feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Ideal och praktik


Gå till senaste inlägget#1  Ideal och praktik Gullegubben
2007-11-23 10:13:32

Jag har delvis följt serien om den brtiiska imperiet och islam. Efter serien hölls en kort intervju med en svensk islam-forskare. Han menade att konflikten mellan islam och väst i mycket beror på att båda sidor jämför sin egen idealbild av sig själva med den andra sidans praktik (istället för att jämföra ideal mot ideal eller praktik mot praktik).

Jag har den tydliga känslan att detta är en grundbult för feminismen. Det vill säga man jämför en idealbild av kvinnors beteende med mäns beteende i praktiken. Detta märks tydligast när vi jäifare berättar om vår erfarenhet av hur kvinnor beter sig och feminister hävdar att denna är felaktig eftersom den inte stämmer på dem själva och kvinnor i deras omgivning (vilket vi inte kan kolla och dessutom inte säger något om kvinnors beteende som grupp).

Så vad ska vi göra?

Jämföra ideal mot ideal eller praktik mot praktik, eller fortsätta i samma sterila debatter?

#2  Sv: Ideal och praktik vinthunden
2007-11-23 10:51:27

Har kanske inte så mycket att säga, men vill bara kommentera det här:

"Detta märks tydligast när vi jäifare berättar om vår erfarenhet av hur kvinnor beter sig och feminister hävdar att denna är felaktig eftersom den inte stämmer på dem själva och kvinnor i deras omgivning (vilket vi inte kan kolla och dessutom inte säger något om kvinnors beteende som grupp)."

Håller med om att det ofta är så och att det är väldigt beklagligt.

#3  vinthunden Gullegubben
2007-11-23 10:58:09

Tack.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?