feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Hur drabbar kvinnorollen män negativt?


Gå till senaste inlägget#1  Hur drabbar kvinnorollen män negativt? MartinK
2007-05-14 15:51:52

Det här är en liten spinn off från diskussionen i http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?s…
där jag frågar efter saker som kvinnor gör som påverkar män negativt.
Detta eftersom jag sällan ser några exempel på sådant från feministiskt håll.

Så min fråga är alltså; vad gör kvinnor (som en del av den traditionella kvinnorollen) som påverkar män direkt negativt?

Som ett exempel på vad jag menar så har jag för egen del ofta tjatat om kvinnors mansideal som leder till att män t.ex. jobbar sig till en för tidig död i jakt på pengar, makt och status.
Även om man nu inte håller med om just det så borde det ju rimligtvis finnas en hel del andra områden där kvinnor agerar på ett sätt som drabbar män negativt. På samma sätt som det finns rikliga exempel på hur män agerar så att det drabbar kvinnor negativt.

Även om jag mest är nyfiken på svar från feminister så får gärna JÄIF-are också svara.

#2  MartinK MarianneK
2007-05-14 16:54:42

Frågan var från början hur den kvinnliga könsrollen påverkar män negativt - inte vad kvinnor gör som påverkar män negativt.

Vill du diskutera "där kvinnor agerar på ett sätt som drabbar män negativt" och liknande, kommer inte jag att vara med.

Men för diskussionens skull antar jag att du menar "hur den kvinnliga könsrollen påverkar män negativt", och svarar:

Ett exempel på hur den kvinnliga könsrollen påverkar män negativt är att det ingår i den att se män som inkompetenta att hantera saker som ingår i den. Till exempel att se män som inkompetenta när det gäller hushållsarbete, eller att ta hand om barn. I den kvinnliga könsrollen ingår det att försvara "de kvinnliga domänerna" från män. Detta bidrar till att män stängs in i en roll där de inte får ta hand om sig själva. Detta är också ett skäl till att många män mår så dåligt efter en skiljsmässa. De har inte lärt sig att ta hand om sig själva praktiskt, eller att vårda sitt sociala nätverk.

Några frågor om detta exempel?

#3  Sv: Hur drabbar kvinnorollen män negativt? kezo
2007-05-14 17:03:30

Typiska, mycket konkreta exempel är väl kvinnor som förväntar sig att bli bjudna på saker (på krog, restaurang etc) samt kvinnor som förväntar sig att bli uppraggade utan att själva behöva anstränga sig. Dvs kvinnor som vägrar mötas på halva vägen sas. Vilket av naturliga skäl påverkar alla män mer eller mindre negativt, oavsett om de själva är direkt drabbade eller inte.

#4  Sv: Hur drabbar kvinnorollen män negativt? kezo
2007-05-14 17:10:09

Annars kan man väl säga att alla områden där kvinnor ostraffat utnyttjar sin könsroll på ett sätt som gör att männen kommer till korta, drabbar män negativt. Familj, barn och vårdnadstvister är ett annat stort område.

#5  Sv: Hur drabbar kvinnorollen män negativt? Karra
2007-05-14 18:30:40

Jag är lite osäker på om kvinnors mansideal gör att män jobbar sig ner i en för tidig grav. Jag vet inte om män dör i förtid pga att de arbetar för mycket. Isåfall borde kvinnor också dö i förtid av samma orsak, eftersom de också jobbar (gratis, dessutom). Jag läste nånstans att den amerikanska hemmafrun arbetar 92 timmar i veckan, alltså mer än två heltidsarben.
Hursom.
Jag håller med om att den kvinnliga könsrollen drabbar män då det gäller vårdnadstvister och umgänge med barn och liknande.
Sen vet jag inte riktigt om det är den kvinnliga eller manliga könsrollen som ställer till det när män får hårdare straff än kvinnor för samma brott, men skit är det i vilket fall.

#6  Sv: Hur drabbar kvinnorollen män negativt? kezo
2007-05-14 19:34:43

"Jag är lite osäker på om kvinnors mansideal gör att män jobbar sig ner i en för tidig grav. Jag vet inte om män dör i förtid pga att de arbetar för mycket. Isåfall borde kvinnor också dö i förtid av samma orsak, eftersom de också jobbar (gratis, dessutom)."

Håller med. Hur mycket mer jobbar egentligen män än kvinnor? (Både betalt och obetalt arbete inräknat). Får inte fler kvinnor än män diagnosen utbrändhet? Eller har jag fel? OK, fler kvinnor än män kanske söker hjälp pga könsrollerna, men då tror jag snarare att det är här skillnaden ligger. Och jag tror inte att det kan förklara hela skillnaden.

#7  Sv: Hur drabbar kvinnorollen män negativt? Greg
2007-05-15 00:06:58

"Hur mycket mer jobbar egentligen män än kvinnor?"

Män "dubbelarbetar" marginellt mer än kvinnor (åtminstånde 2001), dock är en betydligt större andel lönearbete.
http://www.scb.se/templates/tableOrChart____2…

#8  Kezo #6 heffaklumpen
2007-05-15 00:38:36

Om man utgår från tidsanvändningsstudien som SCB har gjort så arbetar män och kvinnor totalt ungefär lika mycket, då förvärvsarbete och hemarbete är inräknat. En liten övervikt fanns åt männen, men jag är osäker på om den är signifikant. Det som framförallt skiljer är mellan förvärvs- och hemarbete samt spridningen av arbetet över veckan.

