feminetik.se feminetik.se

Just nu 14 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

JAG VILL DANSA UTAN DINA HÄNDER PÅ MIG


Gå till senaste inlägget#1  JAG VILL DANSA UTAN DINA HÄNDER PÅ MIG ByggareBob
2009-04-01 22:05:33

En intressant tråd på Diskussion länkade till den här artikeln:

http://www.lundagard.se/2009/03/27/genusstude…

Artikeln sa:
Är tafsandet jämnt spritt över landet?
– Det tror vi absolut. Det är en del av den vita manliga hegemonin och diskursen om tillgänglighet till kroppar, framförallt kvinnors, i samhället. På dansgolvet är man tillgänglig för tafs, både fysiskt och verbalt. Alla vill ju ”ha roligt” och att säga ifrån är inte roligt, att vara feminist anses inte heller vara så roligt. Dessutom är ju alla sådär “fulla och galna” - man ska ju inte ta åt sig.

Kan någon feminist förklara varför ordet "vita" i "vita manliga hegemonin" är viktigt i det här fallet? Tafsar inte icke-vita män, eller har de dispens eftersom de anses vara förtryckta?

#2  Sv: JAG VILL DANSA UTAN DINA HÄNDER PÅ MIG Plutt
2009-04-02 11:14:58

Jag nobbar, har ingen aning om varför man drog in hudfärg i frågan. Kanske är det för att man är så van vid att säga det i ett svep?

#3  Sv: JAG VILL DANSA UTAN DINA HÄNDER PÅ MIG aufhebung
2009-04-02 11:48:08

Det är ett etnocentriskt uttalande, precis som det (åtminstone enligt min tolkning) är heteronormativt. Icke heterosexuella tafsare räknas inte in på samma sätt som heterosexuella och icke vita tafsare är helt osynliggjorda.

#4  Sv: JAG VILL DANSA UTAN DINA HÄNDER PÅ MIG targash
2009-04-02 11:59:51

Jag har polare som "tafsar" hej vilt och många tjejer gillar det.
Det är inte tafsandet som är problemet utan personen som "tafsar".

Men sättet personen uttryckte sig artikeln är hemskt. Som om tjejer inte tafsar.

#5  aufhebung RasmusS
2009-04-02 16:06:32

För att inte tala om kvinnorna, helt osynliggjorda de med.

#6  Sv: JAG VILL DANSA UTAN DINA HÄNDER PÅ MIG Kaiser
2009-04-02 17:13:24

Nu när aktionen är genomförd i en heteronormativ miljö, vore det av ren forskningsempirir intressant att se vad utfallet blir vid en aktion mot en homonormativ miljö.

Men aktionsgruppen kanske inte har börjat läsa queerteori ännu?

#7  Sv: JAG VILL DANSA UTAN DINA HÄNDER PÅ MIG vejde
2009-04-02 17:39:19

Å ena sidan har jag alltid funnit det märkligt att just VITA män så ofta få klä skott för all världens kvinnoförtryck, när en hel del sådant även begås av icke-vita män.

Å andra sidan uttrycker väl inte artikeln ordagrant att icke-vita män inte skulle tafsa eller att kvinnor inte skulle göra det. Den skriver: "det är en del av den vita manliga hegemonin" och "tillgänglighet till kroppar, _framförallt_ kvinnors". Vad man än må tycka om det påståendet i övrigt, är det inte riktigt samma sak som att påstå att bara vita män tafsar och att kvinnor aldrig gör det.

#8  targash vejde
2009-04-02 17:45:56

"Jag har polare som "tafsar" hej vilt och många tjejer gillar det.
Det är inte tafsandet som är problemet utan personen som "tafsar".

Men sättet personen uttryckte sig artikeln är hemskt. Som om tjejer inte tafsar."


Fast spontant (utan att ha läst hela artikeln) gissar jag att de inte syftar på ett ömsesidigt närmande eller lite hångel på dansgolvet här, utan just ovälkommet tafsande. Typ som när man står och dansar med sina kompisar och plötsligt får en klapp i rumpan eller känner hur någon "trycker" sig mot en eller dylikt (o)trevligt. Brukar sällan uppskattas, enligt mina erfarenheter.

