feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Är det många kvinnor som tror så här?


Gå till senaste inlägget#1  Är det många kvinnor som tror så här? Sundsvall
2010-05-11 22:58:04

Jag fick för ett tag sen veta att min kompis inte tror att det gör ont när en man blir sparkad mellan benen. Eller rättare sagt, hon tror att det gör lika ont för kvinnor att bli sparkade mellan benen, men, som hon sa: "Kvinnor är inte lika gnälliga som män. Män tål ingenting!"

Det var totalt omöjligt att prata logiskt med henne, och inga exempel jag tog upp fick henne att förstå skillnaden mellan smärtan hos en kvinna som får en spark mellan benen och en man som får det.

Jag blev totalt tagen på sängen. Finns det verkligen vuxna kvinnor som tror så här? Är det en vanlig åsikt? Hur resonerar man med en sån människa?

Att få höra att "Det gör inte ont, du är bara pjoskig!" känns fruktansvärt. Jag kan tänka mig att det känns likadant för ett våldtäktsoffer som får höra att "Det är väl inget att gnälla för!"

Jag menar, jag skulle aldrig komma på tanken att jämföra värk i ett finger med att föda barn. Jag skulle aldrig säga: "Det gör lika ont för oss killar att ha ont i ett finger som för er tjejer att föda barn, men killar är inte lika gnälliga som tjejer. Tjejer tål ingenting!"

Jag upprepar frågorna:

Är det en vanlig åsikt att vuxna kvinnor tror så här? Hur resonerar man med en sån människa?

#2  Sv: Är det många kvinnor som tror så här? erka
2010-05-12 08:13:49

Självklart är det inte merparten som tror så då en majoritet av befolkningen ändå är hyfsat smarta. Du verkar dock ha stött på en ur minoriteten som inte begriper något och med sådana kan man inte resonera...släpp det bara och låt människan leva i sin fantasivärld:)

#3  Sv: Är det många kvinnor som tror så här? udd
2010-05-12 08:44:10

Hur vet du hur ont det gör för en kvinna att bli sparkad mellan benen? (Jag antar att du är man.)

Grejen är att det ju är rätt få som verkligen kan jämföra. Hur som helst är det väl inte bra att förminska någons smärta, varken man eller kvinna.

#4  Sv: Är det många kvinnor som tror så här? JemyM
2010-05-12 09:13:21

Finns det någon som kan jämföra? Nu tror jag att upplevelsen för kvinnor är mindre beroende på region. En spark är en spark och gör ont där den tar. Pungen verkar vara en region som är känslig på ett sätt som ingen annan region på kroppen är, där endast lätt klämmande upplevs smärtsamt.

#5  Sv: Är det många kvinnor som tror så här? kastrullist
2010-05-12 10:02:28

Det är väl troligt att pungen har en väldig massa nerver just därför att de behövs. Den är utsatt, ömtålig och livsviktig för reproduktionen. Naturen visar med all tydlighet att den ska fanimej inte sparkas på!

Hon verkar antyda kvinnor _inte_ skulle vika sig dubbelt om de fick en spark i skrevet. Har hört att det kan bli rätt farligt då det kryllar av blodkärl och nerver i områden som hamnar ikläm mellan höftben och fot. Tänk spark på smalbenet, fast värre.

Här ser vi effekten av att TV inte vågar visa slapstick där kvinnor får stryk....

#6  Sv: Är det många kvinnor som tror så här? Kall
2010-05-12 12:53:35

Å ena sidan går det ju inte utan en omfattande vetenskaplig apparatur att jämföra smärtupplevelse hos olika människor utan att det endast blir anektodiskt.

Å andra sidan är det som JemyM skriver att det inte finns något annat ställe på kroppen där lätta stötar eller klämmande beröring framkallar motsvarande reaktioner, varken hos män eller kvinnor. Det borde väl vara en ledtråd.

En annan ledtråd borde vara att det är lektion 1A i alla självförsvarskurser är att sparka eller knäa en angripande man just mellan benen...

#7  Sv: Är det många kvinnor som tror så här? Sundsvall
2010-05-12 17:09:11

"Hur vet du hur ont det gör för en kvinna att bli sparkad mellan benen?"

Man kan ju använda logik:

Om du jämför en liten pojke och en liten flicka som inte har fått några förutfattade meningar om hur saker och ting ska fungera.

Sedan kollar du hur de reagerar på samma saker.

Kasta en tennisboll på olika delar av kroppen och de kommer att reagera likadant, mao inte direkt nånting. Men när de får bollen mellan benen är det plötsligt skillnad. Flickan reagerar inte direkt nånting, medan pojken kommer att vika sig dubbel och stöna av smärta.

Detta är naturligtvis inget jag har gjort eller uppmanar till, utan baserat på otaliga observationer från min egen uppväxt och jobb på skolor och inom barnomsorgen.

Jag tycker att det räcker som bevis. Men det går säkert att mäta vetenskapligt hur mycket smärtcentra i hjärnan aktiveras. Kanske det finns nån vetenskapsman här som kan hänvisa till ett test?