Utbrändhet har nog inte så mycket att göra med total arbetstid som typen av arbete och under vilka villkor det utförs. Jag har inte statistik tillgänglig nu, men vad jag minns fanns det tydliga kopplingar till yrkesgrupper.

#9  Greg slaktprod
2007-05-15 04:49:34

Se även
http://www.scb.se/statistik/LE/LE0103/2003M00…

#10  Sv: Hur drabbar kvinnorollen män negativt? extra
2007-05-15 08:23:05

Mina perioder av föräldraledighet har varit den bästa semester jag någonsin haft. Sista gången hade jag två små tvillingpojkar och en dotter på 4 år att ta hand om (plus hushållet i övrigt). Trots det var det betydligt lugnare och betydligt mindre stressande/jobbigt än mitt ordinarie jobb.

Den som anser att hemarbete är like påfrestande som förvärvsarbete måste ha ett ovanligt slappt jobb i vanliga fall (typ något pappersvändar- och datorknapparjobb på kontor).

#11  Sv: Hur drabbar kvinnorollen män negativt? kezo
2007-05-15 09:06:59

Poängen är ju att om man ska kunna hävda att män dör i förtid pga "sin jakt efter status och pengar", måste man kunna visa på ett tydligare samband än vad som verkar finnas tillgängligt.

Män jobbar inte nämnvärt mer. Men män kanske har farligare yrken, känner sig pressade att ta fler risker, visa sig tuffa, klara allt själva etc (både i och utanför jobbet). Vilket säkert har med den manliga könsrollen att göra.

Frågan är dock om det är dessa olycksfall och "onaturliga" dödsfall som drar ned medellivslängden för män, eller om män helt enkelt dör tidigare ändå. (Av sjukdom, ålderskrämpor etc). Med eller utan större risktagande.

#12  #2 MarianneK MartinK
2007-05-15 10:30:20


Vill du diskutera "där kvinnor agerar på ett sätt som drabbar män negativt" och liknande, kommer inte jag att vara med.

Men för diskussionens skull antar jag att du menar "hur den kvinnliga könsrollen påverkar män negativt",


Tja, den kvinnliga könsrollen påverkar ju hur kvinnor beter sig så frågan är egentligen densamma. Men om det känns lättare att prata om könsroller så är det helt okej.

#13  Karra & kezo MartinK
2007-05-15 10:37:59


Jag är lite osäker på om kvinnors mansideal gör att män jobbar sig ner i en för tidig grav. Jag vet inte om män dör i förtid pga att de arbetar för mycket. Isåfall borde kvinnor också dö i förtid av samma orsak, eftersom de också jobbar (gratis, dessutom).


I takt med att vi blir jämlikare och kvinnor alltså förvärvsarbetar mer så blir också skillnaden i livslängd mindre (livslängden ökar mer för män än för kvinnor om jag inte minns fel). Alltså är det uppenbarligen så att den traditionella rollfördelningen har gynnat kvinnor vad gäller åtminstånde livslängd, och livslängd brukar indikera livskvalitet, hälsa etc.
Så jag tycker nog det finns mycket som talar för att män jobbat sig till en för tidig död.

#14  #4 kezo MartinK
2007-05-15 10:43:32


Annars kan man väl säga att alla områden där kvinnor ostraffat utnyttjar sin könsroll på ett sätt som gör att männen kommer till korta, drabbar män negativt.


Poängen med just denna tråd är att komma ifrån sådana här svepande uttalanden. För sådana ser jag ofta från just feminister men när man börjar prata mer konkreta exempel så finns det alltid (tycker jag) ett stort motsånd mot att erkänna att nånting som kvinnor gör skadar män.

#15  MartinK #14 kezo
2007-05-15 11:48:20

Jag gav några konkreta exempel i början av tråden. Missade du det?

#16  Sv: Hur drabbar kvinnorollen män negativt? kezo
2007-05-15 11:53:23

"I takt med att vi blir jämlikare och kvinnor alltså förvärvsarbetar mer så blir också skillnaden i livslängd mindre (livslängden ökar mer för män än för kvinnor om jag inte minns fel). Alltså är det uppenbarligen så att den traditionella rollfördelningen har gynnat kvinnor vad gäller åtminstånde livslängd, och livslängd brukar indikera livskvalitet, hälsa etc. Så jag tycker nog det finns mycket som talar för att män jobbat sig till en för tidig död."Kan lika gärna bero på att den moderna mannen tar mindre risker än tidigare, är mindre vårdslös, har färre macho-krav på sig osv.
Dvs det som jag skrev. Det finns nämligen ingen forskning som stödjer att kvinnor förr arbetade mindre totalt sett. Däremot finns det forskning som tyder på att män har/hade farligare yrken och var/är mer benägna till riskbeteenden. (Tänk bilolyckor, båtolyckor mm)

#17  MartinK MarianneK
2007-05-15 12:57:07

Ja, nu har du fått en del konkreta exempel. Är du nöjd? Kommer du att sluta med svepande anklagelser om att feminister aldrig konkretiserar när de pratar om saker i den kvinnliga könsrollen som är negativa för män?

#18  Sv: Hur drabbar kvinnorollen män negativt? Karra
2007-05-15 14:29:11

"I takt med att vi blir jämlikare och kvinnor alltså förvärvsarbetar mer så blir också skillnaden i livslängd mindre (livslängden ökar mer för män än för kvinnor om jag inte minns fel). Alltså är det uppenbarligen så att den traditionella rollfördelningen har gynnat kvinnor vad gäller åtminstånde livslängd, och livslängd brukar indikera livskvalitet, hälsa etc.
Så jag tycker nog det finns mycket som talar för att män jobbat sig till en för tidig död."