#9  Sv: JAG VILL DANSA UTAN DINA HÄNDER PÅ MIG default
2009-04-02 22:22:22

Det händer mig nästan dagligen att jag blir taffsad på av kvinnor eller att kvinnor är närgångna på andra sätt. Ofta är det bara trevligt och ger en liten kick, men när oattraktiva och rent ut sagt fula kvinnor taffsar på mig så är det inte alls speciellt trevligt. Oattraktiva och fula kvinnor borde väl förstå att de inte är välkomna? Varför kan de inte bara hålla sig borta?

#10  default vejde
2009-04-02 22:56:30

De kanske inte vet att de är oattraktiva? Du kanske får tala om det? :-)

Men oavsett om man ser ut som miss Universum eller Frankenstein, är det väl inte så trevligt beteende att bara ta för sig och tafsa. Beter sig främlingar ofta så mot dig, eller vad?

Mig händer det ytterst sällan, utom i krogmiljöer och dyl. Men där kan det vara jobbigt nog och blir inte mer OK för att en "snygg" kille gör det. Det är inte vem som gör det som är väsentligt, utan hur det görs.

Även mindre snygga killar får gärna närma sig mig, de kan ju vara hur trevliga som helst. Men jag vill bli bemött med respekt - inte tafsad på i förbifarten eller på dansgolvet av någon som jag inte ens känner eller dansar med.

#11  Vejde # 7 aufhebung
2009-04-03 09:50:28

Nej, det sägs inte ordagrant men det är i alla fall fråga om osynliggörande.

#12  vejde targash
2009-04-03 13:07:18

Jag menar inte heller ömsesidigt tafsande, jag menar exempelvis en hand på rumpan. Börja snacka och hålla handen så att fingrarna är innan för byxlinningen osv.

En snubbe tog ett rejält tag i rumpan på en tjej. Fick örfil. Skrattade fick en till. Började snacka och sen gick hem med tjejen ifråga.

Så klubbvärlden är en underlig plats.

#13  Sv: JAG VILL DANSA UTAN DINA HÄNDER PÅ MIG udd
2009-04-03 20:32:59

Jag skulle gissa att "vita" är med för att poängtera att det här med att ta ifrån människor självbestämmanderätten över sina kroppar går igen på flera håll. Om vi exempelvis tar med sexturism och trafficking så finns det ett tydligt etniskt perspektiv. Jag tror inte att de menade att det just på dansgolven på Lunds klubbar bara är vita som tafsar.

#14  vejde 10 default
2009-04-04 22:24:52

Jag tycker oftast att det bara är trevligt och att det ger bekräftelse när (vackra och trevliga) kvinnor taffsar på mig. Det händer mig väldigt ofta (speciellt när jag är ute och klubbar). Många av mina bästa tillfälliga relationer har börjat med att någon har taffsat på mig.

Däremot tycker jag inte alls om när oattraktiva och alldagliga kvinnor taffsar på mig. De kan väl hållas till fula ch alldagliga killar?

#15  default vejde
2009-04-04 22:58:37

Men om du nu är en sån Guds gåva till kvinnorna att de inte kan hålla tassarna borta - hur ska de då veta vem du ser som "vacker" och "alldaglig"?

Det är det vi tjejer brukar få höra när vi klagar på närgångna främlingar, ser du. "Men hur ska HAN kunna veta att just HAN inte är intressant, hade Jonny Depp dykt upp och tafsat hade du säkerligen bara tackat och tagit emot..." osv

#16  Sv: JAG VILL DANSA UTAN DINA HÄNDER PÅ MIG puff
2009-04-04 23:15:14

eller "jag tyckte du också såg ful och alldaglig ut"

#17  Sv: JAG VILL DANSA UTAN DINA HÄNDER PÅ MIG KKiernan
2009-04-04 23:37:38

Och varför skulle de fula och alldagliga killarna gilla att fula tjejer tafsar på dem?