#8  Sv: Är det många kvinnor som tror så här? Blindalina
2010-05-12 18:18:18

kara nan. din kompis verkar ha en skruv los nar det galler dethar (no offense) men sen nar ar hon "alla kvinnor pa jorden"?
sklart det gor ont for en man att bli sparkad mellan benen, och aven for en kvinna att dylikt.

om vi nu ska ga in pa generella (fordomsfulla) asikter om manlig och kvinnlig smarta sa brukar val den gangse vara att
man
ska tala mkt utan att gnalla, ska kunna ta lite stryk utan att bryta ihop av det ( hemskt), ska kunna anvanda sin kropp och slita under lang tid utan att beklaga sig for mkt, up and go liksom. medan de blir sma gratiga knyten av att vara "forkylda", svaga etc (antagligen pa grund av ovanstaende heman-ideal, ngn gang maste man fa trosta sig hos en vardande mjuk kvinna,
alltsa att "svag" ar att vara vek, inte att vara normalt kanslig (kanslig ar fel for en machoman) eller komplex och att tvartom nastan alltid vara "stark" fungerar trad. sett som tva helt olika poler for en "Man" ( vilket ar ett sjukt satt att betrakta manlighet pa.)

medan kvinnlig smarta ar nagot (fordomsfullt sett i kvinnobilden/rollen) som ocksa absolut finns, men ar mera martyrlik, forutom nar hon foder barn och ar tillaten till att ha enorm smarta och ses som tuff for detta. i ovrigt ar det en "uthallig smarta" , formagan att overse och att begrava smartan inuti och halla ut, ta ut den pa sig sjalv, i destruktivitet eller adelt tyst mod dar hon ofta offrar sig och sitt eget valbefinnande for andra och for att vara stark infor andra. for sina barn kanske. en martyr-smarta.

bada hallningarna ar givetvis lika orattvisa eftersom det bl a insinuerar att man alltid maste vara karva och okansliga och ngn typ av okanslig maskin/stalman for att vara "män" och att kvinnor ska lida i tysthet och offra sig sjalva for andra, nar de kanske ocksa har andra berattigade smartor och satt att visa ilska, sorg och smarta pa..
osv.

#9  Sv: Är det många kvinnor som tror så här? Sundsvall
2010-05-14 22:36:57

"sklart det gor ont for en man att bli sparkad mellan benen, och aven for en kvinna att dylikt."

Det där låter lite för likt det min kompis sa. Hon menade att det gör LIKA ont för tjejer och killar. Så menar du väl ändå inte? Du är väl medveten om att det gör MYCKET ondare för en kille?

#10  Sv: Är det många kvinnor som tror så här? MK77
2010-05-14 23:37:49

Citerar Chandler Bing i Friends:

"So, you ever wonder which is worse, you know, going through labour or getting kicked in the nuts?
It's just interesting. You know, because no one will ever know, because no one can experience both. One of life's great, unanswerable questions" :D

Annars så tror jag inte det är särskilt många kvinnor som tror sådär nej, jag har i alla fall inte träffat på någon som gör det. Jag förstår inte riktigt varför du gör en sån grej av det? Men jag förstår att du blir upprörd över kommentarer om pjoskighet, det är förstås aldrig ok, oavsett om det handlar om pungsparkar eller övrigt våld. Att få stryk är inte kul för någon, det borde ju de flesta normalbegåvade människor vara medvetna om.

För övrigt är väl allas smärttrösklar rätt olika också, det är i alla fall den uppfattning jag fått när jag diskuterat förlossningsvärkarna med andra kvinnor :)

#11  Kastrullist #5 MK77
2010-05-15 00:05:39

Jag tycker nog problemet snarare är bristen på verklighetsförankring på det våld som visas, och inte brist på kvinnor som får stryk. Det här är väl ett jättebra exempel på det? Antagligen någon som sett lite för många stenhårda Bruce Willis som reser sig och visslande går vidare efter att någon använt honom som kombinerad boxboll/studsmatta. Och inte förstått att det inte är på riktigt...

Sen förstår ju inte jag varför det skulle vara positivt att kunna ta emot stryk utan att klaga som kvinnan i Sundvalls exempel verkar mena. I min värld är det mer korkat än tappert i alla fall.

#12  Sv: Är det många kvinnor som tror så här? Sundsvall
2010-05-15 12:05:35

"Jag förstår inte riktigt varför du gör en sån grej av det?"

I grund och botten är det väl för att jag inte kan förstå hur vissa människor kan dra så felaktiga slutsatser när det är så allmänt känt och accepterat. Typ som kreationisten som sa att Tyrannosaurus Rex hade sina vassa tänder inte för att döda djur och äta kött, utan för att äta frukt och grönsaker.

#13  Sv: Är det många kvinnor som tror så här? Blindalina
2010-05-15 19:32:01

#9
lol!

na, menar att jag ar typen som ser varje grej for vad den ar. :)

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?