feminetik.se feminetik.se

Just nu 15 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Könsrasism


Gå till senaste inlägget#1  Könsrasism Sture
2009-05-07 02:22:29

Jag funderar på om feminism principiellt är likvärdigt med rasism. Det som utmärker en rasist är ju uppfattningen att personer av olika ras har olika värde. Detta baseras ofta på uppfattningen att egenskapernan är olika på så sätt att en ras egenskaper är bättre eller sämre än andra rasers. Rastillhörigheten är också något man som individ inte kan välja eller välja bort.

Jag tycker det verkar vara så att feminister har uppfattningen att kvinnor är mer värda än män. Könstillhörigheten kan inte heller den väljas eller väljas bort, inom rimliga gränser.

Den är ju en sak med en uppfattning men när den tar sig uttryck i handling blir det mer problematiskt. "White only" är förmodligen en vädjan som tilläpats flitigt i rasismens namn och det finns många som med all rätt ar kritiska till den.

Kamrat "feman" här på forumet har bl.a. hävdat att "det är strongt av kvinnor att hjälpa utsatta kvinnor med kvinnojourer" trots att likvärdiga problem för män tycks föreligga, se tråden "kvinnors våld mot män". Jag jämförde detta synsätt med rasism helt enkelt genom att betrakta påatåendet "det är strongt av de vita att hjälpa utsatta vita med speciella irättningar för vita" under förutsättning att vita och svarta har liknande problem. Jag har också argumenetrat för att alla borde sträva mot samma mål, att hjälpa de som behöver hjälp.

Frågan är nu vad ni anser om denna jämförelse. Vad skulle argumenten mot den vara. Jag har bett feman om ett svar men han har avstått.

Slutligen vill jag krydda denna frågeställning om eventuell "könsrasism" med en kampsång för ett politiskt parti som är verksamt i Sverige idag. Partiet utger sig för att vara feministiskt och kampsången verkade vara ett uppskattat inslag på partiets kongress 2005.

http://www.youtube.com/watch?v=XC-iaVyQRRQ

#2  Sv: Könsrasism Truthseeker
2009-05-07 03:25:39

De femochauvinister (feminister eller ej) som har uppfattningen att kvinnor är mer värda än män ser jag som likvärdiga med de manchauvinister som anser att män är värda mer än kvinnor.
Det är same shit.

Kampsången du länkat till är bara pinsam från början till slut.
Inte nog med att de försöker ge uttryck för exakt samma sorts förtryckande och generaliserande mentalitet de säger sig vara motiverade att bekämpa för att det är så taskigt och fel (vilket ger noll trovärdighet), de har dessutom mage att sjunga sin lilla krigsvisa om att slita män i stycken iförda kjolar och trikåer (!) och med pompoms...
Som att se en geisha hota med att börja leverera vilda roundhouses... det ser man ju direkt att - it aint gonna happen... :-D

#3  Sv: Könsrasism Truthseeker
2009-05-07 03:26:50

Annars förstår jag impulsen att skriva nidvisor.
Har man hört tex några lumparkillars nidvisor om tjejer känner man bara för att ge igen, orka vara politiskt korrekt lixom...

#4  Sv: Könsrasism FumikoFem
2009-05-07 07:36:46

Kort fakta film om den så kallade "Fi´s kampsång"

http://www.youtube.com/watch?v=rRXYn2UyscA&am…

#5  #4 bengtboman
2009-05-07 09:11:34

Är det rätt att använda generaliserande slagord bara för att det finns en specifik historia bakom?

#6  Sv: Könsrasism sarha
2009-05-07 12:54:04

Bygger inte hela det här resonemanget lite på ett tankefel, alltså motsatsen till ett patriarkalt samhälle är ju inte ett matriarkalt, utan ett jämlikt. Och jämlikt betyder ju att ingen är varken bättre eller mer värt än någonannan.

