feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Kvinnan som vapen


Gå till senaste inlägget#1  Kvinnan som vapen RasmusS
2010-08-21 14:05:33

Jag har under en längre tid stört mig oerhört på hur kvinnor används som vapen, slagträn och som kraftfulla argument av både världsledarna som andra opinionsbildare för att uppnå sina syften. (Få oppinionen på sin sida, så mistankar om motståndare i smuttskastningskampanjer mm.)

Ta t ex. nyheten om Julian Assange och de påstådda våldtäkterna. Det finns inget mer komprometterande för en man än att bli anklagad för våldtäkt. Det spelar ingen roll om han blir rentvådd, han kommer alltid att vara skyldig till våldtäkt i många människors ögon. Dels för att nyhetsmedia inte är lika intresserade av att erkänna sina egna "misstag" (medvetna beslut om att sälja lite extra lösnummer) och dels för att det finns ett mantra inhamrat, i åtminstone Sverige, om att män som frias från våldtäktsanklagelser är friade våldtäktsmän. Hur blev det så egentligen?

Jag tror inte en sekund på våldtäktsanklagelserna mot Julian. Det är föga troligt att han skulle offra allt, precis allt, för en våldtäkt. Han skulle i så fall offra sin verksamhet (Wikileaks) sitt anseende och det absolut viktigaste för honom dvs. det breda stöd och förtroende han har för Wikileaks världen över hos vanliga människor.


Eller så kan vi ta Aghanistankriget.

"Vi måste starta ett krig för kvinnornas och barnens skull" gastar någon. Hag frågar då om det är samma kvinnor och barn som vi spränger och lemlästar med våra missiler, granater och bomber? Samma kvinnor och barn vars bröder och fäder vi kidnappar, torterar och anglagar för talibanism alternativt terrorism utan en tillstymmelse till bevis mer än att de hade turban och skägg? Samma kvinnor och barn vars älskade män skjuts ihjäl och bokförs som talibaner även om de bara är civila bönder?

Uttrycket "kvinnor och barn" har utvattnats till att bli ett politiskt slagträ för opponionsbildare, krigshetsare och smutskastare.

#2  Sv: Kvinnan som vapen Escapist
2010-08-21 15:01:38

Alla anklagelser mot Assange nu kommer att se ut som konspirationer, oavsett om de är riktiga eller falska. Det är en underlig tajming mot en politisk obekväm person i ett land där det inte krävs teknisk bevisning för fällande dom, ja. Men det finns också saker som talar mot Assange. Så länge vi inte vet vad som hänt är det bara dumt att göra frågan till ett slagträ i den här debatten eller någon annan debatt.

#3  Sv: Kvinnan som vapen undrande
2010-08-21 15:10:07

Jag undrar varför kvällstidningar numera inte verkar ta speciellt hårt på det här med förundersökningssekretess.

#4  Sv: Kvinnan som vapen puff
2010-08-21 15:16:32

RasmuS sa:

Jag tror inte en sekund på våldtäktsanklagelserna mot Julian. Det är föga troligt att han skulle offra allt, precis allt, för en våldtäkt. Han skulle i så fall offra sin verksamhet (Wikileaks) sitt anseende och det absolut viktigaste för honom dvs. det breda stöd och förtroende han har för Wikileaks världen över hos vanliga människor.

Iofs har ju personer med mycket att förlora gjort liknande saker förr.
Men oavsett ifall det är sant eller inte är det ju som du säger det värsta en man kan bli anklagad för.
Piratpartiet kunde stolt tala om att de ska driva servrar åt wikileaks trots anklagelserna om att informationen som finns där kan riskera människors liv, men så fort Assange blev anklagad för våldtäkt skickades det ut pressmeddelande om att piratpartiet har avtal med wikileaks, inte Assange som person(Det blev väl kanske för mycket på sistone med både Rick Falkvinges barnporruttalanden och Dick Wases åsikter).

#5  Sv: Så var det med det RasmusS
2010-08-21 18:44:44

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/assange-int…

Återkommer....

#6  Sv: Kvinnan som vapen targash
2010-08-21 21:46:18

Jepp jepp. Våldtäktsanklagelsen droppades. Väntar på att de ska lägga ner undersökningen helt.
Polisen/Åklagarna är fortfarande sexister till en viss del. Iaf de jourhavande.

#7  Sv: Kvinnan som vapen Escapist
2010-08-22 00:12:06

En åklagare är inte sexist för att en undersökning sätts igång. Våldtäkt är ett allvarligt brott med stort mörkertal och bör utredas ordentligt.

#8  Sv: Kvinnan som vapen Farrell
2010-08-22 03:18:45

Escapist,

Likaså den omvända bevisbörda vid vårdnadstvister som krävs är värt att titta närmare på, åtminstone för rättsäkerhetens och det sociala kapitalets skull. Framförallt för barnens säkerhet!

#9  Escapist targash
2010-08-22 11:29:53

Undersökning är en sak anklagelse om våldtäkt en annan.
Tydligen fanns NOLL grund i anklagelsen från början vilket gjorde att chefsåklagaren la ner den tråden fortare än kvickt när hon fick se materialet.

#10  Sv: Kvinnan som vapen Escapist
2010-08-22 11:58:50

Farrell:
Det är inte bara rättsosäkert, det ger en dålig syn på ett brott som redan ses på ett dåligt sätt. Rättssäkerhet och bättre utredningar av fler våldtäktsanklagelser kan inte stå i motsats till varandra.

targash:
Åklagaren har sannolikt följt rådande lagar. Vill du anklaga någon så anklaga media som gick ut med Assanges namn direkt. Rättsligt är han ffri, men den mediala uppståndelsen lever kvar.

#11  Escapist targash
2010-08-22 12:17:14

Jag anklagar åklagaren så mycket jag vill. Åklagaren hade tydligen noll anledning att misstänka Assange från första början. Men behövs ju inga bevis för att fällas för våldtäkt så det är ju klart att det smittar av sig på polisen och åklagarens arbete.
Media gör det som är deras jobb. Rapportera sådant som har allmänintresse.

PS
Och ja det behövs inga bevis för att fällas, därmed inte sagt att alla som åtalas fälls. Detta trots att HD har sagt att man inte får fälla utan teknisk bevisning.

#12  Sv: Kvinnan som vapen Escapist
2010-08-22 12:24:52

Vad skulle kvinnorna ha gjort, kommit med bevis till polisen i en påse när de gjorde anmälan? Så fungerar det inte. Om du inte är insatt i juridiken kring det här blir dina anklagelser tomma och fördomsfulla.

#13  Sv: Kvinnan som vapen heffaklumpen
2010-08-22 13:40:05

Åklagaren har nog följt gällande praxis, men så som den fungerar så kan man väl säga att den är sexistisk till viss del. Självklart så vill man anhålla den misstänkte om det finns misstanke om ett grovt brott och risk att den misstänkte antingen flyr ur landet eller försöker försvåra utredningen. Frågan är om anhållandet är rimligt i förhållande till brottsmisstanken, rättsystemet måste skydda både offrets och den anklagades rättigheter för att man ska kunna kalla det rättssäkert.
Så som systemet ser ut nu och hanteras av media så fungerar det mer som dom utan rättegång. Det finns mycket som skulle behöva göras för att komma åt dom här problemen, men det är inte bara polis och åklagare som är skyldiga utan lika mycket eller antagligen mer ligger på politiker och media.

#14  Sv: Kvinnan som vapen undrande
2010-08-22 13:42:49

Targash sa:

Och ja det behövs inga bevis för att fällas, därmed inte sagt att alla som åtalas fälls. Detta trots att HD har sagt att man inte får fälla utan teknisk bevisning.

Har du några exempel på fällande domar för våldtäkt utan teknisk bevisning?

heffaklumpen sa:

Så som systemet ser ut nu och hanteras av media så fungerar det mer som dom utan rättegång. Det finns mycket som skulle behöva göras för att komma åt dom här problemen, men det är inte bara polis och åklagare som är skyldiga utan lika mycket eller antagligen mer ligger på politiker och media.

T.ex. börja påminna aftonbladet och expressen om förundersökningssekretess.

#15  undrande targash
2010-08-22 15:42:48

Filip ska i fängelse för en våldtäkt han inte begått: http://inteutanminasoner.wordpress.com/2010/0…


Tito Beltram är ju även han ett exempel: http://inteutanminasoner.wordpress.com/2010/0…

Intressant läsning annars:
Sverige – de oskyldigt dömdas helvete: http://inteutanminasoner.wordpress.com/2010/0…

#16  Sv: Kvinnan som vapen undrande
2010-08-22 16:28:24

targash

Det verkar som att läget helt klart är för hårdare granskning av den tekniska bevisningen och att sluta fråga om klädval under rättegångsförfarandet.

#17  Sv: Kvinnan som vapen Farrell
2010-08-22 18:05:24

Assanges rykte har svärtats rejält även om han blir frikänd vilket ju tycks kan hållas för troligt. Detta är en skamfläck för Sverige och ett rejält nederlag för radikalfeminismen.

#18  Sv: Kvinnan som vapen heffaklumpen
2010-08-22 19:43:11

DN har en intressant artikel med kommentarer från en tidigare överåklagare, Sven-Erik Alhem.

Speciellt sista delen är mycket relevant med tanke på vad som brukar diskuteras här.

DN sa:
Just den högre misstankegraden ”sannolika skäl” är, vad DN.se erfar, mer regel än undantag när det handlar om våldtäkt, vilket skulle kunna tala för en slentrianmässig eller automatiserad bedömning av misstankegraden i samband med anhållanden. Saken bekräftades också direkt av jouråklagaren Maria Häljebo Kjellstrand, som i går till DN.se sa:

– Det är normalt att ange ”sannolika skäl” i samband med anhållande om våldtäkter.

En enkel sökning på internet, där DN.se jämför användadet av den högre misstankegraden ”sannolika skäl” och den lägre graden ”skäligen misstänkt för” i samband med anhållande för våldtäkt visar också på samma sak. En bred majoritet av de som anhålls i Sverige, misstänkta för våldtäkt, har ”anhållits på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt”.

– Ja, jag kan givetvis inte uttala mig om statistiken. Däremot kan jag säga att det från rättssynpunkt är viktigt att ha två skilda misstankegrunder och att använda dessa. Detta för att vi ska ha en så schysst, objektiv och koncis rättsprocess som möjligt. Vi använder ju dessa misstankegrunder också när det gäller häktning och det berättar för allmänheten, såväl som för de inblandade, hur rättsläget ligger till, säger Sven-Erik Alhem.
Stämmer det att den högre misstankegraden används som standard/av slentrian så är det en rättssäkerhetsskandal av stora mått.

#19  Sv: Kvinnan som vapen targash
2010-08-22 21:08:17

Jouråklagaren JO-anmäld
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7655…
[citat Johann Binninge , ordförande i rättssäkerhetsorganisationen RO]
– Jouråklagaren har inte varit objektiv, hon har bara lyssnat på anmälaren. Hon misstänkte Assange till högsta misstankegraden utan att förhöra honom.[...]
– Det måste finnas en saklig grund till att åklagaren beslutar om ett frihetsberövande. Särskilt när det gäller sexualbrott. Det här är inget unikt och jag tycker det är bra att problemet kommer upp till ytan.
[/citat]

#20  Sv: Kvinnan som vapen puff
2010-08-22 21:18:41

http://www.dn.se/nyheter/sverige/aklagaren-ma…

Också andra jurister är kritiska till hur förfarandet gått till och anar att själva rättssäkerheten fått stå tillbaka för politiska eller feministiska skäl. Göran Lysén, professor i folkrätt, anser att ärendet strider mot det som en rättstat ska stå för:

– Det luktar dålig feminism här. Våldtäktsmål skall utredas saklig och opersonligt såvitt det gäller substansen precis som vad gäller alla andra brott. Sverige är inte den rättsstat som görs gällande utan landet är ett av de sämre i EU-kretsen, skriver Göran Lysén till DN.se.

#21  Sv: Kvinnan som vapen ByggareBob
2010-08-22 22:47:46

Om blodhundarna på Flashback har sniffat rätt så är ett av "offren" och den som gick till polisen uttalad feminist.....

#22  Sv: Kvinnan som vapen Kaiser
2010-08-23 00:38:55

Och detta är relevant därför att..?

#23  Sv: Kvinnan som vapen Kall
2010-08-23 11:54:19

Vem har gastat att ""Vi måste starta ett krig för kvinnornas och barnens skull" ?

(Inte för att det inte skulle behövas, men av precis de anledningar du tar upp skulle det inte funka...)

#24  Sv: Kvinnan som vapen Escapist
2010-08-23 11:54:29

Oj så många konspirationer ni har att välja mellan. Är det USA som gillrat en sexfälla eller är det feminister? Kanske båda!

