feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Endast kvinnor skall byta blöjor på dagis i Norge


Gå till senaste inlägget#1  Endast kvinnor skall byta blöjor på dagis i Norge Nomad
2012-04-07 14:53:28

Män skall få vara män och slippa byta blöjor på dagis. Det anses viktigt att barnen har bra rollmodeller.

http://www.aftenbladet.no/nyheter/lokalt/jaer…

Kan det kanske vara något för Sverige att ta efter?

#2  Sv: Endast kvinnor skall byta blöjor på dagis i Norge Nomad
2012-04-07 14:56:15

"Hon säger att män måste få vara män.

- Med det menar jag att män och kvinnor är olika. Det är just därför det är bra att ha både representerade i ett dagis. Speciellt för pojkarna är manliga dagis assistenter goda förebilder. Fler och fler barn saknas också en fadersfigur i hemmet, säger Grønstad och fortsätter:

- Män i förskola måste få vara män och kvinnor, inte vad vi vill ha dem. Män och kvinnor är olika till sin natur. Ska vi anställa män, måste vi vara öppna för de skillnader - olika tänkande och annorlunda lösning för hantering av - kommer i sikte. " (körd genom google translate)

#3  Sv: Endast kvinnor skall byta blöjor på dagis i Norge undrande
2012-04-07 14:56:40

Det är väl upp till det privata daghemmet att avgöra, men jag har svårt att se vad manlighet har att göra med att byta blöjor eller ej.

#4  Sv: Endast kvinnor skall byta blöjor på dagis i Norge Nomad
2012-04-07 14:58:52

Detta gäller ett dagis och inte i hela landet, så missförstånd undviks.

#5  Ang: #2 av Nomad JemyM
2012-04-08 16:04:21

Sådan där sexism finner jag både obehaglig och kränkande. Vad hon menar är på en och samma gång att jag är inkompetent i vissa saker samt måste anpassa mig till en fiktiv norm varesig den motsvarar min personlighet eller ej.

Nej, jag vill vara mig själv och vill inte att folk hittar på en massa saker om mig som inte har någon förankring i verkligheten varesig det rör sig om kön, hudfärg, ålder eller andra kroppsliga attribut.

#6  Sv: Endast kvinnor skall byta blöjor på dagis i Norge Nomad
2012-04-08 23:12:20

Det handlade dock inte om kompetens, ingen tror att män inte kan bytta blöjor. Däremot så kan det finnas poänger med att ha en mer utpräglad mansroll i syfte att ge barnen bra manliga förebilder. Jämställdheten var ett intressant experiment men den har inte gjort kvinnor lyckligare, det mesta pekar på motsatsen, så kan man vända trenden och börja redan på dagis så skulle vi alla tjäna på det i längden.

#7  Ang: #6 av Nomad JemyM
2012-04-08 23:42:18

Nomad sa:
Däremot så kan det finnas poänger med att ha en mer utpräglad mansroll i syfte att ge barnen bra manliga förebilder.


Nej, det är irrationellt skitsnack eftersom det bygger på en felaktig syn av både vad en "man" är och hur personpsykologi fungerar. Det är samtidigt fel att en enskild person låtsas representera ett kön, kalla sig "förebild" för andra med samma kön och rama in kompetens baserat på kön ("mansroll"). Vill man ha en manlig förebild så gör som jag; var dig själv. Var den DU är. Låt ingen jävel bestämma hur du skall vara mer än du själv och dem du tycker om. Det är mer äkta, det är en större acceptans av dig själv och du slipper lura dig själv med att låtsas vara någon du inte är. Du har en del förmågor, inte alla, en del styrkor, en del svagheter. Finn det du är bra på och överge inte fördelar och förmågor du har bara för att de råkar vara något annat än vad en gammal irrationell tvångskultur fått för sig.
Inlägget uppskattas av RasmusS

#8  Ang: #6 av Nomad heffaklumpen
2012-04-09 20:09:42

Vad skulle poängen vara med att vissa upp stereotypa roller som i stort sett inte existerar i verkligheten?
Inlägget uppskattas av fredriktomte, RasmusS och Ephemeer

#9  Sv: Endast kvinnor skall byta blöjor på dagis i Norge Nomad
2012-04-10 10:55:28

Rådande könsroller och feministiska framsteg verkar inte ha en positiv inverkan på kvinnors lycka. Som man i dagis situationen har du möjlighet att förmedla en könsroll som har mer positiv inverkan på barnen på lång sikt. Huruvida det fungerar är givetvis en öppen fråga, men eftersom vi har experiment åt det mer feministiska hållet kan man testa motsatsen och se vad som får bäst utslag.