För kan man inte vända på det också, är inte ickefeminister könsrasister, eftersom de verkar trivas såpass bra i ett ojämlikt samhälle så de inte vill ändra på något, trots att det är byggd på tankar om att det ena könet är mer värt de(t) andra, i det offentliga livet?

#7  sarha heffaklumpen
2009-05-07 13:51:39

Man kan ju också se det som att icke-feminister inte vill göra samhället mer könsrasistiskt än det redan är.

Personligen så har jag ingen lust att stödja någon sexistisk rörelse eller ideologi och även om det finns både individer och mindre grupper som strävar mot jämlikhet, framförallt här, så måste jag än så länge betrakta feminismen som sexistisk. Om ni vill ändra på det och hur ni hanterar det är upp till er.

#8  Sv: Könsrasism Blindalina
2009-05-07 14:01:48

vi kan väl inte hantera ngt som du sjalv bestämmer over? :)

#9  #1 Blindalina
2009-05-07 14:03:00

haha, men sa är det ju inte. :)

arkiv x?

#10  Sv: Könsrasism FemAspirant
2009-05-07 15:30:58

För kan man inte vända på det också, är inte ickefeminister könsrasister, eftersom de verkar trivas såpass bra i ett ojämlikt samhälle så de inte vill ändra på något, trots att det är byggd på tankar om att det ena könet är mer värt de(t) andra, i det offentliga livet?


Jag ser dagens samhälle som förjäkla ojämlikt och protesterar mot att feminister vill göra det ojämlikare. Bara för att vi har ont i huvudet just nu så stödjer vi inte att ni vill slå oss på tummen med en hammare.

Men det är väl väldigt bekvämt att hitta på att vi trivs i dagens samhälle istället för att allvarligt ta tag för att rensa ur sexismen ur er egen rörelse.

#11  #4, Fumikofem Sture
2009-05-07 15:51:44

Om arrangörerna av kongressen anser det angeläget att framföra det aktuella alstret kan de nog inte räkna med att folk ska tänka: "Aha, en sång om en våldtäktsman. Det är klart att det inte finns någon koppling till partiets ideologi."

Den film som du hänvisar till verkar vara en efterhandskonstruktion då man funnit att politisk korrekthet även den har gränser, tack och lov.

Således finns en koppling till partiets ideologi.

#12  Sv: Könsrasism sarha
2009-05-07 16:14:57

Kanske att ordet trivs var fel ord, kanske accepterar är bättre, enligt mej alltså. Uppenbarligen har vi lite olika uppfattningar vad som är jämlikt och inte, och det är ju helt ok.

Men jag kan ju personligen inte ta ansvar för allt vad alla feminister gör och säger, det är ju som att kräva att fildelarna ska ta ansvar för allt vad "fildelarna" gör, dvs. hot, hackersattacker osv. Det funkar ju inte så. Jag vill inte hellre tillhöra en sexistisk rörelse (i ordets allra vidaste bemärkelse) och jag anser inte att jag gör det heller.

Men som sagt vad, där har vi också olika uppfattningar.

#13  blindalina heffaklumpen
2009-05-07 16:50:40

Om ni inte vill ha mitt stöd så är det helt ok med mig, jag kommer att fortsätta att kämpa för det jag tror på ändå. Jag kommer också att fortsätta kämpa emot de som i min mening försöker förvärra situationen. Om det sen är feminismen som är problemet eller min uppfattning om feminismen gör ganska liten skillnad. Gör som ni vill.

#14  sarha heffaklumpen
2009-05-07 17:15:57

Jag tror inte att uppfattningen om vad som är jämlikt skiljer sig så mycket, däremot vad som ska ingå i den och hur delarna ska värderas.