#25  Kaiser & Escapist targash
2010-08-23 12:21:34

Ingen konspiration bara en person med radikalfeministiska idéer som förmodligen indoktrinerats på Uppsala Universitet.
Hon verkar ju inte riktigt ha en bra manssyn.
Sjustegsmodell för laglig hämnd: http://webcache.googleusercontent.com/search?…

Och ja det är hon som ligger bakom anmälan om ofredande. Hon verkar ha en historik av polisanmälningar samt en väldigt underlig syn på sexuella trackaserier enligt vad som framkommit av blodhundarna.
Radikalfeminist som gått över styr eller en typisk radikalfeminist?
Enligt min erfarenhet av både feminetik och IRL så är hon en typisk radikalfeminist.

#26  Sv: Kvinnan som vapen Kaiser
2010-08-23 12:22:14

Jag visste väl att Andrea Dworkin var inblandad.

#27  #24 LohnJennon
2010-08-23 12:24:12

Är det i egenskap av man eller feminist du använder härskartekniken förlöjligande? Kanske båda!

#28  Sv: Kvinnan som vapen Kaiser
2010-08-23 12:32:53

Lohn,

Är det i egenskap av man och antifeminist du försöker plocka någon sorts retorisk poäng?

Min är 24 centimeter. Hu lång är din?

#29  Sv: Kvinnan som vapen targash
2010-08-23 12:52:00

Aktivarum har en bra samling artiklar om hela affären. Klart läsvärda.
http://aktivarum.wordpress.com/2010/08/23/ass…

Bara Al Jazeera intervjun med informationsansvarige på Åklagarmyndigheten är värd uppmärksamhet: http://www.youtube.com/watch?v=SLy2UOaA0CU&am…

Pinsamt för Sverige, pinsamt för ÅM. Och tyvärr alldeles för vanligt.

#30  Sv: Kvinnan som vapen Escapist
2010-08-23 13:19:51

targash:
Än så länge finns inga bevis för det du påstår, iaf inte som jag sett. Det är lite tidigt att dra slutsatser, särskilt om någon slags sammansvärjning.

Men även om kvinnan faktiskt har gjort en falsk anmälan säger det inget om feminismen i stort, precis som att Wikileaks inte hade misskrediterats om Assange hade varit skyldig. Det är ortfarande helt möjligt att något faktiskt har inträffat.

Den behövliga kritiken mot rättsystemet säger jag inget om, men antydningarna om en feministisk konspiration är tråkiga och distraherar från det riktiga problemet. Aktivarum-bloggarens förståelse av sexuella trakasserier är t.e.x på ren sandlådenivå, och hans upprördhet över att Fi har en egen definition av rasism är förvånande då han själv verkar ha massor av egna definitioner på begrepp som han inte anpassar efter omvärlden.

LohnJennon:
Det blir inte automatiskt en härskarteknik för att jag förlöjligar era påståenden. Om effekten bara blir att era idéer framställs som löjliga eller dåligt underbyggda och ni inte förlorar makt, möjligheter eller anseende i något betydelsefullt sammanhang är det bara ett förlöjligande, inte en härskarteknik.

#31  Escapist targash
2010-08-23 13:33:11

Jag snackar inte om någon sammansvärning, konspiration eller annat.
Bara en person. Inte mycket till sammansvärjning.
Sen behöver hon inte ha gjort en falsk anmälan bara ha en underlig uppfattning om handlingar berörande män och kvinnor ergo feminist.

#32  targash Escapist
2010-08-23 13:55:13

Men du pratar inte riktigt bara om en person om du gör en poäng av hennes tillhörighet till en grupp eller ideologi. Du drar rätt långtgående slutsatser av detta i #25.

Vi vet inte bakgrunden till anmälan. Det är lika fördomsfullt att anta något om den påstått feministiska kvinnans skuld som det var att anta något om Assanges skuld. Det finns dessutom en stor gråskala mellan att en av dem har helt rätt och den andra helt fel.

#33  Sv: targash RasmusS
2010-08-23 13:58:35

Sexism? Att man gör en utredning om ett anmält brott har väl ändå inget med sexism att göra?

#34  Sv: Kaiser 22 RasmusS
2010-08-23 14:00:24

Vad frågar du? Hur kvinnan som ett slagträ i politisk reotorik och krigspropaganda är relevant?

#35  Sv: Kall RasmusS
2010-08-23 14:05:10

Här på feminetik? Eller ute i "verkliga livet"?

Du kan se det i prinicp i varje diskussion/debatt om krigen i mellanöstern som ett försvar för att vi, moralens väktare och världens samvete, ska fortsätta kriga eller starta nya krig. Du själv gör poäng av kvinnornas lidande i din egen tråd om Afghanistan som ett försvar av västernländs truppnärvaro (om jag inte missförtsått dig).

#36  Sv: Escapist 2 RasmusS
2010-08-23 14:08:15

Jag håller med dig men Julian fick tjäna som ett exempel.

#37  RasmusS #35 Kall
2010-08-23 14:13:14

Så vad räknar du mig som?
Smutskastare eller krigshetsare?

#38  #37 Kall
2010-08-23 14:13:41

glömde sucken...

*Suck!*

#39  Sv: Kall RasmusS
2010-08-23 14:19:17

Så produktivt.... vill du leka paranoid, lättstött och ta allt jag skriver personligt så är det helt upp till dig. Det här inlägget var dock personligt riktat till dig angående din lättsötta paranoida attityd (med konstruktiva suckar, som du t o m måste göra ett separat inlägg av) du av någon anledning kör med.

#40  Sv: Kvinnan som vapen Escapist
2010-08-23 14:41:00

Isobel skriver bra om den dåliga kvinnosynen som kommer fram i försvaret av Assange: http://isobelsverkstad.blogspot.com/2010/08/r…

Ett exempel på dålig kvinnosyn: http://blogg.tianmi.info/2010/08/22/skev-manssyn/ — både blogginlägget och kommentarerna.

#41  RasmusS Kall
2010-08-23 15:30:00

En tråd på Diskussion tar upp en artikel om talibanernas behandling av kvinnor, och undanber sig med denna som grund förhandlingar och försoning i Afghanistan-konflikten. http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f…

Jag kommenterar/protesterar mot detta. (Eller jag påpekade bara att de flesta konflikter slutar med förhandlingar, det är inget unikt för det här fallet.)
Och du får det till att det är *jag* som gör poäng av kvinnornas lidande?

Mitt minne sträcker sig mer än 9 år tillbaka i tiden, och jag kan tycka att om det fanns något land där det varit motiverat med en FN-intervention pga åsidosättande av mänskliga rättigheter, så var Afghanistan högt på den listan före 2001.
Men det har ingenting med USA:s invasion att göra.

#42  Sv: Kall RasmusS
2010-08-23 15:56:38

Kall sa:
Och du får det till att det är *jag* som gör poäng av kvinnornas lidande?


Ja, det gör du väl? (Jag skrev också en reservation i fall jag missförstått dig) Och du har en poäng i den poängen men vad är poängen med den här frågan?

#43  #32 #40 Escapist #33 RasmusS targash
2010-08-23 16:23:41

#escapist
Hennes ideologiska läggning har betydelse. Samma sak när en vit snubbe med hakkorstatueringar slår ner en bög mot när en bög slår ner en bög.
När det gäller Isobel så är det ett inlägg med en stor hög skit.
Dissikeras här: http://aktivarum.wordpress.com/2010/08/23/ass…

#RasmusS
Det är sexism när det är fördomar som ligger till grund för agerandet. Hade åklagaren inte betraktat kvinnor som oskyldiga tills motsatsen blivit bevisad och män som skyldiga till motsatsen är bevisad så hade detta inte inträffat. Vi har diskuterat det tidigare. Hela beteende är ingrott i Åklagarmyndigheten och det har jag sagt tidigare. Även RO verkar hålla med mig om det. Sannolika skäl är praxis när det gäller exempelvis sexualbrott. Det har inget med bevisläget att göra utan en markering av vad man tycker om brottet och dess förövare.

#44  RasmusS #42 Kall
2010-08-23 16:49:09

Jag hänger inte med?
Jag är så opolitisk det går att vara så jag har inga dolda motiv om det är det du tror.

#45  Sv: Kall RasmusS
2010-08-23 17:18:55

Kall sa:
Jag är så opolitisk det går att vara så jag har inga dolda motiv om det är det du tror


Jajjemen, jag _vet_ att du är ledaren för Illuminatis och styr välrden mer järnhand!! Skämt åsido ;)

Nej, alltså... hur ska jag formulera det så att vi slipper diskutera person i stället för sak? När du skrev att kvinnorna hade si och så under Talibanernas välde så hade du en poäng i det. Men som jag skrev, jag kanske missförstod den. Jag menar inte att du, personen bakom signaturen Kall, är vare sig smutskastare eller krigshetsare (fan, jag gillar ju dig... ju! så sluta gärna att ta det som personliga attacker. Är det personligt så kommer du att märrka det eftersom jag i så fall säger det, tro mig ;). Inte heller att du försöker plocka poänger för någon dold agenda. Jag menar att argumenten, dem med poäng och även dom poänglösa, om kvinnor, barn och demokrati används av bland andra krigshetsare i krigshetsen. Sen upprepas dom av en del som på allvar tror att det är det "good guys" och även om deras intentioner är goda och välvilliga mot de civila afghanerna så meanr jag att intentionern bakom kriget aldrig varit det. Om det verkar vi vara överens, alltså om intentionerna bakom krigen.

Alltså, det jag kritiserar är upprepandet av krigspropaganda eftersom det innebär att avsändarna till krigspropagandan kan starta krig och/eller fortsätta att kriga. Jag kritiserar hur kvinnor och barn har kommit att bli ett slagträ i kriget mot "terrorismen". Det är det jag kritiserar.

Men för att förtydliga. Givetvis måste man få påpeka hur kvinnorna hade det under talibanernas välde _utan_ att bli kallad för krigshetsare. Jag ser t ex inte hjälporganisationerna som rapporterade om kvinnoförtryck som några krigshetsare. Men om man använder den informationen som ett försvar att bomba dessa kvinnor, deras barn, bröder, fäder... ja familjer... _då_ anser jag att man är en del av krigspropagandan och ger sitt stöd till kriget.

Hoppas jag varit alldeles tydlig nu med att det inte handlar om dig som person :)

#46  Sv: tragash RasmusS
2010-08-23 17:27:26

Aha, ok då tror jag att jag förstår dig lite bättre. Jag är också en motståndare till fällande domar baserat på enbart trovärdighet och inga bevis. Jag har precis som du noterat att det finns en lobbying-grupp som hela tiden driver lagstiftarna till att minska kraven på bevis. Det är tveklöst ett problem för rättsäkerheten. Jag tror dock inte att det är sexism hos främst vårat rättsväsende som ligger bakom, snarare är det personer som Bodström, Ask och deras lierade som ligger bakom sveriges kraftigt försämrade rättsäkerhet. Detta i ett försök att blidka arga feminister som stenhårt krävt fler fällande våldtäktsdomar utan att reflektera över på vems bekostnad.

INte ens där tror jag det är främst sexism som ligger bakom utan snarare en ärlig frustration inför de alldeles för många våldtäkterna i Sverige. Därmed inte sagt att de inte förtjänar kritik. För vad vi ser nu är ett kraftigt dalande förtroende inför rättsväsendet och speciellt när det kommer till våldtäktsmål.

#47  RasmusS #45 Kall
2010-08-23 17:45:01

Ah, jag trodde att du pratade om startinlägget http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f…

#48  RasmusS targash
2010-08-23 17:45:11

Tror knappast att vi har fler våldtäkter än andra motsvarande länder, förmodligen färre om man går enligt gamla definitionen. Frustrationen är tämligen oförklarlig. Särskilt som man inte får ifrågasätta om det finns falskanmälningar, hårdare granskning av anmälningarna skulle minska antalet "våldtäkter" i statistiken .

#49  Sv: Kvinnan som vapen puff
2010-08-23 19:38:24

Trollstav Escapist, Kaiser, Kall, RasmusS

Visa god debattsed. I detta ingår bland annat att visa meddebattörerna respekt.

#50  Sv: Kvinnan som vapen RasmusS
2010-08-23 20:01:27

OT: "Visa god debattsed. I detta ingår bland annat att visa meddebattörerna respekt"

Som i inlägg nr 38 typ då? Jaja, struntsamma, håller väl egentligen med och säger som pizzabagaren i Lady & Lufsen: "du vara chefen, du veta bäst" ;)

#51  RasmusS #46 heffaklumpen
2010-08-23 20:04:31

Visst kan politikerna driva på en sexism, men den strukturella (för att använda gängse uttryckssätt) sexismen inom rättsväsendet är ändå nödvändig för att nå sådana här resultat.

#52  Sv: Kvinnan som vapen puff
2010-08-23 20:06:04

Trollstav RasmusS, om du vill argumentera för varför du har rätt att bete dig illa kan du starta en tråd i "Om webbplatsen".

