feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Podcast: vad män och kvinnor är bra pa


Gå till senaste inlägget#1  Podcast: vad män och kvinnor är bra pa MyLibido
2012-04-11 18:24:08

http://www.econtalk.org/archives/2011/11/baum…

Den här podcasten är över en timma lang, men oändligt interessant. Den är ocksa relativt fri fran ideologisk belastning, sa feminetister kan ocksa lyssna pa den och hitta bekräftelse (men ocksa ifragasättande) av sina uppfattningar.

Ett av Baumeister's huvudargument, som vi kan diskutera här, är att en stor del av skillnaden mellan män och kvinnor har tva orsaker:

1. Distribution av intelligens, vilket medför att män tenderar att ha mer extrem intelligens (pa bade övre och nedre delen av skalan), medan kvinnor tenderar att ligga närmare genomsnittet.

2. Social interaktion, där män är bättre pa löst formade, större nätverk, medan kvinnor är bättre pa djupare relationer inom en mindre krets.

Da mycket av framgangen i det offentliga rummet bygger antingen pa hög intelligens eller hög kapacitet för att bygga och halla ihop större nätverk (men, anser jag, sällan pa bada!), har manga prestigefyllda arbetsuppgifter varit mer eller mindre förprogrammerade för män; medan den inre vänkretsen och familjen har varit förprogrammerade för kvinnor. Även om vi ser manga undantag (gudskelov!), är det illusoriskt att förvänta oss att detta skall ändras inom en generation, eller överhuvudtaget - framför allt eftersom de incitament kvinnor har för att anstränga sig i arbetslivet är betydligt svagare än hos män (män definieras genom deras framgangar; kvinnor högst delvis).

Vad tycker ni? Lyssna gärna först; den är verkligen informativ.

#2  Sv: Podcast: vad män och kvinnor är bra pa MyLibido
2012-04-11 19:32:01

Här är ett tal Baumeister höll.
http://www.psy.fsu.edu/~baumeistertice/goodab…

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?