#18  Udd aufhebung
2009-04-06 11:27:22

Jag förstår inte riktigt varför aktionen som utspelades på Lunds dansgolv skulle handla (delvis) om sexturism. Jag ser inte riktigt hur det skulle vara aktuellt i sammanhanget. För övrigt finns det områden i Afrika (ex i Gambia) där den kvinnliga sexturismen torde vara mer hegemonisk än den manliga (och kanske på andra håll i världen också?)

#19  #14 default Truthseeker
2009-04-07 00:24:01


Jag tycker oftast att det bara är trevligt och att det ger bekräftelse när (vackra och trevliga) kvinnor taffsar på mig. Det händer mig väldigt ofta (speciellt när jag är ute och klubbar). Många av mina bästa tillfälliga relationer har börjat med att någon har taffsat på mig.

Däremot tycker jag inte alls om när oattraktiva och alldagliga kvinnor taffsar på mig. De kan väl hållas till fula ch alldagliga killar?


...och jag tycker inte alls om att bli tafsad på när jag dansar. Inte ens av min superheta pojkvän. Som förstås inte skulle drömma om det heller eftersom han också dansar för att d-a-n-s-a. Och mao fattar grejjen, till skillnad från så många andra.
Alla som tafsar kan väl hålla sig till folk som vill bli tafsade på...?

Det skulle väl lösa bådas vårt dilemma?
:-)

Dvs leta rätt på de välkomnande vibbarna f-ö-r-s-t, inte ta för givet att allt som rör sig i takt till musiken är medvetet tafs-inbjudande bara för att man gillar det man ser.

I övrigt fattar inte jag heller varför "vita" används. Tafsandet har knappast med ras att göra. Inte heller är det enbart killar som tafsar. Mina ex får också skala av sig tafsiga kvinnor på dansgolvet.

#20  Sv: JAG VILL DANSA UTAN DINA HÄNDER PÅ MIG victoria
2009-04-28 00:02:32

Jag gillar å bli uppvaktad av charmiga och snygga killar. Även när de är lite närgångna. Det är mest bara sexigt. Life is a tease liksom. Men nu är jag ju gift så nu får en ju hålla sig...

#21  Sv: JAG VILL DANSA UTAN DINA HÄNDER PÅ MIG 3mms
2009-04-28 01:23:43

den stora frågan är väl inte hur pass snygg den som taffsar är på en skala, utan snarare på vilket sätt någon tar på en. Jag skulle inte bara tack och ta emot om det så ens var johnny depp som tog på mig på ett ofredande sätt. Han skulle få en lika hård örfil som en ful kille (nu råkar jag till och med tycka att johnny depp är en av de snyggaste männen, men jag vet var jag står och jag tänkter står kvar där utan någons händer på mig!)

#22  3mms heffaklumpen
2009-04-28 08:46:15

Hur definierar du då ett ofredande sätt eftersom du verkar tycka att det är sättet att ta på någon som avgör?
Hittills har nog de flesta i diskussionerna här utgått från att det är sammanhanget som avgör om det är ofredande eller inte.

#23  Sv: JAG VILL DANSA UTAN DINA HÄNDER PÅ MIG 3mms
2009-04-29 14:56:35

Jag tycker inte att någon ska ta på mig förens jag vill det och vise verse. Sen förstår väl jag också att om man är på ett dansgolv så kommer man att röra varandra vare sig man vill det eller inte eftersom att det är trångt och all rör på sig. Om det då är någon som börjar pilla på mig rumpa och stoppa in fingrarna där deras fingrar inte ska vara så kommer jag att ryta till.

Det jag reagerade på var då att folk började diskutera om det var värre om det var en snygg person eller inte och det tycker absolut inte jag. Jag ryter hur han än ser ut (eller hon)

#24  3mms heffaklumpen
2009-04-30 00:47:12

Man kan ju också se det som att definitionen av attraktiv är "någon som man vill ska ta på en".

