feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Fortsättning från "tycka > vad säger man?"


Gå till senaste inlägget#1  Fortsättning från "tycka > vad säger man?" Larsa
2003-10-30 17:02:01

Eftersom det blir en del text att kopiera över hit, så fortsätter jag helt sonika här!

"detta är den enda feministiska sajten som uttalat har ett krav på att endast feminister deltar"

Sant, men på de andra sajterna är stämningen ofta mycket mer hätskt och mindre insiktsfull.

"det kravet är åsidosatt, då jag skapade "sandlådan". (Jäkligt trist för övrigt att du trivialiserar det jag försöker göra här.) Om du vill diskutera ett ämne som tas upp utanför sandlådan tar du helt enkelt och skriver upp den frågan i sandlådan."

Jag är glad att du tillåter oss "tvivlare" att finnas till på din sida, speciellt med tanke på att sidan faktiskt är till för just de som redan vet att de är feminister! Men faktum kvarstår, jag vet inte vad jag ska kalla mig och ett sätt att ta reda på det är att söka information. Det här verkar vara ett bra ställe för det. Tyvärr tvingas jag mer eller mindre att ställa mina frågor i en speciell avdelning med risk att helt förbigås av den eller de som kan ge svar. Det är inte jag som trivialiserar ditt jobb med forumet, tvärtom känns det som att du trivialiserar frågor som kommer från icke feminister. (Jag vet att det inte var din tanke med extra-forumet, men det ger den känslan.)

"Och det handlar inte om att "veta bättre". Det handlar om att "veta något annat, vilja diskutera något annat"."

Men varför ska då inte jag få ta del av den informationen som jag inte har? Och för att veta vad ni diskuterar måste jag kanske ibland ställa frågor...

"Ett annat alternativ är att jag raderar det nya forumet och låter vilka som helst skriva var de vill. Men då kör jag över hela min vision om vad den här sidan skall vara."

Eftersom du har din vision av hur du vill att din sida ska vara, så ska du absolut inte göra något annat! Öppen för ideér och kompromisser är du uppenbarligen, vilket är jättebra!

"Jag förstår faktiskt inte vad det är som stör dig så."

Det är just det att jag som vill veta mer om hur feminister resonerar, inte är välkommen med frågor och funderingar i era diskussioner. Istället hänvisas jag att ställa de frågorna i ett annat forum, med risk att personer som har svar på mina frågor inte ens läser vad jag undrar över.

Till sist: Jag tycker inte att det är bra med ett speciellt forum för icke-feminister, men eftersom det är din sida och det iaf finns en möjlighet att ställa frågor så respekterar och accepterar jag detta. Jag kommer inte att klaga på detta mer! Hoppas vi ses i en mer givande diskussion framöver! :-)

#2  Okej... Josefine Alvunger
2003-10-30 17:15:25

Ok, tack för att du förklarade dig ytterligare. Jag förstår: du är inte hatisk eller mot feminismen, men du vet inte vad det innebär att kalla sig feminist och vill veta mer om det? Alltså hamnade du mellan två stolar på feminetik eftersom den "gråzonen" inte finns här. Det var trist. Men en snabb koll.
Är könen konstruerade?
Bemöts kvinnor och män orättvist i vissa situationer enbart baserat på deras kön?
Har män maktmonopol vad gäller ekonomi och politik? Fundera en stund på de frågorna, är alla svar blankt nej så skulle jag nog inte kalla dig feminist *enligt min uppfattning*. En utgångspunkt är ju att kvinnan underordnas och att det bör förändras. Men den definitionen anser jag vara grovt förenklad. Naturligtvis ser maktspel olika ut i olika kontexter, mellan olika personer. Men om man hävdar att det inte föreligger ett förtryck mot kvinnor generellt på planeten jorden... ja då är man nog inte feminist. En annan definition skulle kunna vara "att bryta den vita, manliga, heterosexuella normen". Det finns lite olika infallsvinklar och olika nivåer man kan diskutera på. Jag tenderar ju att bli ytterst privat, och skulle kanske pga det sållas in bland radikalfeministerna. Men jag är också väldigt konstruktivistisk, och finner mkt i poststrukturalismen som jag håller med om. Jag vet inte hur väl bevandrad du är bland dessa termer och begrepp, men jag gör ett försök så får vi se hur långt vi kommer.

#3  Det är precis sådant .... Larsa
2003-10-30 17:44:33

... som gör att jag backar för att kalla mig feminist. Antagandet att så fort man tvivlar och/eller kritiserar några feministiska ståndpunkter så antas man vara "hatisk eller mot feminismen".

Några korta svar:
- Könsrollerna kan till viss del vara konstruerade. Jag har även märkt att ju mer plats feminismen tar, desto mer förstärkta har dessa blivit.
- Kvinnor och män bemöts olika i vissa situationer. Ibland på ett orättvist sätt.
- De flesta som har makt inom ekonomi och politik är män. Men jag skulle inte kalla det för ett monopol.

Jag är fullständigt obevandrad inom feministisk terminologi, men jag har en skalle som jag ibland använder och får jag något förklarat för mig brukar jag förstå... :-)
Jag har en känsla av att de flesta här har läst genusvetenskap eller liknande, eller också har de/ni läst mängder med annat om detta. För min egen del är jag här för att få svar på mina funderingar, och få andra frågeställningar att tänka på.

#4  skrev ju just... Josefine Alvunger
2003-10-30 18:08:15

att jag inte antog att du var hatisk. Men det är skillnad på att vara "kritisk" och att vilja veta mer. Är man kritisk säger man: det där har ni fel i. Vill man man veta mer säger man: jag vet inte hur ni tycker om just detta.

Det är möjligt att könsroller förstärks i o m feminsmen. Det kan ses som ett försvar mot angrepp. T ex har porren blivit grövre, kvinnorna naknare i tidningar etc bara de senaste 10 åren, inte helt oväntat har feminismen vuxit sig starkare. jag tror att det är maktens sätt att försvara sig.

En bok som är himla bra vad gäller snabbkurs i feminism är Lena Gemzöes "feminism". Blir man sedan ytterligare intresserad föreslår jag att man läser "feminism after postmodernism" av Zalewski.

Jag tror faktiskt inte att så många har läst särskilt mycket genusvetenskaplig litteratur. Men det är klart, det handlar ju om intresse.

#5  Ja, men .... Larsa
2003-10-31 07:54:31

"Ok, tack för att du förklarade dig ytterligare. Jag förstår: du är inte hatisk eller mot feminismen, ..."
Jag tolkar det som att du i ditt första (osagda) omdöme om mig antog att jag var hatisk eller mot feminismen.

"Kritisk" innebär inte att man säger "du har fel, jag har rätt". Det är att bemöta åsikter med, förhoppningsvis, konstruktiva frågor i stil med "ni säger att ..., men enligt de så är det på ett annat sätt. Varför har just ni rätt?". Ibland blir man överens om att den ene har rätt, ibland den andre, ibland har ingen rätt och ibland har båda rätt beroende på synsätt och värderingar.

Egentligen borde jag väl sätta mig ner och läsa en bok om feminism. Det medför såklart även att jag borde läsa om anti-feminism också. Men jag är inte ute efter att doktorera i ämnet, jag vill bara veta hur feminister/antifeminister/icke-feminister resonerar "till vardags".

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?