feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Den store misogynisten Farrell pa gang igen


Gå till senaste inlägget#1  Den store misogynisten Farrell pa gang igen MyLibido
2012-11-19 14:11:32

Hej alla!

Som ni kanske har hört talade Warren Farrel, före detta talesman för National Organisation of Women, i Toronto förra veckan om pojkars situation i skolan och samhället. Han möttes av vehementa protester:

http://www.google.fr/url?sa=t&rct=j&q…

En synnerligen arg kvinna anklagade honom för att främja misogyni, incest, valdtäktskultur, samt att osynliggöra kvinnor och flickor. Andra kommentarer är ofta lika hetska.

Vad jag inte förstar är:

- Farrel är ju i grunden feminism, som av väl definierade anledningar skiljer sig pa en del kärnomraden;
- Farrel är ju en av de mest mjuka, kompromissvilliga aktivister som finns;
- Farrel talar inte i detta fall om mäns rättigheter, utan om pojkars - och att pojkars situation behöver uppmärksamhet är väl knappast kontroversiellt längre;
- Farrel har aldrig försökt jämföra kvinnors med mäns situation, utan anser att bada maste betraktas - det är bara att mäns och pojkars har underbelysts i debatten. Hans premiss är att bada könen drabbas, men pa olika sätt, och att vi inte tycker om att belysa männens perspektiv.

Varför allt detta hat? Vad har Farrel gjort för att förtjäna det?

#2  Ang: #1 av MyLibido Henrik
2012-11-19 15:16:36

Tydligen är dataspel och nätporr männens värsta fiender enligt Warren Farrell.

#3  Sv: Den store misogynisten Farrell pa gang igen MyLibido
2012-11-19 15:17:23

Jasa, det var interessant. Var hittade du det?

#4  Ang: #3 av MyLibido Henrik
2012-11-19 15:48:09

http://www.ryersonian.ca/article/25226/

#5  Ang: #4 av Henrik heffaklumpen
2012-11-19 22:27:28

Hur kom du till den slutsatsen, dvs "värsta fiender", till skillnad från att de är problem (som nämns i länken) eller symtom på andra problem.

#6  Ang: #5 av heffaklumpen Henrik
2012-11-19 23:27:58

Värsta fiender är mitt uttryck. Att Farrell tar upp just dessa företeelser tyder i alla fall på att han ser dom som allvarlig problem (och inte bara symptom på andra problem). Har han rätt i det? Vad tyckerni?

#7  Sv: Den store misogynisten Farrell pa gang igen JemyM
2012-11-20 00:23:34

Om videon stämmer så har mobben skadat feminismen mer än Warren Farrell under hela dennes livstid. Riktigt klantigt gjort.

Jag har inga större problem med Warren Farrell. Det kanske jag bör ha men jag har inga goda skäl. Jag lyssnade på en lång intervju med honom och han lät både mjuk och empatisk och vad jag förstått är han feminist i grunden men också en akademiker med all relevant utbildning. Farrel har utmanat vissa feministiska påståenden men inte mer än vad som kommit från t.ex. Butler och andra ur tredje vågen. Han är en ideolog i första hand och brukar luta sig på samhällsvetenskap i sina böcker och teorier.

#8  Sv: Den store misogynisten Farrell pa gang igen MyLibido
2012-11-20 20:20:25

JemyM, tyvärr är denna protest inget undantag.

#9  Ang: #6 av Henrik heffaklumpen
2012-11-20 21:15:03

Jag ser dem som både problem som skapar andra problem och symptom på ytterligare andra problem.
Största eller värsta problemen är de inte i min mening.

#10  Ang: #9 av heffaklumpen Henrik
2012-11-20 23:20:45

heffaklumpen sa:
Största eller värsta problemen är de inte i min mening.
Där är vi överens.

#11  Ang: #8 av MyLibido JemyM
2012-11-21 07:33:23

MyLibido sa:
JemyM, tyvärr är denna protest inget undantag.


