män-kvinnor snusar så skulle många intuitivt säga att det är rättvist.
När en ojämställdhet har hittats så kan man i steg två analysera om den är till fördel eller nackdel för kvinnor eller män.
Om man, (eller kvinna för den delen), anser att ett område är till en fördel eller nackdel beror på den rådande kulturen i ett land + andra komplicerade faktorer. Som vi vet är kultur olika i olika länder.
Exempel
Land 1: majoriteten tycker att snusning är helt okej och förr i tiden lobbades det till och med för att snusningvar "coolt" och socialt. (okej det var väl rökning, men återigen överdriver jag i detta exempel för att göra det tydligt)
Land 2 majoriteten tycker att snusning är helt skadligt och bör förbjudas. Nu för tiden lobbas det till och med i vissa länder för att snusning ska förbjudas, eller kanske mer att den inte ska legaliseras.
Person A i Land 1 tycker att det är till nackdel för kvinnor att det inte "kan" eller "tillåts" (av anledningar vi inte vet i detta exempel) snusa och vara lika "coola" och "sociala" som männen.
Person B i Land 2 tycker att det är till nackdel för män för att de "tvingas av könsroller" eller andra anledningar att hålla på med ett hälsoskadligt beteende.
I inlägg
#1 så var exemplet att när jag växte upp så var snusningen 2-30% mellan kvinnor och män.
Alltså jag menar för att förtydliga att 2% av alla kvinnorna snusade och att 30% av alla männen snusade.
I dagens samhälle har det förändrat sig mycket i Europa. Plötsligt har rökning blivit förbjudet i barer, flygplan, offentliga platser i allmänhet osv. Detta har drivit både kvinnor och män till att börja snusa. Naturligtvis bara i de få länder där snusning är legaliserat.
Så i dagens samhället, och nu hittar jag på statistik igen, har snusningen ökat bland båda könen.
Säg att det är 15% av alla kvinnor och 40% av all män som snusar.
Det har alltså gått mot jämställdhet men det är en bit kvar på vägen.
Person A säger att det har blivit bättre för kvinnor i samhället
Person B säger att det har blivit sämre för både kvinnor och män.
Men båda kan nog eventuell hålla med om att den relativa orättvisan mellan kvinnor och män har minskat. Det har gått mot jämställdhet.
Jämställdhet kan matematiskt mätas, när fördelningen har uppnått ca 50-50% så är det jämställt, oavsett om rådande kultur säger att det är lika bra eller lika dåligt för kvinnor och män.