Men nu finns det ju mer i könsrollerna än jobba mycket (för pengar). Och som sagt så finns det siffror som visar att kvinnor inte alls jobbar speciellt lite, bara gratis. Livslängden påverkas dessutom av betydligt mer än stress och arbetsmängd.
En faktor som gör att mäns medellivslängd är lägre är det risktagande som ingår i den manliga könsrollen. Unga män kör gärna fort, ägnar sig åt sk "extremsporter" osv. Saker som innebär en viss risk för att dö. Om då fler unga män än unga kvinnor dör, kommer medellivslängden att gå ner för män.

#19  Sv: Hur drabbar kvinnorollen män negativt? Karra
2007-05-15 14:31:13

Oj, nu såg jag att Kezo skrivit samma sak innan :o

Andra saker i den kvinnliga könsrollen som är negativt för män är ju det "sexuella beteendet". Uppfattningen att mannen ska "ge" kvinnan orgasm efter orgasm medan hon ligger passiv, måste vara stressande och ruskigt trist i längden.

#20  Sv: Hur drabbar kvinnorollen män negativt? Karra
2007-05-15 14:33:14

Jag tycker också att det är en väldig skillnad på att vara föräldraledig under en begränsad period (med ersättning) och att vara hemmafru, med allt vad det innebär av ekonomiskt beroende, noll semester, inga helgledigheter, ingen pension osv. För att kommentera extras inlägg.

#21  #16 kezo MartinK
2007-05-15 14:58:36


Det finns nämligen ingen forskning som stödjer att kvinnor förr arbetade mindre totalt sett.


Nä, det har jag väl inte påstått heller. Men det är ju inte bara arbetstid som gör att man arbetar ihjäl sig.


Däremot finns det forskning som tyder på att män har/hade farligare yrken och var/är mer benägna till riskbeteenden. (Tänk bilolyckor, båtolyckor mm)


Ja, de arbetade ihjäl sig, de är ju det jag säger. Yrken med större risker är ju oftast mer välbetalda och alltså är det naturligt att den som jagar status och pengar söker sig till yrken med högre risk.

#22  #17 MarianneK MartinK
2007-05-15 15:09:15


Ja, nu har du fått en del konkreta exempel. Är du nöjd?


Sådär, det mesta som anges är sådant som JÄIF:are brukar tjata om, jag hade hoppas på nån produkt av det feministiska tänkandet. Men jag antar att det inte är så illa att ni i alla fall lyssnar på vad som sägs.


Kommer du att sluta med svepande anklagelser om att feminister aldrig konkretiserar när de pratar om saker i den kvinnliga könsrollen som är negativa för män?


Det beror ju på, en svala gör ingen sommar. Det räcker ju lixom inte med att skriva det en gång och tro att det räcker, det måste ju finnas med hela tiden, annars gör det ju ingen skillnad.

#23  Sv: Hur drabbar kvinnorollen män negativt? Karra
2007-05-15 15:09:37

Men är sjöman eller lastbilschaffis verkligen ett yrke som signalerar status?

När jag tänker på status och pengar tänker jag på advokat, specialistläkare med privatpraktik, näringslivsgubbe/gumma osv.

#24  #18 Karra MartinK
2007-05-15 15:16:32


En faktor som gör att mäns medellivslängd är lägre är det risktagande som ingår i den manliga könsrollen. Unga män kör gärna fort, ägnar sig åt sk "extremsporter" osv. Saker som innebär en viss risk för att dö. Om då fler unga män än unga kvinnor dör, kommer medellivslängden att gå ner för män.


Riktigt, det är den där jakten på status som ger det riskbeteendet.

#25  Sv: Hur drabbar kvinnorollen män negativt? Karra
2007-05-15 15:25:52

Jag har aldrig sammankopplat fortkörning och extremsporter med status.

Du får nog förtydliga dig. I ditt första inlägg talar du om "pengar och status" vilket får män att "jobba ihjäl sig". Här tror man lätt att det handlar om högstatusyrken. Men nu handlar det om nån annan slags status, som man får av att köra fort på E18? Som ändå har med jobb att göra?

#26  #23 Karra MartinK
2007-05-15 15:26:55


När jag tänker på status och pengar tänker jag på advokat, specialistläkare med privatpraktik, näringslivsgubbe/gumma osv.


Allting är ju relativt, pluggar du inte (av vad skäl det än månne vara) så satsar du på det du kan. Vilket ofta blir farliga och/eller slitsamma yrken där du åtminstånde kan tjäna lite mer. Klarar du inte ens det så kan du bygga din status på kriminalitet..

#27  Sv: Hur drabbar kvinnorollen män negativt? Karra
2007-05-15 15:29:50

Men lastbilschaffis, sågverksarbetare eller truckförare är likförbannat inga högstatusyrken.

#28  Sv: Hur drabbar kvinnorollen män negativt? Karra
2007-05-15 15:31:56

Och dessutom återkommer vi till det där slitsamma igen: Kvinnor sliter de också.

Alltså, jag är helt med på att det i mansrollen kan finnas faktorer som bidrar till att de lever kortare än kvinnor, men jag vet inte om svaret finns i just arbetet.