Jodå. Här är vad jag tror du menar;
Du menar att detta händer ofta.
Du bygger denna idé på de samlade youtube-videos du sett.
Det finns yt-listor som samlar upp "feministiskt våld" med 3-5 videofilmer.

Ett fenomen med dagens teknik är att man kan i princip styrka varje position genom att först välja hela världen som källa och sedan skrapa upp de exempel som stödjer den. När dessa är samlade på en och samma ställe skapas en mycket stark och övertygande illusion, trots att klippen plockats från helt olika ursprung, storbritannien, usa, frankrike och ofta ur ett stort tidsspann (Varför är vissa av de filmer som flyter runt nu från 70-80 tal? Varför används t.ex. Dworkins och Solanas kritiskt när det materialet är 40-50 år gamla?).

Mycket av radikalfeminismens teoribildningar bygger på denna princip. Det var enkelt att hitta ett tiotal exempel som styrker t.ex. patriarkatteorin förutsatt att man använder hela världens folk som källa och endast söker bekräftelse. MRA sänker sig till samma nivå.

Undvik detta med hjälp av falsifiering.

Istället för att söka bevis för en tes så sök bevis på motsatsen. Fundera på mängden feministiskt våld under 100 år jämfört med mängden feminister i världen. Jag tror att du även i dina mest kritiska ögonblick kan hålla med om att det är extremt ovanligt.

#12  Sv: Den store misogynisten Farrell pa gang igen MyLibido
2012-11-22 11:53:26

Tja, Youtube-videor, historier, Farrell's egna berättelser, TV-debatter. Hot och trakasserier mot personer som Erin Pizzey och Christina Hoff Summers, som tillhör MRA-rörelsens moderata element (de bekänner sig bada till feminismen).

Jag förstar fullt ut hur samhället har svart att smälta mansperspektivet överhuvudtaget. Bara idag hade SVD en artikel om ADHD där det beskrevs könsneutralt, även om nästan alla drabbade är män; bröstcancer, där majoriteten av de drabbade är kvinnor, framställs nästan uteslutande som ett kvinnoproblem. Mansproblem existerar inte som verkliga problem i vara ögon. Könsroller.

Det jag inte kan försvara är hur just den grupp som bekämpar könsroller vänder sig med en sadant hat mot de mest moderata föresprakarna för den grupp som för tillfället kämpar hardast mot just de könsrollerna. Framför allt när det gäller ämnen som utgör uppenbara och allmänt accepterade problem, som pojkar i skolan.

Argumenten att Farrel försvarar valdtäkt är naturligtvis beklakliga. Men andra, mer sansade argument, är ocksa sorgliga - till exempel att medvetenhet om pojkars problem eller valdtäkt av män hotar avleda resurser fran flickor och kvinnor. Det är sa löjligt, orättvist, och kortsiktigt att jag inte vet var jag skall börja.

Men det är klart, lever man i övertygelsen att män är överordnade, kanske det blir pa det sättet.

#13  Sv: Den store misogynisten Farrell pa gang igen MyLibido
2012-11-22 11:58:00

Sedan vet jag ju att majoriteten av feminister inte gar ut och brukar vald. Men vald, hot, trakasserier och radikala asikter förekommer som en del av rörelsen, och jag tycker rörelsen maste ta ansvar för dem genom att öppet motverka dem. Sverigedemokraterna paförs ocksa med rätta ansvar för uttalandet fran den radikalare flygeln, och maste kämpa hart för att komma ifran stämpeln "främlingsfientlig", trots att de flesta i partiet kanske har en mer pragmatisk inställning. Eller hur?

