feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Underhall


Gå till senaste inlägget#1  Underhall Peggy
2007-11-10 16:59:19

Jag tänkte nu ta upp temat underhall, men inte av barn, utan av franskilda makar.

Här i Tyskland, och i flera andra länder, är det ju sa att man inte bara betalar underhall för barnen efter en skilsmässa, utan även för sin exfru eller man, savitt denna tjänar mindre än sa-och-sa mycket. I praktiken handlar det naturligtvis om män som betalar underhall at sina exfruar.

Det later ju absurdt i svenska öron, men beror naturligtvis pa hemmafru-systemet, där väldigt manga gifta kvinnor inte jobbar. Och pa ett sätt kan jag tycka att det inte är helt galet, för det är ett arbete att sköta hemmet, och mannens karriär har naturligtvis varit beroende av att kvinnan skött barn och hem. Det känns da taskigt att han ska ha kvar sitt jobb och hon sta pa bar backe efter en skilsmässa, och vad vktigare är, jag vill inte att nagon ska behöva stanna i ett äktenskap av ekonomiska skäl.

Men trots dessa pragmatiska argument för det hela, är systemet sig orättfärdigt. Jag känner t ex en familj, där mannen är förtidspensionär och nu, x antal ar efter skilsmässan, ännu maste försörja sin exfru, som lallar runt i en rätt bekväm tillvaro. Hon skulle kunna ta ett jobb, och da är han inte underhallsskyldig längre, men varför skulle hon, hon far ju cash helt utan att jobba nu?

Mitt förslag: den partner som tjänat mest är underhallsskyldig i ett ars tid. Denna tid maste räcka för att skaffa sig en försörjning.

Detta naturligtvis som en övergangslösning pa väg mot avskaffande av hemmafruar.

Kommentarer?

#2  Sv: Underhall erka
2007-11-10 17:01:32

Ditt förslag är jättebra. Ett år borde räcka för att den "fattigare" ska kunna få ordning på sin egen ekonomi.

#3  Sverige Gullegubben
2007-11-10 17:29:09

Jag vill påstå att Sverige har ett liknande system men att det istället går över statskassan. Frånskilda kvinnor får bostadsbidrag och liknande bidrag för att klara försörjningen. Svenska frånskilda kvinnor brukar, i likhet med tyska kvinnor, inte söka sig till mer välbetalda arbeten eller öka arbetstiden efter en skilsmässa. Tyska män betalar mindre i skatt men får i gengäld försörja sina ex.

Same same.

#4  Sv: Underhall Gullegubben
2007-11-10 17:33:22

En annan skillnad är att det verkar vara mindre resursöverföring från barnlösa (och de med vuxna barn) till barnfamiljer än det är i Sverige. Vilket innebär att tyskar föder färre barn än svenskar. I Tyskland nöjer sig, vad jag vet, väldigt många fler med ett enda barn.

#5  Sv: Underhall Gullegubben
2007-11-10 17:35:09

Om jag har förstått saken rätt brukar ex-fruar också hjälpa sina ex-män genom att inte skilja sig och bara separera, så att mannen fortsätter att dubbelbeskattas med sitt ex, vilket gör att han får lägre skatt. Men jag kan ha fel på denna punkt.

#6  Sv: Underhall Gullegubben
2007-11-10 17:45:27

År 2000 gällde följande:

"Hushåll med en vuxen och ett barn behöver mellan 12 000 och 14 000 kronor per månad, beroende på barnets ålder, för att uppnå en konsumtionsnivå i enlighet med riksnormen."

En ensamstående mamma, som jobbat deltid i ett låglöneyrke innan hon skilde sig, saknar, i likhet med tyska kvinnor, anledning att börja jobba mer.

#7  #1 MarianneK
2007-11-10 17:54:10

Jag har tänkt en del på det där.

En vän funderar på att starta eget företag. Uppstarten ska i så fall ske utanför arbetstid, och kommer därmed att leda till att hans sambo måste ta av sin fritid för att även sköta (åtminstone delar av) hans del av hushållsarbete och barnomhändertagande. Detta är okej med henne, så länge hon får del i företaget.

Jag tycker att hennes tänk är helt rätt. Gör man anspråk på någon annans tid för att tjäna pengar har den personen rätt att göra anspråk på delar av ens pengar.

Frågan är då hur långt fram i framtiden dessa anspråk ska kunna sträcka sig vid en skilsmässa. Om en kvinna är hemmafru, eller förvärvsarbetar deltid: Ska det räcka att en del av hans inkomst räknas som hennes medan de är gifta, eller ska hon även kompenseras för att hon inte satsade på att skaffa en egen plattform medan de varit gifta, utan bara möjliggjorde hans plattform?

Jag tycker att ett år låter för lite om man har varit gifta väldigt länge, hon bör väl få en chans att utbilda sig osv också, men jag är helt med på att det inte borde vara en livstidsförsörjning.