#29  #25 Karra MartinK
2007-05-15 15:37:59

Missade du att jag skrev "t.ex."? Status behöver inte ha med jobb att göra, status kan man få genom att köra fort på E18 eller sänka sin Volvo 240 och tona rutorna. Det beror alldeles på i vilka kretsar man rör sig, i dina kanske det inte röner nån status men i andra gör det definitivt det.
För genomsnittsmannen tror jag dock att den stora status stressen ligger i just jobbet. Det är ju den enskild viktigaste faktorn i hur man som man blir bedömd, vilket sällskap man rör sig i, vilken samhällsklass man rör sig i och var i den samhällsklassen man hamnar.

#30  #28 Karra MartinK
2007-05-15 15:44:17


Och dessutom återkommer vi till det där slitsamma igen: Kvinnor sliter de också.


Uppenbarligen har de inte slitit lika hårt eftersom skillnaderna i livslängd håller på att jämnas ut.

#31  Sv: Hur drabbar kvinnorollen män negativt? Apoc
2007-05-15 15:44:20

Det är inga högstatusyrken, men högre än städerska eller vårdbiträde. Det ger i alla fal mer pengar. Pengar för vilka man kan köpa status genom att skaffa en snygg bil, bjuda på krogen och vad mansrollen kräver. Tjejer som tycker det är viktigt att en potentiell pojkvän har bil är för övrigt bland det mest avtändande som finns.

Vad gäller medellivslängden tror jag det har mycket med mat att göra. Män som lever ensamma hela livet äter ofta dåligt. I alla fall de som idag är gamla nog att dö av sådant. Gifta män lever flera år längre än ogifta har jag för mig. När hustrun som lagat mat i 50 år dör får många gamla män problem att klara sig, även om de inte är friska. Så problemet är till stor det att hushållskunskaper som behövs för att klara sig har räknats till det kvinnliga området.

#32  #27 Karra MartinK
2007-05-15 15:47:02


Men lastbilschaffis, sågverksarbetare eller truckförare är likförbannat inga högstatusyrken


Som sagt, allt är relativt, de har fortfarande högre status och/eller bättre betalt än att sitta i kassan på ICA.

#33  Sv: MartinK, ang. livslängd Myelina
2007-05-15 15:57:51

Kvinnor är något mer robusta under hela livet, färre flickfoster spontanaborteras, färre flickbebisar dör, färre barn etc. Skillnaden finns kvar i alla åldrar. Man spekulerar i olika orsaker till detta (alla är inte applicerbara i alla åldrar), såsom större känslighet för genetiska avvikelser i X-kromosomen, högre exponering för testosteron och mindre östrogen. Evolutionärt kan man tänka sig att det skett en kraftigare selektion av robusta kvinnor då de måste kunna överleva samma förhållanden som män, fast oftast under samtidig graviditet eller amning. De sociala faktorer som brukar omnämnas är inte att män skulle jobba ihjäl sig, utan att de i högre utsträckning än kvinnor (traditionellt) röker, dricker och är överviktiga.

#34  331 Apoc MartinK
2007-05-15 15:59:04


Vad gäller medellivslängden tror jag det har mycket med mat att göra.


Riktigt, och maten har med arbetet att göra, den som är mer hemma har större möjligheter att laga sin egen nyttigare mat. Den som arbetar mycket är mer hänvisad till fet restaurangmat.

#35  #33 Myelina MartinK
2007-05-15 16:02:35

Man kan ju också tänka sig att pojkar och flickor behandlas annorlunda från det ögonblick de föds och att det påverkar dödligheten.

#36  Sv: MartinK Myelina
2007-05-15 17:06:20

Uppenbarligen har de inte slitit lika hårt eftersom skillnaderna i livslängd håller på att jämnas ut.

Nja, skillnaden är faktiskt betydligt större nu (även relativt) än vad den var fram till 1960 ungefär (i Sverige). Det var på 60- och 70-talet de största skillnaderna uppstod, och det är dessa som nu håller på att minska.

#37  Sv: MartinK #35 Myelina
2007-05-15 17:10:08

Visst, och det kan säkert förklara en viss del av överdödligheten bland pojkar och män i olyckor och liknande. Men det förklarar knappast att testosteron påverkar blodkolesterolnivåerna negativt eller att unga män var särskilt utsatta för spanska sjukan.

#38  Myelina extra
2007-05-15 17:52:17

Intressant att du plötsligt har blivit en sådan biologist. Om jag inte missminner mig helt så var det bara någon vecka sedan som du avvisade att testosteron kunde ha någon inverkan på en annan egenskap som diskuterades just då, nämligen aggressivitet.

#39  #36 Myelina MartinK
2007-05-15 18:08:41

Intressant, och de här snabba fluktuationerna skulle alltså bero på evolutionär selektion?

#40  #37 Myelina MartinK
2007-05-15 18:16:41

När jag läser om spanska sjukan på Wikipedia http://sv.wikipedia.org/wiki/Spanska_sjukan så står det bla:

Wikipedia sa:

Detta kan förklara varför man observerat att det var främst friska människor som blev hårdast drabbade, och inte gamla och småbarn, eftersom i detta fall ledde ett starkt immunförsvar till en kraftigare överreaktion vilket i sin tur ledde till döden.


Så lustigt nog så skulle ju just spanska sjukan tyda på att män faktiskt är just friskare och starkare.. Så tack för tipset! :-)

#41  Sv: Hur drabbar kvinnorollen män negativt? Karra
2007-05-15 18:32:12

MartinK:
"Missade du att jag skrev "t.ex."?"

Men du återkommer ständigt till just arbete och slit, och ger som orsak till de minskade skillnaderna i medellivslängd att kvinnor nu sliter mer.