Jag kan bara se att viljan att bli tagen på i väldigt hög grad verkar hänga ihop med personens utseende/status och väldigt lite på hur det går till eller var denne tar. Givetvis finns det former som i princip alla skulle betrakta som ofredande, men också väldigt många former som kan betraktas som ofredande, men där utslaget i hög grad är beroende tafsarens utseende/status.

Det här är en diskussion som jag haft åtskilliga gånger med mina vänner och bekanta. Om jag t.ex. frågar vilka beteenden de skulle betrakta som ofredande på dansgolvet, så kan de säga att om en okänd tar dem på brösten eller rumpan så är det alltid ofredande. När jag sedan är ute med dem och just det händer, blir invändningen att personen var söt, snygg, cool, spännande etc.. Min slutsats av det hela är att det är ytterst få "sätt att ta på någon" som är klart ofredande. Det är också långtifrån alla som vill dansa helt utan någon (avsiktlig) beröring och som tycker att de som håller avstånd är tråkiga/osensuella eller liknande. Det finns också de som ser det som ett spel där killen ska visa att han vågar röra vid dem, visa att han vågar ta risken att få en örfil eller så för att vara intressant. Ännu värre i min mening är de som ser örfilen som ett test av hans verkliga intresse, dvs om han verkligen är intresserad så fortsätter han och om han ger upp så var han nog inte så intresserad.

För mig är det här mest ytterligare ett tecken på hur sjuk ute-kulturen är. Ibland påminner det om en del lekar man hade när man var yngre som gick ut på att bestämma fler och fler meningslösa och okombinerbara regler tills de inte gick att följa längre.

#25  heffaklumpen Gullegubben
2009-04-30 09:47:22

Tack för ett bra inlägg. Jag vet inte om jag tycker att ute-kulturen skiljer sig från resten av livet. Vi vill både ha kakan och äta den och att omgivningen ska anpassa sig efter både våra principer och våra nycker (egenintresse i den enskilda situationen som vi önskar tillfredsställa utan att det får några konsekvenser), istället för att vi står för vår principer även när våra nycker kommer eller erkänner att våra nycker är viktigare än våra principer.

"These are my principles, if you don't like them, I have others."

#26  #25 Gullegubben Truthseeker
2009-05-02 00:40:18

Spot on.

#27  Heffaklumpen vejde
2009-05-02 11:25:19

Min erfarenhet är snarare att de flesta män inte gör fysiska närmanden bara så där, utan kollar in tjejen först, ler, flörtar mm. Den (relativt) lilla grupp som bara tar tag i en tjej eller medvetet "trycker" sig mot henne utan att ha fått något gensvar, brukar vara de som inte får så mycket ragg, och/eller upplevs som otrevliga. Dansställen med många sådana killar brukar få problem och vill därför inte släppa in sådana "gäng", eftersom tjejerna mer och mer slutar gå dit då.

Sedan finns det säkert en klick tjejer som vill ha sådan uppmärksamhet/bekräftelse, men de verkar inte vara i majoritet - annars skulle diverse klubbar knappast få problem med för få kvinnliga gäster om det blir för många tafsande manliga.

Hur det är för män med tafsande kvinnor vet jag inte, men det verkar vara ungefär samma där. Dvs det beror på hur det sker och vem kvinnan är.

Däremot håller jag med om att andra typer av närmanden (börja konversera mm) kan upplevas som både välkomna och icke välkomna, beroende på när, var och av vem det sker. Det är nog viktigt att komma ihåg här att ett ovälkommet närmande/kontaktförsök, inte nödvändigtvis är detsamma som att den som kontaktar, har gjort något fel. Om jag börjar småprata med någon på busshållplatsen som inte ser upptagen ut, kan det hända att det är ovälkommet för den personen (som kanske helst vill vara ifred men inte vågar säga/visa det). Men det betyder inte att jag har gjort något fel eller borde ha tänkt mig för - i så fall skulle ju ingen någonsin kunna/våga kontakta någon.

#28  Vejde heffaklumpen
2009-05-03 13:15:19

Jag har inte heller erfarenheten att de flesta, eller ens många, bara går fram och tar för sig. Däremot så anser jag inte att det är så enkelt som att det bara är "misslyckade drägg" heller, hälften verkar iaf vara sådana som inte har några speciella problem att få kontakt annars.