#53  Sv: Puff RasmusS
2010-08-23 20:39:52

Nej, jag höll ju med. Ser också att jag missade att du nämnde författaren till det inlägg jag pekade på. Sorry för det och sorry för att ha varit en del av en diskussion som tvingat dig att gå in med spöt. Seriöst.

Puff sa:
Iofs har ju personer med mycket att förlora gjort liknande saker förr


Sant, men om han förlorar sitt folkliga stöd lär han även förlora sin frihet inbillar jag mig. Dessutom blir historian så osannolik, den som sprids i pressen alltså. Två kvinnor som inte kände varandra alls kände ändå tillvarnadra så bra att de kunde ta kontakt och snacka om sina påstådda sexuella erfarenheter med Julian och efter det så gick de tillsammans till polisen. För att spä på känslan av konspiration så blir det extra spännande att det är två som anmäler Julian eftersom om det bara hade varit en så hade anmälan förmodligen inte lett någonstans eftersom det tydligen inte finns några bevis. Då är det ju kanon att man kan få fram två anmälningar som kan öka trovärdigheten. Två mot en, du vet. Men egentligen gillar jag inte att spekulera fast.... när det blir så här långsökt så blir det lite för osannolikt i mina ögon.


"Honey traps". Finns dom som begrepp för kvinnor ens?

puff sa:
Det blev väl kanske för mycket på sistone med både Rick Falkvinges barnporruttalanden och Dick Wases åsikter


Ja, PP gjorde bort sig rätt rejält där med personer som Dick Wases och hans pedofildiskussion. Frågan är om det inte är julian som borde skrivit reservationen med tanke på det. Att han tecknar avtal med PP och inte Dick Wase.

#54  Sv: heffaklumpen RasmusS
2010-08-23 20:41:56

Är nödvändiga för att uppnå vad då för resultat? Ursäkta om jag inte hänger med. (Borde kanske lägga mig har inte sovit på snart 36 timmar *lol*)

#55  targash RasmusS
2010-08-23 20:54:24

Alltså, nu går jag från ämnet i min egen tråd men... inte menar du väl att det är tämligen oförklarigt att folk känner en frustration inför det faktum att våldtäkt är så svårbevisat att i förhållandevis få anklagelser leder till fällande domar? Det gäller väl all brottslighet, mord, misshandel osv. I alla fall jag känner mig frustrerad över att uppklarningsgraden är så låg. Jag kanske läser dig fel men jag anar en viss frustration från din sida gällande falskanmälningar, den är väl lika förklarlig eller oförklarlig.

Det kanske stämmer, det kanske är ren sexism som ligger bakom nuvarande våldtäktslagstifning men jag tror personligen att det handlat mer om att plocka politiska poänger från t ex. Bodströms sida än sexism. Om att vinna väljare och feministisk lobbying är stark i Sverige så det kanske inte är helt underligt att han fallar för det. Sen är "stoppa våldtäkterna" en billig politisk poäng, för vem vill inte stoppa dem.

#56  RasmusS targash
2010-08-23 21:50:18

Jag känner ingen frustration över falskanmälningarna.
Däremot är jag då det kommer till min kännedom smått irriterad på polisers och åklagares inkompetens och brist på åtgärder när de begår felaktigheter.
Jag anser att svenskt rättsväsende är ett stort jäkla skämt då objektivitet, rättsäkerhet m.m totalt kastats genom fönstret. Poliser som utreder varandra, politiker som låter fördomar styra, feminister som har orimligt stort inflytande. Acceptans för feministiska kvinnoseparatistiska föreningar vars enda syfte är att få fler kvinnor på höga juridiska poster. osv osv.
Men är inte frustrerad för jag försöker inte göra någonting åt det. Där om något ligger min frustration, att jag inte försöker göra något åt det.


Det kanske stämmer, det kanske är ren sexism som ligger bakom nuvarande våldtäktslagstifning men jag tror personligen att det handlat mer om att plocka politiska poänger från t ex. Bodströms sida än sexism. Om att vinna väljare och feministisk lobbying är stark i Sverige så det kanske inte är helt underligt att han fallar för det. Sen är "stoppa våldtäkterna" en billig politisk poäng, för vem vill inte stoppa dem.

Nja Bodsträm och hans polare Borgström är hyper feminister. Kompletta galenpannor och deras uttalande dryper av sexism och mansförakt. Även Anders Borg är en hyperfeminist och sexist.

#57  targash Escapist
2010-08-23 22:00:02

Mannen som driver Aktivarum-bloggen kommenterar på Tianmi-bloggen och är full av förundran över hans sexism, så förutsättningarna för någon slags vettig dissikering är små. Och mycket riktigt anklagar han andra för att använda Assange-gate för att framhäva sin ideologi, men skäms inte för att bygga en stor antifeministisk poäng på fallet, utan mer fakta än vi andra har.

Det är inget konstigt med att Isobel påpekar att Assange också kan våldta. Hans status och position är inget som talar mot det.

#58  Escapist targash
2010-08-23 22:34:17

Hon insinuerar att han gjort det iaf. Ren smutkastning och skvallertidningsjournalistik. Att du tycker hennes beteende är acceptabelt och Aktivarums inte säger en hel del om din egna sexistiska och skrämmande syn på män och särskilt de du anser har makt.

Aktivarum snubben har mycket på fötterna. Hans inlägg är väl underbyggda. De handlar inte bara om fallen utan om samhället i stort. Han utgår från de kända faktorerna i fallet och diskuterar det radikalfeministiska inflytandet i samhället i stort.
Klart feminister aldrig skulle acceptera hans skriverier. Det skulle ju kräva självreflektion och förmåga till kritiskt tänkande vilket tyvärr är en bristvara inom den feministiska rörelse.

#59  Sv: Kvinnan som vapen puff
2010-08-23 23:32:45

RasmusS sa:

"Honey traps". Finns dom som begrepp för kvinnor ens?

Ett spännande ämne, hur skulle honungen och fällan se ut?

RasmuS sa:

Men egentligen gillar jag inte att spekulera fast.... när det blir så här långsökt så blir det lite för osannolikt i mina ögon.

Jag har egentligen inte tyckt att anklagelserna varit så otroliga, att en person med rejält stort ego som har till jobb att bortse från vad många andra tycker eventuellt kört över någon i eller utanför sängen låter inte så otänkbart.
Till slut kan det slå tillbaka och flera gånger om.

Nu när arbetsgivaren har outat anmälaren http://www.newzglobe.com/sv/artikel/20100823/… så är det iaf lite mindre att spekulera om.
Det går ju att läsa de blogginlägg och andra dokument som länkats på flashback och konstatera att det är en person som inte tolererar vad som helst.
En del av det hon skrivit tycker jag är vettigt. Som att protestera när en arbetskamrat besvarar ens förfrågan om hjälp med sexuella inviter, eller att inte vilja få sitt utseende kommenterat av främlingar.
Men sen var det hämndfantasierna och de egna självhävdelsebehoven...

#60  Sv: Kvinnan som vapen feman
2010-08-24 11:02:20

Den första pressreaktionen var ju hur synd det var att Assange skadat Wikileaks!
Jag tycker att det är lite lärorikt för Assange att på huden få uppleva hur okontrollerbar effekten av offentliggörande är. Fast det har ju rett upp sig för honom och han är ju inte i fokus längre.

Det är inga osanningar som spritts om Assange,
och den nygamla erfarenheten är att ’avslöjandena’ (som mest används till att kasta skit på (radikal)feminism) visar hur rädda män är för att bli uthängda (i pressen?) av falskanklagande kvinnor.
Vilka som är värst för mäns kärleksliv, andra män, pressen eller radikalfeministerna, tycks meningarna vara delade om.

Mobbosfären tycks nu, i detta kärleksdrama mellan bekanta, ha bytt tyckasyndom Wikileaks till hata FeministAnna. Hur Assange har försatt sig i denna situation tycks ingen längre fundera över. Jag delar uppfattningen att: ”hans status och position är inget som talar mot” manligt sexuellt våld från hans sida.

Targash’s bristande förtroende för rättvisan (tex: ”Jag anser att svenskt rättsväsende är ett stort jäkla skämt då objektivitet, rättsäkerhet m.m totalt kastats genom fönstret.”) är nog något han delar med oss radikalfeminister. Om än från andra hållet.

En kvinna ifrågasätts alltså ännu i dag för sin uppfattning att hon utsatts för ett sexuellt övergrepp medan den manliga partens situation är att det kan ha skadat hans företag.
Det krävs en radikalt förändrad norm för vad sexuella övergrepp är, den gamla manliga duger inte längre.
Om kommunicerande sex (i Lois Pineau’s anda) blev det som var norm kanske vi kunde komma tillrätta med förtroendet tom för rättvisan. http://www.kvinnofronten.nu/Nyhetsbrev/samtyc…

#61  Sv: Kvinnan som vapen Farrell
2010-08-24 11:02:26

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#62  Sv: Kvinnan som vapen Farrell
2010-08-24 11:24:48

Feman,
Omvänd bevisbörda m a o.

#63  feman #60 Kall
2010-08-24 11:51:19

Problemet är inte att formulera en lag. Problemet är att tillämpa den när de enda personer som var närvarande säger emot varandra om vad som hände och det inte finns någon annan bevisning.

Lois Pineau har också skrivit om vad hon kallar kommuniserande sexulitet (Communicative Sexuality). Hon beskriver det som en sexualitet som betonar en atmosfär av att känna sig bekväm och kommunicerande, med ett minimum av press, och en pågående ”checkup” av hur partnern mår och känner. En som inte har kommunicerande sex kan ju inte veta säkert om partnern samtycker eller inte.

Om en man inte har kommunicerande sex, betyder det följaktligen att han antingen hänsynslöst struntar i, eller att han inte bryr sig om att ta reda på, om partnern samtycker eller ej.

Om kommunicerande sex blev det som var norm, om det var det som menades med ”normalt” sex, så skulle allt som behövs för att ge kvinnor lagligt skydd mot våldtäkt vara att räkna de två sakerna som tecken på uppsåt (mens rea).

Nåt sånt skulle kanske vara ”rimligt” om vi skulle utgå från kvinnors erfarenheter.

Det här flyttar bara makten till den som har tolkningsföreträdet på "kommunikation". Folk kan fortfarande tiga eller ljuga sig igenom en rättegång.

#64  Sv: Kvinnan som vapen Kall
2010-08-24 11:55:31

En kvinna ifrågasätts alltså ännu i dag för sin uppfattning att hon utsatts för ett sexuellt övergrepp medan den manliga partens situation är att det kan ha skadat hans företag.

Jag vet inte, men det som ifrågasätts är väl att två kvinnor som aldrig träffats förut råkar mötas och börjar diskutera sexuella övergrepp, och bestämmer sig för att gemensamt gå till polisen när de av en ren slump upptäcker att de blivit våldtagna av samma man?

#65  #28 Kaiser LohnJennon
2010-08-24 13:33:26

"Är det i egenskap av man och antifeminist du försöker plocka någon sorts retorisk poäng?"

Nej.

"Min är 24 centimeter. Hu lång är din?"

Jag visste inte att man kunde mäta retoriska poänger men det är väl trevligt om din är 24 cm.

#66  Sv: Kvinnan som vapen undrande
2010-08-24 13:53:52

feman sa:

En kvinna ifrågasätts alltså ännu i dag för sin uppfattning att hon utsatts för ett sexuellt övergrepp medan den manliga partens situation är att det kan ha skadat hans företag.


Vad vill du egentligen ha sagt? Rättsordningen är sådan att den som anklagas för ett brott har rätt att föra sin talan och att ifrågasätta det han anklagas för.
Vad gäller dina föreslagna förändringar så verkar det mest som att du vill ha ett system där den som för fram anklagelser får stå fri från ifrågasättande.

#67  Sv: Kvinnan som vapen Escapist
2010-08-24 14:46:27

feman sa:
Jag tycker att det är lite lärorikt för Assange att på huden få uppleva hur okontrollerbar effekten av offentliggörande är.

Du kan inte jämföra en uthängning av en individ i skvallermedia med något av det Assange eller Wikileaks gör. Assange är misstänkt, inte dömd, och offentliggörandet handlar om rykten, misstänkliggörande och sensationalism, inte de fakta som Wikileaks publierar och lägger stor tid på att kontrollera.

feman sa:
Hur Assange har försatt sig i denna situation tycks ingen längre fundera över. Jag delar uppfattningen att: ”hans status och position är inget som talar mot” manligt sexuellt våld från hans sida.

Det kan tala mot honom, men det kan tala mot kvinnorna också. Som jag ser det är det lika illa att döma Assange för att han är en man med makt som att döma kvinnorna för att de är feminister.

#68  targash Escapist
2010-08-24 14:48:10

Isobel insinuearar inte att Assange är skyldig. Hon påpekar möjligheten att han KAN vara skyldig, vilket förstås är korrekt, men tydligen svårt för vissa att komma ihåg när mer lockande konspirationsteorier om radikalfeminism finns att slåss mot.