Att du "inte är dig själv" i yrkesrollen är väldigt normalt, de flesta lär sig att anpassa vissa saker för att jobbet skall fungera bättre. Exempelvis poliser, lärare, servitriser, psykologer osv, gör alla sådana förändringar för att få bättre resultat i jobbet. Varför skulle dagis vara annorlunda?

#10  Sv: Endast kvinnor skall byta blöjor på dagis i Norge KarinL
2012-04-10 11:15:36

Jag tror inte att kvinnors lycka ligger i att de åter igen ska ta huvudansvar för barns blöjbyte faktiskt.

Oh jag tror inte att jobbet skulle flyta smidigare eller få "ett bättre resultat" om Lille Per, 2 år har bajsat ner sig, och bara hans kvinnliga lärare får byta hans blöja.
Inlägget uppskattas av fredriktomte, RasmusS och 2 till

#11  Sv: Endast kvinnor skall byta blöjor på dagis i Norge Kall
2012-04-10 11:42:53

Jag har läst om dagis/förskolor, även i Sverige, där manliga skötare inte får vara ensamna med ett barn t ex vid toalettbesök eller blöjbyte, med hänvisning till risken för eller misstanken om övergrepp.
Är inte ett blöjbytesförbud den logiska förlängningen av detta?
(Låt vara att det maskeras med andra förklarningar)
Inlägget uppskattas av heffaklumpen och RasmusS

#12  Ang: #11 av Kall RasmusS
2012-04-10 12:19:18

Kall sa:
Är inte ett blöjbytesförbud den logiska förlängningen av detta?


Tänkte på samma sak. Tycker också att det är rätt så lustigt när hon, dagisföreståndaren (eller vad hon var), säger att killar har lite bättre grovomtorik än tjejer vilket osökt får mig att fundera om hon menar att bjöjbyte innebär höjden av finmotorik. Som om män inte riktigt vet hur hårt dom tar i, kanske råkar rycka av ett ben eller en arm på småttingarna.
Inlägget uppskattas av fredriktomte, heffaklumpen och kx2

#13  Ang: #10 av KarinL Nomad
2012-04-10 12:37:33

Om blöjbyte var det enda så nej, då är skitsamma. Men det är inte poängen, det finns ett större mål som redan har beskrivits.

#14  Ang: #11 av Kall Nomad
2012-04-10 12:39:38

Tänkbart, men det är en annan fråga som inte får diskuteras på feminetik enligt regel #1 (ja, det är ju praktiskt för feministerna att undvika den frågan är dom gjort mest skada...).

#15  Ang: #9 av Nomad JemyM
2012-04-10 14:51:16

Könsroller är inte positiva eftersom de förväxlar kön och personlighetstyp. Könsideal bär konsekvensen att personer som inte överensstämmer med rådande trend mår dåligt istället för att acceptera sig själva. Detta kummulativa obehag är tillräckligt stort för att ifrågasätta det kummulativa behag som de med en personlighetstyp som överensstämmer med rådande trend känner. Om människor lär sig acceptera både vem de själva är och hur andra människor kan vara olika dem så skapar det ett mer väloljat samhälle för att tillgodose styrkor och svagheter.

Det är inte heller kvalitativt med lycka i sig, det är t.ex. inte kvalitativt att vara narkoman trots lyckoruset av en drog. Det är inte okej att en viss del av populationen skall tillgodose en annan del med lycka (t.ex. att det är mäns uppgift att göra kvinnor lyckliga på deras egen bekostnad). Att ha makten och ansvaret över sitt eget liv ger en annan form av välbefinnande och är förhållandevis mindre dysfunktionellt ur ett samhällsperspektiv att så många som möjligt kan ta ansvar för sitt liv. Man kan heller inte utgå från att en individ önskar mer eller mindre makt över sitt liv baserat på kön. Vissa kvinnor önskar mer ansvar, vissa män önskar mindre.

