feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

En bättre värld


Gå till senaste inlägget#1  En bättre värld default
2007-11-17 20:55:21

I en tråd på Diskussion skriver MarianneK följande angående varför hon är feminist:

MarianneK sa:
Jag måste säga att jag inte riktigt förstår hur du resonerar. Att du inte drabbas av något innebär väl inte att det inte drabbar kvinnor generellt. Personligen tror jag att jag - åtmonstone kortsiktigt - tjänar mer på könsrollerna än vad jag förlorar på dem. Är det ett skäl att inte vara emot dem?

Inte i min värld. Jag kämpar för en värld jag tycker är bra, inte en värld där jag själv får maximalt med fördelar.


http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f…

Är det fler som delar hennes syn? Och framförallt, vad är det för konkreta saker som kvinnor skulle förlora om könsrollerna försvinner?

#2  Sv: En bättre värld default
2007-11-19 21:58:17

Är det bara MarianneK som kämpar för "en bättre värld" (men som ännu inte valt att svara på hur hon själv, som kvinna, skulle förlora på att könsrollerna suddas bort)?

#3  Sv: En bättre värld RasmusS
2007-11-20 11:00:23

Jag delar MarianneKs syn i detta citat i stort.

När du frågar vad kvinnor skulle förlora är ett tipps att tänka tvärt om, dvs. vad är det man säger att män får men inte kvinnor får.

Ett exempel på tvärt om är:

Män får ha sex med många tjejer utan stämplas som slampor till skillnad mot tjejerna. Men det är bara EN vinkel.

Den andra vinkeln som är tvärt om är:

Män måste ha sex för att erhålla status som dugliga män till skillnad mot tjejerna. Men det är också bara EN vinkel.

Hoppas du förstår vad jag menar.

#4  Sv: En bättre värld Blindalina
2007-11-20 11:38:15

att vara objektifierat och romantiserat upphöjd, kanske? a la tjejrollen.

men det är kanske nåt som är kvar i queerläge, bara på annat vis.

#5  RasmusS default
2007-11-20 23:22:47

Sorry, men jag greppar inte alls vad du menar.

Dina exempel förstår jag ännu mindre av. De stämmer ju inte heller (i varje fall inte bland de stora grupperna i samhället, de kanska stämmer i någon liten subgrupp någonstans). Vilka män är det som måste ha sex för att ha status? Vad menas överhuvudtaget med att ha sex? Hur vet du om en annan man har sex överhuvudtaget? Vet du om dina kollegor verkligen har sex? Detsamma med kvinnor. Vilka kvinnor är det som stämplas som slampor för att de har sex? Gäller det verkligen generellt i samhället eller är det bara inom någon subkultur?

#6  Blindlinda default
2007-11-20 23:24:27

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#7  Min ståndpunkt MariaBystrom
2007-11-21 00:25:35

Jag måste erkänna att jag inte gillar "könsroll" som begrepp just på grund av att själva individen glöms bort.

Jag resonerade så här när jag var yngre "sluta snacka om detta med könsroller- klaga inte utan gör som jag- skit i dem bara och kör ditt race- buren är öppen".

I dagsläget så struntar jag i värderingen av det som ska tilldelas mänligt och kvinnligt. Så länge som personen mår bra och är lycklig så gör jag tummen upp.

http://tinnitussans.blogspot.com/2006/06/krri…

#8  Default RasmusS
2007-11-21 18:19:14

De stämmer ju inte heller (i varje fall inte bland de stora grupperna i samhället, de kanska stämmer i någon liten subgrupp någonstans). Vilka män är det som måste ha sex för att ha status? Vad menas överhuvudtaget med att ha sex? Hur vet du om en annan man har sex överhuvudtaget? Vet du om dina kollegor verkligen har sex? Detsamma med kvinnor. Vilka kvinnor är det som stämplas som slampor för att de har sex? Gäller det verkligen generellt i samhället eller är det bara inom någon subkultur?

Jag tog bara ett exempel, det första jag kom att tänka på och kanske det enklaste att belysa, för att visa på den ensidiga bild som kablas ut i samhället rörande jämställdheten och hur du kan vända på det för att se vad respektive grupp har att förlora eller vinna. Du har givetvis rätt i att detta inte rör de stora grupperna i samhäller men att kalla ungdomarna för en liten subgrupp tror jag är lite fel. För det är dem jag talar om och kanske inte så mycket de vuxna.

#9  MariaBystrom default
2007-11-22 01:15:11

Ja, man kan ju undra om MarianneK är en person som idag passar väl in på den kvinnliga könsrollen och därför ser att hon kommer att förlora något om könsrollerna kommer att försvinna. För om hon redan idag inte passar in på den kvinnliga könsrollen så blir jag än mer konfunderat över vad det är hon kommer att förlora on könsrollerna försvinner?

#10  RasmusS default
2007-11-22 01:20:39

Måste säga att jag inte blir mycket klokare av ditt svar. Jag förstår inte vad som är din poäng. Kanske är det jag som är extremt trög, om så är fallet hoppas jag du har överseende för det.

Dessutom förstår jag heller inte varför man ska ta fram exempel som eventuellt gäller för några små subgrupper när man försöker exmplifiera de stora strukturerna i samhället. Några ungdomar gör ju inte ett helt samhälle. Långt därifrån!

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?