#69  Sv: Kvinnan som vapen Farrell
2010-08-24 14:56:37

"Isobel insinuearar inte att Assange är skyldig. Hon påpekar möjligheten att han KAN vara skyldig, vilket förstås är korrekt, men tydligen svårt för vissa att komma ihåg när mer lockande konspirationsteorier om radikalfeminism finns att slåss mot."

Sure, först långa haranger om den onda mannen (sexism) sedan en liten brasklapp om att" han kan ju vara oskyldig"

Snacka om att förgifta brunnen rejält för att sedan påstå att "vattnet kan vara friskt".

Själva essensen i backlashen rakt framför dina ögon men du vägrar att se detta!?

#70  Farrell Escapist
2010-08-24 15:09:05

Assange har anmälts och måste prövas för att möjligheten finns att han är skyldig. Det är en annan sak att han ska anses vara oskyldig till motatsen bevisats.

Anser du själv att det inte finns någon möjlighet alls att Assange är skyldig? I så fall kanske du borde kontakta åklagaren med den fakta du baserar hans oskuld på.

#71  Escapist targash
2010-08-24 15:48:05

Trots att anklagelsen om våldtäkt släppts så försöker hon insinuera att han kan vara skyldig eftersom han är en man med makt och alla vet ju hur män med makt är.

Inte ens åklagaren försöker med våldtäkt, för sjutton de har ingen aning vad de ska åtala honom med. Ena stunden sexuellt ofredande andra bara ofredande. Först bara en anmälan sen helt plötsligt två. Åklagarmyndigheten verkar ha NOLL på fötterna i detta ärende.

Den mest sexistiske och radikalfeministiske mannen vi har i Sverige Claes Borgström ska vara de påstådda offrens målsägarbiträde.
En radikalfeminist får hjälp av en ännu mer extrem radikalfeminist. Bara i Sverige.

#72  Sv: Kvinnan som vapen feman
2010-08-24 16:01:24

#67
Ack,
Escapist vart tog yttrandefriheten vägen? Vissa gränser för vissa vill du visst ha? Att en anmälan lämnats och att rättsväsendet agerat är väl sant? Det borde väl vara fritt att meddela en intresserad allmänhet? Även om en och annan tjänar en slant på det. Även Wikileaks omsätter väl slantar?
Din sista mening håller jag helt med om. Men inte att ”det kan tala mot kvinnorna också”.

#73  RasmusS #54 heffaklumpen
2010-08-24 21:25:22

I första hand tänkte jag på det du skrev om i #46, men samma gäller även när män som döms hårdare för samma brott eller som i länken nedan.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?pro…

#74  targash Escapist
2010-08-24 23:46:42

Har du läst någon förundersökning vi andra inte har läst? Har du pratat med någon inblandad vi inte har pratat med?

Nej, trodde inte det.

#75  Sv: Kvinnan som vapen Escapist
2010-08-24 23:55:53

feman sa:
Ack,
Escapist vart tog yttrandefriheten vägen? Vissa gränser för vissa vill du visst ha? Att en anmälan lämnats och att rättsväsendet agerat är väl sant? Det borde väl vara fritt att meddela en intresserad allmänhet? Även om en och annan tjänar en slant på det. Även Wikileaks omsätter väl slantar?

Om Assange visar sig vara oskyldig, kommer kvinnorna hängas ut på samma sätt? Jag tror inte det. Nyhetsvärdet finns där, men det finns även aktuella känsliga händelser som åklagaren och media kunde ha tagit hänsyn till. Det är lite som att hänga ut en misstänkt partieldare några veckor före valet. Det blir väldigt fel om det blir en friande dom, men valresultatet kommer ändå påverkas. Samtidigt tror jag knappast att de flesta åklagare hör till Assanges ideologiska vänner, så det är kanske för mycket begärt.

Wikileaks är en idell organisation. Inte ens Assange får betalt för sitt jobb för dem.

feman sa:
Din sista mening håller jag helt med om. Men inte att ”det kan tala mot kvinnorna också”.

Det är klart att det kan tala mot kvinnorna att Assange är känd, så länge vi bara spekulerar. Det förekommer falska anmälningar, även om de är få. Innan vi vet kan vi lika lite göra antaganden om Assanges skuld som kvinnornas oskuld.

#76  Sv: Kvinnan som vapen feman
2010-08-25 09:33:31

Så du tycker yttrandefriheten drabbar Assange så illa att den borde begränsas för ’skandalpressen’?
Är det inte själva idén med yttrandefrihet och offentlighet att den inte tar någon hänsyn till skadan utan bara till den skada samhället i framtiden möjligen kan komma att lida av en begränsning?
Det är väl OK att anmäla/skriva om en partiledare (läs Littorin) för en liknande handling även om val är på G? Det kan ju inte bara den andra trådens ämne som är ’heligt’.
Snälla Escapist, din omsorg om Assange är en rörande manlig lojalitet, förefaller det mig.
Att Anna redan är mer utsatt (inte kvar på jobbet ens) än Assange är ju uppenbart.
Och det trots att bara en anmälan gjorts och sedan broderats ut i yttrandefrihetens namn.
Kvinnor som vapen – jo jag tackar!

#77  Escapist targash
2010-08-25 09:56:56

Jag försöker iaf inte insinuera att folk är våldtäktsmän för att de har makt.
Tillskillnad från andra.
Han kan ha gjort något som tjejerna inte gillade men eftersom det inte kommit några uttalanden från åklagaren om brott så verkar det han gjort inte vara brottsligt.

#78  Sv: Kvinnan som vapen Farrell
2010-08-25 10:03:33

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#79  feman Escapist
2010-08-25 11:19:57

Men folk fungerar inte helt rationellt här. Assange är bara misstänkt och inte dömd, men för vissa räcker det för att han ska vara märkt för alltid oavsett vad som händer. Ingen rök utan eld, typ. Det kommer obehagligt nära Beatrice Asks gredelina kuvert och blir ett skampålestraff.

Om anmälan släpps finns det ett nyhetsvärde i hur två personer försökt komma åt Assange, en känd profil för en känd organisation, med falska anklagelser, så varför inte hänga ut kvinnorna? Jag är inte för det, men ditt resonemang kan ju appliceras på dem också.

Jag är inte lojal till Assange, jag är lojal till idén bakom Wikileaks. Till skillnad från de flesta här antar jag inget om hans skuld eller oskuld.

#80  targash Escapist
2010-08-25 11:33:28

Isobel har inte insinuerat något genom att påpeka att han KAN ha gjort det, oavsett vad hans fans och vad antifeminister med väldigt höga trösklar för vad våldtäkt är tror. Det är väldigt lockande att tro att Assange är utsatt för en konspiration från något håll, men de som inte ser fler möjligheter än så är naiva.

Assange är fortfarande inte friad från alla misstankar. Målet pågår fortfarande.

#81  Escapist targash
2010-08-25 11:40:07

[Citatvisning har stängts av då det här inlägget innehåller formateringsfel.]


[citat]
Därför blev jag trots min förfäran inte så förvånad av anklagelserna mot Assange. -> Jag känner honom inte, men män med makt väljer ibland att utöva den också fysiskt, också sexuellt. ingenting som säger att han inte också skulle kunna vara våldtäktsman.

#82  Farrell Escapist
2010-08-25 11:42:04

Du får det att låta som om Anna är den anmälda här. Det är en sak att inte utgå från att Assange är skyldig förrän han är dömd, och en helt annan sak att behandla Anna som en lögnerska med en feministisk agenda att kriminalisera sprut på magen (vilket så vitt jag sett verkar vara en bloggskröna som upprörda antifeminister spunnit till en stor halmgumma). Du vinner ingen förståelse på att kräva hårdare behandling av kvinnor som anmäler våldtäkt. Du görr den här viktiga frågan om både rättssäkerhet och en lösning på det svåra problemet med sexuellt våld till någon slags onödigt könskrig.

#83  Escapist targash
2010-08-25 11:43:17

Det är väldigt lockande att tro att Assange är utsatt för en konspiration från något håll, men de som inte ser fler möjligheter än så är naiva.

Jag tror inte på någon konspiration och det har jag skrivit.

Isobel sa:

Därför blev jag trots min förfäran inte så förvånad av anklagelserna mot Assange. Jag känner honom inte, men män med makt väljer ibland att utöva den också fysiskt, också sexuellt. Bara för att jag sympatiserar med Assanges politiska gärning finns det ingenting som säger att han inte också skulle kunna vara våldtäktsman.

I rest my case.

#84  targash Escapist
2010-08-25 11:50:10

"ingenting som säger att han inte också skulle kunna vara våldtäktsman."

Om du är emot det här måste du tycka att det finns något som säger att Assange inte kan tänkas vara en våldtäktsman. Vad är det isf?

Du verkar tycka att alla kvinnor potentiellt kan ljuga om våldtäkt, så jag förstår inte varför du har så svårt med det här.

#85  Sv: Kvinnan som vapen Farrell
2010-08-25 11:52:33

Du missförstår mig Escapist, poängen är att när man kallar allt för våldtäkt så tar man bort effekten av ordets innebörd då våldtäkt nu kan vara allt från ta någon på penisen eller brösten. Det gör att de grova våldtäktsoffrena får svårt att anmäla då hela svenska folket vet hur lätt det är under rådande lagstiftning att anklaga en man för sexuellt utnyttjande. Själva tanken är god men den drabbar i slutändan offret och kan, kanske som i detta fall med Assange, sätta käppar i hjulet för oskyldiga människor och skada samhället i stort (sociala kapitalet).

Det är inte hårdare behandling av kvinnor som jag kräver utan säkrare bedömning och hårdare granskning av FAKTA.

Vi har ju i Assange-gate sett att vi antingen har klantiga åklagare eller förfärliga lagar eller praxis. Hela världen är stum inför detta svenska system där man först blir efterlyst för våldtäkt för att sedermera nästan direkt konstatera att inget kan brott kan tillskrivas Assange. Det är där faran ligger.

#86  Sv: Kvinnan som vapen Escapist
2010-08-25 11:53:22

targash sa:
Jag tror inte på någon konspiration och det har jag skrivit.

Du har skrivit andra saker som antyder att det finns en feministisk agenda bakom anmälan också. Det verkar lite konspiratoriskt.

Isobel sa:
...det [finns]...ingenting som säger att han inte också skulle kunna vara våldtäktsman.

Vad tycker du finns som säger att Assange inte ens kan tänkas vara skyldig?

#87  Sv: Kvinnan som vapen Farrell
2010-08-25 11:56:06

Escapist,

Det finns inget som säger att det inte var du som dödade Palme eller förliste Estonia, trots allt tillhör du en rörelse som har Solana på väggarna.

Du förstår min poäng hoppas jag.

Polisen och åklagare måste arbeta med hypotesen att alla kan vara skyldiga/oskyldiga men tydligen så är vissa djur mer anklagansvärda än andra ;-)

#88  Sv: Kvinnan som vapen feman
2010-08-25 12:04:29

#79
Escapist,
”Till skillnad från de flesta här antar jag inget om hans skuld eller oskuld.” skriver du och det har jag inga invändningar emot.
Men du tycks också veta att ”… två personer försökt komma åt Assange…”?

Tja, en del andra här tråden försöker ju också ”komma åt”, och ofta mer än ’bara’ radikalfeminism. (#56 el #71 tex) ;/

#89  Farrell Escapist
2010-08-25 12:07:11

Att ta någon på brösten döms inte som våldtäkt så vitt jag vet. Du har kanske något rättsfall som visar att jag har fel? Om inte kanske du ska sluta med överdrifter.

Jag tycker också det är problematiskt att någon kan dömas utan bevis. Men det är också problematiskt att många våldtäkter inte lämnar några bevis och att därför många våldtäktsmän går fria. Jag vill inte ställa de problemen mot varandra.

Åklagarna är JO-anmälda. Huruvida de har gjort fel återstår att se, men så vitt jag sett har de stöd i lagen att yttra sig och om du ska anklaga någon är det isf media.

Assange är fortfarande misstänkt för brott. Det återstår att se vad som händer med honom.

#90  Sv: Kvinnan som vapen undrande
2010-08-25 12:12:19

Escapist sa:

Jag tycker också det är problematiskt att någon kan dömas utan bevis. Men det är också problematiskt att många våldtäkter inte lämnar några bevis och att därför många våldtäktsmän går fria. Jag vill inte ställa de problemen mot varandra.

Har du några förslag på hur man ska lösa det andra, för få fällningar utan att inkräkta på det andra?
Jag har personligen börjat sprida budskapet, rörande fyllesex 'låt bli att ha sex med någon som är för full för att säga ja, det är bäst för alla'. Det rör ju visserligen inte våldtäktsdomar, men det tar bort en hel del ur gråzonen.