#14  Sv: Den store misogynisten Farrell pa gang igen feministTM
2012-11-22 17:34:38

Warren Farrell är en rabiat kvinnohatare, men precis som Sverigefascisternas Jimmie Åkesson låtsas att han inte är rasist, låtsas Farrell att han inte föraktar kvinnor. För min del förstår jag inte hur någon alls kan gilla Farrell, oavsett om en är feminist eller inte. Han är ju en uppenbar lögnare också, inte minst om ”pojkkrisen”.

I Sverige har myten om ”pojkkrisen” punkterats för länge sen. På regeringens hemsida finns DEJA:s (Delegationen för jämställdhet i skolan) rapport ”Pojkar och skolan: Ett bakgrundsdokument om 'pojkkrisen'”. http://www.regeringen.se/content/1/c6/14/91/5…

#15  Ang: #14 av feministTM JemyM
2012-11-22 17:50:02

Lustigt att du länkar till en artikel som dels har vetenskapligt underlag, dels stödjer Farrell och dels visar hur fel radikalfeminismen är.
Inlägget uppskattas av heffaklumpen

#16  FeministTm MyLibido
2012-11-23 12:42:11

Hej FeministTM,

Att Farrel, som var en av de ledande personligheterna i NOW (en mäktig och rätt radikal kvinnoorganisation), skulle vara en rabiat kvinnohatare far vi gärna diskutera i en annan trad. Kanske vi kan diskutera definitionen för kvinnohat? Själv maste jag vara en alldeles otrolig kvinnohatare; hur ironiskt att jag har sa manga kvinnliga vänner... om de bara visste!

Jag ser inte riktigt hur studien du hänvisar till punkterar myten om pojkkrisen. Som jag läser den erkänner den de flesta problem som brukar papekas i debatten. Bakgrundsdiskussionen och de eviga paminnelserna om att det alltid är mer synd om kvinnor är naturligtvis obligatoriska, men i det stora hela är det ett genusfeministiskt sätt att komma fram till en stor del av de atgärder som MRA-rörelsen kämpar för.

En stor del av bakgrundsanalysen är ideologiskt färgad, men insikten att det är könsroller (biologiskt förstärkta eller inte) som ställer till det för pojkar stämmer väl överens med Farrel's syn.

Han kanske är en hemlig kvinnohatare? Som döljer det bättre än Farrell?

#17  Sv: Den store misogynisten Farrell pa gang igen feministTM
2012-11-23 23:00:23

Hej MyLibido,

jag tror att du missförstått lite. Farrell var endast med i en lokal grupp av NOW – han var inte på något sätt ledande centralt – men han hade helt missuppfattat vad han var med i, och han tog därför ganska snart avstånd från feminismen igen.

Istället anser Farrell (sedan över trettio år tillbaka) att män är förtryckta av kvinnor och att män måste spotta upp sig mot feministerna, eftersom det enligt honom är feministernas och den påstådda ”statsfeminismens” krav på män som har skapat en ”pojkkris”, vilken bl a tar sig uttryck i att pojkar får sämre betyg i skolan.

Kimmel föreslår tvärtom att könsnormerna är orsaken till pojkars lägre betyg, och han visar hur pojkar får lägre betyg trots att de faktiskt gynnas i skolan. Han anser att pojkar ska börja normeras till att vilja bli mer som flickorna i skolan – duktiga, dels för att på så sätt få bättre betyg, dels för att han anser att det faktum, att nästan allt våld i världen utförs av män, beror på att mansnormen innebär våld, och den normen måste brytas.

Pga detta helt olika tänkande och olika slutsatser framställer Farrell ofta Kimmel som en svikare mot manssläktet – han föreslår ju att män ska förändras.
Inlägget uppskattas av jamnstalldTM

#18  Ang: #17 av feministTM JemyM
2012-11-24 03:15:04

feministTM sa:
men han hade helt missuppfattat vad han var med i, och han tog därför ganska snart avstånd från feminismen igen.