#8  MarianneK Gullegubben
2007-11-10 18:09:29

Riskkapitalister har en modell för det där. De tar en stor andel i företaget för de pengar de satsar. Om det är ett lågriskprojekt, så kan mannen få finansiering på annat håll än från frugan, och hon bör få en stor andel, om mannen inte kan hitta en annan finansiär.

50/50, eventuellt med en rätt för mannen att återköpa en del av frugans andel för ett bestämt pris vid ett bestämt datum.

Om hennes bidrag extremt viktigt för företaget, kan hon till och med begära en större andel än så. Om han tror på sin idé, borde han vara beredd att köpa tillbaka delar av hennes innehav för ett högt pris ganska snart, och hon kan tvinga honom att lägga ner företaget, om han inte lyckas så bra som han trodde.

#9  Gullegubben MarianneK
2007-11-10 18:24:13

Ja, det är väl något liknande jag tänker på. Fast "kapitalet" här är tid, möjlighet för mannen att lägga all sin tid med barnen på lek och mys, och att kunna ha ett trevligt hem utan att lyfta ett finger. De gör en gemensam investering som kräver insatser från dem båda - då bör de naturligtvis dela på pengarna på något sätt.

#10  Sv: GG3 Sinderella
2007-11-10 20:15:15

Som du kanske känner till så finns det otaliga kvinnor inom t.e.x vården, handeln, barnomsorgen,restaurang och livsmedelsbranschen m.m som inget hellre skulle vilja än att arbeta heltid oavsett om de är skilda eller inte. Men Arbetsgivarna erbjuder inte heltidstjänster till alla som vill ha. Långt Därifrån.

Rätten till heltid är faktiskt en fråga som både många feminister och Makalösa Föräldrar (Förening för ensamstående föräldrar) driver väldigt hårt.

Med vetskap om detta tycker jag det är både magstarkt och fräckt av dig att insinuera att frånskilda mammor vill jobba deltid för att kunna få bostadsbidrag.

Sedan söker de sig inte till mer välbetalda arbeten efter skilsmässan heller?
Tja, det kan ju bero på att är det kallskänka eller fritidspedagog de är utbildade till och har arbetserfarenhet av så är det ingen ide att söka arbete som ekonom, civilingenjör eller jurist.(Exempel på välbetalda yrken)
Arbetsgivarna vill ha utbildade ekonomer civilingenjörer eller jurister om det är en sådan tjänst de söker, inte kallskänkor och fritidspedagoger.

Skola om sig?
Plugga Vidare?
CSN?

Javisst. Det är ett alternativ. Men då måsyte du verkligen söka bostadsbidrag om du lever med barn på hel eller halvtid, annars ligger du på eller under existensminiu

#11  Sinderella Gullegubben
2007-11-10 20:33:20

Kalla mig hjärtlös, men en anledning till att man söker sig till en bransch eller yrke med mycket deltidstänster är väl att man värdesätter möjligheten att kunna jobba deltid?

Som student jobbade och vikarierade jag i yrken med mycket deltider.

Det var en lösning som passade mig och arbetsgivaren. Menar du att jag borde ha haft rätt att bestämma över hur arbetsgivaren lägger upp sin personalpolicy och att jag när det passar mig, men inte arbetsgivaren, välja heltid, och när det passar mig, men inte arbetsgivaren, välja deltid?

Yrken och branscher där arbetstagaren har större valfrihet än arbetsgivaren, kommer att förbli lågavlönade.

Lönen kommer att bli högre om fler jobbar heltid, men det kommer då att bli svårare att komma in.

Den lösning du förespråkar försvårar för framtida arbetstagare att lyckas med det som dagens arbetstagare har lyckats med, det vill säga att lätt ta sig in på grund av alla deltider.

Men visst, man kan se allt som en planerings- och arbetsledningsfråga för arbetsgivaren. Fast det blir ju svårt att lösa dessa frågor, om arbetsledarna också väljer fritt mellan heltid och deltid, och exempelvis går ner på deltid när det är svåra frågor att hantera och begär att få arbeta heltid när frågorna är lösta.

#12  Sv: Underhall Gullegubben
2007-11-10 20:36:35

"Med vetskap om detta tycker jag det är både magstarkt och fräckt av dig att insinuera att frånskilda mammor vill jobba deltid för att kunna få bostadsbidrag."

Peggy tyckte ju att det är ruttet av tyska frånskilda kvinnor inte börjar jobba mer efter skilsmässan eftersom de inte behöver och i så fall förlorar underhållet.

Same, same.

Eller vad tycker du om frånskilda tyskors beteende?

#13  Gullegubben MarianneK
2007-11-10 20:45:38

Vad jag har förstått om "rätt till heltid" så handlar det inte om att när som helst kunna begära heltid (om det är så förslaget ser ut tycker jag att det är helt galet). Det handlar om att inte kunna anställa en massa människor som vill arbeta heltid, men bara på deltid, för att till exempel säkerställa att det alltid kommer att finnas folk som vill jobba extra.

Det handlar om att heltid måste erbjudas till deltidare innan man anställer fler, till exempel. Att arbetsgivaren måste försöka fixa heltid åt sina anställda. Många mindre skolor anställer till exempel lärare tillsammans med andra skolor, för att få ihop hela tjänster.