#91  feman Escapist
2010-08-25 12:13:38

feman sa:
”Till skillnad från de flesta här antar jag inget om hans skuld eller oskuld.” skriver du och det har jag inga invändningar emot.
Men du tycks också veta att ”… två personer försökt komma åt Assange…”?

Du citerar ohederligt. Jag skrev att *om anmälan läggs ner* så är det rimligt att anta att Assange är oskyldig. Då får vi också rimligtvis omvärdera anmälan och varför de två kvinnorna gjorde den.

Jag tycker att det är tråkigt att du tycks elda på antifeministerna från andra hållet genom att dina åsikter om uthängande enbart gäller Assange, men inte kvinnorna om han visar sig vara oskyldig.

#92  Sv: Kvinnan som vapen undrande
2010-08-25 12:14:35

Feman kan inte du ta och kosta på dig att beskriva vilken rättsordning du vill ha rörande våldtäktslagstiftning. Speciellt när målsägandes version ifrågasätts. Ska den anklagade ha rätt att få påpeka tvetydigheter och motsägelser i målsägandes anklagelse?

#93  Sv: Kvinnan som vapen Escapist
2010-08-25 12:18:12

Farrell sa:
Det finns inget som säger att det inte var du som dödade Palme eller förliste Estonia, trots allt tillhör du en rörelse som har Solana på väggarna.

Du förstår min poäng hoppas jag.

Nej, jag förstår inte. Det är inte en så generell anklagan som jag eller Isobel gör, utan vi påpekar att det blinda antagandet om Assanges oskuld är orimligt.

Du svarar dessutom inte på min fråga. Vad är det som säger att Assange inte ens kan tänkas ha gjort något?

Farrell sa:
Polisen och åklagare måste arbeta med hypotesen att alla kan vara skyldiga/oskyldiga men tydligen så är vissa djur mer anklagansvärda än andra ;-)

Om det är någon som står över någon är det Assange, i era ögon. Ni verkar ha friat honom på förhand.

#94  Sv: Kvinnan som vapen undrande
2010-08-25 12:21:39

Farrell sa:

Polisen och åklagare måste arbeta med hypotesen att alla kan vara skyldiga/oskyldiga men tydligen så är vissa djur mer anklagansvärda än andra ;-)

Åklagaren är skyldig skattebetalarna att bara driva fall som har någon form av rimlighet att leda till en fällande dom.
Polisen är skyldig att utreda så allsidigt som möjligt.

#95  Sv: Kvinnan som vapen Farrell
2010-08-25 12:22:52

http://www.sydsvenskan.se/danmark/article1172…

Det är sjukt att sätta kvinnor vs rättssäkerhet enligt mitt sätt att se på det och tydligen håller resten av världen med mig.

Det är inga överdrifter som jag kommer med och som i Assange-fallet så handlar det ju om att vi har faktiska bevis på att det räcker med väldigt lite för att en jourhavande åklagare skall ta kvinnor på orden. Du ser inte träden för skogen är i vägen Escapist.

#96  Sv: Kvinnan som vapen Farrell
2010-08-25 12:24:40

Undrande,

"Åklagaren är skyldig skattebetalarna att bara driva fall som har någon form av rimlighet att leda till en fällande dom.
Polisen är skyldig att utreda så allsidigt som möjligt."

Dessutom.

#97  Sv: Kvinnan som vapen Escapist
2010-08-25 12:37:05

undrande sa:
Har du några förslag på hur man ska lösa det andra, för få fällningar utan att inkräkta på det andra?

Jag är inte insatt, så tyvärr. Det är nog bäst rättsväsendet och insatta organisationer löser det.

undrande sa:
Jag har personligen börjat sprida budskapet, rörande fyllesex 'låt bli att ha sex med någon som är för full för att säga ja, det är bäst för alla'. Det rör ju visserligen inte våldtäktsdomar, men det tar bort en hel del ur gråzonen.

Det är en bra början, även om jag inte förstår varför någon skulle ha sex med en person som nästan är medvetslös och varför de skulle behöva bli tillsagda att det är en dålig idé.

#98  Farrell Escapist
2010-08-25 12:45:37

Att Assange är våldtäktsman eller att kvinnorna försöker sätta dit honom för något han inte alls gjort är inte de enda två alternativen här. Kvinnorna kan mycket väl anse sig ha blivit utsatta för något som sedan inte definieras som något olagligt. Såvida inte du vet mer än vad jag gör finns det ingen anledning att anta något, såvida du inte gör det du anklagar kvinnorna för och har en agenda som går före allt annat.

Att det existerar fall av falska anmälningar som leder till att oskyldiga döms är förstås ett stort problem, för de oskyldiga men också för alla faktiskt våldtagna kvinnor som misstänkliggörs med anekdoter som den du postade. Du vill offra våldtagna kvinnor för att höja rättssäkerheten, vilket jag ser som lika dåligt som det omvända.

#99  Farrell Escapist
2010-08-25 12:48:37

Om polisen har som uppgift att utreda så allsidigt som möjligt borde de också utreda möjligheten att Assange faktiskt har gjort något. Det är precis vad Isobel påpekar är en möjlighet, men det tycks ju vara svårt för många här inne att se alla sådana möjligheter.

#100  Sv: Kvinnan som vapen Farrell
2010-08-25 12:54:52

Escapist,

"Du vill offra våldtagna kvinnor för att höja rättssäkerheten, vilket jag ser som lika dåligt som det omvända."

I begreppet rättsäkerhet ingår faktisk SAMTLIGA, att då som du påföra skuld och skam för att jag vill negligera brottsoffren är ju totalt uppåt väggarna, men som vanligt när det handlar om kvinnor så ska de ha en alldeles egen fåra i den juridiska distinktionen. Ta bort allt vad kön heter från denna diskussion så blir jag nöjd.

Alla vinner på rä'ttssäkerhet s a s och tyvärr så innebär detta att några klarar sig undan "rättvisan" men de flesta sansade är ju medvetna om den gamla devisen som ännu till dags dato är rådande:
Hellre fria än fälla.

Kanske har den något att göra med världens förvåning över våran praktig beträffande juridik, nu har vi hellre fälla än fria, vilket gäller både Assange och Anna.

#101  Sv: Kvinnan som vapen undrande
2010-08-25 12:55:43

Escapist sa:

Det är en bra början, även om jag inte förstår varför någon skulle ha sex med en person som nästan är medvetslös och varför de skulle behöva bli tillsagda att det är en dålig idé.

Vi har väl redan haft diskussionen kring vad som är en dålig idé och vad som är direkt olagligt.

#102  Sv: Kvinnan som vapen feman
2010-08-25 13:55:15

Escapist:
”Du citerar ohederligt.” skriver du i #91, här hela stycket:
Escapist sa:
Om anmälan släpps finns det ett nyhetsvärde i hur två personer försökt komma åt Assange, en känd profil för en känd organisation, med falska anklagelser, så varför inte hänga ut kvinnorna? Jag är inte för det, men ditt resonemang kan ju appliceras på dem också.
Vilket resonemang du hänvisar till är oklart för mig.
Jag tycker det verkar som åtminstone den ena av anmälarna redan är uthängd och Assange & Wikileaks är äreräddade eftersom radikalfeminister inom rättsväsendet och Broderskapsrörelsen tom i din text påstås ”försökt komma åt Assange”.
Jag har inte föreslagit någon till ’uthängning’ men konstaterar att yttrandefriheten ger effekter och nu verkar det ju som ditt Wikileaks efter den första ’press-chocken’ fått ökat förtroende och Assange lite manligare framtoning.
Och feminismen har fått sig en ’känga’. Så affären rullar på i gamla patriarkala hjulspår.

En ’släppt’ anmälan tyder på att åklagaren ser svårigheter att nå en fällande dom; det är väl det det betyder. Vi är väl en och annan som fått beskedet ’spaningsuppslag saknas, anmälan nedlagd’ redan när vi utsatts för enklare brott än sexuella övergrepp.
Bevisläget i mål av den typ som anmälan mot Assange avser är besvärligt och en hel del anmälningar läggs ner på tekniska grunder.
Vad man sedan kan tycka om Wikileaks’ frontfigur eller Anna N. blir en privatsak som står en fritt att tycka om i yttrandefrihetens och lösnumrens värld. Vilka begränsningar denna kan ha utan att demokratin går under vi trätt om i andra trådar, så jag lämnar det här.

#103  Sv: undrande #92 feman
2010-08-25 13:56:27

undrande:
Min tanke om ’lagordningen’ kring sexuella övergrepp (och lagändringen som är på gång) ligger nära Kvinnofrontens. En läsvärd länk: http://www.kvinnofronten.nu/Nyhetsbrev/samtyc…

#104  Sv: Kvinnan som vapen undrande
2010-08-25 14:10:47

feman sa:

Min tanke om ’lagordningen’ kring sexuella övergrepp (och lagändringen som är på gång) ligger nära Kvinnofrontens. En läsvärd länk:

Det där svarar inte på frågan. Får eller får inte målsägandes version utsättas för ifrågasättande? Förövrigt har jag inte talat om 'lagordning'. Jag har talat om 'rättsordning'.

#105  Sv: Kvinnan som vapen Escapist
2010-08-25 15:58:51

feman sa:
Jag tycker det verkar som åtminstone den ena av anmälarna redan är uthängd och Assange & Wikileaks är äreräddade eftersom radikalfeminister inom rättsväsendet och Broderskapsrörelsen tom i din text påstås ”försökt komma åt Assange”.

Är du för eller emot att folk hängs ut? Varför skulle det bara gälla Assange och inte kvinnorna? Om Assange är oskyldig är det hårt för honom, likadant som om kvinnan får rätt.

Vad antifeminister och Broderskapsrörelsen tycker om Wikileaks har inget med det här att göra. En dom mot Assange säger inget om Wikileaks.

Jag tycker att det är tråkigt att du antar oskuld för kvinnorna men inte för Assange, eller skuld för Assange men inte vill tänka tanken att kvinnorna kan vara skyldiga för något.

feman sa:
Och feminismen har fått sig en ’känga’. Så affären rullar på i gamla patriarkala hjulspår.

Det återstår att se vad som har hänt och om kritikerna har något alls att komma med. Om det är sant att Assange anmälts för att ha kommit på någon under frivilligt sex kan jag hålla med om att gränserna för vad som anses vara ett sexbrott är lite väl strikta.

Men utöver det kommer antifeminister alltid leta saker att anklaga feminismen för. Jag vägrar låta dem definiera frågan eller att vissa tankar blir förbjudna för att de också tänker dem.

feman sa:
En ’släppt’ anmälan tyder på att åklagaren ser svårigheter att nå en fällande dom; det är väl det det betyder. Vi är väl en och annan som fått beskedet ’spaningsuppslag saknas, anmälan nedlagd’ redan när vi utsatts för enklare brott än sexuella övergrepp.

Absolut, det är en möjlighet och förmodligen en trolig sådan. Men en annan möjlighet är att det inte finns något att spana på för att inget brottsligt har hänt. Varför kvinnorna ändå anmält Assange kan då bero på misstag eller något annat. Vi vet inte och därför tycker jag att det är lika dumt att anta Assanges skuld eller oskuld som kvinnornas.

#106  Sv: Escapist RasmusS
2010-08-25 16:16:56

Escapist sa:
Men utöver det kommer antifeminister alltid leta saker att anklaga feminismen för. Jag vägrar låta dem definiera frågan eller att vissa tankar blir förbjudna för att de också tänker dem


Applåd!

#107  Sv: femman RasmusS
2010-08-25 16:34:39

femman sa:
Det är inga osanningar som spritts om Assange,
och den nygamla erfarenheten är att ’avslöjandena’ visar hur rädda män är för att bli uthängda av falskanklagande kvinnor


Jag tror de knappt bryr sig om vem som är avsändaren till anklagelsen i förhållande till hur mycket de bryr sig om att som oskyldig bli anklagad för att vara våldtäktsman. Att det är en kvinna eller man som gör en falsk anmälan om våldtäkt spelar nog mindre roll än anmälan i sig.

Det räcker ju med en anmälan, till och med en avskriven anmälan, för att du ska se Julian som skyldig (missförstår jag?) eller i alla fall misstänkt vilket i praktiken betyder att du aldrig kommer att fria honom helt från skuld. Du är inte ensam om det synsättet. Det finns en grupp, främst bestående av människor som kallar sig feminister (vad för sort vet jag inte) som menar just det. Dvs att ett frikännande från våldtäkt inte är samma sak som att man är oskyldig. Och även om det är sant i sig så sår denna grupp en misstanke mot alla oskyldigt anklagade män, för att de anklagade är män. Det betyder att om man som oskyldig man anmäls för våldtäkt så kommer man att ses som våldtäktsman eller i alla fall förmodad våldtäktsman för resten av sitt liv.

Har du förresten någonsin frågat dig varför oskyldiga män skulle vara rädda för att bli uthängda som våldtäktsmän på falksa grunder? Har du och har du kommit fram till något svar?