Skillnaden är att fildelare är en grupp man tillhör som ett resultat av något man gör, dvs en beskrivning. Fildelning är inte en ideologi även om det kan vara resultatet av en. Om du däremot skulle gå med i t.ex. Piratpartiet eller liknande så är det ett ideologiskt ställningstagande som inte har med handlingen att göra och det får man räkna med att stå till svars för liksom alla andra som gjort samma ställningstagande får räkna med att stå till svars för vad du gör och säger med utgångspunkt i ideologin. Det kan innebära att man får säga att någon annans åsikter inte har stöd i ideologin eller förklara varför man håller med. Att acceptera åsikter inom en ideologi är i princip samma sak som att hålla med, till skillnad från när det handlar om en gruppering som man inte direkt valt att tillhöra. Genom sitt ställningstagande ger man andras åsikter legitimitet. Genom att stå utanför en grupp ger man dock inte legitimitet till andra som valt att stå utanför.

Jag vill inte ge legitimitet till sexistiska åsikter och därför väljer jag att inte kalla mig feminist.
Visst finns det olika uppfattningar om saker och det är upp till dig om du inte ser sexism inom feminismen, det är ditt beslut.

#15  Sv: #11 FumikoFem
2009-05-08 20:13:00

Nej, den Korta fakta film som jag länkade till är ingen
"efterhandskonstruktion", dom som var där då, personer från Fi själva, berättar som det var och vad låten handlade om. Det som däremot är en efterhandskonstruktion är det som folk, samt antifeminister, spred runt efteråt.

#16  Sv: Könsrasism doublethink
2009-05-08 20:40:19

Nej, kampsångens text i sig är inte enbart riktad till en individ. Den dryper av kollektiv skuld. Om de sedan påstår att den egentligen handlar om Barbie eller Jultomten spelar det ingen större roll för mig.

Ibland tänker man på Integration&invandring på Flashback när man läser den separatistiska delen av forumet. Jag skulle inte påstå att feminister är bättre än genomsnittet på att undvika fördomar om män.

#17  Sv: Könsrasism FemAspirant
2009-05-08 23:41:56

Fumikofem, om en rasist skulle hitta på ett svängigt rim likt snubbe, gubbe. . . om oss svartskallar och sedan framfört det på en partikonferens så skulle inte en jävel tycka det var en förmildrande omständighet att en kompis till författaren blivit mobilrånad och gängvåldtagen av ett gäng svartskallar.

Hör du inte hur sjuk den bortförklaringen låter själv?

Den är grundsexistisk.

#18  Sv: Könsrasism feman
2009-05-09 11:59:38

#17
Om ni svartskallar (= din term) under en längre tid ägnat er åt framgångsrik omvänd apartheid och några ”gulpellar” (en term analogt din) gjorde en nidvisa om ert styre tror jag bara att ni skulle tycka illa vara om ni kände er hotade.
Om man ska envisas med det belastade ordet rasism; Du verkar ha lika svårt att se din egen rasism som en kolonialist.
Det är ju löjligt att jmfr genus och ras, tycker jag.
Om det är "sjukt" eller inte låter jag vara osagt här.

#19  @ feman FemAspirant
2009-05-09 15:49:57

jag förstår inte ett ord av vad du säger.

#20  #18, feman Sture
2009-05-09 17:28:28

"Det är ju löjligt att jmfr genus och ras, tycker jag."
_______________________________________________________

Varför är det löjligt? Principellt är det ju samma sak.

#21  Nytt exempel på könsrasism Sture
2009-05-16 11:20:13

Plockade igår ned ett anslag i könsrasistisk anda. Anslaget hänger numer på mitt kylskåp och lyder som följer.
_______________________________________________________

Är du kvinna och har en affärside?

Sök till ENTER
ENTER är Drivhusets kostnadsfria starta eget-program. I ENTER får du:

* Utbildningar och workshops
* Individuell vägledning
* En eller flera mentorer
* Nätverksaktiviteter & studiebesök

etc.
_______________________________________________________

Ska vi ha jämställdhet eller vad är det egenlitligen frågan om?

Kan det vara män som ligger bakom detta för att manifestera kvinnors oförmåga?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?