Hur många tjejer som vill bli tafsade på i någon form har jag ingen uppfattning om mer än att de är fler än några enstaka. Självklart så beror det på hur man frågar, få skulle säga att de vill bli tafsade på, något fler att de inte har något emot beröring på dansgolvet. Som jag beskrev tidigare så finns det ett stort glapp mellan uttalanden och agerande i det här avseendet, vilket inte är speciellt konstigt.
Frågan är svårare än det kan synas först, båda könen har del i tafs-kulturen och det finns många på båda sidor som inte känner att de passar in.
annars skulle diverse klubbar knappast få problem med för få kvinnliga gäster om det blir för många tafsande manliga.

Eller så får de problem för att det är för många fel sorts manliga gäster som tafsar, eller så tjänar de inte tillräckligt med pengar på gruppen de försöker utesluta, det finns fler sidor även här...

#29  Gullegubben heffaklumpen
2009-05-03 13:21:30

Skillnaden är att reglerna varierar mer och snabbare i ute-kulturen, det blir helt uppenbart att det är ett spel och att de många gånger helt saknar rationell grund.
Regler i resten av samhället byggs iofs upp på liknande sätt, men fler har iaf en viss rationell grund och de förändras långsammare, följer mer värderingar än tillfälliga nycker. Mode är väl det som mest liknar ute-kulturen.

#30  Heffaklumpen #28 vejde
2009-05-03 13:52:08

Jag skrev inte vad som var rätt och fel, sant och falskt. Jag skrev att jag inte upplever att män i allmänhet tafsar utan vidare, men det finns dem som gör det och dessa brukar inte tillhöra de mest attraktiva charmknuttarna direkt. Men jag skrev inte heller att de bara var "misslyckade drägg", det är din tolkning. Det finns ett vitt spann däremellan. Beteendet upplevs ofta som otrevligt men killen ifråga behöver inte upplevas som otrevlig eller "drägg" i något annat sammanhang.

Blanda inte ihop detta med hångel och kontaktsökande dock. Det småhånglas en hel del på våra dansgolv, görs en hel del närmanden osv - självklart är många, både män och kvinnor, öppna för det. Det jag skrev var att de flesta inte tafsar _utan vidare_, utan kollar läget först, flörtar, söker efter gensvar mm.

Jag har känt en krogägare samt flera som har jobbat i bar mm. Naturligtvis finns det många andra incitament att vilja utesluta "vissa" gäster, som är mindre rumsrena. Det finns t ex flera misstänkta fall där man har nekat personer med mörk hudfärg, överviktiga samt personer med rullstol/handikapp, trots att inga av dessa uppfört sig illa på något sätt. Men de "passar inte in". Det man helst vill ha in (enligt dem jag har pratat med), är unga, snygga kvinnor, för då kommer det dit många män också, som gärna bjuder laget runt (=spenderar mycket pengar).

Och det värsta som kan hända i en sådan ekvation, är att det blir för mycket köttmarknad. (Möjligen översatt till att för många "fel" sorts killar raggar på "fel" sätt.) För då försvinner tjejerna, vilket leder till att färre går dit öht, vilket leder till pengaförlust... Har hört flera bartendrar - oberoende av varandra - erkänna detta öppet på sin fritid. De vet precis vilka sorts gäster som genererar mest pengar samt gör ett ställe populärt, precis som de vet vad som leder till motsatsen. Krasst men sant.

#31  Sv: JAG VILL DANSA UTAN DINA HÄNDER PÅ MIG victoria
2009-05-03 20:00:46

Läste det här. Konstig tjej, verkar vara sjuk på något sätt. Sånt brukar ju inte riktiga kvinnor göra. http://www.kvp.se/nyheter/1.1554617/butiksche…

#32  Vejde #30 heffaklumpen
2009-05-04 16:34:14

Jag gav bara en annan sida av myntet, den är inte mer sann eller falsk och de är inte motsatser till varandra.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?