Ska vi avfärda deras rädsla som lite larvig, som något vi inte behöver ta på allvar? Varför i så fall?

#108  RasmusS Escapist
2010-08-25 21:21:16

Innan du applåderar för mycket för mig så vill jag säga att anmälarnas bakgrund visst har betydelse. De är inte bara kvinnor, utan feminister. Radikalfeminister till och med! Om du tycker att Assange döms utan grund får jag säga detsamma om de här kvinnorna. De döms ut som lögnerskor med en agenda av rätt många. Inte av dig, men läs bloggarna som länkats här. De är två spelpjäser i den feministiska statskupp som vissa tycker sig se , och det är lika sorgligt som att se alla män som våldtäktsmän.

Det KAN vara så att det är en medveten falsk anmälan, ja. Det inträffar faktiskt, även om det är ovanligt. Men det kan också vara så att Assange gjort något som kvinnorna uppfattat som ofredande, och då bör det prövas som vanligt. Ingen här vet något som gör någon annan slutsats rimlig just nu.

Jag tycker inte man ska avfärda mäns tveksamhet generellt. Jag tror inte det finns en allmän vilja att komma undan med våldtäkt, även om vissa uppenbarligen har en mycket tveksam syn på kvinnor sex (personen bakom Tianmi-bloggen, t.ex.). Men jag har slutat räkna alla kvinnliga vänner och bekanta som råkat ut för övergrepp och våldtäkter. Få av dem har orkat eller vågat anmäla, och färre har fått rätt. Felaktigt dömda manliga vänner har jag inga av däremot. Jag menar inte att de inte finns och jag vill väga folks rädslor mot varandra, men jag har erfarenheter som gör att jag ser saken på ett annat sätt och ser olika behov. Och mina erfarenheter av skadade vänners trauman är inte så mycket jämfört med deras egna erfarenheter. Därför tycker jag att alla som talar för rättssäkerheten här borde se den ur båda perspektiv, men tyvärr verkar det lätt bli ensidigt.

#109  Escapist targash
2010-08-25 21:55:18

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#110  Escapist RasmusS
2010-08-25 22:03:20

Escapist sa:
anmälarnas bakgrund visst har betydelse. De är inte bara kvinnor, utan feminister. Radikalfeminister till och med!


??

På riktigt? Säger du det så är det säkert så men med risk för att låta misstänksam, kan man läsa sig till det någonstans mer än som antifemineistiska anklagelser?

Personligen dömer jag inte ut kvinnorna som lögnare. Däremot är hela historien som den är pressenterad av nyhetsmedia bortom all trovärdighet IMHO. Men visst har du rätt, många tvilar på anklagelserna och en del går så långt att de kallar dem för lögnare.Förmodligen för att en del ebstä,t sig och nu får kvinnorna klä skott för en av allt att döma väldigt oprofessionelll jouråklagare. och ett Åklagarämbete som valt att offentliggöra anklagelsen alldeles för tidigt.

Escapist sa:
Det KAN vara så att det är en medveten falsk anmälan, ja. Det inträffar faktiskt, även om det är ovanligt


Säger inte emot men finns det någon sådan undersökning, i Sverige, som behandlar falskanklagelser? Inte bara dom som dömts för falskanklagelsem en grundlig undersökning alltså. Om den finns har jag missat den.

Escapist sa:
Men det kan också vara så att Assange gjort något som kvinnorna uppfattat som ofredande, och då bör det prövas som vanligt


Självklart!

Escapist sa:
Felaktigt dömda manliga vänner har jag inga av däremot


Har du några rättmätigt dömda, eller hur man ska säga det, manliga vänner som dömts för våldtäkt som erkänt våldtäkt inför dig?

Våra erfarenheter verkar vara ungefär det samma så när som på att jag stött på erkända falskanklagelser, en våldtäkt och två misshandelsfall. De personer som råkat ut för våldtäkt som jag känner litar jag helt enkelt på, säger de så så har jag ingen anleding att misstro dem. Men mina vänners tragedier har inget med svensk lagstiftning att göra. Den har att göra med att det finns dom som tar sig rätten att bestämma över andra människor. Och jag är rätt övertygad att ingen av dem vill se en lagstifning som innebär att de män de älskar ska kunna fällas trots att de är oskyldiga.

Jag ser rättsäkerhet ur bådas perspektiv, försöker i alla fall. Men jag ser också en lika stor rättsosäkerhet för en man som friats från våldtäktsanklagelsen men inte från allmänhetens misstänksamhet. Vill han ha uppr'ttelse måste han vinna i domstol där den som anklagat falskt döms. Eftersom det är precis lika svårbevisat, eller kanske till och med ännu svårare, som våldtäkt så friar man hellre än fäller.För att inte tala om straffsatserna för falskanmälan, de borde stå i paritet med brottet som anmäls.

Rättsäkerhet innebär inte att döma hellre än att fria. Rätssäkerhet innebär att fria hellre än att döma. Jag är mot fällande domar som bara bygger på vem som kan ge mest trovärdig beskriving av det som skett. För ett sådant system slår definitivt mot de verkliga offren eftersom det är i såna system som smutskastning/misstänkliggörande ofta blir en del charaden i domstolarna. Det blir en naturlig del av rättsprocessen.


Jag applåderade ditt ställningstagande, inte bara applåderade det, jag respekterar det. Vem som är anmälaren bakom anklagelserna mot Julian har inget att göra med min applåd av ditt ställningstagande. Tyckte bara det var välformulerat och bra.

#111  Sv: Kvinnan som vapen targash
2010-08-25 22:42:52

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#112  Sv: Kvinnan som vapen heffaklumpen
2010-08-25 23:45:56

Eftersom Assange nu med åklagarmyndighetens hjäp dragits i smutsen i världens media så hoppas jag att man är lika öppen med resten av förundersökningen så att övriga inblandade och deras ageranden också synas, inte minst de inom rättsväsendet. Kan man bekräfta vem som är misstänkt så måste man ju också kunna bekräfta vilka anmälarna är och vad anmälan bestod i.
T.ex. kunde man ju också lägga upp en lista på vilka som haft tillgång till den information som kommit ut i kvällstidningarna, det borde inte vara något problem m.a.p. meddelarfriheten.

#113  Sv: Kvinnan som vapen Escapist
2010-08-26 02:48:26

targash sa:
Rättsäkerhet är inte att offret får upprättelse. Rättsäkerhet är att den anklagade får en korrekt rättegång med opartiska nämndemän och domare. Och innan dess att uppenbart felaktiga anklagelser inte görs osv.

Rättssäkerhet är inte begränsat till oskyldigas friande, utan innefattar skyldigas dömande och deras offers beskydd också. Ett land där någon begår brott mot dig men som systemet inte dömer är inte rättssäkert, lika lite som ett land som dömer oskyldiga.

targash sa:
Och den mängden våldtagna kompisar som feminister verkar ha känns otroligt orimligt. Alla feminister som skriver här verkar ha fler än en som har blivit våldtagen. Om inte alla är kompis med samma personer så blir det ganska många våldtäkter vilket i sig är orimligt. Sen att inte anmäla våldtäkter är ju detsamma som att man inte bryr sig om andra kvinnor vilka då riskerar att bli våldtagna av samma man.

"Samma personer" får det att låta som de som utsats för våldtäkt och sexuella övergrepp bara är en handfull personer i Sverige. Så är det inte tyvärr. Det är vanligare än du tror. En alternativ förklaring är att med din inställning kanske kvinnor undviker att berätta för dig om sina erfarenheter.

#114  Sv: Kvinnan som vapen targash
2010-08-26 11:06:42


Ett land där någon begår brott mot dig men som systemet inte dömer är inte rättssäkert, lika lite som ett land som dömer oskyldiga.

Jag anser att att risken att dömma oskyldiga är viktigare än risken att frige skyldiga.


"Samma personer" får det att låta som de som utsats för våldtäkt och sexuella övergrepp bara är en handfull personer i Sverige. Så är det inte tyvärr. Det är vanligare än du tror.

Vanligare än jag tror? Jag utgår från forskning inte anekdoter. Jag hävdar att hela resonemanget är absurt. Särskilt nu för tiden när definition av våldtäkt är så diffus att du kan bli anklagad för det för att du stannar för länge i en lägenhet som i fallet med Assange.


En alternativ förklaring är att med din inställning kanske kvinnor undviker att berätta för dig om sina erfarenheter.

Min inställning till kvinnor? Anklaga inte mig för saker om du inte kan backa upp det.

#115  Sv: Kvinnan som vapen FumikoFem
2010-08-26 11:37:42

targash #48:
"Tror knappast att vi har fler våldtäkter än andra motsvarande länder, förmodligen färre om man går enligt gamla definitionen. Frustrationen är tämligen oförklarlig. Särskilt som man inte får ifrågasätta om det finns falskanmälningar, hårdare granskning av anmälningarna skulle minska antalet "våldtäkter" i statistiken ."

Äh, det handlar alltid om samma sak - anti-feminister och deras försvarare som bygger på sin retorik och resonemang som har att göra med myt-skapande, förvridningar av fakta och lögner som framställs som "fakta" och det gamla vanliga skitkastandet mot radikalfeminister. Det räcker med att se vad diverse anti-feminister skriver om sexualiserat våld där dom slänger ur sig saker som "hysteri" om det vi feminister talar om sexualiserat våld och sedan kommer dom med påstående av typen: "vi får inte tala om falskanmälningar!", som du nu gör.

Sedan ser en samma saker - dom talar jämt och ständigt om "falskanmälningar är många", baserat på tyckande och myter, och ungefär inget om dom stora problem som har att göra med våldtäkt - att så få fall går till rätten, att så få anmälningar leder till åtal och att väldigt få anmäls. Erfarenheter från våldtäktsoffer avfärdas också i och med att dom ifrågasätts och skuldbeläggs.
Och har en läst senaste tidens blogginlägg om allt det som hänt så ser en diskussioner om integritet och rättssäkerhet, men absolut inget som har att göra med det när det handlar om kvinnans kroppsliga integritet och rättssäkerhet, som vanligt alltså.

#116  Targash KarinL
2010-08-26 11:56:00

Escapist skrev inte din inställning till kvinnor, han skrev din inställning. Även jag reagerade. Menar du att feminister ljuger/överdriver? Att kvinnorna som påstår att de blivit våldtagna ljuger/överdriver? Med det mörkertal som finns, och när du själv skriver att kvinnor inte alltid anmäler, ja då utgår du inte från forskning, du utgår ifrån dina egna antaganden. Och DEN synen kan få kvinnor som inte vågar anmäla att backa.

#117  Sv: Kvinnan som vapen Escapist
2010-08-26 12:26:56

targash sa:
Vanligare än jag tror? Jag utgår från forskning inte anekdoter. Jag hävdar att hela resonemanget är absurt. Särskilt nu för tiden när definition av våldtäkt är så diffus att du kan bli anklagad för det för att du stannar för länge i en lägenhet som i fallet med Assange.

Att gränserna kanske är luddiga är en sak som jag kanske kan hålla med om i vissa fall, men det säger inget om vad som finns bortom den luddiga gränsen. Och den statistik jag har sett säger att det är tyvärr många som hamnar där.

targash sa:
Min inställning till kvinnor? Anklaga inte mig för saker om du inte kan backa upp det.

Om du inte tror att sexuella övergrepp är något som drabbar mer än en handfull, vilket du uppenbarligen gör i #109, så har du en attityd som kan påverka vad kvinnor berättar för dig. Om din första tanke är lögn eller överdrift finns det absolut ingen anledning att säga någonting till

#118  Escapist targash
2010-08-26 12:40:01

Ang #109: Du läser ju otroligt vinklat. Är ju som att snacka med Jehovas Vittne om Bibeln.
Och så insinuerar du att jag inte tar våldtäkt på allvar och tror att alla ljuger. Skärpning alltså. Att ifrågasätta våldtäktsstatistik är inte detsamma som att anse att brottet knappt begås eller ha kass kvinnosyn.

#119  Sv: Kvinnan som vapen undrande
2010-08-26 13:51:04

FumikoFem sa:

Äh, det handlar alltid om samma sak - anti-feminister och deras försvarare som bygger på sin retorik och resonemang som har att göra med myt-skapande, förvridningar av fakta och lögner som framställs som "fakta" och det gamla vanliga skitkastandet mot radikalfeminister.

Fakta är att i Sverige räknas många fler brott som våldtäkt än vad som räknas som våldtäkt i resten av världen. Fakta är även att i Sverige räknar man varje individuell våldtäkt som ett brott, medan man i utlandet kan klumpa ihop dem till ett brott.

FumikoFem sa:

Det räcker med att se vad diverse anti-feminister skriver om sexualiserat våld där dom slänger ur sig saker som "hysteri" om det vi feminister talar om sexualiserat våld och sedan kommer dom med påstående av typen: "vi får inte tala om falskanmälningar!", som du nu gör.

