feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Kvinnors skuld till patriarkatet


Gå till senaste inlägget#1  Kvinnors skuld till patriarkatet MrG
2003-10-30 19:33:36

Jag skulle vilja diskutera kvinnors skuld till patriarkatet. Mäns skuld har diskuterats till leda och alla normalintelligenta män har nu under de senaste åren med råge fått reda på vilka maktfullkomliga, förtryckande ovärdiga ledare de är och vilket enormt ansvar som vilar på deras axlar för att vi lever och har levt i ett patriarkat.

Men det är en annan diskussion.

Jag vill veta hur feminister förklarar ansvaret som kvinnor har för patriarkatet: Jag menar minst 90% av all barnuppfostran sker av kvinnor - Och även en person som inte vet särskilt mycket om barnuppfostran vet att man lär sig mest och påverkas mest i unga år.

In short terms:
Varför diskuteras aldrig kvinnors ansvar till att män uppfostras till de förtryckare som de är enligt feminismen?

Varför fortsätter man att "slå" manligheten sönder och samman - Trots att man innerst inne vet att det är en kvinnlig konstruktion?

MrG

#2  Förklaringen.. JoeHill
2003-11-01 13:55:34

...är att patriarkatet inte är en kvinnlig konstruktion.

Det är en biologisk konstruktion.

#3  Förstår inte... MrG
2003-11-02 14:06:43

Jag vet inte riktigt om jag förstår hur du menar. Enligt feminismen så är patriarkatet en social konstruktion - Eller?

#4  ¿ JoeHill
2003-11-02 15:32:47

Patriarkatet har inte utvecklats under år miljonerna för att först och främst förtrycka kvinnan.

Patriarkatet har kommit till pga att det ger en biologisk evolutionär fördel för ett samhälle att ha ett patriarkalt styrelseskicket när det är krig, svält och främmande makter vill inget hällre än att se ditt samhälle förintat.

De enda samhällen där matriarkat har kunnat utvecklas på är isolerade öar i söderhavet. Helt fria från svält förtryck etc.

Idag är situationen annorlunda och sedan ca 100 år tillbaka kan nog patriarkatet ses som lite av en fornlämning. Dock kan situationen ändras snabbt även i väl utvecklade länder som tex vad som hände i Yogoslavien.

#5  Intressant... MrG
2003-11-03 19:51:11

Låter inte helt otroligt.

MrG

#6  Patriarkatet har aldrig existerat J-man
2003-12-03 12:59:53

Patriarkatet kan inte ha en biologisk funktion eftersom det enda som liknar detta i naturen (flockbeteendet) inte särskiljer könen utan särskiljer pga rang inom flocken.

Ett tydligt exempel är hur hundtikar exempelvis nästan alltid står i högre rang än en handhund.

Så ideen om ett patriarkat måste grunda sig på sociala betingelser för att kunna existera. Men dess existens fördöms av en annan princip som nämns i första inlägget.

Om kvinnorna skapar nästan uteslutande de värderingar vi lever med, hur kan man då kalla ett uppehållande av dessa värderingar för "patriarkala"? Hur kan en värdering existera utan uuehållande? Att kalla dem matriarkala blir lika fel eftersom de inte kan existera utan ett uppehållande.

Angående matriarkat i världen så har det inte funnits renodlade sådana alls. Angående söderhavets isolerade öar så har de inte alls varit några idylliska drömsamhällen.

Kannibalism, ättmord, kollektivt förtryck, barnarbete, pedofili är några av de sakerna som vi fördömer i moderna samhällen som dessa samhällen haft.

Sen angående den korkade ideen att kvinnor i makten skulle innebära mindre våldsanvändande så har jag bara att säga, se på de engelska drottningarna. En av englands mest krigiska och blodtörstiga regenter var just en kvinna.

Detta eftersom maktberusningen inte särskiljer pga kön, den är högst universell

#7  Elizabeth I? Bloody Mary? monica
2003-12-03 17:50:11

Vem av dem du än syftar på så levde de i ett patriarkat för 400 år sen. Alla deras rådgivare var män, de levde helt och hållet i männens värld för något annat hade inte varit möjligt. Att då som ensam kvinna kunna påverka händelseutvecklingen låter inte som en möjlighet de ens hade. Om de tänkte så långt. Krig var antagligen lika självklart som det idag är att försöka skapa fred. Klart de blev maktgalna, men vad hade de för förebilder? Bara män.

Och jag undrar i alla fall hur det skulle sett ut om även regering, militär och kyrka varit representerade av enbart kvinnor. Men det får ingen nånsin veta.

#8  Hmm... MrG
2003-12-03 18:29:06

Monica - Om kvinnor hade innehaft de posterna inom samhället hade vi haft ett matriarkat om vi ska göra en likhetsfeministisk analys - Vilket hade naturligtvis hade gjort samhället exakt likadant som idag, med krig, mord och allsköns djävligheter i kvinnors goda namn. Eftersom könet är socialt konstruerat enligt likhetsfeminismen så hade kvinnan varit norm och mannen det andra könet - dvs vice versa från idag.

Nu är jag ju inte likhetsfeminist utan light-biologist så jag tror samhället varit mindre våldsamt och mycket trevligare om vi hade haft majoritet av kvinnor på ledande poster pga av de skillnader som jag anser finns...

MrG

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?