feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Citat


Gå till senaste inlägget#1  Citat Kalle
2003-10-29 10:11:42

Det är ett citat som jag har fastnat för. Det cirkulerar och dyker upp på fler och fler sidor, och jag antar att det är sagt i syfte att synliggöra makt(o)balansen i hemmet, Det lyder så här:

"Det finns säkert en rad pseudoförklaringar till varför kvinnor skurar toaletter.
Den enkla förklaringen är att män inte vill skura toaletter."
Yvonne Hirdman

Men då undrar jag. Om det är så enkelt att män inte skurar toaletter för att de inte vill. Varför skurar då kvinnor toaletter? Följer man samma logik så måste det ju bero på att de vill göra det... ;-)

#2  Tja, Robert
2003-10-29 11:08:58

Det här tycker jag är ett exempel på en fånig och moralpredikande feminism som på något sätt försöker utmåla män som lata och att de måste jobba hårdare.

Det som citatet missar helt är att man inte kan avgöra en maktbalans ens bara genom att titta på vem som arbetar mest. Om det ska vara en jämlik situation i hemmet så handlar det även om att ett par gemensamt måste komma överrens om vilken nivå det ska vara på städningen. Det faller sig oftast naturligt att den med högre krav är den som arbetar mest, jag tror att det är så i alla samanhang där människor sammarbetar och måste så vara även i hemmet. Detta är en viktig princip som feminister många gånger glömmer bort.

Intressant att notera är ju också att det ofta sägs att det städas för mycket i vårt land. Många barn utvecklar allergier för att de växer upp i ett kliniskt rent hem utan bakterier som kan ge imunförsvaret tillräcklig träning. Imunförsvaret börjar då angripa fel saker och skapar allergier. Så på många sätt kan man säga att kvinnors renlighetsnoja har gått väldigt överstyr i dagens samhälle med modern teknik, och det drabbar främst barnen. Det är återigen ett fall där den kvinnliga könsrollen som måste anpassas till en ny verklighet.

Det som är förbluffande är att feminister som Yvonne Hirdman inte inser dethär och på något sätt försöker göra sig lustig över männens mer sunda relation till städning. Återigen ett fall där kvinnor borde kliva ner ifrån sina höga hästar och lära av oss.

#3  Hmm MrG
2003-10-30 19:42:08

Det mest intressanta av allt är att sambo-boende småbarnspappor är de som jobbar hårdast av alla (hem+jobb) enligt de senaste undersökningarna.

MrG

#4  ? alice
2003-10-31 22:03:11

vilka "senaste undersökningar"?
senast jag kollade scb var förhållandet 25 timmar (män) och 50 timmar (kvinnor) i obetalt arbete.
redovisa gärna källa när du påstår sådant.

#5  SCB MrG
2003-10-31 22:06:45

Kolla igen...

#6  Sorry Alice, TCO MrG
2003-10-31 22:09:58

http://www.aftonbladet.se/vss/foraldrar/story…

#7  Alice Kalle
2003-11-03 10:08:32

MrG skriver tydligt att han avser BÅDE hem+jobb, dvs obetalt OCH betalt arbete. Om du hittar någon undersökning som visar att kvinnor sammantaget jobbar dubbelt så mycket som män så får DU gärna redovisa den källan! Annars undrar jag fortfarande varför du bara räknar obetalt arbete? Jag har ju frågat dig förut, utan att få svar.

#8  Genusperspektivet... MrG
2003-11-03 18:13:30

Antagligen, Kalle, så har TCO's underssökning inte genomförts ur ett genusperspektiv - Då hade vi haft helt andra resultat =)

MrG

#9  MrG Kalle
2003-11-04 08:34:40

Yeah, right...

#10  Kalle alice
2003-11-04 12:27:02

har du frågat mig förut?
min siffra handlar om ett par med litet barn där båda heltidsjobbar och jag har fått siffran ur lena gemzöes bok "feminism". jag tror hon fått siffran ur scb's "på tal om kvinnor och män" som finns på ett bibliotek nära dig.

#11  alice Kalle
2003-11-04 14:29:34

Jag syftar på tråden "Höj pensionsåldern för kvinnor!" http://www.feminetik.se/p_forum.asp?action=me… där jag hänvisade till en undersökning av SCB. Du använde samma siffror och samma källa där, och jag ställde samma fråga.

Nu talar du om "ett par med ett litet barn där båda heltidsjobbar". Ett par är ju inte ett särskilt stort statistiskt underlag, eller vad säger du? Det går säkert att hitta enstaka fall där förhållandena är de omvända, eller hur?

Tyvärr har ju SCB plockat bort länken till den kompletta "Tidsanvändningsundersökningen", men den visade ju i alla fall fördelning av den TOTALA tiden för kvinnor och män. (För hela befolkningen och inte enstaka par.) Och enligt den så jobbade kvinnor och män LIKA MYCKET. Låt vara att männen lönearbetade mer och kvinnorna hemarbetade mer, men totalt sett var skillnaderna försumbara (Och där det fanns skillnader så visade de faktiskt att männen arbetade mer...), även i småbarnsfamiljer!

Det går ju faktiskt att utläsa även i den "censurerade" statistiken i "På tal om..." att totalt sett är arbetstiderna jämförbara. Men det är väl såna perspektiv som "skuggas bort" när man tar på sina "genusglasögon" som bara spårar upp alla avvikelser som finns till kvinnors nackdel...

#12  forts... Kalle
2003-11-04 14:34:19

Men även i den tabell som du hänvisar till så utläser jag snarare 27/42 timmar än 25/50.

Sedan kan man ju undra... SCB delar upp tiden i 6 områden. Men man väljer att bara specialredovisa ett av dessa områden i skriften. Undrar vilka (politiska) övervägningar och påtryckningar som låg bakom valet av just det området???

#13  igen Kalle
2003-11-04 15:47:49

För er som undrar vad vi pratar om så finns SCB's skrift "på tal om kvinnor och män" som PDF-fil här: http://www.scb.se/Statistik/LE/LE0201/2003M00…

Den är ganska stor, 97 sidor. Tabellen som alice hänvisar till står på sid 36. Men observera att det står INGENTING om att de jämfört heltidsarbetande personer!

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?