Extra:
Man är inte biologist om man talar om exempelvis testosteronets effekt på blodkolesterol. Blodkolesterol har inget med beteende eller personliga egenskaper att göra.

#42  Sv: Hur drabbar kvinnorollen män negativt? Karra
2007-05-15 18:33:06

"Som sagt, allt är relativt, de har fortfarande högre status och/eller bättre betalt än att sitta i kassan på ICA."

Och det innebär mer stress, arbete och slit att köra truck än att sitta i kassan på ICA?

#43  Sv: extra Myelina
2007-05-15 18:33:16

Intressant att du plötsligt har blivit en sådan biologist. Om jag inte missminner mig helt så var det bara någon vecka sedan som du avvisade att testosteron kunde ha någon inverkan på en annan egenskap som diskuterades just då, nämligen aggressivitet.

Jag är inte en biologist, men jag är biolog. Jag har heller inte avvisat att testosteron (eller några andra könshormoner) skulle ha någon inverkan på aggressivitet, utan bara meddelat att det inte brukar synas någon tydlig könsskillnad i psykisk aggression.

#44  Sv: Hur drabbar kvinnorollen män negativt? Myelina
2007-05-15 18:40:27

Intressant, och de här snabba fluktuationerna skulle alltså bero på evolutionär selektion?

Nej, naturligtvis inte. I mitt inlägg nämnde jag några av de orsaker man _spekulerat_ kring som förklaring till att kvinnor lever längre. Självklart kan fluktuationer ske om en riskfaktor som endera könet utsätts för i högre grad än det andra varierar med tid (krig, rökning, förlossningsdödlighet etc.).

#45  Sv: Hur drabbar kvinnorollen män negativt? Rat
2007-05-15 18:44:10

Kvinnor blir oftast sambo med män som är äldre än dem och har sedan gemensamt ekonomi, där de splittar lika. På så vis får kvinnan ta del av mannens med ålderns rätt högre inkomst.

Det är märkligt - men typiskt - att det inte gjorts forskning på detta.

#46  #25 Karra ByggareBob
2007-05-16 22:33:56

Karra sa:
Jag har aldrig sammankopplat fortkörning och extremsporter med status.

Du får nog förtydliga dig. I ditt första inlägg talar du om "pengar och status" vilket får män att "jobba ihjäl sig". Här tror man lätt att det handlar om högstatusyrken. Men nu handlar det om nån annan slags status, som man får av att köra fort på E18? Som ändå har med jobb att göra?

Någon av våra kvällstidningar skrev om forskning som hade kommit fram till följande:

Kvinnor imponeras/attraheras inte av manligt risktagande. Däremot ger manligt risktagande status bland andra män, och kvinnor attraheras av hög status i den manliga rangordningen.

Som alltid får man väl ta forskning, särskilt sådan som citeras i kvällstidningar, med en nypa salt, men jag tycker slutsatsen stämmer med vad jag sett i min omgivning.

#47  Rat bjornsdotter
2007-05-16 22:45:04

"Kvinnor blir oftast sambo med män som är äldre än dem och har sedan gemensamt ekonomi, där de splittar lika. På så vis får kvinnan ta del av mannens med ålderns rätt högre inkomst.

Det är märkligt - men typiskt - att det inte gjorts forskning på detta."
_________

Vad den genomsnittliga åldersskillnaden mellan par gör för ekonomi, karriär, hemansvar mm, har det väl gjorts mycket forskning på?

#48  ByggareBob bjornsdotter
2007-05-16 22:55:40

"Kvinnor imponeras/attraheras inte av manligt risktagande. Däremot ger manligt risktagande status bland andra män, och kvinnor attraheras av hög status i den manliga rangordningen."
__________

Att vara självsäker och framgångsrik anses "manligt" av båda könen, och i detta ingår väl i viss mån risktagande. Dock tror jag att detta har minskat de senaste decennierna, i alla fall när det gäller riktigt farliga risker eller att "jobba ihjäl" sig. (Ganska få utövar trots allt extremsporter eller dör i förtid enkom till följd av hög arbetsbelastning. Och kvinnor jobbar också hårt.)

Jag tror att män fortfarande tar fler risker än kvinnor, plus att de flesta fysiskt farliga yrken är mansdominerade. Men jag tror att skillnaderna har minskat, och det ser vi nu effekten av, iom att mäns livslängd ökar. Detta tyder också på att mäns ohälsa på det hela taget inte är nämnvärt större än kvinnors, men att vissa beteenden hos män (helt eller delvis "framtvingade" av en manlig könsroll) ökar risken för t ex olyckor och för tidig död.

#49  Sv: Hur drabbar kvinnorollen män negativt? bjornsdotter
2007-05-16 23:06:21

Det kanske redan har tagits upp, men vi får inte glömma självmord. Ca 5 gånger fler män tar livet av sig. Detta måste ju påverka statistiken och dra ner mäns medellivslängd? Samtidigt gör kvinnor betydligt fler självmordsförsök än män... Men de misslyckas ofta.

En ren spekulation från min sida, men jag får känslan av att män är en mer "polariserad" grupp än kvinnor. De flesta män förefaller trots allt må ganska bra (kanske bättre än många kvinnor?) Men de män som _inte_ mår bra, kanske oftare än kvinnor mår riktigt jävla skit. Och/eller är mer benägna att ta till "definitiva" åtgärder...