Det verkar som du utgår från din idé om feminism. Din form är inte representativ för feminism i helhet. För oss andra är det inte positivt om sexister använder feministiska rörelser i personligt maktsyfte och alienerar/angriper/attackerar andra i rörelsen.

feministTM sa:
Istället anser Farrell (sedan över trettio år tillbaka) att män är förtryckta av kvinnor och att män måste spotta upp sig mot feministerna, eftersom det enligt honom är feministernas och den påstådda ”statsfeminismens” krav på män som har skapat en ”pojkkris”, vilken bl a tar sig uttryck i att pojkar får sämre betyg i skolan.

feministTM sa:
Pga detta helt olika tänkande och olika slutsatser framställer Farrell ofta Kimmel som en svikare mot manssläktet – han föreslår ju att män ska förändras.


Jag kan förstå om könskrigande sexister bland MRA och radikalfeminismen ser det så och söker en källa för detta påstående som kommer från ett mer respektabelt håll.

feministTM sa:
Han anser att pojkar ska börja normeras till att vilja bli mer som flickorna i skolan – duktiga


Förespråkar han stereotypen om den duktiga/lydiga flickan?

#19  Sv: Den store misogynisten Farrell pa gang igen feministTM
2012-11-24 11:29:15

JemyM sa:
Det verkar som du utgår från din idé om feminism. Din form är inte representativ för feminism i helhet.

Du verkar inte ha läst så mycket av Farrell. Han tar inte avstånd från radikalfeminism (som jag som sagt inte tillhör), han tar avstånd från feminism. Du kan själv läsa mer om hans tid i NOW, så ser du att de, som han först tog avstånd från, inte var radikalfeminister. Sen kan du läsa hans texter nu, så ser du att han tar avstånd från nu existerande feminism öht.

#20  Ang: #19 av feministTM JemyM
2012-11-24 14:27:48

Jag vet inte om jag är så glad över att feministTM tagits bort.

Hur som helst hade jag hoppats på att få en källa för att verifiera detta påstående. Jag vill verkligen veta om det stämmer.


Att vara en del av tredje vågens feminism är besvärligt. Jag står utanför den dikotomi som MRA (mens rights activism) och radikalfeminismen står för där båda i stort sett demoniserar varandra och vägrar erkänna att det finns andra varianter av både feminism och mansrörelser som inte delar MRA/RADFEM's bild av kvinnors och mäns situation eller rättigheter.

För att förstå konflikten uppskattar jag att lyssna på ideologerna ur båda fälten. Jag försöker sätta mig in i deras perspektiv men försöker också förstå var saker skjuter fel, vilken bild de tycks ha om "den andre". Jag hör och ser t.ex. misogynin och misandrin i båda fälten och ser oviljan och ointresset att bekräfta att samma beteende förekommer i det egna ledet.

Min erfarenhet av Farrell är begränsad. Jag känner till delar av det forskningsmaterial hans "Myth of Male Power" bygger på och har inga större orsaker till att ifrågasätta den. Det finns mycket om maskulint genus som behöver ifrågasättas i större utsträckning, men MRA/RADFEM bygger på idéer och antaganden om kön och genus för att forma ett könskrig där ingen är vinnare och alla förlorar.

Jag vet vad som händer om man kritiserar MRA eller radikalfeminism i en miljö i vilken de besitter makt. Polariseringen är kvick och man sorteras genast in kategorin "fiende". Konstruktiv kritik kan inte föras. Därför har jag också räknat att Farrell's situation att bli sållad till fiende av radikalfeminister inte nödvändigtvis innebär att han är det. Jag har gett Pelle Billing och Pär Ström samma bemötande men i efterhand köpt att åtminstone Pär Ström för en onyanserad och antifeministisk agenda som dessutom försöker forcerar falska idéer om män och maskulinitet (bl.a. efter att ha läst dennes bok).