Hur var det nu det lät? Män som kollektiv gör ingenting åt våldtäkterna, eftersom det manliga kollektivet tjänar på att offra några män på att bibehålla kvinnans underordning?

FumikoFem sa:

Sedan ser en samma saker - dom talar jämt och ständigt om "falskanmälningar är många", baserat på tyckande och myter, och ungefär inget om dom stora problem som har att göra med våldtäkt - att så få fall går till rätten, att så få anmälningar leder till åtal och att väldigt få anmäls.

Återigen, att åklagarämbetet inte väljer att driva speciellt många fall har att göra med att åklagarna vill ha en rimlig chans att kunna vinna målet. Det är inte speciellt sannolikt att vinna ett mål där ord står mot ord. Vad gäller att det är få fall som anmäls så är frågan varför det är så.

FumikoFem sa:

Erfarenheter från våldtäktsoffer avfärdas också i och med att dom ifrågasätts och skuldbeläggs.

Att få sin version ifrågasatt i rättsförhandling är något som hör till i en rättsstat.

FumikoFem sa:

Och har en läst senaste tidens blogginlägg om allt det som hänt så ser en diskussioner om integritet och rättssäkerhet, men absolut inget som har att göra med det när det handlar om kvinnans kroppsliga integritet och rättssäkerhet, som vanligt alltså.

Vad har den här frågan med kvinnans kroppsliga integritet att göra överhuvudtaget? Kvinnans rättssäkerhet slutar vid att hon har rätt att göra en anmälan och att de som driver rättegången ska göra en så omfattande och saklig utredning som möjligt. Det har ingenting att göra med hur många som ska dömas.
Jag väntar förövrigt fortfarande på en feministisk version av rättsäkerhet där man lyckas kombinera fler dömda våldtäktsmän med rätten att aldrig behöva bevisa sin egen oskuld. Har du någon sådan på lager?

#120  Sv: undrande #119 FumikoFem
2010-08-26 14:13:55

"Fakta är att i Sverige räknas många fler brott som våldtäkt än vad som räknas som våldtäkt i resten av världen. Fakta är även att i Sverige räknar man varje individuell våldtäkt som ett brott, medan man i utlandet kan klumpa ihop dem till ett brott."

Därför att det handlar om våldtäkt, och inte för sådant som jag har sett flertalet gånger och som även det kom upp på bloggar och som har att göra med konspirationsteorier från anti-feminister.

"Hur var det nu det lät? Män som kollektiv gör ingenting åt våldtäkterna, eftersom det manliga kollektivet tjänar på att offra några män på att bibehålla kvinnans underordning?"

Jag vet inte vad "hur var det nu det lät?" har att göra med det jag skrev.

"Återigen, att åklagarämbetet inte väljer att driva speciellt många fall har att göra med att åklagarna vill ha en rimlig chans att kunna vinna målet. Det är inte speciellt sannolikt att vinna ett mål där ord står mot ord. Vad gäller att det är få fall som anmäls så är frågan varför det är så."

Det har att göra med sådant som att anmälningar inte ens utreds eller det läggs inte mycket energi på att göra det heller, etc.
Varför det är så borde många som slänger fram det påståendet som jag tog upp ställa sig, istället för att förminska och även avfärda alla stora problem.

"Att få sin version ifrågasatt i rättsförhandling är något som hör till i en rättsstat. "

Genom att våldtäktsoffret ifrågasätts för exempelvis hur en klär eller har betet sig så blir det skuldbeläggande.

"Vad har den här frågan med kvinnans kroppsliga integritet att göra överhuvudtaget? Kvinnans rättssäkerhet slutar vid att hon har rätt att göra en anmälan och att de som driver rättegången ska göra en så omfattande och saklig utredning som möjligt. Det har ingenting att göra med hur många som ska dömas.
Jag väntar förövrigt fortfarande på en feministisk version av rättsäkerhet där man lyckas kombinera fler dömda våldtäktsmän med rätten att aldrig behöva bevisa sin egen oskuld. Har du någon sådan på lager?"

Det jag skrev var en reflektion över varför så många av dom som driver diverse bloggar så ofta tala om rättssäkerhet och integritet sedan visar noll förståelse för detta när det handlar om kvinnor.

#121  Sv: Kvinnan som vapen undrande
2010-08-26 14:37:07

FumikoFem sa:

Jag vet inte vad "hur var det nu det lät?" har att göra med det jag skrev.

Ett exempel på radikalfeministiska konspirationsteorier.

FumikoFem sa:

Genom att våldtäktsoffret ifrågasätts för exempelvis hur en klär eller har betet sig så blir det skuldbeläggande.

Att få sitt beteende ifrågasatt kan ha relevans.

FumikoFem sa:

Det jag skrev var en reflektion över varför så många av dom som driver diverse bloggar så ofta tala om rättssäkerhet och integritet sedan visar noll förståelse för detta när det handlar om kvinnor.

För att frågorna inte har något med varandra att göra.

#122  Sv: Kvinnan som vapen feman
2010-08-26 15:09:37

RasmusS:
Så här slutar stycket i #107:
RasmusS sa:
Det betyder att om man som oskyldig man anmäls för våldtäkt så kommer man att ses som våldtäktsman eller i alla fall förmodad våldtäktsman för resten av sitt liv.
Knappast av de flesta deltagarna i den här tråden.;/
Men kan hända är de inte representativa för det ’folk’ Escapist betraktar som ”inte helt rationellt”.
Din sista fråga kan jag nog tänka mig att besvara med att: jag tror att denna rädsla bottnar i en otrygghet i manligheten; man vet att mansrollen inte är riktigt bärkraftig men vågar inte heller lita till sin egen sexualitet. Det skapar en rädsla för att det kvinnliga kan vara farligt och okontrollerbart.

Men nu när tråden verkar ha utvecklat sig till att handla om, om män egentligen har någon delaktighet i våldtäkt och hur dessa behandlas i det offentliga samhällets rättsinstanser så tror jag att jag kliver av. Trådämnet är ju ”Kvinnor som vapen.”
Jag underförstod det som fortsatt med: …i kampen mellan män. Och det är ju något helt annat än faran av radikalfeminism och kvinnor sexualitet.
Att kvinnor är vandrande bomber har jag svårt att föreställa mig.:)

#123  targash Escapist
2010-08-26 20:14:32

Ditt ifrågasättande av mina vänner som blivit utsatta imponerade inte på mig. Om du har något motsvarande övertygelse för våldtäktsoffer som för felaktigt dömda män har inte den framgått riktigt heller.

#124  Escapist targash
2010-08-26 21:14:04

Så du har mer än en kompis som blivit våldtagen? I % hur många i din bekantskapskrets har blivit våldtagna? Låter på dig som en stor andel vilket borde vara tämligen ovanligt.
Att sverige har näst flest "våldtäkter" i världen säger ju att det finns något galet med ett antal svenska kvinnors anmälningar och vår lagstiftning.
Och din sista mening begriper jag inte.

#125  Sv: Kvinnan som vapen targash
2010-08-26 21:26:10

Intressant läsning ang mitt uttalande ovan om Sverige på 2:a plats.
En våldtagen rapport: http://fridholm.net/2009/05/04/en-valdtagen-r…

#126  Sv: Kvinnan som vapen puff
2010-08-26 21:27:09

targash sa:

Så du har mer än en kompis som blivit våldtagen? I % hur många i din bekantskapskrets har blivit våldtagna? Låter på dig som en stor andel vilket borde vara tämligen ovanligt.

Senast jag försökte räkna efter kunde jag komma på sex stycken av mina nuvarande eller tidigare vänner och bekanta som jag vet har blivit våldtagna. Och då har jag ändå inte speciellt många vänner och bekanta, och sen skulle jag tro att många som blivit utsatta för det inte talar om det.

#127  Sv: Kvinnan som vapen targash
2010-08-26 21:29:17

Kul graf över våldtäkter: http://affes.wordpress.com/2009/05/07/folkman…

#128  Sv: Kvinnan som vapen targash
2010-08-26 21:50:04

Och lite till: Juridiskt systemfel dömer oskyldiga för sexualbrott http://genusnytt.wordpress.com/2010/08/26/jur…

#129  Sv: Kvinnan som vapen ByggareBob
2010-08-27 19:01:42

Senaste nytt: Claes Borgström begär att misstanke om våldtäkt ska delges i båda fallen.

Claes Borgström sa:
-Jag begär att förundersökningen ska återupptas och misstanke delges om våldtäkt i båda fallen, säger Claes Borgström till TT.

http://svt.se/2.22620/1.2122766/beslut_om_ass…

Det är ju svårt att inte höja på ögonbrynen åt det faktum att utifrån samma förhörsprotokoll tolkar åklagaren det som ofredande i ett fall, medans Borgström tolkar det som våldtäkt i det ena fallet och våldtäkt samt sexuellt ofredande i det andra fallet.

#130  Sv: Kvinnan som vapen Kall
2010-08-31 16:40:13

Assange har enligt uppgift sökt uppehållstillstånd i Sverige.

Vad säger SD om det...? ;-)

#131  Sv: Kvinnan som vapen Escapist
2010-08-31 17:59:53

http://www.dailymail.co.uk/news/worldnews/art…

Detaljer från polisförhören har kommit ut och intycket jag får är att något konstigt har gjorts. Inte av Assange, som verkar ha fumlat eller fuskat med en kondom som värst, eller kvinnorna, som var förståeligt oroliga för könssjukdomar och graviditet, utan av polisen och åklagaren. Hur någon får den här historien till en våldtäkt kommer bli mycket intressant att höra.

Det verkar hur som helst som om konspirationsteorin om rabiatfeministiska kvinnor som försökte sätta dit Assange har fått sig en törn.

#132  Sv: Kvinnan som vapen puff
2010-08-31 18:18:02

Men om kvinnorna inte vill att han ska åtalas för våldtäkt pga. fusk/fummel med kondom borde de ju snacka ihop sig med sitt juridiska ombud.
Som ByggareBob skrev i sitt inlägg så anser ju Borgström att Assange visst ska åtalas för våldtäkt.

#133  Sv: Kvinnan som vapen fredriktomte
2010-08-31 18:59:45

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#134  Sv: Kvinnan som vapen ByggareBob
2010-08-31 23:06:21

Särskilt AAs beteende framstår som patetiskt. Dels borde någon som är så väldigt mycket feminist fundera över sitt groupiebeteende. Dels borde hon fundera hur professionellt det är att inleda en sexuell relation med någon som hon borde ha en rent yrkesmässig relation till.

One of the women claimed in a Swedish newspaper: ‘The responsibility for what happened to me and the other girl lies with a man who has a twisted attitude to women and a problem taking no for an answer.’

Kommentarer överflödiga.....

#135  #130 ByggareBob
2010-08-31 23:08:02

Kall sa:
Assange har enligt uppgift sökt uppehållstillstånd i Sverige.

Vad säger SD om det...? ;-)

SD har problem med svart hår, inte med grått.... :)

#136  Sv: Kvinnan som vapen Escapist
2010-08-31 23:35:44

Jag är mer orolig för vad synen på våldtäkt blir när forcerat, våldsamt sex och en sprucken kondom hamnar i samma kategori.

#137  ByggareBob Escapist
2010-08-31 23:38:48

Varför ska feminister inte få beundra någon och känna sig attraherade till dem?

Feminister om några borde väl tendera att ha en avdramtiserad syn på syn som inte kräver någon sexualkonservativ uppdelning mellan sex och allt annat i livet.

#138  Sv: Kvinnan som vapen targash
2010-09-01 11:33:27

Assange är återigen misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande samt sexuellt tvång. Så han fick en bonusanklagelse på vägen.

#139  Escapist #137 heffaklumpen
2010-09-01 19:08:38

Varför ska feminister inte få beundra någon och känna sig attraherade till dem?
Groupie-sex beteendet handlar ju i princip om rent könsrollskramande, så motsägelsen borde vara ganska tydlig. Nu kan det inte kan sägas helt säkert att det var just groupie-sex det handlade om, även om det nog är ganska sannolikt. Den andra möjligheten är ju att det är ett vanligt beteende för de inblandade personerna, vilket skulle kunna stämma överens med en sådan övertygelse.

#140  #138 ByggareBob
2010-09-01 22:35:11

Assange är återigen misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande samt sexuellt tvång. Så han fick en bonusanklagelse på vägen.

Någon juridiskt bevandrad person som kan klargöra om man kan göra sig skyldig till dessa tre brott på samma gång, eller om det måste röra sig om tre separata tillfällen?

#141  ByggareBob heffaklumpen
2010-09-01 22:58:00

Tekniskt sett så kan man väl det, men praxis är väl att man döms för det allvarligaste om det är samma handling, ungefär som att man i princip alltid gjort sig skyldig till stöld samtidigt som rån, men ändå bara döms för rån.