#14  Sv: Gullegubben 11 Sinderella
2007-11-10 21:01:26

Som jag har berättat har jag tidigare jobbat rätt mycket som vårdbiträde. Aldrig någonsin hörde jag någon säga att de sökte sig till yrket för att det fanns många deltider. De flesta sökte sig till yrket för att de ville jobba med människor.

Jag tycker att det verkar som att du sammanblandar deltidstjänster med timvikariat. När du var student ville du väl inte ha någon heltidstjänst utan jobba då och då vid sidan av studierna?
Nej, jag tycker inte att arbetsgivare ska tvingas erbjuda studenter heltid. Studenter har ju redan en huvudsysselsättning - studierna.
Arbetet är en bisyssla, för att få arbetslivserfarenhet och extrapengar.

Jag pratar främst om rätt till heltid vid tsv-anställningar, inte att alla timanställningar ska bort.

Visserligen tycker jag det är avskyvärt hur arbetsgivare inom t.e.x vården och restaurangbranschen sätter i system att ha timanställda som i praktiken jobbar heltid år ut och år in.(samma personer alltså). Då missbrukar de ju anställningsformen.

Timanställningar är däremot utmärkt för t.e.x studenter eller den som vill prova på ett yrkesområde ett tag för att se om det är något för honom/henne.

Men nu pratade jag som sagt främst om heltid vid tsv-anställningar.

#15  Sv: Gullegubben Sinderella
2007-11-10 21:11:06

Jag tycker också att tyska frånskilda kvinnor ska börja jobba mer efter skilsmässan. Att plötsligt kunna försörja sig själv är en sådan tillfredsställande och ojämförbar känsla (jag vet vad jag pratar om, när jag var timanställt vårdbiträde var jag vissa månader tvungen att söka socialbidrag för att jag inte fått ihop tillräckligt med timmar, och det var INTE roligt.)

Dock måste jag komma med reservationen att jag inte är så väldigt insatt i det tyska samhället. Har de tyska kvinnorna samma möjligheter som de svenska att bli självförsörjande?

Finns det studielån i klass med de svenska?
Finns det barnomsorg åt alla som efterfrågar det? (Till rimlig kostnad?)
Det är nämligen två saker som är väldigt grundläggande för att frånskilda kvinnor och ensamstående föräldrar överhuvudtaget ska kunna skapa sig ett gott liv och bli självförsörjande.

#16  Sv: F.Ö Sinderella
2007-11-10 21:15:58

Så resonerar de flesta som pratar om rätt till heltid ungefär som Marianne.K.
Det handlar alltså inte om att någon som när arbetsgivaren frågat "hur mycket vill du jobba" svarat 75%!
Och sedan efter ett år när personen ångrat sig och vill jobba 100% ska kunna få det inom en vecka eller så.

#17  Sinderella Gullegubben
2007-11-10 21:24:11

"Finns det studielån i klass med de svenska?
Finns det barnomsorg åt alla som efterfrågar det? (Till rimlig kostnad?)
Det är nämligen två saker som är väldigt grundläggande för att frånskilda kvinnor och ensamstående föräldrar överhuvudtaget ska kunna skapa sig ett gott liv och bli självförsörjande."

Nej, det är klart att motsvarande inte finns i Tyskland. Skatterna och de offentliga utgifterna är lägre. Det är därför som barnsomsorg är en privatfråga och en familj kan klara sig på en lön.

Det är därför att jag säger att tyska män betalar sina fruar direkt, medan svenska män (och i viss mån kvinnor) betalar kvinnorna (och de män som är "sociala kvinnor") över skattsedeln.

Tyskland är bättre för extremerna. Sverige är bättre för den breda massan. (Sverige är också bättre för män som är eller vill vara "sociala kvinnor", i den mån som kvinnorna låter dem vara det.)

Fast samtidigt är det den svenska anpassningen till den breda massan som gör att kvinnor "slår i glastaket".

#18  Sv: Underhall Gullegubben
2007-11-10 21:27:12

Ju fler deltider, desto fler tjänster. Ju fler tjänster, desto lättare att komma in.

There is no free lunch, som de hjärtlösa brukar säga.

#19  Gullegubben MarianneK
2007-11-10 21:31:44

Det blir rätt galet när du skriver som om alla, eller de flesta svenska kvinnor har bostadsbidrag, eller öht skulle få mer i bidrag än vad de betalar i skatt.

De som inte försörjer barn betalar till dem som försörjer barn, oavsett kön, och oavsett familjekonstellation.

#20  Sv: Underhall Peggy
2007-11-14 18:00:26

Finns det studielån i klass med de svenska?
Nej. BaFög, som det heter, utdelas enligt ett ganska krångligt system och kan närmast jämföras med ett ovanligt stort stipendiesystem för begävade och mindre bemedlade. Normalt är att studier finansieras av föräldrarna eller eget arbete.

Finns det barnomsorg åt alla som efterfrågar det? (Till rimlig kostnad?)

Nej, inte på långa vägar.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?