#50  Sv: Hur drabbar kvinnorollen män negativt? Myelina
2007-05-17 00:14:08

Antalet personer som begår självmord är lyckligen ganska litet, så det har försumbar påverkan på levnadslängdsskillnaden mellan könen (f ö är det mest äldre män som suiciderar). Den största skillnaden i dödlighet ses i medelåldern och förklaras till stor del av männens överdödlighet i hjärtkärlsjukdomar i denna ålder.

#51  #13 MartinK feather
2007-05-19 01:10:04


I takt med att vi blir jämlikare och kvinnor alltså förvärvsarbetar mer så blir också skillnaden i livslängd mindre (livslängden ökar mer för män än för kvinnor om jag inte minns fel). Alltså är det uppenbarligen så att den traditionella rollfördelningen har gynnat kvinnor vad gäller åtminstånde livslängd, och livslängd brukar indikera livskvalitet, hälsa etc.
Så jag tycker nog det finns mycket som talar för att män jobbat sig till en för tidig död.


Absolut har de det.
Även om jag inte tror det är själva konceptet jobba-för-pengar som är så farligt för hälsan.
Däremot har väl arbetarens hälsa och säkerhet inte direkt prioriterats av arbetsgivaren innan arbetarrörelsen lyckades revoltera under 1900-talet.

#52  #14 MartinK feather
2007-05-19 01:10:49

Läste du inte svaren du fick?

#53  #21 MartinK feather
2007-05-19 02:55:31


Yrken med större risker är ju oftast mer välbetalda och alltså är det naturligt att den som jagar status och pengar söker sig till yrken med högre risk.


?
De farligaste yrkena har ju *arbetare* haft under hela det föregående seklet...?
Metallarbetare som dog för att de råkade halka till när de skulle täcka över krombaden utan säkerhetsräcken o.dy. - hade de HÖG status menar du?

#54  #16 kezo, #24 MartinK feather
2007-05-19 03:19:08


Däremot finns det forskning som tyder på att män har/hade farligare yrken och var/är mer benägna till riskbeteenden. (Tänk bilolyckor, båtolyckor mm)Riktigt, det är den där jakten på status som ger det riskbeteendet.


Nej det är det INTE. Iaf inte vanligtvis. Säkert finns det undantagsfall, men de allra flesta s.k. högrisktagande adrenalinjunkies jag har träffat (kvinnor såväl som män) har deltagit i gamet för upplevelsens skull. Oavsett om det är biokemiskt knarkande av adrenalin, eller psykologisk drift att ständigt pusha sig själv och söka spänning, upplevelser och utmaningar - så känner man sig helt enkelt som mest levande när man lever lite farligt och måste fokusera stenhårt på nuet, och man känner sig helt Hulken av att besegra faran och behärska situationen.
Livsbejakande och egoboostande som tusan.
Att eventuella vittnen dessutom komplimenterar bedriften är mest en trivsam bonus - de allra flesta högrisktagare beter sig precis likadant i sin ensamhet som i sällskap.

Det är fortfarande fler killar än tjejer, men det håller på att ändras i takt med att tjejer blir mer och mer välkomna att delta, och får bättre och bättre självförtroende när killar inte längre rackar ner på dem för att de är tjejer.
Det är bara att kolla på vad som hänt med statistiken över mest farliga bilförare. Förut var det bara unga män som hade kombinationen "bristande erfarenhet och stort självförtroende". Numera börjar även unga kvinnor få samma självförtroende - och därmed begå samma misstag i trafiken som unga män.

#55  #30 MartinK feather
2007-05-19 03:22:32


Uppenbarligen har de inte slitit lika hårt eftersom skillnaderna i livslängd håller på att jämnas ut.


Kvinnor levde längre med förslitningsskador, medan männen dog av arbetsolyckor.
Slet lika hårt gjorde de nog, men kvinnor dog inte i gruvras för att cyniska arbetsgivare inte brydde sig om sina anställdas liv.

#56  #31 Apoc feather
2007-05-19 03:26:48


Tjejer som tycker det är viktigt att en potentiell pojkvän har bil är för övrigt bland det mest avtändande som finns.


Tack gode gud för män med vettiga preferenser.
:-)


Vad gäller medellivslängden tror jag det har mycket med mat att göra. Män som lever ensamma hela livet äter ofta dåligt. I alla fall de som idag är gamla nog att dö av sådant. Gifta män lever flera år längre än ogifta har jag för mig. När hustrun som lagat mat i 50 år dör får många gamla män problem att klara sig, även om de inte är friska. Så problemet är till stor det att hushållskunskaper som behövs för att klara sig har räknats till det kvinnliga området.


Dessutom rökte och drack typ bara männen förut. Nu har män slutat röka i något årtionde, medan kvinnor mest har jobbat på att röka ikapp männen.
Och supandet ägnar sig ju de flesta åt numer.
Undra på att mäns livslängd ökar snabbare än kvinnors.

#57  #34 MartinK feather
2007-05-19 03:30:11


Riktigt, och maten har med arbetet att göra, den som är mer hemma har större möjligheter att laga sin egen nyttigare mat. Den som arbetar mycket är mer hänvisad till fet restaurangmat.


Men herregud vad skevt du resonerar.
På den tid som hemmafruarna huserade lagade de ju matlåda åt gubbarna?

#58  #45 Rat feather
2007-05-19 03:33:57

Du tror att den marginella ekonomiska skillnaden ger livslängdsskillnad?

#59  #46 ByggareBob feather
2007-05-19 03:37:50


Kvinnor imponeras/attraheras inte av manligt risktagande. Däremot ger manligt risktagande status bland andra män, och kvinnor attraheras av hög status i den manliga rangordningen.