#142  Sv: Kvinnan som vapen heffaklumpen
2010-09-01 23:10:21

En stilla undran i all rapporteringen kring Assange, vad är egentligen könsfördelningen på åklagarmyndigheterna, med tanke på att både jourhavande åklagaren (Maria Hälljebo Kjellstrand), (chefs?)åklagaren som sedan tog över fallet (Eva Finné) och slutligen överåklagaren (Marianne Ny) samt dennes biträde (vice chefsåklagare, Erika Lejnefors), samtliga av allt att döma är kvinnor. Är det så att våldtäktsfall ofta dirigeras till kvinnliga åklagare och är det i så fall ett problem för rättssäkerheten?

#143  Sv: Kvinnan som vapen Farrell
2010-09-01 23:50:48

Alla är säkert också med i "Hilda".....

#144  Sv: Kvinnan som vapen ByggareBob
2010-11-18 11:08:54

Nu är Assange begärd häktad:

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/julian-assa…

Tror ni han dyker upp i Sverige?

#145  Sv: Kvinnan som vapen Kall
2010-11-18 13:05:43

Han håller sig uppenbarligen undan, säger Borgström.

Uppenbarligen!
Att han var tvungen att lämna Sverige för att han inte fick asyl eller uppehållstillstånd har absolut ingenting med saken att göra, herr Begåvningsreserv...

#146  Sv: Kvinnan som vapen Escapist
2010-11-18 13:37:04

Jag kan hålla med om att det finns stora frågetecken i anklagelserna och utredningen, men så länge vi inte vet så mycket är allt tyckande bara spekulationer eller konspirationsteorier. Alla ser var de vill i frågan. Ni ser en feministisk sammansvärjning. Socialister ser en amerikansk konspiration http://rodamalmo.blogspot.com/2010/11/offer-f… http://www.skp.se/blogg/2010/11/18/efterlyses/ Och ja, det finns feminister som ser vad de vill i frågan också.

Ingen av er vet någonting egentligen. Alla hoppas på ett stort "vad var det jag sa"-tillfälle om de får rätt, eller att glömmas bort om de får fel. Den här fria, ogrundande spekulationen är tröttsam och bidrar bara till sensationalism. Fox News är experter på det. Är anklagelserna mot Assange fabricerade eller ideologiska förtjänar det en seriös diskussion, men bara när vi faktiskt vet vad som hänt.

#147  Sv: Kvinnan som vapen heffaklumpen
2010-11-18 19:56:23

Nu är det väl bara att vänta och se, men oavsett konspirationer och sammansvärjningar och även oavsett domen i fallet, så finns det åtskilligt i myndigheternas hantering som kan och bör diskuteras.

#148  Sv: Kvinnan som vapen Escapist
2010-11-19 01:02:03

Om Assanges berättelse stämmer finns det nog en hel del att diskutera kring hur våldtäkt definieras och sköts av rättsväsendet. Det låter onekligen konstigt att någon som beskriver sig haft frivilligt sex och en vänskaplig relation efteråt plötsligt har blivit våldtagen:

However, even the substance of the allegations, as revealed to the press through unauthorized disclosures do not constitute what any advanced legal system considers to be rape; as various media outlets have reported “the basis for the rape charge” purely seems to constitute a post-facto dispute over consensual, but unprotected sex days after the event. Both women have declared that they had consensual sexual relations with our client and that they continued to instigate friendly contact well after the alleged incidents. Only after the women became aware of each other’s relationships with Mr. Assange did they make their allegations against him.

http://www.twitlonger.com/show/71l2t1

Men det är förstås bara ena sidan av frågan. Kanske läcker någon utredningen till Wikileaks så vi får se själva?

#149  Våldtäkts-ursäktande och typiskt skuldbeläggande ByggareBob
2010-12-12 12:12:51

http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f…

Ovanstående tråd är ju placerad på Diskussion, så jag svarar här i stället.

Alla som kritiserar kvinnorna klumpas så fint ihop som "kvinnohatare". Om man räknar bort inlägg från diverse muppar skulle jag vilja påstå att den mer vettiga kritiken framför allt rör tre punkter:

1. Groupiementaliteten. Många män tycker inte att groupiebeteende går så bra ihop med en modern syn på män och kvinnor. I det här fallet har en blek, spinkig och gråhårig högstatusman belönats med sex av betydligt yngre kvinnor.

2. Vad hände egentligen? Den av kvinnorna som fått mest skit på internet är den feministiskt högprofilerade AA. Hor har först bjudit ut sig för Assange, sedan haft frivilligt sex, sedan utsatts för ett sexbrott, sedan lagt ut inlägg på Twitter om hur ballt det är att vara med Assange, sedan utsatts för ett sexbrott igen och slutligen anmält honom när hon insett att han haft en annan kvinna parallellt. Många män tycket inte det här låter speciellt bra.

3. Kritikförbudet. Många kvinnliga debattörer kör stenhårt på principen att en kvinnas berättelse och handlande aldrig får ifrågasättas. Hur ska vi få någon klarhet i vad som hänt och hur samhället ska se på "sexbrott" om kvinnligt beteende aldrig får diskuteras? Manligt beteende diskuteras hela tiden.

Sedan håller jag inte med om att Assange okritiskt hyllas av manliga debattörer. Många har skrivit att han verkar vara en skitstövel, men samtidigt ifrågasatt den kvinnliga rättigheten att vara groupies åt skitstövlar.

#150  Sv: Kvinnan som vapen JemyM
2010-12-12 12:31:17

RasmusS, jag delar inte alls din tes om att våldtäktsanklagelserna skulle vara illegitima.

RasmusS sa:
Det är föga troligt att han skulle offra allt, precis allt, för en våldtäkt. Han skulle i så fall offra sin verksamhet (Wikileaks) sitt anseende och det absolut viktigaste för honom dvs. det breda stöd och förtroende han har för Wikileaks världen över hos vanliga människor.


Det är helt naturligt att åtsidosätta konsekvensmedvetenhet för ögonblickspassioner. Finns mängdvis med material från psykologisk forskning att ta del av. Dessutom är anklagelserna "jag blev utnyttjad när jag sov" inte något man skulle kokat ihop om man genuint ville konspirera mot någon.


Jag tycker detta är synd eftersom även jag har sett mönstret du invänder mot, alltså att "vi försvarar deras kvinnor" är ett slagträ som ofta förekommer i främlingsfientlighet.

Det hade varit intressant att få höra dina kommentarer om postkolonial feminism (PDF länk) http://blog.lib.umn.edu/raim0007/RaeSpot/unde…

Jag har funderat på varför burkor gjorts till en symbol för Islam, både för försvarare och motståndare, trots att dessa burkor är en mikroskopisk minoritet och den långt större islamiska feminismen är helt osynliggjord.

#151  Sv: Kvinnan som vapen Escapist
2010-12-12 21:42:36

ByggareBob sa:
1. Groupiementaliteten. Många män tycker inte att groupiebeteende går så bra ihop med en modern syn på män och kvinnor. I det här fallet har en blek, spinkig och gråhårig högstatusman belönats med sex av betydligt yngre kvinnor.

Vad är det som inte går ihop? Vad är egentligen principen för kvinnor här? Bli aldrig attraherade av män såvida de inte är mindre kända eller mäktiga än du själv? Det låter mer som kvinnor som knullar runt döms utifrån fördomar och skuldbeläggs. Men även om ni har totalt rätt om henne och hon helt levde upp till en kändiskåt kvinnoroll är det inget som berättigar övergeppen på något sätt.

Inte för att jag tror att ni har rätt. Hur vet du t.ex. att kvinnan "belönade" honom med sex och att det inte fanns ömsesidighet i intresset från början (tips: det är en retorisk fråga — ingen av oss vet)?

Att bli attraherad av kändisskap, makt eller liknande är inte fel i sig i jämställdhetssammanhang, utan det faktumet att det fungerar väldigt olika för män och kvinnor. Jag tror knappast manliga groupies til kvinnliga kändisar skulle dömas likadant av mobben i det här fallet, och alltså är det ytterst tveksamt att det handlar om någon äkta jämlikhet.

Kanske döms Assange också fördomsfullt. Vi vet inte hur charmig han är som person, utöver sitt kändisskap. Att du inte är sexuellt attraherad av honom ser jag inte som det minsta relevant.

ByggareBob sa:
2. Vad hände egentligen? Den av kvinnorna som fått mest skit på internet är den feministiskt högprofilerade AA. Hor har först bjudit ut sig för Assange, sedan haft frivilligt sex, sedan utsatts för ett sexbrott, sedan lagt ut inlägg på Twitter om hur ballt det är att vara med Assange, sedan utsatts för ett sexbrott igen och slutligen anmält honom när hon insett att han haft en annan kvinna parallellt. Många män tycket inte det här låter speciellt bra.

Det är sant att det verkar finnas några detaljer som inte talar till kvinnans fördel och som är värda att titta närmare på — för utredarna, inte spekulationskåta skvallertomtar på internet som inte skulle känna igen en konspirationsteori ens om den slog dem i ansiktet. Vi har ingen officiell historia från båda sidor, ingen undersökning och ingen dom. Ingen förutom kvinnorna och Assange vet vad som egentligen hände. Hade mobben bara uttryckt tvivel hade det varit en sak, men nu dömer många kvinnorna på förhand.

Sedan undrar jag också lite över hur de här kritikerna resonerar. Kvinnan i det här fallet skrev tydligen sin infamösa sjustegsmodell om hämnd innan incidenten med Assange. Det är inget bevis för något i sig. På sin höjd är det suspekt, men det kan också vara ett sammanträffande. Kvinnan är knappast ensam om att skriva hämndfantasier. Mobbens resonemang betyder i praktiken att det går lättare att komma undan med övergrepp på alla kvinnor som skrivit något som i efterhand är suspekt.

ByggareBob sa:
3. Kritikförbudet. Många kvinnliga debattörer kör stenhårt på principen att en kvinnas berättelse och handlande aldrig får ifrågasättas. Hur ska vi få någon klarhet i vad som hänt och hur samhället ska se på "sexbrott" om kvinnligt beteende aldrig får diskuteras? Manligt beteende diskuteras hela tiden.

Det är skillnad på att ta kvinnornas berättelser på allvar och på att ta dem för absolut sanning. Jag har inte sett särskilt mycket seriöst ifrågasättande av kvinnornas berättelser, snarare avancerade varianter av skuldbeläggande konspirationsteoretiska spekulationer.

Det finns helt klart saker att ifrågasätta i hur manliga kändisar relaterar till kvinnoroller. I samband med en våldtäktsrättegång, som spekulation över kvinnornas trovärdighet, är inte rätt plats. Mansroller ifrågasätts inte på det sättet.

#152  Escapist heffaklumpen
2010-12-13 22:48:48

1.
Att bli attraherad av kändisskap, makt eller liknande är inte fel i sig i jämställdhetssammanhang, utan det faktumet att det fungerar väldigt olika för män och kvinnor.
Det blir väldigt skumt om det kombineras med sådana föreställningar som att samtycke kanske inte gäller vid maktskillnader mellan parterna.

För övrigt har jag inte sett mer än någon enstaka som gett sig på att kvinnorna "knullat runt" utan kritiken har mer handlat om det ByggareBob beskriver ovan eller att kvinnorna inte själva varit beredda att inse att de "knullat runt" utan trott att detta gett dem någon rätt att ställa krav på den de "knullade runt" med ungefär.

2.
Hämndfantasier är naturligtvis inte ett bevis för att anklagelserna är en hämnd, men det är rimligtvis en aspekt som bör beaktas när stora delar av sådana här mål hänger på de inblandades egna vittnesmål och trovärdighet. Kombinationen av hämndmodellen, att svartsjuka/otrohet/dumpning är kända faktorer bakom falska anklagelser och det att kvinnorna hunnit prata ihop sig innan förhör borde åtminstone ställa en hel del krav på oberoende bevisning.
Mobbens resonemang betyder i praktiken att det går lättare att komma undan med övergrepp på alla kvinnor som skrivit något som i efterhand är suspekt.
Det här tycker jag nog mer är ett sätt att peka finger för att mörka hur allvarligt det är med den typen av hämndtänkande.
3.
Det finns helt klart saker att ifrågasätta i hur manliga kändisar relaterar till kvinnoroller. I samband med en våldtäktsrättegång, som spekulation över kvinnornas trovärdighet, är inte rätt plats. Mansroller ifrågasätts inte på det sättet.
Varför är det inte på sin plats att samtidigt ifrågasätta hur kvinnor relaterar till manliga kändisar, det borde iallafall föra bort diskussionen från de mer stereotypa "ingen kvinna skulle någonsin"-resonemangen. Om kvinnornas trovärdighet ä'r det som kan avgöra om någon fälls eller inte så måste de självklart få ifrågasättas, annars är det ju rättsröta av stora mått. Vad menar du med att mansroller inte ifrågasätts på det sättet?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?