#21  Sv: Den store misogynisten Farrell pa gang igen JemyM
2012-11-25 18:19:08

Har just lyssnat på Farrells egna ord om vad som hände. Jag är inte med på hela hans teori om fadersroll etc, men jag kan inte höra något i hans berättelse som tar avstånd från feminism, feminismens agenda eller kvinnors rättigheter. För mig framstår han som en ödmjuk, sympatisk och förstående person som snarare hyllar vördnadsfullt det som feminismen drivit igenom. Det han berättar om "pojkkrisen" är det som tas upp i DEJA:s rapport som postats i #14, inget annat.

Han beskriver protestanterna som marxistiska feminister (det vi skulle kalla radikalfeminister) med den korrekta definitionen för den världsbild dessa står för. Läser man någon form av genusvetenskap på ett Svenskt universitet beskrivs dessa på just det sätt Farrell gjort. Jag skulle dock sagt att denna extremfeminism är vanlig i USA.

Ett viktigt skäl till varför den är vanlig är för att situationen för kvinnors rättigheter är betydligt svårare och osäkerhet/otrygghet skapar också extremare och radikalare rörelser men det är vanlig strategi att plocka ner rättsaktivister genom att peka ut dess extrema och radikala element.

Det man behöver acceptera som icke-extrem feminist är att extremfeminism existerar och man behöver förstå den. Den är en konspiratorisk rörelse som uppfyller kriterierna för att kallas hatgrupp. De är inte feminister av den typ som kämpar för jämställdhet och kvinnors rättigheter, de är i ett könskrig som inte gynnar varesig jämställdhet eller feminismens intressen.

Warren Farrell vs. protestors at U of Toronto "Boys to Men" speech
http://www.youtube.com/watch?v=709o6JSlWpA

#22  Ang: #21 av JemyM JemyM
2012-11-25 18:25:46

JemyM sa:
Den är en konspiratorisk rörelse som uppfyller kriterierna för att kallas hatgrupp. De är inte feminister av den typ som kämpar för jämställdhet och kvinnors rättigheter, de är i ett könskrig som inte gynnar varesig jämställdhet eller feminismens intressen.


Låt mig omformulera det. En "hatgrupp" är ofta en grupp som är så rädda för något att de börjar hata. En "hatgrupp" är inte nödvändigtvis "onda", de är rädda och den rädslan behöver man förstå. Mycket rädda människor kan ibland gå till attack och starta krig och det är där könskriget blossar upp. Denna grupp tror de kämpar för kvinnors rättigheter men de är för rädda för att göra det på ett bra sätt. I krig är alla förlorare.

#23  FeministTm MyLibido
2012-11-27 10:11:27

Hej igen,

Om detta skall bli en mer omfattande diskussion, kanske vi behöver en ny trad. Men jag är fortfarande förvanad över din karakterisering av Farrell. Jag har läst hans böcker (fast det var ett tag sedan), och har inte nagot minne av att han öppet tar avstand fran feminismen eller ens "förminskar" kvinnors problem. Han vill helt enkelt belysa det manliga perspektivet och underminera det som han kallar myten om manlig makt, vilket bara är en sida av den manliga könsrollen. I den utsträckning han är emot feminismen är det bara satillvida rörelsen drar felaktiga slutsatser fran den förenklade synen pa patriarki och mäns makt.

Det är väl legitimt?

Sedan är det naturligtvis lite smarsmält att se en man med en san snäll utstralning och moderata asikter vilifieras som en kvinnohatare - ja till och med en rabiat kvinnohatare. Vad är jag da, i jämförelse? Eller Girlwriteswhat och de andra mer radikala aktivisterna för mäns rättigheter?

Men förvanande är det kanske inte. Kvinnan i videon kallade Farrel rape apologist och främjare av incest och pedofili. Det vore nästan roligt, om det inte vore sa sorgligt. I slutändan torde väl pojkars situation vara den fraga inom mansrättsrörelsen som är mest acceptabel i samhällets och feministers ögon.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?