Jag hävdar att alla missar poängen.
Framgångrikt risktagande ger starkt ökat självförtroende och ofta en sprudlande energi - vilkat både män och kvinnor finner attraktivt.
Risktagandet i sig är i allmänhet ganska irrelevant. Det råkar bara rendera utövaren egenskaper som homo sapiens finner intressanta.

#60  Sv: Hur drabbar kvinnorollen män negativt? metamorfos
2007-05-19 18:34:11

Män som agerar utifrån den kvinnliga könsrollen ses som icke-män. Dessa män drabbas naturligtvis negativt av den.

#61  #59 feather Mumriken
2007-05-20 13:08:00

Så, som icke-alfahanne, så undrar jag hur man ska ge de bra men mjuka, fega männen starkt ökat självförtroende och en sprudlande energi??? För det måste ju i så fall vara det som är en lösning på att minska behovet av att följa den traditionella tuffa mansrollen.

#62  #61 Mumriken feather
2007-05-21 05:56:35

?
Det GÅR tyvärr inte att "ge" någon starkt ökat självförtroende och sprudlande energi.
Självförtroende skapar man själv av att få sin egen kapacitet bevisad för sig själv om och om igen. Och för att bevisa sin egen kapacitet för sig själv måste man ju sätta den på prov.
Vill man hjälpa någon annan till ökat självförtroende har man bara ett alternativ: peppa, backa och uppmuntra denne att våga sätta sig själv på prov. Och credda järnet om denne lyckas och peppa ännu hårdare om denne misslyckas. Det är ett helt galet hårt jobb, men det går faktiskt. Man är bra svettig när ens protegé ska dare the plunge för första gången - för det skulle vara så katastrofalt om det blev pannkaka, när denne äntligen vågat försöka lixom... Men det brukar alltid gå tillräckligt bra för att denne ska bli uppmuntrad att försöka igen - med hjälp av mer pepp och backup.

Men man kan inte bara "ge" självförtroende till någon.

Vad menar du förresten med "den traditionella tuffa mansrollen"?
Menar du risktagande öht så hävdar jag att det inte är en målsättning att undvika risktagande (det handikappar bara individen i längden).
Det enda som är negativt med den traditionella tuffa mansrollen är att den tabuförklarar alla andra egenskaper än hårdingvarianten. Dvs - det är inget fel på de egenskaper som stämplats som traditionellt manliga - det enda som är felet med dem är att de utesluter det traditionellt kvinnliga, och vice versa.

#63  Sv: Hur drabbar kvinnorollen män negativt? Clajo3
2007-05-21 06:38:12

Man kan ge självförtroende till någon, men vanligare är att en själv får köpa det av lämplig kassör, bartender eller skum figur. Tyvärr har medlen att nå självförtroende och sprudladne energi ofta mer bieffekter än kroppsegna motsvarigheter, och dessutom förknippade med social stigmata (vilket nog är rätt bra)

Angående livslängdsökningar så är nog en viktig faktor utvecklingen av bättre vård av de tre stora dödarna cancer, hjärt-kärl och psykiatriska sjukdomar.

Och jag undrar om vi verkligen är mer stressade idag än på 1800 talet. Att se sin hustru dö i barnsäng är nog trots allt värre än att tåta ihop e powerpoint presentation klockan två på morgonen. Vi kanske bara har sämre verktyg att hantera stressen numera. Helga vilodagen till exempel, när gjorde någon det sist?

(skrivet klockan 00.33 en söndagnatt... presentationen är på torsdag så det är lungt ;)

#64  Sv: Hur drabbar kvinnorollen män negativt? bjornsdotter
2007-05-21 11:34:16

Allt beror väl på vad vi menar med "risktagande".

De flesta är varken äventyrare eller astronauter eller dylikt men får partners och uppskattning ändå. De flesta populära och uppskattade människor, är INTE rika, kända eller tar extrema risker...

Å andra sidan - en person som aldrig tar risker eller vågar utmana sig själv, kommer sällan långt. Gäller båda könen, men tror definitivt att "fega" män fördöms hårdare än "fega" kvinnor, vilket är ett problem.

Och jag tror inte heller att människor mådde bättre förr. Jag tror b la att det var därför många människor var mer religiösa förr - de sökte tröst i religionen. Den blev ett sätt att hantera den ångest och stress många utsattes för på ett helt annat sätt än vad de flesta svenskar gör idag. Vad gör du när din hustru ligger och håller på att förblöda efter att hon har fött barn? Jo, du ber till Gud att ni kommer att återses i livet efter detta, och lyckas du övertyga dig själv om det, blir det fan så mycket lättare att leva vidare. Vad gör du på väg till galgen efter att ha dömts till döden? En modern människa skulle få panik. Det kanske medeltids- och 1800-talsmänniskorna också fick, men om du lyckas övertyga dig själv att i samma stund som snaran dras åt, dör du och vaknar upp i Himmelriket (förhoppningsvis...) känna det kanske lättare.

Idag stirrar människor panikslaget på sina cancerdöende släktingar eller svårt knivskurna barn, och vet inte vad de ska göra. Omgivningen bleknar och vänder sig bort. Döden finns inte... Dvs vi är LINDRIGT drabbade idag jämfört med förr, men NÄR vi drabbas, vet många inte hur de ska hantera det.

#65  Feather #55 Kalle
2007-05-21 12:10:57

Kvinnor levde längre med förslitningsskador, medan männen dog av arbetsolyckor.
Slet lika hårt gjorde de nog, men kvinnor dog inte i gruvras för att cyniska arbetsgivare inte brydde sig om sina anställdas liv.