Kostnaden för det du föreslår, att alla skall anpassa sig vid en fiktiv modell, utan verklighetsanknytning, som aktivt sållar bort förmågor och tillgodose endast ett fåtal som har lycka nog att födas med rätt persontyp, är väldigt väldigt hög, vilket gör den irrationell ut i skogen.

#16  Sv: Endast kvinnor skall byta blöjor på dagis i Norge Joakim00
2012-04-10 15:01:53

Ser både det positiva och det negativa. Om det nu är så för detta dagis att just blöjbyten utgör en deal-breaker för att lyckas locka till sig manlig personal så kan jag se det som positivt att en något justerar arbetsuppgifterna för att kunna locka både män och kvinnor. Liksom en har ändrat den tungt fysiska profilen i vissa yrken för att locka mer kvinnor.

#17  Ang: #16 av Joakim00 kx2
2012-04-10 19:55:54

Joakim00 sa:
Ser både det positiva och det negativa. Om det nu är så för detta dagis att just blöjbyten utgör en deal-breaker för att lyckas locka till sig manlig personal så kan jag se det som positivt att en något justerar arbetsuppgifterna för att kunna locka både män och kvinnor. Liksom en har ändrat den tungt fysiska profilen i vissa yrken för att locka mer kvinnor.


Är det inte en viss skillnad i att fysiskt inte kunna utföra en uppgift för att den är tung exempelvis, och på att _kunna_ utföra en uppgift, men inte vilja?
Iofs är det väl bara ditt antagande att killarna inte tar dagisjobb för att de inte vill byta bajsblöjor? Det verkar ju faktiskt vara den kvinnliga personalen som har bestämt hur arbetsfördelninen ska se ut.
Inlägget uppskattas av fredriktomte och RasmusS

#18  Sv: Endast kvinnor skall byta blöjor på dagis i Norge KarinL
2012-04-11 11:41:49

Så hur ska män vara på dagis? Vilka utpräglade mansförebilder skulle barnen få om "män fick vara män"? Det har vad jag sett inte utvecklats ovan.
Inlägget uppskattas av fredriktomte, RasmusS och kx2

#19  Ang: #16 av Joakim00 KarinL
2012-04-11 11:52:13

Ingen tycker väl att det är fantastiskt utvecklande att byta en blöja?
Tror att både kvinnor och män skulle vilja slippa om de fick det erbjudandet. Knappast något som ska vara förbehållet män.
Inlägget uppskattas av fredriktomte och kx2

#20  Ang: #17 av kx2 RasmusS
2012-04-12 09:33:54

kx2 sa:
Är det inte en viss skillnad i att fysiskt inte kunna utföra en uppgift för att den är tung exempelvis, och på att _kunna_ utföra en uppgift, men inte vilja?


Nej det är det inte. Det är inte en viss skillnad, det är en enorm skillnad ;)

Förövrigt ser jag inte varför dagis skulle vilja locka till sig människor, män och kvinnorm som inte är beredda på att axla hela ansvaret för barn under den del av dagen barnen befinner sig på dagis. Skulle jag chefa på dagis så skulle den som säger att h*n tänker tacka nej till jobbet om h*n måste byta blöjor skulle absolut inte få jobbet. Varför skulle vederbörande anställas? För att fylla någon sorts könskvot i jämställdhetens namn som trots det bygger på att man gör skillnad kvinnor och män? Hur gör man det i jämställdhetens namn? På vilket sätt blir manliga förbilder bättre förebilder om dom inte behöver/får byta blöjor?

Frågorna är inte ställda till dig men jag blir inte klok på vad det är som är så bra med det där dagiset och deras upplägg.

#21  Ang: #2 och #6 av Nomad fredriktomte
2012-04-12 11:23:05

Nomad sa:
- Män i förskola måste få vara män och kvinnor, inte vad vi vill ha dem. Män och kvinnor är olika till sin natur. Ska vi anställa män, måste vi vara öppna för de skillnader - olika tänkande och annorlunda lösning för hantering av - kommer i sikte. " (körd genom google translate)


Den "annorlunda lösningen" som män enligt Grønstad har på problemet barn-har-gjort-ifrån-sig-i-bölja är alltså att göra ingenting? Fantastiskt...

Nomad sa:
Det handlade dock inte om kompetens, ingen tror att män inte kan bytta blöjor. Däremot så kan det finnas poänger med att ha en mer utpräglad mansroll i syfte att ge barnen bra manliga förebilder. Jämställdheten var ett intressant experiment men den har inte gjort kvinnor lyckligare, det mesta pekar på motsatsen, så kan man vända trenden och börja redan på dagis så skulle vi alla tjäna på det i längden.


En man som vägrar byta blöja på ett barn med full blöja är knappast en bra förebild, vare sig man könar förebilder eller inte.

#22  Ang: #16 av Joakim00 fredriktomte
2012-04-12 11:25:59

Joakim00 sa:
Ser både det positiva och det negativa. Om det nu är så för detta dagis att just blöjbyten utgör en deal-breaker för att lyckas locka till sig manlig personal så kan jag se det som positivt att en något justerar arbetsuppgifterna för att kunna locka både män och kvinnor. Liksom en har ändrat den tungt fysiska profilen i vissa yrken för att locka mer kvinnor.


Ett annat skäl som brukar anges till varför män är mindre benägna att söka arbete som dagisfröknar är den låga lönen. Vore det då en bra lösning att ge män högre lön än kvinnor, för att få fler män som dagisfröknar?

Nej, det tycker inte jag. Man ska inte behandla könen olika. Jag finner det för övrigt oerhört svårt att tro att blöjbytena i sig skulle kunna vara en dealbreaker. Den man som är beredd att ta ett kvinnodominerat yrke till en låg lön lär inte backa bara för att yrket innehåller blöjbyte.

#23  Ang: #17 av kx2 Joakim00
2012-04-12 17:38:36

kx2 sa:
Är det inte en viss skillnad i att fysiskt inte kunna utföra en uppgift för att den är tung exempelvis, och på att _kunna_ utföra en uppgift, men inte vilja?
Iofs är det väl bara ditt antagande att killarna inte tar dagisjobb för att de inte vill byta bajsblöjor? Det verkar ju faktiskt vara den kvinnliga personalen som har bestämt hur arbetsfördelninen ska se ut.


Det är inte jag som antar det. Det är dagiset.
Visst är det viss skillnad. Men samtidigt är ju gränsen flytande. En person som vill utföra jobbet men inte kan få jobbet pga otillräckliga meriter? Eller är det väsensskilt från att sakna tillräcklig fysik?

Sedan finns det väl andra yrken där det inte har direkt med fysik att göra. Exempelvis där kvinnorepresentation inom IT ökar genom att fler kvinnor söker sig till projektledning, men ogärna jobbar som programmerare. Där går det ju å ena sidan glädjas åt att könsfördelningen blir mer jämn, å andra sidan tycka att det är tråkigt att de utför olika arbetsuppgifter.

KarinL sa:
Ingen tycker väl att det är fantastiskt utvecklande att byta en blöja?
Tror att både kvinnor och män skulle vilja slippa om de fick det erbjudandet. Knappast något som ska vara förbehållet män.


Det antagandet verkar rimma illa med det kx2 skrev om att det verkar vara kvinnorna som bestämt arbetsfördelningen. Sedan tror jag inte killar ogillar (om det nu är så) blöjbyte för att det inte är fantastiskt utvecklande (det kanske sopgubbe inte heller är). Mer troligt är då i så fall de stora sociala hinder som män måste passera för att befatta sig med barns intimare delar. Dessa hinder slipper den kvinnliga dagispersonalen.

#24  Ang: #23 av Joakim00 fredriktomte
2012-04-12 17:56:16

Joakim00 sa:
Det antagandet verkar rimma illa med det kx2 skrev om att det verkar vara kvinnorna som bestämt arbetsfördelningen. Sedan tror jag inte killar ogillar (om det nu är så) blöjbyte för att det inte är fantastiskt utvecklande (det kanske sopgubbe inte heller är). Mer troligt är då i så fall de stora sociala hinder som män måste passera för att befatta sig med barns intimare delar. Dessa hinder slipper den kvinnliga dagispersonalen.


Äh, kom igen nu, de flesta män blir pappor och de flesta pappor byter blöjor (åtminstone i vår del av världen). För övrigt är det väl knappast ett fastställt faktum att män undviker barnomsorgen just för att de inte vill byta blöjor. Bara för att det norska dagiset hävdar det för att motivera sin bisarra könsåtskillnad betyder det inte att det är sant. Mansrepresentationen är väldigt låg bland fritidsfröknar och lågstadielärare också, trots att dessa inte byter några blöjor.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?