Antalet direkt omkomna i olyckor har nog aldrig överskridit enstaka % i den totala statistiken.
Majoriteten män har nog jobbat ihop till överdödligheten genom exponering under "lång och trogen tjänst", som resulterat i cancer, hjärtinfarkt eller förslitning.

#66  Sv: Hur drabbar kvinnorollen män negativt? Myelina
2007-05-21 15:47:03

Majoriteten män har nog jobbat ihop till överdödligheten genom exponering under "lång och trogen tjänst", som resulterat i cancer, hjärtinfarkt eller förslitning.

Har du anledning att tro att männens kortare medellivslängd skulle förklaras av deras arbeten? Var det fler män som dog av stenlunga (efter gruvarbete) än kvinnor som dog av dammlunga (efter arbete i textilfabrik)? Fler män som dött av asbestrelaterad cancer än kvinnor som smittats av läbbiga sjukdomar i vården? Inte vet jag. Vet du?

#67  Sv: Hur drabbar kvinnorollen män negativt? Clajo3
2007-05-21 19:26:49

men myelina, det är ju fördjävlit att dö av stenlunga, starka friska karlar som utnytjats av akademikersvinen. Textiltanterna var ju bara svaga, lite extra navelludd har väl ingen dött av??

för lite seriösa siffror kan man läsa om dödsorsaker här

http://www.socialstyrelsen.se/NR/rdonlyres/DA…

#68  #63 clajo3 feather
2007-05-22 02:51:24


Man kan ge självförtroende till någon, men vanligare är att en själv får köpa det av lämplig kassör, bartender eller skum figur. Tyvärr har medlen att nå självförtroende och sprudladne energi ofta mer bieffekter än kroppsegna motsvarigheter, och dessutom förknippade med social stigmata (vilket nog är rätt bra)


Jag tror dessutom att det är ett jättebra sätt att stoppa sig själv från att skaffa självförtroende - att ständigt förlita sig på "hjälpmedel" för att "våga" göra det man vill göra.
Då lär man sig ju aldrig klara sig utan hjälpmedel.


Och jag undrar om vi verkligen är mer stressade idag än på 1800 talet. Att se sin hustru dö i barnsäng är nog trots allt värre än att tåta ihop e powerpoint presentation klockan två på morgonen. Vi kanske bara har sämre verktyg att hantera stressen numera.


Jag fattar inte heller det där.
Skulle det vara mer stressande att sitta fast i en bilkö än att se sina barn svälta, insjukna och tvingas begrava dem ett efter ett?
Jag tror det har en hel del med sömn att göra.
I fattiga länder är arbetsdagen över när solen går ner. Samla ved i beckmörker är lixom mer waste of energy än konstruktivt övertidsarbete. Ingen idé att ha bråttom nånstans heller, för då snubblar man bara och slår sig fördärvad. Så efter klockan sex kan man smådutta med annat och varva ner - och vila/sova till fem-sex nästa morgon när solen går upp.

I rika länder har vi elljus överallt. Vi kan i praktiken jobba dygnet runt. och det gör vi också. Sömnbrist ger stress ger mer sömnbrist ger mer stress. Vi kan ha hur bråttom som helst när som helst på dygnet. No probs.

#69  #65 Kalle feather
2007-05-22 02:59:45


Majoriteten män har nog jobbat ihop till överdödligheten genom exponering under "lång och trogen tjänst", som resulterat i cancer, hjärtinfarkt eller förslitning.


Cancer och hjärtinfarkt får man av sådan skitmat som innehåller mycket socker och fett, dvs LYXMAT.
INTE arbetsliv.
Och genomsnittssvensson har inte haft tillgång till överklassens snask och stillasittande livsstil före typ 50-talet i sådan utsträckning att det renderat hjärtkärlsjukdomar.
Och förslitning har i allmänhet varit kvinnornas lott. Det syns på gamla uppgrävda och utforskade skelett.
Kvinnor har i alla tider fått göra de mest monotona arbetena, dvs de som ger förslitningsskador. Mala säd, tvätta kläder, skrubba golv, kånka vatten, ved och ungar.
Män har i alla tider fått göra de inte alls särskilt monotona, men ofta desto mer riskfyllda arbetena: krigare, fiskare, gruvjobbare - well you name it egentligen...

#70  Sv: Hur drabbar kvinnorollen män negativt? Kalle
2007-05-22 09:53:09

Cancer och hjärtinfarkt får man av sådan skitmat som innehåller mycket socker och fett, dvs LYXMAT.
INTE arbetsliv.

Asbest?
Kvicksilver?
Hormoslyr?
Stendamm?

#71  Myelina #66 Kalle
2007-05-22 10:00:05

Har du anledning att tro att männens kortare medellivslängd skulle förklaras av deras arbeten? Var det fler män som dog av stenlunga (efter gruvarbete) än kvinnor som dog av dammlunga (efter arbete i textilfabrik)? Fler män som dött av asbestrelaterad cancer än kvinnor som smittats av läbbiga sjukdomar i vården? Inte vet jag. Vet du?

Det var inte så jag menade.
Jag menade att det förmodligen är mångdubbelt fler som dör av arbetsrelaterade sjukdomar pga långvarig exponering, än som dör av direkta arbetsplatsolyckor.
Eller att det i alla fall var så för 30-40 år sedan, innan 50 års arbete för arbetarskydd fått genomslag.

#72  Kalle 70 RasmusS
2007-05-22 10:07:28

Och glöm inte vanlig stress...

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?